Sunday, June 1, 2008

#441 Srebrenica bez Bošnjaka

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

6. januar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 441

http://republic-bosnia-herzegovina.com


1. FTV OMOGUĆILA TIHIĆU DA SE BRANI OD SNIMAKA SA YOUTUBE.COM

2. Srebrenica bez Bošnjaka

3. Prof. dr. Nijaz Duraković za Avaz: Ne može se namirivati na Bosni

4. BIJELA KUGA U BOSNI I HERCEGOVINI

5. PREGLED SARAJEVSKE RADIO I TV PROPAGANDE ČETNIŠTVA

6. BOSNA SE BRANI I VICEM

7. TAJNA NJIHOVOG USPJEHA JE NASA NAIVNOST

8. DOLAZAK MASONA U BOSNU

9. LAGUMDŽIJA: NEĆU PODRŽATI AMANDMANE

10. PREGLED BH WEB STRANICA


Ovo izdanje "Glasnika" ide na preko 15 hiljada e-mail adresa širom svijeta.


1. FTV OMOGUĆILA TIHIĆU DA SE BRANI OD SNIMAKA SA YOUTUBE.COM

Pišu: Amar Delić i Dr. Muhamed Borogovac





SARAJEVO, 03.01.2007. Kao gost FTV večeras je u glavni dnevnik i opet doveden zasigurno jedan od najnepopularnijih likova bosanske današnjice – Tihić Sulejman. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da se apsolutni gubitnik izbora desetinama nastupa u državnim medijima uporno narodu nameće kao "rješenje".

Dr. Muhamed Borogovac







Dovođenje Tihića na FTV, gdje mu se daje mogućnost da se pravda za stare izdaje, podsjetilo nas je na predratni događaj kada je Dubravka Kenić dovela Aliju Izetbegovića na TV Sarajevo, uoči prvih demokratskih izbora, dok je još bio samo bivši "Hamdijin robijaš", da se pravda što se izjašnjavao kao Srbin, kada je tadašnja omladinska štampa objavila slike mnogobrojnih dokumenata na kojima je Alija svojom rukom napisao da je Srbin.

Poslije su ti dokumenti misteriozno nestali, a Alija je tada ubacio u narod prevaru kako se "moralo" izjašnjavati kao Srbin ili Hrvat, što nije tačno, jer se moglo pisati i kao "neopredijeljen".

U prilogu FTV, gdje se Tihiću daje šansa da se pravda za spotove na YouTube.com, prvo je iščitan urednički komentar, obračun sa svima onima koji se na bilo koji način suprotstavljaju Tihiću. Potom je ledeni glas saopštio da "Snimci TV Novi Sad iz 1992. najbolje govore o onima koji su te snimke postavili"?!

Snimke koje su postavili BH patrioti na YouTube.com i “Online Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH” stavio link u prošlom broju (440) odmah je vidjelo preko 6,000 posjetilaca. Kao što pretpostavljate, FTV nije pustila snimke sa YouTube, da bi gledaoci sami prosudili o njima, ali joj to nije smetalo da oštro napadne na iste. Nakon pristrasne najave Tihić je dobio priliku da drhtavim glasom (navukavši janjeću kožu) predstavi sebe kao žrtvu.

Sve što je pružio međutim bio je jeftini izgovor da su njegove izjave navodno bile iznuđene.

Analizirajmo malo taj nastup Tihića iz 1992.:

Prvo što upada u oči je energija, uvjerljivost i entuzijazam sa kojim Tihić iznosi pojedine stavove. Čovjek se tako ponaša, gestikulira i objašnjava rukama, naglašava važne misli itd. samo kada mu je stalo da ubijedi slušaoce u svoje teze. To nije ponašanje čovjeka koji je natjeran da govori nešto što ne želi.

Ono što dodatno ukopava Tihića je činjenica da on govori i vise nego što je upitan. On navodi podatke koje niko osim njega nije mogao znati, te ga niko nije mogao ni pitati.

A ono što on tako uvjerljivo zastupa je, npr.:

Tihić: "Ni jedna Bosna, da li, nezavisna, međunarodno priznata, suverena, ne vrijedi žrtava. Imaćemo tri države, ili kantona, ali ćemo se opet ujediniti."

http://www.youtube.com/watch?v=iWKRi3xA-cA

Tihić: "Ako jedan narod koji predstavlja trećinu želi da bude "Srpska Republika", onda neka i bude, jer ne može se porobiti jedan narod, niti je to u redu?

Znaci Tihić smatra da smo mi pokušali porobiti "Srbe", da smo mi agresori na “Srbe”. Po njemu nije u redu da se “nametne” Republika BiH (u kojoj smo svi bili ravnopravni) jednoj “trećini” stanovništva, a jeste uredu da 1/3 nametne svoje zločinačko uređenje ostalim stanovnicima, dvotrećinskoj većini, koji su na legalnom referendumu glasali da ne žele RS nego R BiH?!

http://www.youtube.com/watch?v=gDzTrUloNu4

Najbolji dokaz da je Tihić to govorio od srca, je činjenica ŠTO SE ON I DANAS ZALAŽE ZA ISTU STVAR. Danas ga niko ne tjera da ide na noge Dodiku u njegovo selo ili u Doboj ili u Banja Luku gdje šuruje sa njim kako da progura amandmane kojima će se ovjekovječiti “Srpska Republika”.

Jedan nus-produkt gornjih linkova je i saznanje kako je Izetbegović tada govorio svojim lokalnim funkcionerima. Naime, saznajemo da je Alija Izetbegović poručio lokalnom rukovodstvu SDA da NE formiraju odbrambene jedince zajedno sa Hrvatima.

To je suprotno onome što je Alija oglašavo na velika zvona još kada je počeo vezati zastave sa HDZ-om. Vezanje zastava SDA i HDZ i proglašavanje papirne konfederacije sa Hrvatskom je bila (namjerna) greška Alije Izetbegovića kojom su Srbi iz BiH gurani u naručje Karadžiću. S druge strane, na terenu, gdje je bilo potrebno na svaki način odbraniti se od četnika, tu je Alija Izetbegović radije ostavio Bošnjake nenaoružane i neorganizovane, ali nije odobravao odbranu zajedno sa Hrvatima, jer nije odobravao "vojsku u kojoj će biti samo 2 naroda". Toliko o Alijinoj brizi da preživi narod. Sjetimo se kada je svojim potpisima podijelio državu, to je pravdao riječima: “U dilemi između spašavanja države i naroda, ja sam se odlučio da spašavam narod.” A kada je u Daytonu davao papire Republici SRPSKOJ, dakle Republici samo jednog naroda, nije mu smetala "Federacija Bošnjaka i Hrvata", dakle federacija samo dva naroda.

Kada je riječ o Aliji Izetbegoviću, imajmo na umu da on u Daytonu bez ikakve primjedbe potpisa da njegova čaršija, Bosanski Šamac pripadne Republici Srpskoj?!?!

Ono što Tihića odaje je ponašanje, njegov trud da objasni svoj stav, tj. gestikulacije koje ne lažu. U Americi se to zove “body language” (jezik tijela) i poznato je da “bodu language” ne laže. Zato, umjesto da citiramo Tihića preporučujemo svima da još jednom pogledaju obadva gornja linka za YouTube.com.



2. Srebrenica bez Bošnjaka

Diskriminatorske zakone zbog kojih povratnici mijenjaju adresu boravka nisu donosile stranke iz RS, nego bošnjački političari u Federaciji

Bošnjaci, povratnici u RS, posebno u Podrinje, bar na papiru, ponovo se iseljavaju iz mjesta u koja su se vratili nakon rata. Prema riječima Abdurahmana Malkića, načelnika Srebrenice, samo iz ove općine su u protekloj godini mjesto prebivališta odjavile 463 osobe, a posljednjih dana to najavljuje njih još nekoliko stotina.

Povratnici, istina, sa administrativnom odjavom mjesta boravka ne napuštaju svoje domove. Oni u njima nastavljaju živjeti, a promjena adrese jedini je način da izbjegnu nevidjenu diskriminaciju mirnodopskih zakonskih rješenja koje je nakon rata donijela država, ali i Federacija BiH.

Po tim zakonima, nijedna srebrenička majka, naprimjer, koja je u poznatom egzodusu izgubila djecu, ako joj je na ličnoj karti navedena adresa iz RS, nema pravo na liječenje u Federaciji BiH. Ono što sigurno nije zabilježila pravna praksa neke zemlje jesu i odredbe nedavno donesenog Zakona o pravima demobilisanih boraca u FBiH. Dojučerašnji saborci iz bitaka i ofanziva podijeljeni su po entitetskoj pripadnosti. Borcima koji žive u Federaciji omogućena je mjesečna pomoć po osnovu nezaposlenosti, a njihovim kolegama koji su se vratili u RS ta prava su uskraćena.

Uz sve to, povratnici koji su mijenjanjem adrese odlučili da "izigraju" zakone, za vlasti u RS su "nepostojeći", jer nemaju pravo glasa niti bilo kakvog utjecaja na politička zbivanja u tom entitetu. A zakone zbog kojih se i u miru mijenja etnička slika, te zagovornicima i tvorcima manjeg bh. entiteta otvara put da ostvare san o cistom srpskom prostoru, mora se znati, nije donijela niti Vlada RS, niti "četnički ravnogorski pokret", niti bilo koja organizacija, partija ili pojedinac sa predznakom "srpski".

Donijeli su ih upravo bošnjačke političke partije u Federaciji i njihovi "uvaženi zastupnici" koji su povratničke interese odavno prodali za svoje činovničko uhljebljenje, stanove i place po Sarajevu, Tuzli, Ilijašu, Vogošći, Tešnju, itd. To da vrlo skoro neće imati koga predstavljati u RS, ni najmanje ih nije briga. A fiktivno mijenjanje adrese boravka moglo bi biti uvod u stvarno i potpuno iseljavanje Bošnjaka iz Srebrenice, ali i drugih mjesta u Podrinju.

Piše: Almasa HADŽIĆ, Dnevni Avaz


3. Prof. dr. Nijaz Duraković za Avaz: Ne može se namirivati na Bosni

Normalno je da na čelo SDP-a dođe neki Srbin, Hrvat ili Jevrej * Lagumdžija je najveći gubitnik u sporazumu Silajdžića i Tihića * Aprilske ustavne promjene su neprihvatljive

Profesor dr. Nijaz Duraković odličan je poznavalac i analitičar političkih prilika u BiH. Redovni je predavač na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a gostujući je profesor na još nekoliko fakulteta u BiH. Na posljednjim općim izborima bio je nosilac liste Socijaldemokratske unije u Sarajevu i ušao je u Parlament FBiH.

U velikom novogodišnjem intervjuu za "Dnevni avaz" profesor Duraković govori o formiranju nove vlasti, ustavnim promjenama, Sulejmanu Tihiću, Harisu Silajdžiću, Miloradu Dodiku, Zlatku Lagumdžiji...

Prirodni savez

Kako komentirate konačno postizanje koalicionog sporazuma SDA i Stranke za BiH?

- Drago mi je da se ova lakrdija konačno završila. Krajnje je vrijeme da se vlast formira, jer mnogo se kasni u reformskim procesima i mnogi vitalni zakoni još nisu usvojeni.

Za SDA i Stranku za BiH se govori da su oni prirodni saveznici, a za njih je glasala većina bošnjačkih birača. Oni su, u krajnjem, i zbog toga u obavezi da zajedno formiraju vlast, jer trebaju biti odgovorni prema onima koji su ih na izborima podržali.

Zna se da je Sulejman Tihić bio bliži koaliciji sa SNSD-om i SDP-om, ali taj mu je plan očito, za sada, propao. U narodu kažu: "Malo mačku govedja glava". Tihić očito nije mogao ići protiv jednoglasne volje Predsjedništva stranke i Glavnog odbora SDA koji su bili za koaliciju sa Strankom za BiH.

Također, jasno je da je jedini pravi politički gubitnik u ovoj situaciji Zlatko Lagumdžija.
Tihić je do zadnjeg trenutka pregovora sa SBiH insistirao na usvajanju aprilskog paketa ustavnih promjena. Zašto je, prema Vašem mišljenju, Tihiću toliko važan aprilski paket ustavnih promjena?

- Amandmani koji su predloženi u aprilu rezultat su žestokog pritiska američke i britanske administracije, ili bolje rečeno oni su kreirani u jednoj brljavoj kuhinji Donalda Hejsa. Neki su ih i zvali Hejsovim amandmanima.

Vrlo ugledni profesor međunarodnog prava Frensis Bojl ocijenio je da takvi amandmani u suštini znače da će Srbi imati pravo veta nad tako projiciranom državom i da će RS imati isto to pravo. Stoga je jasno da na državnom nivou ne bi funkcioniralo ništa što RS ne želi da funkcionira.

To narušava temeljni demokratski koncept vlasti. U međuvremenu, vidimo da je RS nastavila prakticirati nekakvu neovisnost, koje nema u Dejtonskom sporazumu.

Ne ponavlja Milorad Dodik slučajno skoro svaki dan da BiH treba biti federalna država, iako u dejtonskom Ustavu BiH piše da je ona suverena, nezavisna i jedinstvena država. Ne federalna, već jedinstvena zemlja sastavljena od dva entiteta.

Dodik zagovara federalno uređenje jer zna da bi onda Republika Srpska i po međunarodnom pravu imala pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Time bi oni dobili sve što žele, gotovo potpunu neovisnost, a državni organi BiH postali bi neka vrsta debatnog kluba.

Teško je kazati zašto Tihić podržava takve stvari. Meni je jasno zašto se za to zalažu Dodik, Ivanić, Čavić, sve srpske stranke, jer krajnji cilj je disolucija BiH. S druge strane, imate hrvatske stranke i političare koji traže ili kantonizaciju cijele BiH ili treći, tzv. hrvatski entitet.

Tihić to ili ne razumije ili je u službi nečijih interesa koji su protivni i interesu BiH kao države, pa i Bošnjaka kao konstitutivnog naroda.

Propali projekt

Kako vidite ulogu i politiku Harisa Silajdžića u postizbornom periodu?

- Rano je za ocjenu bilo koga pa i Harisa Silajdžića. Očito da one snage koje su poražene u aprilu 2006. godine, na čelu s američkim ambasadorom Meklhenijem i ostalima, guraju i dalje propali projekt ustavnih amandmana. To se radi svim mogućim i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima.

Ja se toga istinski bojim. Oni i dalje prave kalkulacije da li mogu u novom sazivu Državnog parlamenta osigurati potrebnu dvotrećinsku podršku. Sva politička bitka odvija se u tom pravcu.


Haris je osjetio gdje je glavna opasnost. U krajnjem, Haris je i dobio izbore na tome što je odbacio te sramne amandmane i, kao i mnogi bh. patrioti, shvatio je da oni znače cementiranje RS i svojevrsnu nagradu za zločin genocida na kojem je ta republika nastala.

Kako kaže uvaženi akademik Nikola Kovač, RS je samo ratni plijen zločina i agresije na BiH i njene građane. Sada, što se neki ježe na pomisao da je ona anahrona i da ona kad-tad mora biti ukinuta, to je njihova stvar.

Ako Vijeće Evrope, američki Senat i Venecijanska komisija kažu da je BiH nefunkcionalna država, da odudara od evropskih standarda i da treba mijenjati njen ustroj, ali ne uz opstanak entitetskog glasanja i drugih diskriminatorskih odredbi u Ustavu, onda to treba uraditi.

Dodik u zahtjevu za federalizaciju BiH, ali i povezivanju rješenja za Kosovo i statusa RS, ima podršku i predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice.

- Ipak, mislim da se paralele te vrste neće desiti. Kosovo je samo za sebe poseban slučaj. Naravno da iz RS i Srbije silno žele da to dvoje povežu i da izvrše određenu kompenzaciju.

Sjetimo se, niko od njih nije bio nezadovoljan Miloševićevom politikom koju je vodio devedesetih godina. Oni mu jedino silno zamjeraju što nije ostvario zacrtane ciljeve.

Nadam se da se ne može desiti da se opet neko pokušava namirivati na Bosni i njenoj teritoriji. Omjer domaćih i međunarodnih političkih snaga je takav da je to teško očekivati. S druge strane, ne mislim da bi moglo doći do novog rata, a ovaj put bi se vjerovatno i Bošnjaci drugačije spremili.

Kakav je Vaš stav o budućem statusu, odnosno zatvaranju Ureda visokog predstavnika i ukidanju njegovih "bonskih ovlasti"?

- Očito je da domaće političke snage još nisu u stanju samostalno voditi ovu zemlju. Bez snažnijeg pritiska visokog predstavnika mnoge stvari ne bi išle naprijed.

Također, razumijem želju međunarodne zajednice da se pomalo povlaci iz BiH, jer, kako kažu, umorni su od Bosne. Ali, tragičnije je to što je Bosna još umornija od njih. Na kraju krajeva, oni su nam zasolili i zakuhali sva ta rješenja koja su očito promašena. Neka onda vade kestenje iz vatre. Oni su u moralnoj, političkoj i svakoj drugoj obavezi da to urade. Da izvedu BiH na pravi put i postave na zdrave noge.

Imaju oni ovdje još posla da urade. Zato trebaju ostati dok se ovdašnja politička arena dobro ne očisti, a ja vjerujem da će tako i biti.

Pobuna u SDP-u

Nakon što nije ušao u vlast, Zlatko Lagumdžija se mora suočiti sa rastućim nezadovoljstvom u svom SDP-u. Da li predstojeći Kongres SDP-a u martu može donijeti promjenu na čelu stranke?

- Teško je prognozirati. Sudeći po dosadašnjim manirima i mešetarenju koje primjenjuje Lagumdžija, vjerovatno će on ići na to da na Kongres dovede neke klimoglavce i njemu odane ljude koje je zadužio.
S druge strane, znam da mu najjače organizacije SDP-a, kao što je tuzlanska, gdje SDP tradicionalno ima jako uporište, masovno otkazuju poslušnost.

Prema informacijama koje dolaze do mene, oni mu spremaju žestok politički udar na Kongresu u smislu zahtjeva za njegovo povlačenje. Isto je tako i sa sarajevskom organizacijom. Znam, također, da najugledniji ljudi koji su još u SDP-u, da ne imenujem nikoga, otkazuju lojalnost Lagumdžiji.


Unutar SDP-a mnogi postavljaju i pitanje zašto bi opet na čelu te stranke bio Bošnjak?

- Njihovo je pitanje sasvim na mjestu. Ja sam u nekoliko mandata bio na čelu SDP-a, nakon mene je i Lagumdžija na tom mjestu bio u nekoliko mandata. Vrijeme je da se to promijeni, ako SDP želi uistinu biti ono što je u njegovoj suštini, multietnička stranka. Normalno je da na čelo SDP-a dođe neki Srbin, Hrvat ili Jevrej, meni je sasvim svejedno.

Tako bi se pokazao multinacionalni i zbiljski demokratski karakter stranke. Lagumdžija ne bi smio tražiti da bude kao Kim Il Sung ili Fidel Kastro. Ne može on vječito voditi SDP. To je u najmanju ruku politički degutantno.

Komšića su u Predsjedništvo doveli birači, a ne Lagumdžija

Vi ste podržali izbor Željke Komšića u Predsjedništvo BiH. Jeste li zadovoljni kako se on snalazi u državničkoj ulozi?

- Tačno je, od početka sam bio za Komšića i mislim da dobro radi svoj posao. Već se sada pokazuje njegova principijelnost, dosljednost, poštenje, pa ako hoćete, i jedna rijetka vrlina kod naših političara, skromnost.

Ne vidim da mu se, do sada, može naći ikakva zamjerka.

Zlatko Lagumdžija ne krije pokroviteljske namjere prema Komšiću i pokušava se predstaviti kao najzaslužniji za njegov izbor?

- Komšića su, prije svega, u Predsjedništvo BiH doveli birači. I ja sam glasao i agitirao za njega. Moguće je da Lagumdžija pokušava anulirati svoj izborni poraz mašući pobjedom Željke Komšića i da se želi pokazati najzaslužnijim za njegov izbor, ali ta priča nije zasnovana na činjenicama.

Nismo mi talibani, niti ćemo ikada biti

Kako gledate na aktuelnu raspravu o vehabizmu, vehabijama i njihovom utjecaju na tradicionalni, tzv. bosanski islam? Koliko je vehabizam opasan za muslimane u BiH?

- Vehabizam je opasnost po ukupan islam i po muslimane uopće. Taj pokret diskreditira izvorne ideje i osnov samog islama. Istina, nisam veliki stručnjak iz te oblasti, ostavljam učenim teolozima da raspravljaju o tome, ali se slažem sa mojim prezimenjakom akademikom Esadom Durakovićem, akademikom Rešidom Hafizovićem i sa svim onima koji su u zadnje vrijeme govorili o opasnosti od vehabizma.

Razočarao me je blijed nastup uvaženog reisa Mustafe ef. Cerića. Mislim da je trebao biti odlučniji.

Lako je biti musliman u Saudijskoj Arabiji ili Pakistanu. Valjalo je očuvati islam u srcu kršćanske Evrope. Zato nam niko sa strane sada ne treba dolaziti i učiti nas kako se klanja i moli Bogu. To je, ponavljam, diskreditacija islama. To je jedna pošast, to je guba koja se zove vehabizam. Nismo mi talibani, niti ćemo ikada biti, na svu sreću

Popis stanovništva bio bi saldo genocidne politike u RS

- Svakodnevno slušamo zahtjeve iz RS da nam treba popis stanovništva. Naravno da nam treba, svakoj normalnoj državi je potreban. Ali, zašto na tome insistiraju iz RS? Da bi legalizirali etničko čišćenje. Da se utvrdi da u jednoj Banjoj Luci, koja je prije rata imala više od 50 posto nesrba, danas nema ni tri posto.

Da se onda na osnovu toga kroji vlast. Oni žele da sada naprave za njih pozitivni saldo jedne genocidne politike.

Razgovarao: Fadil MANDAL


KOMENTAR: Dr. Duraković je zaista lijepo kazao ono što svi BH patrioti znaju. On je još jednom objasnio da je patriotsko članstvo SDA natjeralo Tihića na koaliciju sa SBiH, cime je Lagumdžija postao najveći gubitnik.

Medjutim, nažalost Tihić je od SBiH dobio sve što mu je trebalo, tako da su izdajnici u totalu došli čak i u bolju poziciju.

U stvari sada Tihić nema ni u opoziciji protivnika, a Silajdžić je pristao da se ustavne promjene završe uskoro. U ovom omjeru snaga, promjena ustava ne može izaći na dobro za BiH.

Da li je Silajdžić pristao na tako nešto iz političke naivnosti? Mislili smo i da je i Alija naivan. Svi koji misle da je jedan predsjednik države naivan, neka probaju postati predsjednici makar mjesne zajednice, pa da vide koliko i za to treba sposobnosti i lukavstva, ako te neko važan ispod "žita" ne gura.


4. BIJELA KUGA U BOSNI I HERCEGOVINI

Slijedi izjava demografa Dr. Ilijaza Bošnjovica iz “Avaza” od 6. januara, citat:

“Naša demografska situacija je kao slabašna biljka. Sve ćemo više stariti, a potom i izumirati. Tokom vremena BiH će gubiti stanovništvo, prostor će biti sve više prazan i ko zna koji narodi se mogu tu naseliti. Sigurno je da prostor neće ostati prazan, nego da će doći drugi narodi koji imaju bolji prirodni priraštaj.”

Dr. Bošnjović je takodjer objasnio da je rat ubrzao proces starenja BH populacije za 25 godina, tj. za 4 godine rata došli smo na nivo fertiliteta, nataliteta, mortaliteta kao da smo imali 25 godina mirnodopskog pada ovih pokazatelja.

Mnogi ljudi nizak priraštaj objašnjavaju “nedostatkom ekonomskih uslova”. Medjutim, to nije tačno. Naime, najrazvijenije države, imaju uglavnom negativan priraštaj.

Kada je planiranje broja djece u pitanju, treba imati slijedeće činjenice na umu:

Za pravilan razvoj svakog djeteta je važnije da ima braće i sestara, nego "materijalnih dobara". Nikakve igračke niti materijalna dobra ne mogu zamijeniti djetetu brata ili sestru.

Braća i sestre su jedni drugima polica osiguranja za budućnost. Kada jedno od djece dođe u krizu, drugi će mu pomoći. Stari ljudi su to znali pa su govorili: “Nema brata dok ne rodi majka.” Sjetimo se koliko je svako od nas imao prijatelja u djetinjstvu. I gdje su sada oni? Prijatelji ne mogu zamijeniti braću i sestre.

Osim toga, djeca su i neka vrsta police osiguranja za roditelje. Što je vise djece, roditelji imaju vise pomoći, i u mladosti, a pogotovo u starosti.

Itd. itd. argumenti se redaju u nedogled, ali malogradjanin više voli da svom “jedincu” može priuštiti mobitel, nego brata i sestru, a malograđana je svugdje najviše.

Inače, u svijetu se razvijeni narodi sa različitim uspjehom nose sa ovim problemom. Najuspješniji su Jevreji. Izrael ima makar tri puta bolji fertilitet (broj djece koje radja u prosjeku jedna majka) nego ostale razvijene države.

To je prirodno ponašanje naroda koji je malobrojniji od svojih neprijatelja iz okruženja.

Amerikanci se religijom bore protiv bijele kuge. Osim što mnogi sveštenici na nedjeljnim misama propagiraju vise djece, u mnogim "jurisdikcijama" ograničili su pravo na abortus.

Bošnjaci su se do sada, i pored tolikih genocida, nekako održavali u Bosni i Hercegovini, jer su bili vitalniji od komšija u tom pogledu.

Medjutim, sada Bošnjaci imaju gori fertilitet od susjednih naroda. Istina je da se npr. u RS manje radja nego umire, dok se u federaciji podjednako radja i umire. Medjutim, to je posljedica činjenice što su prije rata Srbi u prosjeku bili znatno stariji narod od Bošnjaka. Bošnjaci su još relativno mladi pa rjedje u prosjeku umiru, ali je problem što Bošnjakinje danas radjaju manje djece u prosjeku po jednoj majci nego ostale žene iz regije.

I na ovaj način Bošnjaci sami doprinose uspjehu četničkog projekta u BiH.

Dr. Muhamed Borogovac



5. PREGLED SARAJEVSKE RADIO I TV PROPAGANDE ČETNIŠTVA

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 04.01.2007. Pošto zbog praznika u ponedjeljak nije emitovana emisija '60 minuta', četnički planeri su to htjeli nadoknaditi večerašnjom 'Pećnicom', pa je pritisak pojačan PONAVLJANJEM teme od prije par sedmica, ali - s novim gostima. Tako je tema opet bila - vehabizam. Gosti su bili mračni Galijašević Dževad SDB-ov kadar iz Maglaja, Hećimović Esad novinar lista Dani i autor nedavne knjige "Garib" o navodnoj opasnosti koja nam prijeti od nekih jedva stotinjak lica, te Srđan Dizdarević predsjednik Helsinškog komiteta BiH (zapravo samo za FBiH jer postoji takav komitet i za "RS").

Kao "ukras" u svakoj emisiji, i ovaj put je četnički agent Pećanin Senad doveo i jednog patriotu kojeg je onda maksimalno zloupotrijebio. Prisjetimo se, u proteklim emisijama to su bili prof. dr. Rešid Hafizović te prof. dr. Nijaz Duraković, dok je večeras "gost kome treba zapušiti usta" bio Šerif Patković, ratni komandant 7. muslimanske brigade ARBiH. Kao i obično, u uvodnom prilogu intervjuisan je i jedan novi bradonja koji se pred kraj emisije "slučajno" javio u emisiju telefonom (kao Dodik prošle sedmice). Uglavnom, ovaj čitav montirani sistem prljave propagande već je provaljen...

Kao i svaki put, ne treba uopšte izdvajati ništa od diskusije (u kojoj su se, pogodićete, svi u emisiji predvođeni voditeljem okomili na "ukrasnog" gosta). Napomenimo da su se kao i u prošlim emisijama javljali gledaoci koji odlično shvataju o čemu je riječ, te koja je uloga FTV u uništavanju Bosne. Tako je jedan gledalac izrazio protest što se uopće nameće tema o protjerivanju vehabija, a prije nego što se protjeraju ostali stranci kojih je daleko više, a također nelegalno borave u BiH.

Pitanje za gledaoce je bilo: TREBA LI SVIM MUDŽAHEDINIMA ODUZETI DRŽAVLJANSTVO I PROTJERATI IH? Međutim, sve obrazovaniji i svjesniji, gledaoci su se i na ovo kao i na pitanja u proteklim emisijama žalili kao - u osnovi SUGESTIVNO i PODMETAČKO!

Na kraju je Pećanin POTPUNO IGNORISAO REZULTAT ANKETE (56% NE naspram 44% DA) pa se, pošto mu podvala očito nije uspjela kod gledalaca, umjesto osvrta na rezultat ankete, on neukusno hvalisao riječima "IMAM GLAVOBOLJU CIJELI DAN, BOLE ME SINUSI ALI SU MI BOLOVI ODMAH PRESTALI KAD SU MI SAOPŠTILI BROJ GLASOVA - UKUPNO PREKO 17,000 GLASOVA! TO JE VIŠE NEGO IJEDNA TELEVIZIJA!"

Podsjetimo ovog profesionalnog lažova da je samo u jednoj anketi NTV Hayat, proljetos po pitanju amandmana, učestvovalo – preko 55,000 gledalaca! FTV bi se u stvari morala zapitati otkuda samo 17,000 glasova što je izuzetno malo jer je riječ o državnoj televiziji za koju pretplatu SVI PLAĆAMO (jer moramo). (Radi poređenja spomenimo npr. da svaki dan makar duplo veći broj ljudi ode do trafike da kupi Avaz da bi se informisao.) Izgleda da se urednici-izdajnici neće opametiti sve dok gledaoci-patrioti iz političkih razloga ne počnu BOJKOTOVATI PRETPLATU!

Od ostalog propagandističkog smeća izdvajamo emisiju "Javna tajna" urednika Zukić Amira (dvojnika po ulozi sa Bakirom Hadžiomerovićem) koja je CIJELA (!) bila posvećena - navodnom "monopolu" Bosnalijeka u BiH. Ova najuspješnija domaća kompanija pokriva tržište vrijedno preko 500 miliona KM pa se zato sada na nju svim silama obrušila bjelosvjetska masonerija preko svojih domaćih sluga. Propaganda je otišla toliko daleko da je u emisiji sugerisano i da je farmacija nešto loše te OPASNO po medicinu i zdravlje građana, te navodno građani troše OPASNE LIJEKOVE!

Ovakvo utjerivanje kolektivnog straha odvija se u sklopu nedavno pojačanog specijalnog rata, npr. lažnim proglašavanjem navodno ogromnog porasta broja samoubistava, kao i sijanjem straha od navodno otrovane vode u Sarajevu (nakon čega je u glavnom gradu nastala histerija u kojoj su građani nazivali lokalne radio-programe plačući i zapomažući od straha).

I na taj način (pored TV emisija) četnici i njihovi srbalijski izvršioci nam u Mladićevom stilu "razvlače pamet" (obična igra 'vruće-hladno' u cilju stvaranja kolektivne psihoze, rezultat koje je PODSVJESNA spremnost da se pristane potpisati bilo šta - samo da psihoza prestane).




6. BOSNA SE BRANI I VICEM

Bosna i Hercegovina nema razvijenu tradiciju političkog vica kao npr. Srbija. To je zato što nas je uvijek politika veoma malo interesovala. Taj naš nedostatak načinio je od nas bespomoćne žrtve u mnogim sferama života, te smo zato postali predmet viceva o glupim i primitivnim Bosancima.

Budući da imamo malo originalnih političkih viceva, ne možemo da ne primijetimo neke duhovite političke dosjetke potekle iz naroda, koje smo mogli naći na internetu:

Neki sljedbenik Alije Izetbegovića je pokušao prkositi ostalim čitaocima sarajavo-x foruma tako što je velikim slovima napisao:

"Ja bih svjetlo zvao mrakom da te nije Alija."

Na to su mu dvojica drugih replicirala:

- "I ne bi Bosna bila k'o avlija da te nije Alija."

- "I ne bi Bosnom vladala jalija, da te nije Alija."


Slijedeći vic se priča u diplomatskim krugovima u Sarajevu:

Alija je kao Lubenica - izvana zelen, a iznutra crven.



Na internetu se mogu pročitati slijedeća imena za "našeg predsjednika"

Ilija Izetbegović,
bAlija Izetbegović
SrbAlija Izetbegović.

Mejdutim, daleko najduhovitije je: Avlija Izetbegović

Ovdje nećemo spominjati one psovačke varijante "predsjednikovog" imena i prezimena.

Dakle, polako ali sigurno Bosanci i Hercegovci se svete grobaru Republike BiH, neki izbacujući mu kosti iz zemlje, a neki zajedljivim šalama.

Današnje mišljenje naroda o pokojnom Izetbegoviću najbolje oslikavaju (djelomično) nekontorlisane diskusije na BH web stranicama. Kažemo "djelomično" nekontorlisane, jer su mnogim BH patriotima onemogućeni pristupi web stranicama kao što je npr. sarajevo-x

Ipak, se uvijek nadje dovoljno novih članova koji smisle svojom glavom.

Dr. Muhamed Borogovac




7. TAJNA NJIHOVOG USPJEHA JE NAŠA NAIVNOST


Jasno je i zašto su Silajdžić i Tihić članovi tzv. Zulfikarpašićevog "Senata" (odakle se regrutuje bošnjačka masonerija), dok recimo Safet Halilović i Mirnes Ajanović – nisu.

Nađoh sinoć ovu rečenicu u našem Glasniku pa me ove riječi u zagradi pomalo iznenadiše jer nisam naviko da se ove stvari pominju u bosanskoj štampi.

Mene već dugo zanimaju ovakve i slične teme jer sam davno shvatio da istina nije ono što nam se svaki dan servira u dnevnoj štampi i na televiziji već je to upravo obrnuto.

Druga stvar koja je također očita, je ta da se politika ne kroji u kabinetima predsjednika država ili vlada već negdje drugdje i da se na funkcije u vladama izabiraju samo oni koji su tu politiku spremni bez pogovora provoditi. Imena tajnih društava i organizacija koje kroje politiku u svijetu kao i njihovu tzv. piramidu moči (ko je na samom vrhu) teško je otkriti jer su zaštićeni sa vise slojeva dezinformacija koje imaju za cilj da zavaraju potencijalne tragače. Ja sam davno napomeno da je Silajdžić čuvan u rezervi i pripreman da u datom trenutku odradi posao za svoje naredbodavce. Ja lično ne bih tvrdio ni za jednog političara da nije na ovaj ili onaj način uključen u te planove i projekte, a mnogi toga uopšte nisu ni svjesni. Taj sistem je izuzetno dobro organizovan i prilično dobro funkcioniše tako da je jako teško borit se protiv njega. Jedini način da se stane u kraj tome jest uvjeriti većinu naroda da nešto takvo u stvari postoji jer se sistem održava samo zahvaljujući činjenici da malo ko vjeruje da takvo nešto uopšte postoji.

Sjetimo se one rečenice iz religije. "Najveći uspjeh Šeitana (džavola) jeste uvjeriti te da on ne postoji". Kad su nas uvjerili da ne postoje, otvorili su sebi put nesmetanog djelovanja, a nas su ostavili da se bavimo Tihićima, Lagumdžijama, Silajdžićima i ko zna sa kim još ko je davno svoju dušu prodao "džavolu" i bez pogovora sluša njegove naredbe.

Teško je bilo šta napraviti kada je velika većina naroda prestala da misli svojom glavom i tu veliku dužnost prepustila drugima. Možda su nekad tu dužnost obavljali časni i dobronamjerni ljudi, međutim već dugo vremena to nije slučaj. Dok nam vode (ili provode nečiju) politiku, mi se brinemo o razno raznim glupostima (sportu, muzici, filmu, itd.) i na taj način samo potpomažemo i ubrzavamo svoju vlastitu propast.

A. Isaković


8. DOLAZAK MASONA U BOSNU

Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 21.12.2006. Nakon što je nedavno obznanjena internet stranica tzv. "Velike masonerijske lože" BiH (www.glbih.org/bih), Sarajevom koje je za ovakve događaje uistinu mala čaršija, brzo se pronijela vijest da se iza svega nalazi prljavi novac samozvanog "bega" Zulfikarpašić Adila. Naime, ovaj nakupac oružja nedavno je osnovao tzv. "Senat" Bošnjačkog instituta u koji je među nizom javnih i drugih ličnosti odabrao stotinu tzv. "Senatora".

Međutim, kad se pojavio i prvi pravi KLUB (www.klub-bi.org/index.html) u kom se Adilova "elita" može šepuriti i uz šampanjac zamišljati da su nekakvi engleski "lordovi", pojavile su se i sumnje da je ovdje zapravo riječ o tek jednom naličju iste stvari – masonskog povratka u Bosnu i Hercegovinu i stavljanja iste pod njihov općepoznati globalni uticaj. Samo jedan pogled na grb B-H masonerijske lože koji sadrži nekakve 3 tačkice (plave, crvene i zelene boje) govori da je riječ o opasnim ljudima koji od Bosne žele napraviti uniju (Dodikova federacija) 3 naroda tj. 3 jedinice, potpuno negirajući načela prava, ljudskih sloboda, te tradicije i hiljadugodišnje historije države Bosne te ZAVNOBIH-a.

Masonerija ili tzv. "slobodno zidarstvo" jest interesna skupina tajnog karaktera u koju se ulazi radi ostvarivanja moči vansistemskim kanalima. Zvanično, masonerija to negira, licemjerno izmišljajući nekakve navodne "više ciljeve", istovremeno skrivajući svoje pravo lice iza maski humanitarnih organizacija kao npr. Rotarijanci, Lionsi, itd. kojima je omiljena aktivnost posjeta bolnicama u pratnji novinara u vrijeme praznika. Osim što služe kao maska za njihove prljave igre s konačnim ciljem da se zagospodari glavnim tokovima ekonomije i masovne svijesti, iz takvih javnih organizacija još se i regrutuju tj. iniciraju pojedini članovi u tzv. "redove posvećenih" (masona) u koje uglavnom ulaze bogataši i političari, umišljeni da su "bogom dani" da svima nama nameću svoju volju i šuplje kriterije dok je jedini kriterij za njih bio i ostao – MOĆ. Masonerija je dakle najobičnija UZURPACIJA DEMOKRATSKIH PRINCIPA OD STRANE POJEDINACA.

Ovim nipošto ne želimo reci da su od 100 članova Senata svi masoni, ali zasigurno dobar dio članova ove "elite" zapravo NESVJESNO SLUŽE KAO PARAVAN MASONERIJSKIM IGRAMA. Na njima tj. članovima Senata je da prepoznaju svaki od pojavnih oblika masonerijske manipulacije i stave do znanja da NEĆE UČESTVOVATI U IGRAMA OKO KOMADANJA BOSNE.


Ima još ljudi koji misle da masonstvo igra ulogu u izdaji BH političara, npr.

http://republikabih.net/content/ZUNZANJE%20MASONA%20I%20CETNIKA%20U%20DOBOJU.htm




9. LAGUMDŽIJA: NEĆU PODRŽATI AMANDMANE

Mada se Lagumdžiji ne može vjerovati ova vijest je jako dobra. To samo može značiti da je ocijenio da amandmani ili nemaju šanse da prođu, tj. da među poslanicima SDA i SDP ima dosta disidenata, ili da ima žestok otpor u SDP-u, pa uoči martovskog kongresa stranke Lagumdžija pokušava popraviti svoju poziciju.

Dakle, ako su to Lagumdžijini motivi, onda to znači da i u SDP-u pritisak patriotskog dijela članstva, bas kao i u SDA, počinje da igra ulogu. Razlika između Tihića i Lagumdžije je u tome što je Tihić pokušao zadovoljiti patriotsku bazu time što je ušao u koaliciju sa SBiH, a da pri tome nije odustao od amandmana. Za razliku od Tihića, Lagumdžija je izgleda digao ruke od prkošenja narodu (barem do kongresa). Dakle, Tihić je taj posljednji, najuporniji, neustrašivi srpski rodoljub koji gura amandmane ne obazirući se na lične gubitke.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=4236&meni=2


Tarik




10. PREGLED BH WEB STRANICA

http://republikabih.net/


http://bosna-ba.com/
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: