Tuesday, March 24, 2009

#602 HAJMO IH RUSIT - SVE CE IM SE VRATITI KAO BUMERANG‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

24. mart 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 602

SADRZAJ:

1. HAJMO IH RUSIT

2. SVE STO SADA URADE PROTIV VOLJE NARODA, VRATICE IM SE KAO BUMERANG

3. SUMIRANI REZULTATI JAVNE RASPRAVE U PET GRADOVE

4. USTAVNO PRAVNA KOMISIJA PODRZALA PRIJEDLOG AMANDMANU ZA BRCKO

5. ZASTO SU HRVATI ZA AMANDMANSKU PROMJENU USTAVA KOJOM SE BETONIRAJU DVA ENTITETA?

6. Gregorijan predstavlja nedovrseni razgovor o kondominijumu kao legalno stanje

7. Svjedocenje jednog ucesnika da je javna rasprava sabotirana do strane vlasti

8. Interesantni clanci na Republici

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 29,657 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. HAJMO IH RUSIT

Amandman o Brckom = Usvajanje dejtonskog ustava = kraj Bosne i novi Genocid!

Nasi politicari su otvorili karte (ponovo nama iza ledja) i glasali za Amandman o Brckom - da uniste Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Onda su tajno organizovali "Javne Rasprave" da u ime naroda legaliziraju svoje glasanje.

Kad je TV Hayat objavio sta nam se sprema, napokon su ljudi ponosno rekli sta misle o njihovim Amandmanima i dejtonskom ustavu:

3073 Bosanca je reklo NE Dejtonu, a 113 je reklo da zele uspostavu Dejtona.

30 puta vise PATRIOTA nego izdajnika Bosne. Zasto se mi posteni bojimo nepostenih?

Pogledajte dobro svojoj djeci u lice i njima recite da li cete se boriti za njihovu bolju buducnost sada dok mozemo pobijediti u miru, ili cete pustiti da i njih stigne novi genocid koji je stigao nas 1992-1995.

Banda se ponovo sastaje 25. marta 2009 u 10 sati U PARLAMENTARNU SKUPSTINU U SARAJEVU da defintivno uniste Bosnu i Hercegovinu. Recimo im u lice sta mislite o njihovim Amandmanima.

Zivjela Republika Bosna i Hercegovina.

____________________________________________________

2. SVE STO SADA URADE PROTIV VOLJE NARODA, VRATICE IM SE KAO BUMERANG

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Dobili smo slijedece upozorenje iz Sarajeva, a slicna upozorenja su se pojavila i na web stranici republikabih.net, na forumu RBiH Politika:

“Danas je SDA izasla sa prijedlogom koji bi mogao dotuci sav nas otpor donosenju amandmana na Daytonski ustav. Cak i ako ne prodje Amandman za Brcko, nakon svega sto je javnost o njemu saznala, SDA u srijedu izlazi s prijedlogom da se sve buduce promjene Ustava vrse iskljucivo amandmanima, “korak po korak” i da se u tu svrhu formira komisija koja ce odmah poceti da radi na amandmanima na Ustav (ne kaze se ni kakvim, vazno je samo da to budu amandmani). U obliku u kojem je dat ovaj prijedlog nije ostavljena ni najmanja mogucnost da se promjene donose radom na novom ustavu, nego iskljucivo dodavanjem amandmana na postojeci (izuzev ukoliko neki cjelovit nacrt novog ustava ne bi bio predlozen u obliku amandmana, kao sto je to bilo predvidjeno da bude uradjeno sa Dejtonskim sporazumom, kao amandmanom na Ustav RBiH). Sa ovim prijedlogom odmah su se slozili SNSD i PDP, a prijedlog su pozdravili i HDZ BiH i SBiH.

Silajdzic je rekao da je to svakako pozitivan prijedlog, jer bi s osnivanjem komisije u koju bi bile ukljucene sve politicke partije i strani eksperti (kao sto to prijedlog predvidja) gradjani konacno mogli da imaju uvid u ustavne promjene. SDS je odbacio prijedlog u ovom obliku, jer smatra da se o njemu prvo mora izjasniti Narodna skupstina RS. SDP i HDZ 1990 se do sada nisu izjasnili. Uglavnom, kako izgleda, dvotrecinska vecina je vec sada osigurana za ovaj prijedlog, i ratificiranje RS pomocu amandmana je skoro izvjesno, bez obzira na ishod glasanja oko Amandmana za Brcko.” - Kraj citata.

Sta nam ovo govori? To nam govori da su izdajnici svjesni da Amandman za Brcko nije prosao ispravnu proceduru, a pogotovo nije dobio podrsku naroda u javnoj raspravi, pa ako ga na silu i usvoje nisu nista postigli sustinski.

U stvari, to bi im se vratilo kao bumerang. Jer, ovim pokusajem legalizacije RS izdajnici su se doveli u situaciju da se nece vise govoriti da je “Amerika nametnula Ustav”, nego da su “srpski agenti u skusptini BiH nametnuli Ustav suprotno rezultatima javne rasprave”. Narod BiH ce uvijek imati stenograme sa javnih rasprava kao dokaz da je i ova ustavna promjena nametnuta narodu i da kao takva nema legitimitet, tj. podrsku naroda. Transkrtipti sa javnih rasprava, prijedlozi koji su stigli postom i emailom Ustavnopravnoj komisiji, kao i posljednji Glasnici NKR BiH koji su objavili jedan dio email poruka poslanih skupstini, ce biti vjeciti dokaz zavjere cetnickih agenata, toboznjih bosnjackih poslanika u skupstini BiH. (Iz tog razloga cemo uskoro, cim nadjemo vremena, nastaviti objavljivati do sada nepobjavljene priloge koje ste slali Ustavnopravnoj komsiji i kopirali nama.)

Ovaj Tihicev prijedlog je samo jos jedan pokusaj da se legalizuje RS, ali da se ovaj put iz procesa potpuno izbaci narod, da se definise ustavna procedura promjene ustava koja zavisi samo od poslanika. Ovo je prava politicka alhemija.

U hemiji i fizici postoje principi da se ne moze energija/materija dobiti iz nicega niti pretvoriti u nista. Tako je i u drustvenim naukama. Npr. u biznisu vrijedi postulat da ne postoji profit bez rizika. Nas narod kaze: "Sto dobijas na mostu, izgubis na cupriji." To se moze ovdje primjeniti. Ovdje je Tihic smislio promjenu pravila koja se odnose ne promjenu Ustava. Medjutim, i promjena pravila o promjeni ustava, se na kraju svodi na promjenu Ustava, tj. saglasnost naroda bi morala biti obezbjedjena i za Tihiceve prijedloge. To je ipak na kraju samo promjena koja se tice Ustava i morala bi imati saglasnost naroda, ili je u suprotnom nelegitimna. Znaci, i Tihiceva incijativa bi trebala biti izlozena provjeri naroda na javnoj raspravi, kao i svaka druga promjena koja se tice Ustava, inace ce se izdajnicima vratiti kao bumerang.

Uzalud se Tihic i Silajdzic koprcaju u svome kalu, oni se ne mogu oprati nikakvim madjionicarskim trikovima, oni na kraju moraju dobiti saglasnost probudjenog naroda sta god da urade, ili to sto su uradili nema legitimitet, bice osporeno u buducnosti, kao sto je Dayton osporen od strane naroda evo poslije 15 godina.

Ovdje se posebno osvrnimo na Silajdzica. Sjetimo se da se on na rijecima zalagao za “potpuno novi Ustav” da bi bio prihvacen od stranke kada se vracao iz Turske na celo SBiH, jer tada je u toj stranci bila sazrela ideja da Bosni i Hercegovini treba promjena Ustava, a ne amandmani. A vidite ga sada, bez ikavog stida podrzava ove SDA-SNSD-ove amandmanske, tj. “korak po korak” promjene ustava.

Tim je stari agent UDBE, Haris Silajdzci dostigao novo dno. Dobra vijest za bh patriote je da je ovim Silajdzic i posljednju budalu razuvjerio i otrijeznio. Sada nema vise Bosnjaka kojem nije jasno da je od samoga pocetka rata vlast Bosne i Hercegovine bila u rukama UDBE i da nam samo zato ide ovako slabo otkao su dosli da nas brane toboznji “veliki muslimani”, a stvarni velikosrpski agenti, Izetbegovici, Silajdzic, Ganic i ostali do tada totalni anonimci. Sada jos jedino igraci velikosrpskog tima infiltrirani medju Bosnjake gude staru prevaru po kojoj su "nasi Alija i Hare veliki muslimani”, ali “naivcine za politiku” itd.

_________________________________________


3. SUMIRANI REZULTATI JAVNE RASPRAVE U PET GRADOVE

Ustavnopravna komisija nije ukljucila u transkripte priloge Javnoj raspravi pristigle postom i Emailom, a bili su duzni, jer i to je bio ravnopravan oblik ucesca u Javnoj raspravi.

Trazimo da se objave i te diskusije gradjana BiH. Vlasti ih kriju jer im nije u interesu da se sazna sa kojim ogromnim omjerom narod odbija Amandman za Brcko. Slijijede sumirani rezultati onoga sto je objavljeno

http://www.republikabih.net/historija/Rezultati.htm

_________________________________________


4. USTAVNO PRAVNA KOMISIJA PODRZALA PRIJEDLOG AMANDMANU ZA BRCKO

Ustavnopravna komisija Predstavnickog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala u drugom citanju Prijedlog amandmana I na Ustav BiH koji se odnosi na status Brcko Distrikta.

Prije izjašnjavanja o predloženom amandmanu na Ustav BiH, clanovi komisije su se izjasnili o devet uloženih amandmana, od kojih su podržali samo onaj koji je predložio poslanik Šefik Džaferovic i koji je tehnicke naravi.

Tim amandmanom predvideno je da Amandman I na Ustav BiH stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", što nije bilo definirano prijedlogom dostavljenim od Vijeca ministara BiH.

Predstavnicki dom PSBiH bi na sjednici zakazanoj za srijedu trebalo da se izjasni o predloženom amandmanu na Ustav BiH u drugom citanju.
(FENA)
----

KOMENTAR: Po rasporedu, sastanak Komisjje je bio zakazan po zavrsetku javne rasprave, kao zakljucek javne rasprave. A onda u izvjestaju komisije ni jednom rijecju se ne spominju rezultati javne rasprave, samo zato sto se njiam ne svidjaju. Smiju li to oni raditi? Pa oni ovdje varaju i lazu. A koga varaju. Pa narod Bosne i Hercegovine kojem trebaju sluziti.

Naime, ako je Javna rasprava nebitna zasto je uopste zakazivana - zasto su se clanovi komisije zahmetili i putovali u pet gradova na sastanke sa gradjanima. Ako je javna rasprava nebitna, sto je onda samo nisu izbrisali iz procedure?

Evo pogledajte i rezultate jedne potpuno objektivne ankete, gdje se samo navodi tekst Amandmana, i nema nikakviog suprotnog stava, gdje se moze samo jednom glasati sa jednog kompjutera, tj. nema naduvavanja glasova ni sa jedne strane. I tu narod glasa ubjedljivo, sa nevjerovatnih 93%, PROTIV amandmana.

www.brckoamandman.com

To zanemarivanje rezultata javne rasprave najbolje dokazuje da su Dzaferovic, Ajanovic Ekrem, Genjac, Ivo Miro Jovic itd. cetncki jataci, i da su na sve spremni, da bi unistili ovaj narod.

Ustavnopravna komisija:

Džaferovic, Šefik
Kalabic, Drago
Raguž, Martin
Ajanovic, Ekrem
Genjac, Halid
Huskic, Adem
Jukic, Velimir
Novakovic, Momcilo
Prodanovic, Lazar

_________________________________________


5. ZASTO SU HRVATI ZA AMANDMANSKU PROMJENU USTAVA KOJOM SE BETONIRAJU DVA ENTITETA?

Veoma poštovani gospodine Mesicu, Vaša ekselencijo!

Razlog ovog mog neobicnog obracanja Vama je izuzetno složena trenutna situacija u Republici BiH, koja prijeti da eskalira i ugrozi mir i stabilnost u zemlji i regionu. Dozvolite da Vam prenesem svoje videnje stvari.

Po mom dubokom uvjerenju danas je situacija u Republici BIH identicna, ako ne i gora kao što je bila tokom 91' i može se porediti sa hrvatskim proljecem 70-tih. Prakticno, obavještajna služba R. Srbije (UDBA, ako se još uvijek tako zove) je uspjela instalisati, odnosno potkupiti sve instance vlasti dejtonske BIH, pa cak i glavne medije. Za nju rade rukovodstva svih vodecih stranaka u RBIH, od SNSD, PDP, do SDA, SDP, SBIH i HDZ-a. Da HDZ-a takodjer, jer je gospoding Dragan Covic, kao generalni direktor fabrike Soko, bio i ostao clan srbijanskog SDB-a i UDBA-e. Molim Vas sjetite se dogadaja u Hrvatskoj iz 70-tih, pa ce Vam biti jasno u kojij se situaciji nalaze danas gradani Republike BIH, nemocni da ucine bilo šta.

U ovom momentu velikosrpski projekat je u velikoj ofanzivi. Oni putem tzv. „prudskog dogovora“ pokušavaju navesti gradane Republike BIH, posebno zastupnike u Parlamentu BIH da usvoje Amandman 1 na dejtonski Ustav BIH (amandman za Brcko). U tome im svojevrsno pomaže i Americka administracija, iz samo njima poznatih razloga.

Vama je poznato da dejtonski Ustav BIH (aneks 4 mirovnog sporazuma) nije rezultat demokratske volje gradana Republike BIH, da je nametnut ilegalnim sredstvima i da je ilegalan po sva tri pravna osnova, kako slijedi:

1. Po internacionalnom pravu. Preambula Povelje UN iskljucuje mogucnost interveniranja u ustavna pitanja zemalja clanica. Povelja kaže da ništa ne može opravdati miješanje izvana u unutarnji ustavni sistem države clanice UN. Zabrana se odnosi i na samu Organizaciju Ujedinjenih Nacija, a kamo li na famozne velike sile i kontakt grupe iz retorike branitelja Dejtonske suspenzije RBiH u korist RS.

2. Po ugovornom pravu. Becka konvencija, kao referentna za internacionalne ugovore, iskljucuje mogucnost da atributi suverenosti budu predmet medudržavnih ugovora (clan 46); ugovore donesene pod pritiskom smatra ništavnim (clan 51 i 52), pa i one dobrovoljne ako su rezultat nelegitimne volje pregovaraca ako su pregovarali o onome za što po vlastitom ustavu nemaju mandat (clan 49).

3. Po ustavnom pravu. Tada važeci Ustav Republike BiH clanovima 154 i 155 zabranjuje pregovaranje o Ustavu Republike izvan Parlamenta Republike, pogotovo u ratnom stanju.

Kao takav, oktroisani, nelegitimni i nelegalni dejtonski Ustav nikada nije ni preveden, niti je original finalnog prijedloga dejtonskog Ustava (potpisan u Parizu) ikada stigao u Republiku BiH.
Samim time dejtonski Ustav nikada nije prošao ustavom RBIH propisanu proceduru izmjene ustava ( clan 268), niti ga je Skupština Republike BIH ikada ratifikovala.

Ovih dana, tacnije 25.03.209 placenici UDBE, vrh stranaka SNSD, PDP, SDA, SBIH, SDP i HDZ pokušavaju navesti zastupnike u Parlamentu BIH da usvoje Amndman 1 na dejtonski Ustav, cime bi automatski dejtonski Ustav bio indirektno ratifikovan, a tzv. Republika srpska dobila legalitet i pravo da raspiše referndum za otcjepljenje, na isti nacin kako su republike bivše SFRJ imale pravo na otcjepljenje.

Ovim potezom, ostatak Republike BiH bi postao nova evropska Palestina, a protjerani Hrvati i Bošnjaci nikada nebi imali stvarnu mogucnost da se vrate na prostor Republike BIH, pod kntrolom vlasti tzv. Republike srpske. Slijed dogadaja bi bio više nego jasan, vremenom bi se tzv. RS ujedinila sa Srbijom, a Zagreb bi bio vidljiv sa „balkona“ Velike Srbije.. Šta bi to znadilo za sigurnost R. Hrvatske u buducnosti znate i sami.

Na ovu opasnost upozorio je i profesor internacionalnog prava Franics A. Boyle, koji se obratio gradanima Republike BIH sa porukom, koju možete vidjeti na slijedecem linku:
http://www.youtube.com/watch?v=uLugRtFoVZc&feature=related

Uglavnom profesor Boyle porucuje slijedece: „Ako Parlament BIH podrži amandman za Brcko, Hejsove reforme i "aprilski paket", siguran sam da ce se BiH zauvijek raspasti, kaže Boyle i navodi da ce ovim amandmanom biti zacementiran genocid i etnicko cišcenje kao nešto što se isplati, što je strašno.“

Slicnu poruku demokratskoj javnosti Republike BiH uputio je i gospodin Ed Vulliamy, novinar Guardian-a, koji je medju prvima otkrio svijetu istinu o koncetracionim logorima u Omarskoj i Trnopolju. Evo linka za njegovu poruku gradanima Republike BIH:

http://www.youtube.com/watch?v=zn5f_kyTLEA

Gospodine Predsjednice, ja cvrsto vjerujem da ste vi bili i ostali prijatelj Republike Bosne i Hercegovine, da ste demokrata i humanista. Isto tako vjerujem da su taj nesretni i nepotrebni rat izmedu Hrvata i Bošnjaka tokom 93' izazvali upravo UDBA-ši, infiltrirani u vrh vodecih stranaka kod oba naroda, što je izazvalo tragediju nesagledivih razmjera na tom podrucju. Ja isto tako vjerujem da se buducnost Republike BIH može graditi jedino kroz vracanje na snagu našeg legalnog i legitimnog, demokratskog i gradanskog Ustava Republike BIH, koji je po svim karakteristikama slican ustavima susjednih država, koje su takder multi-etnicke i multi-religijske.

Zbog svega ovoga, zbog mira u Republici BIH i regionu, molio bih Vas da uticete na rukovodstvo stranaka sa hrvatskim predznakom, te na hrvatske zastupnike u Parlamentu BIH, da ne dozvole usvajanje lažnog Amndmana 1 na dejtonski Ustav BIH, cime bi isti postao ratofikovan, tvorevina RS, sagradena na genocidu i masovnim grobnicama vjecna, a stvaranje velike Srbije na tlu Republike BIH bi postalo pravno mogucno.

U nadi da cete se odazvati ovoj molbi i da cete i dalje ostati prijatelj Republike Bosne i Hercegovine, srdacno Vas pozdravljam.

Esad Jaganjac, dipl.ing
Glavni urednik Web Portala Republikabih.net, London, UK
24.03.2009

_________________________________________


PREGLED MEDIJA

6. Gregorijan predstavlja nedovrseni razgovor o kondominijumu kao legalno stanje

http://www.youtube.com/watch?v=8uPqNtMWRnA&feature=channel_page

-----

7. Svjedocenje jednog ucesnika da je javna rasprava sabotirana do strane vlasti

http://www.youtube.com/watch?v=eso4FsizNFs&feature=channel_page

-----

8. Interesantni clanci na Republici

http://www.republikabih.net

************************************************************

No comments: