Sunday, May 25, 2008

#433 NASTAVAK GENOCIDA NA USTAVNOM SUDU BOSNE I HERCEGOVINE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

24. novembar 2006.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

br. 433 http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. DOUBLE JEOPARDY

2. ČOVIĆEV HDZ JE ISKLJUČIVI KRIVAC ZA BLOKADU DRŽAVE!

3. Dodik provalio Tihić – Terzićev tajni pakt

4. Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu

5. “AMERIKANCI” SU POGREŠNA ADRESA

6. BELKIĆEVA “KOOPERATIVNOST” SA STRANCIMA I IZDAJNICIMA ZABRINJAVA

7. KAKAV OTAC, TAKAV SIN

8. Vratiti ljiljane i himnu “Jedna si jedina”

9.NASTAVAK GENOCIDA NA USTAVNOM SUDU BOSNE I HERCEGOVINE

10.PREGLED BH MEDIJA


1. DOUBLE JEOPARDY

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

“Double jeopardy” je izraz u Engleskom jeziku kojim se naziva princip iz pravnih nauka kojim se zabranjuje da se ponovo rješava nešto o čemu je već donesena pravosnažna odluka. Ko god živi u Americi zna koliko je to važan princip i koliko ga se doslovno Američki pravnici i političari pridržavaju. A to je veoma logičan princip. Naime, kada se jednom donese odluka proistekla iz slobodne razmjene argumenata i činjenica (ili dokaza), onda poništavanje i mijenjanje te odluke nije ništa drugo nego nasilno NAMETANJE suprotne odluke. Nova odluka nije vise produkt demokratske razmjene argumenata, nego ispunjenje zelja nekog uticajnog silnika.

Nedavno je dugogodišnji poslanik Skupštine BiH Hasan Čengić rekao o tome: “Nikada do sada ni jedan najobičniji zakon nije došao na ponovno glasanje, a da nije ponovo prošao cijelu proceduru.”

Kakav bi nam život bio da taj princip ne postoji, tj. da se o pravosnažnim odlukama može ponovo glasati ako se ishod prethodnog glasanje ne sviđa nekome uticajnom silniku? Zamislite na primjer da na jednoj sjednici stambene komisije u skladu sa poslovnikom i pravilnikom dobijete stan, ali onda sutra dođu i kažu vam: “Žao nam je ali idemo ponovo glasati jer taj i taj uticajni gospodin nije zadovoljan sa ishodom glasanja.”

E upravo to nama rade Tihić, Dodik i Mcelhaney kada traže da se ponovo glasa o aprilskim amandmanima, a da “im se ni zarez ne promjeni”.

Naime, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 26. Aprila 2006. donijela PRAVOSNAŽNU odluku da ne usvaja Amandmane dogovorene od strane Tihića, Lagumdžije, Dodika, Ivanića, Čavića i Čovića, te svako traženje da se ta odluka promjeni nije ništa drugo nego silovanje Bosne i Hercegovine sa ciljem da nas orobe, ali ne za neku sitnicu kao što je neka fabrika, banka ili nekoliko milijardi dolara, nego za sam život tj. opstanak države Bosne i Hercegovine. Odluka Skupštine BiH je i dalje pravosnažna bez obzira na to što su se promijenili njeni poslanici, jer to je odluka nadležne INSTITUCIJE.

Slijedi McElahaney-evu izjava sa proslave godišnjice potpisa Daytona, kako ju je FENA prenijela, citiram:

Poseban akcent je stavio na policijsku reformu i usvajanje paketa amandmana na Ustav BiH, kao prve faze reforme dejtonskog ustava "koja bi trebala da bude proces, a ne kampanja sve ili ništa".

-Usvajanje paketa amandmana dogovorenih u proljeće bio bi prvi veliki korak ka stvaranju boljeg institucionalnog okvira za BiH, smatra ambasador McElhaney. – Kraj citata.

Dakle, on ovdje ne samo što traži da se promjeni već donesena odluka o ustavnim amandmanima, nego istovremeno čini još jedan zločin prema Bosni i Hercegovini, on VEĆ DONESENU PRAVOSNAŽNU ODLUKU O NAČINU PROVOĐENJA REFORME POLICIJE STAVLJA U ISTU RAVAN SA NEUSVOJENIM AMANDMANIMA.

Šta drugo reći nego da Gosp. McElhaney ima zločinački, diskriminirajući mozak.

Poslanici Skupštine BiH bi trebali imati na umu da je upravo zbog takve neprincipijelne politike, koja je uvukla Ameriku u Iračku klopku iz koje se ne vidi izlaz, Bushova ekipa doživjela katastrofalni poraz i da su svi oni samo privremena pojava.

Naime, američkoj ekonomiji sada ide izvanredno, tako da sada svi marketi dostižu rekordne rezultate (npr. Dow Jones, iz dana u dan obara istorijske rekorde). S druge strane podrška naroda za Busha (“approval rate”) dostiže istorijske minimume. Sada je samo oko 30%. Kada se zna da su to rezultati ispitivanja javnog mnijenja sa veoma velikim statističkim uzorkom ispitanika širom USA, tako da je greška (“margin of error”) minimizirana na samo par procenata, onda je jasno da sada američki narod ne odobrava Bushovu politiku sa istim omjerom sa kojim je Tihić izgubio od Silajdžića, a to je 70%/30%. Toliko nizak “approval rate” je u rangu sa npr. Johnsonovim za vrijeme Vijetnamske ere, Nixonovim za vrijeme Watergate-a, Carterovim za vrijeme kolapsa akcije u Iranu itd. Bush i njegovi tipovi će u istoriji Amerike ostati upamćeni kao neponovljivi budalaši i gubitnici, koji su svojim nepoštovanjem internacionalnih zakona uvalili državu u bezizlazan rat u Iraku, drugi Vijetnam, ali još gori, jer ne mogu priznati poraz i povuci se iz Iraka, a da ne ugroze svoju poziciju na cijelom strateški ključnom regionu bliskog istoka.

Dakle, potpuno je besmisleno da prodamo državu u kojoj trebaju živjeti i naša djeca i unuci, a samo zato da bi se svidjeli nekim Bushovim ljudima, gubitnicima koji su tu još samo veoma kratko vrijeme. Oni koji pridaju ikakav značaj ovoj Bushovoj administraciji biće zapamćeni od Bosanaca i Hercegovaca kao izdajnici i kao budalaši, čak veći od Bushovih ruralnih klovnova.


2. ČOVIĆEV HDZ JE ISKLJUČIVI KRIVAC ZA BLOKADU DRŽAVE!

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 23.11.2006. U "Vijestima u 22" na BHT večeras su gosti bili dr. Amila Alikadić-Huskić iz SBiH te potpredsjednici HDZ-a Marinko Čavara i HDZ1990 Josip Merdžo. Dvojica potpredsjednika su se javljali satelitom iz Mostara odnosno Zenice, što najbolje pokazuje da se u BiH trenutno radi o žestokoj borbi između tzv. hercegovačke i srednjobosansko-posavske opcije B-H Hrvata. Prva opcija je na liniji Bobana (UDBA-e), a druga probosanska tj. na liniji politike Katoličke Crkve i Franjevaca.

Osim jadikovki i prazne priče bez logike, potpredsjednik Čovićevog HDZ-a nije ponudio nikakve argumente. Tako je komentirajući presudu Čović Draganu, za kriminal (krađu), a ne zbog neke političke akcije, kao i današnju potvrdu da neće biti pušten iz pritvora, Čavara čak arogantno ustvrdio i da je taj proces zapravo usmjeren protiv hrvatskog naroda i "da je još jedino nedostajalo da u dodatku na vodeće hrvatske političare i privrednike budu optuženi i crkveni velikodostojnici pa da hajka na Hrvate bude potpuna". Ovako se vještom manipulacijom i zamjenom teza Čovićev HDZ pokušava pred narodom predstaviti kao da su zapravo oni na liniji Katoličke Crkve i njezine probosanske politike.

Dr. Alikadić je iskazala najviši nivo mudrosti, pozivajući u ime svih građana i naroda u BiH podijeljene Hrvate da se ujedine. Bosna i Hercegovina ne smije biti zatočenik 5 ljudi, i radnu sjednicu Parlamenata treba što prije sazvati. Zastupnica Alikadić je potom prekorila medije što pridaju pažnju samoreklami SDP-a čijih je par poslanika danas došlo na "zasjedanje" Parlamenta BiH iako je isto bilo unaprijed otkazano, a oni o tome uredno obaviješteni. Taj cirkus je britanska FTV iskoristila pa danas u svim emisijama kao udarnu vijest prikazuje klovna Lagumdžiju Zlatka kako dijeli lekcije pred - PRAZNIM Parlamentom. Osim toga, danas nas je FTV ponovo podsjetila i na "neophodnost usvajanja ustavnih promjena dogovorenih u aprilu".

Na provokaciju voditeljice da bi se političari trebali ugledati na Narodnu skupštinu RS-a jer "tamo sve funkcioniše kako treba", Dr. Alikadić je primijetila da se NA RS NE TREBA UGLEDATI NI U ČEMU pa ni u radu parlamenta, tim prije što je tamo funkcioniranje Skupštine daleko jednostavnije - jer je RS etnički očišćena.

Na kraju ovog trijaloga postalo je jasno da je blokada države posljedica anti bosanske politike Čovićevog HDZ-a, jer su upravo oni odbili ponudu SBiH kao i koalicije SNSD-PDP da hrvatske stranke odaberu cak 4 ministarstva u Vladi što je više nego što im pripada po procentualnoj zastupljenosti. Inače, u svom miroljubivom i civiliziranom tonu taj je prijedlog HDZ1990 prihvatila, ali to nažalost uslijed blokade od strane Čovićevog HDZ-a nije bilo dovoljno.




3. Dodik provalio Tihić – Terzićev tajni pakt

Avaz 23. novembar 2006.

Kako doznajemo, u jednom trenutku u vrijeme sastanka stranačkih lidera u Sarajevu u utorak navečer, Miloradu Dodiku je "pukao film" i obratio se Sulejmanu Tihiću: Evo, Suljo, recimo da sam ja sad, baš sad, odlučio ići u vlast sa HDZ-om 1990. Tu je i Silajdžić, tu je Ivanić, tu sam ja; hoćeš li podržati Vijeće ministara koje mi predložimo.

Tihić mu je na to odgovorio: "E, bogami, ja ti to ne mogu garantirati bez odluke stranačkog Predsjedništva".

- Druže Suljo, nećeš me prevariti. Ja sam taj koji je 10 godina na pijaci paprike prodavao. Teško je mene prevariti. Znam da ne bi podržao to Vijeće ministara koje mi predložimo jer hoćeš da ti Terzić bude na vlasti još godinu ili više - uzvratio je Dodik Tihiću.



KOMENTAR: Već smo pisali u prošlim brojevima Online Glasnika, da su Terzić i Izetbegović i dalje u istom timu sa Tihićem, jer su se uvijek zalagali za iste političke ciljeve. Izetbegović i Terzić su sada najgrlatiji u zahtjevu da Tihić podnese ostavku, ali to rade samo zato da bi se na taj način njih dvojica stavili na čelo nezadovoljnika u SDA, a sa ciljem očuvanja kontrole u SDA. Rezultat Terzićevih i Izetbegovićevih “napada” na Tihića bi trebao biti da će opet njih trojica ostati u kontroli situacije u SDA, samo malo rotirani na različite funkcije. To je jedini način da bezbolno prebrode nezadovoljstvo u stranci i u narodu zbog njihove izdajničke politike i poraza na izborima. Tihić je tu žrtveni jarac, ali će mu “kazna” biti samo druga visoka funkcija u stranci ili državi.

Gornja Dodikova izjava potvrđuje da smo bili u pravu -da je to poznata stvar “u raji” najviše rangiranih BH političara.

Dr. Muhamed Borogovac


4. Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu

Sastanak sa predstavnikom State Department-a


2. novembar 2006.

Članovi Upravnog odbora Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu iz Washington DC-a, Adnan Karamehić, Tarik Bilalbegović, Esmir Ganić i Vehid Deumić, član Povjereničkog odbora Damir Arnaut, te direktor programa Benjamin Tikvina primili su u novootvorenom uredu gospodina Majkla Fuksa (Michael Fooks) predstavnika State Department-a koji je na čelu odjela za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je samo posljednji u nizu sastanaka sa gospodinom Majklom Fuksom, sa kojim inače Savjetodavno vijeće ima dobru saradnju.

O ustavnim amandmanima koji su odbačeni u aprilu ove godine, gospodin Majkl Fuks je mišljenja kako ovi amandmani imaju pozitivan pristup rješavanju problema, te je naglasio da State Department podržava ovaj paket amandmana na Ustav BiH jer je to korak naprijed u odnosu na trenutna rješenja.

Članovi Savjetodavnog vijeća su izrazili svoje neslaganje sa odbačenim paketom ustavnih amandmana i zabrinutost u slučaju njihovog usvajanja te argumentovali svoj stav nizom pravnih analiza i primjera negativnosti predloženog paketa. Jedan od glavnih argumenata je bio da postoji mogućnost raspuštanja Parlamentarne skupštine u slučaju da ista ne izabere Predsjednika države i Vijeće ministara iz tri pokušaja. To bi praktično ostavilo državu bez izvrsne
i zakonodavne vlasti a entitetske vlasti bi nastavile funkcionisati nesmetano.

Na pitanje, dali ustavni amandmani koji su bili odbijeni u aprilu ove godine imaju ikakvu direktnu ili indirektnu vezu sa rješavanjem statusa Kosova, gospodin Majkl Fuks je odgovorio kako ova dva procesa nemaju nikakve veze jedan sa drugim. U nastavku razgovora gospodin Fuks je naglasio da State Department i Amerika neće podržati nikakav referendum o nezavisnosti Republike Srpske i da je to političarima u BiH jasno stavljeno do znanja.



Zahvaljujemo se Goranu D. što nam je proslijedio poruke B-H Američkog Savjetodavnog vijeća.




5. “AMERIKANCI” SU POGREŠNA ADRESA

U gornjem izvještaju smo izostavili dio koji se odnosi na druge teme, da bi se fokusirali na Ustavna pitanja, tj. “amandmane”.

Sve što gospoda iz Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća iznose dok lobiraju kod Amerikanaca je 100% tačno. Jedini problem sa tom strategijom je u tome što Amerikanci NISU NADLEŽNI da donose odluke o Ustavu BiH. Jedini koji su nadležni su članovi BH predsjedništva i BH parlamentarci. Pa zar nije Američki Ambasador McElhaney morao proljetos vuci za rukave naše poslanike i moliti ih (lobirati) da izglasaju amandmane. Dakle, prave adrese na koje trebamo vršiti pritisak da energično kažu “NE” amandmanima su Haris Silajdžić i Željko Komšić iz BH predsjedništva. U stvari dovoljno bi bilo da samo Haris Silajdžić sada jasno i glasno objavi da će on staviti veto na amandmane, kada dođu u Predsjedništvo, i da zahtjeva da se prekine ova komedija oko nametanja već jednom odbijenih amandmana. Druge adrese na koju se treba obraćati su članstvo SDA i poslanici SDA u Skupštini BiH.

Besmisleno je obraćati se političarima iz RS, jer su amandmani u najboljem interesu očuvanja RS, to svi znamo. Međutim, jednako tako nema puno smisla obraćati se “Amerikancima”, koji žele da se dovrši projekt podjele BiH započet u Daytonu. Sreća je što Amerikanci nemaju mandat da odlučuju o Ustavu BiH.

DAKLE, HAJDEMO SVI SKUPA TRAŽITI OD SILAJDŽIĆA DA ZAUSTAVI OVU TRAGIKOMEDIJU, UMJESTO ŠTO ŠALJEMO PISMA NA POGREŠNE ADRESE.

Dr. Muhamed Borogovac



6. BELKIĆEVA “KOOPERATIVNOST” SA STRANCIMA I IZDAJNICIMA ZABRINJAVA

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 20.11.2006. U večerašnjem komentaru dnevnika britanske FTV o raspodjeli funkcija u Parlamentu BiH preneseno je da su Tihić Sulejman, koji ide u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta BiH, i Belkić Beriz, koji ide u rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH – "MEÐUSOBNO ZNAČAJNO PRIBLIŽILI STAVOVE OKO USTAVNIH AMANDMANA"! Podsjećamo da smo pred izbore ispravno pisali da će upravo državni Parlament postati glavna arena na koju će izdajnici prebaciti fokus, što se i obistinjuje pa sad Tihić preuzima GORNJI DOM, a Belkić DONJI DOM Parlamenta BiH.

Nije slučajno što isti dan kad FTV hvali Beriza Belkića za "kooperativnost", prema pisanju današnjeg Avaza i američki ambasador kaže: "SBiH i SDA su konstruktivno učestvovale u razgovorima o ustavnim promjenama, POSEBNO PREDSTAVNIK SBIH BERIZ BELKIĆ, te očekujem da će se takav konstruktivan pristup nastaviti."

Za Tihića znamo sigurno da nije promijenio svoju izdajničku politiku JER PUT IZDAJE JE PUT BEZ POVRATKA. A za američkog ambasadora koji je krajem aprila proveo dva dana i dvije noći u Parlamentu “zavrćući ruke” te prijeteći najboljim B-H sinovima i kćerima znamo da isto tako nije promijenio stav jer je to (nezvanična) britansko-američka ekspanzionistička politika Bush - Blairovih administracija. Jadan je onaj B-H patriota koga po pitanju amandmana HVALI američki ambasador! Prema tome, ostaje jedino da se uz veleizdajnika Tihića u Parlament na najodgovorniju funkciju postavlja Beriz Belkić zato jer je on najkooperativniji među liderima SBiH kada je strani faktor u pitanju.

Upravitelj za Kosovo Martti Athisari upravo je NA NEODREÐENO vrijeme odložio rješenje o statusu Kosova, naravno ne kako je neprecizno saopšteno "radi moguće zloupotrebe pitanja Kosova od strane radikala u Srbiji pred izbore". Jer da je to bio razlog Athisari bi odredio i tačan datum za rješenje statusa Kosova jer i izbori IMAJU SVOJ TAČAN DATUM. Naprotiv, on je odložio Kosovo na "neodređeno", tj. do KONAČNOG SLOMA BOSNE za koji se također ne zna siguran datum jer se patrioti grčevito bore da spriječe “kooperativce” tipa Tihića, Terzića, Belkića itd. itd.



7. KAKAV OTAC, TAKAV SIN

U dokumentarnoj seriji “Generali” koja se u nastavcima emituje na FTV, iskrsli su na površinu mnogi izdajnički potezi Alije Izetbegovića, tako da je sve više onih koji misle da su tragične Alijine odluke bile akti izdaje, a ne neznanja. U zaštitu Alije javio se jedino njegov sin, Bakir, jer nikoji drugi ozbiljan političar ne želi da žrtvuje svoj kredibilitet u bitci koju ne može dobiti, jer Alija JESTE BIO IZDAJNIK, i to će se na kraju svima dokazati.

Slijedećim riječima Bakir u Avazu brani Alijinu odluku da se ne opkole kasarne JNA u BH čaršijama, a kritikuje Sefera koji je to tražio, citiram:

Zaista je tražio od polunaoružanih i neobučenih momaka da napadnu i razoružaju kasarne. Dakle, da savladaju onih 100 hiljada vojnika i JNA s početka ove priče! Sefer bi čekao ishod ovog napada u svom podrumskom štabu. U tom štabu sam u ljeto 92. godine vidio i prve znakove kajanja Alije Izetbegovića zato što je Sefera stavio na čelo bosanske Armije – sjeća se Bakir. – kraj citata.

Poznato je da su ponegdje, gdje nije dopirao Alijin uticaj, naše lokalne jedinice opkolile i zatim razoružale kasarne JNA bez većeg otpora. Npr., tako su se oslobodili Bihać, Zenica, Tuzla, a prije toga mnogi gradovi u Hrvatskoj. Kada je Armija R BiH po Halilovićevoj naredbi opkolila kasarne JNA u Sarajevu, dok je Alija bio na pregovorima u Lisabonu, Alija je sletio četnicima u ruke i tako im dobrovoljno dao sebe, svoju kćerku i Lagumdžiju kao pregovaračke adute, čime je u stvari spasio opkoljene četnike u kasarni na Bistriku, uključujući i ratnog zločinca Kukanjca, koji su razmijenjeni za njih troje.

Primijetimo da Bakir Izetbegović nije baš pronicljiv. Naime, on zamjeri generalu Haliloviću što je bio u štabu “na sigurnom” mjestu, a pri tome nesvjesno priznaje da je i on bio u tom istom sigurnom štabu.

Bakir, zamjeri Haliloviću i zbog pobjede koja bi u svakoj drugoj državi ušla u istoriju ratovanja. Sjetimo se slavne pobjede Šestog korpusa, koji je pod Halilovićevom komandom napredovao 40 km i deblokirao Mostar. To je bio poraz koji je trebao prinuditi HVO na kapitulaciju. Nažalost, Aliji odani ljudi (u stvari agenti KOS-a) su načinili maskr nad hrvatskim civilima u dolini Neretve, što je Aliji poslužilo kao opravdanje da zaustavi napredovanje Armije BiH. Tim zaustavljanjem pobjedonosne ofanzive Armije BiH je sačuvan HVO od kapitulacije, tj. sačuvan je drugi front protiv Armije Republike BiH, u najboljem interesu četnika i ostalih djelitelja Bosne i Hercegovine. Evo kako i danas Bakir Izetbegović kritikuje generala Halilovića zbog te istorijske pobjede u dolini Neretve, citiram:

Za njega, vrhunac ovakvog «ratovanja» je bila tragična ofenziva u Hercegovini 1993. godine koju je, kako kaže, osmislio i vodio Sefer Halilović i u kojoj su stradali mnogi dobri borci Armije BiH, masakrirane desetine nevinih hrvatskih civila i iz temelja poljuljan ugled koji je do tada uživala Armija BiH. – kraj citata.

Dakle, “tragična” je akcija u kojoj je deblokiran jedan od najvećih gradova u državi?! Šta drugo reći, osim: “Kakav otac, takav sin.”

Dr. Muhamed Borogovac


8. Vratiti ljiljane i himnu “Jedna si jedina”

Omladinsko vijeće regije Zenica

Povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se prihvataju argumenti Narodne skupštine RS da zastava ovog entiteta ne predstavlja samo srpski narod, Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica uputilo je poziv novoizabranim poslanicima u Parlamentu BiH da na najbolji način štite interese i pozicije BiH.

U saopćenju te organizacije se od novoizabranih zastupnika traži da uskoro donesu novi, funkcionalni evropski ustav. Također se navodi kako Lokalno omladinsko vijeće očekuje da se BiH vrati grb i zastava s ljiljanima, s kojima se mogu historijski identifikovati svi građani i konstitutivni narodi.

“Tražimo i da nam vratite himnu Jedna si jedina koja u svakom pogledu, a posebno tekstom, predstavlja sve građane i narode koji ovdje žive”, stoji u saopćenju Lokalnog omladinskog vijeća regije Zenica.


9. NASTAVAK GENOCIDA NA USTAVNOM SUDU BOSNE I HERCEGOVINE

Napomena: U prošlom broju sam se kratko osvrnuo na presudu “Ustavnog suda BiH” o zastavi RS. Ukratko sam opovrgao argumente “ustavnih” “sudija”. Međutim, u međuvremenu sam upozoren od članova NKR BiH iz Sarajeva, da sam ispustio ključnu liniju argumenata, a to je da je nedopustivo da sudije, tj. pravnici, koriste “istorijske argumente”, a ne pravne argumente. Popravljeni članak smo preveli na Engleski i poslali na nasu “Internacionalnu” mailing listu, a na ovu listu sada šaljemo kompletiran članak na Bosanskom.


Nevjerovatna presuda “Ustavnog suda BiH” i još nevjerovatnije obrazloženje

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Slijedi citat iz “presude” kako je prenosi Pincom.info od 18. novembra 2006:

Utvrđeno je da je član 1. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a u skladu s Ustavom BiH. Ustavni sud je smatrao da se može prihvatiti argumentacija NSRS-a da grb i himna RS-a ne predstavlja samo srpski narod u RS-u, jer se radi o zastavi u kojoj su zastupljene panslavenske boje koje su karakteristične za povijest slavenskih naroda, među kojima su i konstitutivni narodi u BiH....

Nadalje, činjenica koja se ističe u zahtjevu podnositelja, da je zastava korištena tijekom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znaci sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni. – Kraj citata

Nameću se slijedeća pitanja za "sudije" "Ustavnog" suda BiH:

Kada su ustanovljene, tj. kojim pravnim aktom, te "panslavenske boje"?

Da li sve "Slavenske države" imaju te "panslavenske boje" na svojim zastavama? (Nemaju.)

Zar za pravnike profesionalce ne bi trebala imati veću težinu legalno definisana u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine zastava sa "ljiljanima", nego neka pradavna plemenska veza sa "Starim Slavenima" koji tada nisu ni imali neke jedinstvene boje, jer nisu ni imali državu u tom stadiju razvoja društva?

Zar pravnici smiju koristiti neki prastari nazovimo ga "istorijski" argument, a preskočiti legalne dokumente Skupštine Republike Bosne i Hercegovine o zastavi (sa "ljiljanima")?

Ako već "pravnici" iz "Ustavnog suda BiH" ne žele da koriste pravne argumente, nego istorijske, zar je jači istorijski argument zajednička (nedokazana) veza sa Starim Slavenima, od desetak genocida protiv Bošnjaka koji su se provodili pod "srpskim/slavenskim bojama"? Zar je u redu nametnuti Bošnjacima zastavu pod kojom su klani u svim dosadašnjim genocidima, za račun neke prastare plemenske veze sa Srbima?

Svugdje u svijetu su pravnici vrhunski intelektualci i profesionalci, tj. ljudi od velikog kredibiliteta. S druge strane, sudije Ustavnog suda BiH još nisu naučili da se pleme Starih Slavena davno izdiferenciralo na etničke grupe, tj. zasebne narode, kao što su: Rusi, Česi, Poljaci, Ukrajinci, Bjelorusi, Slovaci, Srbi i možda Hrvati, Bošnjaci itd.

Po toj logici i Česi, Poljaci, Ukrajinci itd. su se trebali osjećati ravnopravnim pod Ruskom zastavom kao i Bošnjaci i Hrvati pod srpskom, jer i Česi i Poljaci su samo Slaveni kao i Rusi?

Osim toga, Srbi tvrde za Hrvate i Bošnjake da su Slaveni, dok Hrvati i Bošnjaci nisu bas sigurni u to. Mnogi Bošnjaci smatraju da imaju vise starosjedilačke, Ilirske krvi u svojim žilama, nego Slavenske. I Hrvati su svoj pokret nacionalne emancipacije od austrougarske nazvali “Ilirski pokret”.

Mnoge zastave na svijetu imaju neke zajedničke boje. To što plavo-bijelo-zlatna zastava Bosne sa grbom na kojem su ljiljani, koja potiče još od srednjevjekovnih bosanskih kraljeva i koju je potvrdila i legitimna Skupština Republike BiH, ima u sebi plavu boju, kao i plavo-bijelo-crvena srpska zastava, ne znaci da Srbi nisu okupatori i da nije u redu nametanje njihove zastave ostalim Bosancima i Hercegovcima.

A svako ko vidi srpsku zastavu vidjeće da ona uopšte ne liči na Bosansku zastavu sa “ljiljanima”, a cak ni na novokomponovanu trokutastu zastavu Daytonske Bosne i Hercegovine.

Očekujemo od Harisa Silajdžića, koji je preuzeo funkciju u predsjedništvu BiH od podnositelja tužbe Sulejmana Tihića, da se zali na Evropskom sudu u Strazburu, na šta ima pravo prema daytonskom ustavu.

Napomenimo da u “Ustavnom sudu BiH” sjede i sudije iz zemalja Evropske unije kao pomoć BH pravnicima. BOSNI I HERCEGOVINI ZAISTA NE TREBA TAKVA PRISTRANA NEPROFESIONALNA “PRAVNA” POMOĆ. Da li postoji ista gore od korumpiranih i pristranih pravnika?!

Slijede imena tih “pravnika” koji su donijeli gornju presudu, koja će vjerovatno ući u istoriju pravne nauke kao presedan sa kojim je pravo dostiglo apsolutno dno:

Hatidža Hadžiosmanović-Mahić,

David John Feldman iz Velike Britanije,

Valerija Galić,

Miodrag Simović,

Tudor Pantiru iz Rumunije,

Mato Tadić,

Jovo Rosić,

Constance Grewe iz Njemačke,

Seada Palavrić.



10. PREGLED BH MEDIJA

Veoma dobar komentar odluke Ustavnog suda o Zastavi RS

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1298.htm


Interesantna polemika Bošnjaka sa Alijinim sljedbenicima

http://bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=1268



http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: