Wednesday, April 30, 2008

#427 MILORAD DODIK ODGLUMIO ZA OSKARA U “ČETNIČKOM LEGLU 99”

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - http://republic-bosnia-herzegovina.com/
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 427


1. TIHIĆEVI ZADNJI TRZAJI
2. Tihić novoizabrane poslanike iz redova SDA poziva na "zavrtanje ruku"
3. MILORAD DODIK ODGLUMIO ZA OSKARA U “ČETNIČKOM LEGLU 99”
4. I REIS CERIĆ SE DISTNACIRA OD ALIJE
5. Hrvati u vlasti moraju biti ravnopravno zastupljeni
6. Kardinal Puljić proziva predstavnike stranih vlada u BiH
7. REPREZENTACIJA JE SIMBOL DRŽAVNOSTI KAO I HIMNA I GRB
8. Problemi se ne mogu rješavati na sijelima
9. PREGLED PATRIOTSKIH BH MEDIJA



1. TIHIĆEVI ZADNJI TRZAJI

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

U Avazu od od 24 oktobra 2006. mogli smo pročitati da Tihić organizuje sastanak novoizabranih poslanika Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH iz redova SDA, a na kojem će se od njih tražiti da potvrde da će glasati za ustavne amandmane, iste one koje su legalni predstavnici naroda već jednom odbacili u aprilu 2006. Taj članak prenosimo u cjelini pod tačkom 2 u ovom broju “Glasnika”.

Tolika kontrola izabranih predstavnika naroda je novo dno naših izdajnika. Čak i u robovlasničkom društvu, u antičkom Rimu su senatori imali pravo na vlastito mišljenje i vlastiti glas. Ni komunizam ni fašizam nisu išli toliko daleko da kontrolišu misli i glas narodnih poslanika.

Danas, u dejtonskoj Bosni i Hercegovini, dvije hiljade godina poslije slobodoumnih rimskih senatora, BH parlamentarci su tretirani kao robovi. Čak i prije bilo kakve rasprave oni moraju zauzeti propisano mišljenje i potpisati da ga neće promjeniti, bez obzira na argumente koji bi se mogli pojaviti na budućim raspravama. Moraju pristati na ponižavajući položaj da budu samo transmisija Tihićeve pameti, i to pred očima cijelog naroda. A Tihić je izgubio izbore, zbog te pameti!

I kako će to završiti? Sve zavisi od: 1. dostojanstva, 2. poštenja i 3. patriotizma pozvanih poslanika.

Ako poslanik ima samo jedan od tih kvaliteta, neće se pokoriti Tihiću.

Ako je dostojanstven, neće dozvoliti da bude porobljen ni od koga, a pogotovo ne od potpuno bezvrijednog, prolaznog Tihića.
Ako je pošten neće prodati državu, radije će se zamjeriti Tihiću i Bakiru Izetbegoviću, koji je još jedini od lidera SDA koji javno stoji iza Tihića.
Ako je patriota poslanik pogotovo neće izdati državu i svoje glasače, čak i da je život u pitanju, a nije.
Svaki čovjek, a pogotovo poslanik, bi morao težiti gornjim kvalitetima. Vidjećemo da li će naši poslanici proći taj test ljudskosti, tj. čojstva, kako bi Crnogorci rekli. Narod ih posmatra.





2. Tihić novoizabrane poslanike iz redova SDA poziva na "zavrtanje ruku"

"Dnevni avaz" saznaje: Predsjednik SDA zakazao sastanak za četvrtak

Zahtijevaće potpisivanje izjave kojom će se poslanici obavezati da će podržati aprilski paket ustavnih promjena * On ima legalitet, ali ne i legitimitet, kaže jedan od poslanika

Tema sastanka s novoizabranim poslanicima SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji će biti održan u četvrtak u Centrali stranke u Sarajevu, bit će odnos ovih poslanika prema aprilskom paketu ustavnih amandmana, saznaje "Dnevni avaz" u vrhu te stranke.

"Određeni pritisci"

Naš sagovornik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, izražava bojazan da bi poslanici na ovom sastanku mogli biti izloženi "određenim pritiscima" od prvih ljudi SDA, koji su već odaslali informacije na teren da se "mora poštovati stranačka disciplina".

U prijevodu, kaže on, Sulejman Tihić poslanike u Sarajevo poziva na "zavrtanje ruku" kako bi ih primorao da prihvate propale promjene u čijem je kreiranju učestvovao.
Ovom sastanku trebali bi prisustvovati i izabrani poslanici iz TK Bajazit Jašarević i Sead Jamakosmanović. Već im je dojavljeno da će i od njih, kao i od ostalih poslanika, vrh stranke na čelu s predsjednikom Tihićem zahtijevati da potpišu i pismenu izjavu o tome da će glasati za paket ustavnih amandmana koji su u aprilu doživjeli fijasko u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

- Ne znam šta će se događati u Sarajevu, ali raspoloženje većine članova Općinskog odbora SDA Tuzla, kome pripadaju i Jašarević i Jamakosmanović, jeste da se takva izjava ne potpisuje na ovaj način. Opća je ocjena da se o ustavnim amandmanima ne može razgovarati u jednom tako uskom krugu niti o tome može odlučivati jedan čovjek, nego je potrebno da stav o svemu zauzmu Predsjedništvo stranke i Glavni odbor - kazao nam je izvor blizak KO SDA Tuzla, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Država i Bošnjaci

Jedan od novoizabranih poslanika, također pod uvjetom da mu ne navodimo ime, kazao je da je i on "načuo da će Tihić tražiti potpisivanje izjave o prihvatanju propalih amandmana".

- Nije mi jasno zašto uopće da o tome razgovaramo dok se vlast ne konstituira, dakle dok se ne potvrde mandati koje smo osvojili. Dodatno, Tihić ima legalitet, ali ne i legitimitet, od nas zahtijevati potpisivanje takve izjave - poručio je naš sagovornik, dodajući kako ne vjeruje da će novoizabrani poslanici pristati na takve ultimatume jer se radi o "iskusnim političarima i patriotama kojima je na prvom mjestu očuvanje države BiH i Bošnjaka kao jakog političkog faktora".




3. MILORAD DODIK ODGLUMIO ZA OSKARA U “ČETNIČKOM LEGLU 99”

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 22.10.2006. Danas je na tribini stidljivih intelektualaca "Krug 99" u goste doveden niko drugi do Dodik Milorad.

Njegovi beogradski sponzori preko svojih sarajevskih veza namjestili su Dodiku gostovanje u sred šeher Sarajeva i baš u nedjelju uoči Bajrama, računajući na praznično raspoloženje i bošnjački merhamet kao savršen momenat za još jedno RAZVLAČENJE PAMETI BOŠNJAKA. Iste beogradske veze u Sarajevu su se pobrinule i za medijsku pokrivenost (pravi udar na slavljeničko raspoloženje u Sarajevu) pa su i FENA I SVE TV I RADIO STANICE IZVJEŠTAVALE O OVOME U NEDJELJU I PONEDJELJAK NON-STOP.

U glumačkom nastupu dostojnom filmske nagrade Oscar, premazan najfinijim bojama i obučen u jagnjeću kožu, Dodik je "velikodušno" ponudio kvazi rješenje (iz glave majstora obmane Kecmanović Nenada zvanog Kec): da se BiH konstituira na principu tzv. "federalnih jedinica", a da će zauzvrat RS pristati da se u Ustavu napiše kako se federalne jedinice ne mogu izdvojiti. Ovo je POTPUNO NEPRIHVATLJIVO RJEŠENJE I KLASIČNA PREVARA. Naime, ni sada RS nema pravo na otcjepljenje, pa nam u stvari Dodik ne daje ništa, a dobija međunarodno priznanje RS kao federalne jedinice tj. kao države, kojeg RS sada nema, jer ovaj sadašnji “ustav” tj. Aneks 4 nije nikada legalno usvojen. A priznanje RS kao federalne jedinice bi sigurno kad tad dovelo do otcjepljenja.

Naime, našim pristajanjem na neko novo federalno uređenje, tj. na novi ustav, RS bi bila legalizovana kao federalna jedinica, te bi se odmah po nastanku blokade u funkcionisanju političkog sistema BH federacija AUTOMATSKI RASPALA NA SVOJE PROSTE ČINIOCE. JER AKO FEDERACIJA NIJE U STANJU DA LEGALNO FUNKCIONIŠE ONDA PRESTAJE DA POSTOJI, PROGLAŠAVA SE MRTVOM KAO ŠTO JE BILA JUGOSLAVIJA PROGLAŠENA MRTVOM, TE SE RASPADA NA SASTAVNE DIJELOVE.

TEMELJNI S U V E R E N I T E T PRIPADA FEDERALNIM JEDINICAMA. KAD GOD TO ZAŽELI BILO KOJA JEDINICA KOJA JE UNIJELA SVOJ SUVERENITET U FEDERACIJU ONA MOŽE TAJ SUVERENITET IZNIJETI BEZ OBAVEZE DA PITA BILO KOGA. POGOTOVO TO IMA PRAVO AKO FEDERACIJA NE MOŽE LEGALNO FUNKCIONISATI, TJ. AKO MOŽE BITI BLOKIRAN RAD INSTITUCIJA FEDERACIJE. PO MEĐUNARODNOM PRAVU SMATRALO BI SE DA JE RS SVOJ SUVERENITET SAMO POZAJMILA FEDERACIJI, AKO BI MI SADA PRISTALI NA USTAVNE AMANDMANE KOJIMA SE RS LEGALIZUJE.

TAKO SE RASPALA I “SOCIJALISTIČKA F E D E R A T I V N A REPUBLIKA JUGOSLAVIJA”, I TAKO SU ISTO PO AUTOMATIZMU PRIZNATE I SVE NJENE BIVŠE REPUBLIKE KAO NEZAVISNE I SUVERENE DRŽAVE.




4. I REIS CERIĆ SE DISTNACIRA OD ALIJE

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 23.10.2006. U opširnom intervjuu za bajramsko izdanje Dnevnog Avaza, reis-ul-ulema Islamske vjerske zajednice dr. Mustafa Cerić iznio je niz preporuka za buduće djelovanje muslimana u Bosni i Hercegovini. Ovo obraćanje treba citati u kontekstu izvršene promjene na čelu Bošnjaka koji su na proteklim izborima i uz moralnu podršku IVZ-a, apsolutnim demokratskim glasom liderstvo prenijeli sa Tihića na Silajdžića.

Glavna tema Reisovog ovogodišnjeg bajramskog obraćanja sažeta je u samom naslovu: "UMJESTO HRABROSTI ZA OPĆE DOBRO, NA CIJENI JE SLIJEPA LOJALNOST". U tekstu se dalje između ostalog kaže: "... To nije u duhu naše vjere i naše ovdašnje sudbine. Zato, IZMEĐU LOJALNIH I SPOSOBNIH, TREBA BIRATI SPOSOBNE, jer se pokazalo da nesposobni, pa makar bili lojalni određenoj partiji, ne pridonose veliku korist društvu i državi. Stoga, nema nam druge već da svi zajedno podižemo ove stubove: učenost mudroga, pravdu moćnoga, dovu pravednoga i odvažnost hrabroga."

Ovo je potpuno suprotno poznatoj Alijinoj politici koju je on tokom i nakon rata više puta ponavljao u svojim javnim istupima kada je isticao: "DAKLEE, IZMEĐU...IZMEĐU ZNAATE, SPOSOBNIH, I LOJALNIH... JA BIRAM... OVE DRUGE".

Ovim je (proglasom) reis Cerić javno okrenuo leđa Alijinoj politici planskog uništavanja bosanskohercegovačke inteligencije, koja je rezultirala tzv. odljevom mozgova, korumpiranim obrazovnim sistemom, sveprisutnim defetizmom među mladima, a što je sve rezultiralo veoma lošim stanjem u ekonomiji koju kontrolišu plaćenici Međunarodnog monetarnog fonda dok naši profesori makroekonomije nemaju pristupa odlučivanju o makroekonomiji BiH, profesori međunarodnog prava nemaju pristupa odlučivanju o Tužbi za genocid, itd.

Tako i Aliju posthumno stiže zaslužena sudbina, kao što je stigla, i ostale tirane svoga naroda, kao npr. Čaušeskua, Staljina, Miloševića i slične. Formula je uvijek ista, svi se javno kunu u vođu, dok privatno razmišljaju svojom glavom. Tako se događa da i pored masovnog totalitarističkog zaklinjanja u Aliju narod ipak masovno glasa protiv onih koji su oličenje Alijine politike, Tihića i Bakira Izetbegovića. (Podsjećamo i na katastrofalan poraza Bakira Izetbegovića od Beriza Belkića u sarajevskoj izbornoj jedinici, za Tihićev poraz već sigurno znate.)

Ovo što Reis Cerić javno okreće leđa jednoj toliko tipičnoj Alijinoj mudroliji i time od Alija pravi “medvjeda” u narodu, je veoma dobar znak. Znači da Reis ispravno mjeri odnos snaga u narodu i distancira se od gubitnika na vrijeme da i on ne potone zajedno sa njima.

I nije Reis jedini. U cijeloj SDA sve vrije. Tihić i Bakir Izetbegović sjede na vulkanu gdje su prinuđeni da uvode očajničke mjere, kontrole poslanika. Dokle će to ići, vidjećemo.




5. Hrvati u vlasti moraju biti ravnopravno zastupljeni

Safet Halilović , potpredsjednik Stranke za BiH

U formiranju koalicija ne smiju biti zaobiđene ni druge opcije, a tu, prije svega, mislim na HDZ 1990, kaže Halilović

Dragan Čović prije svega vodi računa o interesima svoje političke opcije da bi ojačao vlastitu poziciju u odnosu na rivalski HDZ 1990. Naravno, pokušava naći partnere kako bi bio korak u prednosti. No, moram jasno kazati da ni druge političke opcije iz hrvatskog naroda ne smiju biti zaobiđene kada je riječ o formiranju budućih koalicija, odnosno vlasti, a tu, prije svega, mislim na HDZ 1990, komentar je Safeta a, potpredsjednika Stranke za BiH, nakon razgovora u Banjoj Luci.

Halilović u izjavi za "Dnevni avaz" poručuje kako će njegova stranka maksimalno voditi računa da hrvatski narod bude ravnopravno zastupljen u vlasti, kao i druga dva naroda, kako na nivou države tako i u entitetima i kantonima.

- Mi smo imali određene kontakte i s HDZ-om i nemamo ništa protiv njenog učešća u vlasti. Imali smo različite odnose prema pitanju ustavnih promjena, ali mi se, sudeći prema posljednjim Čovićevim izjavama, čini da je dosta toga prevaziđeno u tim razlikama. Stoga se nadam da će HDZ, kao i HDZ 1990, evoluirati u svojim stavovima koji će biti kompatibilniji volji većine građana BiH da se donese novi ustav na principima demokratije, evropskih i rezolucije američkog senata - navodi Halilović.

E. S.




6. Kardinal Puljić proziva predstavnike stranih vlada u BiH

Cilj je da nepravednim odlukama iselite Hrvate

Inozemni političari i diplomate trebaju prestati "ispirati mozak", a hrvatski političari neka prestanu svoje frustracije liječiti na narodu, poručio je kardinal

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić kritizirao je međunarodne predstavnike u BiH, optužujući ih da im je cilj svojim nepravednim odlukama iseliti Hrvate.

- Izgleda da je međunarodna strategija krenula ka tome da Hrvati katolici nestanu s ovih područja. Koliko nas treba nestati da svijet bude zadovoljan - rekao je kardinal u propovijedi tokom mise koju je služio na povijesnom kraljevskom gradu Bobovcu kod Kraljeve Sutjeske koja je organizirana za katolike pripadnike Oružanih snaga BiH, policije i sigurnosnih agencija.

Kardinal je poručio da inozemni političari i diplomati trebaju prestati "ispirati mozak", te da hrvatski političari prestanu svoje frustracije liječiti na narodu. On je pozvao vjernike Hrvate da im posljednja bosanska kraljica Katarina Kotromanić bude uzor.

- Ne znamo mi svoje vrednovati. Mnogi osporavaju ovakav vid okupljanja Hrvata i katolika na Bobovcu. Nismo ovdje da od povijesti pravimo mitologiju, ali jesmo da nam ne operu pamet. Ne smijemo dopustiti da nam izbrišu pamćenje, već skupa s drugim narodima moramo u miru tražiti izlaz iz krize i ne zaboraviti ovu grudu naše domovine - poručio je kardinal Puljić.



KOMENTAR: Kada se zna da američki i engleski ambasador veoma agresivno pokušavaju nametnuti ustavne promjene kojima se legalizuje RS, jasno je da je uzoriti Kardinal Puljić adresirao svoju kritiku upravo na njih. To dalje pokazuje gdje stoji uzoriti Kardinal Puljić, a to je protiv ustavnih promjena kojima bi se legalizovala etnički očišćena RS, a Bošnjaci i Hrvati ostavili u Federaciji da se glođu za ostatke BiH, nekada slavne države Kraljice Katarine.




7. REPREZENTACIJA JE SIMBOL DRŽAVNOSTI KAO I HIMNA I GRB

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 19.06.2006. U Sarajevu su održane demonstracije Udrženja građana BH Fanaticos, navijača fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bila je to kulminacija opšteg nezadovoljstva višegodišnjim uništavanjem B-H fudbala od strane korumpiranih kriminalaca koji nemaju nikakve veze sa sportom, a svakakve veze sa podrivanjem B-H patriotizma.

Naime, već godinama u vrhu fudbalskog saveza, baš kao da je riječ o smijenjenom Predsjedništvu BiH, nalaze se ljudi za koje se zna da ili su bili ili jesu saradnici srbijanskog SDB-a. I dok Ivo Miro Jović izjavljuje kako on nije bio agent UDBA-e nego "tek dragovoljni dojavnik", Ušanović nakon skandalozne utakmice SRJ-BiH u Beogradu kada je FS-u SRJ prijetila teška kazna i višegodišnja suspenzija stadiona Marakana, odlazi u Beograd i potpisuje "fudbalski Dayton" sa FS SRJ te ih tako i bukvalno – spašava! Prisjetimo se sličnih poteza Izetbegović Alije koji je, kad god bi se situacija pogoršala po agresore, trčao četnicima na noge (ili u ruke - u Lukavicu) te na kraju potpisao i Dayton baš kad je ARBiH kontrolisala 55% teritorije RBiH i Banja Luka bila pred oslobađanjem. Dakle, nije slučajno što je Ušanović ("Majstor skandala" – S. Hadžifejzović) išao u Beograd – riječ je o kontinuiranom sistemu uvezanih agentura, a nipošto o tek klasičnoj korupciji unutar vrha FS BiH. Zašto?

Veliki je broj primjera koji pokazuju da je uistinu riječ o specijalnom ratu koji za cilj ima uništavanje patriotskih osjećaja – najviše kod Bošnjaka kao najbrojnije (državotvorne) populacije u BiH. Npr. FS BiH nije podržao navijače B-H reprezentacije kad su ovi sami preuzeli himnu Stranke za BiH "Haj'mo Bosno, haj'mo Hercegovino" ( www.zabih.ba/downloads/1_1.wma ) i počeli da je pjevaju jer je u cijeloj zemlji Bosni to tada bila JEDNA JEDINA PRAVA PATRIOTSKA PJESMA. Međutim, kap je prelila čašu kad su navijači materijalno ojačali pa snimili i sopstvenu himnu koja svojim patriotizmom podiže adrenalin i naprosto OKUPLJA MLADE OKO IDEJE PATRIOTIZMA. Tu pjesmu možete poslušati ovdje: www.bhfanaticos.com/Download/Razno/Himna BHFanaticosa u mp3 formatu.mp3.

Međutim Srbijanski SDB i srbofilni balije nikako nisu mogli dopustiti takav porast patriotizma među mladima, jer im kvari kratkoročne i dugoročne planove za veliku Srbiju, pa FS BiH unajmljuje Gljiva Nazifa da snimi navodnu "zvaničnu" himnu B-H navijača, kao da su navijači profesionalci koji primaju platu u FS BiH pa moraju igrati kako im FS BiH "svira". Ogroman novac je potrošen (stotine hiljada KM), što za autorski honorar što za štampanje 100000 CD-ova koji su BESPLATNO dijeljeni na ulazima u stadion kad su se igrale utakmice. Toliko je patriotizam trn u oku srbijanskim operativcima i sa ove i sa one strane Drine, da NE ŠTEDE NOVACA DA BI GA UGUŠILI.

Tako je, po narudžbi, Gljiva pjesmu osmislio kao "apaurin" koji će prigušiti patriotske osjećaje kod građana Bosne i Hercegovine, te je napisao istinski šund od pjesme, kič koji i samom izvedbom iritira slušaoca toliko da ovaj jednostavno poželi – smanjiti ton, slično kao što poželi smanjiti i TV kad počnu informativne emisije... Srbijanci i njihova balijska peta kolona bi time zaokružili dobivenu bitku za medijski prostor (SRCA PATRIOTA). Srećom, navijači su ipak masovno odbacili Gljivinu pjesmicu - jer PATRIOTIZAM SE NE UČI GLAVOM NEGO OSJEĆA SRCEM. (Napomenimo da je Gljiva vrsni kompozitor koji je proslavio i Hanku Paldum i Halida Bešlića, pa ne stoje primjedbe navijača da mu je pjesma loša zato što je on kao eto postao "nekreativan". Gljiva se obogatio pišući pjesme koje su tačno onakve kakve bi trebale biti PO NARUDŽBI, što su zapravo u stanju samo najveći talenti među umjetnicima. A njegova pjesma je loša jer je naručena da bude uspavanka, a ne patriotska pjesma.)

Primjeri se nižu, pa tako UEFA u kojoj Britanija ima odlučujuću riječ, kažnjava FS BiH zabranom igranja u nepobjedivoj Zenici u presudnom momentu tokom proteklih kvalifikacija, pa kad BiH igra protiv SCG postavlja Grka za suca, pa kad igramo protiv Grčke sudac nam je – Rus, pa se onda tjeraju najbolji igrači (Salihamidžić, Barbarez...) iz reprezentacije, itd. Kriminalno namještanje rezultata i to čak i kod MLADE (!) reprezentacije je tek jedan od vidova NECUVENOG DECENIJSKOG SPECIJALNOG RATA KOJI ZA CILJ IMA UNIŠTAVANJE BILO KAKVE IDEJE BOSNE, I KOJU SU, SADA JE TO OČITO, NAŠI SRBOFILNI IZDAJNCI NAMJERILI UNIŠTITI DO KRAJA.

Previše su oni u to uložili da bi tek tako odustali: varaju se svi koji misle da je slučajno što BiH uopšte nema državnu himnu, ili što ima krpu sa zvjezdicama sa kante za motorno ulje umjesto nacionalne zastave sa Ljiljanima.




8. Problemi se ne mogu rješavati na sijelima

Bajazit Jašarević, Član Predsjedništva SDA izjavio za Avaz

Navodeći da se gnuša "telegrama podrške" i podilaženja tobožnjem uspjehu, Jašarević ističe da od Predsjedništva SDA, čiji je i sam član, očekuje "zrelu i samokritičnu raspravu" te da posebnu dozu samokritičnosti i poštenja očekuje na sjednici Glavnog odbora SDA.

- Pristalica sam rješavanja problema u institucijama stranke, a ne na nekim sijelima i neformalnim sastancima. Znam da je predsjednik Tihić održao sastanak s predsjednicima kantonalnih i regionalnih odbora odmah nakon izbora, ali niko od nas ne zna šta je tamo bilo jer taj organ ne postoji u stranačkoj hijerarhiji - kaže Jašarević.




9. PREGLED PATRIOTSKIH BH MEDIJA

http://users.skynet.be/orbus/

http://republikabih.net/

http://bosna-ba.com/

http://bosona.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: