Saturday, October 18, 2008

#483 ZAŠTO MEÐJUNARODNA ZAJEDNICA NE ELIMIŠE REZULTATE AGRESIJE I GENOCIDA U BIH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

18. avgust 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 483

SADRZAJ:

1. MALKIC SE SJETIO SREBRENICA DISTRIKTA TEK SADA, ZBOG IZBORA

2. POZIV SREBRENICANIMA DA SE REGISTRUJU ZA OPSTINSKE IZBORE

3. ZAŠTO MEÐJUNARODNA ZAJEDNICA NE ELIMIŠE REZULTATE AGRESIJE I GENOCIDA U BIH

4. BRANITELJI ¨DEJTONA¨ UZALUD LAJU NA LAJCAKA

5. U POVODU 15. GODIŠNJICE PODMUKLOG, SVIREPOG UBOJSTVA GENERALA BLAŽA KRALJEVICA

6. HAMDIJIN "SLUCAJ" JE TREBAO BITI ZNAK BOSNJACIMA STA IM SE SPREMA

7. PISMO KBSA LAJCEKU POVODOM PROBLEMA ISTJERIVANJA RASELJENIH GRADJANA BiH IZ BH DRZAVLJANSTVA

8. RAMIC ZNA NAPISATI DOBAR PROGLAS KADA JE LICNO ZAISNTERESOVAN

9. MALO DRUKCIJI SNIMCI DZENAZE U SREBRENICI 2007

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. MALKIC SE SJETIO SREBRENICA DISTRIKTA TEK SADA, ZBOG IZBORA

Gradonacelnik Srebrenice Abdurahman Malkic se ponovo sjetio deklaracije o nezavisnosti Srebrenice, te sada daje obecanja da ce to ispuniti u SLIJEDECEM mandatu. Medjutim, postavlja se pitanje: "Ako mu je zaista stalo do Srebrenice distrikta, zasto to onda ne uradi u ovom mandatu?!"

On ima bosnjacku vecinu u Skupstini opstine Srebrenica i u sadasnjem mandatu, a to je i najbolje vrijeme, kada je donesena presuda o genocidu i kada je advokat prof. Boyle tacno rekao sta treba Srebrenicki politicari da urade, a to je da donesu odluku sa pravnom snagom da se stavljaju pod jurisdikciju drzave BiH, da vise ne priznaju jurisdikciju RS.

Medjutim, Malkic i ostali sadasnji politicari iz Srebrenice su radije gledali da zadovolje Dodika, nego da se pomuce i povuku taj neophodan potez za narod Srebrenice i cijele BiH.

Malkic i sadasnji Srebrenicki odbornici imaju pobjedu na slijedecim opstinskim izborima u dzepu. Dovoljno je da proglase Srebrenica dristrikt i tada bi odusevljeni Srebrenicani masovno krenuli u borbu za svoj grad, tada bi se masovno, sa elanom, registrovali u svom gradu, svi oni kojima se gadi da to urade danas, je im se gadi da zive u cetnIckoj drzavi.

Neka srebrenicki politicari povuku sada, dok jos imaju vlast, konkretan potez u pravcu Srebrenica distrikta kao ulog da govore istinu, da se istinski planiraju boriti za distrikt. Ovako, bez tog konkretnog poteza, oni su veoma prozirni, tj. stalo im je samo do ponovnog izbora na njihove opstinske funkcije. Bez tog konkretnog koraka kojim bi Srebrenicki politicari dokazali da su zaista okrenuli list i da ce ubuduce voditi racuna sta zeli narod Srebrenice, a ne kako da udovolje Dodiku, nema nista od njihove akcije vadjenja licnih karata u Srebrenici.

Dr. Muhamed Borogovac

Slijedi taj Malkicev poziv Srebrenicanima.

________________________________________


2. POZIV SREBRENICANIMA DA SE REGISTRUJU ZA OPSTINSKE IZBORE

Svjedoci ste, u posljednje vrijeme velikih pritisaka na opcinsko rukovodstvo pa cak i gradane a sve zbog legalnih zahtjeva da se Srebrenica dobije poseban status. Naime, nakon najnovije presude Medunarodnog Suda Pravde u Hagu, jasno je utvrdeno da su genocid u Srebrenici napravile institucije (Vojska i policija RS) entiteta kojem Srebrenica danas pripada. Najmanje što Srebrenica treba i zaslužuje jeste da ne bude u RS. Sadašnje rukovodstvo opcine je odlucno da uz Vašu i podršku drugih osiguramo Srebrenici posaban status. Da su naše namjere ozbiljne i legitimne pokazali su i posljednji dogadaji. Medunarodna zajednica se zainteresovala za dešavanja u našoj opcini pa je iz tog razloga imenovala i posebnog izaslanika, americkog diplomatu Kliforda Bonda.

S druge strane, rukovodstvo i politicari RS cini sve kako bi nas sprijecilo u našoj namjeri. Namjera im je da na slijedecim opcinskim izborima koji se održavaju u jesen 2008. godine, onemoguce našu izbornu pobjedu i time otupe naše namjere.


Naime, naša opcina je jedina u RS gdje je nacelnik Bošnjak i gdje probosanske Stranke; SDA, S BiH i SDP imaju vecinu odbornika u opcinskoj Skupštini.

Da bismo nastavili naše aktivnosti na povratku i rekonstrukciji te uspostavi povjerenja kao i dobijanja posebnog statusa u okviru države Bosne i Hercegovine, potrebno je da nas u tome podržite.

Na koji nacin Vi možete tome doprinijeti?

To možete uciniti ako izadete na izbore u jesen iduce godine i date podršku snagama koje se bore za ravnopravnost, mir, suživot i toleranciju, prava povratnika kao i sva druga osobna i kolektivna prava.

Da biste glasali na iducim izborima MORATE izvaditi licnu kartu u MUP Srebrenica. Zato je potrebno da najkasnije ovog ljeta ili do kraja ove godine izvadite licnu kartu u Srebrenici i na taj nacin se po principu automatizma upišete na biracki spisak u našoj opcini. Od kada su uvedene nove CIPS licne karte princip je slijedeci: svako glasa u opcini u kojoj je izvadio licnu kartu.

Svi oni koji eventualno imaju imovinu u nekom drugom gradu BiH npr. Sarajevu ili Tuzli, ništa ih ne sprijecava da se odjave iz tih mjesta i ponovo prijave u svoje staro mjesto boravka u Srebrenici. Njihova imovinska prava u Sarajevu, Tuzli itd. su zagarantovana.

Takoder Vaša djeca koja su napunila 18 godina, Vaše supruge/muževi koju nisu porijekolom iz Srebrenice, imaju pravo da izvade licne karte u Srebrenici i na taj nacin dobiju pravo glasa.

Ukoliko želite saznati vise informacija o našoj opcini preporucujemo vam www.srebrenica-opstina.org. Preko te stranice cemo vas obavjestavati o svemu aktuelnom.

NE PRPUSTITE OVO LJETO DA IZVADITE LICNU KARTU U SVOM GRADU.

S poštovanjem,

Abdurahman Malkic,
nacelnik opcine Srebrenica

+387 65 881 183
________________________________________


3. ZAŠTO MEÐJUNARODNA ZAJEDNICA NE ELIMIŠE REZULTATE AGRESIJE I GENOCIDA U BIH

Pise: mr Nurija Omerbašic, Direktor

Jednog od uvaženih BiH profesora koji misli da je ipak bilo bolje usvojiti ustavni paket uz 2006, na pitanje: da je usvojen ustavni paket iz Aprila 2006. kako bi razriješio nastali problem ako Predsjedništvo BiH nebi bilo izabrano iz 3 kruga glasanja, pa se ponove izbori, pa opet nema saglasnosti oko izbora. I tako u nedogled. Prakticno bi se mogla stvoriti dirigovano neizglasavanje sa ciljem razbijanja BiH države, jer na nivou države BiH ne bi postojao ni Parlament, ni Predsjedništvo ni Vijece ministara, pa bi medjunarodnoj zajednici ostalo samo da proglasi postojanje dvije odvojene države RS i F.BiH. Odgovor uvaženog profesora bio je zastrašujuci. Odgovorio je „Pa to Amerika ne bi dozvolila“ On, profesor prava, bježi sa pravnog terena i ide na politicki teren. On, pravnik, se slaže da država BiH ispusti iz ruku pravne adute, pravne poluge, (zarad nekakvih inostranih službenika, koji unaprijed peru ruke i govoreci da smo mi usvojili promjene), a kasnije bi postali totalno zavisni od Amerike da nas brani kod svakog buduceg glasanja. Takva BiH nije nikom cilj. Svima treba samoodrživa BiH, pa i Americi. Samo su djecija nadanja da ce Americki ambasador htjeti da se za sva buduca vremena ponižava i da cuci i ceka svako buduce glasanje, pa da Amerika interveniše, kako bi opstala BiH kao država.

Ovo je dokaz zloupotrebe struke od rukovodstava politickih stranaka, jer sudbonosne poteze za opstanak države temelje na tvrdnjama da su amandmani dobri, umjesto da se oslone na dokaze. Odgovor uvaženog profesora je dokaz ne postojanja pravnog temelja opravdanosti podržavanja propalog ustavnog paketa iz Aprila 2006.. Zbog toga taj paket podržavaju prvenstveno stranke iz RS, koje žele kraj države BiH. Eto za takvim se stavovima povode rukovodstva SDA i SDP, pa odustaju od regula i normi: Internacionalnog prava, Internacionalnog ugovornog prava i Ustavnog prava Republike Bosne i Hercegovine i u startu uništavaju svaku akciju koja bi mogla voditi ka cilju, a to je poništenju rezultata agresije i genocida.

Pogubnost Daytonskog mirovnog sporazuma, a posebno daytonskog „ustava“, koji je uzrok svih zala i glavni razlog nefunkcionalnosti država BiH, ne može se otkloniti zahtjevima da se mijenja Dayton, ali se može otkloniti zahtjevima da se uklone iz „ustava“, one ugradene odredbe koje nisu u skladu sa Poveljom UN o ljudskim pravima i koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i nisu u skladu sa Clanovima 7 i 8 Dokumenta OESCE iz Kopenhagena iz 1990. god.. Zapamtimo, legitimnost angažmana medunarodne zajednice može se temeljiti samo na koncepciji ljudskih prava, koja, imaju univerzalno znacenje i cine temelj države.

Zašto medjunarodna zajednica ne otklanja rezultate genocida, pa ni ugradjeno kršenje ljudskih prava u daytonski „ustav“? Odgovor je samo jedan, a to je zato što vec 12 godina od Daytona u BiH ne postoji kvalificirana vecina koja bi mogla tražiti, pa nikad nije bilo zahtjeva da se ponište rezultati agresije i genocida. Jedno su price, govori, a drugo je zahtjev, napisan potpisan i odaslat na pravu adresu, a toga nije bilo.

Prvo, izbjegnuta je istorijska šansa da se traži poništenje razultata genocida u tužbi protiv Srbije i CG, zašto Prof Dr Francis A. Boyle predlaže da se sudi gosp. Tihicu.

Jedino su tek u Junu 2007. godine, dr Haris Silajdžic i gosp. Željko Komšic, kao clanovi Predsjedništva BiH napisali dopis sa zahtjevom da provede presuda Svjetskog suda pravde i uputili Generalnom sekretaru UN. Sad su na odstrelu Bošnjaka koji rade protiv interesa BiH i Bošnjackog naroda. Osim tog zahtjeva drugih pisanih zahtjeva o ukidanju rezultata agresije i genocida nije bilo.

Podsjetimo se na izreku francuskog predsjednika Šarl De Gola kad je rekao: „Umro je Ruzvelt, umro je Staljin, umro je Cercil, nemam više s kim razgovarati“. Sada je realna situacija u BiH da niko znacajan u svijetu nema s kim u BiH govoriti o poništenju rezultata agresije i genocida.

Ovo zato što ni sada ne postoji respektabilna vecina Bošnjaka, žrtava genocida koji bi pristali da traže poništenje rezultata genocida. Jedino Stranka za BiH o tome prica, ali SDA odmah ide sa kontra akcijama i rezultat te dvije najvece stranke sa vecinskim bošnjackim clanstvom, je nula, pošto se potiru medjusobno suprotni stavovi. Ostaje na sceni Dodik sa strankama iz RS koje se suprostavlja vracanju oduzetog, opljackanog i SDP, koja slijedi Dodika i SDA. Tako je vecina snaga koje se suprostavljaju poništenju agresije i genocida nego onih koje bi tražile poništenje rezultata agresije i genocida.

U gornjem navodjenju subjekata nisu navedeni HRVATI i SRBI(koji nisu sljedbenici ratnih zlocinaca). Strašnu grešku koju prave SDA i SDP od pocetka, a uvukle su dijelom i S BIH jeste potpuno zapostavljanje Srba koji su bili pripadnici Armije BiH, živote dali za jedinstvenu R. BiH, zdravlje dali za jedinstvenu R.BiH, preživjeli torturu i podništavanje od onih Srba koji su sljedbenici agresije i genocida, a sad su ih ponizili, zaobišli i potpuno zanemarila rukovodstva SDA, SDP i dijelom S BiH, jer ne traže za sagovornika te i takve Srbe vec su im draži sljedbenici ratnih zlocinaca. Pored toga, Srbi, koji žive u F.BiH oni su gradjani drugog i zbog samog daytonskog „ustava“, koji im oduzima pravo da budu birani i da biraju u najznacajnije strukture.

Sad se pravi sljedeca krupna greška, pa se pored zaobilaženja Srba, koji su se na djelu dokazali da su za državu BiH, sad se zaobilaze i Hrvati koji su više za državu BiH nešto što su sami Bošnjaci.

Dolazimo do logicnog zakljucka da su glavni krivci zašto medjunarodna zajednica ne pristupa otklanjanju rezultata agresije i genocida, krivci su Bošnjaci, tacnije rukovodstva SDA i SDP, tacnije sam vrh SDA i SDP.

I zbog toga se morao napraviti front obespravljenih, opljackanih stradalih i jedinstveno tražiti otklanjanje iz „ustava“ ugradjeno kršenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno poništenje rezultata agresije i genocida. ( Više o ugradjenom kršenju ljudskih prava i osnovnih sloboda u Ustav BiH vidjeti na www.ipacc.ba )

Mora se postici visok nivo homogenizacije svih probosanskih snaga kojima je stalo do opstanka Bosne i Hercegovine kao nukleusa tolerancije, suživota, multi-religioznosti, multi-kultura i multi-civilizacijskog suživota.

Zašto i kako su bošnjacki politicari izgubili osjecaj za samopoštovanje svoje nacije, svoje vjere, svoje kulture, svoje rijeci, svoga ponosa, svoje casti, to je tema za dublja istraživanja. Osjecaj je da su mnogi postali otpadnici od svega, gore nabrojanog, a što ih je krasilo. Mnogi su dali i ovaj i onaj svijet zarad pljacke i otimacine u ovoj prokletoj imovinskoj transformaciji vlasništa.

Sad su na potezu niži organi SDA i SDP koji treba krenuti u akciju od mjesnih odbora, pa iz te dvije stranke odstraniti rukovodstva koja govore da rade dobro za BiH, a prakticno rade na uništenju države, multietnicke BiH, koja može opstati samo kao nukleusa tolerancije, suživota, multi-religioznosti, multi-kultura i multi-civilizacijskog suživota.

----

Mr. Omerbasic je direktor Instituta za mir i koegzistenciju civilizacija
_________________________________________________


4. BRANITELJI ¨DEJTONA¨ UZALUD LAJU NA LAJCAKA

Autor: Sven Rustempašic

BRANITELJI ¨DEJTONA¨ UZALUD LAJU NA LAJCAKA

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 17. august, 2007. -- Ko je Visoki predstavnik odn. njegov Ured (Office of High Representative - OHR) u Bosni i Hercegovini?!

OHR je organ-instrument Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zadatak OHR-a je sprovodjenje (implementacija) i tumacenje (arbitraža) Dejtonskog mirovnog ugovora i njegovih aneksa. To, dakle, nije nikakav ¨Svijet¨, a niti je to zakonit organ prema Internacionalnom pravu i Povelji UN, jer je podloga na kojoj je nastao - nezakonita, prema Internacionalnom pravu i Povelji UN!

Veoma je popularno vec 12 godina da branitelji ¨Dejtona¨ -- kodirano ime za grobare države BiH, Republike BiH, a kolaborante u stvaranju ¨srpske države zapadno od Drine¨, Republike srpske -- sve jade dejtonske BiH, pred narodom svaljuju na Visokog predstavnika. On im služi kao neka bokserska trening vreca, koju barem jednom tjedno udaraju da pred narodom iskale svoj tobožnji bijes. Visoki predstavnik (za Paddy Ashdowna, ¨whisky predstavnik¨) se toj ulozi ne protivi, ujedno znajuci da, sve i da ima volje (a nema), ne može uraditi ništa drugo do primijeniti Dejtonski ugovor -- ugovor koji je kumulacija svih potpisa i dogovora koje su od 1990. godine do Dejtona napravili oni koji su se zakleli na Ustav RBiH kada su preuzimali vlast, a koji su taj Ustav izdali i na kraju potpisali Aneks 4 (novi ustav) u Dejtonu, kojega OHR samo primijenjuje u dejtonskoj BiH.

Zakljucak je jasan, i vec više puta ovdje ponovljen: ili cemo se mi u pravnom domenu obracunati sa nelegalnošcu Dejtonskog ugovora (npr. Aneksa 4, ustava), ili ce se Dejtonski ugovor (Aneks 4, ponajviše) obracunati sa nama, kao što se i obracunava. Kako se taj obracun odvija u domenu progona branitelja Republike BiH, i u mnogim drugim domenima, ovdje ne treba sada nabrajati.

Lajanje na Lajcaka, sadašnjeg Visokog predstavnika -- lajanje je na pogrešnu osobu!

________________________________________________


5. U POVODU 15. GODIŠNJICE PODMUKLOG, SVIREPOG UBOJSTVA GENERALA BLAŽA KRALJEVICA


Hrvatska stranka prava 1861: Ko je ubio Blaža Kraljevica koji je branio BiH!

Kada je prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tudjman u ožujku 1991. u Karadjordjevu postigao dogovor sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševicem o podjeli Bosne i Hercegovine izmedju Pantovcaka i Dedinja, demokratska i opozicijska HSP, na celu sa Dobroslavom Paragom i Antom Paradjikom, postala je pokretu HDZ i Tudjmanu najveci, ali i jedini oponent. Pošto je pravaško vodstvo iza velikosrpskog napada na Hrvatsku i BiH pepoznalo Udbu i KOS, nije imalo povjerenja u hrvatskog Predsjednika koji je u strukture Republike Hrvatske infiltrirao kadrove jugoslavenske tajne službe i politicke policije, i armijske vojno-obavještajne kadrove JNA. Zato je HSP osnovala HOS ili “Hrvatske obrambene snage” u kojima su se pored Hrvata borili i bosanski Muslimani (današnji Bošnjaci), ali i oni muslimani po vjeri koji su se u nacionalnom smislu osjecali Hrvatima. To nije bilo po volji hrvatskom diktatoru Tudjmanu, a posebno ne cinjenica da je HOS zajedno sa Armijom BiH branio cjelovitu Republiku BiH, dok je Tudjman u selu Grude stvarao pararepubliku “Herceg-Bosnu” po uzoru na tzv. “Republiku Srpsku” iz sela Pale. Predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegovic i predsjednik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga postigli su pismeni dogovor o tome da je HOS postao integralni dio Armije BiH i legalna vojna formacija za obranu teritorijalnog integriteta Republike BiH. O tome je Alija Izetbegovic izdao državni akt. U Hrvatskoj je HOS branio Vukovar, Vinkovce, Dubrovnik, Gospic i druga teška bojišta, a u BiH je HOS sudjelovao u oslobadjanju Mostara, u obrani Jajca, Sarajeva i bosanske Posavine... U trenutku Kraljeviceve likvidacije su branitelji BiH iz HOS-a bili oslobodili Trebinje u istocnoj Hercegovini.

Pošto se obrana Republike BiH nije uklapala u Tudjmanove planove, uz pomoc hrvatske Udbe ili njene zagrebacke filijale koju je vodio poznati obavještajac Josip Manolic (nasljednik sovjetskog agenta Staljinove tajne sluzbe NKVD u Zagrebu, Ivana Krajacica zvanog “Stevo”), isplanirana je fizicka likvidacija vojnog zapovjedništva HOS-a na celu s generalom Blažom Kraljevicem. Likvidatori branitelja BiH Blaža Kraljevica i stožera HOS-a bili su Ivan Andabak kao fizicki izvršitelj (sa skupinom placenika-krvnika), i Mladen Naletilic, zvani “Tuta”, kao egzekutivni koordinator naredbe za ubojstvo koja je preko šefa “Herceg-Bosne” Mate Bobana stigla od Franje Tudjmana. Cijelu obavještajnu akciju likvidacije koordinirao je iz Zagreba šef službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Republike Hrvatske Josip Manolic, kasniji predsjednik gornjeg doma Sabora RH, a prije toga i predsjednik Vlade RH. Kraljevic i njegovi casnici ubijeni su na podmukao i svirep nacin iz zasjede, i to od hrvatske ruke.

Prvi cin ove zlocinacke drame dogodio se još u Zagrebu u rujnu 1991. kada je isto tako u zasjedi na otvorenoj cesti hrvatska Udba ubila ratnog nacelnika HOS-a i dopredsjednika HSP-a Antu Paradžika. Svi oni pobijeni su zato što su smetali Miloševicu i Tudjmanu i nekim svjetskim mocnicima koji su pod svaku cijenu željeli podijeliti Bosnu i Hercegovinu, kao što su je kasnije u Daytonu formalno i podijelili.

Nakon što je Tudjman dao likvidirati vojno zapovjedništvo HOS-a, HOS je u HR i BiH rasformiran silom, a vodstvo parlamentarne opozicijske HSP je Tudjman bacio pred lavove u arenu Vojnog suda RH. Kada ni montirani politicki proces nije urodio nestankom Dobroslava Parage (sve su optužbe za rušenje ustavnog poretka zbog nedostatka optuženih dokaza pale u vodu), Tudjman je krenuo u nasilno oduzimanje politicke stranke HSP njenom clanstvu. Isto kao što je unutar HOS-a Tudjman našao izdajice poput Vinka Martinovica Stele i Ivice Primorca, tako je i unutar HSP-a našao placene izdajice u liku Ante Djapica i Vlade Jukica.

Ovog posljednjeg spominje se u clanku “Slobodne Bosne” od 5.7. ove godine kao osobu “zaduženu za financije u Paraginoj stranci HSP 1861”.

Kao prvo, Vlado Jukic nije uopce bio prisutan kada je placeni ubojica Merim Galijatovic htio u razgovoru s vodstvom stranke HSP istome predati video-kazetu sa snimljenom akcijom ubojstva Blaza Kraljevica od strane hrvatske Udbe, jer je isti Vlado Jukic u središnjici HSP-a imao status “portira” u odnosu na druge clanove. Vlado Jukic, naime, uopce nije sudjelovao u razgovoru. To što je on krivotvorio transkript razgovora i svoju osobu ubacio umjesto jedne druge osobe, nije uopce cudno ako se zna za kriminal koji cini njegov šef Anto Djapic (primjerice, krivotvorenje magisterija, potpisa za predsjednicku kandidaturu itd.). Vlado Jukic danas se nalazi na strani izdajnika Ante Djapica u otetoj stranci HSP.

U svakom slucaju, Vlado Jukic iz Zagreba nije autentican svjedok u slucaju zasticenog svjedoka Merima Galijatovica na sudskom procesu u Sarajevu u predmetu politickog ubojstva Joze Leutara.

Hrvatska stranka prava 1861.
Ured za odnose s javnošcu

Goran Jurišic, Zagreb

______________________________________


6. HAMDIJIN "SLUCAJ" JE TREBAO BITI ZNAK BOSNJACIMA STA IM SE SPREMA

Dragi moji,

Javljam se iz Mostara i pozdravljam vase aktivnosti. Vi ste jedini koji ste bez dlake na jeziku. Vi se ne bojite istinu reci, vase analize treba da znaju svi koji zele dobro BiH. Dosta nam je velicina i potrosenih politicara koji nemeju gram mudrosti i kreativnosti. Ne treba govoriti ukinucemo RS, vec raditi na tome. Prica samo homogenizira Karadziceve sljedbenike. Sta treba raditi; koristiti presudu suda protiv RS za genocid, tuziti RS za pljacke, progone, prisilni boravak u logorima, staviti sve novce na nivo drzave... Ako se policija finansira iz budzeta, onda se mora organizovati da bude efikasna. Dodik zna da je policija u RS glavni mehanizam vlasti i zastita zlocinaca i kriminalaca, to je naucio od Milosevica koji je prvo stvorio policijsku drzavu da bi kasnije i vojsku okrenuo za svoje ciljeve.

Replika za pogrom Pozderaca; Istina je da je Hamdija morao otici jer je kao (buduci) predsjednik drzave dosao u sukob sa velikosrpskom ideologijom, koja je dala prijedlog da srpska krajina u Hrvatskoj bude autonomna pokrajina (u novom ustavu). Rijecima da "to nikada nije bila pokrajina i dok sam ja predsjednik to se nece desiti" on je sebi presudio. Tada je smijenjen, a postavljen Dizdarevic. Zato je i bila pokrenuta lavina na Agrokomerc, kako bi ga osudili za zloupotrebu polozaja, uz pomoc Zgonjanina koji nije postedio ni jednog Bosnjackog direktora u BiH. Znamo kako je zavrsilo sa Hamdijom i Hakijom, to je bio znak Bosnjacima sta ce im se dogoditi.

Pozdrav.

Hasan H.

______________________________________


7. PISMO KBSA LAJCEKU POVODOM PROBLEMA ISTJERIVANJA RASELJENIH GRADJANA BiH IZ BH DRZAVLJANSTVA

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije
NJ. E. Miroslav Lajcek
OHR Sarajevo
Emerika Bluma 1
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
15. 08. 2007.

Poštovani gospodine Miroslav Lajcek,

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) traži stavljanje Clana 17 Zakona o državljanstvu BiH van snage. KBSA apeluje na sve relevantne domace i medunarodne faktore i sve dobronamjerne gradane da zajednickim naporima osiguraju uspjeh ove inicijative u Parlamentarnoj Skupštini BiH. KBSA posebno traži od Visokog predstavnika da upotrijebi svoj uticaj i, ukoliko je potrebno, bonske ovlasti, kako bi se ova inicijativa sprovela u dijelo.

Clan 17 Zakona nalaže gubitak BiH državljanstva kada osoba stekne državljanstvo druge države sa kojom BiH nije sklopila bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu. Takvi ugovori trenutno postoje samo sa nekoliko država, a vecna država u kojima se nalaze BiH državljani uopšte ne praktikuje sklapanje ovakvih ugovora. Shodno tome, opstanak Clana 17 rezultirat ce lišavanjem BiH državljanstva više od pola miliona BiH državljana koji su protjerani putem genocida i etnickog cišcenja, a koji su u meduvremenu stekli državljanstva drugih država kako bi tamo ostvarili što normalniji život.

S druge strane, uspjeh predloženih amandmana bi konacno omogucio državljanima BiH da uživaju pravo na dvojno državljanstvo bez bilo kakvih restrikcija, odnosno da zadrže državljanstvo BiH i nakon sticanja državljanstva druge države. Najavljeni odlazak medunarodne zajednice, medutim, zahtijeva trenutno rješenje ovog problema.
Oduzimanje BiH državljanstva stotinama hiljada protjeranih Bošnjaka je motivacija onih koji se protive ukidanju Clana 17, što su cak i javno potvrdili. Pogrešno pozivanje na Ustav i nepostojece “medunarodne konvencije” ne može sakriti cinjenicu da je jedini razlog, jedini povod i jedino objašnjenje za zadržavanje Clana 17 dovršavanje genocida i etnickog cišcenja "pravnim" putem kako bi se brojci od 200,000 ubijenih dodalo još pola miliona “ispisanih.”

Vecina zemalja svijeta ne nalaže gubitak ili odricanje svog državljanstva radi sticanja državljanstva neke druge države, što ukljucuje i sve clanice EU izuzev jedne, kao i Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Visoki predstavnik Ashdown je istakao da je takav “neogranicavajuci pristup dvojnom državljanstvu od posebne važnosti za BiH jer je rat doveo do široko raspostranjene dijaspore,” te da je “Uobicajenija evropska i medunarodna praksa danas da države ne ogranicavaju dvojno državljanstvo.” Stoga KBSA zahtijeva hitno stavljanje Clana 17 Zakona o državljanstvu van snage, kako bi BiH svoje zakone uskladila sa spomenutom praksom, te kako bi se konacno i u potpunosti zaustavio projekat genocida i etnickog cišcenja.

S poštovanjem,

Emir Ramic

Predsjednik UO KBSA

____________________________________


8. RAMIC ZNA NAPISATI DOBAR PROGLAS KADA JE LICNO ZAISNTERESOVAN

Napokon smo docekali jedan dobar proglas iz KBSA, koji je zato zasluzio da bude objavljen u Glasniku.

Inace, kada je "krovna" KBSA u pitanju, to se svelo na rad jednog covjeka, Emira Ramica. To samo po sebi nije veliki problem, jer mnoge organizacije su djelo jednog, ili nekoliko ljudi, entuzijasta, koji cine motor i duh organizacije. Medjutim, organizacija je najcesce bitna onoliko koliko je veliki cilj njenih pokretaca i entuzijasta koji je guraju. E u tome je problem sa KBSA.

Iz proglasa KBSA, koje i usvaja i pise sam E. Ramic, se osjeca samo jedna ideologija, samo jedan cilj, a to je: "Kako da se ja, Emir Ramic, sto bolje dodvorim svim zivim politicarima iz BiH, Amerike i Kanade, da bi se nekako uhljebio i da ne bih morao skupljati flase i ostale sekundarne sirovine po Americi?

Gornji Ramicev proglas je dobar, vjerovatno zato sto je on licno zainteresovan za dvojno drzavljanstvo. Obicno su njegovi proglasi pisani tako da imaju i argumente, koji su namjenjeni da se pisac svidi BH patriotima, ali ujedno i podvale kojima ce se dopasti BH izdajncima na vlasti.

Nas rahmetli velikan Dr. Fuad Muhic je karakterisao takvo ponasnje sintagmom: "Merhaba carsijo na sve cetiri strane."

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________________


9. MALO DRUKCIJI SNIMCI DZENAZE U SREBRENICI 2007

http://www.youtube.com/watch?v=f4vfVNNoF4s


Ovi snimci su znacajni jer su amaterski i kao takvi necenzurisani, te se mogu vidjeti i zastave Republike BiH (Ljiljani) koji se prkosno vihore iznad mezarja.

Ljiljani koje su samoincijativno i prkosno podigle "Majke Srebrenice i Podrinja" na privatnom imanju koje je usjeceno u mezarje u Potocarima, su jedino obiljezje drzave Bosne i Hercegovine na to svetom mjestu.

Reis Ceric je sve ucinio da to mjesto, gdje su sahranjeni gradjani BiH ubijeni u agresiji na Republiku BiH, pretvori u jos jedno "Tursko groblje", kako to Srbi kazu, kakvih ima na hiljade u BiH. To je Cericev poklon srpstvu.

Da nije "Ibranovih ljiljana", kako ih zove narod toga kraja, imali bi smo jos samo jedno "turko groblje" u Srebrenici.

**************************************************************

No comments: