Tuesday, March 10, 2009

#594 UPOZORENJE: VASE PRIMJEDBE SALJITE "USTAVNOPRAVNOJ KOMISIJI PSBiH"‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

9. mart 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 594

SADRZAJ:

1. UPOZORENJE: VASE PRIMJEDBE SALJITE "USTAVNOPRAVNOJ KOMISIJI PSBiH", A NE NAMA

2. BOSS: AMANDMANOM ZA BRCKO RS POSTAJE DRZAVA, A BOSNA I HERCEGOVINA UNIJA DRZAVA

3. TIHIC NA FTV-u: "Dodik je dobio Distrikt Brcko"

4. SOFTIC-TELALOVIC: ZAUSTAVITI PROCES USVAJANJA AMANDMANA O DISTRIKTU BRCKO

5. KBSA: USVAJANJA AMANDMANA I. BI ZNACILO PONISTENJE PRESUDE ZA GENOCID

6. OSJECA SE POTREBA ZA OSTAMPANIM GLASNIKOM "NK R BiH"

7. KAKO HARISTOS SILADZIJEV, CETNICKI AGENT I SEOSKA VARALICA "BRANI" BIH

8. Dobra vijest: Prof. Boyle, RUKA SA STECKA, Clan 268 Ustav R BiH na sarajevu-x !?

9. I MAGAZIN "5ta STRANA SVIJETA" U JAVNOJ RASPRAVI

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 26.911 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. UPOZORENJE: VASE PRIMJEDBE SALJITE "USTAVNOPRAVNOJ KOMISIJI PSBiH", A NE NAMA

Neki od vas su poslali nama poruke podrske. To je nesporazum. Vase poruke se broje jedino ako ih posaljete Ustavnopravnoj komisiji PSBiH, a to je na adresu pisarnica@parlament.ba

Nama mozete, ali NE MORATE poslati kopiju te poruke. Vazno je da Ustavnopravna komisija dobije vas precizan pridlog, na primjer:

PRIJEDLOG:

Predlazem da se u ovom trenutku NE izglasa Anmandman I. na ustav BiH. Amandman o Brckom treba biti dio sveobuhvatnog paketa ustavnih rjesenja. U tom sveobuhvatnom ustavnom rjesenju mora biti rijeseno i pitanje dvojnog drzavljanstva prognanih gradjana BiH. Zahtijevamo da se dogovori u BiH obavljaju po principu "nista nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", da se napusti ova praksa gdje uvijek sve sto treba Republici Srpskoj biva izglasano, a sve sto treba Bosnjacima biva odbijeno.

___________________________________________


2. BOSS: AMANDMANOM ZA BRCKO RS POSTAJE DRZAVA, A BOSNA I HERCEGOVINA UNIJA DRZAVA

Proglas BOSS-a u povodu odluke oba doma Parlamentarne skupštine BiH da se bh. entitetima prizna pravni status država

Odluka oba doma Parlamentarne skupštine BiH da se bh. entitetima prizna medjunarodni pravni status država, putem usvajanja amandmana na Ustav BiH kojim se Distrikt Brcko definiše kao teritorija u zajednickoj svojini entiteta - priznavanjem entitetima medjunarodnog statusa kondominijuma, predstavlja uvod u definitivan kraj hiljadugodišnje državnosti i kontinuiteta suverenosti države Bosne i Hercegovine, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanovic. Po medunarodno-pravnoj definiciji kondominij predstavlja suvlasništvo dviju ili više država nad odredenim teritorijem, što konkretno znaci da su Haris Silajdžic, Sulejman Tihic i Zlatko Lagumdžija sa svojim strankama izdajnicki udovoljili srpskim secesionistima da se BiH u miru definiše zvanicno kao konfederacija dvije države - Republike Srpske i Federacije BiH, što ce omoguciti Republici Srpskoj medunarodno pravo na samoopredjeljenje i odvajanje od BiH.

Ovim sramnim cinom vrijednim svake osude i prezira, Haris Silajdžic, Sulejman Tihic i Zlatko Lagumdžija su Bosance i Hercegovce a posebno Bošnjake osudili na rezervat, realizujuci zlocinacki plan ideologa velikosrpskog nacional-secesionizma o podjeli BiH.

_______________________


3. TIHIC NA FTV-u: "Dodik je dobio Distrikt Brcko"

Saopštenje za javnost u povodu javnog priznanja Sulejmana Tihica, da je Distrikt Brcko poklonjen secesionisti Miloradu Dodiku

BOSS smatra da je predsjednik SDA Sulejman Tihic javno priznao da je pristankom na amnadmansku izmjenu Ustava BiH Distrikt Brcko poklonjen secesionisti Miloradu Dodiku. Prepotentno isticuci u FTV-oj emisiji "Tema dana" da je postigao dogovor kakav se nije mogao postici u Dejtonu, Sulejman Tihic je na novinarsko pitanje šta time dobija Dodik odgovorio – "Dodik je dobio Distrikt Brcko".

Obzirom da je Sulejman Tihic naknadno odbio odgovoriti na novinarsko potpitanje da pojasni ovu svoju izjavu, nema dvojbe da je ishitreno priznao - da je zajedno sa Harisom Silajdžicem i Zlatkom Lagumdžijom Dodiku poklonio i Brcko i pravno utemeljenje za otcjepljenje Republike Srpske.

Javno priznanje Sulejmana Tihica je dodatno potvrdila stavove i upozorenja iz Proglasa BOSS-a, da vodeci bošnjacki politicari vode protudržavnu politiku, u cilju podjele BiH.

Predsjednik

Mirnes Ajanovic
___________________________


Vijece BiH organizacija Australije

4. SOFTIC-TELALOVIC: ZAUSTAVITI PROCES USVAJANJA AMANDMANA O DISTRIKTU BRCKO

Autor: Bnet Press

Objavljeno: 09. March 2009. 12:03:38

Rijeci "Ustavne promjene" u zapadnom svijetu znace nešto ogromno, veliko i od znacaja za svakog pojedinca, gradana jedne zemlje. Podrazumjeva se da je situacija ozbiljna i zahtjeva se ukljucenje što veceg broja ljudi u diskusiju, rasprave, informativne tribine, javna saopcenja i pismena obrazlozenja kako bi se sve ijedna cinjenica pregledala, procjenila, preispitala, protumacila i svi pozitivni i negativni aspekti i posljedice tih amandmana izvagali te nakon svega omogucili politicarima da s punim saznanjem sta njihovi gradjani zele nastave taj znacajni put ka daljnjem razmatranju situacije prije nego sto se donese bilo kakva odluka, bilo kakvo glasanje u Parlamentu kao zadnji cin.

Rasprava na prijedlog amandmana I. na Ustav BiH: Nakon 99% zavrsenog dogovora, politicari izlaze pred narod i pet do dvanaest nude odabranim gradjanima u pet odabranih opcina priliku da sudjeluju u takozvanoj javnoj raspravi, ali pred njih stave gotovu "halvu"!" U cemu je rasprava i tko to ima pravo da raspravlja o nasoj domovini, ako NE svi gradjani Bosne i Hercegovine pa i mi u dijaspori!

Famozni clan 17. o dvojnom drzavljanstvu ceka na promjenu Ustava godinama da bi Bosna i Hercegovina sacuvala 1.3 miliona svojih gradjana, 25% njenog protjeranog stanovnistva! I sta je uradjeno? Nista, politicari kazu ne moze se tako brzo mijenjati Ustav! Nemoze ili nece? Ti isti politicari tvrde da treba uvrstiti izmjenu clana 17. kad se bude Ustav mijenjao i definisao prema potrebama cijele Bosne i Hercegovine. Nakon 8 godina, mi jos cekamo, trazimo, molimo, a svake godine hiljade i hiljade gradjana Bosne i Hercegovine u dijaspori odricu se drzavljanstva BiH i okrecu ledja BiH i uzimaju drzavljanstva zemalja koje ih objerucke prihvacaju!

Upravo iz tih istih razloga - NE DOZVOLITE DA OVAJ AMANDAMAN PRODJE SAM ZA SEBE - ne dozvolite da se pitanje Brckog rjesava bez ostalih pitanja vezanih za Ustavne promjene koje su potrebne nasoj domovini.

Vijece BiH organizacija Australije, zahtjeva da se zaustavi proces usvajanja amandmana o Distriktu Brcko te da se isti uzme u razmatranje i usvajanje sa svim ostalim potrebnim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine, ukljucujuci pitanje RS-a. Mi nismo iskljucivo protiv amandmana po pitanju Brckog, mi smo protiv njegovog samostalnog usvajanja i protiv smo dvolicnosti politicara kad su amandmani u pitanju.

Ovaj proces krpljenja je "samoubistvo" za Bosnu i Hercegovinu, ovo je krpljenje Bosne i Hercegovine bez alata i zanata, bez majstora i inspekcije, a svi znamo sta se desi objektima koji su pravljeni bez cvrste konstrukcije, jaci vjetar i sve porusi!

1. Usvajanjem amandmana za Brcko, BiH bi zacementirala RS koja je ilegalno sagradjena na pocinjenom genocidu! A rukovodioci RS drze BiH svezanih ruku kad su u pitanju ostali prijeko potrebni amandmani za Ustavne promjene. Amandami trebaju, moraju ici samo u paketu sa svim ostalim amandmanima, kako bi osigurali temelj ove nase drzave.

2. Usvajanjem ovog amandmana bez ostalih temeljnih izmjena u sklopu Ustava BiH daje potencijal za buducu totalnu etnicku podjelu drzave, sto ce dovesti do disolucije Bosne i Hercegovine.

3. Usvajanjem amandmana za Brcko ispunjava se jedan od OSNOVNIH uslova za odlazak OHR iz BiH, sto jos uvijek nije u interesu BiH, odnosno u interesu gradjana BiH, nije u interesu stabilnosti BiH. Prudski dogovor treba svima da bude opomena kakve nagazne mine nam se postavljaju.

4. Ne zaboravite da je Brcko mjesto u kojem je izvrsen zlocin genocida, zlocin za koji ce Karadzic odgovarati u dodatnoj i potvrdjenoj optuznici Haskog tribunala. Nije vrijeme za zurbu, treba sacekati i prikupiti sve relevantne faktore prije nego sto se odlucimo za bilo kakve izmjene, a sudjenju Karadzicu je relevantan faktor.

Da mi smo SVI za Ustavne promjene ali samo kao integralni paket ustavnih promjena!

Zahtjevamo od predstavnika vlasti da se vrate u svoje kancelarije, da se uspostavi protokol za javne rasprave od pocetnog a ne od svrsenog cina.

Zahtjevamo da se svim gradjanima, ukljucujuci BiH gradjanima u dijaspori, omoguci kvalitetno i dostupno ukljucenje u sve javne rasprave po pitanju nase domovine, po pitanju SVIH potrebnih amandmana Ustava BiH - i da se tek nakon procesa konsultacije i usaglasavanja svih potrebnih amandmana krene ka konacnim izmjenama i dopunama Ustava BiH za dobrobit svih njenih gradjana i prosperitet drzave, kaže se u saopcenju Vijeca BiH organizacija Australije koje je potpisala

predsjednica Senada Softic-Telalovic.

_________________________

5. KBSA: USVAJANJA AMANDMANA I. BI ZNACILO PONISTENJE PRESUDE ZA GENOCID

9. mart, 2009

OTVORENO PISMO KONGRESA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE (KBSA)

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija americkih i kanadskih Bošnjaka, žrtava agresije i genocida, smatra da je prijedlog promjena Aneksa 4 Dejtonskog ugovora pod izgovorom ¨rješavanja pitanja Brckog¨, zapravo odbacivanje Presude
Internacionalnog suda pravde kojom je 26. februara 2007. godine dejtonska paradržava Republika Srpska (RS) osudena kao genocidna tvorevina, jer su njena vojska i policija pocinile genocid u Srebrenici - što je još jedan u nizu razloga da RS bude nelegalna.

Najmanja promjena Aneksa 4 bi ozakonila RS, što bi ujedno preduhitrilo i prakticno obezvrijedilo ocekivanu presudu Radovanu Karadžicu, koji je kao predsjednik i osnivac RS optužen za genocid koji je predvodio i pocinio u 11 opcina u Bosni i Hercegovini (BiH).
Znamo da genocid nije zlocin jedne osobe, nego je to zlocinacko djelo para-državne strukture RS i države SR Jugoslavije, te drugih satelita.

KBSA istice da je glasanje o Brckom pokušaj legalizacije RS - cime se cementira postojanje genocidne RS kao države na pola teritorije BiH, a nakon cega slijedi zavada Bošnjaka i Hrvata o podjeli Federacije BiH. Time Presuda Internacionalnog suda pravde, kao i presude mnogim zlocincima na Tribunalu, posebno Radovanu Karadžicu, postaju prakticno beskorisne, jer bi ovim glasanjem o Brckom, Karadžicevo životno djelo, stvaranje RS, ozakonila dejtonska skupština BiH - i to, što je najtragicnije, glasovima bošnjackih politickih stranaka.

KBSA porucuje da se sjevernoamericki Bošnjaci kao gradjani Bosne i Hercegovine (BiH), i posebno kao žrtve višestruke agresije na BiH i najtežeg oblika zlocina - zlocina genocida, imaju pravo izjasniti i moraju pitati o najvišem pravnom aktu i buducnosti svoje domovine.

U ime žrtava agresije i genocida, KBSA traži od bošnjackih politickih stranaka i bošnjackih zastupnika u dejtonskoj skupštini BiH, da se amandmani o Brckom ne usvajaju samostalno, vec u paketu zajedno sa potpuno novim ustavom kojeg treba naciniti uz pomoc svjetske zajednice. U suprotnom, KBSA upozorava, usvajanje amandmana o Brckom predstavlja konacnu legalizaciju genocidne tvorevine RS, kojoj se ujedno daje pravo na samoopredjeljenje i otcjepljenje od BiH. KBSA odbija ovaj potez ka disoluciji BiH, jedine
maticne države bošnjackog naroda.

Predsjednik

Haris Alibasic

_________________________


6. OSJECA SE POTREBA ZA OSTAMPANIM GLASNIKOM "NK R BiH"

Prije svega, kao gradjanin RBiH, kao studentica i kao mali dio buducnost nase izmucene domovine, osjecam moralnu duznost da vam se duboko zahvalim na svakom slovu koje objavite u ovom online magazinu.

Mucno je citati sirovu istinu koju objavljujete. Nekada mi je potrebno par trenutaka da zastanem, sredim misli i sumiram vijesti koje sam cula prethodne sedmice. Zajedno sa vasim komentarima i prijedlozima sve se kocke posloze na svoje pravo mjesto. Vi saperete sve lazi nekih "nasih" toliko "voljenih" politicara. "Nasih" je namjerno pod znacima navoda, jer svako ko radi PROTIV BiH ne smije biti nas!

Oni koji svojim malverzacijama i lopovlucima nastoje da nas demoralisu, natjeraju da dignemo ruke i okrenemo glavu, da nam bude
previse bolno slusati i citati grozotu koju provode ispred i iza kulisa, moraju biti svjesni da onaj poznati bosanskohercegovacki prkos
jos plamti u nama. Kroz godine i stoljeca odolijevali smo nedacama, a oni koji rade protiv nase buducnosti moraju biti sigurni da sada necemo prestati, da cemo i njih prezivjeti i nadzivjeti.

Danas je omladina dosta nezainteresirana za tekuce probleme. Gledaju dosta kratkorocno i okrenuti su svojim personalnim problemima. Studenti, kao potencijalna intelektualna elita, kriticka masa RBiH, moraju se vise animirati i senzibilizirati u pogledu politike. Historija nas uci da su studenti upravo ti koji su pokrenuli poznate politicke i drzavne promjene sirom svijeta. Uprotivnom, sav trud koji sada ulazete vi, urednici magazina, biti ce uzaludan kroz 10-15 godina. Ponovo ce se napraviti iste greske u koracima i doci ce do katastrofe. Djeca i rodbina domacih izdajica doci ce na vlast, a posten narod ce snositi uzasne posljedice.

Jako je porazno kada od kolega cujem da su Tihic i pokojni ILIJA Izetbegovic (najveci izdajnik roda i naroda) najveci patriote i
najbolja stvar koja se desila RBiH stoljecima, a njihovi roditelji bili su pripadnici Armije RBiH. Jos gore je to sto su i roditelji,
ocito, u zabludi. Zato apeliram na sve roditelje i mlade ljudi sirom BiH da otvore oci i realno sagledaju sadasnjost. Ukljucimo se
pro-politicki orjeniran volonterski rad ili u stranku koja nas zanima i budite dio onih koji odlucuju, a ne onih koji cekaju presudu. Vece
su sanse da cemo prezivjeti ako smo naoruzani, u bilo kojem smislu. Trenutno, znanje i politicki angazman su najbolje i najopasnije oruzje. Kada znamo ko smo i sto smo niko nam ne moze prodavati maglu.

Da bi zlo uspjelo, dovoljno je da ljudi kazu:"Takav je zivot". Zivot nije jednostavno takav, zivot je onakav kakvim ga mi sami ucinimo!

Nadam se da ce magazin u skorije vrijeme biti dostupan i u printanoj formi na fakultetima sirom BiH. Ovogo govorim iz licnog iskustva, jer izmedju predavanja i na putu od jednog do drugog amfiteatra pokupim nekoliko promotivnih letaka i procitam da vidim o cemu je rijec. Kada bi ovaj magazin bio dostupan na isti nacin, besplatan ili imao minimalnu cijenu, da ga je moguce naci u holu fakulteta, domaci izdajnici imali bi vise problema u zavaravanju naroda.

Unaprijed vam zahvaljuljem za sve ono sto cete nastaviti da radite za nasu domovinu,

A. N.

KOMENTAR: Ovo pismo smo objavili jer je doslo od jedne studentkinje. Mladi su u svakoj drzavi najvazniji resurs. Studenti su revolucionarna snaga i intelektualn elita. Nada je da ce se BH studenti probuditi dok jos nije kasno.

Sto se tice stampanja Glasnika, to mnogi vec rade. Znamo jednog zemljka koji otprinta Glasnik i podijeli ga drugim Bosancima da citaju dok autobusom putuju na posao. Znamo jednu profesoricu bh. skole u Svedskoj koja je ostampala zastavu sa ljiljnima i nasu himnu "Jedna si jedina" i podijelila u razredu, a djeca to zalijepila na torbe i knjige. Time je sebe dovela u "nepriliku" jer su djeca trazila da pjevaju himnu, ali niko nije nazalost znao melodiju. Poslacemo im, obecavamo.

Nasa snaga je jedino u podrsci koju imamo kod naroda. Izdajnici imaju sve ostale resurse, mi imamo samo istinu. Mi ocekujemo da ljudi koji dobijaju Glasnik, sami nesto ucine, jer ne mozemo mi svugdje stici. Slobodno "otpirintajte" i umnozite poneki clanak, ili citav Glasnik i ostavite ispred ucionica i amfiteatara.

Veoma srdacan pozdrav.

Dr. Muhamed Borogovac,

bivsi nastavnik na univerzitetima u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, Northeasternu i Suffolku, i sadasnji actuary u Bostonu.

_________________________


PREGLED MEDIJA

7. KAKO HARISTOS SILADZIJEV, CETNICKI AGENT I SEOSKA VARALICA "BRANI" BIH

Avaza od 9. marta 2009., citat:

Navodi se i kako se Silajdžic u potpunosti slaže da je pitanje Brckog neophodno rješiti ustavnim amandmanom i svaka druga tvrdnja je neutemeljena. U skladu s tim opredjeljenjem, SBiH je uputila dopunu na predloženi nacrt amandmana kako bi se omogucilo otklanjanje blokada koje taj nacrt omogucava. - kraj citata

Komentari gornje Siljadziceve izjave sa foruma Republika BiH:

- IZ TEKSTA PROIZLAZI DA HARIS SILAJDŽIC NEMA PRIGOVORA NA CINJENICU DA SE AMENDIRANJEM ANEKSA 4 IREVERZIBILNO CEMENTIRA, LEGALIZIRA REPUBLIKA SRPSKA. On samo malo ceprka, k'o kokoš na bunjištu, oko tehnickih detaljcica dogovora o Brckom, što je veleizdaja.

- Vuk dlaku mijenja, cud nikada. NKRBiH je vec jednom pogrijesio podrzavajuci Silajdzica. Nemojmo biti iluzorni i misliti da ce se neki dugogodisnji placenik tek tako okrenuti. On je tu da se predstavi kao lider patriota da bi na kraju farse mogao reci: "Pa eto pokusao sam, ali nisu mi dali." Kada dodje do glasanja u Predsjdnistvu ja vam kazem da ce biti 2 za i jedan suzdrzan ili Komsic ili Silajdzic (taman dovoljno da amandman prodje).

- Silajdzic je pokazao "izuzetan dar" da ono shto ucari na cupriji, na mostu poharachi. Recheno fudbalskim rjechnikom: Hare igra za raju, ima sjajne driblinge, ali ne postize golove, eventualno "postigne" autogol, te zato tim za koji (kajno) "igra" izgubi utakmicu.

Izvor http://republikabih.net/

_______________________________


8. Dobra vijest: Prof. Boyle, RUKA SA STECKA, Clan 268 Ustav R BiH na sarajevu-x !?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=60719&st=0&sk=t&sd=a&start=75

_______________________________


9. I MAGAZIN "5ta STRANA SVIJETA" U JAVNOJ RASPRAVI

http://www.pssmagazin.com/index.php/vijesti/bosna/681-ne-dozvolimo-da-nas-odstrane-iz-javne-rasprave-o-amndmanima-za-brko

No comments: