Monday, October 6, 2008

#476 MEHMEDOVIC: NISMO SE SUPROSTAVILI SRBIMA DA NE OSTAVIMO LOSU SLIKU O BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

7. 7. 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 476

SADRZAJ:

1. BANKET PROSJAKA - KAKO BOSNJACI RAZUMIJU SAVREMENI SVIJET

2. TUZLA SE BRANI U SREBRENICI

3. Sead Avdic pita Genjca i Mehmedovica

4. MEHMEDOVIC: NISMO SE SUPROSTAVILI SRBIMA DA NE OSTAVIMO LOSU SLIKU O BiH

5. ALIJINA "ISLAMSKA DEKLARACIJA" NA DJELU

6. I HRVOJE ŠARINIC SVJEDOCI DA SU IZETBEGOVIC I SILAJDZIC NUDILI PODJELU BiH

7. ISTORIJSKI INTERVJU MEHOLJICA ZA "DANE"

8. DANAJSKI DAR SILAJDZICA I KOMSICA SREBRENICANIMA

9. KNJIGA ME JE OKRENULA ZA 360 STEPENI

10. SREBRENICANI ZELE DA OSTANU U RS JER MI NESTO POKUSAVAMO SA EKONOMIJOM

11. ALIJINI SEHIDI

12. VEOMA LIJEPO VIZUELNO SREDJENI GLASNICI

-------------------------------------------------------------------------
Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 email adresa.
-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. BANKET PROSJAKA - KAKO BOSNJACI RAZUMIJU SAVREMENI SVIJET

Dr. Muhamed Borogovac

Odgovor na pitanje: "Kako Bosnjaci razumiju savremani svijet?" je veoma jednostavan i glasi: "Bosnjaci jos uvijek zive u srednjem vijeku i pri tome su zadovoljni sa ulogom prosjaka."

Bosnjaci zamisljaju da u savremenom svijetu postoje neki vazni ljudi, neki savremani age i begovi, koji prema svome nahodjenju donose odluke o sudbini svijeta, pa i o sudbini Bosne i Hercegovine.

Istina je potpuno suprotna: U svijetu ne postoji niko ko moze donositi odluke o Bosni i Hercegovini prema svome nahodjenju, nego se odluke donose iskljucivo u skladu sa vazecim medjunarodnim zakonima i ugovorima. Pri tome je kljucna uloga samih Bosnjaka. Bosnjaci moraju ispostavljati pravosnazne zahtjeve, ako zele da bilo sta postignu u svoju korist.

Ne moze niko na svijetu pomoci Bosnjacima ako Bosnjaci ne ispostavljaju pravosnazne zahtjeve.

Najnoviji primjer - “Zakon o Memorijalnom centru Potocari” kojega je nedavno "nametnuo" Visoki predstavnik Swartz-Schilling. Po tom zakonu predvidjeno je da “drzavna”, tj. BiH policija obezbjedjuje Potocare.

Kada je nedavno Schilling iskoristio “Bonske ovlasti” i nametnuo taj Zakon, Dodik i ostali politicari iz RS su se zestoko suprotstavili, buduci da taj Zakon rusi osnovni princip na kojem pociva Daytonski Ustav BiH. S druge strane, politicki nepismeni Bosnjaci (koji su ogromna vecina u nasem narodu) su to komentarisali rijecima: “Vidjecemo da li ce Schilling izdrzati!”, kao da je to Schillingova bitka, a ne nasa?! To je najbolji primjer kako Bosnjak gleda na savremeni svijet - u toj slici svijeta Schiling je neki savremani aga ili beg i “bice kako on kaze”.

Na nasu zalost, svijet ne funkcionise tako. U svijetu se vodi zestoka pravna i politicka borba za svaku odluku. Nista bitno se ne moze dobiti kao rezultat milostinje nekih “velikih frajera”, nekih savremanih aga i begova jer takvi velikasi ni ne postoje. Kosovo ce dobiti nezavisnost samo zato sto su Kosovari odlucno ispostavili zahtjev za slobodom, a ne zato sto neki vazan covjek to zeli. S druge strane, Srebrenicani nece dobiti slobodu, samo zato sto nisu ispravno ispostavili zahtjev. To je ta istina koja je svakom dostojanstvenom covjeku u svijetu jasna “kao dan”. Mentalni prosjaci i robovi su nesto drugo. Njima je ugradjen prosjacko-robovski chip u mozak, i oni nisu u stanju da samostalno donose odluke, nego uvijek traze milostinju, da neko drugi umjesto njih donese odluku, a za koju su sami oni nadlezni.

Nikakvu korist Srebrenicani nece dobiti od presude da su zrtve genocida jer nisu ispostavili adekvatan zahtjev, tj. dozvolili su da ih Tihic ponovo odgovori od namjere da donesu odluku o izdvajanju iz RS.

I naravno sve se zavrsilo jos jednim porazom. Svijet je obisla slijedeca vijest, citat:

“Policijska misija Evropske unije (EUPM) odobrila je danas operativni plan policije Republike Srpske za osiguravanje komemorativnog skupa 11. jula i pratecih dogadjaja u regionu Srebrenice, saopceno je iz EUPM-a.”

Dakle, cetnici su ponovo pobijedili, jer eto i dalje ostaje nedleznost policije RS u Potocarima, tj. puni suverenitet RS i poslije Schillingovog nametnutog zakona. I sada ce opet glupavi Bosnjaci, cast izuzecima, kriviti "svijet", "velike sile", "Engleze" itd. koje mrze “muslimane”. Pri tome ce naravno ispustiti iz vida da su i Albanci muslimani, jer bi to pokvarilo njihovu prosjacko-robovsku sliku svijeta. Nije im ni na kraj pameti da krive Silajdzica, Tihica, Lagumdjiju, Malkica, Ahmetovica sto su sve ucinili da Srebrenicani ne donesu pravosnaznu odluku o istupanju iz RS. Rijetki su oni koji ce kriviti nase polticare koji su bacali prasinu narodu u oci trazeci od nenadleznog "svijeta" da dodijeli poseban status Srebrenici, umjesto da su Srebrenicani donijeli tu odluku.

Glupavim Bosnjacima, cast izuzetcima, nije jasno ni da bi ta odluka bila mina pod cijelu RS. Takva jedna odluka bi nepovratno prekrizila Dayton i pokrenula proces u kojem bi Bosna i Hercegovina imala mnogo vise sansi da opstane nego sto ih ima ovako.
_______________________________________________________


2. TUZLA SE BRANI U SREBRENICI

Dr. Vahid Sendijarevic odgovara prijatelju, Tuzlaku zabrinutom zbog incijative da se podijeli Tuzla.
---

Da napravim jednu paralelu onoga sto se zbiva u Tuzli i sto sam jednom dozivio u Americi.

1992-ge, negdje u jesen sam bio pozvan na skup u jednoj jevrejskoj sinagogi u Farmington Hills-u u Michiganu. (Tada su Bosanci i Hercegovci kao zrtve genocida imali ogromnu podrsku Jevrejske zajednice u Americi pa su nas pozvali na svoj skup.) Na skupu su bili Jevreji iz vrha politickog, pravnog, kulturnog i informativnog zivota u Americi. Tema je bila kako sprijeciti Americku vladu da ne uvede zakon po kojem se jednoj hriscanskoj crkvi (sekti) u Kaliforniji zabranjuje da tokom obreda nedjeljom kolju (zrtvuju) pilice na oltaru.

Jevreji su rekli: "Ako dozvolimo Americkoj vladi da zabrani bilo kojoj vjerskoj skupini njihov obred, sutra ce biti nasi obredi na redu." Tada sam saznao da i Jevreji imaju obred zrtvovanja ovce na sjecanje na Ibrahima Bozijeg poslanika, slicno kurbanu kod Muslimana.

Bilo kako bilo, jevreji Amerike su odbranili pravo ovoj maloj hriscanskoj sekti da kolju pilice prilikom svog obreda, a time su odbranili i slobodu za sebe.

Kada se prihvati princip da se drugima moze dijeliti grad kao rezultat genocida, zasto bi onda bilo koji grad bio izuzetak?! Ako je Tuzlacima prihvatljivo da kao rezultat zrtvovanja na oltaru 8,000 ili vise Srebrenicana, Srebrenca moze biti dodijeljena onima koji izvrsise pokolj, onda moraju znati da su ucestvovali u presedanu da se zlocinom moze dijeliti drzava, cime su stvorili sve preduslove da se i njihova Tuzla dijeli.

Ako Tuzlaci hoce da sacuvaju Tuzlu kao jedinstven grad, onda se moraju spremiti ovog 11-og jula, 2007. i otici u Srebrenicu i ostati u Srebrenici onoliko dugo dok se nepravda ne ispravi.

Tuzla se brani u Srebrenici. Svaki osnovac je u stanju shvatiti pricu o cetiri vola i vuku.

_______________________________________________________


3. Sead Avdic pita Genjca i Mehmedovica

Koju politiku u Briselu je branila bošnjacka strana

Zakljucci PIC-a su politicki, ali Genjac i Mehmedovic su to fakticki prihvatili kao formalno-pravno utemeljno mišljenje i to dok još traje analiza haške presude.

Da su bošnjacki predstavnici delegacije Parlamenta BiH Halid Genjac i Šemsudin Mehmedovic, koji su protekle sedmice ucestvovali na interparlamentarnom sastanku u Briselu s delegacijom Evropskog parlamenta, bili protiv toga da se u zajednicku izjavu unese dio iz kominikea Vijeca za implementaciju mira (PIC), on ne bi bio ni unesen.

Samo konsenzus

Ovo je za "Dnevni avaz" jucer kategoricno ustvrdio Sead Avdic, predsjednik BH Slobodnih demokrata, koji iza sebe ima veliko iskustvo sa ovakvih briselskih sastanaka, a 2000. godine bio je i prvi predsjedavajuci interparlamentarnog sastanka.

Stoga, kako je kazao, dobro zna nacin vodjenja i izrade zajednickih izjava, te cijeni da su probosanske politicke snage, tacnije Genjac i Mehmedovic, ustuknuli pred agresivnim istupima nekih srpskih clanova bh. delegacije.

- Zajednicka izjava donosi se na osnovu punog konsenzusa i ocito je da se bošnjacki predstavnici nisu izjasnili protiv unošenja dijela koji se odnosi na to da haška presuda ne stvara pravne obaveze na osnovu kojih bi bio promijenjen status Srebrenice, a morali su to uciniti - izjavio je Avdic.

Iznimna važnost

Prema njegovim rijecima, zajednicka izjava iznimno je važna za Evropski parlament. Avdic postavlja i pitanje šta je to bošnjacka strana radila, na koji nacin je prezentirala stavove, za što se borila i koju politiku je branila.

- Zakljucci PIC-a su politicki, ali s pristankom naše strane da se dio toga unese u zajednicku izjavu, Genjac i Mehmedovic su to fakticki prihvatili kao formalnopravno utemeljno mišljenje i to dok još traje analiza haške presude od eksperata medunarodnog i ustavnog prava. Znaci, dok još ne znamo domete i prave poruke presude - istakao je Avdic.

M. KUKAN

Trebali su reci istinu

Kritizirajuci izjave Halida Genjca da je u zajednicku izjavu uneseno ono što je stav cijele medunarodne zajednice, Avdic je naglasio da je obaveza bošnjackih predstavnika u Briselu bila da brani istinu.

- Nije on trebao braniti Harisa Silajdžica, nego istinu, medjunarodno pravo i pravdu, ono što je rezultat stvarne i objektivne situacije u BiH. Trebao je jasno istaci da je za blokadu reforme policije odgovorna RS i Milorad Dodik, jer oni su odbili sve sporazume i dogovore o toj reformi. Tako treba govoriti pred medunarodnom zajednicom, jer to je istina. To su morali decidno reci u Briselu, a ne zamajavati javnost šta su drugi govorili - smatra Avdic.

Avaz 2. 07. 2007
_________________________________________________


4. MEHMEDOVIC: NISMO SE SUPROSTAVILI SRBIMA DA NE OSTAVIMO LOSU SLIKU O BiH

Sjetimo se da je Mehmedovic objasnjavao u Avazu od 1. 07. 2007 da se nasa delegacija nije htjela suprotstaviti Srbima da Bosna i Hercegovina ne bi ostavila losu sliku o BiH u Briselu. Dakle, prodali su presudu za genocid, da bi toboze prevarili Evropu kako je u BiH vlada sloga izmedju Bosnjaka i Srba.

U stvari, to je na neki perverzan nacin i tacno - u BiH je sloga kada god cetnicima treba nesto, a nesloga, ukljucujuci i cetnicki veto, kada god se Bosnjaci za nesto zalazu, npr. za reformu policije.

Nas predstavljaju samo dvije grupe ljudi: prvi su otvoreni izdajnici, muslimanski Srbi, tj. ljudi motivisani srpskim rodoljubljem, a drugi su inferiorni bijednici koji su pokorni svakome, a pogotovo svojim partijskim sefovima i preko njih i cetnicima.

Dr. Muhamed Borogovac
______________________________________________________________


5. ALIJINA "ISLAMSKA DEKLARACIJA" NA DJELU

Autor: Sven Rustempašic

(Skracena verzija clanka "NA POGRESNOM PUTU")

Sarajevo, 4. juli, 2007. -- Vec 17 godina je u Bosni i Hercegovini na snazi MULTI-CETNICKA BiH, jer, doista, nema jaceg saveza od onog stvorenog sedamdesetih godina izmedju Alije Izetbegovica i akademika SANU. Svi kasniji dogovori i koalicije SDA-SDS-HDZ su samo razni oblici realizacije politike SANU u BiH, gdje su Alija Izetbegovic i Tudzmanov HDZ glavni izvodjaci na terenu.

Tom savezu indirektno pripada i Zlatko Lagumdžija i njegov GO SDP, jer Lagumdžija nije nasljednik državotvorne politike lidera iz socijalistickog perioda, kao što su Džemal Bijedic, Branko Mikulic, Hamdija Pozderac, Nijaz Durakovic, Dragutin Kosovac, ... nego je svrgnuo sa cela SDP-a Dr. Nijaza Durakovica i otjerao iz SDP-a sve ostale bitne protagoniste te politike ukljucujuci Bogica Bogicevica, Seada Avdica, Miru Lazovica, itd. itd. Dakle, 1980-tih je državnicko jezgro i liderstvo u BiH razbijeno, a instalirano je toboznje muslimansko liderstvo Alije Izetbegovica, a 1990-tih je instaliran i "drugi ešalon", tj. Beogradu odani komunisti tipa Zlatka Lagumdžije.

Što su se 1990. godine na izborima dogovorili i uradili SDS, HDZ i SDA, i dalje je, vec 17 godina na snazi! To je tvrda konstanta u BiH i oko nje -- ¨dešava se¨ multi-cetnicka BiH; cetnicku su ideologiju usvojili, prilagodili ¨svome narodu¨ i provode lideri Hrvata, Srba i Bošnjaka, te njihovi sljedbenici. Sve temeljno istovjetno vec 17 godina rade kako Sulejman Tihic, tako i Haris Silajdžic, a tako i Zlatko Lagumdžija i njima slicni. Uništavaju gradjansko društvo BiH, gradjansku državu BiH, a kod Bošnjaka se nastavlja primjena teza iz škrabotine ¨Islamska deklaracija¨ Alije Izetbegovica o ¨nekoj teritoriji za muslimane¨ i ¨Pakistan je naša generalna proba¨.

Osvrnimo se malo na taj ideološki temelj. U toj Izetbegovicevoj škrabotini piše da muslimani trebaju živjeti samo u državama gdje su barem 80% stanovništva. "Mudri Alija" piše i "Pakistan je naša generalna proba".

Pakistan je nastao 1948. godine cijepanjem Indije, spletkom tada izgonjene Britanske imperije. Naime, cijelom je Indijom 400 godina vladala muslimanska dinastija Mogula, a da muslimani nisu nikada bili vecina! Naprotiv, MANJINA drzavotvornih muslimana je Indijom vladala stotinama godina. Zato su Britanci uvijek muslimane smatrali konkurentima u borbi za prevlast u Indiji, te u tome lezi i uzrok britanke spletke da se Indija podijeli.

Jer, kada je Britancima bilo jasno da ce izgubiti Indiju iza sebe su radije ostavili nevolju zavade i podjele drzave koju su sarkasticno nazvali "humano preseljenje". Tako su Britanci osigurali još desetljecima trajne sukobe muslimana i indusa kroz stalne tinjajuce sukobe Pakistana sa Indijom ukljucujuci i povremene prave ratove, najcesce oko Kašmira.

Takva politika je bila uzor Aliji Izetbegovicu. Velikosrbi nisu mogli dozvoliti da Bosnjaci budu dominantan narod u BiH, isto kao sto Britanci nisu mogli podnijeti da muslimani vladaju cijelom Indijom. Podjela Bosne i Hercegovine je u najboljem velikosrpskom interesu, i Alija je to znao i veoma perfidno proveo.
______________________________________________________________


6. I HRVOJE ŠARINIC SVJEDOCI DA SU IZETBEGOVIC I SILAJDZIC NUDILI PODJELU BiH

Preneseno iz Europa Magazine, April 2006

INTERVJU: Hrvoje Šarinic, 16 godina nakon Karadordeva

- Podjela BiH bila je nezaobilazna tema

EM: Ko je još bio za to?

- Negdje 1993. godine bili smo u Ženevi na sastanku gdje je bio i Alija Izetbegovic. Predsjednik BiH je u jednom trenutku pozvao Tudjmana da porazgovaraju kod njega u sobi.

Predsjednik Tudman i ja smo otišli, a tamo su nas docekali Izetbegovic i Haris Silajdžic. U jednom momentu Alija kaže - uzmite vi Hercegovinu sebi, mi protiv toga ne bismo imali ništa. BiH bi bila manja, ali bi imala svoje medunarodne granice, a mi bismo bili mnogo sigurniji.

Tudjman mu je na to odgovorio - sada smo za cjelovitu BiH, šta ce biti u buducnosti, vidjet cemo!

Želim vam, dakle, reci da tada niko nije bio za cjelovitu BiH, pa cak ni Alija!

EM: Šta je Silajdžic rekao na tu ideju?

- Ništa. On je šutio i imao sam dojam da su njih dvojica vec ranije govorili o ovome.

EM: Izetbegovicev sin Bakir tvrdi da takve price nisu tacne.

- Ja sam živi svjedok tog razgovora i te Alijine ponude.

EM: Ako su svi htjeli podjelu BiH, zašto do nje onda nije došlo?

- Pa najviše zbog medunarodne zajednice. Oni su smatrali da bi takvo nešto dovelo do otvaranja Pandorine kutije. No, BiH za mene i nije cjelovita. Kakva je to cjelovitost kada je RS uzela 49 posto teritorije! Nisam veliki optimista da ce BiH odista biti cjelovita. I time niko u BiH nije zadovoljan.

Kraj citata.
------------------------------

Moj komentar: Izrodi, narod ce vam suditi !!!

Armin K.
___________________________________________


7. ISTORIJSKI INTERVJU MEHOLJICA ZA "DANE"

Slijedi stari, dobro poznati inetrvju iz 1998 godine, kojega djelomicno ponovo objavljujemo da bi se shvatio kontinuitet izdaje Srebrenice.

Objavljeno u broju 78 DANA, 22. JUNI / LIPANJ 1998.

DANI: U Vasim optuzbama na racun drzavnog vrha, a narocito predsjednika Izetbegovica, zbog dijela bosnjacke krivice za tragediju Srebrenice, nezaobilazan je odlazak srebrenicke delegacije septembra 1993. godine u Sarajevo na razgovor o sudbini enklave?

MEHOLJIC: Poziv je dosao od predsjednika Izetbegovica. Mi smo na sastanku Ratnog predsjednistva opcine odredili delegaciju koja ce ici u Sarajevo. Odmah smo imali neke slutnje da ce se tu rjesavati krupne stvari, jer prvi put izlazimo iz Srebrenice i obezbjedjuje nam se prevoz s dva helikoptera. Kako to da je nama siguran izlaz, a za sve vrijeme, otkako smo postali demilitarizovana zona, nije nam mogla doci nijedna civilna ni vojna delegacija. Bilo je predvidjeno da ide i Naser Oric, ali on nije zelio ici. Sa Sarajevskog aerodroma su nas transporterima odvezli pred "Holiday Inn". Bilo je to vrijeme odrzavanja Bosnjackog sabora, na kojem se odlucivalo i o onom mirovnom planu o podjeli Bosne. Tu nas je primio predsjednik Izetbegovic i odmah nakon pozdrava pitao: "Sta vi mislite o zamjeni Srebrenice za Vogoscu?" Neko vrijeme je bila tisina, a onda sam se ja javio i rekao: "Predsjednice, ako ste nas zvali na gotovu stvar, onda to niste trebali raditi, jer se valja vratiti pred narod i prihvatiti teret te odluke na nas."

DANI: Vi ste, dakle, odbili Izetbegovicevu ponudu?

MEHOLJIC: Mi smo to odbili bez diskusije. Onda je on rekao: "Znate, meni je Clinton nudio u aprilu '93. godine (nakon pada Cerske i Konjevic Polja, prim.a.) da cetnicke snage udju u Srebrenicu, izvrse pokolj pet hiljada muslimana i tad ce biti vojna intervencija." Nasa delegacija je bila sastavljena od devet ljudi, jedan je medju nama bio iz Bratunca i nazalost jedini on nije ziv, a svi ostali iz delegacije su zivi i to mogu potvrditi. Posto je bio poceo Sabor, predsjednik je usao da nas najavi i kada je to ucinio svi su ustali na noge i docekali nas aplauzom kao heroje. Mi smo imali zahtjev, ukoliko se prihvati plan, da Srebrenica ima fizicku vezu sa Tuzlom, a ne s Gorazdem, pa smo trazili Bratunac i Zvornik, jer nam veza preko pustinja i planina ne odgovara, a i nikad nismo bili vezani za taj kraj. Receno je da ce sutra Predsjednik primiti sve delegacije, medjutim, prihvatio ih je sve, samo nasu nije.

Srebrenica je prodata

DANI: Da li ste s nekim drugim razgovarali?

MEHOLJIC: Tada su oni nekako procijenili da sam ja najtvrdji orah, pa mi je Hazim Rancic, tadasnji nacelni CSB-a Tuzla, rekao da je stav politike da ja ostanem jedno sedam dana iza delegacije, da se nesto dogovorimo, a oni ce mene do Zepe prebaciti helikopterom, pa da ja od Zepe idem pjeske do Srebrenice. Ja sam im rekao da idem do Srebrenice, jer ce narod misliti da se nisam zelio vratiti, a ako im je stalo do toga da cu ja doci iz Srebrenice u Zepu kad oni jave da ce poslati helikopter. Posto je narod tamo vec bio razocaran, mi smo se u putu dogovorili da ne kazemo narodu da nam je ponudjena zamjena, jer ce onda shvatiti da smo otpisani. Mogu reci da je, bez obzira na greske, Predsjednistvo opcine bilo dobro i mislilo je dobro narodu. Nama je sve bilo jasno. Povezali smo to s cinjenicom da nas niko nije organizovao za odbranu, jer je vladajuca stranka predala Srebrenicu u aprilu '92. bez otpora. Od mene je tada zatrazeno da predam oruzje, posto sam imao neku svoju vojsku, sto sam odbio. Najteze mi je bilo na polasku iz Sarajeva, kad mi je kolega Adnan Karovic rekao: "Hakija, prodani ste! Molim te, ako bude Srebrenica padala - ubij moju majku, kunem te svacim, da ne padne njima u ruke!"

DANI: I po padu Srebrenice 1995. godine imali ste priliku da se obratite predsjedniku Izetbegovicu?

MEHOLJIC: Tada sam ja zahtijevao da se formira drzavna komisija koja ce ispitati odgovornost medjunarodne zajednice, odgovornost Predsjednika, Generalstaba, Drugog korpusa, nasu odgovornost... Nema naroda, bolan... On je mene (predsjednik Izetbegovic - prim.a.) pitao - sta ja dobijam time? Pokusao je nesto reci i Rasim Delic, ali mu niko nije dao da progovori. Ja se nisam mijesao, a inace imam veoma lose misljenje o vecini clanova Generalstaba. Nikad u historiji ratovanja za komandante nisu postavljeni ljudi koji su bili na "obradi" u drugim vojskama. Budes u zatvoru kod njih pet-sest mjeseci i onda dodjes u razmjeni i budes komandant. Kad je Srebrenica pala, drugi dan, mi cujemo na radiju u sumi - Rasim Delic poziva da se vratimo jer je normalno stanje u Srebrenici. To je izazvalo opcu guzvu.

DANI: Imali ste jos jedan zanimljiv susret sa predsjednikom?

MEHOLJIC: Bilo je to neposredno poslije oslobadjanja Vozuce. Javljeno mi je da me na Kozlovcu ceka Predsjednik, da pricamo. Pretresli smo citavu historiju Srebrenice. Rekao sam mu da cu ga tuziti, kad mu vlast oslabi. Opet me pitao - sta ja time dobivam? Ja sam opet rekao da se mora sprovesti istraga, jer nema ljudi, naroda... On onda kaze: "Znas, mene te istrage podsjecaju na moju istragu." Mislio je na onu svoju, politicku... Rekao sam mu: "Pa, to je razlika, bolan, ti si jedinka, ovdje nema naroda..."

DANI: Jedna od najzagonetnijih licnosti iz Srebrenice je komandant Naser Oric. On izbjegava da se oglasi, a misljenja drugih o njemu su podijeljena.

MEHOLJIC: Ja imam sa Naserom normalne odnose. Rekao sam da svi mi trebamo da odgovaramo, ali cim nisu nista pokrenuli, znaci da ni Naser nije nizasta kriv. Sve to mora neko dokazati, a ne ovako drzati hipoteku na nama. Naser zna puno i ja sam mu jednom prilikom rekao da je sigurno dobio "nesto" da suti. On se nasmijao na to. Rekao sam mu da ce on bilo kad progovoriti. Ako je kriv - trebalo je to dokazati i kazniti ga, ako nije - trebalo ga je ostaviti u vojsci, policiji... Covjeka su ostavili na ulici i sada pricaju bavi se ovim, onim... pa mora nesto raditi. Alija se odrice ljudi. Najvece komandante i borce izgoni van.
-------------------

KOMENTAR: Sarinic i Meholjic su dva pouzdana svjedoka. Kada se njima dodaju ostali pouzdani svjedoci, od Sefera Halilovica, preko Mate Granica, Warena Christophera, do dvojice Americkih generala, itd. koji su svi na svoj nacini tvrdili da "i Bosanci hoce podjelu BiH" i koji nemaju nikavog interesa da lazu, onda je svakome dobronamjernom (objektivnom) jasno da je Alija Izetbegovic bio tajni agent agresorske drzave, Srbije, koji je postao predsjednik napadnute drzave, Bosne i Hercegovine, da bi odradio ovo sto danas imamo, stvaranje srpske drzave na pola BiH.

___________________________________________


8. DANAJSKI DAR SILAJDZICA I KOMSICA SREBRENICANIMA

Pise: Sven Rustempasic

Prije dva dana se na FTV u Sarajevu pojavio Clan predsjedništva dejtonske BiH, Željko Komšic, kojom prilikom je bio upitan šta je bilo sa pismom kojega su Ujedinjenim Nacijama uputili on i Haris Silajdžic tražeci da se implementira Presuda Svjetskog suda po pitanju BiH, genocida itd. Komšic kaže da su se on i Silajdžic osjecali moralno obaveznim da to ¨eto, ucine!¨, a ¨da su od UN dobili odgovor da njihovo pismo nisu potpisala sva tri clana Predsjedništva BiH, tj. da nema Radmanovica iz RS kao supotpisnika ... pa prema tome sve to ne važi i ne može biti primljeno od strane UN¨.

Time je Komšic ustvari potvrdio ono što su on i Silajdžic kao cuvari Dejtona i RS i željeli postici, a to je da stave Dejtonski ugovor IZNAD Internacionalnog prava, iznad UN, itd. Ustvari, Komšic je sve ispricao takvim tonom kao neko ko je unaprijed znao da ne želi postici ono što piše u pismu, te da u stvari ¨otaljava¨ posao, škartira cijelu stvar i tako na lagan nacin sebi osigurava ¨damage control¨ i cak odobravanje Bosnjaka, a ustvari vec zna da to ne ¨pije vode¨ bez treceg potpisa. Sve je to, naravno, još u maju tokom svoje posjete SAD-u dogovorio Haris Silajdžic, tako da je i to njihovo pismo ustvari dio predstave za Bosnjake, dio igrokaza kojega smo svojevremeno objasnili na ovim stranicama.

Zakljucak je taj da oni u stvari ne koriste ISPRAVNE metode, u koje bi npr. spadala njihova (nedocekana) podrska odluci Srebrenickih odbornika o izdvajanju iz RS. Ovako, oni jednostavno žele varati lokalnu populaciju, žrtve, dok vode samo politiku koja njih drži na vlasti i osigurava pakt sa multi-cetnickim temeljnim projektom ¨sve tri strane¨.

Može se zakljuciti da se mora tražiti alternativni metod, jer od SDA, SBiH i SDP nikada preostali gradjani, a dakle niti pripadnici bošnjackog naroda nece dobiti ništa.

_______________________________________


9. KNJIGA ME JE OKRENULA ZA 360 STEPENI

Selam Alejkum iz bratskog Sandzaka,

Redovno citam Vase izdanje koje mi stize na mail, ali ovo danas sto sam citao u knjizi "RAT u BiH 92" mi je razjasnilo mnoge stvari koje nisam znao, i koje, siguran sam, 50% stanovnistva ne zna, kako u BiH tako i ovamo.

Knjiga mi je okrenula misljenje za 360 stepeni. Mislio sam skorz drugacije o Aliji, a sada mi je sve jasno i vidim ko je bio on i neki ljudi oko njega. Zao mi je samo naroda koji je ginuo za Bosnu i Hercegovinu, i koji se borio za NISTA, koji je izdat od svog vodje. Ja imam 23 godine, i mislim da mi je sve jasno kako se radilo, i sta se sada radi u BiH. Ovim putem porucujem mladima u BiH, jer sve ostaje na njima, da se okrenu pravim vrijednostima i da ne dozvole nikom da vodi njihovu zemlju u propast, kao do sada, nego da dodju na vlast novi, provjereni ljudi, koji ce iskreno zastupati svoj narod. Neka ne dozvoli narod Bosne da agresori zadrze genocidom oteto zemljiste. Sve treba vratiti kako je bilo, Bosna mora biti cjelovita. Ne smiju se ispunjavati zelje srpskim nacionalistima.

Ovim putem zelim da pohvalim sve ljude koji rade za Bosnu i Hercegovinu, i narod BiH, pa tako i Vas magazin. Neka se obrazuje sto vishe Bosnjacki narod, neka se ulaze u znanje. Ne dopustimo da Srbi budu na glavnim funkcijama, i da bude kao i pre, nego da se narod ukljucuje sto vishe moguce u rjesavanje vaznih pitanja Bosne, za dobrobit sjutra svoje djece! Ne znam, kakvo je stanje sada, ali cujem da nije bolje, sto se toga tiche - na vaznim funkcijama su i dalje ljudi koji ne bi trebali biti. Dok je tako nema uspjeha zemlje. I ne moze ovako da funkcionise jedna zemlja, ne moze da uspije, sa ovakvom administracijom, koja je jedinstvena u svijetu. Jedna je Bosna.

Asmir C.
____________________________________________


10. SREBRENICANI ZELE DA OSTANU U RS JER MI NESTO POKUSAVAMO SA EKONOMIJOM

Pa vi stvarno nemate obraza, 12 godina poslije zavrsetka rata u Bosni sta ste to uradili za svoj "bosnjacki" narod osim sto ga jos vise gurate u bijedu? Medjutim, to mozete raditi svijim muslimanima, ali Srbima ne.

Poznata je cinjenica da ste i za vreme rata ubijali svoj narod da bi ostvarili svoje politicke ciljeve, a to i sada radite sa srebrenicanima. Pa i oni misle da ce im bolje biti u Republici Srpskoj jer mi bar nesto pokusavamo sa ekonomijom, a vi "braco" bas nista.

Ne zaboravite da su vam Hrvati veci problem od Srba.

Melani

-----------------------------------

KOMENTAR: Ovog ljeta za vrijeme godisnjeg odmora sam bio na jednom sastanku u "Satorskom naselju" Srebrenicana sa nekolicinom Sarajevskih toboznjih intelektualaca, a u stvari rezimskih politicara, cast izuzecima.

Srebrenicani su u vise navrata porucivali: "Najveci neprijatelj nam je onaj ko nam nudi ekonomsku pomoc, ko misli da cemo se odreci slobode za pare."

U satorskom naslju su Srebrenicane predstavljali pravi Bosnjaci, ljudi koji se ne boje nikoga, "a cara ko dorata svoga", dok nazalost Srebrenicane u Skusptini opstine predstavljaju sasvim drugi ljudi, oni koji se boje i svoje sjenke, a kamo li svojih partijskih sefova, Tihica, Silajdzica i Lagumdjije.

To sto "zvanicni" predstavnici Srebrenicana trampe slobodu za obecanje ekonomske pomoci je samo plod pritiska njihovih partijskih sefova iz Sarajeva, a nikako neko povjerenje da ce biti ista od obecavane "ekonomske pomoci".

Muhamed Borogovac
__________________________________________________


11. ALIJINI SEHIDI

I tako se razvaljivaljuje Bosne i Hercegovina - Ramiz Delalic sahranjen na "Sehidskom mezarju Kovaci"

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=525&tekst_rb=1

__________________________________________________


12. VEOMA LIJEPO VIZUELNO SREDJENI GLASNICI

http://republikabih.net/

*****************************************************************************

No comments: