Sunday, March 22, 2009

#600 Gregorijan laze - Istina o "kondominijumu" Brcko‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

21. mart 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 600

SADRZAJ:

1. Gregorijan laze - Istina o "kondominijumu" Brcko

2. NI OVAJ PUT PROCEDURA PROMJENE USTAVA NIJE ZADOVOLJENA jer JAVNA RASPRAVA NIJE ADEKVATNO OBAVLJENA

3. JOS JEDAN ODGOVOR CETNICKOM PROVOKATORU LOVRENOVICU

4. APEL KBSA ZA SPAS BOSNE I HERCEGOVINE: INCIJATIVA PROMJENE USTAVA JE NELEGITIMNA

5. GRADJANI BRCKOG NISU DOBILI NI PRILIKU DA GOVORE

6. POLITICARI SAMI SEBI DAJU "NARODNU PODRSKU"

7. Medjunarodno pravno uporište za odcjepljenje Republike Srpske od BiH.

8. NE ZABORAVIMO DRUGI FRONT BORBE ZA BiH: PRIJAVA DRAGANA LUKACA PROTIV DODIKA

9. UKLJUCITE SE U ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA O AMANDMANU ZA BRCKO

10. ISPIS IZ ADRESARA

11. IZVINJENJE I ZHVALNICA

12. ED VULLIAMU, NOVINAR KOJI JE DOKUMENTIRAO GENOCID

13. Mnogi interesantni clanci na Republici

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 29758 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Gregorijan laze - Istina o "kondominijumu" Brcko


Poslije vecerasnje emisje Centralnog Dnevnika u kojoj je nastupao Gregorijan javio nam se jedan gospodin iz Sarajeva uzbudjen sto nikoga u Bosni i Hercegovini nema da kaze istinu o Brckom i da raskrinka lazi, kao npr. Gregorijanove u Centralnom Dnevniku.

Naime, Gregorijan je rekao da je i sada Brcko kondominijum, da se ovim amndmanom to nista ne mijenja, ali nije rekao punu istinu - da to nije legalno. Slijedi puna istina o Brckom, u najkracim crtama:

Originalna presuda Tribunala o Brckom je bila da Brcko nije “ni u Federaciji ni u RS” nego posebna jedinica samouprave direktno pod kontrolom drzave Bosne i Hercegovine. E to je znacilo teritorijalni diskontinuitet RS-a, pa su politicari RS bili nezadovoljni sa tom odlukom arbitraze.

Tada ponovo Alija Izetbegovic od gotovine pravi veresiju, salje Ganica kao naseg pregovaraca da ponovo pregovara o Brckom sa pregovaracem iz RS, koji je tada bio Dodik. Znaci i tada su nasi politicari ponovili staru igru, otvorili za pregovore (arbitrazom) vec rijeseno pitanje.

Tada se Ganic i Dodik dogovaraju se da “malo” promjeni formulacija, a to je da kazu “da je Brcko i u RS i u Federciji” tj.zajednicko vlasnistvo, kondominijum. A kada je nesto u zajednickom vlasnistvu, to se moze i podijeliti. Tada su definisali interesne sfere entiteta u Brckom, po ratnoj liniji razgranicenje. Medjutim, to nikada nije postalo legalno, nikada nije defintivno usvojeno, nego je sve do sada to bio samo neformalan dogovor dvije entitetske oligarhije protiv drzave BiH. Taj dogovor nisu mogli usvojiti sami entititi, jer entiteti nemaju pravo donositi odluke u ime drzave BiH.

Sada, sa ovim amandmanom se i to pokusava legalizovati. Sad entiteti pokusavaju da drzava BiH preko amandmana za Brcko legalizuje neznatno izmjenjen upravo taj dogovor o kondominijumu. Kondominijum odgovara razbijacima Bosne i Hercegovine jer im se tako pruza mogucnost prosirenja RS-a ili na citav distrikt Brcko, ili barem vracanja nekadsnjeg ratnog koridora kroz grad. Time RS postaje jos jedan korak blize otcjepljenju, jer dobija teritorijalni kontinuitet sa Srbijom.

Uloga Gregorijana je doista sramna ovdje. On je u prudskom dogovoru Tihica i Dodika vidio sansu da u svoj rezime upise neki "uspjeh" u Bosni. Kada je narod poceo pruzati otpor Tihicevoj izdaji drzave, Gregorijan se stavio na stranu legalizacije genocidnog projekta u BiH i koristi svoje veze u insotranstvu da pokusa impresionirati narod Bosne i Hercegovine podrskom koju amandmanu daju razni inostrani faktori. Tako saznajemo iz dana u dan kako neki strani faktori podrzavaju Amandman za Brcko. Medjutim, to se nikoga ne tice osim nas, gradjana Bosne i Hercegovie. Nasa koza ide na siljak ako ovo prodje. Niko nema pravo da nam namece odluke protivv interesa nase drzave.

Svaki onaj poslanik koji glasa protiv interesa BiH zato sto mu je toboze Gregorijan ili njegov partijski shef to trazio, bice odgovran za predstojecu tragediju naroda BiH koja ce uslijediti sa usvajanjem ovog amandmana.
Citalac Glasnika B. M. iz Sarajeva.

_________________________________


2. NI OVAJ PUT PROCEDURA PROMJENE USTAVA NIJE ZADOVOLJENA jer JAVNA RASPRAVA NIJE ADEKVATNO OBAVLJENA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Sada kada su objavljeni transkripti sa javne rasprave, mogu se izvuci potpuno jasni zakljucci, a kljucni je da procedura promjene ustava ni ovaj put nije ispostvana,.

U proslom broju smo objasnili da su predlagaci Amandmana, tj. bh vlasti bile duzne dokazati da narod stoji iza ove promjene Ustava, ako zele da je promjena legitimna, tj. ako zele da obezbjede pravo da tu promjenu i izvrse. Objasnili smo da je zato u interesu BH vlasti bilo da dovedu velike brojeve ucesnika u raspravu, da demonstriraju podrsku naroda amandmanu, a sto oni nisu ni priblizno ucinili, dovodeci samo desetine gradjana na svoje skupove, umjesto desetina hiljada gradjana.

Citajuci transkripte sa "javne rasprave" jasno je, ne samo da vlasti nisu uspjele da obezbjede adekvatno ucesce gradjana, nego su gradjani koji su ucestovali na raspravama mahom tj. 100% bili PROTIV AMANDMANA. Ko god se na "javnoj' raspravi izjasnio za amandman bio je oficijelni predstavnik nekog od segmenata vlasti, tj. predlagaca amandmana, dok su se svi nezavisni diskutanti izjasnili PROTIV promjene Ustava.

Najvaznija cinjenica koju su spomenuli gotovo svi diskutanti, na razne nacine, je da "NEMA KVORUMA", kako rece gosp. Ivana Mostarac, predstavnica jedne omladinske nevladine organizacije. Ucesnici koji su na naki volsheban nacin saznali za raspravu su negodovali da je "javna" rasprava zakazana u radno vrijeme, da stariji gradjani i penzioneri nisu mogli saznati za raspravu jer najcesce nemaju internet, da je rasprava predvidjena da traje samo 15 dana, da se prvo obavjestenje o raspravi pojavilo tek poslije nekoliko dana od pocetka "javne rasprave", cime je i onako prekratko vrijeme jos vise smanjeno itd. itd.

Amerikanci kazu: "Ono sto nije dobro uradjeno, nije nikako uradjeno." Ova "Javna" rasprava je tako lose uradjena, da ce svaki objektivan posmatrac kazati da TAJ DIO USTAVNE PROCEDURE NIJE DOBIO PROLAZNU OCJENU, tj. PROCEDURA PROMJENE USTAVA NIJE ZADOVOLJENA.

Prof. Boyle i mnogi drugi pravnci su vec objasnili prave razloge ove promjene Ustava, a to je da se ispravi nedostatak daytonskog ustava, koji nije prosao ustavnu proceduru prilikom njegovog usvajanja 1995. Dakle, cilj je da ovaj put promjena ustava prodje kroz izpravnu proceduru. Medjutim, i ovaj put procedura je pala na "javnoj" raspravi.

Sta to prakticno znaci? Pa to znaci da vlasti ovim nista ne postizu, ponovo i poslije svega nisu ubijedili narod da je sve legalizoano. Narod ce i dalje ostati na poziciji da tekuci Ustav Bosne i Hercegovine nije legalan, samo sada ce se znati da nije ni legitiman, da je narod bio protiv u Javnoj raspravi. BOSNJACKI POSLANICI CE POSTICI SAMO JOS VECI REVOLT NARODA AKO I PORED SVIH NEPRAVILNOSTI U PROCEDURI USVOJE AMNDMAN PRKOSECI NARODU KOJEG BI TREBALI SLUSATI.

Onda kada politicari Republike Srpske i njihovi saveznici medju Bosnjacima i Hrvatima shvate da ne mogu oni sami, bez podrske naroda, legalizovati genocidnu tvorevinu, tek onda ce biti moguc napredak u Bosni i Hercegovini. Ako bi nasi politicari imali pravo da sami legalizuju ovo stanje, to bi bilo isto kao kada bi svaki kriminalac imao pravo da sebe oslobodi od odgovornosti za zlocin.

Slijedi transkript sa centralne sjednice "javne" rasprave odrzane u Sarajevu 17. marta, 2009 u 11:00 u zgradi Parlamentarne skupstine BiH, iz kojega se mozete uvjeriti da ni jedan govornik iz naroda nije podrzao amandman, nego samo polticari koji ga i predlazu.

http://www.parlament.ba/files/user/docs/javne_rasprave/transkripti/17.03.2009.%20Javna%20rasprava%20-%20amandman%20na%20Ustav%20-%20Sarajevo%20-%20stenogram.pdf


_____________________________________


3. JOS JEDAN ODGOVOR CETNICKOM PROVOKATORU LOVRENOVICU

Pise: Dr. Muhamed Borogvac

Vjerovanto ste vec procitali Lovrenovicev pamflet u posljednjim Danima, pa ga necmo citirati, nego cemo samo dati jedan, sto je moguce kraci odgovor, da raskrinkamo glavne podvale.

Kada Boyle kaze da Amerika pritisce nase politicare (npr. da je Condoleeza Rice pritisla Tihica) to je zato sto mu se oni pravdaju za svoje izdaje toboznjim pritiskom Amerike. Tu je i Boyle zrtva prevare nasih sibicara, kao i vecina naseg naroda, a ne onaj koji lansira "teorije zavjere".

Sliedi opis mehanizma prevare koji se ponavlja vec godinama i kojim se korak po korak unistava drzavnost Bosne i Hercegovine.

Predstava pocine tako sto nasi izdajnici sjednu da pregovaraju sa cetnicima i naprave dogovore suprotne internacionalom pravu i katastorfalne za Bosnu i Hercegovinu. Tada Ambiciozni Amaricki birokrate, nekad Holbook, pa Hayes, a sada Gregorijan, u zelji da uknjize neki uspjeh u svoj rezime (tj. CV) i pomocu Bosne se vinu u zvijezde americke diplomatije, pocnu traziti da se dogovor dovrsi i impelmentira. E posto je taj dogovor krenuo u pravcu unistavanje Bosne i Hercegovine, nasi politicari pocnu pred narodom i prijateljima BiH kao sto je Boyle glumiti zrtve "Americkog pritiska", cime samo skrivaju svoju prvobitnu izdaju. Samo rijetki se sjecaju da su oni incirali taj nakaradni dogovor, a ne Amerikanci, i proniknu u sibicarski igrokaz. Boyle nema sanse da zna sve te detalje, i ono sto on vidi zaista jeste pritisak Amrickih politicara na Bosnjacke pregovarace. Ali to je pritisak u stilu: “Ono sto ste poceli, molim da i odvrsite, jer moraju se postovati postignuti dogovori.” A posto otpor izdajnickim dogovorima dolazi iz naroda, Americki ambiciozni birokrati pocnu kod naroda vrsiti propaganda za nepovoljna rjesenja kao sto su Aprilski amandmani, nekad, a danas Amandman za Brcko.

Tacno je da su nasi sibicari izradili Boylea, kao i vecinu naseg naroda i predstavili pritisak Amerikanaca da se postuju postignuti dogovori kao autohtonu volju Amerike da unisti Bosnu i Hercegovinu. Veoma se tesko boriti protiv toga igrokaza, kojega "kupuju" svi novinari, neki svjesno, a neki nesvjesno, kao i mnogi politicari, oni uglavnom svi svjesno.

A kada se Boyleovim crnim predvidjanjima prisiva “teorija zavjere” podsjtio bih samo sve Bosance i Hercegovce na katastroficna predvidjanja Bosankog kongresa iz nase “Optuznice prtiv Alije Izetbegovca za veleizdaju Ustava Republiek BiH” iz maja 1994, dakle godinu i po prije Daytona, kada smo predvidjeli da ce Alija Izetbegovic podijeliti Republiku BiH suprotvno Ustavu Republike BiH i njegovoj predsjednickoj zakletvi, po kojoj je bio duzan "i zivotom" cuvati Ustav i granice Republike BiH. (Ocigledno je da Lovrenovic misli na Bosanski kongres kada pejorativno spominje Boyleove podrzavatelje u rusenju brcanskog amandmana.)

Ako se ta “teorija zavjere” ostvaruje na terenu, onda to nije vise teorija zavjere, nego poznavanje stvari. Niko nema kristalnu kuglu da vidi u buducnost, pa kada se necija politicka predvidjanja buducnosti konstantno ostvaruju, to nije teorija zavjere nego apsolutno poznavanje situacije.

Medjutim, ono sto niko ne moze poreci je da je Prof. Boyle bezbroj puta tacno predvidio sta ce se dogoditi. Dovoljno je procitati njegovu Analizu Daytona, u kojoj moli delegate tadasnje Skupstine BiH da ne daju zeleno svjetlo Daytonu, pa se uvjeriti koliko tacno je Boyle analizirano koliku nesrecu ce Dayton donijeti Bosni i Hercegovini. Ni Boyle nema kristalnu kuglu da vidi u buducnost, ali je tacno predvidio posljedice Daytonskih potpisa, sto znaci da covjek zna sta govori. On i sad zna sta govori, kada nam predvidja crnu buducnost ako se usvoji amandman za Brcko, a Lovrenovic je ljut na Boylea samo zato sto je Lovrenovic nas neprijatelj, pa se plasi da ce mu Boyle pokvariti posao.

Lovrenovic se spustio na samo dno kada je optuzio Boylea za naplacivanje honorara.

Mi smo svjedoci da Prof Boyle nikada nije ni jednog dolara dobio u ruke, nego samo kao Avionske karte i placene hoteleske troskove, a koje su gradjani BiH u inostranstvu skupljali, a ne drzava BiH. Prof Boyle potpuno besplatno daje vrhunske advokatske usluge Bosni i Hercegovini, a zahvaljujuci njegovom zastupanju majki Srebrenice Milosevic je izveden na sud i za genocid u Bosni i Hercegovini. Sto se tice nasih politicara to se nikada ne bi dogodilo.

Boyle je nudio da besplatno nastavi tuzbu za genocid, koju je on kreirao, zapoceo i gdje je dobio dva prva rocista. Sve sto smo dobili na presudi za genocid na Internaciolanom sudu pravde u Hagu 2006. godine je samo ono sto je Boyle dokazao u ta dva rana rocista dok ga Alija nije uklonio, plus sto je Carla del Ponte dokazala na tribunalu. Tihic i Softic nisu nista doprinijeli tome.

Zato tipovi kao Lovrenoci mrze Boylea i volili bi da ih pusti da na miru, nesmetano zavrse ono protiv cega Profesor godinama upozorava Bosance i Herecegovce.

__________________________________________

20. mart, 2009

4. APEL KBSA ZA SPAS BOSNE I HERCEGOVINE: INCIJATIVA PROMJENE USTAVA JE NELEGITIMNA

Narodi i gradani BiH!

U ime 350.000 americkih i kanadskih Bošnjaka, žrtava zlocina agresije na BiH i zlocina genocida nad Bošnjacima, KBSA vas poziva da dignete svoj glas i sprijecite jos jedan pokušaj uništenja države BiH.

Sjevernoamericki Bošnjaci se nikada nisu i nikada se nece pomiriti sa Dejtonskim ustavom, koji zacrtavajuci genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku (RS), prijeti da cak i glasovima parlamentaraca tzv. pro-bosanskih stranaka, 23. marta 2009., poništi državno i društveno tkivo BiH.

KBSA podsjeca da je neprikosnoveno i neotudivo pravo i dužnost gradana i naroda BiH da štite i brane slobodu, neovisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Bosne i Hercegovine.

U ime sjevernoamerickih Bošnjaka, KBSA ne priznaje kapitulaciju a ni okupaciju države BiH.

Kao što je KBSA naglasio u svome otvorenom pismu svim bošnjackim politickim strankama i svim bošnjackim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH, inicijativa i pokrenuta javna rasprava o promjeni Dejtonskog ustava BiH, podnošenjem amandmana koji tretira Distrikt Brcko je potpuno nelegitimna i nezakonita. Istim se jedino legalizira RS, koja je ostvarena kroz agresiju i genocid.

KBSA upozorava narode i gradane BiH da zbog ugradenih kršenja ljudskih prava u Ustavu, BiH može postati samo kandidat za clana EU, ali nikad nece moci uci u Europsku uniju.

KBSA poziva narode i gradane BiH kao slobodne i dostojanstvene ljude da ne pristanu da im se sloboda, nezavisnost i suverenitet oduzimaju agresijom i genocidom.

UO KBSA

__________________________________________


5. GRADJANI BRCKOG NISU DOBILI NI PRILIKU DA GOVORE

Gregorijan laze kao i nasi izdajnici! Kao kada je lagao da Owen podrzava ovaj amandman.

Gregorijan laze kada kaze da gradjani Brckog podrzavaju ovaj izdajnicki amandman, kako je navedeno u Vasem proslom glasniku pod tackom br.1.

Ovo je lako dokazati, jer postoji transkript javne rasprave u Brckom na sljedecoj web stranici: http://www.parlament.ba/sadrzaj/1/71/43.html#amand-brcko

Govore su drzali jedino politicari iz Brckog bez ijednog gradjanina! Svi govornici su bili ili poslanici u Skupstini ili clanovi Vlade, koji su naravno podrzali amandmane.

Ni jedan Brcak, obican gradjanin, nije podrzao ovaj amandman.

Da bi objelodanili ovu farsu treba traziti da se transkripti javnih rasprava iz Tuzle, Mostara i Sarajeva objave na internet stranicama i u stampanim medijima!

Na stranici BiH Parlamenta postoje samo transkripti sa javnih rasprava u Banja Luci i Brckom, ali nema transkripta iz Tuzle, Mostara i Sarajeva.

Ti se transkripti moraju objaviti prije nego se amandman vrati u Parlament, sto ce pokazati da gradjani BiH ne podrzavaju izdajnike u njihovoj izdaji!

Savjesni gradjanin Bosne i Hercegovine N. N.

________________________________________

6. POLITICARI SAMI SEBI DAJU "NARODNU PODRSKU"

Transkipti sa "Javne Rasprave"

Brcko 11.3.2009 - Javna rasprava od 9 ljudi od kojih su, koliko je meni poznato, 8 predlagaci amandmana. Samo na znam ko je Anto Domic, svi ostali su polticari. I onda Gregorijan tvrdi da su SVI Brcaci za amandman.

Sefik Dzaferovic - predsjedavajuci UPK PDPS
Ivo Miro Jovic - Predsjedavajuci UPK DN
Rafi Gregorijan - Supervisor
Gradonacelnik Brcko Distrikta -?
Predsjednik skupstine Brcko Disktrikta?
Anto Domic
Sejfudin Zahirovic - Poslanik u Skupstini Brckog, Stranka za BiH
Sulejman Tihic - Drugi zamjenik predsjedavajuceg DN
Martin Raguz - clan UPK PDPS

-----

Banja Luka 12.3.2009 - 9 ljudi od kojih su 3 predlagaca i 6 politicara. "Gospodin Bojic", cudno ime i prezime?

Ivo Miro Jovic-PR UPK DN
Igor Radojcic
Martin Raguz - clan UPK PDPS
Zoran Koprivica - UPK DNPS
Milanko Mihajlica
Radomir Meskovic
Dragan Pajic
Gospodin Bojic?
Vitomir Popovic

_______________________________________________________

7. Medjunarodno pravno uporište za odcjepljenje Republike Srpske od BiH.

BOSS o javnim raspravama o amandmanu Brcko Distrikta

12:18, 18 Mart, 2009

Javna rasprava o ustavnim amandmanima koja je provedena u samo pet gradova, poslužila je iskljucivo u cilju zadovoljenja interesa srpskih secesionista i bošnjackih funkcionera koji secesiju BiH bestidno pomažu zbog vlastitih materijalnih interesa, upozorava BOSS.

Ucestvujuci na završnoj javnoj raspravi u Sarajevu, Mirnes Ajanovic je ponovo upozorio da nema pravnog uporišta za amandmansku izmjenu Ustava koji nikada nije ratificiran niti zvanicno preveden, te da Sulejman Tihic, Haris Silajdžic i Zlatko Lagumdžija zadovoljavaju i posljednju formalnost na putu osamostaljivanja Republike Srpske.

Usvajanjem amandmana Bosna i Hercegovina trajno se odrice prava da prema Beckoj konvenciji iz 1969., traži poništenje priznanja Republike Srpske nametnute agresijom i genocidom, i ujedno BiH zvanicno priznaje Republiku Srpsku kao državu, cime ista dobija medjunarodno pravno uporište za otcjepljenje.

Podanicki odnos Sulejmana Tihica, Harisa Silajdžica i Zlatka Lagumdžije prema Miloradu Dodiku posebno je opasan za BiH, jer ce usvajanjem amandmana za Distrikt Brcko prestati supervizija medunarodne zajednice, što je osnovni uslov za odlazak OHR-a.

(TIP)

______________________________________________


8. NE ZABORAVIMO DRUGI FRONT BORBE ZA BiH: PRIJAVA DRAGANA LUKACA PROTIV DODIKA

Pise: Ivo Kobaš (Domaljevac.com)

Novic i Dodik sve to tumace kao napad na Srbe i RS. Po njima, glavni krivac za citav problem je Lukac, a podnošenje prijave se tumaci kao napad na Srbe i RS. Oglašava se i profesorica Svetlana Cenic, poznata po britkom jeziku i nepovijanju leda ni pred kim, zbog cega je i bez posla ostala. Ona kaže: ''Ništa novo! Kad god je ko u Republici Srpskoj pitao gdje su pare, odmah su ga proglasili neprijateljem Srba i RS!'' Zasjeda Špiriceva vlada, i podržava direktora Novica koji je podnio izvještaj u kom je navedeno da je procedura po kojoj je sporna prijava podnesena pogrešna, da je sve radeno iza njegovih leda i bez njegovog odobrenja, i cini se da je time stvar završena, da je Dodik preživio veliki udes sa samo sitnim ogrebotinama.

No, je li sve tako? Prema izjavama Dragana Lukaca, reklo bi se da je potpuno drukcije. On tvrdi dvije vrlo važne stvari:

1. Na primjedbu da on nije nadležan podnijeti prijavu, tvrdi da to nije istina, da je podnio barem stotinu takvih prijava po istoj proceduri, i da ni jedna nije bila sporna, a sad je ova odjednom sporna. Zanimljivo je, i to kaže, da je istog dana uz prijavu protiv Dodika podnio još jednu po potpuno istoj proceduri, i da ta nije sporna, a Dodikova jeste. Na isti nacin je podnosio prijave i ranije, za vrijeme druge dvojice direktora, i ni tada niti sve dosadašnje kod ovog direktora nisu bile sporne.

2. Na primjedbu da je direktor zaobilažen, da mu je radeno iza leda, tvrdi suprotno: kaže da je svakog mjeseca direktor dobio izvještaj o svemu što su radili, pa tako i o svemu vezanom za slucaj Milorada Dodika, osamnaest takvih izvještaja (u TV emisiji pokazuje kopiju naslovnice posljednjeg izvještaja), a svakog tjedna su imali radne sastanke na kojima su preciznije izvještavali direktora o svim potrebnim detaljima, tako da je direktor bio upoznat u potpunosti sa slucajem. Dalje, ništa nije radio Lukac sam, nego cijeli tim inspektora godinu i pol, a Lukac je na kraju topotpisao njihov rad.

Sve ovo je, naravno, u medijima potpuno razlicito interpretirano, u zavisnosti od toga kojoj strani pripadaju. (A i kako bi drukcije moglo kod nas?!) Sa srpske strane se porucivalo kako je Lukac osvjedoceni srbomrzac i kako je maltretirao Srbe za vrijeme i poslije rata. Vaso Antic, novinar iz Šamca koji Dragana osobno dobro poznaje, piše o tome navodeci svjedokinju Viktoriju Topcagic iz Šamca i njenu izjavu da ju je Dragan kao šef policije u Orašju verbalno zlostavljao, a da je neke žene i tukao poslije rata u Orašju.

Neki bošnjacki mediji dižu Lukaca u zvijezde. U BH Danima, pišuci o ovom slucaju kažu: Zamjenik direktora SIPA-e i nacelnik Kriminalisticko-istražnog odjela "državne policije" još jedan je dokaz da borba protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini još uvijek ovisi o osobnoj hrabrosti rijetkih profesionalaca u državnoj službi, o njihovoj jasnoj spremnosti da svoje živote stave na nemilost dobro uvezanoj bandi nacionalnih lidera, medijskih tajkuna i okrutnih mafijaša.

Ide se cak dotle da se citirani tekst ovako završava: U historiji je malo primjera u kojima se sudbina jedne citave države može išcitati iz sudbine jednog covjeka. I kada se to dogadalo, obicno se radilo o sudbini vladara, nacionalnog ili državnog vode. Današnja Bosna i Hercegovina je specificna i po tome što je njena buducnost vezana za sudbinu jednog policajca. Ako Dragan Lukac ne preživi istragu koju je zapoceo, teško da ce preživjeti i država Bosna i Hercegovina. A to bi bila nepravda kosmickih razmjera, prvenstveno zbog Lukaca, naravno.

Zanimljivo je da se hrvatski (citaj: HDZ-ovi) mediji ne pretrgoše stavljajuci na Lukacevu stranu, mada je on Hrvat. Je li to zbog toga što ne vole Lukaca, ili zato što vole Dodika, ili je zbog neceg treceg, teško je pogoditi. Ili nije?!

Bilo kako bilo, rat još traje. Ko je kriv, a ko prav, ko više, a ko manje, o tome bi trebali odluciti nadležni organi. Kad bi se gledali zakoni, lako bi se sve odlucilo, ali kod nas to nije tako cest slucaj. Po svoj prilici, ponovo ce odluciti politicari. A oni teško mogu donijeti ikakvu normalnu odluku, u to smo se vec bezbroj puta uvjerili. To znaci da bi nam svima moglo biti još gore. Neko se, siguran sam, cudi: Zar može biti gore?! Može, može, pravo je cudo šta sve ljudi izdrže! Živi bili – pa vidjeli!

A za sve ovo do sada vezano za krivicnu prijavu koju je Dragan Lukac podnio protiv predsjednika RS Milorada Dodika i ostalih, mislim da bi trebalo reci: Bravo, Dragane, imaš petlju! Vecina drugih, da su na tvom mjestu, sakrila bi se u mišju rupu. Procedura, cak i da je sporna, ne bi trebala imati veci znacaj od toga je li pocinjen kriminal. O svemu ostalome što je sporno i što je spomenuto, bilo da je Draganov grijeh ili grijeh njegovog direktora, ili bilo koga drugog, neka odlucuju nadležni organi, pa makar opet sve prešlo na politicko polje i ništa se ne odlucilo.

Za to vrijeme gradanima Bosne i Hercegovine ostaje samo da se uzdaju u onu ohrabrujucu recenicu: U Bosni i Hercegovini ništa nije uspjelo, pa nece ni kriza!


Cijeli clanak se nalazi na linku http://www.domaljevac.com/bih/bosnaihercegovina3/bravodragane/index.html

________________________________________________


9. UKLJUCITE SE U ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA O AMANDMANU ZA BRCKO

Postavljene su i dvije ankete o Amandmanu za Brcko na internetu. Jedna je samo tipa DA/NE, a u drugoj je ucesnicima ostavljena mogucnost da daju svoje ime i prezime, email adresu i komentar, sto povecava kredibilitet ankete.

Ankete se zaista profesionalno uradjene. Anketar se ne opredjeljuje ni za jednu stranu. (Nase vlasti bi imale sta nauciti o objektivnosti od anketara. Sjetimo se kako su predsjedavajuci na "javnim raspravama" ocigledno bili pristrasni i neobjektivni u korist amandmana.)

Na anketi je samo navedan Amandman za Brcko i postavljeno jednostavno pitanje: "Da li ste za to da se sada usvoji Amandman za Brcko?"

Zatim je data mogucnost da kliknete na "DA" ako ste za to da se sada usvoji amandman, a "NE" ako se ne slazete sa parcijalnom promjenom Ustava, usvajanjem samo amandmana za Brcko sada. Ne moze se glasati dva puta sa iste IP adrese (kompjutera), ali to samo dokazuje da je anketa vjerodostojna, da ni jedna strana na moze naduvavati brojeve glasova.

Znamo da ce izdajnici pozvati svoje glasace da glasaju za usvajanje Amandmana. Zato pozivamo i mi vas da glasate PROTIV amandmana u obje ankete.

Ovo je link za DA/NE anketu

www.brckoamandman.com

Tu cete naci link za drugu, kredibilniju anketu sa licnim identitetom ucesnika. Ako odlucite da ucestvujete u toj drugoj anketi, pretpostavljamo da se broji samo ako su podaci potpuni i tacni, tj. pretpostavljamo da ne vrijede nadimci, inicijali itd., pa je onda bolje da ne ucestvujete ako ne zelite dati mogucnost tacne identifikacije.

____________________________________________


10. ISPIS IZ ADRESARA

Molim vas da me prestanete maltretirati sa svojim pisanijama. Nakon izvjesnog zastoja ponovo ste poceli da me bombardujete sa svojim natpisima.

Sve ovo me vise cudi, posto ste mene licno naveli i kao primjer i vas dokaz, kako nista nevalja u ovoj Bosni !!!!!

S postovanjem,

Muhamed Zlatar

KOMENTAR: Izvinjavamo se svim onim koji su se kao Dr. Zlatar nekad ispisali, pa su im ponovo nedavno poceli stiazti Glasnici. Razlog je sto nam je nedavno krasirao "hard drive", pa nam je tako propala i "exclusion list".

Evo Dr. Zlatara smo ponovo izbrisali za sva vremena.

_______________________________________________


11. IZVINJENJE I ZHVALNICA

Izvinjavamo se mnogobrojnim citaocima koji nam pisu ovih dana, a cije priloge nismo u stanju uvrstiti u Glasnik. Vecina clanaka su vasi prilozi "Javnoj" raspravi, a bilo je i dosta odgovora Lovrenovicu, kao i o drugim temama. Trudicemo se da u slijedecim Glasnicimo objavimo neke od vasih priloga "Javnoj raspravi" kao dokumentaciju sta narod Bosne i Hercegovine istinski misli, kada ga ne kontrolisu rezimski urednci.

Zahvaljujemo se svima vama koji nam saljete nove adrese, te smo za samo 15 dana javne rasprave povecali broj ispravnih adresa za preko 3,000, na sadasnjih 29758.

____________________________________________


12. ED VULLIAMU, NOVINAR KOJI JE DOKUMENTIRAO GENOCID

http://www.youtube.com/watch?v=zn5f_kyTLEA&feature=channel_page

_____________________________________________


13. Mnogi interesantni clanci na Republici

Ko zeli moze na forumu naci i Lovrenovicev clanak protiv Prof. Boylea

http://republikabih.net/

********************************************

No comments: