Monday, October 6, 2008

#473 NOVI TALAS ETNIČKOG ČIŠĆENJA REPUBLIKE SRPSKE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

2. juni, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 473

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. NOVI TALAS ETNIČKOG ČIŠĆENJA REPUBLIKE SRPSKE

2. POSRBICA GORI OD SRBINA

3. SEATTLE: KOPANJE JAME BOSNI I HERCEGOVINI

3.1 Silajdžić i lopatom u izdaji

3.2 Silajdžić u ¨ulozi¨ sefa kabineta reis-ul-uleme

3.2 Posrbice glume Poturice

4. KLJUČNI PROBLEM BiH JE NEOBAVLJENA LUSTRACIJA

5. IGROKAZ U AMERICI

6. IVO KOMŠIĆ: PREŽIVJELA ZEMLJA - KO JE KADA I GDJE DIJELIO BiH

7. ZAŠTO JE DUDAKOVIĆ ZAUSTAVLJEN PRED BANJA LUKOM?

8. ŽIVJELA REPUBLIKA KOSOVA - SMRT ČETNIŠTVU

9. NOVA MONTAŽA ¨SLOBINE BOSNE¨ - NA METI JE PROF. BOYLE

10. REPUBLIKA SRPSKA TUŽI HRVATSKU ZA GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU

11. PISMO IZ ENGLESKE: JUST CAUSE IS NOT ENOUGH - IMAGE IS IMPORTANT AS WELL

PREGLED MEDIJA

12. BANJA LUKA - UBIJEN POVRATNIK HRVATSKE NACIONALNOSTI

13. CERIĆ I SILAJDŽIĆ (PONOVO) KOPAJU JAMU BOSNI I HERCEGOVINI

14. DODIKOVE LAŽI


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.


1. NOVI TALAS ETNIČKOG ČIŠĆENJA REPUBLIKE SRPSKE

Skoro 2.200 demobilisanih boraca povratnika u RS, podnijelo je Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, a po osnovu odredbi Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica FBiH. Prema riječima Zulfe Salihovića, predsjednika Organizacije demobilisanih boraca općine Srebrenica, isplata propisane naknade borcima povratnicima u RS još nije započela, što je u posljednjih 15 dana uzrokovalo novi val administrativne odjave ove kategorije povratnika iz matičnih općina i prijave na području TK.

- Mislim da je greška napravljena u Federaciji, kada nisu na vrijeme i u redovnoj proceduri usvojene njegove izmjene i dopune. Ko je tu zatajio, ne znam, ali mi smo se već obratili premijeru Nedžadu Brankoviću i ministru za boračka pitanja Zahidu Crnkiću da što hitnije riješe ovaj problem - kaže Salihović.

(A. HADŽIĆ - Avaz)

2. POSRBICA GORI OD SRBINA

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Najvažnija bošnjačka poslovica bi trebala biti: ¨POSRBICA JE GORI OD SRBINA¨. To se najbolje vidi iz prethodnog članka. Naime, ovaj najnoviji talas etničkog čišćenja nisu obavili Srbi, nego Posrbice: Tihić, Siljadžić, Lagumdžija. Oni imaju apsolutnu vlast u Federaciji. Oni su mogli usvojiti zakon koji neće praviti razliku između boraca.

Oni su znali da će ovakav borački zakon dovesti do etničkog čišćenja RS, i usvojili su ga jer je Posrbica u srcu navatreniji Srbin, a još ima jednu veliku prednost nad pravim Srbinom - djeluje iznutra, predstavljajući se nekad kao ¨Bošnjak¨, a nekad kao ¨musliman¨, zavisno šta može bolje poslužiti za srpsku stvar u datom trenutku.

I u ¨Avazu¨ od 26. maja, 2007, nalazimo još jedan dokaz da je zaista Posrbica gori od svakog Srbina. Naime, tu Haris Silajdžić poručuje iz Amerike da se dogovorio sa Dodikom da se reforma policije odgodi za 2010.

Svi znamo da je Evropa pritisla Dodika i RS da ispoštuju sporazum o Reformi policije, kojega je Skupština RS ratifikovala. Dogovor Silajdžića i Dodika o skidanju sa dnevnog reda reforme policije do 2010. godine, je ustvari rodoljubno djelo jednog Posrbice da pomogne otadžbini velikoj Srbiji. Naime, kako se sada Evropa može dalje angažovati da nam reformiše policiju, kada se eto i ¨Bošnjaci¨ slažu da to sada nije potrebno, da to može čekati.

Nadamo se da ova Silajdžićeva i Dodikova zavjera protiv Evrope neće uspjeti, jer Evropa ima pravo da nas ne primi u Uniju ako ne ispunimo obavezu usvajanja tri Evropska principa u reformi policije. Ovim solidarisanjem sa Dodikom, Silajdžić je udaljio BiH od Evrope i svalio pola odgovornosti za neuspjeh reforme na ¨Bošnjačku stranu¨.

Ipak je najvjerovatnije da će i Evropa odustati od cjelovite BiH, kada shvati da, sudeći po Silajdžiću, ni Bošnjacima nije stalo do cjelovite BiH. Tada će nas primiti kao dvije labavo povezane državice, RS i Federaciju, koje se mogu razdružiti kada god to poželi jedna od njih.

Idući u tom pravcu, po starom receptu izdaje, lukavi Silajdžić je Washingtonu pristao na dosta toga, i to je sada uknjiženo za RS, jer u slijedećoj rundi ide novi Američki prijedlog u kojem je sadržano sve ono što je Silajdžić prihvatio u Washingtonu. U drugoj rundi slijede dalja popuštanja Silajdžića, po Alijinom modelu, do konačne i kompletne legalizacije genocidne RS.

O ostalim aspektima Washington-skih pregovora, pišemo opširnije u članku ¨IGROKAZ U AMERICI¨

3. SEATTLE: KOPANJE JAME BOSNI I HERCEGOVINI

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

3.1. SILAJDŽIĆ I LOPATOM U IZDAJI

Avaz od 28. maja ove godine prenosi slikom i riječima kako Reis Cerić i Haris Silajdžić postavljaju kamen temeljac za džamiju u Seattle-u (Sijetlu) u SAD-u. Zamislimo sliku gdje predsjednik bilo koje države, recimo Republike Hrvatske, Italije, SAD-a, Slovenije ili Crne Gore, sa lopatom u ruci kopa rupu za kamen temeljac neke crkve sa crkvenim velikodostojnikom te zemlje.

Takvu sliku teško je i zamisliti, jer svakom predsjedniku bilo koje države je stalo da projektuje ¨imidž¨ o sebi kao predstavniku svih gradjana svoje zemlje. To što Haris Silajdžić svoju poziciju člana predsjedništva BiH, svodi na ¨imidž¨ vođe muslimanske falange, nije slučajna greška, nego samo još jedan uspješan potez u projektu delegitimizacije zahtjeva Bosanaca i Hercegovaca za jedinstvenom državom BiH bez podjele na etničke teritorije. Taj potez Silajdžića je dar Dodiku u njegovoj tvrdnji da je u BiH u pitanju ¨Islamski fundamentalizam¨, a to će reći borba za Islamsku državu u BiH. Kako drugačije objasniti da Predsjednik države lopata na postavljanju kamena temeljca za džamiju zajedno sa vrhovnim poglavarom Islamske zajednice. Slika falange kompletna. (Link do slike se nalazi na kraju Glasnika.)

Na našu žalost, ista tehnologija izdaje i uništenja Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države od strane predsjednika BiH je primjenjivana od vremena i prije agresije na Republiku BiH. Da se podsjetimo kako su prekidane sjednice Skupštine Republike BiH da bi se klanjalo podne (džuma), tako da ¨ceo svet može da vidi da Alija pravi Islamsku državu u srcu Evrope¨. Sjetimo se kako je Tuđman tvrdio da je u BiH posrijedi ¨vjerski rat¨ i ¨islamski fundamentalizam¨, dok su istovremeno preko teritorije Republike Hrvatske i teritorije HVO-a pod kontrolom Tuđmana, dolazili mudžahedini da ratuju za ¨Muslimaniju¨. Sjetimo se onih video kaseta na kojima hodže Islamske vjerske zajednice BiH vrše smotru postrojenih ¨mudžahedina¨ da ¨muslimanima podignu moral¨. Da bi legitimnu Armiju RBiH pretvorio u vojsku muslimana (čitaj muslimansku falangu), Alija vodi 200 pripadnika Armije RBiH na hadž i slika se pred kamerama iz cijelog svijeta. Ovaj potez Silajdžića u Sijetlu od 26. maja ove godine, ima samo jedan cilj, a to je da opstruira legitimni zahtjev Bošnjaka da se ukine genocidna Republika Srpska po osnovu presude Internacionalnog suda pravde.

3.2. SILAJDŽIĆ U ¨ULOZI¨ ŠEFA KABINETA REIS-UL-ULEME

Kada se vidi fotografija Cerića u mantiji i Silajdžića sa lopatama u rukama, teško se oteti sjećanju da je Silajdžić jednom imao poziciju Šefa kabineta Reis-ul-uleme, pa mu dođe kao da se Silajdžić osjeća počastvovan da sa Reisom Cerićem, rame uz rame, kopa rupu pravdi koju bi žrtve genocida u BiH mogle ostvariti po osnovu odluke Internacionalnog suda pravde od februara ove godine.

Da bi svi mogli shvatiti značaj Silajdžićevog lopatanja u Sijetlu, Silajdžić daje i izjavu koju prenosi Avaz, ¨da je ovo (svečano postavljanje kamena temeljca za džamiju u Sijetlu) značajan trenutak za sve Bošnjake. On hoće da osigura da se zna da su svi Bošnjaci pripadnici Islama i tako sve Bošnjake svodi na pripadnike muslimanske falange na čijem je on čelu. Onoliko koliko poznajemo Bošnjake, apsolutna većina Bošnjaka prvi puta ¨učestvuju¨ u bilo kakvom Islamskom obredu posmrtno, kada im se klanja dženaza kao uslov da budu sahranjeni na svom etničkom groblju. Kažemo uslov, jer da bi bili sahranjeni na bošnjačkom groblju, moraju posmrtno biti učlanjeni u Islamsku vjersku zajednicu.

Cerić i Islamska zajednica kopaju rupu za rupom jedinstvenoj BiH, stavljajući Islam u službu četnika; a Haris kopa rupu za rupom jedinstvenoj državi BiH i presudi Internacionalnog suda pravde, stavljajući svoja predsjednička ovlaštenja u službu Dodiku i Republici Srpskoj i tako što svodi ovlaštenja predsjednika države (nacije) na poziciju vodje falange ¨muslimana¨. Cerić i Silajdžić stoje rame uz rame u izdaji kao što dolikuje Reisu i ¨sefu kabineta reis uleme¨. Ne zaboravimo, niko ne može proizvesti ¨Islamski fundamentalizam u Bosni¨ tako efikasno kao Reis Cerić sa stažom službenika UDB-e.

Koncem aprila, da bi eliminisao Hrvate koji se bore protiv entitetske podjele BiH i za ukidanje Republike Srpske, Cerić donosi fetvu kojom sve partizane i komuniste pobijene u ustaškom koncentracionom logoru u Jasenovcu proglašava šehidima, kako prenosi ¨Avaz¨ u dva teksta. Međutim, nikada nije ustao u odbranu države Republike BiH za koju su se ti isti partizani i komunisti borili i izborili u Drugom Svjetskom ratu u borbi protiv četnika, ustaša i Njemačke fašističke okupacije. Sjetimo se kako odbacuju ustav Republike BiH uz premisu da je to komunistički ustav. Odjednom kada treba da oteža Hrvatima njihovu borbu za ukidanje Republike Srpske, Cerić se sjeti da i komunisti mogu biti muslimani, ako treba i Islamski fundamentalisti. Onoliko koliko se sjećamo istorijskih činjenica iz vremena Drugog Svjetskog rata, ustaše nisu ubijali Bošnjake zato što su bili muslimani, nego zato što su bili partizani. Da se podsjetimo, neki Bošnjaci su bili pripadnici ustaških postrojbi. Sjetimo se one o ¨Muslimanima - Hrvatskom cvijeću.¨ Omera Filipovića su ubile ustaše u Derventi ne zato što je bio musliman nego zato što je odbio regrutaciju u ustaše.

Tako Cerić nikako ne može da oprosti ustašama (po Ceriću čitaj, Hrvatima) što su ubijali Partizane Bošnjake, ali kada se obraća Srebreničanima koji su preživjeli genocid počinjen, kako stoji u presudi Internacionalnog suda pravde, rukama Vojske i Policije Republike Srpske pod punim učešćem i odgovornošću Republike Srbije, on kaže ¨ovdje je brat ubio brata.¨ Cerić će sve učiniti i sve čini da sačuva jedinstvenu genocidnu državu Srba, Republiku Srpsku.

3.3. POSRBICE GLUME POTURICE

Nedavno, kada se moglo desiti da se u Republici Srbiji formiraju dvije Islamske zajednice, Cerić, kako prenosi ¨Avaz¨, hitno putuje u Beograd da savjetuje vlasti Republike Srbije, da je od koristi za državu Republiku Srbiju da ima samo jednu Islamsku organizaciju, jer Islamska organizacija je uvijek bila u službi države, čitaj velike Srbije. Sjetimo se one Alijine kako je u interesu muslimana da se očuva Jugoslavija (čitaj velika Srbija), jer samo tako svi muslimani mogu živjeti u jednoj državi. Po Aliji, Ceriću i Silajdžiću, važnije je da muslimani žive zajedno u Velikoj Srbiji, nego da žive kao slobodni ljudi u državama gdje položaj građanina nije određen vjerom niti etničkom pripadnošću. Čudan je to Islamski fundamentalizam kojeg nam gradi Islamska zajednica BiH, Reis Cerić i vođa muslimanske falange Haris Silajdžić.

Neko će reći, pa šta je sljedeće što Cerić ima na umu. U Islamskoj zajednici su u punom toku pripreme za ¨tradicionalno¨ odavanje počasti i učenje dova turskim šehidima u Krajini koji su poginuli u bitkama za okupaciju Bosne i koji su ubili njenog posljednjeg kralja. Mi te igre zovemo ¨Posrbice glume Poturice.¨ Cilj igara je da se pokaže ¨celom svetu da u Bosni i Hercegovini još uvek ima Srpske zemlje pod Turskom okupacijom koju treba osloboditi¨, kao što je Mladić ¨oslobodio od Turaka i jahija, Srebrenicu¨. Igre se održavaju pod pokroviteljstvom Reisa Cerića i Islamske zajednice BiH u isto vrijeme kada i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Kakva slučajnost !!!




4. KLJUČNI PROBLEM BiH JE NEOBAVLJENA LUSTRACIJA

Piše: Sven Rustempašić

Problem Republike Bosne i Hercegovine je u tome što jedino u toj republici bivše SFRJ, nije provedena lustracija, tj. potpuno ili djelomično eksponiranje i skidanje sa vlasti agenata KOS-a i DB-a, pogotovo medu pripadnicima bošnjačkog naroda.

Agenti KOS-a i DB-a medju građanima RBiH porijeklom iz hrvatskog naroda, prišli su 1990. godine Tuđmanovom, tobože velikohrvatskom, a u suštini velikosrpskom projektu razbijanja BiH. Oni iz srpskog naroda prišli su Miloševićevom velikosrpskom projektu. Ali, glavni problem obrane države BiH od 1990. godine do danas, odn. problem veleizdaje Republike BiH, je u tome što su agenti KOS-a i DB-a medju Muslimanima (tadašnje ime), također pristupili radu za velikosrpski projekt. To su učinili bilo kroz stranke SDA, SBiH, SDP, Liberale, itd. …. bilo kroz Islamsku Zajednicu BiH, zatim kroz medije, i slične ključne organizacije koje direktno ili indirektno odlučuju o opstanku jedne države.

Uz profesionalne KOS-ovce i DB-ovce, treba pridodati tobožnje ¨velike muslimane¨ koji su zavrbovani da rade za velikosrpski projekt, još mnogo prije agresije na RBiH. Svi su oni 1990. godine dovedeni na vlast, te ostali na vlasti već skoro dvije decenije. Nove osobe se primaju na ključne položaje jedino prema veoma striktnim i kontroliranim uvjetima ulaska u krug veleizdajnika. Uglavnom to rade rođačkim vezama, ¨stavljanjem oraha u džepove¨ ciljanim osobama, eksploatiranjem ucjena proisteklih iz ratnog i poratnog profiterstva, i slično.

Zato, na primjer, među liderima u glavnim odborima svih stranaka u Sarajevu, kao i u sarajevskim medijima, dakle u ključnim organizacijama koje okupljaju uglavnom pripadnike bošnjačkog naroda, skoro da uopće nema visoko pozicioniranih djelatnika mlađih od 40 godina. Na vlasti je i dalje, već dugi niz godina, stari, korumpirani, davno ¨prokurvani¨, davno zavrbovani srboslavenski kadar, sa rijetkim, zanemarljivim izuzetcima. Pogledati treba samo imena članova glavnih odbora SDA, SDP, Stranke za BiH, ... sve go' srboslavenski kadar. U narodu su oni nazvani i ¨komunjare¨, ali je to pogrešna kategorizacija, jer doista nisu u pitanju striktno komunisti, nego jednostavno KOS-ovci i DB-ovci lojalni jedino srpstvu, a ne bilo kakvoj ideologiji, pa niti komunizmu, niti vjeri.


5. IGROKAZ U AMERICI

Autor: Sven Rustempašić

Sarajevo 29. maj, 2007. – Tajne razgovore koje su Haris Silajdžić i Milorad Dodik vodili u Washingtonu, oni su u Sarajevu, danima prije putovanja, već bili obavili. Zašto onda put u Washington?! Za čije babe zdravlja srklet, halabuka, putni troškovi? U velikoj shemi prevare, taj put je bio prijeko potreban. Kome, kako, zašto?

Aura, snaga dojma, američkog pokroviteljstva, pa i ¨američkog pritiska¨, obojici je neophodni sastojak prevare. Jer, da je ovaj segment kapitulacije države Bosne i Hercegovine, Silajdžić obavio u Sarajevu, bilo bi jasno da radi četnički posao. Ali, kako je četnicima još neko vrijeme potreban kao ¨neosporni lider Bošnjaka¨, trebalo je da ovaj segment Silajdžić obavi u Washingtonu.

Kako je igrokaz odigran?

Četnički projekt, tj. njegovi Banjalučki protagonisti, prije nekih mjesec dana su Harisu Silajdžiću izdiktirali da Republiku srpsku hitno izbavi iz nepovoljne pravne pozicije u koju je zapala obavezujući se na tri evropska principa u Reformi policije! Ali, da bi i dalje ostao ¨neosporni lider Bošnjaka¨, svoju je ulogu u ¨skidanju RS sa udice¨, Silajdžić javnosti morao prikazati kao ¨ponudu¨, pa i ¨pritisak¨, Američke administracije. Zato je bio potreban susret u Washingtonu.

Dodik je Silajdžiću izdiktirao listu potreba i ciljeva četničkog projekta. Zatim su posjetili Američkog ambasadora Meklhejnija, koji im je namjestio poziv u Washington. Tako je Dodikova lista nakon pregovora u Washingtonu, javnosti predstavljena kao ¨američka ponuda¨, zamalo ¨američki pritisak¨ - pa i ¨svršen čin¨! Silajdžić je, prema dramskom zapletu ovog igrokaza, u Washingtonu ¨podlegao američkom pritisku¨ (dakako, uslijed ¨potrebe za kompromisom¨), a zatim je nakon takve veleizdaje sebe cak i pepelom posipao, koliko je spretan, nagodan, dobronamjeran... diplomata.

Manevri legalizacije Republike srpske i uništenja države Bosne i Hercegovine, ovim igrokazom postaju ¨američki prijedlog¨, pa i ¨američki pritisak¨ - a seoska varalica ostaje ¨neosporni lider Bošnjaka¨! Dodikov diktat dobiva ¨američki pečat¨, a Silajdžić u Washingtonu dobiva ¨alibi¨ za veleizdaju države Bosne i Hercegovine.

Silajdžićeva izjava za ¨Avaz¨ od 26. maja, pokazuje patetiku tog ropstva. Evo citata te bijedne retorike:

- Ovamo smo došli s određenim pozicijama na osnovu svih dosadašnjih razgovora vođenih o ustavnim promjenama i reformi policije u BiH. Mi smo napravili ustupke, ali Dodik ni na njih nije pristao - izjavio je Silajdžić.

- Ponudili smo da se to entitetsko glasanje odnosi samo na zajedničke nadležnosti države i entiteta. Međutim, i taj prijedlog je odbijen. Kako je Dodik nastavio insistirati na ostanku policije RS, iako je od samog početka rečeno da entitetskih policija neće biti, a posebno ne treba zaboraviti da je policija RS kao struktura s tim nazivom osuđena za genocid u BiH, ipak smo ovdje ponudili da se rasprava o nazivu policije odgodi, kako bismo mogli parafirati sporazum s Evropskom unijom - nastavlja Silajdžić.

Precizira da je pristao da se o nazivu policije raspravlja tek 2010. godine, a da se do tada radi na ostalim reformama. Upitan da li je to bio i stav američkih zvaničnika, odgovara da je to ponuđeno kao konstruktivno rješenje i kao nešto što se može napraviti. – kraj citata.

Dakle, Silajdžić je oslobodio Dodika od obaveze Reforme policije za tri godine (do 2010). Pustio je Republiku srpsku ¨sa udice¨ po pitanju Reforme policije u momentu kada Evropa na nju vrši pritisak da poštuje tri evropska principa, koja je skupština RS već ratificirala.

Sarajevski mediji sada slijepo prenose Silajdžićevu prevaru da su ¨pregovori u Washingtonu završeni neuspjehom¨. Ti pregovori NISU završeni neuspjehom! Oni su za četnički projekt bili VEOMA USPJEŠNI! U Washingtonu je Dodik od Silajdžića dobio sve što je želio dobiti. Sada samo čeka nastavak u Sarajevu, gdje će Republici srpskoj biti dano i ono što nije potpuno dobila u Washingtonu. U ¨Avazu¨ od 26. maja, 2007, Sulejman Tihić je najavio ¨skori nastavak razgovora o ustavu i reformi policije¨.



6. IVO KOMŠIĆ: PREŽIVJELA ZEMLJA - KO JE KADA I GDJE DIJELIO BiH

Izvodi iz knjige

Daytonski sporazum nije nastao u Daytonu, on se ovdje dovršio i dobio neprimjereno ime grada u kome je održana konferencija. U daytonskim se pregovorima nije dogovorilo ništa što već nije bilo dogovoreno - ovdje je ono samo postalo vidljivo.

Drugi veliki sporazum koji je u Daytonu dobio svoju konačnu formu i istinu jeste onaj o legalizaciji ¨Republike Srpske¨ između Holbruka i Izetbegovića. Sam akt legalizacije obavio je Muhamed Šačirbegović, ministar vanjskih poslova BiH, u Ženevi 8.9.1995. godine, nepuna dva mjeseca prije Daytona, na sastanku ministara vanjskih poslova BiH, RH i Jugoslavije, a pod pokroviteljstvom Kontaktne skupine. Prethodno je Holbruk nekoliko puta dolazio u Sarajevo, ali svaki put nakon posjete Zagrebu i Beogradu. Dan pred Ženevski susret, kasno poslijepodne, pozvan sam u ured Izetbegovića. Iznenadio sam se kad sam tamo zatekao Šaćirbegovića i Silajdžića. Ostalih članova Predsjedništva nije bilo jer su bili na putu izvan BiH u delegaciji Srpskog građanskog vijeća; Kljuić također nije bio tu jer je u to vrijeme već bio u svom podrumu. Prispio sam na razgovor o papiru koji je već bio pred njima. Papir je pisan na engleskom i rečeno mi je da je to osnova za sporazum koji se sutra treba potpisati u Ženevi. Papir je bio porazan. U njemu više nije bilo Bosne i Hercegovine kao države, bili su predviđeni entiteti - Federacija i Republika Srpska, ali ne više pisana u navodnicima, i sl. Šaćirbegović je stalno pitao što da radi, ženevski sastanak je predstavljao kao pritisak i gotov cin kojemu se neće moći oduprijeti. Ja sam na samom papiru pokušao napraviti ispravke i insistirati na jasnom određenju BiH kao države, sa državnim institucijama i njihovim nadležnostima, iako mi je poteškoću činilo nepoznavanje engleskog jezika. Izetbegović je bio veoma miran i staložen. Rastali smo se tako što smo Šaćirbegoviću dali veoma jasnu uputu - ne smije legalizirati Republiku Srpsku ni po koju cijenu, ukoliko bude pritisaka neka napusti sastanak i obavijesti Predsjedništvo.

Jedina prava politička činjenica iz rata jeste legalizacija RS. U Daytonu se samo ona nije mogla relativizirati. Bio je to srpski entitet s 49% teritorije BiH, sa zajamčenom autonomijom, legaliziranom konstitucionalnošću u odnosu na BiH i otvorenim paralelnim vezama s Jugoslavijom...



7. ZAŠTO JE DUDAKOVIĆ ZAUSTAVLJEN PRED BANJA LUKOM?

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Gornje svjedočenje Ive Komšića, daje jasan odgovor na pitanje koje progoni sve patriote Republike BiH: ¨Zašto je Dudaković zaustavljen?¨ Ispravan odgovor je:
¨Dudaković je zaustavljen pred Banja Lukom jer je u jeku njegove ofanzive Sačirbegović, po nalogu samo Izetbegovića (a ne legalnog Predsjedništva RBiH), otrčao u Ženevu i hitno priznao RS i potpisao da joj pripada 49% BiH. Do toga momenta je Armija Republike BiH imala pravo uspostaviti ustavni poredak internacionalno priznate države Republike BiH na svakoj stopi teritorije RBiH, ali je tim potpisom tandema Saćirbegović-Izetbegović dat četnicima međunarodni legalni dokument, te je svijet zaustavio Dudakovića čim je oslobođena ¨naša kvota¨ od 51% BiH.

Deset godina kasnije je Saćirbegović shvatio da je izmanipulisan i on je povukao svoj potpis na Dayton. Nažalost Saćirbegović je tada potpisao priznanje RS u ime Republike BiH, a da bi država RBiH povukla taj potpis, trebalo bi mnogo toga da se dogodi. Jedina preostala karta nam je to što Dayton također nije potpuno legalizovan, jer finalni sporazum koji je potpisan u Parizu, nikada nije ratifikovan u Skupštini Republike BiH. Osim toga, ono što je još važnije, ključni Aneks 4 toga sporazuma, tzv. Daytonski Ustav, nikada nije prošao proceduru predviđenu Ustavom Republike BiH.

Našim neprijateljima je jedini izlaz iz te situacije da postignu da neki amendirani Dayton prođe proceduru u Skupštini daytonske BiH, što bi značilo da je napravljen diskontinuitet sa Republikom BiH. Tada bi skupština daytonske BiH koja bi usvojila amandmane bila legalna ustavotvorna skupština nove države koja ima dva legalna entiteta.




8. ŽIVJELA REPUBLIKA KOSOVA - SMRT ČETNIŠTVU

HINA: Vođe kosovskih Albanaca u utorak su objavili raspisivanje natjecaja za dizajniranje zastave i nacionalnih simbola Republike Kosovo, usprkos tome što je nezavisnost te pokrajine i dalje po znakom pitanja.

Parlament bi službeno trebao objaviti pozivni natjecaj 4. lipnja, a trebao bi biti otvoren dva tjedna.

U iščekivanju rezolucije UN-a, za koju se Zapad nada da će Kosovu podariti državnost nakon osam godina provedenih pod upravom UN-a, pripremaju se i nove putovnice.
...
Prema UN-u, ti simboli moraju odražavati multietnički karakter Kosova gdje živi oko 100.000 Srba te romska i turska manjina.

KOMENTAR Nacionalnog Kongresa Republike BiH:

Čestitamo dostojanstvenom slobodarskom narodu Kosova na uskoro osvojenoj slobodi.

Uvjereni smo da će se i Bošnjaci Kosova boriti iz sve snage za oslobođenje svoje domovine od Srbijanskog jarma čime će zaslužiti da budu ravnopravni državljani svoje domovine ¨Republike Kosova¨. Ubijeđeni smo da će se Bošnjaci Kosova ugledati na svoju braću, Bošnjake Crne Gore, Bošnjake Hrvatske, i Bošnjake Bosne i Hercegovine, koji su se masovno borili za slobodu svojih domovina od srbijanske okupacije.

Uvjereni smo da će Bošnjaci Kosova odoliti veoma dobro organizovanoj, ali srećom malobrojnoj bandi izroda koji su se još za vrijeme Jugoslavije stavili u službu srpskih tajnih policija u cilju porobljavanja ostalih naroda Jugoslavije i koji i danas rovare po Kosovu predstavljajući se lažno kao ¨veliki muslimani¨.

ŽIVJELA REPUBLIKA KOSOVO, SMRT ČETNIŠTVU.




9. NOVA MONTAŽA ¨SLOBINE BOSNE¨ - NA METI JE PROF. BOYLE

Danas smo imali priliku pročitati tekst Adnana Buturovića iz ¨Slobodne Bosne¨ o KBSA. Oko 3/4 teksta je ispravno, pogotovo gdje su osnivači i lider KBSA eksponirani kao djelatnici UDB-e u Americi, dugi niz godina (Pašanbegović i ostali).

Međutim, jednu stvar je Buturović totalno pogrešno napisao, da li namjerno ili greškom. Naime, poistovjetio je rad Prof. Dr. Francisa Boyle-a sa KBSA, gdje je Prof. Boyle-a naveo kao suradnika KBSA i dan danas, što nije istina. Prof. Boyle je intelektualac najvišeg ranga, te uvijek o svemu ima svoje vlastito mišljenje. On nije podanik nikakve ideologije niti organizacije, nego isključivo pravne nauke i istine. S druge strane, Kongres Bošnjaka je samo servis, tj. produžena ruka BH izdajnika na vlasti.

KBSA se našao na istoj strani sa prof. Boyleom u kratkom periodu u proljeće 2006., kada je Haris Silajdžić blefirao patriotizam, pa su i imitatori iz KBSA imali priliku stati iza slobodarskih ideja Prof. Boylea.

Inače, ¨Bosanski kongres¨ je mnogo češće na istoj liniji sa Prof. Boyleom.

Ne treba miješati ¨Bosanski kongres¨ sa ¨Kongresom Bošnjaka¨ ni u snu. Bosanski kongres se osnovao 1994. godine upravo zato da bi se suprotstavio izdaji države od strane Alije Izetbegovića, dok je Kongres Bošnjaka osnovan kasnije (neke 2000. godine) od strane tobožnjih hodža, a ustvari službenika UDB-e, koji su još za vrijeme Jugoslavije bili poslani po svijetu da špijuniraju ¨neprijateljsku emigraciju¨. Dato im je gotovo identično ime kao Bosanskom kongresu, samo zato da bi zbunjivali Bošnjake tj. da bi Bosanskom Kongresu podmetali UDB-ino kukavičje jaje koje su nazvali ¨Kongres Bošnjaka¨.

Kad je u pitanju Srebrenica, istina je slijedeća: Prof. Boyle je dao pravni savjet Srebreničanima da usvoje odluku o restauraciji opštine Republike BiH, a Kongres Bošnjaka je taj precizan pravni savjet razvodnio i izdao svoj proglas kojim tobože podržavaju ¨Srebrenica distrikt¨.

Međutim, kada je pitanje ¨Srebrenice Distrikta¨ došlo na dnevni red u Skupštinu opštine Srebrenica, Silajdžić je doslovno sabotirao Prof. Boylea, dovodeći u Srebrenicu ambasadore nekolicine ¨muslimanskih¨ država i pretvarajući sve u ¨humanitarno pitanje¨. Tada se poltroni iz KBSA ponovo ne zamjeraju Silajdžiću, nego ga podržavaju i sada u potpuno suprotnoj ulozi, rušitelja inicijative Srebreničana.

S druge strane, mi iz Bosanskog kongresa, koji se sada zove ¨Nacionalni kongres Republike BiH¨, smo odmah prekinuli svaku vezu sa Silajdžićem, i odmah ga nazvali pravim imenom, izdajnik, čim je pokazao svoje pravo lice poslije izbora.

KBSA je potpuno kompromitovana satelitska organizacija BH izdajnika, te kao takvi se ništa ne pitaju, niti iko uvažava njihove stavove. Pokušaj stavljanja Prof. Boylea pod njihovu kapu, je samo jedan veoma nevješt pokušaj još jednog podmetanja UDB-inog kukavičjeg jajeta, istinskim protivnicima podjele BiH.




10. REPUBLIKA SRPSKA TUZI HRVATSKU ZA GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU

BANJA LUKA - Usvajanjem Deklaracije kojom se od Vijeća ministara BiH i vlada Republike Srpske i Srbije zahtijeva da pokrenu tužbu protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima, Židovima i Romima u sistemu jasenovačkih logora smrti u NDH-u od 1941. do 1945. godine danas je u Banjoj Luci završena 4. međunarodna konferencija o Jasenovcu.

Također, Vijeću ministara BiH i vladama RS-a i Srbije se predlaže da podnesu odštetni zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Haagu protiv Hrvatske za obeštećenje žrtava genocida i njihovih potomaka zbog genocida počinjenog u logorima u Jasenovcu.

Predlaže se i da pokrenu postupak da jasenovački sistem logora, koji se nalazio na teritoriji koja je sada podijeljena granicom između BiH i Hrvatske, bude stavljen pod međunarodnu zaštitu UNESCO-a kao svjetska baština.

Usvojenom Deklaracijom se oštro osuđuje minimiziranje broja jasenovačkih žrtava putem medija, publikacija i lažnog predstavljanja jasenovačkog logora u novoj postavci Muzeja ¨Jasenovac¨ u Hrvatskoj i data podrška Programu uređenja Spomen-područja ¨Donja Gradina¨ i multidisciplinarnom istraživanju prema postojećem projektu ¨Jasenovac-Donja Gradina¨.

Također, predloženo je Vladi RS-a, Vijeću ministara BiH i vladama Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore da u nastavne programe unesu gradivo o genocidu, a posebno o počinjenom genocidu u sistemu jasenovačkih logora smrti.

Između ostalog, ova deklaracija sadrži i preporuku Kongresu SAD-a i drugim sličnim međunarodnim institucijama da razmotre i donesu odgovarajuće zaključke o genocidu koji je počinila NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu.

Tokom dvodnevnog zasjedanja na ovoj konferenciji učestvovalo je više od 170 učesnika, a odlučili su da univerzitetski profesor iz Njujorka Bernard Klajn i dalje ostane predsjednik Medjunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

31.5.2007.
Pincom.info / Fena


11. INTERESANTNO PISMO IZ ENGLESKE: JUST CAUSE IS NOT ENOUGH - IMAGE IS IMPORTANT AS WELL

Gosp. Cy Mackintosh je ¨bosanski zet¨ i za vrijeme agresije on se uključio u Patriotku ligu PL. Otkako postoji Bosanski kongres, gosp. Cy Makintosh nam se povremeno javlja.

Objavljujemo njegovo pismo o jednom dogadjaju iz 1992, jer je ono još uvijek aktuelno. Naime, to pismo najbolje pokazuje kako smo mi Bošnjaci smiješni u savremenom svijetu sa našim pogrešnim sistemom vrijednosti, u kojem je ¨slika o sebi¨ najvažnija stvar na svijetu, dok je slika o domovini u zapećku.

Pismo opisuje tadašnjeg ambasadora BiH Muhameda Filipovića kao klovna koji se hvali po Engleskoj svojim ¨aristokratskim porijeklom¨ i pravi važan kako zna Engleski, te odbija usluge prevodioca, umjesto da vodi računa kako da najbolje pomogne svojoj napadnutoj domovini.

Nemamo sada vremana za prevođenje ovoga ćlanka. Zato evo teksta u originalu, na Engleskom, a kada se Muhamed Filipović ponovo ¨istakne¨ u ¨zavaljivanju¨ domovine, možda se potrudimo i prevedemo članak na Bosanski.

Slijedi to pismo na Engleskom.


JUST CAUSE IS NOT ENOUGH - IMAGE IS IMPORTANT AS WELL

In 1993-1994 I was I was in my own country (UK) having been wounded as a member of PL BiH at the end of 1992. At that time Muhamed Filipovic was ambassador to the UK for RBiH. On arriving in my country he posed around in a silly hat and made comments asserting that he was actually of an aristocratic family from Bosnia whereas the EU's Lord Owen was some ¨Johnny-come-lately¨ lord.

It probably played very well in Sarajevo but made Filipovic look like an arrogant fool here in the UK. The British Government under premier John Major, played up to Filipovic's delusions of grandeur and let him make a fool of himself. This culminated in a very bad debate on one of the best news programs on British TV - the BBC's ¨Newsnight¨.

On the program, Filipovic, representing RBiH, was faced in debate by a representative from The Serbian Information Centre in London and a pro-Serbian British MP, both of whom spoke excellent, eloquent and concise English.

Filipovic's English, for all his delusions of being of aristocratic background and of being a leading intellectual, was extremely poor. Indeed, he sounded like some unlettered peasant fro the 3rd world. In his arrogance he opted to speak for himself instead of using an interpreter with proper command of the English language.

I was horrified because knowing the attitude of the English and also having seen other ambassadors on TV from other countries who could speak excellent English, I knew that this would give the impression to the viewing public in UK that R BiH couldn't even be bothered to send an ambassador to the UK who could communicate in the official language of his mission. An interpreter however, would be seen as OK and less arrogant. Coupled to this was the public's knowledge of Filipovic's previous antics and arrogance and so he didn't cut a sympathetic figure from the start.

Needless to say, the debate went very badly and under the grilling from the Chetnik representative, the British MP and the show's host, Filipovic was left a stuttering and driveling mess. His objective was to convince the British public that it was morally right to come to the aid of R BiH, if not militarily, then to raise the arms embargo. The British people were getting restless about the worsening situation in Bosnia and many were beginning to say that the UK should intervene or do something. As it happened Filipovic through his arrogance and poor English was an abject failure and both the chetniks and John Major's Government had a major propaganda coup that night.

The point I'm trying to make is that although our cause is just, we must communicate it properly and eloquently in the English-speaking world (i.e. Britain and America), where the spin-doctor is king and attention span is short, if we are to make our point and get our message across and into the consciousness of our audience. Especially when it comes to revealing the truth and refuting Chetnik propaganda.

I would suggest that the patriotic movement employ some of our youth who have grown up in the English-speaking world and attained high educational qualifications in that world to take the original Bosnian language text and translate it correctly and concisely into grammatically correct English.

Kind regards,

Cy Mackintosh.


PREGLED MEDIJA

12. BANJA LUKA - UBIJEN POVRATNIK HRVATSKE NACIONALNOSTI

Polcija i vlasti RS zataškavaju slučaj.

¨To ubojstvo je posljedica ozračja koje je u Republici Srpskoj stvoreno protiv nesrba¨, navodi se u priopćenju HSP BiH.

Dodaje se da to ubojstvo potvrđuje da je nužna reforma policije u BiH, odnosno ukidanje entitetske policije Republike Srpske i stvaranje državne policije u BiH koja ne bi prešućivala takva ubojstva.

http://www.net.hr/vijesti/page/2007/06/01/0484006.html



13. CERIĆ I SILAJDŽIĆ (PONOVO) KOPAJU JAMU BOSNI I HERCEGOVINI

http://republic-bosnia-herzegovina.com/



14. DODIKOVE LAŽI

http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: