Friday, October 10, 2008

#479 MI BOSNJACI MORAMO SUDITI TIHICU I SOFTICU ZA IZDAJU TUZBE ZA GENOCID

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

21. juli. 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 479

SADRZAJ:

1. REFORMA POLICIJE I HAJKA NA HEROJE ODBRANE

1.1. SILAJDZICEV BLANKO CEK ZA DODIGA

1.2. LOBISTI SU SAMO LUTKE NA KONCU

1.3. NAORUZANI CETNICI POSTALI "ZRTVE RATNIH ZLOCINACA", A UCENICI SREDNJE SKOLE MUPa POSTALI DOZVOLJENI CILJEVI ZA ODSTREL

1.4. KAKO UKINUTI RS

2. DOSTOJANSTVENU GOSPODJU FATU ORLOVIC NE MOGU KUPITI NI CETNICI NI BRATUNACKI IZDAJNICI

3. ZASTAVE REPUBLIKE BiH U POTOCARIMA TRN U OKU REPUBLIKE SRPSKE

4. JOS JEDNA PRESUDA IZ SVIJETA KOJU NASI IZDAJNCI NECE ISKORISTITI ZA UKIDANJE RS

5. BLAMAZA SA PIRAMIDAMA SE NASTAVLJA: Chronicle of Higher Education o "piramidama" kod Visokog

6. MI BOSNJACI MORAMO SUDITI TIHICU I SOFTICU ZA IZDAJU TUZBE ZA GENOCID

7. SDA, STRANKA UDBASA I KOSOVACA, JE KREIRANA OD STRANE SANU SA CILJEM UNISTENJA BOSNJAKA

Jedan objektivan pogled na istoriju Bosne.

8. BOGOMILS

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------


1. REFORMA POLICIJE I HAJKA NA HEROJE ODBRANE

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

1.1. SILAJDZICEV BLANKO CEK ZA DODIGA

Silajdzic pravi nove ustupke u reformi policije, tako da bi se po njemu sve trebalo zavrsiti samo sa legalizacijom Policije Republike Srpske, sa mozda naznatno promjenjenim imenom.

Avaz od 17. jula 2007. pise, citat:

- Predsjednik Silajdžic i SBiH do sada su prihvatili sve ponudjene prijedloge za reformu policije, cak i kada su oni znatno odstupali od ranije dogovorenih rješenja. Mislimo da, takoder, treba razmotriti praksu koja je postojala u slicnim situacijama, poput iskustva s reformom policije u Sjevernoj Irskoj - kaže Arnaut

Kraj citata.

Dakle, Haris Silajdzic se i dalje trudi da ponisiti ono sto je Evropa teskom mukom uspjela iskamciti - prisanak Skupstine RS za Reformu policije u koju su ukljucena "tri evropska principa". Sada Dodig pokusava povuci taj pristanak, ali Evropa insistira da se odluke Dirakcije za reformu policije implemenitraju. Pri tome ocigledno Dodig ima podrsku Silajdzica, koji umjesto da kao i Evropa insistira na prijedlogu Direkcije, prvo trazi odgodu reforme do 2010, a sada pristaje da se sve mijenja, slazuci se sa svakim novim prijedlogom. Pristajuci na sve, Silajdzic daje u stvari Dodigu "blanko cek". To je isti onaj nacin pregovaranja, tacnije varanja Bosnjaka i nasih prijatelja iz svijeta, kojega je Izetbegovic svojevremano primjenjivao toboze zalazuci se za cjelovicu BiH, dok je uoci pregovora govorio: "Trazicemo jedinstvenu BiH, ali necemo ici ispod vracanja muslimanskih teritorija." Odajuci odmah da ce se zadovoljti i "nekom teritorijom za muslimane" on je davao signal medjunarodnim medijatorima pregovora od Lorda Owena do Holbooka da ce dogovor biti najlakse postignut podjelom BiH, te su oni sukladno tome i davali razne prijedloge podjele BiH, sto nas je dovelo od priznanja Republike BiH do priznanja Republike Srpske.

Sada nam istim trikovima u pregovorima podvaljuje Siljadzic.

1.2. LOBISTI SU SAMO LUTKE NA KONCU

Kao nekada Alija, tako danas Silajdzic, vjesto manipulise nase prijatelje u Americi kao sto je npr. kongresmen Chris Smith. Kongresmen je daleko od BiH i stoga je neupucen u detalje nase situacije, te se on uzda u Bosnjake da ga nasavjetuju sta da trazi za nas. Znam iz licnog iskustva kako lobisti rade, bio sam prisutan kada je Americki senator Barney Frank, rekao grupi Bosnjaka: "Ja cu vas podrzati, kazite mi kako." racunajuci da sami "Bosanci" nabolje znaju svoj interes. Iz Smithove izjave u Avazu se vidi da je njemu kazano da je promjena imena policije RS velika stvar za BiH, te da se on zalaze za "model proveden u Sjevernoj Irskoj", gdje je promjenjeno ime policije.

Kada se zna da lobisti u Americi lobiraju za ono sto se od nih trazi, potpuno je besmisleno trositi se na skupljanje lobista, kada ce oni slusajuci nase izdajnike biti samo nesvjesni pomagaci u unistenju BiH. Eventualni nasi lobisti nece promjeniti bas nista u Americi, ali ce nesvjesno pomoci Silajdzicu u varanju Bosnjaka, jer ce govoriti ono sto ih on savjetuje, a nedovoljno upuceni Bosnjaci ce misliti da je to ono sto Amerikanci zele.

Cak je i bolje za BiH da namamo nikakvih lobista, jer lobisti ce slusati nase izdajnike, a nezavisni americki kongresmeni i senatori ce misliti svojom glavom, te vjerovatno donositi ispravne i postene odluke, ako ikada ponovo BiH dodje na dnevni red Kongersu USA.

Evo kako je nas lobista Chris Smit nasavjetovan da lobira za Silajdzica, tj. za promjenu imena policije RS, a ne za tri evropska principa, citat iz Avaza:

"Americki kongresmen Kris Smit (Chris Smith) prošle sedmice istakao je da bi u našoj zemlji trebalo primijeniti model iz Sjeverne Irske. Tamo je, naime, policijsku reformu vodila tzv. Patenova (Patten) komisija koja je ocijenila da ime policije nije samo simbolicno nego nosi izuzetno snažne konotacije te je ime policije u toj zemlji na kraju i promijenjeno u skladu s preporukama ove komisije."

1. 3. NAORUZANI CETNICI POSTALI "ZRTVE RATNIH ZLOCINACA", A UCENICI SREDNJE SKOLE MUPa POSTALI DOZVOLJENI CILJEVI ZA ODSTREL

Vec je poznato da je Momcilo Mandic oslobodjen odgovornosti za maskr ucenika srednje skole MUP-a RBiH na Vracama jer je sud proglasio da kadeti nisu bili civili jer se radilo o pripadnicima skole za policajce. Medjutim, ratni zlocin je i kada se pobiju ili zlostavljaju zarobljeni vojnici, a kamo li djeca od 14-18 godina cija je jedina krivica sto su bili kadeti policije Republike BiH. E Sud se i tu dojetio! Sud kaze da je bilo oruzja u krugu skole.

S druge strane naoruzani cetnici koji su sjedili na arsenalu oruzja i objesno pucali po okolnim tuzlanskim zgradama se proglasavaju zrtvama ratnog zlocina i izdaju se potjernice interpola za braniteljima Tuzle, na osnovu cega je nedavno uhapsen i podvrgnut prefidnom zlostavlanju beogradske policije Ilija Jurisic.

SIPA, ciji danasnji kadar malo upucenije Sarajlije karakterisu rijecima "cetnicki romanijski korpus sisao u Sarajevo", aludirajuci na prave cetnike sa jedne strane i nase "kooperativce" sa druge u SIPA-i, je pokusala da "po nalogu suda u Bijeljini privede Šemsudina Muminovica, ratnog komandanta 206. viteške brigade Armije Republike BiH."

Mecka je zaigrala i pred vratima Selima Beslagica koji je takodjer bio uhapsen, pa privremeno pusten, zbog istog "zlocina" kao i Jurisic, zbog odbrane Tuzle.

Poptuno opravdano sada Selim Beslagic vapi za pomoci na sve starne svijeta, nabrajajuci svoja priznanja koje mu je "svijet" davao dok je Republici Srpskoj trebala Selimova kooperativnost na ucvrscenju Daytona, dok jos nisu bili usvojeni zakoni kojima se Republici Srpskoj daju atributi drzavnosti, kao sto je npr. Izborni zakon po kojem Republika srpska postala posebna izborna jedinica, tj. dobila taj najvazniji atribut drzavnosti dok je Selim Beslagic bio na vlasti.

Ako tada Selimu Beslagicu nije previse smatalo sto cetnici postaju legalna vlast na pola Bosne i Hercegovine, prirodno je da sada trpi posljedice te svoje kratkovidosti.

Tragicno je da su se branitelji Bosne i Herecegovine nasli u situaciji da bivaju progonjeni za ratne zlocine i to od strane pravih ratnih zlocinaca koji sada uzivaju plodove Alijinih, Harisovih, ali i Beslagicevih daytonskih pregovora sa cetnicima. Medjutim, mi svi, zajedno sa njima, sada ispastamo zbog njihovog tadasnjeg nemarnog, da ne kazem izdajnckog odnosa, prema nasoj drzavi Republici BiH.

Kada su Srebrenicani vapili za pomoc, evo kako su njihovi vapaji primljeni od strane nasih tadasnjih civilnih i vojnih vlasti, u kojima su bili i Beslagic i Muminovic, da ovaj put ne spominjemo glavne krivce, prave izdajnike Izetbegovica i Silajdzica. Slijedi svjedocenje tadasnjeg borca "Shobe" objavljeno na web stranici Sarajevo-x.

"...kada je Srebrenica padala niko se nije previse sekirao. Ja sam u to vrijeme bio na liniji na Treskavici i culi smo sta se desava. Nismo mogli vjerovati da necemo nista poduzeti, i da ce narod da bude pobijen, a da nasa jedinica nece ni metka opaliti. Bilo je takvo zatisje na liniji da si mogao gljive brat pola metra od cetnickog rova. Sad me je stid i sram sto nesto samoinicijativno nisam poduzeo bez obzira sto sam bio dio organizovane vojne formacije.

Rasima Delica i kompletan tadasnji vrh armije treba na sud zbog ne poduzimanja nikakvih aktivnosti u svrhu otezavanja neprijateljskih aktivnosti oko Srebrenice. Mnogo njihovh jedinica ne bi bilo u stanju da uopste dodju na podrucje Srebrenice i ucestvuju u genocidu.

Jedan dobar dio krivice za desavanja u Srebrenici pada na nasa ledja i zbog toga treba da nas je SRAMOTA. Za cetnike me nije briga, oni ce uvijek biti takvi kakvi su, ali nas kukavicluk je najgora stvar zbog kojih treba da imamo nocne more..."

Kraj citata

I danas se Tuzla, Sarajevo, Mostar, Zenica, Bihac, Cazin, Kladusa itd. itd. brane u Srebrenici, a i danas Bosnjaci na vlasti, od Malkica i Ahmetovica do Tihica, Silajdzica i Lagumdjije podmecu klipove casnim pojedincima iz naroda koji se pokusavaju nositi sa cetnicima. O dva takva pojedinca pisemo u prilozima 2. i 3. koji slijede kasnije u ovom "Glasniku".

1.4. KAKO UKINUTI RS

Zbog svih gornjih problema, Bosancima i Hercegovcima (tj. gradjanima BiH kojima je stalo do drzave BiH, bili oni etnicki Hrvati, Srbi ili Bosnjaci) je postalo jasno da sa daytonskim "ustavom" i sa Republikom Srpskom o vratu nema napretka Bosne i Hercegovine, te se pitaju: "Kako ukinuti RS?"

Nazalost, ne postoji carobni stapic, neka odluka kojom se to moze postici. Vec 12 godina se u institucijama BiH izgradjuje i legalizuje RS, tako da je sada jedino moguce povlaciti poteze koji ce obrnuti taj proces, a ne i ukinuti RS preko noci, jednim potezom.

Evo nekih mogucnosti koje jos imamo:

1. Zajedno sa Evropom trebamo insistirati na provodjenu reforme policije "sa tri evropska principa" kojom bi se prakticno ukinula policija RS. Nazalost, umjesto toga Silajdzic trazi samo neznatnu promjenu imena policije RS, otezavajuci posao Evropi.

2. Podrzati poslanike Skupstine opstine Srebrenica da donesu pravosnaznu odluku o izuzimanju Srebrenice iz jurisdikcije RS. Umjesto toga Tihic, Silajdzic, Komsic i Lagumdjija sprecavaju donosenje pravosnazne odluke, te varaju Srebrenicane obracajuci se "svijetu", a "svijet" nam ne moze pomoci bez te pravosnazne prvostepene odluke.

3. Ne pristati na popis stanovnistva dok god postoji RS, jer je to jos jedan papir drzavnosti koji treba Republici Srpskoj. Sad je jos uvijek na snazi u Ujedinjenim nacijama popis iz 1991. po kojem su Bosnjaci vecina u Podrinju, Hrvati u Posavini itd. Time je oslabljena pregovaracka pozicija RS u pregovorima za novi ustav. Pristankom na popis bi samo dali nove papire drzavnosti Republici Srspkoj i time bi ojacali njihovu pregovaracku poziciju u pregovorima za promjenu Ustava.

4. Ne treba nikada pristati ni na kakvu novu legalizaciju bilo koje institucije RS, tj. ne smiju se vise prihvatati zakoni kojima se stvaraju "zajednicke", a ne jedinstvene institucije, kao sto je to ucinjeno sa Vojskom. Na primejr, stvaranje zajedicke policije umjesto jedintsvene, bi samo bila legalizacija policije RS, koja bi se onda mogla legalno razdruziti kada RS odluci da se razdruzi od BiH.

Ima tu jos poteza koji bi zadali teske udarce Republci Srpskoj i pokrenuli proces njenog ukidanja. Jedan takav potez bi bio da Silajdzic povuce svoj potpis sa daytonskog sporazuma, kao sto je povukao Sacirbegovic, i da trazi povratak privremeno suspendovanog Ustava Republike BiH. To su od Silajdzica trazili BH patrioti u USA u vise navrata prilikom njegovih posjeta, ali se on samo oglusivao o te zahtjeva, dok je bestidno nastavljao traziti neko apstraktono ukidanje RS od nekog apstraktnog svijeta, propustajuci konkretne prilike da to i ucini povlaceti svoj potpis na Dayton. Silajdzic nije stavio taj potpis u Daytonu tek tako, on stoji iza njega, to je njegovo zivotno djelo, jer on je znao sta znaci i kuda vodi taj potpis i on ga nikada nece povuci, nego ce ga zivotom braniti.

Buduci da su na celu BiH sada iskljucivo izdajnici, sve ovo gore nabrojano je samo spisak zelja u ovom trenutku. Jedino sto zaista patrioti BiH mogu sada raditi je da kontrolisu svoje predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH da bi tako zasutavili dalji proces legalizacije RS. Nada je da ce se nekada u vlasti BiH probiti predstavnici one tihe patriotske vecine koji su za cjelovitu BiH, i kojih ima u svim strankama, koji bi otjerali malobrojnije, ali veoma dobro organizovane izdajnike i poceli proces ukidanja RS.

__________________________________


2. GOSPODJU FATU ORLOVIC NE MOGU KUPITI NI CETNICI NI BRATUNACKI IZDAJNICI

Fata Orlovic odbila je milion americkih dolara koji su joj ponudjeni iz odredenih krugova u Republici Srpskoj da bi odustala od zahtjeva za izmještanje pravoslavne crkve izgradene u njenoj avliji u Konjevic-Polju kod Bratunca.

Ovu informaciju u jucerašnjem telefonskom razgovoru potvrdila je i sama Fata Orlovic, dodajuci da joj je novac za otkup zemljišta na kojem je crkva izgradjena nudjen u više navrata. Posljednja nemoralna ponuda iz manjeg bh. entiteta stigla je prije nekoliko dana. U akciju ubjedjivanja nane Fate ukljuceni su i neki bratunacki Bošnjaci poznati po tome što vrlo prisno saradjuju sa vlastima RS.

"Prije nekoliko godina nudili su mi pola miliona. Neki dan su došli sa ponudom od milion dolara. Porucila sam im da me nikakve pare na ovom dunjaluku ne zanimaju. Kažu mi: "Bolje ti je uzmi pare, jer ce crkva biti premještena samo prekoputa". Rekla sam im da mene ne interesuje gdje ce oni crkvu postaviti, mogu i nasred asfalta, ali da ja hocu da je maknu sa moje zemlje. Mene ne mogu kupiti", kaže Fata odlucno.

Indikativno je što je posljednja ponuda za otkup zemljišta na kojem je crkva stigla nakon što su visoki politicki i vjerski dužnosnici RS i SPC najavili da ce ovaj objekt biti premješten na drugu lokaciju.

Kao što je poznato, ovu namjeru u Banjoj Luci su prije skoro dva mjeseca obznanili premijer RS Milorad Dodik i vladika zvornicko-tuzlanski Vasilije Kacavenda. Od tada se, medutim, ništa nije dogadalo. Zbog toga su u Bratuncu skloni tumacenju da je novcana ponuda od milion dolara posljednji pokušaj svjetovnih, a narocito vjerskih vlasti u RS da po svaku cijenu crkvu zadrže u Konjevic - Polju. U slucaju Fate Orlovic ta cijena, ocigledno, ne postoji. Od trenutka kada su Dodik i Kacavenda javno najavili izmještanje crkve, Fatu Orlovic, kako tvrdi, niko nije zvanicno obavijestio o takvim namjerama.

"Mene niko nije ni zvao, nit´ mi je ko dolazio. I tada sam rekla, a i sad kažem da im ne vjerujem dok ne pocnu skidati cigle sa crkve. Ne vjerujem ni Dodiku, a pogotovo ne vjerujem Kacavendi, koji je i naredio da se crkva izgradi", kaže Fata.

Preneseno iz Avaza od 17. Jula 2007.
____________________________________


3. ZASTAVE REPUBLIKE BiH U POTOCARIMA TRN U OKU REPUBLIKE SRPSKE


Udruzenje gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" na jedanaestu godisnjicu genocida u Srebrenici 12. jula 2006., na svojoj privatnoj parceli, neposredno uz mezarje, postavilo je jarbol i istaklo zastavu Republike BiH, a neposredno nakon toga postavilo je jos cetiri jarbola sa zastavama Republike BiH. Opsta haranga na Udruzenje je krenula nakon desetak mjeseci, sa izricitim zahtjevom da se uklone zastave Republike Bosne i Hercegovine ili, kako predstavnici oficijelne vlasti kazu "ratne zastave Armije BiH".

Kao glavna meta napada nasao se Ibran Mustafic kao Predsjenik Upravnog odbora Udruzenja Majke Srebrenice i Podrinja i kao i vodja projekta za izgradnju "Spomenika istine o agresiji i genocidu - Srebrenica 95". Postavljene zastave su sastavni dio toga projekta.

Poslije formiranja Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice, prije nego sto je istekao krajnji rok za donosenje Odluke Skupstine opstine Srebrenica, krenula je opsta haranga na pojedine clanove Inicijativnog odbora, ukljucujuci i Mustafica, da bi se opstruirala Odluka SO Srebrenica.

Nakon sto je od strane komunalne policije naredjeno skidanje "ljiljana", tj zastava Republike BiH, a nakon decidnog odbijanja Ibrana Mustafica da to uradi, protiv njega je pokrenuta prekrsajna prijava. Odmah poslije toga, Drago Kalabic i Miroslav Mikes, visoki funkcioneri SNSD-a, zatrazili su da se protiv Ibrana Mustafica pod hitno pokrene krivicna prijava i hapsenje, ako se isti pojavi na teritoriji RS-a.

Na posljednjoj press konferenciji SDS-a na kojoj se novinarima obratio Mladen Bosic, inace aktuelni predsjednik SDS-a, jedna od glavnih tacaka press konferencije ponovo su bile, kako to oni kazu "ratne zastave Armije BiH" u Potocarima.

Predjednik SDS-a je zbog zastava u Potocarima zatrazio hitnu ostavku ministra MUP-a RS Stanislava Cadje, koji, kako rece Bosic "nije uspio da sacuva kontinuitet i teritorijalni integritet Republike Srpske jer se na teritoriji Republike Srpske vijore zastave Republike BiH".

Ibran Mustafic sigurno nece doziviti nikakvo priznanje od nasih vlasti. Medjutim, veliko prizanje je Ibran nedavno dobio od svojih Srebrenicanki. Slucajno sam se nasao sa Ibranom u autu kada su ga nazvale zene iz Srebrenice da ga obavijeste da milicija zahtijeva skidanje zastava i da ga pitaju sta da rade da to sprijece. Ono sto je znacajno u toj cinjenici je da su to bile zene iz neke druge, a ne iz njegove organizacije Srebrenicanki. Dakle, zene iz svih organizacija Srebrenicanki prepoznaju sta je njihov istinski interes, a to je borba za Srebrenicu izvan RS. Tu njihovu borbu sada simbolisu zastave Republike BiH koje se vihore u Potocarima.

Koji ce naredni koraci opste harange protiv zastava Republike BiH u Potocarima i srebrenickih pojedinaca biti, ostaje da se vidi u narednom periodu, ali sta god da bude, izdajnicima i cetncima ce biti sve teze da provode svoje namjere protiv naroda Srebrenice.

Dr. Muhamed Borogovac
_________________________________________________


4. JOS JEDNA PRESUDA IZ SVIJETA KOJU NASI IZDAJNCI NECE ISKORISTITI ZA UKIDANJE RS

BANJA LUKA - Ukoliko Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvati apelaciju 16.200 starih deviznih štediša iz BiH, Republika Srpska i BiH ce bankrotirati.

Svetozar Nišic, predsjednik Udruženja gradana za vracanje stare devizne štednje u BiH i dijaspori, tvrdi za Press RS da štediše traže da im se vrati oko milijardu maraka, što uvecano za kamatu, doseže blizu tri milijarde maraka

Ovog tjedna Europski sud naredio je Vladi RS da isplati Ruži Jelicic iz Banja Luke staru deviznu štednju od oko 167.000 eura.

"Vlada je prekjucer donela odluku o izvršenju presude i Jelicicevoj ce, osim stare štednje, biti isplacene i kamate, po najmanjoj stopi Europske centralne banke od 30. travnja do dana isplate, ali uvecane za tri posto", kaže potpredsjednik Vlade Anton Kasipovic.

Izvor "Pressa RS" iz Vlade RS kaže da, nakon "slucaja Jelicic", stare devizne štediše prakticno odlucuju o financijskoj stabilnosti BiH.

"Oni drže u šaci vlasti oba entiteta. Vlada RS mora poštivati nalog iz Strasbourga u slucaju Ruže Jelicic. Ali, što ce se dogoditi ako Europski sud i u ostalim slucajevima presudi po istom principu? Tko ce to i iz kojih sredstava da isplati? I nisu to samo još dva ili tri slucaja! Prpracun RS iznosi malo više od milijardu KM", tvrdi sugovornik lista.

Medutim, u pokušaju da izbjegnu tu sudbinu, vlasti u Banja Luci i Sarajevu pokušavaju da se nagode sa starim deviznim štedišama.

"Ako se ne dogovore, nije iskljucen bankrot i entiteta i države", tvrdi izvor "Pressa RS".

14.7.2007.
Pincom.info

________________________________


5. BLAMAZA SA PIRAMIDAMA SE NASTAVLJA: Chronicle of Higher Education o "piramidama" kod Visokog

Najava nastavka radova na mjestu tzv. piramida kod Visokog ponovo je izazvala pažnju medjunarodne naucne javnosti. Ugledni americki magazin Chronicle of Higher Education istice da su naucnici širom svijeta osudili projekat Semira Osmanagica kao pseudonaucni, prijetnju stvarnim arheološkim nalazištima u oblasti, te tracenje oskudnih sredstava koja bi mogla biti iskorištena za restauraciju ratom oštecenih arheoloških lokaliteta i institucija.

List dalje navodi da su geolozi koji su radili na licu mjesta rekli da su “piramide” u stvari samo brda, udžbenicki primjer odredjenih geoloških procesa.

Osmanagicevo pisanje takoder nije pomoglo njegovoj kredibilnosti, jer ukljucuje “New Age” interpretacije drevne historije, sa Atlantidom, letecim objektima, energijom iz galakticke jezgre, kojom ce Zemlja navodno biti zapljusnuta 2012. godine, kada se završava ciklus kalendara Maja.

Medutim, projekat ovog arheologa amatera zaokupio je maštu ljudi, ukljucujuci vodece politicare i medije, navodi Chronicle of Higher Education.

Domaci strucnjaci koji su kritizirali projekat su ismijavani, a neki od njih su nazvani izdajnicima, Izvan BiH, medutim, projekt su naucnici uveliko osudili, upozorio je, izmedu ostalog, ugledni americki naucni casopis Chronicle of Higher Education.

(FENA)
--------------

KOMENTAR: Citajuci Osmanagiceve posljednje izjave, ni on se vise ne usudi kazati da tu postoje piramide, ali ga njegovi naivni sljedbenici i dalje slijede.

Dobili smo nekoliko pisama u kojima se "argumentuje" zasto treba nastaviti sa piramidama. Neki se nadaju da ce se "Dolina piramida" pretvoriti u svjetsko hodocasce kao Medjugorje te da ce to omoguciti ekonomski preporod BiH!? Varaju se. U religiji je dozvoljeno vjerovati u cuda, a u nauci nije. U nauci postoji precizno definisana istina, i laz ce se sigurno dokazati (vec je i dokazana). Nije nikakva sramota za narod kada neke cobanice u svom vjerskom zanosu vide Gospu, ali je sramota kada bosnjacki "naucnici", ljudi koji bi se morali boriti za naucnu istinu, otvoreno lazu i bosnjacki drzavnci ih podrzaju u toj lazi. To je dno ljudskog morala. Jer, ko je onda obavezan da govori istinu, ako ni naucnici nisu!?

Osim toga, mozemo biti sigurni da je u taj projekat potroseno do sada mnogo vise novaca nego sto ce se ikada vartiti od "piramidskog turizma", mada je novac najmanji problem.

Ima cak i onih koji nam kazu da mi Bosnajci ne bi trebali smetati projektu afirmacije BH bastine. To je isto kao kada nam kazu da ne bi trebali ici protiv Alije, da bi trebali biti jedinstveni. Ali, sta ce ti jedinstvo iza izdajnika? Isto tako, sta ce ti jedinstvo iza lazi? Nama ne polazi za rukom ni istinu da proguramo, jer imamo brojne dusmane koji nam podmecu na svakom koraku, a kamo li laz. Ova ogormna laz o "piramidama" ce progutati, obazvrijediti, sve one istine o nasoj bastini koje ce biti iskopane na tom inace vrijednom lokalitetu.

To je kao u onoj poucnoj prici u kojoj je coban lazno vikao "VUK". Kasnije, kada je zaista naisao vuk niko mu nije vjerovao. Sve istine koje ce nasi naucnici otkriti u arheoloski veoma bogatoj "Dolini piramida" o nasoj bastini bice zasjenjene sa tom ogromnom lazi o Piramidama. Prvi korak je da se smjesta mora priznati da ne postoje nikakve piramide, a zatim odmah promjeniti to ime "Dolina piramida" koje ce cijeli svijet podsjecati na laz "bosnjackih arheologa i vlasti".

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________

6. MI BOSNJACI MORAMO SUDITI TIHICU I SOFTICU ZA IZDAJU TUZBE ZA GENOCID

Postovani,

Jako cijenim i postujejem Vas trud koji ulazete da bi pokazali pravo lice nase ratne historije i izdaje na celu sa Izetbegovicem i ostalim.

Ako je istaina sto je Carla Del Ponte izjavila u Srebrenici onda gospoda Tihic i Softic moraju da odgovaraju za laz i izdaju. Drugo, nas pravni tim treba sad da trazi od Del Ponte sve te dokumente koji su 'SPORNI, te da se krene u obnovu procesa sa Prof. Boyl-om na celu.

Ako 'NASI' predstavnici nemaju hrabrosti da se napokon krene u proces protiv izdajnika predlazem da se mi dijaspora organiziramo i pokrenemo postupak protiv Softica, Tihica i svih ostalih izdajnika BiH i naseg naroda.

Lijepe pozdreave iz pakleno topolog Kuwaita

Dr. Danijal Dz.

-------

Postovani gosp. Danijal,

to sto je Carla del Ponte progovorila o nasim izdajnicima je vijest samo u instranstvu, a ne i u Bosni i Hercegovini. Razlog tome je sto je Bosna i Hercegovina totalno porobljena zemlja. Ne samo da nas vanjski neprijatelji nastoje potuno iskorijeniti u BiH, nego u tome imaju pomoc ogromne pete kolone, muslimanskih Srba, koji drze sve bitne funkcije medju Bosnjacima. Zato u Bosni i Hercegovini nema nikakvog javnog mnijenja. Tacnije, javno mnijenje je potpuno kontorlisano od strane nasih neprijatelja. Na prste ruke se mogu nabrojati novinari koji ne provode izdajnicku politiku.

Nije da ne bi bilo novinara koji su BH patrioti, ali su oni grubo eliminisani. Koliko se izdajnici boje istine najbolje pokazuje nedavna epizoda sa pomenutom izjavom Carle del Ponte na forumu web stranice sarajevo-x. Naime, neki forumas je objavio taj "Glasnik" na forumu sarajevo-x. Za veoma kratko vrijeme razbuktala se ubudljiva diksusija, ali tada, bez ikakva objasnjenja, moderatori foruma potpuno skidaju tu temu.

Zamislite, bez obzira sto "daytonske snage" drze sve medije, ukljucjujuci i TV stanice koje gledaju milioni gledalaca, ipak ih je strah od "Glasnika" toliko da zabranjuju nase clanke i na forumu kojega posjecuje samo nekoliko desetina ljudi?!

Oni sada uklanjanju sa foruma sve one kod kojih prepoznaju ideje naucene u nasim "Glasncima", a zadrzavaju one koji se ne mogu argumentovano nositi sa "daytonskim snagama". Medjutim, buduci da je "Glasnik" postao jedini zaista nezavisni medij, primjetili smo nevjerovatno povecan promet na nasim web stranicama npr. na http://www.hdmagazine.com/bosnia/ sa koje ljudi masovno skidaju knjigu "Rat u BiH 1992 - 1995" i surfaju po popisu stanovnistca i etnickim mapama iz 1991.

________________________________________

7. SDA, STRANKA UDBASA I KOSOVACA, JE KREIRANA OD STRANE SANU SA CILJEM UNISTENJA BOSNJAKA

Preneseno sa web stranice "Bosnjastvo.com" u nesto skracenoj verziji

Ako podjemo od osnove, odnosno od osnivanja SDA, onda mozemo vjerovati da je idejni osnivac SDA, SANU i srpski akademici na celu sa Dobricom Cosicem. Razlog za ovo vjerovanje, odnosno korijeni za ovo ubjedjenje su izjave Latica, u svojem kazivanju, od hapsenja grupe "islamista" Izetbegovica, pa do njihovog oslobadjanja-pomilovanja.

Rucak u Beogradu priredjen za gospodu bivse robijase, Latica i drustvo, kao i pismo-peticija za oslobadjanje-pomilovanje Izetbegovica, ukazuju da je SDA srpska tvorevina, odnosno srpska politika kako bi se ugusilo Bosnjastvo, dakle Bosnjastvo, a ne muslimanstvo.

Danas, jasno se vidi, da nije za to kriv islam, jer SDA nema veze sa islamom. SDA koristi islam samo kao sredstvo za antibosnjastvo, odnosno propagiranjem islama i nametanjem islama, unistava svaku ideju o Bosnjastvu, Bosnjackoj naciji, Bosnjackoj drzavi i potpunoj izgradnji nacionalnog identiteta Bosnjaka.

Ako je postojala uska tajna saradnja SDA i Beograda (svih srpskih faktora, koje nazivam Beograd) u vrijeme rata, ako je legalizovana, aminovana okupacija Srebrenice, a okupacija je put ka masakru boraca i svih pomagaca boraca, ako je Alija, koristio vazdusni prostor koji su kontrolisali Srbi, kada je htjeo, ako je u Bosnu mogao stici arapaski borac kada je htjeo, iako je Bosna bila komplet opkoljena, to dokazuje da je Beograd u ratu u Bosni protiv Bosnjaka imao jakog saveznika - SDA, kojeg je instalirao kao "muslimansku" partiju i doveo na vlast, kako bi lakse realizovao svoj projekat UNISTENJA BOSNE-REPUBLIKE, UNISTENJE BOSNJAKA I NARAVNO PODJELU TERITORIJE NA SRPSKI I MUSLIMANSKI DEO.

Zato i ja tvrdim Pasha, da nije u pitanju Islam, da islam nije kriv za izdaju SDA, jer bi onda i Bosnjastvo bilo krivo jer se SDA poziva i na Bosnjastvo, zloupotrebljavajuci to ime isto kao sto zloupotrebljava Islam.

Jako puno dokaza je o izdaji Alije i SDA, sto u stvari i nije izdaja vec obavljanje zadatka koji su imali.

Krijuci se iza Islama, kao i iza Bosnjastva, nanijeli su stetu nasem narodu, nanijeli su stetu Bosnjastvu isto kao i Islamu, jer paralelno sa degradacijom Bosnjastva, degradiraju i Islam sa nekim ne muslimanskim nacinom propagiranja vjere koju zagovaraju muslimanima.

Ako pogledamo ko je sve u rukovodstvu SDA, ako smo svjesni da su uglavnom ljudi koji su bili KOS-ovci, DB-ovci, koji su pravili planove o napadu na Hrvatsku, na Bosnu, na Kosovo, ako vidimo da i danas ti ljudi, posebno na Kosovu, koji bijahu, direktni akteri SPS-a i JUL-a prije rata na Kosovu, a u vrijeme rata bijahu aktivno angazovani u vojnim ili policijskim formacijama srpske masinerije, koji su palili kuce, koji su bivali na borbenim linijama, koji su maltretirali i Bosnjake i Albance, a danas su nosioci funkcija u SDA, jasno je da je SDA produkt SANU.

Jednom prilikom, prije par godina, na svecanosti polaganja kamena temeljca za dzamiju u Dobrusu, Predsjednik SDA Kosova rece: "Nijesu cetnici samo Srbi, i kod muslimana ima cetnika"

Ako sagledamo i to da Srbiji nikada nisu smetali muslimani, da ne smetaju ni Muslimani, vec smetaju Bosnjaci i Bosnjastvo, zato je i ta tvorevina SDA stvorena da bi zagovarala muslimanstvo i Muslimanstvo, a ne Bosnjastvo, a krajnji i osnovni cilj SANU-a je da iskorijeni bosnjacku naciju, bosnjacki identitet i bosnjacku misao, a da ostanu kao muslimani, Muslimani, a moze i kao islamisti, jer kao takvi nikada ne mogu imati drzavu, niti ce moci stvoriti drzavu. Kao islamisti nemaju ni potrebe za drzavom, jer islam je svugdje u svijetu i kao muslimani mogu zivjeti u Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj, Njemackoj itd. i da nikada nemju problema, da nikad nemaju zahtjeva osim dzamija i da nikada nemaju nacionalnog poriva niti nacionalnih osjecanja.

...
Bosnjaci su imali (odnosno izgradili) svoj tradicionalno nacionalni islam, koji je bio prisutan u zadnjih nekoliko decenija, sve do projekta SANU da treba stvoriti jedan pokret "bosnjacko-arapsko-islamisticki" koji ce se sukobiti sa nacinalistima i koji ce biti barijera nacionalnoj svijesti i nacionalnom pokretu koji se javljao padom komunizma.

Jakim fondovima koje islamisti dobijaju od raznih donatora, uspijevaju da nametnu svoju ideologiju Bosnjacima, preko raznih humanitarnih pomoci, a posebno preko vlasti koju iskoristavaju za nametanje svoje antibosnjacke ideologije.

Da bi uskratili i medjunarodnu podrsku koju je imala Bosna i bosnjacki otpor, jos u vrijeme rata se prave cistke u vojnim kadrovima, postavljajuci Muslimane KOS-ovce koji okrecu situaciju na terenu u pogresnom pravcu, koji od ideje za multibosnom, sprovode "islamizaciju", legalizirajuci razne vjerske formacije koje dokazuju svijetu da je to borba za ocuvanje islama, a ne naroda, da su ratnici muslimani, a ne Bosnjaci i da bi potrvdili onu propagandu Beograda (zajednicki plan protiv Bosnjaka) o stvaranju neke islamske dzamahirije, sto usporava medjunarodnu intervenciju i sto dan-danas nanosi stetu kod nekih diplomata.
...
No ono sto je najvaznije, otkriveni su, procitani su, izdali su, unistili su, sa cetnicima su surovali, Bosnjake prodali, Bosnjake raselili po svijetu, izmijenili nacionalnu strukturu u Bosni, sto je i bio cilj Srba. Liju krokodfilske suze za zrtvama, a ponovo ubijaju zrtve, lazuci i skrivajuci dokaze, skrivajuci istinu. Pomogli su cak i Beogradu u Tuzbi u Hagu, odradili su u potpunosti plan SANU, i eto sada Beograd nije kriv, kriva Carla del Ponte, kriv Sud, krivi sudije, krivi Bosnjaci, krivi sto su uopste i zivi.
...

Narod ce im suditi, za sve ce platiti jednoga dana.

Mesa

_________________________________________


Jedan objektivan pogled na istoriju Bosne.

8. BOGOMILS

By Grace Halsell

Grace Halsell served as a speech writer in the White House for President Johnson.

Slijedi dio teksta o Bogumilima iz teksta "A GENOCIDE OF MUSLIMS: Bosnia and Beyond". Cijeli tekst se moze naci na linku na kraju teksta.

The early Bogomils were said to have been inspired by the teachings of Mani, a reformer and prophet born in Babylon in A.D. 216. His teachings, known as Manichaeism, was denounced as heresy. Mary Edith Durham, a British scholar on the Balkans, points out "The history of modern Bosnia began during the reign of Tustianian" - this in the sixth century. She adds that "Bosnians at an early date - it is said A.D. 940 - were ruled by elective Bans" or governors. By the 10th century, Father Bogomil was living and with his teachings the new sect which became known as Bogomilism had taken root in the Balkans.

In 1180, Kulin Ban, chief of Bosnia, lapsed from the Catholic Church to become Bogomil. At this time, notes British scholar Durham, "the Orthodox Church appears to have had little hold in Bosnia." She adds that at this early date Bosnia was separate, standing "completely outside" Serbia.

In his study, "The Bogomils," a Cambridge University scholar, Dmitri Obolensky writes that Bogomilism became one of "the most powerful" movements in the history of the Balkans. Nowhere did Bogomilism find more devoted adherents than in Bosnia - already well known for its prosperous farms and rich mines, and for the blustery independence of its local nobles. The nobles as well as the Bosnian peasants were among the staunch supporters of austere Bogomilism. By 1221, one scholar noted, "there were none but Bogomil priests in Bosnia, under whom the country was extremely devout."

Musadik had indicated there were two reasons why his forebears had embraced Islam. The first, as I soon learned, was to escape the persecution of their neighboring Christians. For the Eastern and Western churches, the Bogomils, having disengaged themselves from the Orthodox and Catholic creeds, were "heretics" and "blasphemers."

In her book, "Black Lamb and Grey Falcon: A Joumey Through Yugoslavia," Rebecca West writes that a Council of Constantinople "laid it down that Bogomils must be burned alive." Church leaders condoned the seizing and selling of Bosnians as slaves in Christian lands "because they were not regarded as Christian." West also writes: "Since the Papacy in Rome had staked a great deal on Bosnia, it continued in crusade after crusade against the land, with full indulgences, as in the case of crusades to Palestine...It had used every form of political pressure on neighboring monarchs to induce them to invade Bosnia and put it to fire and the sword."

In 1256, Pope Innocent In (1198-1216) summoned the faithful Christian lords of Hungary to invade Bosnia and seize the lands and treasures of its "blasphemers." In 1247, the Pope urged the Bosnians to return to the Catholic fold, reminding them that his predecessors "had tried to redeem their see by devastating the greater part of it and by killing or carrying away in captivity many thousands of Bosnians." The Bosnians responded by adopting Bogomilism as the official state religion.

In one last supreme effort, the Papacy "supported the Emperor Sigismund of Hungary, who held Croatia and Dalmatia, and who wished to add Bosnia to his kingdom." Though the Emperor "scored the success of capturing the Bosnian king," West writes, the Bosnians were unimpressed "and replaced him by another, also a staunch Bogomil."

After the Turks came to the Balkans, the Bosnian Bogomils, hoping to escape persecution from their neighbors, openly supported the Turks against the Christian rulers. As a result, the Turks in 1415 offered the Bogomils military protection, secure titles to their land and freedom to practice their religion - if they counted themselves as Muslims and did not attack Ottoman forces. The Bogomils quickly accepted the offer.

And so there flowered a kind of free Slavic state within the Ottoman Empire, in which Bosnian Bogomils enjoyed special autonomy and peculiar immunities. The other Slavs must have looked upon the Bosnians as the favored child. The Turks so treated them. The Pasha of Bosnia did not make his capital in Sarajevo, but in Travnik, some 50 miles away. By law, the Pasha could not spend more than one night at a time in Sarajevo. Over the years, Bosnia's Bogomils, some blond and blue-eyed, settled in Istanbul and became part of the ruling elite, serving even as viziers.

A second reason why Bosnian Bogomils became the only Slavs to embrace Islam: their brand of Christianity had much in common with the teachings of Islam. Consider these half-dozen characteristics of the early Bogomils:

- The Bosnian Christians early on turned away from pomp, from elaborate rites and costly clerical raiments and ornate displays of gold. They condemned the use of icons and relics. They rejected the cult of saints.
- They spoke out against the corrupting sale of indulgences.
- They taught "the equality of all God's children." They confessed their sins to one another, which suggests that they recognized no essential distinction between the priesthood and the laity. They were opposed to the feudal order, and criticized the expropriation of land by the established Church and monasteries as well as great estate-owners.
- They kept Sunday as a day of fasting, and did not celebrate the Orthodox feasts. They spurned all prayers used by the Orthodox Church, together with the liturgy.
- They recited the Lord's Prayer at regular intervals and with appointed prostrations. They prayed four times a day and four times a night.
- They laid the greatest stress on ethics, which was derived exclusively from the New Testament.
- They did not drink intoxicants. They held the view that "the vine" from which Orthodox and Catholic Christians made their wines, was first planted by the Devil.

In the books I read I found even their worst critics, such as Comas, a Bulgarian priest, writing in the late tenth century, allowed the Bogomils to have been an ascetic and temperate people. In his "Sermon Against the Heretics," Comas wrote that in appearance, "they are lamb-like, modest and silent" as well as "pale from fasting. They do not talk idly, nor laugh loudly, nor show any curiosity. They keep away from the sight of men, and outwardly they do everything so as not to be distinguished from righteous Christians...The people, on seeing their great humility, think that they are Orthodox."

Cosmas noted that the Bogomils accused priests of laziness, hypocrisy, immorality, as well as an addiction to drinking and robbing. And Cosmas, adding that in his opinion their charges were all too true, blamed the Christian clergy for creating the circumstances leading to the schism that Bogomilism represented.

In his study on "Bogomilism in Macedonia," published in Skopje in 1975, Dragan Tahkovski praises the characteristics of honesty and simplicity that the Bogomils exemplified. He writes that though Father Bogomil "was not a church prelate but an ordinary priest," he nevertheless exemplified such wisdom that "he must have been raised in a highly developed cultural atmosphere in which knowledge could be readily acquired."

My friend--and interpreter, Musadik, was hoping I'd understand that his people had come from a highly developed cultural atmosphere, one in which knowledge could be readily acquired. I guess that was why he kept insisting that I learn how the Bosnians became the only Slavs in the Balkans to embrace Islam.

http://admin.muslimsonline.com/babri/halsell1.htm

No comments: