Monday, October 6, 2008

#478 LICNO SAM SE UVJERIO DA JE SOFTIC IZDAJNIK - PRVA LAZ NA OKRUGLOM STOLU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. juli. 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 478

SADRZAJ:

1. IZJAVA KOJA JE ZASJENILA DJENAZU

1.1. CARLA DEL PONTE BACILA RUKAVICU U LICE SOFTICU NA DJENAZI U SREBRENICI

1.2 LICNO SAM SE UVJERIO DA JE SOFTIC IZDAJNIK - PRVA LAZ NA OKRUGLOM STOLU

1.3. DRUGA SOFTICEVA LAZ NA OKRUGLOM STOLU

2. NA EVROPSKOM SUDU POTVRDJENA NJEMACKA PRESUDA ZA GENOCID U DOBOJU

3. MEHOLJIC JE SJEO U HELIKOPTER SA SVOJOM LJUBAVNICOM, A OSTAVIO RANJENIKE

4. NIJE MEHOLJIC RASPOLAGAO SA HELIKOPTERIMA, NEGO IZETBEGOVIC I CETNICI

5. RE: BANKET PROSJAKA - NIJE ZAPADU DAYTON SVETINJA, ALI BOSNJACI MORAJU NACINITI PRVI KORAK

6. RE: BANKET PROSJAKA - POZDRAV IZ MOSTARA

7. RE: BANKET PROSJAKA - MI BOSNJACI SMO TEVECELIJE

8. RE: MEHMEDOVIC

9. STO CE TIHIC NA MARŠU ZA SREBRENICU?

10. DA LI SU "OSLOBODJENJE" I "AVAZ" ZAMIJENILI ULOGE

11. GRADJANI DRUMOM, POLITICARI SUMOM

PREGLED MEDIJA

12. TUDZMAN ZATASKAVAO BLEIBURG JER JE BIO JEDAN OD EGZEKUTORA

13. ESTETSKI PRIREDJENI "GLASNICI"

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. IZJAVA KOJA JE ZASJENILA DJENAZU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

1.1. CARLA DEL PONTE BACILA RUKAVICU U LICE SOFTICU NA DJENAZI U SREBRENICI

Novinari kazu: "Nije vijest kada pas ujede covjeka nego kada covjek ujede psa." Dakle, nije vise vijest da su cetnici prije 12 godina pocinili genocid u Srebrenici.

Medjutim, ipak su novinari dosli do prave vijesti 11. jula 2007. u Srebrenici, koju su prenijele svjetske agencije, a ta vijest je da je Karla del Ponte javno, pred mnogobrojnim novinarima porekla da je imala ikakvu nagodbu sa Beogradom da ne predaje dokumente iz Srbije, i da je izjavila da niko nije ni pitao Tribunal da preda dokaze za genocid koje je njen tim dobio iz Srbije.

Sjetimo se da su se poslije neadekvatne presude za genocid, nasi advokati, a posebno nas agent Sakib Softic, pravdali da nisu mogli koristiti dokaze koje je dobila Carla Del Ponte od Srbije. Oni su cak imali spremljenu pricu da se Karla del Ponte nagodila sa Srbijom da tu dokumentaciju nece dati na Medjunarodni sud pravde, te da bez te dokumentacije iz Srbije nije bilo moguce dokazati "namjeru", te zato nije bilo moguce dokazati genocid Srbije.

DAKLE, TO JE BILA LAZ. SOFTIC VEOMA LAKO MOZE DOKAZATI DA JE ZATRAZIO DOKUMENTACIJU IZ SRBIJE OD CARLE DEL PONTE, AKO JE TO ZAISTA UCINIO. TAKAV JEDAN ZAHTJEV BI SIGURNO BIO ZVANICNO PROTOKOLISAN.

Nema govora da bi Carla Del Ponte sebe izlozila takvoj blamazi, da kao glavni tuzilac UN-a javno laze. Ovim je jos jednom dokazano da su Softic (dakle i njegov sef Tihic) sabotirali Tuzbu za genocid.

Pravnicki (advokatski) profesionalizam obavezuje svakog pravnika da se svim sredstvima bori za svoga klijenta, cak ako je klijent i najgori ubica, a nasa dva pravnika, funkcionera, sabotiraju svoga klijenta - nasu domovinu Bosnu i Herceogivnu.

Kakav pravnicki profesionalizam, kakve trice i kucine - srpstvo u njima je jace.

Slijedi ta veoma vazna izjava Carle del Ponte u originalu na Engleskom, kako su je prenijele svjetske agencije:

FTV carries a long video footage showing Srebrenica survivors accusing the Prosecutors of cooperating with Belgrade, and Del Ponte unsuccessfully trying to respond to accusations. Footage showed a man asking del Ponte did she made a deal with Belgrade to conceal evidence of Serbia’s involvement in BiH war, which she denied stating that nobody asked her Office for documents that could be used for the trial BiH had before International Court of Justice.

Sada, je Softic na redu da predoci dokaz, broj protokola ako postoji, da je zatrazio od Tribunala dokumentaciju iz Srbije. Time bi Softic zauvijek skinuo hipoteku sa sebe kao korumpiranog pravnika koji je sabotirao Tuzbu Republike BiH za genocid.

1.2 LICNO SAM SE UVJERIO DA JE SOFTIC IZDAJNIK - PRVA LAZ NA OKRUGLOM STOLU

Gornja izjava Carle Del Ponte je ponovo dovela Sakiba Softica u centar paznje, pa je to prilika da i ja opisem moje nedavno iskustvo sa Softicem.

Nedavno, u satorkom naselju Srebrenicana na Kosevu odrzavao se okrugli sto "Srebrenica poslije presude Medjunarodnog suda pravede u Hagu". Jedan od gostiju je bio Sakib Softic i on je rekao dvije veoma krupne direktne lazi.

Podjimo redom. U prvoj svojoj diskusiji na okruglom stolu on je objasnjavao kako su stroga pravila dokazivanja zlocina na MSP-u u Hagu. Ispricao nam je slijedecu pricu, sto su svi ucesnici okruglog stola i svi Srebrenicani iz satorskog naselja culi:

Meni kazu ljudi: "Kako niste mogli dokazati da je Jugoslavija pocinila taj genocid?! Pa svi smo vidjeli oznake JNA, zvijezde petokrake na Tenkovima, kamionima, avionima itd.?"

Medjutim, nije to tako jednostavno. Mi smo morali naci dokument, naredbu da se izvrsi napad u odredjeno vrijeme na odredjenom mjestu. Kada god bi mi dosli sa takvim dokumentom, tada bi Srbijanski advokati doveli u sumnju autenticnost dokumenta. Kada bi mi dokazali da je dokument autentican, tj. da nije montaza, onda to jos nije bio dokaz da se napad zaista i dogodio. Pravdali su se kako je bio embargo pa nije bilo goriva za doticni napad, bez obzira sto je naredba bila izdata. Tada bi mi morali "iskopati" izvjestaj sa ratista koji potvrdjuje da je naredba doista i izvrsena itd." - tvrdio je Softic.

Ja Softicu nisam javno odgovorio na to, jer kada sam dobio rijec ja sam odlucio da govorim o najvaznijoj stvari, a to je da Srebrenicani trebaju usvojiti pravosnaznu odluku o izdvajanju iz RS, da ne trosim vrijeme na Softica.

Medjutim, poslije okruglog stola, sam upitao Softica slijedece: Na svakom sudu pa i na Medjunarodnom sudu pravde se dokazni postupak moze provesti i pomocu svjedoka. Zasto ste vi odlucili da ne izvodite zrtve genocida kao svjedoke!? Zar se Prof. Boyle i cijela patriotska BH javnost nije ljutila na vas sto ste trazili da sudjenje traje samo 4 sedmice i to BEZ zrtava gnocida kao SVJEDOKA? Kada vam je Prof. Boyle savjetovao i molio da trazite makar 12 sedmica za dokazni postupak i da izvodite svjedoke vi ste se samo oglusili?

Softic je zinuo kao da je progutao muhu, a onda se na brzinu snasao i rekao da su oni koristili ranije data svjedocenja sa Tribunala.

Mejdutim, to je podvala. Naime, na Tribunalu je Carla del Ponte dokazivala zlocine pojedinih zlocinaca i nisu izvodjeni dokazi niti unakrsno ispitivanje svjedoka o umijesanosti drzave Srbije. Bas zbog preciznosti dokaznog postupka, o kojoj je Softic govorio, nije moguce dokazni postupak pojedinacne krivice, smatrati dokazom genocida drzave.

Dakle, Softic se odrekao svjedoka, i tako izabrao tezi put dokazivanja genocida, pomocu vojne dokumentacije Srbije,a sada samo saznali od Carle del Ponte da on nije ni trazio tu dokumentaciju od nje?!

1.3. DRUGA SOFTICEVA LAZ NA OKRUGLOM STOLU

U svom drugom javljanju na okruglom stolu Softic je rekao najdirektniju laz koju sam ikada cuo od jednog pravnika. Name, Softic je rekao da je Badinterova komisija dala pravni osnov da se osnuje RS.

U stvari Badinterova komisija je dala pravni osnov jedino za Priznanje Republike BiH, koje se ubrzo potom i dogodilo. I u vezi te Softiceve lazi sam konfrontirao Softica poslje okruglog stola. Pitao sam ga: "Kako je Badinterova komisija mogla dati pravni osnov za poseban srpski entitet ili autonomiju, kada u to vrijeme nije bilo nikakvih etnckih granica po BiH?!"

Ovaj put je Softic bio malo vise iznenadjen, pa nije smislio nikavu dodatnu laz, nego je prmrmljao: "Tacno, nije bilo etnickih granica..." i onda je gutajuci gnedle, uhvacen u lazi, trajno zanijemio.

________________________________________________


2. NA EVROPSKOM SUDU POTVRDJENA NJEMACKA PRESUDA ZA GENOCID U DOBOJU

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu potvrdio pravilnost donošenja presuda njemackih sudova, koji su utvrdili da je Nikola JORGIC, bosanskohercegovacki Srbin, pocinio GENOCID u dobojskoj regiji

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je odbio sve žalbene navode bosanskohercegovackog državljanina, srpskog porijekla, Nikole Jorgica, te potvrdio presude njemackih sudova, kojima je Nikola Jorgic osudjen da je pocinio genocid tokom 1992. godine na podrucju opštine Doboj.

Nikola Jorgic je od 1969. godine do 1992. godine živio u Njemackoj, gdje je legalno boravio. Tada se vraca u Kostajnicu, koja cini dio opštine Doboj u Bosni i Hercegovini. Nikola Jorgic je 1995. godine uhapšen prilikom prelaska njemacke granice i zadržan u pritvoru pod sumnjom da je pocinio krivicno djelo genocida. Odlukama njemackih sudova svih instanci, Nikola Jorgic je proglašen krivim za krivicno djelo genocida i osuden na kaznu doživotnog zatvora.

Evropski sud za ljudska prava je danas, 12. jula 2007. godine, donio presudu u predmetu JORGIC protiv Njemacke, broj aplikacije 74613/01. Aplikant, Nikola Jorgic, se žalio Evropskom sudu za ljudska prava da su mu povrijedjena njegova prava zagarantovana clanovima 5. i 6. i 7. Evropske konvencije za ljudska prava na nacin da su njemacki sudovi na pogrešan i arbitraran (proizvoljan) nacin utvrdili cinjenicno stanje, te primjenili, kako domace tako i medjunarodno pravo u krivicnom postupku koji je vodjen pred nadležnim njemackim sudovima. Aplikant Jorgic se žalio da njemacki sudovi nisu imali nadležnost da mu sude za genocid, jer je to u iskljucivoj nadležnosti Medjunarodnog krivicnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, te bosanskohercegovackih sudova.

Evropski sud je u svojoj presudi naveo da su navodi aplikanta u pogledu nadležnosti neosnovani, te da su njemacki sudovi pravilno postupali prilikom odlucivanju o genocidu, primjenjujuci domace i medjunarodno pravo. Nadalje, aplikant se žalio da mu je bilo povrijedjeno njegovo pravo na pravicno sudjenje obuhvaceno clanom 6. Evropske konvencije, na nacin da su mu njemacki sudovi nisu dozvolili izvodjenje svjedoka, te da su preširoko tumacili termin genocida.

Evropski sud je, ispitujuci ove žalbene navode Jorgica, odlucio da njemacki sudovi nisu prekršili nijedan od navedenih clanova Evropske konvencije za ljudska prava na koje se Jorgic žalio, te da njihove presude nisu bile arbitrarne.
--------------------

KOMENTAR: Ovo je veoma vazna presuda. Npr. ovim je utrt put i drugim nacionalnim (tj. drzavnim) sudovima da donose presude za genocid. Dakle, ponovo se pokazuje da Evropa i svijet nisu problem, nego je problem u nasim izdajnicima. Sve ono sto je u rukama svijeta, se povoljno zavrsava po BiH, od medjunarodnog priznanja Republike BiH, preko sankcija Srbiji za agresiju, do raznih Evropskih i Americkih rezolucija o genocidu u BiH, do raznih presuda za genocid, ukljucujuci i ovu. Problem je sto svi ti darovi iz svijeta, cim dodju u ruke nasim izdajnicima bivaju razbijeni u paramparcad.

Potencijal ove opresude je ogroman, buduci da JE DAYTON PODREDJEN EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA. Nazalost, nikakvu bitnu korist za Bosnu i Hercegovinu ne mozemo ocekivati od ove presude, jer ce Silajdzici, Tihici, Lagumdjije, Izetbeogvici i ostale Srbobalije na vlasti naci nacina da se nista ne dogodi, kao sto su nasli nacina da umrtve ostale inicijative iz Evrope, npr. Reformu policije koju je Siljadzic "odgodio" do 2010.

________________________________________________

3. MEHOLJIC JE SJEO U HELIKOPTER SA SVOJOM LJUBAVNICOM, A OSTAVIO RANJENIKE

Poštovanje,

inace nemam obicaj da komentarišem Vaše clanke (sa nekim od njih se nisam slagala jer sam bila na izvoru dogadaja), ali evo ovaj put nisam izdržala.
Naime ja bih Vas lijepo molila da poštujuci novinarski kodeks (sigurno ga poznajete svi), prije nego što objavite neki tekst, da bi bili objektivni kao novinari treba da sagledate sve cinjenici (kako ja kažem treba saslušati i drugu stranu i pustiti citaoce da procijene šta je o.k. bez nametanja svoga mišljenja), tj. da vodite racuna o moralnim kodeksima osoba o kojima objavljujete bilo loše ili dobre strane.

Ovaj komentar se odnosi na Vaš clanak pod renim brojem 7, "Istorijski intervju Meholjica za dane".

Bilo bi dobro da ste prije objave ovoga intervjua u Danima (novina kojoj ja nevjerujem ni jednu napisanu rijec) provjerili datum, kada je doticni gospodin prebacen helikopterom iz Srebrenice zajedno sa svojom švalerkom, a koliko je ranjenika ostalo na poligonu jer nisu mogli biti transportovani zbog doticne dame. Vjerovatno je ona bila važnija neko missssssssssssss. To svi u Srebrenici znaju, a i u Tuzli i drugdje. Mislim da covjek koji je mogao tako nešto da uradi, ne zaslužuje da mu se baš našto posebno vjeruje, jer mene kao citaoca svojom izjavom nije mogao ubijediti u istinitost svojih rijeci.

Ja sam njegov intervju doživila kao odbranu svojih postupaka u ratu, pa je ovdje primjenljiva ona bolje da ja tebe prvi udarim nego ti mene.

Nisam ljubitelj blacenja ljudi ili iznošenja nekakvih cinjenica sada kad te osobe nisu medu živima. Ako si ispravan kao osoba i siguran u istinitist svojih rijeci, onda zašto to nisi prije rekao, nego govoriš sada. E tu nešto ne štima. Niko me ne može ubijediti da se sve ovo nije moglo i prije objeviti, jer ja sam po prirodi osoba koja sve govori u lice, bez obzira ko bio u pitanju (ako mogu svom babi reci onda mogu i predsjedniku države ili bilo kome). Necu više pisati, ali evo neki kratki komentarcic. Nadam se da ce uticati pozitivno na objavu nekih drugih clanaka, a da se poštuje nepristrasnost novinara i istinitost objavljenog clanka (obavezno provjeriti istinitost), jer u suprotnom nisam raspoložena za citanje s obzirom da sam bila dio nekih od dogadaja o kojima Vi pišete.


Nadžija N.
_________________________________


4. NIJE MEHOLJIC RASPOLAGAO SA HELIKOPTERIMA, NEGO IZETBEGOVIC I CETNICI

Postovana gosp. Nadzija,

Nije Hakija Meholjic raspolagao helikopterima, nego Alija Izetbegovic i cetnici koji su ih povremeno propustali, radi "politike" koja je bila u funkciji stvaranja RS. Zar vama nije problem to sto je Alija obezbijedio helikopter i cetnici ga propustili upravo onda kada je Aliji trebalo da ubijedi delegaciju Srebrenicana da izdaju svoj zavicaj radi ostvarenja cetnickog plana eliminacije enklava, sa ciljem stvaranja kontinuirane teritorije Republike Srpske. Svakom pametnom covjeku je to ocigledan dokaz saradnje Alije Izetbegovica sa cetnicima na stvaranju Republike Srpske, a zbog cega su rat i genocid i organizovani?

Osim toga, prebacujete Meholjicu sto blati mrtvog predsjednika i kazete: "Ako si ispravan kao osoba i siguran u istinitist svojih rijeci, onda zašto to nisi prije rekao, nego govoriš sada." Mejdutim, Meholjicev intervju je dat 1998. godine, dakle dok je Izetbegovic bio ziv i u snazi. Dakle, Meholjic je postupio upravo onako kako vi tvrdite da je trebao postupiti neko ko govori istinu. A Izetbegovic se nije usudio ni da pisne, jer kao prepreden covjek, znao je da mu je najbolja taktika u borbi protiv istine da pusti da se prasina slegne, da se ne upusta u demanatovanje, jer se tako ne moze odbraniti od istine. Inace, tu taktiku je Izetbegovic porimjenjivao veoma cesto, npr. on bi se isto tako usutio kada je Sefer Halilovic iznosio slicne tvrdne kao Meholjic. General Halilovic je ironicno okarakterisao to Alijno ponasanje rijecima : "Alija se brani sutnjom."

Postovana gosp. Nadzija, na svakom sudu na svijetu se smatra dokazanim zlocin kada ga posvjedoci jedan puzdan svjedok. Kada je u pitanju Izetbegovicev zlocin - izdaje Ustava Republike BiH - kojega je prema svojoj predsjednickoj zakletvi bio duzan i zivotom da stiti, onda su se tu pojavile vec desetine svjedoka. Dogadja se da veoma ozbiljni ljudi, potuno nezavisno jedni od drugih tvrde istu stvar - Alija Izetbegovic je bio na strani djelitelja, a ne branitelja Republike BiH.

Sta treba da se dogodi da bi Bosnjaci kao Nadzija priznali sebi da ih je njihov predsjenik nasamario i nanio nam necuvene patnje i stradanja, ukljucujuci i genocid u Srebrenici i unistenje drzave, koje ce ispastati sve buduce generacije Bosnjaka.

Dr. Muhamed Borogovac
________________________________________________


5. RE: BANKET PROSJAKA - NIJE ZAPADU DAYTON SVETINJA, ALI BOSNJACI MORAJU NACINITI PRVI KORAK

Zar su zaista Srebrenicani popustili Tihicu? Pa da, njihova odluka iz Marta, da se odvoje od RS, bi podrovala Dayton, no onda bi Schilling predlozio amandmane na Dayton. Cak im je i signal poslao (ovo sa Memorijalnim centrom u Potocarima) da bi ih podrzao. Nije zapadu Dayton vise svetinja. Naravno da ce Dodig biti protiv toga, no nikako mi nije jasno ciji je onda Tihic politicar? Sto ne predje u SDS, ako se vec toliko brine sto ce se njima svidjeti?

Ja sam se bas nadao, kako je pocelo, da ce se nesto desiti - a i dovelo bi BiH ponovno u medije, pa bi mozda i kakva sica opet dosla sirotinji - ovako sve ide za Afriku, nitko vise ne mari za Bosnu.

U srednjoj skoli smo ucili da "Bosna saptom pade" pod Otomansku imperiju. Amen za analizu da "Bosnjaci zamisljaju da u savremenom svijetu postoje neki vazni ljudi, neki savremani age i begovi, koji prema svome nahodjenju donose odluke o sudbini svijeta," to se dakle desava stoljecima. Shilling im dade Potocare, a oni ih vrate Dodigu. Da nije tragicno, bilo bi za umrijet od smijeha. Pa da, ako se nece sami za sebe zauzet, onda ce imat sto imaju. Ne mogu, ne zelim vjerovat, ja se jos uvijek nadam da ce biti nesto 11. i 12. jula.

Nekoliko mojih iskustava:

Kad sam prosle zime doveo americke profesionalne snowboarderke snimati spot na Igmanu i Bjelasnici, one su bile presretne da se po spaljenom Hotelu Igman moze skakati, no bile su malo 'perplexed' (zbunjene M. B.) da u 10 godina od rata ama bas niko nije takao rusevine usred ski-resorta, malo pocistio i tako to.

Prosli mjesec na prikazivanju Carla's List na International Human Rights Watch Film Festivalu, jedan mladic je pitao Carlu DelPonte nakon filma, da li se mozda neko u Bosni organizira da pronadje i pohvata ratne zlocince, kako su Izraelci Eichmanna? DelPonte je rekla da koliko ona zna nitko od Bosnjaka se time ne bavi, ni kao idejom?! Poslije mi je David Rohde (autor knjige o Srebrenici 'Endgame') privatno rekao da je u svom izvjestavanju iz Afganistana naisao zato na Arape i Afganistance razjarene Srebrenicom i Zapadom (i zbog Srebrenice), koji bi se, samo da imaju prilike, u to upustili, no da je tocno da se ne sjeca nikog u Bosni, tko bi zaista zapeo da hvata ratne zlocince.

Shilling ce izdrzati, do kraja mandata, a onda ce u penziju. Kao i DelPonte. Nista se njima lose nece desiti. No da li ce Bosna izdrzati, to, potpuno se slazem, ovisi o Bosancima a ne o 'velikim frajerima'. Svaka cast na komentaru.

Ivo S.

____________________________________


6. RE: BANKET PROSJAKA - POZDRAV IZ MOSTARA

Dragi moji, ODGOVORNI DRZAVLJANI BiH

Vi mi dodjete kao mehlem na rane. Pricate mojim jezikom pravite analize i trazite rjesenja. Bogu hvala kada se stvara kriticna masa odgovornih drzavljana BiH. Namjerno koristim izraz odgovorni drzavljanim BiH, cini mi se da moze zadovoljiti sve ukuse i potrebe.

U svemu vas podrzavam, drago mi je kada ste bez dlake na jeziku pa nazivate pravim imenima sve one koji su nasa velika nesreca.
Javi cu se! Poz.

Hasan H.
_________________________________


7. RE: BANKET PROSJAKA - MI BOSNJACI SMO TEVECELIJE

Muhamede,

Veoma mi se dopada vas nacin razmisljanja i rezonovanja u clanku broj 1. BANKET PROSJAKA ... Pogodili ste mentalitet naseg naroda u bobu. Mi smo, kao sto bi se na engleskom reklo "complacent".

(Comlacent - samozadovoljni, nesvjesni opasnsosti)

A. Makarevic
-------------------------------------

Jedna nasa Bosanka je prije desetak godina rekla istu stvar na cistom Bosanskom jeziku. Ona je kazala: "Mi Bosnjaci smo tevecelije."

___________________________________


8. RE: MEHMEDOVIC

Postovani,

drago nam je da imamo takvih ljudi kao sto ste vi trenutno u Bosni i nasem narodu. Sve sto smo citali ovdje je istina i mi se slazemo u potpunosti s tim. Samo niko nema pravih ideja za bolju buducnost i perspektivu u Bosni i nasem narodu. Nas narod treba vise obrazovanja, rezumjevanja i postovanja izmedju sebe.

Glupa mi je ova izjava od Gospodina Mehmedovica u Avazu 01.07.2007 da se nisu suprostavili Srbima radi dobrog misljnja u Evropi o Bosni. Misljenje Evrope se ne moze tako promjeniti, a u svakom slucaju treba da su nam vaznija nasa djeca, nase familije nego necije misljenje.

Previse smo prava dali Dodiku i Srpskoj Rebublici koja nikad nije trebala ni postojati u Bosni i Hercegovini. Ne samo da smo dali teritoriju naseg naroda, nego i mogucnost za dalje napadanje i pljackanje cijele BiH. Ko im je dao to za pravo da traze drzavu u drzavi!?

Puno uspjeha u daljem radu,

Suhra M.

_________________________________


9. STO CE TIHIC NA MARŠU ZA SREBRENICU?

Objavljujemo izvode iz pisma Ibrahima Halilovica "Oslobodljenju"

Procitao sam sa zanimanjem zapis "Put koji pamti srebrenicku golgotu", objavljen u Oslobodjenju od 9. jula/srpnja 2007. koji govori maršu organiziranom povodom obiljezavanja genocida kojeg su prije dvanaest godina pocinle vojne, milicijske i paravojne snage Republike Srspke po dobro razradjenom planu politickog i vojnog rukovodstva te genocidne paradrzave. I reporter Oslobodjenja, kao i mnoge njegove kolege iz drugih medija, po ustaljenoj praksi, ni jednom rijecju ne spomenu KO pobi tolike neduzne ljude. Takav nacin pisanja je prava umjetnost, neka nova vrsta novinskog iskaza koju nikako ne mogu prihvatiti. Ona se uklapa u onu tradicionalnu bosansku (muslimansku) izreku «Gluho bilo!». Ne culo se! Ne znalo se! Ne pamtilo se!

Takav nacin izvjestavnja se kosi sa osnovnim postulatima novinske profesije, pogotovo u svjetlu pravosnazne Presude Medjunardnog suda pravde u Den Haagu po kojoj su genocid u Srebrenici pocinile vojne i milicijske snage RS kao dio zdruzenog zlocinackog plana na istrebljenju grupe ili citave populacije bosnjackog naroda. Na casovima povijesti, kako je zamisljen taj marš, to bi se moralo ponavljati na svakome koraku, kao i cinjenica da su Srebrenicu izdali oni koji su je trebali stititi – kako UN, tako i politika koju je vodio Izetbegovic i koja je je prethodno nudila Srebrenicanima iseljenje u Vogoscu, kao zajmenu za Srebrenicu.

Tu i takvu politiku nastvalja Sulajman Tihic, ostavljajuci Srebrenicu u kandzama drzave koja je pocinila genocid. Tihic se bez imalo srama obreo medju ucesnicima Marša.

Tihiceva pojava na Maršu je uvredljiva za sve zrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, a pogotovo za Srebrenicane. I u Oslobodjenju od prije nekoliko dana se moglo procitati kako je SDA ciji je Tihic predsjednik odustala od opravdanog i sudski utemeljenog zahtjeva da se Srebrenica izdvoji iz sastava genocidene RS i stavi pod jurisdikciju drzve BiH. Tako je SDA jos jednom izdala Srebrenicu. To Tihicu ni malo ne smeta, jer njegov je obraz debeo kao djon. Tihic se umijesao medju ucesnike Marša kako bi javnosti bacio prasinu u oci, kao on je eto, uz Srebrenicane. Koga ce TV snimati, cije ce izjave prenositi Oslobodjenje, ako nejma Tihica tamo gdje ne bi smio biti! Sama Tihiceva izjava u Oslobodjenju je najobicnija izlizana i otrcana frazetina o hvatanju ratnih zlocinaca, te trazenju nestalih, za što je potrebno naše jedinstvo (!). Tom izjavom, u kojoj nejma ni rijeci o tome ko pocini zlocin, Tihic jos jednom amnestira odgovornosti genocidnu RS i ne dovodi u pitanje njen genocidni opstanak. Tihic je i ovom izjavom jos jednom udario muhur RS na tapiju nad Srebrencom u kojoj je pocinila genocid, a opalio samar zrtvama i zdravoj pameti. Vjeruje da je uknjizio jeftin politicki poen. Može biti da jest kod naivnih. Problem je sto u nasem naroidu ima toliko naivnih koji i dan-danas vjeruju Tihicu i njegovim rijecima nego svjim ocima.

Ne cudim se Tihicu, on je takvoga kroja i soja, obraza debelog kao djon, ali su cudim onima koji su mu dopustili da koristi taj Marš za sticanje jeftnih politickih poena, te za dalje ucvrscivanje RS, cjiji je vatreni pobornik i drzavotorac. Tihic je poznat po svom antibosanskom i antibosnjackom djelovanju. Sjecam se kako nas, zrtve cetnickog zlocina na prvom predizbornom skupu poslije rata u Hanau u Njemackoj ubjedjivao da glasamo za ratne zlocince poput Biljane Plavsic, a ne za Bosnjaka, koji nije bio iz SDA, a koji se kandidirao za mjesto predsjednika RS. Tihic je sabotirao Tuzbu RBiH protiv SRJ za genocid odbivsi besplatne usluge profesora Boyla koji mu je nudio sudsko ukidanje RS i naplatu stete, a angazirao je anonimusa Sakiba Softica koji nista nije ni dokazivao na Sudu, jer mu je Tihic tako naredio. Tako ni genocid u Srebrenici nije dokazao Softic, nego Prf. Boyle na prva dva rocista, te Carla del Ponte i njen tim na Trubunalu. Tihic se i danas srcano bori da se usvoji propali paket ustavnih promjena i tako legalizira genocidna RS kao ustavna kategorija. Stoga mene cude oni koji su mu dozvolili da se sejtani na Maršu, tim vise jer su Carli del Ponte porucili da ne dolazi u Srebrenicu, mada je, ruku na srce, ona ucinila i mnogo dobroga za Srebrenicu, svakako mnogo vise nego Sulejman Tihic.

Inace, ovakve marseve bi trebalo organizirati za mladez iz tzv. RS, ali i za Dodika i ostale njegove klonove kako u RS, tako i u svijetu koji nijecu genocid i koji brane genocidnu RS kako bi na pravom mjestu ucili kakav su zlocin pocinili njihovi stariji, pod uvjetom da im lekciju o tome ne drze ni Tihic, a da ne izvjestavaju novinari koji izvjestavaju sa toga marša.

Jer od takvih nece nauciti nista.

Ibrahim Halilovic, slobodni novinar, Windsor, Canada
______________________________________________


10. DA LI SU "OSLOBODJENJE" I "AVAZ" ZAMIJENILI ULOGE

SARAJEVO, 11.07.2007. Uspješnom privatizacijom Oslobodjenje je nedavno istrgnuto iz ruku Lagumdžije Zlatka i njegove privatne lajave pudlice Kurtovic Senke, pa ga sada vode imucne Sarajlije i uredjuje Vlastimir Mijovic koji je od novih vlasnika dobio potpunu uredjivacku slobodu što je prvi takav slucaj u dnevnicima u BiH nakon rata. Oslobodjenje se tako nenadano našlo na najboljem putu da ustane u odbranu vrijednosti Bosne i Hercegovine – gradjanske i multietnicke zemlje podjednako dobre za sve i na svakom njenom suverenom pedlju. Nadamo se da nece razocarati gradjane BiH, koji su ga do sada bojkotaovali zbog izdajnicke politike Senke Kurtovic, Hamze Baksica, Zije Dizdarevica, Gojka Berica, okorjelih i zadrtih advokata Republike Srpske.

S druge strane Avaz, kojega je Radoncic nedavno vratio u izdajnicki tabor (za ljubav Silajdzicu i perspektivu biznisa sa Deltom, o cemu smo svojevremeno pisali) aktivno preuzima nekadasnju ulogu "Oslobodjenja" u uništavanju Bosne i Hercegovine. Ovih dana Avaz ponovno stavlja, sada vec otvorenog izdajnika Tihica, na udarna mjesta. Osim toga, ovih dana Avaz zajedno sa Silajdzicem vraca na scenu i bajku o piramidama, zbog koje mi Bosnjaci svakodnevno, u naucnim krugovima sirom svijeta, dobijamo imidz lazova i prevaranata.

Svugdje u svijetu su naucnici ljudi od najveceg povjerenja. Jedno je kada neki prosti ljudi, kakvih ima u svakom narodu, lazu i provaljuju, a dugo kada to se to radi u ime nauke.

Mi Bosnjaci moramo zaustaviti tu necuvenu blamazu sa piramidama, koja ima jedan jedini rezultat, a to je da u svijetu biva kreiran imdz o lazljivim Bosnjacima, kod kojih cak i naucnici lazu i falcifikuju, prikazujuci iskopine iz raznih era, kao dokaze nekakvih gigantskih prastarih piramida.

Silajdzic i Radoncic nisu budale, oni znaju da su u lazi kratke noge, da se svaka laz razbije o glavu lazovu i da nikada ne moze biti koristi od lazi, pogotovo ne od lazi koja se moze veoma lahko dokazati, a ipak guraju laz o piramidama. Zahvaljujci mijesanju politicara (Silajdzica, Tihica ...) i korumpiranih medija, npr. Radoncicevog Avaza, u javnosti su lazovi i sarlatani potpuno nadglasali prave BH naucnike koji od pocetka stoje na strani istine, da ne postoje nikakve piramide u tzv. Dolini piramida.

To je u stvari ona stara Alijina politika - Alija nam je nabio imidz "islamskih fundamentalista", a Haris, u cijoj sluzbi je sada i "Avaz" nam nabija imidz svjetskih prevaranata.

Amar Delic, Sarajevo

_________________________________


11. GRADJANI DRUMOM, POLITICARI SUMOM

Neki Rezultati opsežnog jednogodišnjeg ispitivanja javnog mnijenja u BiH, koje je za Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) proveo istraživacki institut Oxford International pod nazivom "Glas tihe vecine":

Gotovo devet od deset ispitanika prihvata bh. identitet, ali postoji manjina od 14,2 posto (vecinom Srba i u manjem broju Hrvata), koji se iskljucivo identificiraju sa svojom etnoreligijskom grupom. Neki od njih su raseljene osobe koje se nikad nisu vratile u prijeratne domove. Ove osobe s iskljucivim identitetom su manje sklone mirnim oblicima politickog djelovanja, a dvostruko sklonije korištenju nasilja kako bi postigli politicke ciljeve. U izvještaju se sugerira da ove osobe predstavljaju segment bh. društva koji zahtijeva pomno pracenje kod bilo kakvih znacajnijih promjena, posebno ustavnih.

Medu gradjanima BiH postoji velika spremnost za promjene. Devet od deset ispitanika favorizira "veliku promjenu", polovina odbacuju dejtonski ustav, dok gotovo tri cetvrtine žele promjenu sistema vlasti. Medutim, postoje velike razlike izmedu pojedinih bh. naroda. Dok 70,3 posto Hrvata i 59,2 posto Bošnjaka smatra da Daytonski mirovni sporazum nije postigao uspjeh, 68,3 posto Srba misli suprotno. Uprkos razlikama u vezi s modelom buduceg uredenja BiH, "tiha vecina" je više zainteresirana za razlicite varijante jedinstva nego za podjelu.
_________________________________________


11. Želim umrijeti u zemlji u kojoj sam se rodio

Ilija Jurišic

Na adrese nekolicine visokopozicioniranih osoba u državnim i pravosudnim institucijama BiH prije nekoliko dana iz Beograda je stiglo dramaticno pismo u kojem Ilija Jurišic, nekadašnji predsjedavajuci Opcinskog vijeca Tuzla, koji se od 11. maja ove godine nalazi u srbijanskom pritvoru, traži pomoc i prebacivanje u našu zemlju, saznaje „Dnevni avaz“.

Protiv Jurišica, koji je na putu prema Njemackoj uhapšen na Beogradskom aerodromu, srbijanske vlasti provode istragu zbog sumnje da je 15. maja 1992. godine pocinio navodni ratni zlocin u tzv. slucaju „Tuzlanska kolona“. U pismu napisanom 20. juna, koje je nakon petnaestak dana stiglo u BiH, Jurišic, isticuci da je nevin, moli da iz Beograda bude vracen u BiH, odnosno Tuzlu ili Sarajevo.

- Neka me tamo procesuiraju i ako se utvrdi da sam kriv, neka odgovaram - napisao je Jurišic, podsjecajuci da je državljanin BiH i da je na to ponosan.

U na momente veoma emotivnom, rukom pisanom pismu, Jurišic navodi da je u teškom zdravstvenom i psihickom stanju.

- Ako ovo još potraje, moj život bit ce doveden u pitanje. Ali ja, ako dode do najgoreg, želim kosti ostaviti u zemlji u kojoj sam se rodio. Iz srca mi niko ne može išcupati Bosnu i Hercegovinu, uz dužno poštovanje naših susjeda i svih ljudi na svijetu - stoji na kraju pisma potpisanog sa „vaš državljanin Ilija Jurišic“.

(E.HUREMOVIC - Avaz, 13. juli 2007.)

----------------------

KOMENTAR: U isto vrijeme dok liju krokodilske suze za Ilijom Juricem, Tuzlanski funkcioneri daju sasvim suprotne signale Srbiji. Naime, ako se tako lako mire sa davanjem pola drzave cetnicima, cak i poslije presude za genocid, pomirice se i sa mucenjem i tihim ubijanjem Ilije Jurica, koje se sada odvija u Beogradu. Ovo je ujedno i prilika za perfidne tuzlanske srbalije, koji se upadljivo busaju u prsa kako su "pravi Tuzlaci", dok provode cetnicku politiku "zavadi pa vladaj" sireci i povodom ovoga dogadjaja mrznju protiv Sarajeva, koje eto "nista ne cini za Tuzlu".

Sarajevski politicari na vlasti nista ne cine za Tuzlu, ne zato sto su "has Sarajlije", nego zato sto su srbalije.

________________________________


PREGLED MEDIJA


12. TUDZMAN ZATASKAVAO BLEIBURG JER JE BIO JEDAN OD EGZEKUTORA

http://www.blogihrvati.com/jml/index.php?option=com_content&task=view&id=447&Itemid=131


13. ESTETSKI PRIREDJENI "GLASNICI"

http://republikabih.net/


******************************************************************************

No comments: