Monday, March 9, 2009

#593 NE DOZVOLIMO DA NAS ODSTRANE IZ JAVNE RASPRAVE‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

8. mart 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 594

SADRZAJ:

1. NE DOZVOLIMO DA NAS ODSTRANE IZ JAVNE RASPRAVE

2. POZIV NA JAVNU RASPRAVU O AMANDMANU I. (o Brckom)

3. PRIJEDLOG KAKO CETE UZETI UCESCE U JAVNOJ RASPRAVI

3.1 PRIJEDLOG:

3.2 OBRAZLOZENJE ZASTO SMO PROTIV AMANDMANA I.

4. Slucaj Lukac - narod slijedi hrabre

5. Slucaj Dodik: Lukac podnio prijavu protiv Mirka Lujica

6. SVE VISE PATRIOTA I SVE BOLJI CLANCI NA REPUBLICI

7. OBAVJESTENJE I IZVINJENJE

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 26.931 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. NE DOZVOLIMO DA NAS ODSTRANE IZ JAVNE RASPRAVE

Kao sto nam je poznato Daytonski ustav nikada nije prosao propisanu proceduru promjene Ustava u Skupstini R BiH. Kao takav Daytonski ustav (Aneks 4 mirovnog sporazuma) je trajno nelegalan, a sa njime je nelegalna i Republika Srpska. U toj cinjenici se nalazi mogucnost da se nekada u buducnosti promjeni ovo uzasno stanje kreirano daytonskim ustavom, kako nam je Prof. Boyle objasnio u Novogodisnjoj poruci narodu BiH.

Ovih dana smo svjedoci da vlasti Republike Srpke nastoje da taj ustav legalizuju na mala vrata, tako sto ce se po proceduri usvojiti samo jedan amandman i, nazalost, pri tome nailaze na saradnju Tihica, Silajdzca, Lagumdzije Izetebgovica i njhovih poslusnika u Skupstini BiH. Usvajanjem neznatno promjenjenog ustava zbog amandmana za Brcko smatrace se da je cijeli ustav prosao ustavnu proceduru, a ne samo amandman za Brcko. Time ce RS postati trajna, neupitna i steci ce pravo na otcjepljenja kao i svaka legalna Republika.

Ustavni amandman za Brcko je protekle nedjelje prosao samo prvi korak propisane porcedure promjene ustava - usvojen je kao prijedlog promjene Ustava.

Drugi korak procedure je da se o tom prijedlogu vodi JAVNA RASPRAVA u narodu Bosne i Hercegovine. Na toj javnoj raspravi amandmanu je potrebno da dobije podrsku naroda BiH. Podvucimo, razlog zasto se propisuje Javna rasprava je taj sto je narod "vlasnik" drzave, te narod ima pravo i obavezu da donosi najvisi pravni akt drzave, Ustav drzave. Nazalost, nas narod nema izgradjenu svijest o tome da su politicari u sluzbi naroda, a ne obratno. Nasi politicari su pokorili narod i upregnuli ga da im sluzi za njihove sebicne ciljeve.

Ovo kako su BH vlastodrsci organizovali "javnu raspravu" najbolje pokazuje da oni zele da i ovaj put izigraju narod, da izjasnjavanje naroda izmanipulisu i iskoriste u svoje svrhe. Na primjer, oni su "javnu raspravu" organizovali u samo 5 manjih sala u gradovima: Brckom, Mostaru, Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. U vijesti koju je prenijela FENA i kojom se poziva narod na "javnu raspravu" nisu cak navedena ni tacna vremena ni adrese prostorija u kojim ce se odrzati rasprave.

Vlasti su bile duzne pozvati narod tako da se svaki gradjanin osjeca pozvanim i dobrodoslim ucesnikom. Medjutim, umjesto da pozovu narod npr. Tuzle u najvecu salu, Mejdan, oni su ga pozvali u salu skupstine Kantona. Kako moze sala skupstine kantona biti mjesto "javne rasprave" za onoliku Tuzlu? Izborom malih "odabranih" prostorija, uobicajenih okupljalista politicara, narodu je jasno poruceno da je i "javna rasprava" opet nesto samo za politicku "elitu". U svih 5 gradova koji su dobili mogucnostr da ucestvuju u janoj raspravi vlasti su narodu poslali jasnu poruku, da nije dobrodosao, da ga pozivaju reda radi, da ce opet uci samo oni povlasteni, ona klika vlastodrzaca i tajkuna.

Medjutim, ovaj put im to ne bi trebalo proci. Narod treba da dodje i da se ne dopusti gurati i istjerati ili ostati pred zatvorenim vratima. Svaki gradjanin ima pravo da se i njegov glas cuje u toj raspravi. Zato vam predlazemo da vi koji zivite u tih 5 gradova BiH odete na rasprave i zahtijevate da i za vas bude mjesta, da zahtijevate da se i vas prijedlog stavi na glasanje i da udje u zapisnik. Tako dostojanstveni slobodni ljudi postupaju. Dosta su se Bosanci i Hercegovci ponasali kao robovi pred svojim vlastodrscima.

Koliko su osioni nasi vlastodrsci vidi se i iz toga sto se nisu pobrinuli da organizuju bilo kaklvu javnu raspravu u stotinama ostalih BH mejsta. Kako moze jedan Biscanin ili Kladusanin krenuti na javnu raspravu npr. u Sarajevo kada tamo nema mjesta ni za Sarajlije, a odlucuje se i o sudbini Krajine? Jer, Krajini je namijenjena uloga evropske Gaze kada se RS legalizuje i otcijepi iz BiH.

Iz Australije nam pisu: Svaka ambasada je morala organizovati javnu raspravu sa gradjanima u dijsapori ako zele da to posteno obave, da saznaju istinsko misljenje naroda.

Nazlost, i ovaj put nasi izdajnici i cetnici zele da "javna rasprava" bude otaljana "pro forme" radi, da bi opet oni svoje misljenje podmetnuli kao narodno, da bi narodni muhur udarili na papire otcjepljenja Republike Srpske, a koja je pocinila genocid nad tim narodom.

Svima nama koji smo izvan tih 5 gradova ostaje jedino da na "javnoj raspravi" ucestvujemo putem intereneta i poste.

Na web stranici Parlamentarne skupstine BiH nalazi se obavjestenje kako postom i emailom mozemo ucestovati. Slijedi kompletna informacija kopirana sa web stranice PS BiH.

_____________________


2. POZIV NA JAVNU RASPRAVU O AMANDMANU I. (o Brckom)

Javna rasprava o Prijedlogu amandmana I. na Ustav Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavnicckog doma i Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizirat ce u periodu od 5.3.2009. do 20.3.2009. godine u pet bosanskohercegovacCkih gradova.

Javna rasprava održat ce se u Brcckom, 11.3.2009. godine, (u 11 sati, sala Skupštine Brccko Distrikta BiH),
Tuzli, 12.3.2009. godine (11 sati, sala Skupštine Tuzlanskog kantona),
Banja Luci, 12.3.2009. godine (14 sati, sala Narodne skupštine Republike Srpske) i
Mostaru, 12.3.2009. godine (11 sati, sala Gradskog vijec'a Grada Mostara.).

Glavna javna rasprava bit ce održana u Sarajevu, 17.3.2009.godine, u 11 sati, u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH.

Pozivaju se svi zainteresirani da svoje prijedloge, primjedbe ili sugestije na prijedlog amandmana I dostave postom na adresu:

Parlamentarna skupstina Bosne i Herecgovine,
Trg BiH br. 1
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

ili na e-mail adresu: pisarnica@parlament.ba

najkasnije do 17.00 sati 20. marta 2009.godine.

Mi smo jedini medij koji je prenio upotrebljivu informaciju. Jer mnogi nemaju internet, a FENA nije prenijela koje su lokacije i vremena odrzavanja rasprave, na koje adrese mozete slati vase prijedloge tj. aktivno uzeti ucesce u procesu.

Gornja obavjestenja smo nasli na web starnicama PSBiH.

http://parlament.ba/vijesti/1/0/851.html i javni poziv: http://parlament.ba/sadrzaj/1/70/42.html

Mi vam preporucujemo da vase prijedloge, primjedbe ili sugestije naslovite na:

Ustavnopravne komisije oba Doma i na ruke svih poslanika PS BiH

Preporucujemo da kao potpisnik posaljete fotokopiju nekog identifikacionog dokumenta (Licne Karte ili Pasosa) ako prijedlog saljete postom, a broj LK, broj Pasosa i telefone ako ga saljete e-mailom.

Kada smo prije nekoliko sedmica imali "tehnickih problema" sa slanjem Glanika, mnogi su se tada uplasili da bi Glansnik mogao prestati izlaziti. Tada smo primili preko 1,700 vasih pisama podrske. Znate sta znaci biti zatrpan sa tolikim brojem pisama? To ostavlja utisak. To je respektabilan uzorak iz naroda koji vam kredibilno pokazuje sta narod misli.

Mnogi su nas tada pitali: "Sta mozemo konkretno uciniti?" Evo sada je prilka da nesto konkretno ucinimo - ucestvujte u Javnoj raspravi, bilo vasim prisustvom bilo pismom ili email porukom. Zatrpajte Ustavnopravnu komisiju vasim odbijanjem Amandmana. Nece izdajncima biti lako kazati da je narod podrzao Amandman u javnoj raspravi, ako dokumantacija pokazuje suprotno. A da nas ne bi izigrali, saljite i nama kopiju email poruke koju saljete Ustavnopravnoj komisiji, da znaju da ih posmatramo i da cemo to proslijedioti OHR-u ako pokusaju falcifikovati misljenje naroda na javnoj raspravi. Jer, misljenje naroda se mora uvaziti, zasto bi inace bili duzni organizovati javnu raspravu.

__________________________


3. PRIJEDLOG KAKO CETE UZETI UCESCE U JAVNOJ RASPRAVI

Ovaj cijeli Glasnik je nastao kao plod razmejene misljnja (internetom i telefonom) desetak aktivista iz raznih organizacaji gradjana BiH iz zemlje i cijeloga svijeta. Svi smo jedinstveni u tome da je jedini ispravan slijedeci prijedlog.

3.1 PRIJEDLOG:

Predlazemo da se u ovom trenutku NE izglasa Anmandman I. na ustav BiH. Amandman o Brckom treba biti dio sveobuhvatnog paketa ustavnih rjesenja.

U tom sveobuhvatnom paketu Brcko treba biti zasebna jedinica lokalne samouprave Bosne i Hercegovine, a ne vlasnistvo nekih etnickih entiteta, "kondominijum" kako se to sada (nastrano) namece.

U tom sveobuhvatnom ustavnom rjesenju mora biti rijeseno i pitanje dvojnog drzavljanstva prognanih gradjana BiH. Zahtijevamo da se dogovori u BiH obavljaju po principu "nista nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", da se napusti ova praksa gdje uvijek sve sto treba Republici Srpskoj biva izglasano, a sve sto treba Bosnjacima biva odbijeno. Najsvjeziji primjer se dogodio na istoj sjednici na kojoj je pokrenuta ova promjena Ustava, koja toliko treba Republici Srpskoj jer ju legalizuje. Delegati SDA, SBiH i SDP su glasali za brcanski amandman, a delegati iz RS su stavili veto na zakon o danu obiljezavanja genocida u Srebrenici, kojega je cijela Evropa usvojila.

3.2 OBRAZLOZENJE ZASTO SMO PROTIV AMANDMANA I.

Mnogobrojni su razlozi, nabrojimo samo neke:

- Amandanom se legalizuje RS i tako zatvara mogucnost novih ustavnih promjena, tj. (u optimistickoj varijanti) ostaje satus qvo. Jedina realna perspektiva koja se otvara je legalno otcjepljenje RS, sto bi izazvalo nesagledivu tragediju naroda koji danas zivi na tertoriji BiH.

- Legalizacija RS znaci nagradu za genocid, prakticno provodjenje Tihicevog prudskog "obracuna sa politkom zrtve", praktricno onemogucavanje svake konkretne pravde koju bi mogli dobiti iz presuda ze genocid u Srebrenici.

- Ustav Republike BiH je nas Ustav sa svim Evropskim standardima i funkcionalnim regijama i sa njime je BiH priznata kao clanica UN. Taj ustav je jos uvijek legalan, za razliku od daytonskog. Agresija i genocid nisu razlozi da se odricemo naseg Ustava i nasih granica. Ustav R BiH pogledajte na slijedecem linku, iza grba sa ljiljanima, da se podsjetite sta gobimo radi legalizacije Daytona i genocidne RS

http://www.republic-bosnia-herzegovina.com/

- Usvajanjem amandmana za Brcko ispunjava se jedan od uslova za odlazak OHR iz BiH, sto sigurno nije sada u interesu BiH, jer OHR u postojecoj situaciji predstavlja nezamjenljiv faktor stabilnosti BiH. Ovo je direktna Tihicava i Silajdziceva usluga Dodiku i jos jedno njihovo spasavanje Dodika, ovaj put od odgovornosti za pronevjeru, umjesto da njegove probleme sa zakonom iskoristimo da spasavamo Bosnu i Hecegovinu.

- Brcko se nalazi na listi gradova BiH gdje je izvrsen najtezi zlocin genocida za koji Karadzic odgovara prema novoj tek potvrdjenoj optuznici Haskog Tribunala, tako da obavezno treba sacekati rezultate sudskog procesa i presude u ovom zlocinackom poduhvatu, a usvajanje ustavnog amandmana sa naprijed navedenim dalekoseznim negativnim posljedicama odloziti i u formi integralnog paketa ustavnim promjena usvojiti po principu "nista nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Ako smo svjesni situacije u kojoj se nalazi nasa domovina onda nam ne ostaje nista drugo nego da iskoristimo preostalo kratko vrijeme (do 20. marta) da mobilisemo nase gradjane u dijaspori i BiH da uzmu ucesce u raspravi i da daju svoje opravdane primjedbe i prijedloge ili da pisu na adrese navedene u prilogu.

Radna grupa gradjana BiH iz zemlje i svijeta

____________________________


4. Slucaj Lukac - narod slijedi hrabre

Kolliko malo je potrebno da se patrioti R BiH razigraju. Pogledajete kako je narod stao iza pravog covjeka u komentarima ispod slijedecg clanka. Moramo sve ucinti da pomognemo Lukacu, koji se jedini suprotstavio izdajnicima, ispravio se i kao dostojanstven covjek, stao na rep cetnicima.

Ovim je ujedno dokazana istina da "narod slijedi hrabre" koju je jedan od najvecih sinova u istoriji Bosne i Hercegovine, Hamdija Pozderac, toliko puta ponovio Bosancima i Hercegovcima, osjecajuci da ce nam trebati hrabrosti u godinama koje predstoje.

M. B.

-----

5. Slucaj Dodik: Lukac podnio prijavu protiv Mirka Lujica

U prijavi se navodi da je Lujic ometao i onemogucio izvršenje policijskih zadataka, djelovao protiv interesa te policijske agencije...

06.03.2009. 20:49

Pomocnik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Dragan Lukac podnio je danas disciplinsku prijavu protiv direktora ove policijske agencije Mirka Lujica zbog teških povreda službene dužnosti od kada obavlja tu funkciju.

Lukac u prijavi, koju je podnio šefu unutrašnje kontrole Sipe, izmedu ostalog navodi da je Lujic ometao i onemogucio izvršenje policijskih zadataka, djelovao protiv interesa te policijske agencije, te da nije sprijecio otkrivanje službenih tajni.

Federalna televizija prenosi da Lukac u prijavi istice da je Lujic prezentovao netacne podatke koji uticu na proces donošenja odluka i izazivaju negativne posljedice po reputaciju Sipe.

O prijavi je obaviješten ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadovic i šef Komisije za nadzor nad radom policijskih i obavještajnih agencija Parlamentarne skupštine BiH Branko Zrno.

Prijava je uslijedila nakon što je Lujic od Savjeta ministara BiH zatražio Lukacevo razrješenje, zbog nepoštivanja procedure u slucaju izvještaja protiv nekoliko funkcionera iz Republike Srpske.

Autor: Srna

Vaši komentari

06.03.09. u 20:56 od ramax
Lujic je Dabicev ideolog i zastitnik genociteta koga drzava BiH placa taksom BH poreznika. Lujic je kriminalac kojega treba takodje skenirati jer radi na pokrivanju kriminala. Ovo je zdruzeni cin krimosa iz genociteta i njihovih pijuna u drzavnim organima. Ovo mi lici kao 1992 na specijalni mup BiH . Scenario 2 se ponavlja

06.03.09. u 21:38 od ve_yu
Svaka cast Lukac samo naprijed,ti si jedna od rijetkih svijetlih tacaka BH drustva.Puno srece.

06.03.09. u 22:02 od civotarum
Dragi gospodine, Lukac,zelim ti izraziti moje postivanje i zelju da uspijeh u nakani da se boris protiv lopova i ubleha. Ti i takvi kao ti su moja nada u BiH. Neka te sreca prati.
Hvala ti, gospodine, Lukac.

06.03.09. u 22:09 od profesor_woland
Svaka cast Lukac !
Ama kakve prijave i istrage, hapsi to po kratkom postupku, bar ti sacuvaj ovu BiH kad imas snage da se boris i imas podrsku OHR-a i naroda BiH.

06.03.09. u 22:50 od atletic
Dragane svaka Ti cast i samo naprijed!!!

06.03.09. u 23:18 od mar
When you're the victim of the JUST behaviour, it' black and white; when you're the perpetrator of GENOCIDE-ETHNIC CLEANSING AND ALL THE OTHER SUBHUMAN ACTS, there are a million shades of blood.

06.03.09. u 23:34 od ramax
Lukac je novi Dragan Vikic herojcina i junak najveci patriota u policiji nakon legende Dragana Vikica.Te ljude treba respektovati i dizati u nebo.On Komsic.Bogic Bogicevic,Lazovic,Kljujic,Sefer Halilovic,Joban Divjak,Ganic,i jos nekoliko ljudi su imena koja treba da se odvoje i te licnosti respektuj.Respekt njimaod nas

06.03.09. u 23:50 od hare73
uhapsite ga tog rasturaca drzave i podpomagaca kriminalaca sa kojima saradzuje kao sto je dodik spiric i ostali podkupljeni koji su iz drugih naroda BiH.

06.03.09. u 23:59 od ramax
Treba hapsiti sve i Brankovica i ostale iz svih etno torova .Sve te etno krimose treba na rengen SIPE i pravosudja .Prvo velike najvece a potom ce mali krimosi i misi sami doci.Sve od rata pa naovamo treba kroz sito da se prosije.Narode pljackaju ovi sto im se prestavljaju kao dusebriznici oni nas sve skupa plackaju.

07.03.09. u 00:18 od obama
Lukac....
Ako te politicari zrtvuju ,sto bi lako moglo biti ,da udovolje Dodiku nek ti utjeha bude ovakva podrska komentatora kojima cestitam na dobrome pristupu i komentarima.Zaista treba odvojiti postene ljude od lopova svih nacija..

07.03.09. u 00:26 od ramax
Ako zrtvuju heroja i ljudinu Lukaca ond je to poziv da se narod dize na bunt i da pomete sve te politicko etnicke debilne krimo stakore zauvijek.Ovo je test pravde istine i ravnopravnosti kao i test BiH.Ako im ova nakan prodje ond su dotakli dno cinizma i bezobrazluka.Ovo im nesmije proci je ce tek nastupiti belaj.

07.03.09. u 00:55 od pocetnik
Eto kakvi smo mi ljudi. Opet je nekome do belaja. Cistili bi momci komsijino dvoriste. Morare znati, belajdzije, da je Republika Srpska MOJE dvoriste, i u njemu cu cistiti ja. Ako budem htio. A vama na raspolaganju ostaje tih 51% pa haosite, cistite, belajisite. Samo, upamtite, smece ne prebacujte preko ograde!

07.03.09. u 00:55 od rodasvud
Samo naprijed..i kad ocistis Dodika i njegovu mafiju okreni se prema Brankovicu i ostalim Federacijskim mafijozama koji koriste politicke maske.

07.03.09. u 00:57 od saner.1
sadovic i ostali ministri muslimani i hrvati te podrzaju i nedaju tvoju smijenu
IDEMO DRAGANE IDEMO LUKACU

07.03.09. u 01:18 od pocetnik
Ko je kriminalac reci ce pravosudje. U Bosni i Hercegovini su nadleznosti sudova decidno odredjene. Imate svoje lopove u Federaciji, pa izvolite. Milorad Dodik je jedan od rijetkih postenih ljudi u politickom miljeu BiH. Imat cete prilike da se uvjerite kada izvucete glave iz te vrece vjerske ostrascenosti.

07.03.09. u 02:21 od g_princip
rodasvud,
zar se prvo ne cisti svoje dvoriste? zar u federaciji nema krimosa. ovaj je trebao pohapsiti prvo deset hrvata i muslimana pa da onda pise prijave srbima. tako bi mi bili ubjedjeni u nejgovu nepristrasnost. nego cudna koincidencija. ovdje je sve nacionalno obojeno.

07.03.09. u 02:40 od g_princip
kao razumna osoba ti shvatas da nivo nepovjerenja na prostoru BIH jednostavno ne dozvoljava progres. a da se to rjesi treba mnogo dobre volje i mnogo vremena. nazalost, mi nemamo ni jedno od to dvoje.

07.03.09. u 02:59 od kozarcanin
naprijed Lukac,a nastavi i u federaciji od brankovica pa dalje,a ova dvojica pocetnik (bas ti ime odgovara pogotovo bez onoga PO i g_princip nogatajte se vi koliko hocete ali VASE dvoriste ni bager ne moze ocistiti.Mozda bi mogla neka dobra Oluja

07.03.09. u 03:45 od g_princip
evo ja kazem da lukac nije dugog vijeka..ima li ko da ne vjeruje?
kako to da lukac kod predhodne prijave nije nikoga obavjestio a sada znaju i sadovic i zrno.. covjek brzo uci ali kasni. otpisan je

07.03.09. u 04:13 od g_princip
kozarcanin,
kad cete da pokrenete tu oluju? mislim ono, nije do nas.. ali nemojte dozivati NATO, zasticene zone, odzalane...i nemojte se poslije zaliti nikome..(za moderatora, ako brises moj komnetar obrisi i njegov, identicni su)

07.03.09. u 06:55 od sreca
POCETNIK Svi Srbi sto valjaju za vas su smece,ali zaboravio si da je to tvoje dvoriste malo okruzeno jednim velikim i da si ti tog Lujica prebacio u nase zajednicko zato poklopi se svi ce kriminalci ovako zavrsit pa ionaj sto ga najvise volis.

07.03.09. u 06:59 od mahala
Gos. Lukac naprijed, svi smo uz vas.

_________________________________


6. SVE VISE PATRIOTA I SVE BOLJI CLANCI NA REPUBLICI

http://republikabih.net/

__________________________________

7. OBAVJESTENJE I IZVINJENJE

Prije par dana nam je krashirao "hrd drive". Kao rezultat toga izgubili smo nekoliko vasih zahtjeva za brisanjem sa mailing liste - manje od 10. Molimo vas da nam ih ponovo posaljete, sigurno cemo vas izbrisati.

*********************************************************

No comments: