Saturday, October 18, 2008

#487 CERICEVA “TEHNOLOGIJA” IZDAJE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

16. septembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 487

SADRZAJ:

1. GREGORIJAN: DODIK I SILAJDŽIC SAGLASNI DA POLICIJSKE OBLASTI NE PRELAZE MEÐJUENTITETSKU LINIJU

2. HVALA GREGORIJANU ZA OVAJ PLEMENITI POTEZ PREMA BOSNI I HERCEGOVINI

3. U LAJCAKOVOM PRIJEDLOGU PREDVIDJENA POSEBNA POLICIJSKA OBLAST ZA SREBRENICU

4. SAVEZ LOGORAŠA BiH: NEPRIHVATLJIV ENTITETSKI I KANTONALNI USTROJ POLICIJE

5. Stipe Mesic: Opasno je dovoditi u pitanje cjelovitost BiH

6. HRVATI SE DOSJETILI DA VEC VLADAJU ZAPADNOM HERCEGOVINOM

7. CERICEVA “TEHNOLOGIJA” IZDAJE

8. BOŠNJACKI UDBAŠI I DEFINITIVNO U ZAGRLJAJU SA RUSIMA!

9. PODROVANA BRANA PUKLA – MUTNA VODA NOSI SELA I GRADOVE

10. I VJERNICI MUSLIMANI IZGUBILI STRPLJENJE SA IZDAJNICIMA

10.1. Safet Isovic: Radije bi se ubio nego potpisdao Dayton

10.2. PROKLETI IZDAJNICI, STICI CE VAS ALAHOVA KAZNA

11. POZIV GRADJANIMA GORAZADA I PODRINJA DA SE ORGANIZUJU I SPRIJECE IZGRADNJE ELEKTRANE BUK BIJELA

12. GRAFICKI DOTJERANI PRETHODNI BROJEVI GLASNIKA

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. GREGORIJAN: DODIK I SILAJDŽIC SAGLASNI DA POLICIJSKE OBLASTI NE PRELAZE MEÐJUENTITETSKU LINIJU

Oslobodjenje 14. septembar 2007.

Sarajevo-Banja Luka: Zamjenik medjunarodnog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan tvrdi da su se predsjednik Vlade Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i bošnjacki clan Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžic apsolutno saglasili da policijska podrucja ne treba da prelaze medjuentitetsku liniju.

"U nekoliko razgovora visoki politicki celnici, ukljucujuci i Silajdžica, više su puta odbacili da policijska podrucja prelaze medjuentitetsku liniju. Na primjer u podrucju Sarajeva. Dakle, ako ta ideja nije dobra za Sarajevo, gdje onda jeste?" - upitao je Gregorijan.

On smatra da Srbi i Bošnjaci žele da svojim prijedlozima reforme policije u BiH odvrate pažnju sa ponudenog prijedloga medjunarodnog predstavnika u BiH Miroslava Lajcaka.
"Sada, kada medunarodni predstavnik u BiH predstavlja dokument kojim hoce da im pomogne da se dogovore, Srbi iznose zakon o policijskim strukturama, a Stranka za BiH nastoji izvještaj Direkcije za restrukturisanje policije da stavi na Savjet ministara BiH. To nije slucajno. Ako su to dobre zamisli zašto ih onda nisu uradili prije šest mjeseci" - rekao je Gregorijan za današnje "Oslobodenje".

----------------

2. HVALA GREGORIJANU ZA OVAJ PLEMENITI POTEZ PREMA BOSNI I HERCEGOVINI

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Bezbrojni su posrednici (medijatori) prosli kroz Bosnu i Hercegovinu otkako je poceo rat 1992. Svi su oni prisustvovali raznim pregovorima na kojima toboznji Bosnjacki predstvnici zajedno sa Srbima zastupaju “srpske” interese, cim se nadju daleko od ociju javnosti. Neki od posrednika iz svijeta su to otkrili svojim nadredjenim, npr. Warren Christopher, kada je na saslusanju u Senatu objasnio senatorima da “i Bosanci zele podjelu drzave”. Neki su to iznijeli u zapadnim medijima i knjigama, kao npr. Lord Owen, a izmedju redova i Holbrook. Nazalost, niko od “posrednika” iz svijeta do sada nije otkrio tu cinjenicu “bosnjackim” medijima. Gornja Gregorijanova izjava nam otkriva na najdirektniji mogucu nacin da vodeci “bosnjacki” pregovarac, clan Predsjednistva Silajdzic, zastupa srpske interese kada je daleko od ociju javnosti.

Jedini nacin da Evropa i svijet pomognu Bosni i Hercegovini je da nam pomognu da se razbije cetnicka zavjera u BiH kojom su instalirani agenti UDBE na celo Bosnjaka. Nadamo se da je ovaj Gregorijanov potez pocetak toga kursa. Ukoliko je to samo emotivni otklon jednog pojedinca od politike nemijesanja MZ u medjubosnjacke odnose, onda se moze ocekivati da ce Gregorijan uskoro biti discipliniran, i da ce biti natjeran da bude nas najveci neprijatelj neko vrijeme da bi se izbrisao ucinak ovoga poteza. Ako medjunarodna zajednica ne pomogne da dodju autenticni predstavnici na celo Bosnjaka, onda ce nas i dalje predstavljati ljudi koje su nam cetnici postavili i sve reforme ce biti osudjene na propast. Na Evropi je da odluci da li ce se pokoriti cetnicima i njihovim bosnjackim marionetama ili ce pokusati nesto uciniti.

Zato se zahvaljujemo Gregorijanu, koji je BH javnosti otkrio da je i “Haris Silajdzic vise puta odbio da policijska podrucja prelaze medjuentitetsku liniju” i da je Haris Silajdzic u tandemu sa Dodikom. Podsjetimo da Haris Silajdzic na rijecima deklarise kao patriota koji se bori protiv opstanka “genocidne policije RS”. Medjutim, na pregovorima, tamo gdje se odlucuje i gdje ga Bosnjaci ne cuju i ne vide, Haris Silajdzic je na istoj liniji sa Dodikom.

Sjetimo se kako je Silajdzic davao izjave protiv “genocidne policije RS” kada su Srebrenicani pokusavali da iskoriste presudu za genocid i prebace Srebrnicu pod dirktnu jurisdikciju Bosne i Hercegovine. Tadasnjim patriotskim izjavama protiv policije RS, Silajdzic je kompenzirao svoju izdaju Srebrenicana, a sada kada je policija na dnevnom redu, Silajdzic u tandemu sa Dodikom spasava istu tu genocidnu policiju, suprotstavljajuci se Evropi koja je pokusala da reformise BH polciju.

Do sada se razjasnilo i zasto Silajdzic i Tihic nisu U CIJELOSTI prihvatili Lajcakov prijedlog o reformi policije. Sjetimo se, oni ga nisu ni odbili decidno, nego su ga prihvatili kao "osnovu za nastavak pregovora". Lajcakov prijedlog je uknjizio mnoge povoljne stvari za RS, kao rezultat Silajdziceve “kooperativnosti”, tj. popustanja Dodiku. Medjutim, buduci da u tom prijedlogu ima i nesto dobro za BiH, a to je da policijske regije prelaze entitetske granice u Sarajevu, i da se konstituise policijska regija Srebrenica, oni Lajcakov prijedlog ne prihvataju u cijelosti. Oni ga prihvataju kao osnovu za pregovore na kojima ce i to malo povoljnog za BiH postepeno biti ukinuto.

Naravno, za BH javnost Silajdzic ima spremnu i pricu i saopstenje da je Lajcakov prijedlog za njega los jer “razbija policiju Fedracije” (a policija Federacije ne postoji ni sada, nego samo kantonalne policije), da “napusta Evropske principe u korist Srba”, presucujuci da je pomak u korist RS iskljucivo posljedica njegove “kooperativnosti”.

Nazlost, sve mu to polazi za rukom jer smo mi Bosnjaci nevjervatno glup narod za politiku. Naime, svi smo slozno optuzili Lajcaka zbog prijedloga, a poptuno zaboravili da je prije Lajcakovog prijedloga Silajdzic vec bio pristao na sve Dodkove zahtjeve, uz neznatnu promjenu imena policije RS. Lajcak se samo prilagodio “stranama u pregovorima”, ali eto opet Bosanci kazu kako je kriva medjunarodna zajednica. Nasi izdajnici su nas istrenirali da optuzujemo "medjunarodnu zajednicu" kada god joj oni podmetnuli kukavicije jaje. Jos jednom bi im to proslo da ne bi ovog Gregorijanovog istupa koji sve otkriva.

___________________________________________________


3. U LAJCAKOVOM PRIJEDLOGU PREDVIDJENA POSEBNA POLICIJSKA OBLAST ZA SREBRENICU

Srdacan pozdrav Nacionalnom kongresu Republike BiH!

Saznao sam iz Zagrebackog Vecernjeg lista da se ipak nesto dobro za BiH krije u Lajcakovom prijedlogu o reformi policije. Saljem vam clanak koji sam tamo procitao. Vi ste to dobro naslutili kad ste u Glasniku br. 485 napisali sljedeci tekst: "Medjutim, moguce je da u tom prijedlogu ima nesto dobro za Bosnu i Hercegovinu i da se Silajdzic i Tihic zato protive tom prijedlogu".

Srdacan pozdrav i recite mi kako ja mogu pomoci u borbi protiv izdajnika.

S. F.

Slijedi tekst iz Vecernjaka od 03.09.2007 16:55

---

OHR prijedlogom reforme policije u BiH ponudio ustupak Bošnjacima

Srebrenica dobiva poseban policijski status

Autor: ZDENKO JURILJ

SARAJEVO Najnovijim dokumentom o reformi policije u BiH što ga je ponudio visoki predstavnik predvidjeno je utemeljenje posebnog policijskog podrucja za opcinu Srebrenica, s ovlastima koje, primjerice, imaju entiteti ili županije u BiH.

Navodeci kako ce teritorijalna mjerodavnost lokalnih policijskih podrucja biti u skladu s teritorijalnom mjerodavnošcu postojecih tužiteljstava u RS-u ili u županijama FBiH i Distriktu Brcko, u dokumentu OHR-a stoji kako uz to postoji i jedno lokalno policijsko podrucje koje pokriva podrucje opcine Srebrenica.

Prevedeno s pravno-diplomatskog rjecnika to znaci da je Srebrenica jedina opcina u BiH koja bi imala svoju policiju, što je neizravan uvod u stjecanje specijalnog statusa u RS-u, što vec mjesecima traže bošnjacki, a osporavaju srpski politicki dužnosnici.

Davanjem posebnog policijskog statusa Srebrenici visoki predstavnik za BiH, kako doznajemo, želio je privoljeti bošnjacke politicke lidere da odustanu od svoje proklamirane ideje o ukidanju policije RS-a.
Kad su predsjednik SDA Sulejmana Tihic i bošnjacki clan Predsjedništva BiH Haris Silajdžic kršeci dogovor o "silenizo stampa" javno objavili da ne prihvacaju najnoviji ponudu o reformi policije, kritiku je uputio i Miroslav Lajcak.

Iznoseci svoje i ogorcenje medjunarodne zajednice, predvodjene povjerenikom EU-a za proširenje Olli Rehnom, visoki predstavnik jasno je Tihicu i Silajdžicu porucio kako je napravio ustupak formirajuci posebno policijsko podrucje za Srebrenicu.

Iz dobro obaviještenih izvora dobili smo podatak da je Miroslav Lajcak posebno bio ogorcen cinjenicom da spomenuta dva vodeca bošnjacka politicka dužnosnika takav ustupak nisu nigdje ni spomenuli, nego su ad hoc iznijeli tezu kako je novi plan za Bošnjake u potpunosti neprihvatljiv.
___________________________________________________


4. SAVEZ LOGORAŠA BiH: NEPRIHVATLJIV ENTITETSKI I KANTONALNI USTROJ POLICIJE


Sarajevo, 12. septembar 2007.: Savez logoraša Bosne i Hercegovine u Sarajevu u današnjem otvorenom pismu visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajcaku istakao je da ne prihvata model za reformu policije u BiH koji bi znacio zadržavanje entitetskog i kantonalnog ustroja policije.

Savez traži da Lajcak organizira javnu tribinu na kojoj bi ucesnici bili i žrtve torture iz BiH te iznijele razloge za svoje neslaganje sa sadašnjim preustrojem policije.
"Ostanak policije prema entitetskom i kantonalnom ustroju je neprihvatljiv za žrtve torture jer su i entitetske i kantonalne policije kao takve po svom ustroju sudjelovale u zlocinu i protjerivanju gradana svih nacionalnosti.

Žrtve torture, a ubijedjeni smo i gradjani BiH žele policiju kojoj ce vjerovati, a ne strahovati od nje", stoji u ovom pismu Saveza logoraša BiH visokom predstavniku.
Savez apelira da Lajcak "ne ispunjava želje politickih lidera u BiH - Harisa Silajdžica, Sulejmana Tihica, Milorada Dodika, Mladena Ivanica, Dragana Covica i drugih koji ocito nemaju razloga za poboljšanje efikasnosti policije u BiH". /Fena/

___________________________________________________


5. Stipe Mesic: Opasno je dovoditi u pitanje cjelovitost BiH

U jucerašnjim telefonskim razgovorima hrvatski predsjednik izrazio spremnost da se sastane s Predsjedništvom

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesic jucer je telefonski razgovarao s predsjedavajucim Predsjedništva BiH Željkom Komšicem i clanom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovicem te s visokim predstavnikom Miroslavom Lajcakom, javila je Onasa pozivajuci se na Hinu.

-U kracim razgovorima Mesic je potvrdio nacelnu opredijeljenost Hrvatske za održanje cjelovite države BiH te upozorio na opasnost bilo kakvih inicijativa ili koraka koji bi tu cjelovitost dovodili u pitanje - saopceno je iz ureda predsjednika Hrvatske.

- Izražena je spremnost da se Mesic sastane sa svom trojicom clanova Predsjedništva BiH u drugom dijelu septembra, kada ce boraviti u Sarajevu zbog primanja priznanja Internacionalne lige humanista (ILH).

Mesic je jucer o stanju u BiH telefonski razgovarao i s Lajcakom. Nacelno je dogovoreno da visoki predstavnik uskoro posjeti Zagreb.

__________________________________________________

6. HRVATI SE DOSJETILI DA VEC VLADAJU ZAPADNOM HERCEGOVINOM

Svaka cast Mesicu, koji je ponovo u pravom trenutku priskocio u pomoc Bosni i Hercegovini, upravo kada Dodik pridobija Hercegovacke Hrvate nudeci im zapadnohercegovacki “treci entitet”.

Srecom BH Hrvati su se dosjetili da vec imaju zapadnu Hercegovinu, pa su na sastanku hrvatskih stranaka od 8. septembra 2007. u Mostaru zatrazili i dijelove Posavine na kojima su Hrvati bili u vecini, bez obzira sto su ti dijelovi dislocirani od Hercegovine i srednje Bosne. Ovim su Hrvati pokazali da su dostojanstven narod, da se ne mire sa gubitkom pradjedovskih teritorija. Nazalost, takodjer su dokazli da su politicki nezreli jer jedini nacin da povrate Posavinu je da traze ono sta imaju pravo da traze, a to je restauraciju Republike BiH. Jedino Ustav Republike BiH iz 1992. nam je otet agresijom i genocidom, tj. nezakonitim sredstvima. Boreci se za neke izmisljne reorganizacije ili ustave BiH, koji kao takvi nemaju nikavog pravnog uporista, oni samo pomazu cetnicima.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________________________________________


7. CERICEVA “TEHNOLOGIJA” IZDAJE

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Ceric obiljezava drzavne proslave, a Silajdzic vjerske, i tako obojica uvijek svode drzavu BiH na vjersku zajednicu.

Na najnovijem primjeru kojeg prenosi Avaz od 10. septembra, pokusacemo objasniti “tehnologiju” Cericeve izdaje. U Babinu kod Zenice otvorena je sehidska cesma. Cesma je u ovom slucaju spomenik pripadnicima Armije Republike BiH koji su poginuli u odbrani svoje domovine Republike BiH. Avaz prenosi i fotografiju na kojoj se vidi, kako i dolikuje, i zastava sa ljiljanima, onakva zastava pod kakvom su poginuli borci Armije Republike BiH kojima se podize spon-cesma.

Da je otvaranju ovog spomenika bio prisutan Siljadzic kao clan Predsjednistva dzrave Bosne i Hercegovine, bila bi to manifestacija drzavotvronosti. Drzava odaje pocast palim borcima u odbrani domovine od agresije. Naravno, Silajdzic gotovo redovno ide na otvaranje dzamija i dovista, i time svoju drzavotvornu funkciju svodi na vjersku. Kako su Silajdzic i Ceric igraci u istom timu izdaje, sa razlicitim komplementarnim ulogama, Ceric se pojavljuje na otvaranju spomenika palim borcima za odbranu drzave Bosne i Hercegovine i time drzavotvornu manifestaciju svodi na vjerski dogadjaj, na vjerski spomenik, na spomenik poginulim muslimanima.

Ceric je neumoran u rusenju drzavotvornosti Bonjaka i drzave Bosne i Hercegovine. On svu svoju intelektualnu i fizicku energiju ulaze u projekat legalizacije genocidne Republike Srpske, zloupotrebljavajuci vjerski osjecaj Bosnjaka i njihovu vjeru. Ceric je karizmatican, prevara je perfidna pa je vecini Bosnjaka koji u Cericu vide svog imama tesko vidjeti podlu podvalu. On je stalno u epicentru svih politickih dogadjaja, stalno u fokusu sredstava informisanja koja vrlo vjesto, kao na primjer AVAZ, grade kult licnosti od Cerica i istovremeno pomazu Cericu u njegovom krvavom poslu izdaje. Krvavom, jer vara narod cija je krv prosuta, nad kojim je izvrsen genocid, nad kojim je izvrsen pokolj, unistavajuci njegovu drzavotvornost (nacionalnost) tako sto u religiozno umotava sve ono sto je drzavotvorno kod Bosnjaka, stvarajuci imidz Bosnjaka kao pripadnika jedne vjerske zajednice, a ne drzavotvornog naroda u Bosni i Hercegovini.

Primjeri su bezbrojini. Primjer najpodlije krvave izdaje je njegova hudba na dzenazi u Potocarima u kojoj on tvrdi da je tu brat ubio brata, cime agresiju i genocid vjesto svodi na civilni rat. Njemu pitanje pravde nije pravno nacelo RESTITUTIO IN INTEGRUM, pravo zrtve da se uspostavi ustavni i pravni sistem drzave kakav je bio prije agresije i genocida, koji pociva na imperativnim normama Medjunarodnog prava JUS COGENES; njemu je pravda u zahtjevu da zrtve genocida prihvate pravni sistem i ustav uspostavljen genocidom, to ce reci da prihvate genocidnu Republiku Srpsku, kao svoju vjersku obavezu po “vjerskom” principu da je tu brat ubio brata, i da brat po “vjerskoj” duznosti mora oprotisti bratu. “Vjersko” je stavljeno pod navodnim znacima, jer po Islamu odmazda je vjerska obaveza (farz), kao sto su vjerska obaveza post i salat (molitva).

Zahvaljujuci Cericu, Memorijalni centart u Potocarima je samo vjersko groblje, a godisnjice genocida su organizovane iskljucivo kao vjerska manifestacija, bez drzavotvornog i etnickog znaka zrtava genocida i bez ikakvog znaka da su tu pokopane zrtve agresije i genocida pocinjenog nad gradjanima jedne drzave. U Julu 2006te, na sastanku u Potocarima, na pitanje zasto nema rijeci AGRESIJA i ZRTVE GENOCIDA, Amor Masovic je dao objasnjenje da bi tim rijecima bila “narusena poruka bjeline nisana” na sto nije reagirao Kavazovic, Tuzlanki Muftija i izaslanik Cerica prisutan na sastanku u Potocarima.

____________________________________


8. BOŠNJACKI UDBAŠI I DEFINITIVNO U ZAGRLJAJU SA RUSIMA!

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 09.09.2007. Kada smo nedavno u Glasniku raskrinkali Silajdžicevu podršku dominaciji pravoslavlja nad Bosnom i Hercegovinom napomenuli smo i da je to nagovještaj uvlacenja Bosne i Hercegovine u rusku sferu uticaja, koju izmedju ostalog karakterišu i prljave tehnologije, nedemokrtska i policijska drzava, kriminalne likvidacije u stilu ruske mafije itd. Da smo bili u pravu govori vijest da ruski "industrijalci" nisu gubili vrijeme nego su odmah prekjucer uputili u Sarajevo do sada najjacu privrednu delegaciju koja je ikada posjetila BiH. U delegaciji su bili predstavnici: Gazproma (isporucioca prirodnog gasa), Zarubežnjefta (kojima je Dodik poklonio B-H rafineriju, a kojima je usljed prljave tehnologije zabranjeno prodavati naftu na EU tržištu), a kako se navodi i predstavnici "metalske industrije, bankarskog te gradjevinskog sektora" - sve sama ekspanzionisticka elita koja treba da zapecati Silajdzicev ugovor s pravoslavljem.

Dakle, pokrenuti su svi mehanizmi (citaj agenti) UDBA-e da se Bosna i Hercegovina preda u ruke pravoslavlja. U tom smislu Zarubežnjeft, za kog je Bosna i Hercegovina odlican zalogaj najavio je i najvecu ponudu za mostarski Aluminij... Vjerovatno slijedi i prodaja BH Telecoma ruskim "telekomunalcima".

I udbaš Šcepo (Fahrudin Radoncic) je i ovaj put dao svoj doprinos, baš kao i u prošlonedjeljnoj igranki s godisnjicom smrti Hamdije Pozderca, koju je gotovo zanemario dok je na naslovnici obilježio godisnjicu smrti engleske princeze Dajane. Tako nam je i jucer uprilicio cirkusku predstavu za 1KM: preko pola Avaz-Alijine naslovnice, Silajdžic je u svom nadahnutom stilu šupljologa, frazeologa i prodavaca magle "porucio" narodu da Dodik nema ingerencije predstavljati BiH u medjunarodnim odnosima. (Kada bi samo Silajdzic bio barem upola toliko rezolutan protiv Dodika na pregovorima gdje se donose odluke, a ne samo u Avazu kada se salju propagandni baloni.) Istovremeno, tek na 15. strani smo onako "usput" obavješteni o IZUZETNO VAŽNOJ stvari da je, dok se Dodik šepurio po Vatikanu, Dodikov duplikat Brankovic u Sarajevu primio pomenutu rusku delegaciju. Dakle, Avaz daje veliki publicitet Silajdzicevim propagandnim balonima, verbalnim napadima na Dodika radi necega sto nema nikavog prakticnog ucinka, a zenemaruje konkretne korake uvodjenja rusko-srpke dominacije u ekonomiji BiH.

Dok nam poput zagrljenih "golubica" Silajdžic i Tihic skrecu pažnju na ovaj put potpuno nevaznu aktivnost Dodika u Vatikanu, pravi trkaci iza scene grabe velikim koracima ka INTEGRACIJI CIJELE BOSNE I HERCEGOVINE U RUSKI SMRAD i to doslovce. Ako ste mislili da je bazna industrija Republike BiH bila losa za okolinu, cekajte dok omirišete bacuškinu divlje-kapitalisticku prljavu tehnologiju!

Danas, kada su se svi narodi istocne Evrope teskom mukom oslobodili ropstva ispod ruske cizme, nasi udbasi nas postepeno vode u ropstvo pod rusko-srpsku cizmu. A ako im to danas dopustimo, nema nam vise pomoci sutra. Mi nemamo ni snage da se oslobodimo nasih izdajnika i da se nosimo sa RS, a kamo li da se oslobodimo rusko-srpske okupacije, koja se u svakom pogledu, od vjerskog do politickog i ekonomskog, nadvila nad BiH, suprotno izbornim obecanjima Harisa siljadzica da ukidamo RS i idemo u Evropu.

____________________________________


9. PODROVANA BRANA PUKLA – MUTNA VODA NOSI SELA I GRADOVE

Sarajevo, 14. septembar, 2007. – Pocetkom 1993. je Republika BiH, clanica UN, tužila SRJ (Srbiju i Crnu Goru) na Svjetskom sudu za genocid nad njenim gradjanima. Naš advokat Prof. Dr. Boyle, u aprilu i septembru 1993. je postigao da Sud donese dvije temeljne, znacajne presude u korist RBiH, te naredi SRJ da agresiju obustavi.

Od tada cetnici i njihovi bosnjacki saradnici stalno sabotiraju Tuzbu! Tragedija je što smo sudski proces imali skoro dobiven. Sve nam je bilo povoljno! Uski krug pravnika odanih državi BiH, pridonio je nizu povoljnih presuda na Tribunalu, koje su mogle (da nije bilo sabotaže) biti upotrijebljene i na Svjetskom sudu. Udruženje ¨Pravda za Bosnu¨ sakupilo je financijska sredstva. Patriotske organizacije gradjana BiH i zrtava genocida iz zemlje i inostranstva su pratile u stopu izdajnike i onemogucile im otvorenu izdaju Tuzbe, nagodbu kojom bi se Tuzba ukinula prije sudjenja.

Ali, tzv. bošnjacki lideri Sulejman Tihic, Bakir Izetbegovic, Sakib Softic, Smail Cekic … su osakatili proces na Svjetskom sudu toliko da je Srbija oslobodjena od glavnih optužbi. Dovoljno je spomenuti cetiri njihove podvale:

1. odbacili su besplatne ponudjene usluge Prof. Dr. Francisa Boyle-a;

2. usprkos Boyle-ovom skoro ocajnickom protestu (Sarajevo, juli, 2005), ¨naš¨ tim je skratio (osakatio!) finalnu sudsku raspravu na svega nekoliko tjedana, što nije dovoljno niti da se presudi osrednja pljacka banke, a kamo li genocid;

3. nije na Sud izveo niti jednu žrtvu-svjedoka genocida;

4. od Tribunala nije niti tražio kljucne dokumente koji terete SRJ za agresiju na RBiH (što su pokušali svaliti na Carlu del Ponte -- ali ih je ona demantirala i totalno javno raskrinkala u Srebrenici, ove godine).

Dugogodišnji citaoci glasnika, znaju da smo se od aprila 1994, protiv sabotera borili; ali su oni ipak pridonijeli da se na Svjetskom sudu poruši Tuzba za genocid, jedina brana koja je mutne vode cetnikovanja i ucjena koliko-toliko držala pod kontrolom. A nakon što je pukla godinama podrivana brana koju je Tužba uspostavila protiv velikosrpskog projekta sada ¨bujica nosi sela i gradove¨ Bosne i Hercegovine u ¨malu veliku Srbiju¨!

Ipak presude iz 1993 nisu dopustile da sve izgubimo. U finalnoj Presudi je ostalo korisnih elemenata, pogotovo o genocidnom profilu Republike srpske. Ali su intervencije Tihica, Silajdžica i Lagumdžije u Srebrenici tokom marta i aprila, kao i Silajdžica u Americi maja 2007, pokazale da ce oni ignorirati sve što je u Presudi povoljno za žrtve genocida i opstanak države. I zato se niko ne treba cuditi što je Republika srpska sada ¨skinula rukavice¨ i otvorenom arogancijom krece u posljednju fazu svoga otcjepljenja!

A najaktuelnije manifestacije arogantne cetncke bujice su, izmedju ostalih:

- Potpuno ignorisanje zahtjeva Evrope u vezi reforme policije (uz Silajdzicecevu hinjsku podrsku).
- Gradnja konzulata Republike srpske u Briselu, dok se (uz Siljadzicevu saglasnost) zatvara kljucni konzulat za Bosnjake u Bonu.
- Dolazak Srpske Pravoslavne crkve u BiH (uz Silajdzicev blagoslov).
- Produbljivanje sporazuma RS i Srbije o specijalnim odnosima
- Ponovni zahtjevi Srbije da se oficirima JNA daju stanovi u Federaciji BiH, mada je Srbija dobila sve oficirske stanove na podrucju Srbije i RS.
- Sve agresivnije dovodjnje srbijanskih i ruskih biznisa u BiH.
- Najavljena (medjudrzavna) nogometna utakmica Republika Srpska – Srbija u Banja Luci
- Simuliranje medjudrzavne posjete Dodika Vatikanu.

Za sada toliko.

S. R. i M. B.

_____________________________________________________


10. I VJERNICI MUSLIMANI IZGUBILI STRPLJENJE SA IZDAJNICIMA

Kao potvrdu tvrdnje iz naslova donosimo dva kratka priloga. Prvi je isjecak iz jednog starog intervjua Safeta Isovica Danima, koji je nedano postiran na forumu web stranice IslamBosna pod naslovom:

10.1. Safet Isovic: Radije bi se ubio nego potpisdao Dayton

“DANI: Krajem te 1995. godine je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Malo je poznato da Vi kao skupštinski poslanik nikad niste dali svoj glas za verifikaciju tog, vec potpisanog i prakticno prihvacenog dokumenta.

ISOVIC: Naravno da nisam, niti bih. On je potpisan pod prisilom, a gospoda koja su potpisala nisu našla za shodno da to barem zaustave, tako što bi tražili vrijeme da se konsultiraju sa parlamentarnim zastupnicima. Greške Dejtonskog sporazuma su užasne: prvo, to je silna nagrada agresoru, zatim katastrofa je to što se nije preciziralo da se svaki protjerani gradanin mora - isticem: mora - vratiti na svoje, kao što je bilo u Jugoslaviji poslije 1945. Dobro bi bilo kad bi potpisnici Dejtonskog sporazuma makar dali jednu jasnu izjavu da su to potpisali pod prisilom.

DANI: Je li tacno da ste jednom od potpisnika, nakon što je rekao da nije imao izlaza i da je morao staviti svoj potpis, rekli: Što se nisi ubio?

ISOVIC: Da. Prije Daytona, opunomocen je Muhamed Šacirbegovic da u Ženevi potpiše dokument koji je znacio prakticno priznanje Republike Srpske. Ja to ne bih potpisao, radije bih skocio kroz prozor: ja kao pojedinac ništa ne znacim u odnosu na sve one gradane BiH koji su unazadeni ovakvim stanjem.
...

DANI: Jeste li Vi nakon toga ostali clan SDA?

ISOVIC: Deklariram se kao osnivac, a ne kao clan SDA. “


Safet je samo jedan od bezbrojnih patriota koje su izdajnci istjerali iz politike da bi pravili jedinstvo Bosnjaka u izdaji.

______________________________________________________

10.2. PROKLETI IZDAJNICI, STICI CE VAS ALAHOVA KAZNA

Slijedi reakcija jednog BH gradjanina, vjernika muslimana, povodom oduzimanja BH drzavljanstva internacionalnim borcima Armije Republike BiH. Svaki Bosanac i Hercegovac bi trebao stati u odbaranu ovih ljudi, nasih sugradjana i saboraca iz najtezih dana rata, zato sto bi to bilo posteno sa nase strane, a i zato sto smo slijedeci mi na redu. Naime, priblizava sa datum kada ce svi Bosanci i Hercegovci iz prekomorskih zemalja izgubiti BH drzavljasntvo.

Danas istjeruju internacionalne borce Armije R BiH, sutra ce oduzimati drzavljanstva Bosancima i Hercegovcima iz prekomorskih zemalja, a prekosutra kada “zakucaju na vrata” preostalih Bosnjaka u BiH, vise nece biti snaga za odbranu.

Slijedi citat sa sarajevo-x:

"Danas i bracu koja su dobila bh. državljanstvo, osnovali porodice, dobili djecu, žele otjerati iz BiH i odvojiti oceve od djece i muževe od žena... Munafici medu Bošnjacima, koji su na vlasti, prodali su islam i muslimane i svim silama se žele dokazati teroristickoj Evropi i našim teroristima i fašistima iz komšiluka... Ti naši munaficki psi izdadoše sve ljudske vrijednosti za šaku vlasti... Znajte, munafici iz fotelja, da je vlast u Alaha, a vi ste samo prokleti bijednici... Alah vam naplatio za sve... Propali i vi i vaše porodice, pa da vidite kako je... Ogavni munafici, prokleti bili na ovom i na buducem svijetu i stigla vas Alahova srdžba i kazna, na ovom i na onom svijetu...!!!"

hatib
_________________________________________


11. POZIV GRADJANIMA GORAZADA I PODRINJA DA SE ORGANIZUJU I SPRIJECE IZGRADNJE ELEKTRANE BUK BIJELA

Sarajevo, 12.09.2007: Vrijeme je za proteste gradjana Bosne i Hercegovine. Vise se ne moze mirnio spavati i gledati i slusati Dodika kako cak i o najosnovnijim zivotnim pitanjima, kao sto je proizvodnja energije, uslovi zivota i ekologija, raspravlja sa susjednom drzavom umjesto da se konsultuje sa organima drzave BiH , Federacije BiH i RS a narocito lokalne zajednice,

Rjec je o izgradnji hidroelektrane Buk Bijela.
Kako objavljuju danasnje nezavisne novine, Vlasti Republike Srpske i Srbije dogovorile su juce da naredne sedmice pocnu sa pripremama za zajednicku izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, uz snažnije približavanje dvije elektroprivrede.

To su juce u Banjaluci dogovorile delegacije dvije vlade, kao jedan od prvih koraka u konkretizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama izmedu RS i Srbije.

Pa, dalje navode kao prvi i simbolican potez dogovoreno je da se u Palama zajednicki sagradi škola pod nazivom "Srbija". ( Malo vise adrenalina medju ziteljima BiH nije na odmet?!)

Nezavisne kazu da zvanicnici obje vlade potvrdjuju da bi se sporazum i to vec u narednim danima, trebao konkretizovati kroz saradnju elektroprivreda RS i Srbije. Njihova saradnja ce se, kako je receno, definisati u narednim sedmicama, ali nije iskljucena ni mogucnost eventualnog stvaranja zajednicke kompanije. Pa sta je ciniti gradjanima Foce, Gorazda, Kopaca, Ustiprace, Medjedje ,Visegrada??

Potrebno je da svaka Mjeasna zajednica pod hitno zakazu sastanke na kojima bi se stalo u kraj Dodikovoj radikalizaciji i zanemarivanju gradjana Bosne i Hercegovine.

U ime dvije nevladine organizacije, “Sarajevska Tribina”, Aid Net Fondacija, trazim od medija u Federaciji BiH, Kantonima i opstinama koje su na obalama Drine okusile svu nedacu pustanja brane i nadolazenja vode u talasima, unistavanje ribljeg fonda i nesnosne povecane vlaznosti u dolini Drine da hitno pocinju raditi domaci zadatak odbrane rijeke Drine za buduca pokoljenja.

Zdrava zivotna sredina u Podrinju nimalo nije u interesu Dodika i clanove vlade u Beogradu. Kao sto se ni gradjani doticnih opstina i Kantona u Podrinju ne mjesaju u regulaciju Dunava kod Beograda, ne treba ni Vladi u Beogradu, a pogotovo razularenom Dodiku vise dozvoliti da nas vise prevodi zedne preko vode. Ako politicari u BiH moraju da ga trpe , narodu bi trebalo vise da je jasno da Podrinje pripada samo gradjanima koji tamo zive i oni se mogu dogovarati kako ce se regulisati tok rijeke Drine i rijeka koje je cine. Skupstina opstine Gorazde, trebalo bi vec davno da reaguje u tom pravcu.

Svi se sjecamo da je nekadašnji megaprojekat bivse Jugoslavije pod nazivom Buk Bijela u startu bio planiran u saradnji sa Crnom Gorom. Odgovorni ljudi i savjesni politicari iz Vlade u Podgorici povukli su projekat pod pritiskom ekološke javnosti. E, sad je na nas red da u ova tri, cetiri dana pokazemo jesmo li u stanju nesto uraditi sami za sebe.

Sabiha Hadzimuratovic, Gorazdanka

_________________________________________

12. GRAFICKI DOTJERANI PRETHODNI BROJEVI GLASNIKA

http://republikabih.net/

**********************************************************************

No comments: