Saturday, October 18, 2008

#485 JEDINA DRZAVA KOJA IDE U EVROPU JE REPUBLIKA SRPSKA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

1. septembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 485

SADRZAJ:

1. JEDINA DRZAVA KOJA IDE U EVROPU JE REPUBLIKA SRPSKA

2. SILAJDZIC I TIHIC SE NAVODNO PROTIVE LAJCAKOVOM PRIJEDLOGU REFORME POLICIJE

3. POSLIJE DUGIH KORAKA U LOSEM PRAVCU, JEDAN KRATAK KORAK U DOBROM PRAVCU

4. ZAHTJEV OHR-u DA OBJAVI LAJCAKOV PRIJEDLOG REFORME POLICIJE

5. TIHIC I SILAJDZIC TRAZE "CISTKU" ZAKONA KOJI SU NAMETNUTI U INTERESU BiH

6. TROPRSTO PREDSJEDNISTVO

7. SDP "zaboravio" da je i Komšic obmanjivao javnost

8. BOSNJACIMA NIKAD NIJE FALILO HRABROSTI - NAMA FALI PAMETI DA PROCITAMO IZDAJNIKE

9. NOVA PRILIKA DA SE MOBILISU BH INTELEKTUALCI U ODBRANI REPUBLIKE BiH

10. TOTALNI GUBITAK LJUDSKIH PRAVA MUSLIMANA I U FEDERACIJI

11. MEDJUNARODNO PRIZNAVANJE REPUBLIKE SRPSKE

12. ZATVARANJE KONZULATA U BONNU - NOVI KORAK U PRAVCU TRAJNOG ISTJERIVANJA BOSNJAKA IZ BiH

13. SILAJDZIC I SVOM PRAVOSLAVNOM OKRUZENJU

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. JEDINA DRZAVA KOJA IDE U EVROPU JE REPUBLIKA SRPSKA

Pise: Sven Rustempasic

O reformi policije se nema potrebe dogovarati sa Visokim predstavnikom – jer je on organ Dejtona i stoga po definiciji MORA CUVATI Republiku srpsku, pa i njenu policiju, jer tako piše u Dejtonskom ugovoru.

Evropska Unija je krajem 2004. godine pocela proces preko Venecijanske komisije i svojih ostalih organa, da se reforma policije rješava prema Internacionalnom pravu i zakonima Evropske Unije, a ne prema Dejtonu – dakle, da se rješavaju na relaciji Sarajevo-Brisel, a ne na relaciji Sarajevo-Banja Luka (Laktaši). Dakle, umjesto da su iskoristili ponudjenu priliku koju im je Evropa dala i definisali policijske regije jos za vrijeme rada Direkcije za reformu policije, gdje se odlucivalo vecinom glasova, a ne dejtonskim usaglasavanjem sa RS, Silajdzic i Tihic su to ostavili za dogovore sa Dodikom i tako izigrali Evropu i ponovo uveli u igru RS. Reforma je krenula na relaciji Sarajevo-Brisel, ali su je oni ponovo preveli u Daytonsku formulu dogovora Sarajeva-Banja Luke.

Upravo je Silajdžic intervencijom u Srebrenici marta i aprila ove godine, kao i odlaskom u Ameriku sa Dodikom u maju, pokazao da ne uvažava Presudu Svjetskog suda i da ne uvažava Internacionalno pravo -- nego pregovara sa cetnickim vojvodom, liderom, na svjetskom sudu presudjene genocidne tvorevine.

Branitelji Dejtona, dakle branitelji Republike srpske kao dijela velikosrpskog projekta, Sulejman Tihic i njegova SDA, te Haris Silajdžic i njegova SBiH, oduzeli su pitanje rješavanja policije BiH iz ruku Internacionalnog prava, iz ruku Evropske Unije i njenih komisija odnosno izuzeli iz zakona Evropske Unije - a predali su arbitriranje i rješavanje tog pitanja Visokom predstavniku, kojega sada personificira Lajcak.

Visoki predstavnik je samo organ Dejtonskog ugovora, pa prema tome i njegov ZAŠTITNIK – što znaci da su tako Tihic i Silajdžic ukljucili Republiku srpsku kao nezaobilazan faktor u odlucivanju, u kojem slucaju se primjenjuju odluke Republike srpske, a ne zakoni Evropske Unije po pitanju policije.

Silajdžic i Tihic uvode Republiku srpsku u EU, odn. PERU KRVAVE RUKE REPUBLICI SRPSKOJ, i tako je "opranu" uvode u Evropu. Prema tom metodu, JEDINA DRŽAVA KOJA ULAZI U EVROPSKU UNIJU JE REPUBLIKA SRPSKA!

____________________________________________________


2. SILAJDZIC I TIHIC SE NAVODNO PROTIVE LAJCAKOVOM PRIJEDLOGU REFORME POLICIJE

Duboko sam razocaran izjavama lidera SBiH i SDA, Harisa Silajdžica i Sulejmana Tihica. Odbijajuci prijedlog o reformi policije prije no što su ga ostali vodeci politicki lideri cak i dobili, oni su omalovažili i svoje kolege i politicki proces. Takoder su prekršili svoj pristanak da komentare na prijedlog daju direktno meni, umjesto što su to ucinili putem medija«, kazao je Lajcak, priopcio je njegov ured.

Tihic i Silajdžic: Lacakov prijedlog legalizira postojece stanje

Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH) protive se novom prijedlogu visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajcaka o reformi policije jer smatraju da ne nudi reformu policije vec legalizira postojece stanje i odstupa od tri principa Europske unije.

Taj prijedlog, kako je receno na konferenciji za novinare, ostavlja Upravu policije RS-a kao srednji nivo policijske strukture, iako istovremeno ukida policijsku strukturu na nivou Federacije. Takodjer, predvidja tri nivoa policijske strukture u entitetu Republika Srpska – državni, entitetski i lokalni, dok bi policijska struktura u FBiH ukljucivala iskljucivo županijski i državni nivo.

Štoviše, prijedlog predvidja da bi efektivna kontrola nad policijskom strukturom Brcko Distrikta mogla biti na nivou Republike Srpske.

Tihic je konstatirao kako su „nažalost, izgleda na cijeni oni politicari koji daju radikalne izjave, koji napadaju medjunarodnu zajednicu, koji radikaliziraju prilike u BiH“.

„Njima se povladjuje. Povladjuje onome koji je odgovoran što cetiri godine nemamo reformu policije“, kazao je.

Haris Silajdžic je pojasnio da su razlozi zbog kojih SDA i SBiH smatraju važnim imati multietnicku policiju u tome što nema primjera da je policija multietnickog sastava, u historiji ili bilo gdje, pocinila masakr ili genocid. To, zakljucio je, rade iskljucivo monoetnicke policije jer ih je lakše tako indoktrinirati.

„Pregovori nisu propali, nastavljaju se i mi tražimo da se vratimo izvornim principima EU-a i na njima nastavimo dalje“, dodao je Tihic.

Ne boje se da ce biti prozvani kao kocnicari

Predsjednici SDA i SBiH-a su kazali i to da „ne strahuju da ce biti prozvani kao kocnicari reforme policije“.

„Ne strahujemo ni od cega. Nama se izdešavalo, barem što se politike tice i ovoga svijeta, dovoljno toga da stvarno ne strahujemo ni od cega. Mi želimo za gradane BiH najbolje, a to je normalna, demokratska, europska država, multietnicka, multikulturalna, po standardima koji su predvidjeni EU-om i želimo biti clanica EU-a“, kazao je Silajdžic.

Sulejman Tihic je naglasio kako ne može zamisliti da visoki predstavnik njih dvojicu proglasi odgovornim, jer „znamo tko je tri i po godine odgovoran“.

30.8.2007.
Pincom.info
___________________________________________________

3. POSLIJE DUGIH KORAKA U LOSEM PRAVCU, JEDAN KRATAK KORAK U DOBROM PRAVCU

Komentar Silajdzicevog i Tihicevog "protivljenja" Lajcakovom prijedlogu reforme policije

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Primjetimo jezik kojim se Tihic i Silajdzic sluze. Na primjer, oni kazu da se "protive" prijedlogu, a NE da ga ODBACUJU, ili da ga ODBIJAJU. Dakle, oni ostavljaju mogucnost da DALJE PREGOVARAJU O PRIJEDLOGU i da toboze budu natjerani, da kazu: "Eto mi smo se protivili, ali svijet tako hoce." Da zaista ne prihvataju ovaj prijedlog oni bi postupili onako kako bi svaki drugi drzavnik, ukljucujuci i Dodika postupio u takvim situacijama, tj. oni bi jasno ODBILI prijedlog i NE BI NASTAVILI PREGOVORE NA TOJ OSNOVI.

Primjetimo da Lajcek kaze da oni njemu NISU rekli da se protive prijedlogu (a znamo da su imali konsultacije sa njim upravo o reformi policije.) Moguce da je cak i Lajcak ne shvata da ima posla sa ljudima koji zajedno sa cetnicima manipulisu i njega i Bosnjake u cilju dovrsetka velikosrpskog projekta.

U stvari na djelu je vjerovatno druga faza u uhodanoj taktici varanja Bosnjaka. U proslom Glasniku smo objasnili da se prva faza te prevare sastojala od stalnog popustanja Dodiku, dok evo posrednici iz svijeta nisu "legli na rudu" i dali prijedlog koji je u dosadasnjim pregovorima izgledao prihvatljiv za obje strane. Zar nije Silajdzic u nekoliko navrata nedavno trazio samo neznatnu promjenu imena RS, a sada dize galamu protiv Lajcakovog prijedloga zato sto ostaje policija RS?! Ovo navodno protivljenje je u stvari samo bacanje pijeska u oci, da bi sakrili izdaju koju su pocinili jos u ranijim fazama pregovora, i koja sa ovim Lajcekovim prijedlogom izbija na povrsinu. Ova njihova galama na Lajceka je samo dobro uhodana predstava u stilu "drz'te lopova" - kao eto oni nisu "ni luk jeli ni luk mirisali". To je onaj Izetbegovicevski "kratki korak u dobrom pravcu, poslije dugog koraka u losem pravcu", trik kojim se Bosnjaci drze u laznoj nadi da ih njihovi lideri nece izdati.

Sa pregovora ce se vratiti sa jos jednom izdajom u dzepu i sa vec pripremljenim opravdanjem da su od pocetka bili "protiv", ali eto "svijet mrzi muslimane". Bice tu i neka mala kozmeticka "dobit" u nasu korist, neki danajski dar, koji nece imati nikava prakticna ucinka.

Primjer jednog takvog danajskog dara Bosnjacima je Daytonski Aneks 7, kojim se navodno "garantuje" povratak "svakog na svoje", da bi se kroz Aneks 4 dala drzava cetnicima. Aneks 4 je ustav kojim su cetnici dobili drzavu, a Aneksom 7 su Bosnjaci dobili mogucnost da se na salterima cetnicke drzave bore za svoja ljudska prava, ukljucujuci i pravo na povratak. Naravno cetnici koji su dobili vlast su onemogucavali (brzi) povratak, dok se Bosnjaci nisu raselili sirom svijeta. Nije slucajno da Silajdzic sve cesce spominje Aneks 7, jer to je i prava funkcija toga aneksa, da bude "exit strategy" izdajnicima kada Dayton pokaze pravo lice.

Slicno ce biti i sada - cetnicka genocidna policija ce dobiti priznanje kao reformisana Evropska policija i bice cementiran status qvo za sva vremena, a mi cemo dobiti neku sarenu lazu koja nikada nece profunkcionisati, bas kao ni Aneks 7.

Ako se Silajdzic i Tihic ISTINSKI protive ovom priedlogu onda tu sigurno ima nesto dobro za Bosnu i Hercegovinu. Silajdzic je porvoklasni obavjestajac, koji je prosao svu obuku jugoslovenske tajne policije i dobio sve moguce "prikljucke", ukljucujci i doktorat, da bi mu bila otvorena sva vrata u zivotu, kada njegove usluge zatrebaju njegovim gospodarima iz Beograda, sa danasnjim ispostavama na Palama, Banja Luci i Laktasima. Zato je, iako tesko bolestan, vracen iz Turske da pomogne Tihicu kojem nedostaje karizma jednog "Alije" ili "Harisa", te su mu se bile pocele otimati stvari iz ruku.

Sada funkcionisu "k'o sat" - sve su uvezali, ukljucujuci i Avaz (tj. Radoncica) koji im pomaze tako sto njihovo "protivljenje" falcifikuje u "odbijanje" prijedloga, isto kao sto je Silajdzicev "uzdrzan" glas uvodjenju SPC u BiH, falcifikovao u glas "protiv". Dakle, izdajnici nemaju vise ozbiljnog protivnika, Silajdzic je sve uvezao. Istina narod vidi sta se radi, i nezadovoljstvo raste, ali nema organizovane snage da bi ih sprijecila.

Medjutim, ako je za utjehu, Silajdzic, Tihic, Lagumdjija su potpuno raskrinkani. Oni cine zlocine protiv naroda i drzave BiH, ali to vise nisu u stanju maskirati. Oni to sada guraju na silu, a ne elegantno kao nekoc Alija, sto ce im se kad tad "obiti o glavu".

Kao dokaz da je samo u pitanju predstava, tj. igrokaz za naivcine, navodimo cinjenicu da nigdje nije objavljen Lajcakov prijedlog, dok je javnosti servirana toboznja svadja "nasih" lidera sa OHR-om, gdje oni toboze demonstriraju odanost evropskim principima refome policije, a koje su davno izdali u radnoj fazi reforme.

Medjutim, moguce je da u tom prijedlogu ima nesto dobro za Bosnu i Hercegovinu i da se Silajdzic i Tihic zato protive tom prijedlogu.

Zato smo mi uputili zahtjev OHR-u da objavi Lajcakov prijedlog.

Svaki citalac Glasnika bi se trebao potruditi i naci Lajcakovu (OHR-ovu) email adresu i poslati mu slijedeci zahtjev koji je vec na Engleskom. Svaki vas email je znacajan, jer su nasi izdajnici poptuno izolovali Lajcaka od naroda, tako da on misli da narod zeli iskljucivo ono sto mu izdajnici serviraju.

______________________________________________________


4. ZAHTJEV OHR-u DA OBJAVI LAJCAKOV PRIJEDLOG REFORME POLICIJE

National Congress of the Republic of Bosnia and Herzegovina (NCR B&H)

September 1, 2007

OHR

ATTN: Mr. Lajcak

Dear Mr. Lajcak

I represent the National Congress of Bosnia and Herzegovina, an organization of Bosnian citizens currently in the USA.

We wish to obtain the details of your proposal for police reform that has been presented to the leaders of the political parties, or to affect its release to the public through other channels. As all citizens of BiH, we are directly affected by the direction that our country takes regarding this crucial issue, and are concerned by the lack of information that is available on the current state of the process.

The recent headlines detailing the refusal by Mr. Tihic and Mr. Silajdzic to accept Mr. Lajcak's proposal illustrate our point. Mr. Tihic and Mr.

Silajdzic have stated in the media that the proposal preserves the current police structure, and represents a complete reversal of all three principles put forth by the Venice Commission. This accusation that OHR's proposals are the opposite of your stated good intentions is a challenge to the credibility of your office, and thus impacts your duties and effectiveness adversely in the short and long term. On the other hand, the public response by Mr. Lajcak does not represent a proper defense against these specific accusations, because it does not specify the mechanisms within the proposal which uphold the three principles. The apparent secrecy, and the threat of sanctions against Mr. Tihic and Mr. Silajdzic, give this process a strongly undemocratic flavor, and serve to create distrust of the OHR.

The Bosnian people deserve to know whether Mr. Tihic and Mr. Silajdzic are right to accuse Mr. Lajcak of deceit, or whether the OHR really does have the best interests of the people of BiH in mind. No amount of indirect comments on the proposal can resolve the issue; making the proposal available for public inspection.

Sincerely,

Muhamed Borogovac, Ph. D.
Boston, USA
______________________________________________________


5. TIHIC I SILAJDZIC TRAZE "CISTKU" ZAKONA KOJI SU NAMETNUTI U INTERESU BiH

Pise: Dr.Muhamed Borogovac

U intervjuu Ensara Zgodica od 26. avgusta kojega prenosi FENA, Tihic izmedju ostalog kaze o njegovoj i Silajdzicevoj novoj incijativi promjene Ustava, citiram:

"SDA, dodao je on, predlaže dva pristupa ustavnim reformama. Prvi podrazumijeva cistku sa svim nametnutim rješenjima, bilo da su donesena raznim politickim i drugim pritiscima ili uz sponzorstvo medjunarodne zajednice. Smatra da bi to bilo idealno rješenje, koje bi prvi put nakon rata pružilo mogucnost predstavnicima svih etnickih skupina u našoj zemlji da postignu dogovor, cime bi se postigao puni legitimitet postignutog dogovora i osigurala stabilnost u buducnosti.

Država po mjeri svih

"Kada bismo sva nametnuta rješenja stavili na stranu, onda bi se moglo krenuti u izradu rješenja ustavnog uredjenja države po mjeri svih njenih gradana, prema socijalnoj i pravnoj državi, decentraliziranoj multietnickim regijama, u kojoj nijedan narod nece imati potpunu dominaciju", objasnio je Tihic.

U slucaju da dogovor o stavljanju izvan snage Dejtonskog sporazuma, kao rezultata pritisaka medjunarodne zajednice ka okoncanju rata u našoj zemlji, nije moguce postici, Tihic predlaže ponovno vracanje postepenog amandmanskog mijenjanja ustava, na osnovu onoga što se postiglo predloženim amandmanima iz aprila prošle godine, koji, za samo dva glasa manje, nisu dobili potrebnu vecinu u Zastupnickom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iako je, dodaje, svjestan da je u više navrata premijer RS Milorad Dodik aprilske amandmane proglasio mrtvim, Tihic i dalje smatra da je konsenzus oko aprilskih ustavnih amandmana dobra polazna osnova za dalje pregovore i prvi znacajniji dogovor predstavnika tri naroda nakon rata. - kraj citata


KOMENTAR: Ponovo podvala za podvalom. Na primjer, Tihic podrazumjeva da se nista ne radi mimo dogovora sa RS. Naravno, pod tim uslovom nema govora da se ukine Dayton, sam temelj postojanja RS. Trazenje ukidanja Daytona od predstavnika RS, koje nema nikakvu sansu za uspjeh, je samo predstava, da Tihica i Silajdzica prikaze kao ljude sa patriotskim namjerama.

U tim uslovima, tj. kada znamo da nama nista od ukidanja RS, Tihicev zahtjev za "cistkom od svih nametnutih rjesenja" je uperen direktno protiv zakona koje su nametnuli dosadasnji Visoki predstavnici da bi "drzava" BiH koliko toliko profunkcionisala. Upravo taj minimum nadleznosti koje su sa entiteta nametanjem prebaceni na "drzavu" je trn u oku Dodiku, i evo sada Tihic pokusava da ukloni tu prepreku osamostaljivanju Republike Srpske. E to je ono sto ima sansu na uspjeh, jer ce se Dodik tome obradovati, jer je upereno protiv drzave BiH.

PRIMJETIMO DA I SILAJDZIC ZAJEDNO SA TIHICEM STOJI IZA OVIH PRIJEDLOGA, A KOJI PODRAZUMJEVAJU I USVAJANJE PROSLE GODINE ODBACENIH AMANDMANA.

Silajdzic je tada, prosle godine, javno bio PROTIV amandmana cime je tu veliku pobjedu naroda BiH prisvojio za sebe, mada tada nije imao nikakvu funkciju, ni u stranci ni u drzavi. Kasnije smo saznali da su patrioti imali u rezervi jos glasova da sruse amandmane i da je Silajdzic znao da amandmani padaju i bez njega. Njegovo protivljenje amandmanima, nije imalo nikakav stvarni efekat, nego mu je samo omogucilo povratak u BH politiku na velika vrata, kao lidera patriotskog bloka, a uoci presude za genocid koja je tada bila jos jedna prijetnja cetnickom projektu. Sada je sve ponovo pod kontrolom te Silajdzic moze ponovo otvorenije raditi za amandmane, tj. za RS.

______________________________________________


6. TROPRSTO PREDSJEDNISTVO

Posto je nedavno Silajdzic pozrtvovano odradio posao za Srpsku pravoslavnu crkvu postalo je jasno da je on ispod koze Srbin, bez obzira sto ima bosnjacko ime "Haris". Ne dajmo mu da se sakrije iza imena. Samo ime nikada nije bilo garancija istinskih nacionlanih osjecaja. Za to imamo mnogo primjera, ali spomenimo poznati primjer Jevreja, koji su generacijama nosili Njemacka imena i prezimena, ali su ispod koze uvijek bili samo jevreji.

Na zalost ispostavilo se da je i Zeljko Komsic igrac istoga tima kao i Silajdzic i Radmanovic.

Naime, ispostavilo se da se Zeljko Komsic nikada nije izjasnjavao kao Hrvat, nego kao Jugosloven, citaj Srbin. To se moglo i pretposaviti buduci da ga je jedan drugi istaknuti Jugosloven (Srbin) Zlatko Lagumdjija, svesrdno progurao na celo drzave. Za zivotnu sansu da postane clan predsjednistva je Komsicu zatrebalo da preko noci postane "Hrvat" sto je on to i uradio da bi se nasao u poziciji da uspjesnije djeluje za srpstvo.

Dakle, ovo je rezultat u BiH predsjednistvu:

Srbi 3 : Bosnjaci i Hrvati 0.

Zato sve sto Srbima odgovara prolazi, a sve sto bi odgovaralo Bosnjacima ili Hrvatima, biva blokirano.

Evo clanka koji nam otkriva Komsicevu istinsku nacionalnost.

Tarik

____________________________________________________


7. SDP "zaboravio" da je i Komšic obmanjivao javnost

Piše: Alenko Zornija

SARAJEVO - Priopcenje SDP u vezi slucaja s hrvatskim državljanstvom ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja bilo je neobicno oštro, a zatražena je i ostavka. Podsjetimo da SDP tvrdi kako je spomenuti ministar jednog od najznacajnijih ministarstava u Vijecu ministara BiH sebi dozvolio taj luksuz da obmane cjelokupnu javnost i zastupnike državnog Parlamenta pred kojima je položio zakletvu i cija mu je dvotrecinska vecina dala podršku u izboru na tu dužnost.

- Ministar je slagao svoje nacionalno opredjeljenje tako što se u državi Bosni i Hercegovini izjasnio da je pripadnik jedne, a Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti što je potvrdilo i Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u svom saopštenju, navode iz SDP-a.

No, ovakvo priopcenje reformiranih komunista cudno je iz najmanje jednog razloga. Da pojasnimo, aktualni hrvatski clan Predsjedništva BiH Željko Komšic takoder je svojedobno tražio primitak u hrvatsko državljanstvo i takoder je o tome pokušao (doduše neuspješno) obmanuti javnosti. SDP-ovcima, naravno, ne pada na pamet zbog toga tražiti Komšicevu ostavku.

Podsjetimo, zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo Komšic je podnio još 1996. godine, no u redovnoj je proceduri taj zahtjev odbijen. Može se pretpostaviti da Komšic nije dobio domovnicu zbog toga što niti jednim dokumentom nije uspio dokazati da zadovoljava uvjete za upis u knjigu državljana RH. Konkretnije, nije bilo papira koji bi potvrdio da se Komšic prije 1992. godine bilo gdje službeno izjasnio kao Hrvat. To, naravno, nije ni cudno, jer se kako nam svjedoce Komšicevim prijatelji i poznanici, on prije rata izjašnjavao Jugoslavenom.

Naposljetku, nešto i o obmanjivanju javnosti. Podsjetimo da je Komšic u jednoj TV emisiji na izravno pitanje novinarke tvrdio kako (kao uvjereni bosanskohercegovacki patriota), no ustuknuo je u tim neistinitim tvrdnjama nakon što je vrijedna novinarka predocila papir odnosno njegov zahtjev za upis medju državljane RH, do kojeg je žurnalistica tko zna na koji nacin došla...

29.8.2007.
Pincom.info

__________________________________________________________________________


8. BOSNJACIMA NIKAD NIJE FALILO HRABROSTI - NAMA FALI PAMETI DA PROCITAMO IZDAJNIKE

Tuca Bošnjaka i Srba u Vlasenici, povrijeden i zamjenik komandira policije Zamjenik komandira Policijske stanice Vlasenica Muharem Ferhatovic i još trojica policajaca sinoc su lakše povrijedeni kada je grupa Bošnjaka napala policijsku stanicu u tom gradu.
Napadu je prethodio sukob više osoba srpske i bošnjacke nacionalnosti ispred lokalne kladionice u Vlasenici, a u opcoj tuci, takoder, je povrijedeno nekoliko osoba, javio je Radio RS-a.

Portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Dragomir Peric kazao je da je nekoliko minuta prije ponoci, ispred sportske kladionice "Euro jedan" , došlo do narušavanja javnog reda i mira, nakon tuce više osoba srpske i bošnjacke nacionalnosti, koji su bili u vidno pijanom stanju.

Ocevidci kažu da je do sukoba došlo nakon što je B.P., prolazeci vozilom pored ove kladionice, kroz otvoren prozor uputio psovku posjetiocima kladionice, što je izazvalo reakciju prisutnih u kojoj je B.P. izvukao "deblji kraj".

Potom je B.P. otišao po pomoc koja je brzo pristigla iz vlasenickog naselja Piskavice, pa cak i iz Kladnja, javio je Radio RS-a.

Oko dvadesetak Bošnjaka je zatim sa bejzbol palicama i drugim predmetima došlo pred Policijsku stanicu i napalo policajce, koji su pokušali da ih sprijece da udu u prostorije.

Ispred Policijske stanice, pola sata iza ponoci, ova grupa je napala zamjenika komandira policije Vlasenica Muharema Ferhatovica, koji ih je želio sprijeciti da udu u policiju.

"Tom prilikom policija je upotrijebila sredstva prinude i lišila slobode tri osobe i oduzela više raznih predmeta, izmedu ostalog, bejzbol palice", kazao je portparol CJB Bijeljina Dragomir Peric.

Prilikom okupljanja veceg broja osoba bošnjacke nacionalnosti, došlo je i do veceg broja okupljanja Srba, ali do sukoba izmedu njih nije došlo.

Nakon intervencije policije ucesnici u tuci su se razišli, a o ovom slucaju bit ce podnesen izvještaj protiv onih osoba koje su narušavale javni red i mir.

-----------------

KOMENTAR: Svaka cast hrabrim povratncima u Republiku srpsku koji se dostojanstveno bore za svoja prava. Neka se stide izdajnici koji svakodnevno prodaju ove hrabre ljude, licemjerno se predstavljajuci kao njihovi prijatelji.
______________________________________


9. NOVA PRILIKA DA SE MOBILISU BH INTELEKTUALCI U ODBRANI REPUBLIKE BiH

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 31.08.2007. Ovih dana je iz Beograda pokrenuta prava "intelektualna agresija" na Republku Bosnu i Hercegovinu. Naime, srbijanski akademici Ekmecic i Kecmanovic po prvi put su se otvoreno deklarisali kao – fašisti. To najbolje govori koliko je projekat Velike Srbije stjeran uza zid.

Naime, u potpunosti odbijajuci sve principe i nacela humanizma, te stavljajuci se s onu stranu internacionalnog prava, ova dvojka je do kosti ogolila i sam prijekat Velike Srbije kao nešto vancivilizacijsko i kriminogeno. Ekmecic Milorad u svom obracanju SANU prošlog mjeseca tako kaže:

"Istorijske osnove na kojima je stvorena Republika Srpska kao ostatak ostataka srpske etnicke teritorije zapadno od reke Drine predstavljaju istorijsku konstantu njenog buduceg postojanja. Pravo na egzistenciju dobiva iz ove legitimne podloge, bez obzira na to koliko je, sa moralne tacke gledišta, ona plod povrede svih medjunarodnopravnih normi zapadnih država koje su o ovome odlucivale."

Dakle, Ekmecic U POTPUNOSTI pravda SVE zlocine pocinjene u ime i za interes srpskog nacionalizma, koji je ovim prerastao u (tj. ogoljen kao obicni) FAŠIZAM. Ekmecic je time preuzeo i štafetnu palicu od svog prethodnika Cosic Dobrice, koji je usljed starosti i bolesti fizicki nemocan, inaugurisavši se za novog/starog Iliju Garašanina. Pri tome je karijerista i saradnik MI6 Kecmanovic Nenad, bivša desna ruka Karadžica i Izetbegovica, (p)ostao i Ekmeciceva desna ruka u nadi da ce novog velikog šefa zamijeniti kad dodje "njegovo vrijeme". Kecmanovic je tako u Glasu srpske upravo objavio besplatan pamflet u 20.000 primjeraka pod naslovom "Nemoguca država (BiH)" koji je razdijeljen citaocima ove banjalucke novine.

Ovo najnovija "intelektulana agresija iz Srbije" bi bio u stvari pozitivan dogadjaj za Republiku Bosnu i Hercegovinu, kada bi na celu bili pravi bh patrioti. Ovo bi bila prilika da se mobilisu sve intelektualne snage u BiH (i u svijetu) da se ponovo pokrene restauracija gradjanskog ustava Republike BiH i napokon ospori genocidna RS.

Nazalost, vjerovatno cemo jos dugo trpiti Silajdziceve i Tihiceve kvazi patriotske izjave zaludjivanja naroda i postepene legalizacije RS.
______________________________________


10. TOTALNI GUBITAK LJUDSKIH PRAVA MUSLIMANA I U FEDERACIJI

Preneseno sa web stranice IslamBosna

Slucaj Fadhila Alhamdanija svjedoci kako se u Bosni i Hercegovini može nezakonito vladati.

Uprkos sudskim presudama Fadhil se našao pred bezizlaznom situacijom. ''Ne želim da me iko žali, nikada nisam živio od sažaljenja, život sam proveo casno i pošteno.

Ovdje je glavni problem što se meni, iako sam cijeli život poštovao zakon, na nezakonit nacin uskracuju prava koja sam zakonito ostvario i po svim ovozemaljskim i onosvjetskim zakonima zaslužio. Šta to znaci?

Ja sam na osnovu ucešca u odbrani Bosne i Hercegovine i po važecem Zakonu o državljanstvu Republike Bosne i Hercegovine, a kroz zakonske procedure pocetkom 1995. godine dobio bh. državljanstvo. Aktuelna Komisija za reviziju državljanstava 30. avgusta 2006. godine oduzima mi bh. državljanstvo. Po dobijanju rješenja o oduzimanju državljanstva, u januaru ove godine pred Sudom Bosne i Hercegovine pokrenuo sam upravni spor protiv Komisije za reviziju državljanstava. Nakon provedenog sudskog procesa Sud BiH presuduje u moju korist. U presudi se kaže da se osporava odluka Komisije za reviziju državljanstava BiH u dijelu kojim mi se oduzima državljanstvo od 20. februara 1995. godine i predmet se vraca na adresu Komisije na ponovno odlucivanje, odnosno na ponavljanje procedure revizije mog državljanstva. Nažalost, od tog trenutka pocinju svi moji problemi. Prvo, Komisija za reviziju državljanstava potpuno ignorira presudu Suda BiH i nastavlja voditi kampanju protiv mene na potpuno nezakonit nacin. Umjesto da uvaže spomenutu presudu, kada sam otišao u Komisiju da po presudi Suda BiH dostavim dodatnu dokumentaciju na adresu Komisije radi obnavljanja revizije, na protokolu Komisije nisu htjeli da prime tu dokumentaciju, vec su mi rekli: 'Šef je rekao da tvoj slucaj više nije kod nas nego u Sudu BiH.' Tražio sam potvrdu da me ne žele primiti, medutim, nisam ni to dobio. Tako sam bio prinuden da putem pošte u dva primjerka dokumentaciju pošaljem na adresu Suda BiH i Komisije za reviziju. Umjesto odgovora i poštivanja zakona prema meni, MUP Zenice me obavještava da sam za njih stranac i da moram vratiti licnu kartu i poništen mi je maticni broj. Poslije toga dobivam poziv od terenskog centra za strance da se izjasnim o svom statusu. Pokazao sam im presudu Suda BiH koju su oni proslijedili u Sarajevo. Nakon izvjesnog vremena opet su me zvali i rekli su mi da su iz Sarajeva dobili odgovor da sam ja za njih stranac, bez obzira na presudu. Morao sam predati zahtjev za boravak u BiH iako u ovoj zemlji neprekidno živim od 1979. godine.''

Zbog svega Fadhil je došao u stanje potpune bespomocnosti. ''Opcenito, ja sam razocaran u muslimane. Medutim, jedno nikako ne mogu shvatiti, kako ljudi s kojima sam se borio, kada smo bili k'o jedno, danas jednostavno mogu sve ravnodušno posmatrati i sve zaboraviti. Boracka udruženja i udruženja invalida, ljudi s kojima smo ginuli i krv prolijevali za ovu državu mirno sa strane posmatraju šta se dogada sa nama. Da neko ne misli da ja od njih tražim da nas brane silom i slicnim stvarima. Nažalost, mi od njih nemamo nikakve podrške, osim casnih pojedinaca kao su Šerif Patkovic, Alija Redžic, Adnan Bašic i još neki koji su nam kao pojedinci izrazili podršku. Dan-danas lokalne televizije u RS-u, naprimjer u Han-Pijesku, veoma cesto emitiraju emisije o ukrajinskim, ruskim i grckim placenicima koje tretiraju kao heroje i uopce se nikoga ne boje niti stide. Svaka im cast, kad ponosno ne zaboravljaju one koji su bili sa njima, bez obzira što je rijec o zlocincima. Jedan moj zemljak koji se borio u Hrvatskoj dobio je državljanstvo, stan, penziju, sve povlastice. Pokazali su koliko ga cijene.

Ja ne tražim nikakav poseban tretman, vec samo da budem zakonski tretiran. 28 godina živim u Bosni i Hercegovini. Sad odjednom ne valjam, zašto? Da apsurd bude kompletan, jedina krivica kojom me terete jeste što sam bio pripadnik Armije RBiH i što sam branio ovu zemlju, zbog cega se ja ponosim i ponosicu se do kraja života'', zakljucuje na kraju Fadhil.

______________________________________


11. MEDJUNARODNO PRIZNAVANJE REPUBLIKE SRPSKE

Preuzeto iz saopstenja KBSA

Medjunarodno priznanje nezavisnosti je proces koji ukljucuje sve nivoe vlade jedne zemlje da priznaju sve nivoe vlade druge zemlje. Slicno je, iako mnogo više složeno, naprimjer nego priznavanje akademskih i drugih školskih diploma i certifikata. Radi se o uhodanom birokratskom procesu. Tu i leži opasnost jer proces je slijep i reagira na mehanizme kojima je voden an ne na potrebe ili prava ljudi, izborne vecine i slicnih epiteta koji tom procesu uopce nisu važni.

Sama cinjenica da je Canada Post Corporation priznala RS kroz priznavanje RS poštanskih taksa (maraka), je vec javni i pravno isformuliran dokaz da je Kanada danas, nenajavljeno javnosti, priznala samostalnost RS. Evo zašto. Poštanski sistem Kanade zaracuna odredenu svotu na svako pismo, paket i bilo kakvu pošiljku u RS. Isto važi i u obratnom smislu gdje poštanski sistem RS zaracuna takse na sve pošiljke u Kanadu. Po medunarodnim dogovorima izmedu suverenih zemalja ti se novci krajem obracunske godine podijele izmedju dvije zemlje i svima puna šaka brade - osim BiH.

Ako je Kanadski sistem pošte priznao RS, to znaci da vec postoji presedan, što je isto tako jedan važan dio procesa. To isto znaci da postoje ugovori o medusobnom placanju izmedu Kanade i RS i samim tim je RS vec priznata od Kanade kao nezavisna država.

Emir Ramic
--------------------------

KOMENTAR: Ovo sto Ramic kaze je 99% tacno. Medjutim, vrag je u detaljima, a to znaci u onih 1% netacnosti. Naime, nije tacno da je ovo neki pocetak priznavanja RS. Prije ce biti da je ovo pocetak FINALNOG cina priznavanja RS. Jer pocetak je bio u Daytonu i pocetak se nije mogao dogoditi bez naseg pristanka da taj proces krene. A taj proces je krenuo u Daytonu, kada su Izetbegovic, Silajdzic i ostali priznali RS sa svim njenim institucijama drzave i jasno definisali njene granice. Niko drugi na svijetu to nije mogao uraditi, jer, kako kaze Ramic: "Radi se o uhodanom birokratskom procesu.", a u tom uhodanom procesu propisani prvi korak je bio da RS dobije prvo priznanje od legalnih BH vlasti. Niko drugi nije mogao otpoceti taj proces osim Izetbegovica, jer bi to bilo mijesanje u unutrasnje stvari medjunarodno priznate Republike BiH.

"Bosnjacki" poslanici u parlamentu BiH su sigurno mogli blokirati zakon kojim se ukida jedinstven postanski sistem Republike BiH i legalizuje posta RS. To je jedino bio efikasan nacin da se sprijeci ovo sto se sada dogadja u Kanadi, ali su nasi polticari izabrali da glasaju za taj zakon.

Jos uvijek nasi politicari imaju mocna pravna oruzja u svojim rukama da blokiraju napredovanje RS prema nezavisnosti. Umjesto toga, nasi izdajnici ostaju "uzdrzani" i pustaju da cetnicima sve prolazi, a onda daju licemjerna saopstenja ili bodre raseljene Bosance i Hercegovce da pisu peticije i pisma stranim vladama, da "lobiraju".

Silajdzic nema problema da od srca podrzi sve jalove akcije, jer tako ostavlja utisak da nesto cini za drzavu BiH, dok u stvari propusta da cetnicki vozovi nesmetano prolaze, ostajuci uzdrzan u predsjednistvu.

A u svemu tome KBSA je posebna prica. Oni ne zele da se zamjere izdajnicima na vlasti i prihvataju da igraju tu igru jalovog lobiranja, umjesto da kao dostojanstveni ljudi javno okrenu ledja svojim gospodarima-izdajnicima iz Sarajeva.

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________________


12. ZATVARANJE KONZULATA U BONNU - NOVI KORAK U PRAVCU TRAJNOG ISTJERIVANJA BOSNJAKA IZ BiH

Javljam se povodom zatvaranja Konzularnog predstavnista nase zemlje u Bonn-u.

Kao sto ste mogli procitati ili cuti da u Sjevernoj Rajni Vestfaliji zivi oko 50,000 nasih drzavljana, a nasa Drzava zeli da zatvori to predstavnistvo i sa time izgubi tih 50,000 BiH drzavljana. Ja sam uvjeren da ce skoro svi dosadasnji drzavljani BiH postati drzavljani Njemacke i time nasa zemlja gubi tih 50,000 svojih drzavljana. Svi znamo da BiH i SR Njemacka nemaju sporazum o dvojnom drzavljanstvu. Redovno pratim vas online magazin i dosao sam do zakljucka da stvarno ima dosta politicara Bosnjaka koji rade sve da bi zadrzali status quo radi licnih interesa, a ne interesa naroda.

Niko od bosnjackih politicara se nije izjasnio po tom pitanju, sta ce biti sa tim BH gradjanima koji ce napustiti BH drzavljanstvo? Nastavlja se ono sto cetnici u ratu nisu mogli postici, a nasa BAGRA od politicara ni da se suprostavi tome i ne dozvoli zatvaranje Konzularnog predtavnistva u Bonn-u.
Ne moze sa porediti zatvaranje Konzularnog predstavnistva u Argentini i Juznoj Africi gdje svega ima oko desetak nasih gradjana sa ovim u Bonn-u.
Zato Vas molim da se i Vi o ovome izjasnite i posaljete protesno pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Ne smijemo dozvoliti da nas politicki ubijaju oni koji su nas 90-tih oruzjem ubijali, ali uprkos svemu tada smo opstali, a ako Bog da opstacemo i u miru, siguran sam u tome. Bosna i Hercegovina je nadzivjela imperiju Rimsku, Tursku, Austrougarsku, kraljevinu SHS, prvu Jugoslaviju, NDH, drugu Jugoslaviju, a Bosna i Hercegovina ce ostati dok je vijeka i svijeta.

Vas redovni citalac koji Vas pozdravlja i podrzava u svemu sto radite u odbrani Republike Bosne i Hercegovine!

Sead J.
---------------

Seade,

mi smo dobili i druga pisma o ovoj temi iz kojih smo saznali da je u stvari Silajdzic glasao "ZA" zatvaranje konzulata. Dakle, nije da nasi politicari nista ne cine, nego oni aktivno cine da nas rasele.

Bez obzira na hiljadugodisnju istoriju, drzava BiH ipak moze nestati, i nece se sama od sebe spasiti, to moramo uciniti mi, njeni gradjani. Nazalost, u Daytnu su nacrtane granice podjele. Do sada nije bilo takvih etnickih granica po kojima bi se mogla drzava raspasti i to je cuvalo BiH kroz vijekove.

Jedini nacin da damo podrsku nasem narodu koji se nalazi u Njemackoj i protiv kojega je uperena ova odluka je da objavimo ovo vase reagovanje sto smo evo i ucinili.

M. B.
_______________________________________

13. SILAJDZIC I SVOM PRAVOSLAVNOM OKRUZENJU

Web stranica Republika BiH je veoma duhovito montirala par slika da bi prikazala Silajdzica u njegovom prirodnom pravoslavnom okruzenju

http://republikabih.net/content/NKRBIH484.htm

**********************************************************************

No comments: