Monday, October 6, 2008

#471 FINALNA IZDAJA DRŽAVE NA POMOLU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

25. maj, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 471

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. Washington II se kuha po starim receptima

2. FINALNA IZDAJA DRŽAVE NA POMOLU

3. ZAŠTO SILAJDŽIĆ NE PITA PROF. BOYLEA "KAKO ISKORISTITI PRESUDU ZA GENOCID?"

4. IZETBEGOVIĆ-KARADŽIĆ ¨VASKRSLI¨ KAO SILAJDŽIĆ-DODIK

5. ČETNIČKI STRAH OD USTAVA REPUBLIKE BiH

6. USTAV REPUBLIKE BiH JE NAŠA SVETINJA, KAO ŠTO JE DAYTON ČETNIČKA SVETINJA

PREGLED MEDIJA

7. MEMOARI AKADEMIKA DUŠANA BILANDŽIĆA: OBAVEZNO PROČITATI

8. DOBRA WEB STRANICA O GENOCIDU

9. IPAK JE PRAVDA ZADOVOLJENA NA NEKI NAČIN


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.


1. WASHINGTON II SE KUHA PO STARIM RECEPTIMA

Oslobođenje 25. maj 2007, javlja, citat:

“Haris Silajdžić je prihvatio sve prijedloge koje su u protekla dva dana pred njega i Dodika iznijeli predstavnici State Departmenta i stoga nas čudi ocjena iz američkih krugova da obojica bh. lidera snose krivicu za neuspjeh u dosadašnjim pregovorima”, kazao je Damir Arnaut, Silajdžićev savjetnik za pravna pitanja.

Dr. Muhamed Borogovac

Arnaut je kasno sinoć nakon sastanka bh. lidera sa Danijelom Fridom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju, izjavio da je Silajdžić prihvatio i prijedlog ustavnih reformi koje bi uključivale ograničenu primjenu entitetskog glasanja u Parlamentu BiH u slučajevima prenosa ili podjele nadležnosti izmedju države i entiteta, te i da se mogućnost za raspuštanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH svede na volju pedeset posto poslanika. U prijedlogu paketa ustavnih promjena iz aprila prošle godine Parlament je moglo raspustiti 25 posto poslanika. - kraj citata.

KOMENTAR: Sjetimo se kako su to Alija i Karadžić radili. Alija je uvijek prihvatao svaki prijedlog međunarodnih posrednika, dok je Karadžić uvijek odbijao onaj dio prijedloga koji nije odgovarao četnicima. Alija je 16 puta potpisao razne prijedloge podjele BiH, a Karadžić je svaki put odbijao da prihvati ono što četnicima ne odgovara u tim prijedlozima. Tako je poslije svakih pregovora ostajalo sporno samo ono što četnicima nije odgovaralo, dok je ono što je u prethodnom kompromisnom prijedlogu njima odgovaralo bivalo uknjiženo kao dogovoreno. Na slijedećim pregovorima se počinjalo od onoga što je Alija već prihvatio, a onda je Alija pravio nove kompromise sa onim što su četnici prošli put odbili. I tako, malo po malo, su četnici dobili sve što su željeli, a to je Republika srpska, i to na pola BiH, genocidna država koja nikad prije nije postojala, a mi izgubili Republiku BiH koju je priznao cio svijet.

Evo se ista formula prevođenja Bošnjaka žednih preko vode ponavlja i danas. Silajdžić danas, isto kao Izetbegović tada, sve prihvata u Američkom prijedlogu, i u slijedećoj rundi pregovora će se samo raspravljati kako napraviti kompromis oko imena RS ili imena Policije RS.



2. FINALNA IZDAJA DRŽAVE NA POMOLU

Iz Oslobodjenja od 21. maja saznajemo šta se sprema na "svečanosti" u Americi povodom 15 godina od prijema BiH u UN.

Normalno bi bilo ovim povodom očekivati jednu rezoluciju Savjeta bezbjednosti ili Generalne skupštine UN koja bi na bazi nedavne presude Svjetskog suda pravde o počinjenom genocidu u Srebrenici zahtijevala ukidanje Republike Srpske i entitetske podjele Bosne i Hercegovine. Međutim, Silajdžić i Dodik kao dva lidera - egala, tj. kao predstavnici dviju nezavisnih država, trebaju u trećoj državi (SAD) napraviti jedan sporazum i potpisati neku izjavu o medjusobnim odnosima?!

"Dobro obaviješteni" novinar Oslobodjenja (R. I.) već otkriva spremnost Silajdžića da o tome sa Dodikom razgovara, ali ne otkriva i stav Dodika.

Sada se postavlja logično pitanje da li je politički odmjereno i racionalno da predsjednik države BiH potpisuje u trećoj zemlji neki važan dokument sa jednim nadobudnim liderćićem iz nekog entiteta, u vremenu kada tom lideru i njegovoj poludržavnoj tvorevini visi presuda Internacionalnog suda pravde iz Den Haga nad glavom.

Time se samo jačaju atributi državnosti entiteta što će se sigurno dalje u praksi zloupotrebljavati na štetu funkcionalnosti i jedinstva BiH.

Eventualni principijelni politički dogovori i sporazumi trebali bi da se prave i realizuju u BiH (Sarajevu), a ne u trećim zemljama. Uloga SAD, zbog značaja koji ima u svijetu i BiH, potom može svakako biti od višestruke koristi.

Dževad, Srebrenica



3. ZAŠTO SILAJDŽIĆ NE UPITA PROF. BOYLEA "KAKO ISKORISTITI PRESUDU ZA GENOCID"?


Da Silajdžić smišljeno vara Bošnjake, koji su ga izabrali za njihovog člana predsjedništva, kao i sve Bosance i Hercegovce kojima je stalo do očuvanja države, najbolje se vidi iz "Avaza" od 22. maja, 2007., citat:

Silajdžić nam je kazao kako se jučer imao priliku sastati i s kongresmenima Krisom Smitom (Chris Smith), Rasom Karnahanom (Russ Carnahan) te posjetiti prijatelja, senatora Bob Dola (Dole).

- Osnovno pitanje koje smo pokretali jeste status presude Medjunarodnog suda pravde u Hagu kojom je potvrdjeno da je u Srebrenici počinjen genocid na Bošnjacima. Američki kongres prije dvije godine je usvojio Rezoluciju kojom je potvrđen genocid u BiH, sada je presuda MSP potvrdila isto. Pitanje je kako provesti tu presudu, jer to nije samo izjava, ona mora imati svoje posljedice jer genocid se ne smije legalizirati - naglasio je Silajdžić.

- kraj citata.

Ponovo Silajdžić naizgled patriotski govori. Međutim, on pita za pomoć kongresmene i penzionisanog senatora Dolea, koji nemaju baš nikakvu nadležnost o Srebrenici, a upravo on je sve uradio da Srebreničani, koji imaju vlast, i to na ključnom mjestu, u Srebrenici, odbace ono što im je Prof. Francis Boyle, predložio. Kako mogu kongresmeni i penzionisani senator znati bolje o presudi za genocid od advokata Prof. Boylea čije je to životno djelo. Ako bi kongresmeni zaista željeli da pomognu Srebrenici, oni bi vjerovatno i sami došli da pitaju Prof. Boylea, najboljeg advokata u toj oblasti, kako tu presudu najbolje iskoristiti.

Prije izbora, kada je Silajdžiću trebalo da se predstavi kao patriota, on je redovno kontaktirao Prof. Boylea. Na taj način je sticao povjerenje Bošnjaka iz Amerike. Međutim, kada je dobio izbore, ne samo da je postao gluh na savjete prof. Boylea kako da se postupi sa presudom, nego se aktivno uključio da ga sabotira vodeći ambasadore, "muslimane", u Srebrenicu, obećavajući Srebreničanima pare i humanitarnu pomoć ako ne poslušaju pravni savjet Prof. Boylea, te da umjesto odluke sa pravnom snagom, usvoje rezoluciju BEZ PRAVNE SNAGE.

Dr. Muhamed Borogovac



4. IZETBEGOVIĆ-KARADŽIĆ ¨VASKRSLI¨ KAO SILAJDŽIĆ-DODIK

Autor: Sven Rustempašić

Sarajevo, 25. maj, 2007. – Član Dejtonskog predsjedništva Haris Silajdžić se u Washingtonu nije pojavio kao državnik, nego se (za ovu priliku) degradirao na lidera svoje stranke (SBiH) da bi obavio tajni sastanak sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Pod okriljem američke diplomacije su, navodno, razgovarali o ¨entitetskom glasanju i reformi policije¨.

Bush-ova administracija - koja danas ne uživa niti 30% podrške građana Sjedinjenih država - pozvala je Harisa Silajdžića i Milorada Dodika u SAD, da bi Silajdžić vodio tajne solo pregovore izvan Internacionalnog prava, Povelje UN i Presude Svjetskog suda i tako pravni slučaj države BiH sveo na vaninstitucionalno ¨tezgarenje¨, u cilju konačne legalizacije Republike srpske.

Prošle je godine Haris Silajdžić, sasvim ispravno, protestirao protiv tajnih pregovora nekoliko stranaka u Trezoru Centralne banke u Sarajevu, jer su time, kako je naglašavao, totalno zaobiđeni javnost, pravni stručnjaci, državne institucije, pravna procedura, transparentnost procesa. Sada Silajdžić čini mnogo gori prekršaj od navedenih. Naime, barem je početkom 2006. godine, Prof. Safet Halilović izlazio iz Trezora Centralne banke u Sarajevu i obavještavao javnost da se radi o uništavanju države Bosne i Hercegovine. Sada Silajdžić državi i njenim braniteljima ne čini niti takvu minimalnu uslugu. On je sve srozao na tajni dijalog između sebe kao faktičkog ¨lidera muslimanske falange¨ i lidera četničkog projekta, Milorada Dodika. Suština tih pregovora, i samim izborom sugovornika, je odbacivanje pravne a usvajanje četničke metode i spiska četničkih ciljeva.

Alija Izetbegović i Radovan Karadžić su se sastajali i pregovarali o podjeli (a samim time i nestanku) države Bosne i Hercegovine, mnogo puta – kako prije (!) tako i tokom agresije na Republiku BiH. Sjetimo se Konferencije u Londonu, augusta 1992, kada je zvanično uspostavljen totalno ilegalni, samoubilački izbor ¨strana u pregovoru¨ i pregovaračke platforme: ¨Muslimanski vođa¨ (a ne Predsjednik Predsjedništva Republike BiH) Alija Izetbegović, sa jedne, i srpski/četnički vođa Radovan Karadžić, sa druge strane. Predsjednik Predsjedništva jedne svjetski priznate države, članice UN, odrekao se svog položaja i degradirao se u ¨vođu muslimanske falange¨ i otpočeo pregovore sa vođom terorističke, iredentističke (malo je reći nelegalne) organizacije, paradržavne tvorevine ¨Republike srpske¨, Radovanom Karadžićem. Matrica poraza bila je zacrtana!

Poput Alije Izetbegovića, sada Haris Silajdžić degradira svoj položaj Člana predsjedništva, a Republiku srpsku postavlja na visoku poziciju jednakog partnera, i tako izjednačava žrtvu i zločinca. I to samo nekoliko mjeseci nakon što je Republika srpska na Svjetskom sudu presudom označena kao počinitelj genocida, dakle, kao genocidna, zločinačka tvorevina. Svojim potezima, Silajdžić odbacuje presudu Svjetskog suda, amnestira zločinca, i svrstava ga u istu ravan sa žrtvom, građanima RBiH.

Silajdžić je već pitanje ukidanja genocidne tvorevine RS srozao na ukidanje (farbanje?) ¨entitetskog glasanja¨. A sasvim je očigledno, bilo da ima, bilo da nema ¨entitetskog glasanja¨ – entiteta i dalje ima; vješti pravnici-mešetari mogu svašta napisati i zadovoljiti tu igrariju oko ¨entitetskog glasanja¨. Ali, to sada nije u prvom planu. Sada je velikosrpskom projektu bitno da je internacionalno rješavanje statusa države BiH srozano na tajne solo pregovore Silajdžić-Dodik. A po pitanju nekih ¨američkih garancija¨ koje Silajdžić traži – on ih može ¨objesiti mačku o rep¨, što će mu Dodik kazati nakon što dobije potpise koji su Republici srpskoj još potrebni. Mi ne znamo doista šta je Silajdžić u Washingtonu potpisao/dogovorio, to jest, koliku je destrukciju načinio. Pošto je svaki legalni, javni, transparentni metod odbacio, mi se i dalje nalazimo u njegovoj nemilosti.



5. ČETNIČKI STRAH OD USTAVA REPUBLIKE BiH

Radmanović: Ni Silajdžić ni Dodik ne mogu razgovarati o promjeni imena RS-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da ni Haris Silajdžić ni Milorad Dodik niti neko drugi nema pravo da u Vašingtonu s predstavnicima američke administracije razgovara o promjeni imena Republike Srpske.

Radmanović je izjavio da bi visoki predstavnik u BiH trebalo da reagira na sve antidejtonske izjave koje se mogu ćuti u posljednje vrijeme. Radmanović je na pres-konferenciji kazao da je Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH u okviru njega, a koji se ne mogu mijenjati bilateralnim razgovorima bilo gdje i između bilo koga, jasno reguliran naziv BiH, naziv njenih entiteta i prema tome i RS-a.

Istaknuo je da eventualne promjene Ustava BiH mogu da se dešavaju u državnom parlamentu u predviđenoj proceduri te da nema i ne može biti razgovora o promjeni imena RS-a.

"Oni koji to pokušavaju, djeluju antidejtonski", kazao je Radmanović.

U tom smislu, Radmanović je napomenuo da su razgovori o Republici BiH koja je preddejtonska i nije priča ravnopravnih konstitutivnih naroda BiH antidejtonski.

"Jednostrani politički zahtjevi za promjenu teritorijalne strukture BiH su antidejtonski i visoki predstavnik bi morao da reagira na takve stvari", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao da je u demokratiji legitimno pravo da se predlažu određeni stavovi, ali ne i kada to dolazi od zvaničnih političara koji su dužni da se približavaju Daytonu, te podsjeća visokog predstavnika da mora tada reagirati. -- (FENA)



6. USTAV REPUBLIKE BiH JE NAŠA SVETINJA, KAO ŠTO JE DAYTON ČETNIČKA SVETINJA

Primjetimo kako se Radmanović jedino plaši zahtjeva za povratkom Ustava Republike BiH. Od svih mogućih prijedloga izmjene ustava koji trenutno kruže u javnosti, zašto Radmanović proglašava samo priču o Ustavu Republike BiH "antidejtonskom"? Pa zato što jedino taj ustav ima šansu, jer samo njega imamo pravo tražiti, jer nam je on agresijom otet, dok traženjem nekog "Švajcarskog" ili "Belgijskog", ili "Američkog" ustava, samo učvršćujemo RS. Nažalost, to znaju četnici, a tobože ne znaju "naši" Silajdžić, Tihić i Lagumdžija, pa ni da spomenu povratak još uvijek jedinog legalnog ustava, a to je Ustav Republike BiH.

Da su Izetbegović i Silajdžić govorili o Ustavu Republike BiH kojega su oni bili dužni da brane, kao što Radmanović i Dodik govore o Daytonu, danas ne bi imali RS, niti "entitetsko glasanje", niti trokutastu zastavu, niti sve ostale izdajničke institucije nametnute našoj domovini Republici BiH, čijeg ustava se i sada četnici toliko plaše.

M. B.



PREGLED MEDIJA


7. MEMOARI AKADEMIKA DUŠANA BILANDŽIĆA: OBAVEZNO PROČITATI !

Saznaje se npr. da je još 1991 Tuđman dao Posavinu Srbima (treba li bolji dokaz da je Tuđman podmetnut Hrvatima od strane četnika, baš kao i Alija, Bošnjacima)!

Saznaje se da su Srbi znali da su ih Tito i Kardelj prevarili i podijelili Jugoslaviju na suverene republike.

Saznaje se i to da su Milošević i Tuđman uključili Aliju u (trodijelnu) podjelu BiH još 1991. godine, kada se pokazalo da je podjela (dvodijelna) nemoguća.

http://republikabih.net/



8. DOBRA WEB STRANICA O GENOCIDU


Nažalost, i ovdje su se infiltrirali dežurni kontrolori BH foruma. Na primjer, tu je "na dužnosti" osoba koja se krije iza pseudonima "MIRCERKA". Dotična se predstavlja kao građanski orijentisana osoba, a perfidno zastupa četničke stavove. Prestaje biti perfidna i postaje otvorena četnikuša jedino kada joj se dirne u Dayton. Onda se vise nije u stanju suzdržavati i onda je gora od Dodika i Radmanovića zajedno.

Na neki volšeban način ona je i ovdje moderatorka, kao i na forumu Sarajevo-X, gdje smo je uočili po njenoj vatrenoj borbi za Dayton. Ipak, na ovoj stranci je skupljeno dosta vrijednog materijala o genocidu. Vjerovatno im je zato i dodijeljena "MIRCERKA".

http://www.genocid.org/forum/viewforum.php?forum_id=8



9. IPAK JE PRAVDA ZADOVOLJENA NA NEKI NAČIN

Svi se sjećamo da je Srbija na Euroviziji 2007 pokrala pjesmu prelijepe albanske pjevačice Soni Malaj. Nije se mogla očekivati neka drastična mjera, npr. diskvalifikacija Srbije, na jednoj priredbi kao što je Eurovizija, gdje je glavni cilj da se ljudi lijepo zabave i odmore.

Medjutim, lijepa Albanka je dobila svoju satisfakciju. Zahvaljujući srpskom plagijatu ona je izasla iz anonimnosti u Evropi. S druge strane, srpska pjevačica je već prošlost, niko ne traži njenu muziku.

Slijedi par linkova koji će vas odvesti do spotova Soni Malaj, kojima je posljednjih dana preplavljen You Tube.

http://youtube.com/watch?v=7geOmL2GaN0&mode=related&search=

http://youtube.com/watch?v=4NvjII8_8AM&mode=related&search=


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: