Sunday, May 25, 2008

#435 ŠKOLA BOSANSKOG KONGRESA: NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOŠNJAŠTVO

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

3. decembar 2006.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

br. 435 http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. DAN REPUBLIKE – SJEĆANJE NA ALIJINU IZDAJU - TITOVA SLIKA U PREDSJEDNIŠTVU BiH

2. MUHAMED FILIPOVIĆ – ČETNIČKI PROVOKATOR

3. Reagiranje Saveza Hrvata Bosne i Hercegovine

4. ŠKOLA BOSANSKOG KONGRESA: NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOŠNJAŠTVO

5. BRČACI ČUVAJU STATUS DISTRIKTA NA PRAVI NAČIN – TRAŽE ZAŠTITU ARBITRAŽNOG TRIBUNALA

6. PRVO PRESUDA U HAAGU, PA ONDA NATO, EU I SVE OSTALO!

7. SVJEDOČENJE GENERALA HALILOVIĆA O IZDAJI RBiH MORA VIDJETI SVAKI BOŠNJAK

8. JOŠ JEDAN PRIMJER NEPROFESIONALNOSTI BALKANSKIH MEDIJA

9. BOŠNJACI MORAJU ZAŠTITITI PROFESORA HAFIZOVIĆA SVIM SREDSTVIMA!

10. Preživljena Zemlja - Ko je, kada i gdje dijelio BiH

11. DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ PONOVO JURIŠA

12. UNUK MEHMEDA SPAHE: JA SAM SRBIN MUSLIMANSKE VJERE I ŠEŠELJEV RADIKAL

13. UVIJEK INTERESANTNE WEB STRANICE


1. DAN REPUBLIKE – SJEĆANJE NA ALIJINU IZDAJU - TITOVA SLIKA U PREDSJEDNIŠTVU BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Mi nemamo običaj koristiti “Online glasnik” da bi čestitavali mnogobrojne vjerske praznike, jubileje raznih događaja, lične uspjehe pojedinaca i tome slično. Mi, Nacionalni kongres Republike BiH, smo se fokusirali na raskrinkavanje političkih podvala, prljavih igara i izdaja Bosne i Hercegovine. Zato se nismo bavili “svečarski”, čak ni sa 25. novembrom, Danom državnosti BiH, mada je to za nas najznačajniji praznik.

Razlog da ipak, naknadno, pišemo o Danu državnosti je taj što je ovogodišnje obilježavanje toga praznika značajno učvrstilo Republiku BiH u svijesti Bosanaca i Hercegovaca. Ove godine su Bosanci i Hercegovci ponovo “otkrili” značaj ZAVNOBIH-a, rođendana savremene BH države. Nikada kao do sada građani BiH nisu pridavali toliki značaj ZAVNOBiH-u. Dan državnosti je ove godine iskorišten da se prkosi svim razbijačima Bosne i Hercegovine. Alija Izetbegović je direktno okarakterisan kao čovjek koji je “olako ukinuo Republiku Bosnu i Hercegovinu i formirao Republiku Srpsku”.

Citirajmo neke izjave kojim su BH patrioti prkosili izdajnicima, razbijačima Republike BiH.

Dr. Nijaz Duraković, Oslobođenje 25. novembar 2006, povodom Dana državnosti BiH, citat:

Nije slučajno da je rukovodstvo SDS-a, na čelu s Karadžićem, već 1992. godine, u jeku razaranja Bosne i Hercegovine, prvo odbacilo ZAVNOBiH i AVNOJ, jer ZAVNOBiH jeste istinska smetnja svakom hegemonizmu i velikodržavlju, svakom nacionalizmu i separatizmu. Nije slučajno ni to što se i danas ZAVNOBiH odbacuje, minimizira, što se predstavlja “komunističkom ujdurmom”, svrstava u floskule lažnog bratstva i jedinstva u tzv. revolucionarni iluzionizam, komunističku utopiju i slično. Nije slučajna ni odluka da 25. novembar nije više dan državnosti Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu se može tumačiti i odluka vodstva SDA, na čelu sa A. Izetbegovićem, da tako olako i na pladnju podare i potpišu ukidanje Republike Bosne i Hercegovine i formiranje Republike Srpske.

Govoreći o Danu državnosti BiH, akademik Nikola Kovač ističe, a FENA prenosi, da “to nije tek puki protokolarni gest u političkom kalendaru, već čin obilježavanja istorijskog državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine.”

Međutim, Kovač podsjeća kako dok proslavlja Dan državnosti, BiH još uvijek nije ovladala instrumentima vlastitog suvereniteta. Ona počiva na paradoksalnoj fenomenologiji i kontradiktornim pravnim načelima države u državi, u Hagu se sudi za zločine protiv čovječnosti, a legalizuju se ustanove proizašle iz tih zločina, dok Daytonski sporazum izbjegava da okvalifikuje karakter rata i imenuje krivce.

Povlačenje entitetskih granica za Kovača ne izražava težnju za očuvanjem identiteta i interesa naroda, nego znači zatvaranje i izolacionizam, sužavanje demokratskog horizonta građanskih sloboda i prava na izbor.


Ipak, najznačajniji doprinos ovogodišnjem Danu državnosti došao je od člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. On je u svoj kabinet u Predsjedništvu istakao sliku Josipa Broza Tita.

Josip Broz Tito je čovjek koji je najzaslužniji što je Bosna i Hercegovina obnovila svoju državnost 1943. godine poslije njene podjele na “srpske i hrvatske banovine” sporazumom Cvetković - Maček iz 1939. Sjetimo se da je i tada na čelu najbrojnije bh stranke, koja se zvala JMO, stajao jedan muslimanski Srbin, Mehmed Spaho, koji nije pružio nikakav otpor sporazumu Cvetković – Maček, tj. podjeli države BiH. Zahvaljujući Titu Bosna i Hercegovina je jedina multietnička država u istoriji koja je uspjela da se ponovo sastavi, poslije njene podjele. Zato kažemo da je Tito otac Republike BiH i potpuno je opravdano da se upravo Titova slika nalazi u institucijama Bosne i Hercegovine, a Dan državnosti je bio idealna prilika da se to ostvari, bas kako je Željko Komšić i učinio. To bi trebao uraditi i Haris Silajdžić.

Nadamo se da poslije ovakvog patriotskog poteza Komšić neće poslušati Lagumdžiju i podržati amandmane kojima se legalizuje podjela BiH i poništava Titovo djelo, ZAVNOBiH iz 1943. Ako je već istakao Titovu sliku, valjda mu je kreator Republike BiH, Tito, značajniji od Lagumdžije, jednog od razbijača Republike BiH. Ako Komšić podrži jedinstvenu BiH, biće heroj svakog Bosanca i Hercegovca kojem je domovina na srcu.

Povodom ovoga Komšićevog poteza razvila se živa polemika u BH medijima i narodu. Dozvolite da i mi iz Nacionalnog kongresa Republike BiH iznesemo svoje mišljenje o tome čije slike i statue trebaju ukrašavati institucije države Bosne i Hercegovine.

Postoji jedan jedini kriterij, a to je odnos prema državnosti Bosne i Hercegovine. Dakle, stari bosanski kraljevi npr. Kulin Ban, Tvrko, Kraljica Katarina itd. trebaju ukrašavati BH ustanove i trgove. Zatim, Zmaj od Bosne, Džemal Bijedić, Hamdija Pozderac, Branko Mikulić, Hakija Turajlić, Mustafa Hajrulahović i ostali heroji odbrane BiH iz raznih ratova i era, uključujući i patriotske umjetnike kao npr. Mak Dizdar.

Od naših savremenika ne zaboravimo Bogića Bogićevića, Mehmeda Žilića, Danisa Tanovića, Jasmilu Žbanić itd., ali tek za buduće generacije. Dolaze u obzir i drugi, svi oni koji doprinesu očuvanju države BiH, tj. ukidanju RS.

S druge strane, Alija Izetbegović je jedan od onih čija slika će biti prognana iz domova Bosanaca i Hercegovaca, kao što je prognana slika jednog drugog muslimanskog Srbina, Mehmeda Spahe, jer su njih dvojica, svaki u svoje vrijeme, bili GROBARI BOSANSKE države.

Biće protjerani iz “naše” povijesti i turski sultani, jer su oni bili samo okupatori naše domovine, a biće protjerani i oni koji nam podmeću njih kao naše idole i koji nam podmeću okupatorske zastave kao naše zastave.


2. MUHAMED FILIPOVIĆ – ČETNIČKI PROVOKATOR

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Zašto je Muhamed Filipović čekao do sada (konac 2006-te godine) da nam otkrije kako je novac kojeg je pokojni Alija Izetbegović dobio od muslimana svijeta, kako on kaže, “povjeren na upravljanje Hasanu Čengiću”, kad je kao bliski saradnik Alije Izetbegovića, i kao njegov ambasador, Filipović to znao od samog početka? Odgovor je jednostavan – cilj Muhameda Filipovića je da diskredituje Hasana Čengića nakon što je Hasan Čengić energično napao Tihića i one u SDA-a koji su gurali i sve rade da proguraju amandmane na Daytonski ustav koji bi značili cementiranje Republike Srpske, kako to zna da kaže Prof. Francis A. Boyle. I ne samo to, zahvaljujući Hasanu Čengiću, sada je svima jasno da Alija Izetbegović nije bio jetim sa postećije nego veoma vješt političar, jer je njegovo djelo to da predsjednik SDA stranke imenuje nadpolovičnu većinu (16 od 25) članova glavnog odbora SDA čime je osigurao da jedan čovjek (izdajnik Tihić kao nasljednik izdajnika Izetbegovića) ima apsolutnu kontrolu nad cijelom strankom.

Muhamed Filipović se uvijek oglasi kada treba da diskredituje nekoga koji stane na put onima koji dijele i uništavaju BiH, pa ma ko to bio, kao u ovom slučaju Hasan Čengić ili kao nedavno kada se okomio na Marka Vešovića.

Nije slučajno da baš sada, kada Biskupska Konferencija Katoličke crkve Bosne i Hercegovine, njen uzoriti Kardinal Vinko Puljić, većina stranaka koje predstavljaju etničke Hrvate u BiH, zvanična vlada Republike Hrvatske i hrvatska dijaspora u svijetu, staju uz jedinstvenu BiH bez entitetske podjele, Muhamed Filipović izlazi sa svojim “istorijskim” pamfletom pod naslovom “Bosanski duh lebdi nad Bosnom” u kojem kao i svojim izjavama u intervjuima, negira državotvornost etničkih Hrvata u BiH. To što on usput negira državotvornost i etničkim Srbima, samo je prevara, jer Muhamed Filipović vidi Republiku Srpsku kao garanta državotvornosti etničkih Srba u BiH.

Ovim pamfletom, Muhamed Filipović pokušava da poremeti proces ujedinjenja patriotskih snaga u BiH i diskredituje sve one Hrvate u očima Hrvata koji se bore i koji staju uz jedinstvenu državu BiH kao svoju domovinu. To što se Muhamed Filipović predstavlja kao Bošnjački nacionalista je samo prevara – njegove stvarne namjere i njegova stvarna nacionalistička ljubav je na istom mjestu gdje i Kustirici, Mehmedu Spahi, Aliji Izetbegoviću, Omeru Latasu i Vojislavu Šešelju, u “Velikoj Srbiji”. To što Muhamed Filipović u jednom intervju-u kaže kako je njihovo pravo, a i dužnost, da govore istinu o našoj zemlji i narodu i da će on i njegovi sinovi i učenici kojih je sve više, to činiti do zadnjeg daha, mi kažemo da ćemo i mi, i naša djeca i patrioti Bosne i Hercegovine kojih je sa svakim danom sve više, boriti se sve dok se ne ukine Republika Srpska i Bosna i Hercegovina ne bude uspostavljena kao jedinstvena država, onakva za kakvu su se Bosanci i Hercegovci izjasnili na referendumu o njenoj nezavisnosti, bez entitetskih, etničkih, vjerskih i bilo kakvih podjela, u kojoj će svaki njen gradjanin biti suveren i slobodan na svakoj stopi njene teritorije.

U nastavku su moja dva članka iz 2005-te godine kojima se dokumentuje naš odnos prema izdajniku Muhamedu Filipoviću. Zatim slijedi članak uvaženog Dr. Ante Čuvala kojeg nam je uputio ispred Saveza Hrvata Bosne i Hercegovine. Naša poruka svim Hrvatima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, je da je Muhamed Filipović nacionalista Velike Srbije, a ne Bošnjački nacionalista kako nam se svima prodaje.


“MUHAMED FILIPOVIĆ - DIPLOMATA IZDAJNIK”

Online Glasnik NKRBiH, Br. 351, 6. novembar 2005.

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

U svom odgovoru na web-stranici Radio Slobodne Evropa (http://www.danas.org/forum/88.html) u nedjelju 16. oktobra, 2005, na dio mog teksta koji mu je neko od učesnika korespondencije prenijelo iz "Online Glasnika NKRBiH" br. 349 (http://www.hdmagazine.com/Fond) pod naslovom “UMRO JE IZDAJNIK – TAKO ĆE NAPISATI NEKI DOBRI BOŠNJANI KADA BUDE UMRO MUHAMED FILIPOVIĆ” (tekst u nastavku), Muhamed Filipović samo potvrdjuje da je izdajnik i ništa više. On kaže: “Nije Filipović nesretan zbog raspada Jugoslavije nego zbog činjenice da je taj raspad najviše i najtragičnije pogodio njegov bošnjački narod, koji nije imao prijatelja, nije bio organiziran, nije imao vodstvo, nije imao oružje, državu, obavještajne službe, diplomatiju, veze u svijetu i sve što omogućava ratovanje......” Eto, Filipović kaže da nismo imali državu ni diplomatiju. Moramo se pitati u kojoj je to državi Alija Izetbegović bio predsjednik, a Muhamed Filipović diplomata, i to ambasador. A o razlazu Filipovića od Izetbegovića najbolje govori činjenica da je Filipović bio imenovan od strane Izetbegovića za Ambasadora?! Zar je moguće da predsjednik jedne države za ambasadora imenuje nekoga u koga nema puno povjerenje ili nekoga sa kim se "politički razišao"? Alija Izetbegović i Muhamed Filipović su nosioci istog projekta, projekta Velike Srbije i zato je Alija Izetbegović imao u njega puno povjerenje, mada su se možda i “razišli” po nekim taktičkim pitanjima. Samo da se podsjetimo koliko puta je Alija Izetbegović rekao, baš kao i Filipović u prethodnoj izjavi, kako Muslimani (Bošnjaci) nikada nisu imali državu.

Filipovićev razlaz sa Izetbegovićem je samo u tome što se Izetbegović zadovoljio sa Republikom Srpskom na 50% teritorije Bosne i Hercegovine, a Muhamed Filipović se nikada nije pomirio sa činjenicom da cijela Bosna i Hercegovina nije ostala u Velikoj Srbiji. Jer kako drugačije shvatiti njegovu izjavu datu u intervju-u Lidiji Kujundžić u kojoj kaže: “Smatrao sam da je Jugoslavija jedan nedorečen, vrlo problematičan projekat, ali ipak projekat koji ima budućnost, kao i da mi Bosanci imamo veliki interes da ostanemo u Jugoslaviji”. Muhamed Filipović se mora odlučiti, ne može i jedno i drugo. Da li Muhamed Filipović zaista misli da bi Bošnjacima bila bolja budućnost u Jugoslaviji, pa se zato borio za očuvanje Jugoslavije, ili misli da su Bošnjaci trebali ostati u Jugoslaviji da bi sačuvali živote? Jedno za sigurno znamo, a to je da se on borio za očuvanje Jugoslavije kao zvanični ambasador suverene države, članice UN-a Republike Bosne i Hercegovine. A to je izdaja, i ništa više! Da ne zaboravimo Republika Bosna i Hercegovina je dobila suverenitet nakon referenduma o nezavisnosti, kojeg je cio svijet priznao, a kojeg očito Muhamed Filipović nikada nije priznao.

Sve što je Muhamed Filipović uradio u korist Velike Srbije (Jugoslavije) prije, tokom i poslije njene agresije i genocida nad Bošnjacima kao državljanima Republike Bosne i Hercegovine, a pod zakletvom da će čuvati granice i ustav Republike Bosne i Hercegovine kao njen diplomata (ambasador), imaju zakonske elemente izdaje. I moj motiv da pišem o ulozi Muhameda Filipovića u uništenju Republike Bosne i Hercegovine nije rezultat “neobjašnjive mržnje” kako on tvrdi u svom tekstu na web-stranici Radija Slobodna Evropa, nego moj osjećaj odgovornosti za Republikom Bosnom i Hercegovinom. Svaki gradjanin jedne nacije (tj. države) je odgovoran za postupke svoje vlade, postupke i izjave zvaničnika svoje vlade i predstavnika svoje vlade. Kao diplomata i time što je intelektualac sa ogromnim uticajem u Bosni i Hercegovini, Muhamed Filipović snosi veću odgovornost zbog svoje uloge u uništenju Republike Bosne i Hercegovine nego što bi to bilo u slučaju samo nekog prosječnog gradjanina.

Muhamed Filipović dovodi u pitanje i svoj intelektualni i naučni integritet kada sam za sebe slavospjevno kaže da je njegov “rad najvišeg ranga u nauci i najdosljednijeg političkog i moralnog stava u našoj novoj istoriji”. Nakon ovakve samohvale, moramo ga potsjetiti da u nauci ima nešto što se zove recenzija, a vrijeme je najbolja mjera nečijeg doprinosa u nauci. Siguran sam da će njegovo naučno djelo biti PREISPITANO zbog njegove uloge i “doprinosa” uništenju države koju je predstavljao kao diplomata i ambasador. A što se tiče “najvišeg... najdosljednijeg... moralnog stava”, gdje tu stoji Muhamed Filipović najbolje svjedoci njegova izjava u intervju-u Lidiji Kujundžić u kojoj sve što ima da kaže za osudjenog kreatora i izvršioca zločina genocida u Bosni i Hercegovini Biljanu Plavšić je da: “Biljana Plavšić nije seljak, ona je građanin, intelektualac”. Moral Muhameda Filipovića je moral izdajnika, a to je najveći zločin kojeg jedan čovjek može izvršiti protiv vlastitog naroda.

I na kraju svog komentara na moj tekst Muhamed Filipović kaže: “Zar ne vidite da ste svakom na vrh glave svojom pameću i time što u svim stvarima i svagda imate pravo jedino vi.” Ova izjava samo potvrdjuje da je Muhamed Filipović ostao bez valjanog argumenta.

A to što Muhamed Filipović tvrdi, da sam ja u službi "zapadnih antimuslimanskih demokratija, inače poznatih nosilaca kršćanskog fundamentalizma", je samo jeftina kleveta, bez ikakvih argumenata. Budući da je Muhamed Filipović "naučnik" i diplomata neka iskoristi sva svoja diplomatska sredstva i naučne metode i neka pribavi makar neki dokazi ili makar jedan argument za tu tvrdnju. Bez toga to je jezik mahale, a ne akademije.

I na kraju, Muhamede Filipoviću, ne izgubismo mi rat zato što nismo imali "prijatelje", "državu", "diplomatiju", "vojsku" itd., kako ti netačno nabrajaš, nego zato što izdajnički potpisi zaustaviše našu Armiju Republike BiH da uđe u Banja Luku i zato što diplomati izdajnici potpisaše Dayton.


“UMRO JE IZDAJNIK – TAKO ĆE NAPISATI NEKI DOBRI BOŠNJANI KADA BUDE UMRO MUHAMED FILIPOVIĆ“

Online Glasnik NKRBiH, Br. 349, 15. oktobar 2005.

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Direktni povod ovom tekstu je intervju Muhameda Filipovića datog Lidiji Kujundžić kojeg prenosi web-stranica Bošnjastvo.com sa datumom upisa 9-tog oktobra 2005-te godine (Link je na kraju teksta). Ovim intervjuem Muhamed Filipović je svjedok vlastite izdaje i izdaje Alije Izetbegovića. Sada više niko ne može reći da izdajnici nisu znali šta su radili i za koga su radili.

Da bismo shvatili suštinu intervjua Muhameda Filipovića, moramo prvo razumjeti značenje riječi izdaja. Izdaja u najopštijem smislu je kada neko sluzi neprijatelju umjesto svom narodu (državi) kojem se zakleo na vjernost (lojalnost).

Emir Kusturica se javno izjašnjavao kao Srbin i javno radio za Veliku Srbiju, i bez obzira koliko to teško padalo Bošnjacima, Kusturica je samo otpadnik svog naroda, ali ne i izdajnik. Samo da se potsjetimo “Poturica gori od Turčina, Posrbica gori od Srbina”.

Slučaj Muhameda Filipovića je slučaj klasičnog izdajnika. On živi sa oreolom velikog Bošnjačkog (on bi rekao Muslimanskog) akademika, filozofa, naučnika, diplomate. On je “jedna od najistaknutijih ličnosti u novoj istoriji Bosne”, kako ga svojim čitaocima predstavlja Lidija Kujundžić u uvodu intervjua. I on sav taj svoj prestiž u Bošnjačkom narodu koristi bezrezervno za isti cilj za koji se bori i Kusturica, za Veliku Srpsku državu na Balkanu, i zato je Muhamed Filipović izdajnik.

Nije potrebno puno političkog sluha da se shvati iz njegovog intervjua da je on nesretan zbog raspada Jugoslavije i Dayton-ske podjele Bosne i Hercegovine, jer on se borio za više, za cijelu Bosnu i Hercegovinu kao dio Velike Srbije. Kada u svom intervju-u prigovara Miloševiću što je pristao na Dayton-ski ugovor, on mu prigovara što je odustao od 50% teritorije Bosne i Hercegovine.

To je osnova i njegovog političkog razlaza sa Alijom Izetbegovićem, koji je iz praktičnih razloga odustao od koncepta cijela Bosna i Hercegovina u Velikoj Srbiji i prihvatio Karadžićev koncept podjele Bosne i Hercegovine, jer Bosnu i Hercegovinu nije mogao zadržati političkim sredstvima u Velikoj Srbiji (čitaj Jugoslaviji), ali ju je mogao podijeliti kao rezultat nevidjenog zločina genocida.

Koliko god su patrioti Bosne i Hercegovine nesretni zbog postojanja Republike Srpske, toliko je nesretan i Muhamed Filipović - ali zbog drugih razloga, zbog izvjesne istine da će zločinačka tvorevina Republika Srpska biti ukinuta zajedno sa Daytonskim ustavom i izvjesne budućnosti jedinstvene nezavisne države Bosne i Hercegovine. Za Muhameda Filipovića Bosna i Hercegovina je izgubljena za Veliku Srbiju i zato je on nesretan.

Muhamed Filipović plače za Velikom Srbijom. On kaže Lidiji Kujundžić: “Smatrao sam da je Jugoslavija jedan nedorečen, vrlo problematičan projekat, ali ipak projekat koji ima budućnost, kao i da mi Bosanci imamo veliki interes da ostanemo u Jugoslaviji”.

Ovaj intervju Muhameda Filipovića potsjeća na testament i oproštajno pismo u kojem se kaje i kori zbog propuštenih šansi koje je imao za očuvanje jedine nacije (države ) do koje mu je stalo, Velike Srbije. Neka nas ne prevari to što on u svom intervju-u kaže da “ja nisam nikada mogao biti nikakav nacionalista.” Ako je bio diplomata i ambasador jedne nacije (države) onda je po definiciji bio pod zakletvom da će čuvati ustav i granice te nacije. Njegova je poruka srpskom čitaocu da on zapravo nikada nije imao na srcu Bosnu i Hercegovinu kao državu, koju je predstavljao kao diplomata, pod zakletvom, u pregovorima u njenim najsudbonosnijim danima i kao “jedna od najistaknutijih ličnosti u novoj istoriji Bosne”. I tu je on otvoreni izdajnik. On ne samo da pregovara sa Miloševićem, on savjetuje Miloševića. On zabrinuto pita Miloševića “da li kontroliše jugoslavensku vojsku, Pravoslavnu crkvu i Karadžića.” On se brine da će Milošević biti marginaliziran. On zna da Đinđić “griješi i legitimira tendenciju međunarodne politike da arbitrira oko Kosova” i on to uzima za dokaz da je Đinđić glup čovjek. Dakle, Muhamed Filipović se brine nad sudbinom Srbije, a nikada ne reče gradjanima Republike Bosne i Hercegovine kristalno jasno, bez “filozofije” i bez “politike”, da je pristanak na pregovore sa agresorom o granicama i ustavu Republike Bosne i Hercegovine bio zločin veleizdaje. Ne samo to, on je aktivan u iznalaženju rješenja po kojima bi Bosna i Hercegovina bila dio velike Srbije, pa ma kako se Velika Srbija zvala, “nesimetrična konfederacija”, “simetrična”, ili “sporazum Srba i Muslimana”.

Šta Muhamed Filipović misli i kako doživljava gradjane Bosne i Hercegovine jasno se vidi na samom početku intervjua, gdje Lidiji Kujundžić kaže “Nemojte se raspitivati gdje je Akademija, ljudi ne znaju. Bolje pitajte za kasarnu koja se nalazi prekoputa nas.” Bosanci i Hercegovci po Muhamedu ne znaju za Akademiju, a ja mu kažem znaju, i to onu filmsku što dodjeljuje Oskara, a ta akademija u kojoj ima mjesto za izdajnika nije za poštivanje. Bosanci i Hercegovci znaju šta je za poštivanje. Kada se njegova izjava pažljivo pročita (...”prekoputa nas”) on kaže da imaju neki ljudi u Sarajevu i oni. Ko su to oni, akademici ili izdajnici?

On počinje svoj intervju sa otvorenim izlivom srpskog nacionalnog osjećaja. “Imao sam dvanaest godina, ........, kada sam se zgrozio nad činjenicom da ljudi najedanput počinju ubijati jedni druge samo zato što su druge vjere. Apsolutno mi je bilo čudno što su naše komšinice, inače mirne domaćice, najedanput postale ostrašćeni šovinisti koji su vikali: “Srbe na vrbe!”

Muhamede Filipoviću, Šefika rođena Filipović, udata Sendijarević, je imala 16 godina kada je počeo rat i pokolj nad Muslimanima u Glamoču, pa me moli da te potsjetim da četnici baciše u jamu živa Zaima Filipovića sa konjem u Odžaku kod Glamoča odmah na početku rata. Ljudi ne bi mogli sebi dozvoliti niti da pas crkne bačen u jamu, ali četnici mogu, jer četnici nisu ljudi, četnici su zločinci. U isto vrijeme četnici ubiše i Beću Zlatarevića, zeta Zaima Filipovića. Pobiše četnici toliko muslimana u Glamoču da su mrtva tijela slagali kao cjepanice. Muslimani, uključujući i Filipoviće, su glavu spašavali u izbjeglištvu i po šumama. Kada bi i bilo istina, a nije, kaže Šefika, da su tvoje i njene komšinice vikale: “Srbe na vrbe”, zar se taj “zločin” može porediti sa zločinom pokolja kojeg počiniše četnici u tvom i njenom Glamoču i cijeloj Bosni i Hercegovini!

Muhamed Filipović nema samo problema sa “dugoročnom memorijom” on ima problema i sa “kratkoročnom memorijom” ili je njegova memorija selektivna, srpska. On je već zaboravio da su četnici u 1992-oj godini u logoru Manjača imali specijalni “smještaj” i program mučenja za Omera Filipovića iz Ključa. Držali su ga izdvojenog na otvorenom kao u “telečnjaku” i tukli ga i mučili ga otvoreno, za primjer, svjedoče preživjeli logoraši. Četnici su jahali Omera kao što se jaše konj i vodili ga na uzici kao što se vodi pas. Muhamede, Tebi bi bilo lako provjeriti izjave logoraša, nazovi Omerovog brata, a svog rodjaka i imenjaka Muhameda Filipovića i pitaj ga o četnicima i Manjači i svom rodjaku Omeru.

Nas zaista više ne čudi da Muhamed Filipović sa velikim poštivanjem i suosječajem govori o zločincima koji su obezbjedili sve potrebne političke i vojne instrumente za genocid nad državljanima Bosne i Hercegovine. Muhamed Filipović na Miloševića gleda kao na žrtvu politike, a ne kao zločinca. “Bio je pažljiv čovjek i šarmantan sagovornik”, kaže Muhamed Filipović. Muhamed Filipović nam otkriva da nikakvih provjera niti prepreka nije bilo prilikom njegovih posjeta Miloševiću. “ Bukvalno sam se samo uspeo uz stepenice gdje me je zaista ljubazno dočekao.” A mi kažemo, naravno, uvijek su vrata otvorena svom čovjeku, a Muhamed Filipović je bio na zajedničkom projektu sa Miloševićem, na projektu “Velike Srbije.”

I za Plavšićku, optuženog zločinca za genocid u Bosni i Hercegovini, Muhamed Filipović kaže: “Biljana Plavšić nije seljak, ona je građanin, intelektualac”. Sada i to znamo, da je po Muhamedu Filipoviću seljak manje vrijedno ljudsko biće od gradjanina i intelektualca. To ga najbolje oslikava kao intelektualca i akademika i naučnika. Vjerovatno zato u njegovom intervju-u i nema spomena 8,000 “seljaka” poklanih u Srebrenici, petnaest hiljada u Prijedoru i Ljubiji, dvije stotine hiljada u Bosni i Hercegovini od zločinačke četničke horde i jugoslavenske vojske. On ima pijetitet prema zločincu, ali ne i prema žrtvi, i zato je Muhamed Filipović izdajnik i ništa više. I neka nam niko ne kaže kako nismo za njegova života rekli što se ima reći. Pa kad bude umro, neki dobri Bošnjak će napisati da je umro izdajnik Muhamed Filipović.

Link za Filipovićev intervju. Stranica se zove Bošnjastvo.com

http://www.Bošnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=194


3. Reagiranje Saveza Hrvata Bosne i Hercegovine

25. studenog 2006.

Prigodom nedavnog predstavljanja svoje nove knjige „Bosanski duh lebdi nad Bosnom“, dr. Muhamed Filipović, vodeće ime u bošnjačkim/bosanskim znanstvenim i političkim krugovima, izjavio je: „Neka mi neko dokaže da su ikakvi Hrvati u Bosni postojali prije 19. stoljeća“.

Ovakve i slične mantre u suvremenoj bošnjačkoj/bosanskoj društvenoj (pseudo)znanosti odraz su nasrtljive strane novo-rođene bošnjačke/bosanske nacionalističke ideologije i one postaju prijetnja mirnom i stabilnom životu Hrvata (i svih koji nisu Bošnjaci) u Bosni i Hercegovini. Štoviše, ovakvim izjavama dr. Filipović i svi ostali koji čeznu pretvoriti Hrvate i druge u Bosance/Bošnjake potkopavaju stabilnost i opstojnost same države.

Dr. Filipović želi da mi zaključimo kako hrvatski (i srpski) nacionalni identitet u Bosni (i Hercegovini) je moderni konstrukt te da nema pravo povijesno utemeljenje. Dakle, shodno tome Hrvati bi se trebali vratiti nekakvim svojim „pravim korjenima“. Na ovu i slične provokacije iz novijih vremena, Savez Hrvata Bosne i Hercegovine poručuje slijedeće:

1. Nemojte gubiti vrijeme i energiju pokušavajući vratiti „kotače povijesti“ unatrag.

2. Služeći se vašom metodologijom moglo bi se zaključiti da današnji Bošnjaci nisu postojali u Bosni i Hercegovini do 1992. ili, budući da u zemlji nije bilo muslimana do polovice petnaestog stoljeća, današnji muslimani Bosne i Hercegovine bi se trebali vratiti svojim pra-muslimanskim korjenima. Da li bi se svi narodi u svijetu trebali vratiti svom „izvornom identitetu“? Tko bi trebao odrediti „početak“ kojem bi se trebalo vraćati?

3. Činjenica je da danas postoji hrvatski identitet i stvarni hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Svi “naučni” dokazi protiv toga su bezpredmetni. Nijekanje te činjenice je opasno sanjaranje.

4. Odnedavno novi razmjeri i procesi bošnjačke/bosanske samo-definicije i samo-dokazivanja ne smije biti prijetnja opstojnosti Hrvata i njihovu pravu biti ono što jesu. U isto vrijeme, Hrvati se ne smiju pacati u bošnjačke/bosanske samo-(re)formulacije.

5. Naslov nove knjige dr. Filipovića, „Bosanski duh lebdi nad Bosnom“, i njezin sadržaj odražavaju romantičnu povijesnu znanstvenost iz devetnaestog stoljeća. Premda tome klicaju bošnjački/bosanski nacionalisti, takva učenost ne prolazi znanstvene kriterije dvadeset i prvog stoljeća.

6. Iz naslova knjige moglo bi se zaključiti da „bosanski duh“ ne lebdi nad Hercegovinom. Ovo bi moglo razveseliti Hercegovce, ali najvjerojatnije dr. Filipović gaji čežnju zatajivanja opstojnosti Hercegovine, kao prepreke novoj bošnjačkoj/bosanskoj nacionalnoj ideologiji. Ali Hercegovina i ljudi koji se osjećaju njoj pripadajućima neće nestati zato što to netko želi. Naprotiv, svako nijekanje doprinosi jačanju onog što se niječe.

7. Dr. Filipović i slični bošnjački/bosanski nacionalistički agitatori svojim radom ne doprinose ostvarenju mira, stabilnosti i bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu, za njezine narode i građane, nego agresivnom nacionalističkom ideologijom, potkopavaju čak i njezin opstanak.

8. Savez Hrvata Bosne i Hercegovine želi surađivati sa svim Bošnjacima (i drugima) koji prihvaćaju i poštuju Hrvate kao jednakopravne partnere u traženju riješenja za bitne probleme s kojima se država danas suočava i voljan je raditi za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će vladati pravda, mir i sigurnost za sve njezine građane bez razlike na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Čestitamo Dan državnosti svim građanima Bosne i Hercegovine!

Dr. Ante Čuvalo – Pretsjednik

Savez Hrvata Bosne i Hercegovine

19121 Wildwood Avenue, Lansing, Illinois 60438


Nacionalni kongres Republike BiH je definisao svoju nacionalnu i etničku politiku u Glasniku br. 272 od 7. Septembra 2003. Slijedi taj članak:

4. ŠKOLA BOSANSKOG KONGRESA: NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOŠNJAŠTVO

Primjetili smo da mnogi Bosanci i Hercegovci imaju veliku zbrku u glavi kada su u pitanju pojmovi kao "Nacija", "Narod", "Bosanstvo", "Bošnjaštvo", pa ćemo probati na, što je moguće kraći način, definisati ove pojmove.

NAROD: U svjetskoj sociološkoj terminologiji pod NARODOM se podrazumijeva etnička skupina, tj. skupina ljudi koji imaju slične običaje, sličnu kulturu, religiju, jezik itd. Primjeri NARODA SU: Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Englezi, Kurdi itd. Na primjer Bošnjaci imaju svoje nošnje, svoja narodna kola, svoju kuhinju svoju religiju i, što je NAJVAŽNIJE, svoj subjektivni osjećaj pripadnosti Bošnjačkom narodu. To Bošnjake karakteriše kao poseban narod u odnosu na Srbe i Hrvate.

NACIJA: U savremenoj terminologiji nacija se identifikuje ISKLJUČIVO SA DRŽAVOM. Na primjer, etnički Meksikanac, kada dobije Američko državljanstvo postaje po NACIONALNOSTI AMERIKANAC. Ili npr. etnički Arapin koji je iz Alžira doselio u Francusku, kada dobije francusko državljanstvo postaje NACIONALNO FRANCUZ, i dobiva npr. pravo da nastupa za Francuski NACIONALNI tim u nogometu, mada je po narodnoj (etničkoj) pripadnosti i dalje Arapin.

ISTO VRIJEDI I ZA BOSNU I HERCEGOVINU: SVAKI PRIPADNIK BOŠNJAČKOG, SRPSKOG, HRVATSKOG ILI BILO KOJEG DRUGOG NARODA, KOJI IMA BOSANSKOHERCEGOVAČKO DRŽAVLJANSTVO, JE PRIPADNIK BOSANSKOHERCEGOVAČKE, ili skraćeno BOSANSKE NACIJE.

Dakle, kada se kaže npr. Britanska nacija misli se na Veliku Britaniju kao državu i sve njene državljane uključujući i etničke Engleze, Škote, Irce, Arape, Indijce itd. Isto tako, kada se kaže "Bosanska NACIJA", a što je skraćeno od "Bosanskohercegovačka nacija", misli se isključivo na državu BiH i na sve njene DRŽAVLJANE Bošnjake, Srbe, Hrvate, Rome, Jevreje itd.


5. BRČACI ČUVAJU STATUS DISTRIKTA NA PRAVI NAČIN – TRAŽE ZAŠTITU ARBITRAŽNOG TRIBUNALA

Mirsad Ðapo, gradonačelnik Distrikta Brčko za Avaz



Neće se odustati od načina raspodjele sredstava od PDV-a kako je zakonom riješeno * Tužba protiv direktora UIO, a državu neće tužiti

Gradonačelnik Distrikta Brčko Mirsad Ðapo za "Dnevni avaz" otkriva da je na nedavnom sastanku u Parizu s advokatom Bilom Krajselom urađen podnesak koji će biti upućen Arbitražnom tribunalu za Brčko zbog nezakonite raspodjele sredstava prikupljenih od PDV-a.

Fiskalna stabilnost

- U Parizu smo sa svojim advokatom sačinili podnesak u kojem smo upozorili na drastična kršenja zakona prilikom raspodjele sredstava prikupljenih od PDV-a i tražimo da Tribunal ovo pitanje riješi, jer Distrikt nema nikakvih mehanizama zaštite fiskalne stabilnosti shodno konačnom arbitražnom rješenju - kaže Ðapo.

Upozorenje Dodiku

On ističe kako se "pripremljeni podnesak odnosi i na buduće raspodjele".

- To nam je veoma važno. Sve što radimo u vezi s pozicioniranjem Distrikta, shodno Konačnoj arbitražnoj odluci, neće imati smisla ako ne budemo imali stabilnu fiskalnu samoodrživost. U Konačnoj odluci stoji da o prihodima koji se ostvaruju ravnopravno odlučujemo s entitetima kako je to zakonom regulirano. Ne tražimo ništa mimo važećih zakona u BiH - naglašava Ðapo.

Prema urađenim procjenama, Distrikt Brčko je na gubitku od najmanje 20 miliona maraka.

- Vidite, entiteti su s prihodima već sada, u novembru, iznad plana za budžetsku godinu, a mi smo na gubitku od najmanje 20 miliona maraka. Neću podleći nikakvim pritiscima, bilo od koga da dolaze, odnosno neću odustati od toga da raspodjela sredstava bude vraćena u zakonske okvire. Koeficijent za ovu godinu za Brčko trebao bi iznositi 3,7, a mi dobivamo manje - rezignirano zaključuje Ðapo.
Iako iznosi cijeli niz pritužbi na ustaljenu praksu raspodjele sredstava od PDV-a, Ðapo smatra da "državu BiH ne treba tužiti".

Konkretna raspodjela

- Želimo da Tribunal pojasni Konačnu arbitražnu odluku, a obratili smo se i Sudu BiH kada je riječ o konkretnim raspodjelama. Realno, očekujem da će nosioci vlasti u BiH shvatiti da se zakoni ove države moraju primjenjivati, a mi ništa drugo i ne tražimo. Nema potrebe da tužimo državu, jer smo tužili Upravu za indirektno oporezivanje (UIO), koja nam prema zakonu mora obezbijediti prihode od PDV-a - ističe prvi čovjek Distrikta Brčko.

E. RAŽANICA

Upozorenja Dodiku zbog poslovnih prostora

- Kada se radi o poslovnim prostorima Distrikta, sve je raščišćeno. Arbitražna odluka i Statut Distrikta jasno ukazuju da sva javna imovina koja se nalazi u ovom gradu pripada Distriktu. Poštu u Brčkom, koja je naše vlasništvo, koriste "Srpske pošte", kao i "Telekom Srpske", koji je u privatizaciji.

Zbog toga sam uputio niz upozorenja Miloradu Dodiku i Vladi manjeg bh. entiteta da pitanje imovine "Telekoma" u Brčkom nije riješeno i da će to biti predmet budućeg sporenja.


KOMENTAR: Svaka čast Brčacima za ovaj potez. Brčaci stalno moraju insistirati na presudi Arbitražnog tribunala koji Distrikt definiše kao RAVNOPRAVNOG, a ne podredjenog partnera sa entitetima. To su ovom prilikom i uradili. Jedini način da zaštite Distirkt je da uvijek zahtijevaju da Tribunal odlučuje o statusu Distrikta, a nipošto RS i Federacija. Onoga trenutka kada Brčaci pristanu da entiteti u Skupštini BiH odlučuju o Distriktu izložiće se političkim igrama i trgovini izmedju Federacije i RS što će sigurno dovesti do podjele Distrikta. A to je u interesu jedino RS-a jer bi tako RS dobila geografski kontinuitet, koridor kroz Disrikt, što bi bio veliki korak u pravcu razbijanja BiH. Distrikt pravi diskontinuitet u RS i tako “čuva” BiH, to je svakom dobronamjernom Bosancu i Hercegovcu jasno.

Dr. Muhamed Borogovac



6. PRVO PRESUDA U HAAGU, PA ONDA NATO, EU I SVE OSTALO !

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 29.11.2006. Svi mediji danas prenose šokantnu vijest iz Rige, po kojoj je NATO sa svog samita uputio zvaničan poziv u tzv. "Partnerstvo za mir" Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Inače, ovaj je program zamišljen kao neka vrsta predškolske ustanove za buduće "velike" đake-poslušnike. A kad jednom udješ, jako je teško izići. Sjetimo se koliko dugo je trebalo Hrvatima i Slovencima da se oslobode Austrougarske ili Jugoslavije. Koliko dugo je trebalo Česima, Poljacima, Madjarima itd. da se oslobode Varšavskog pakta itd. Bezbrojni su primjeri iz istorije da je veoma riskantno ići u unije sa jacima od sebe. Cesto se to pretvara u gubitak suvereniteta, tj. u dugotrajno ropstvo.

Toliko je ovaj prijem BiH zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u “Partnerstvo za mir” bio neočekivan, da na samitu uopšte nije bilo prisutnih predstavnika NIJEDNE od ove tri zemlje. Naravno, kad god se djeluje PANIČNO, uvijek za to postoji isključivo JEDAN GLAVNI RAZLOG, a to je:

NATO je nemoćan i u Iraku i u Afganistanu, i treba im bosanske, srbijanske, crnogorske pješadije koja će ginuti za njihove imperijalne interese u nekim egzotičnim zabitima kao što su Tora Bora, Feludja, Kandahar itd. itd.

Nadajmo se da narod u Bosni ipak neće nasjesti “političarima” izdajnicima koje im Alija i mrtav nameče (preko svog famoznog Predsjedništva SDA u kojem Tihić postavlja 2/3 članova). Naime, često možete čuti Bosance kako se u svojoj naivnosti ponose viševjekovnom tradicijom vojevanja na bjelosvjetskim frontovima, glupavo uživajući u svojoj navodnoj "hrabrosti". Ovaj put, ako već trebaju po ko zna koji put u historiji postati TOPOVSKO MESO za tudje imperije, Bosanci u ovo najnovije carstvo moraju uči ČISTIH RAČUNA.

Zato, ako smo mogli čekati 50 godina (koliko NATO postoji), možemo valjda sačekati još par mjeseci prije nego li se upustimo u BESPOVRATNE teritorijalne aranžmane s Crnom Gorom i Srbijom. Dakle, PRVO PRESUDA U HAAGU pa tek onda sve ostalo, tj. EU, nekakva partnerstva za "mir" (ustvari Partnerstvo za rat u Iraku i Afganistanu – i ko zna gdje još, širom svijeta, a za tudje interese) itd.


7. SVJEDOČENJE GENERALA HALILOVIĆA O IZDAJI RBiH MORA VIDJETI SVAKI BOŠNJAK

Poštovana gospodo,

redovno pratim “Online glasnike” i jako sam sretan što postoji organizacija koja se istinski bori za cjelovitu nezavisnu RBiH.

Na FTV-u su nedavno počeli emitovati interview generala Sefera Halilovića.

Omogućite našoj dijaspori da se uvjeri u veleizdaju Alije Izetbegovića i nabavite snimke ovih emisija i uploadirajte ih na neki server.


Živjela Republika Bosna i Hercegovina !

Irfan


Irfane,

potpuno se slažemo kada je u pitanju značaj tih emisija. Svjedoci smo da se ugled Izetbegovića rusi kao kula od karata, kao posljedica Halilovićevih svjedočenja na jednom tako moćnom mediju kao što je FTV.

Medjutim, mi polazimo od principa da Republika Bosna i Hercegovina jednako pripada svakom njenom gradjaninu, te stoga niko od nas nema neko ekskluzivno pravo na njenu odbranu. Zato, kada nam neki patriota dodje sa prijedlogom za neku akciju mi mu kažemo: “Ti si došao na ideju, i prirodno je da ti budeš lider toga projekta.” U tome i jeste naša snaga. Na taj način stotine ljudi organizuju svoje patriotske projekte, koji polako, ali sigurno mijenjaju političku svijest Bosanaca i Hercegovaca. Dakle, Irfane, kreni u akciju, nabavi taj snimak, a naći će se sigurno neka patriotska web stranica da to postavi. Mi ćemo tada staviti link, da se i ljudi preko Interneta mogu upoznati sa Halilovićevim dokazima Izetbegovićeve izdaje Republike BiH.


8. JOŠ JEDAN PRIMJER NEPROFESIONALNOSTI BALKANSKIH MEDIJA

HINA je 21. novembra javila, a FENA je prenijela, slijedeću vijest:

“Sud u američkom gradu Bostonu osudio je bosanskog Hrvata Marka Boškića na više od pet godina zatvora zato što je prikrio svoju ulogu u masakru u Srebrenici 1995. kako bi mogao ući u Sjedinjene Države.

Četrdesetjenogodišnji Boškić, za kojeg tužilaštvo vjeruje da je osobno odgovoran za ubistvo 100 ljudi, osuđen je u ponedjeljak na pet godina i tri mjeseca zatvora.

Ljetos je proglašen krivim za prikrivanje svoje vojne službe u vojsci bosanskih Srba prilikom prijavljivanja za američku useljeničku vizu.

Vlasti su kazale, prenosi Hina, kako će vjerojatno biti izručen Bosni i Hercegovini nakon što odsluži kaznu.

Boškićev odvjetnik je prigovorio da tužilaštvo nastoji kazniti njegova klijenta za sudjelovanje u ubijanju u Srebrenici, zločin za koji uopće nije bio optužen i za koji tvrdi da ga je počinio tek nakon što mu je zapriječeno smrću.

Boškić je kazao kako je bio zatvorenik u logoru i "da je bio prisiljen sudjelovati u masakru nad muslimanima u Srebrenici".

Tužitelj je rekao da je Boškić priznao kako je bio vojnik u jedinici vojske bosanskih Srba i da je pomogao u pogubljenju 1.200 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici gdje je 1995. ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Bio je to najveći masakr u Evropi od Drugoga svjetskog rata.

Boškić je živio u mjestu Peabody i radio kao građevinac kada je uhapšen 2004.

Dužnosnici Haškog suda su izjavili da ne planiraju podići optužnicu protiv njega. Politika Suda je suditi samo čelnicima počiniteljima ratnih zločina tokom ratova na Balkanu 1990-tih.
FENA 21/11/2006 15:58 - Kraj citata.

Ono što je katastrofalno u ovoj vijesti je da su novinari HINA-e i FENA-e bez ikakve rezerve prenijeli da je Boskić “BOSANSKI HRVAT”. Istina je slijedeća. Boškić je bio specijalac, elitne komadnoske jedinice “Vojske RS”. To je samo njegova veoma neuvjerljiva odbrana da je on Hrvat i zato žrtva četnika koji su ga natjerali da ubija ljude tokom rata u Podrinju. On je činjenicu da je iz mješovitog braka iskoristio da smisli tu odbranu, jer nije imao bolje. Koliko je ta odbrana bila neuvjerljiva najbolje dokazuje presuda od 5 godina. To što je Boškić dobio 5 godina, zbog “laganja prilikom ulaska u USA”, pokazuje da niko ovdje nije kupio njegovu priču da je on Hrvat i žrtva koju su četnici natjerali da bude njihov komandos i da ubija civile.

Imajmo na umu da mu je samo sudjeno za laganje prilikom ulaska u USA, a ne za ratne zločine, jer to nije u nadležnosti Američkih sudova. Kazna od 5 godina za laganje je zaista drakonska, i to dokazuje da su porotnici i sudija svjesni da se radi o zločincu, a ne o sitnom prekršitelju imigracijskih zakona i četničkoj žrtvi, natjeranoj da ubija ljude zato što je "Hrvat"?! Oni su mu se na ovaj način, dajući mu drakonsku kaznu za “laganje”, osvetili za Srebreničane, koliko je bilo u njihovoj moči.

Dr. Muhamed Borogovac


9. BOŠNJACI MORAJU ZAŠTITITI PROFESORA HAFIZOVIĆA SVIM SREDSTVIMA!

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 28.11.2006. U emisiji provaljenog zagovarača ustavnih amandmana Ðaković Mate na TV OBN jučer su se "sučelili" Fatmir Alispahić i onaj isti prebradati vehabija s kojim je prije par sedmica britanska BHT započela osvajati medijski prostor (čitaj: SRCA!) B-H muslimana tvrdnjama da je bosanski islam "Titov" pa ga stoga kao treba vratiti "izvoru". Tako ova neugledna šačica samozvanih propovjednika islama dobija sve veći medijski prostor u dokazano neprijateljskim medijima u BiH.

Osim broja nastupa daje im se i sve veća minutaža, pa je ovog puta to trajalo čak punih sat vremena. Na populaciju od 4 miliona stanovnika, grupica od nekih jedva stotinjak osoba čini 0,002%, što znači neprimjerenu medijsku prisutnost. Doda li se tome i da je riječ o mentalno poremećenim individuama (što je očigledno po izgledu i neobjašnjivoj količini gluposti i zla – npr. lahkoći s kojom sljedbenici ove sekte po svijetu ubijaju druge muslimane npr. Šiite), ovolika medijska pažnja ipak prije upućuje na naše nego na njihovo stanje mentalnog zdravlja. Sasvim "prigodno" i jučerašnje udarne informativne emisije započinjale su po ko zna koji put u zadnjih par mjeseci prilozima iz udžbenika specijalnog rata – o tome da su "samoubistva u BiH u porastu".

Izuzev opaske Alispahića - da bi se gost trebao zapitati zbog čega svojim izgledom nalik na rok grupu "ZZ Top" plaši lokalno stanovništvo - iz cijele emisije ne treba izdvajati ništa osim SAME EMISIJE! Naime, polako, ali studiozno se u bosanskohercegovačku javnost uvodi nekakva zatupljujuća "tolerancija" po kojoj je navodno "dobro" voditi dijalog S NEKIM KO TE U OSNOVI NE PODNOSI. Identično poremećeno su se ponašali i Izetbegović, Tihić i ostali iz izdajničke vrhuške SDA, pa su izmislili da s dušmanima moraš razgovarati i pregovarati o svemu i svačemu – bez donje granice. OVO JE LUDOST KOJA JE VEĆ PUSTILA KORIJENE U NAŠIM GLAVAMA!

Tako je danas pravim linčom u Avazu, Rijaset IVZ BiH na najprimitivniji način iznapadao uglednog profesora dr. Rešida Hafizovića. Navodni povod bio je profesorov članak pod naslovom "Oni dolaze po našu djecu", koji snagom vrhunskog intelektualca napada na samu srž problema – vehabizam i njegovu ideologiju utjelovljenu u vidu grotesknih bradatih arapskih "učenjaka". Međutim, pravi razlog ove medijske sječe Hafizovića (predstoji mu gotovo sigurno izbacivanje s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu) je u profesorovoj prošlonedjeljnoj izjavi beogradskom radiju B92, a koju smo i mi prenijeli, u kojoj je iznio da Rijaset ZNA DA SU VEHABIJE MANIPULISANI OD BRITANSKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBA MI6.

Nakon Hafizovićevog istupa Britanci su postali svjesni da im ugled dramatično opada, a time i moć na Balkanu dovodi u veliku opasnost jer je Hafizović kao jedan VRHUNSKI VJERSKI AUTORITET U BIH obznanio njihove prljave planove. Zato sada, dok još imaju nekog uticaja Britanci pokušavaju iza leđa Evropskih zvaničnih institucija podvaliti nam u vezi sa Reformom policije. Iz pouzdanih izvora znamo da su Britanci kreatori Banjalučkog sastanka na kojem su planirali da se otvore pregovore o Reformi policije nudeći novi dogovor o policiji, MIMO EVROPSKOG, A VEĆ USVOJENOG PUTA KROZ DIREKCIJU ZA REFORMU POLICIJE. BRITANSKI PRIJEDLOG REFORME JE BIO 100% U INTERESU OČUVANJA POLICIJE RS. Srećom, Bošnjački predstavnici nisu dozvolili da se Reforma policije uopšte stavi na dnevni red sastanka. To je Safet Halilović odbio riječima: “Reforma policije se dovršava u institucijama sistema i 95% je već gotova. Sačekajmo da se to završi.” I Tihić je odbio da se o tome diskutuje, ali zato što nije dobio mandat od ostalih članova Glavnog odbora SDA da o tome razgovara u Banja Luci.

A da je ovdje riječ o dobro koordiniranoj akciji MI6 i RS vidi se i iz reagovanja predsjednika RS-a Jelić Milana koji je jučer žestoko napao, zamislite, samu britansku kraljicu zato što je čestitala Dan državnosti Republike BiH, nastojeći na taj način uvjeriti Bošnjake kako im je kraljica Elizabeta najveća prijateljica na svijetu. Sječa Hafizovića koji je PROGOVORIO ONAKO KAKO OGROMNA VEĆINA BOŠNJAKA MISLI je već viđena – prisjetimo se Fuada Muhića, brace Pozderac, Munira Mesihovića, Branka Mikulića, a u poslijeratnom periodu Nijaza Durakovića, Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića i mnogih drugih intelektualaca patriota.

Hafizovića žele ukloniti jer on zna jako dobro da se sa izmanipulisanim Vehabijama, iza kojih stoji britansko-srpski interes, niti razgovara (poput Alispahića) niti pregovara (poput Cerića), nego isključivo – BORI i to SVIM SREDSTVIMA, a nipošto samo demokratskim. Dok s bradatim ekstremistima Britanci i Amerikanci "pregovaraju" isključivo PREKO NIŠANA – vehabije koje su nam uvezli i koje sami plaćaju nam prodaju kao - vrhunac demokratije. Počelo je to s četnicima 1992, a završava evo sa vehabijama koji su za račun svojih engleskih gospodara, kako to britko reče profesor Hafizović, uistinu – DOŠLI PO SRCA I DUŠE NAŠE DJECE da bi ih zatrovali te tako dali POVOD angloameričkim izvršiocima na Balkanu da ISTRIJEBE AUTOHTONE I DRŽAVOTVORNE BOŠNJAKE.


10. Preživljena Zemlja - Ko je, kada i gdje dijelio BiH

Izvod iz memoara Dr. Ive Komšića

Izetbegović Srbima priznao pravo na referendum

17. rujna 1993. (Zagreb)

Jučer smo došli u Zagreb. Avion je sletio u Maribor jer strane kompanije ne slijeću na zagrebački aerodrom radi srpskih napada u okolici Zagreba. Kratko smo se zadržali u Mariboru, a onda kolima krenuli dalje. Usput kiša. Jesen je i ovdje došla. Mokrina i vlaga. A ja nisam vidio ni behar, ni listanje. - Da li ću primijetiti opadanje lišca i ogolijevanje drveća? U svijesti su mi još slike mokrih stabala niz koja se cijede kišni mlazevi. Sve obliveno, sve nagriženo vlagom. Studena jeza probija do kosti.

Danas smo imali prvi sastanak sa radnim skupinama s "hrvatske strane". One će biti kombinirane s ljudima iz "Herceg Bosne" i Hrvatske. "Hercegovci" su došli, sastanak je održan kod Granica, na ministarskom nivou. Sve je imalo finu formu, potreban publicitet. Granić je pokazao da je Hrvatskoj stalo do provedbe potpisane Deklaracije. Neki praktični potezi bi morali biti odmah povučeni kao znak dobre volje (kretanje konvoja i puštanje zatvorenika, posebno vjerskih službenika, s obje strane).

Na sastanku je određena metodologija rada radnih skupina i dinamika. Sve bi već trebalo funkcionirati u srijedu. Do tada se ne bi gubilo vrijeme, već bi se radilo ono što je moguće i što ne trpi odgađanje.

Izetbegović je ostao u Ženevi nakon Silajdžićevog i mog odlaska u Zagreb. Tek danas u toku razgovora dobio sam šokantnu vijest, koju je Silajdžić potvrdio - Izetbegović se nakon našeg odlaska susreo s Krajišnikom i potpisao Deklaraciju kojom se Srbima daje mogućnost da putem referenduma odluče o izdvajanju iz BiH i pripajanju Srbiji.

Sada mi je tek jasno zašto su Izetbegović i Tuđman išli na ručak s Owenom i Stoltenbergom. Oni su s njima radili nama iza leda. Izetbegović je radio na dvije deklaracije - s Tuđmanom i s Krajišnikom. Bojim se da je sve prevara i samo novi put za podjelu BiH.


KOMENTAR: U memoarima Ive Komšića ima još dosta veoma interesantnih svjedočenja. Na primjer, on potvrdjuje ranija svjedočenja boraca Armije R BiH da su oni na samom početku rata 2 puta deblokirali Sarajevo, jednom probojem na Ilidžu, a drugi put na Vraca, ali da su oba puta dobili naredjenje da se povuku u Sarajevo.

Veliki promašaj Ive Komšića leži u činjenici što on pokušava bezbrojne Alijine promašaje i pogrešne odluke objasniti Alijinim muslimanstvom, što ga neminovno dovodi u bezbrojne kontradikcije. Naime, Alija bi vukao sasvim drukčije poteze da je doista bio “veliki musliman”, a ne veliki Srbin, npr. nikada ne bi stavio svoj potpis na osnivanje RS.


11. DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ PONOVO JURIŠA

Još jedan muslimanski Srbin u službi velike Srbije. Dževad u stvari radi isto ono što je radio i Alija - dodaje četnicima “dokaze” da su Bošnjaci “islamski fundamentalisti”. (Jedina razlika je što je to Alija radio mnogo lukavije i zato mnogo uspješnije.) Evo kako u Dodikovim “Nezavisnim novinama” Galijašević elaborira neophodnost da ostane policija RS, citiram:

On (Galijašević) je upozorio da će, ako budu ukinuti MUP RS-a i osnuje se jedinstvena policija, BiH će postati jedna velika ćelija AlQuaide.

- To je krajnji cilj pokušaja ukidanja MUP-a RS-a, za što se, naravno pomoću izdašnih iznosa petrodolara, zalažu islamski lobiji u svjetskim centrima moči, zaključio je on.

Galijašević navodi kako je hodža Izudin Kruško u Zeničko-dobojskom kantonu organizirao ćelije AlQaide i mudžahedina.

- On je ovdje i doveo egipatske ćelije Al Qaide, čiji jezik odlično govori. On to radi od rata, kad je doveden i postavljen za hodžu u Maglaju. Trenutačno, najviše je vehabija, mudžahedina i pripadnika AlQaide u Šerićima i Željeznom polju kod Zenice, i kod Žepća, u Mehurićima kod Travnika, u Bočinji kod Maglaja, te u Gornjoj Maoči između Brčkog i Srebrenika, dodao je. – Kraj citata.


12. UNUK MEHMEDA SPAHE: JA SAM SRBIN MUSLIMANSKE VJERE I ŠEŠELJEV RADIKAL

- Ja se deklarišem kao Srbin muslimanske veroispovesti. Moji su poreklom iz Sarajeva, deda Mehmed je bio ministar i poznati političar. Predvodio je tada najjaču muslimansku stranku, a učestvovao je 1918. godine u stvaranju Jugoslavije. I on je znao da muslimani najbolje mogu da opstanu sa bracom Srbima. Tako sam vaspitavan i tako se i danas osećam.

- Godinama već sarađujem sa braćom Srbima u stranci. Naporno sam radio i zaslužio sam da uđem u Skupštinu. Učlanio sam preko 120 muslimana u Loznici u SRS. U stranci sam zbog ubedenja, ne zbog funkcija. Bio sam sekretar SCP, dobrovoljac na ratištu u Hrvatskoj, potpredsednik sam odbora u Loznici. Uvek sam bio i ostao uz bracu Srbe.

http://www.Bošnjastvo.com/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=283



13. UVIJEK INTERESANTNE WEB STRANICE

http://republikabih.net/

http://bosna-ba.com/


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: