Sunday, November 16, 2008

#490 AKO JE ALIJA DOKAZIVAO SVOJE SRPSTVO VUKU DRASKOVICU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

26. septembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 490

SADRZAJ:

1. SILAJDZIC POSLAO DAMIRA ARNAUTA NA KONFERENCIJU O KLIMI DOK SE VODE ZAVRSNI PREGOVORI O REFORMI POLCIJE

2. FEDERALNI PARLAMENT TRAZI DA SE REFORMA POLICIJE ODUZME OD DIREKCIJE I VRATI U “INSTUCIJE SISTEMA”

3. PRITISCI KAO I KOD NAMETANJA AMANDMANA NA BH PATRIOTE!

4. KREŠEVO JE U SRCU BOSNE

5. KADA PRISTANES NA PREGOVORE GUBIS PRAVA ZRTVE

6. KAKO JE ALIJA DOKAZIVAO SVOJE SRPSTVO VUKU DRASKOVICU

7. Trebinje: Srbin urinirao pred džamijom

8. JOS JEDAN GNUSAN AKT CERICEVE BRACE

9. BESLAGIC SE SJETIO DA BI BiH TREBALA STITI SVOJE GRADJANE

10. PALO I NEZAVISNO SUDSTVO – TOTALNI MRAK ZAVLADAO DAYTONSKOM BiH!

11. HAJMO IH RUSIT ...

12. PSI TRAGACI

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. SILAJDZIC POSLAO DAMIRA ARNAUTA NA KONFERENCIJU O KLIMI DOK SE VODE ZAVRSNI PREGOVORI O REFORMI POLCIJE


Izdajemo ovaj vanredni broj Glasnika jer je na djelu zavrsni udarac Refomi policije. Veoma interesantne stvari se dogadjaju, a vi zakljucite sami “ko je ko” u izdaji Reforme polcije kada cujete cinjenice.

Prvo smo saznali da je savjetnik bosnjackog clana predsjednistva, Damir Arnaut, igrao kljucnu ulogu na proslonedjeljnim pregovorima o Reformi policije i imao izvanredan nastup na TV povodom Refome policije. Javljeno nam je da je neoborivim Arnautovim argumentima (Arnaut je Pravnik) Lajcak bio natjeran da djelimicno korigira svoj prijedlog, zbog cega je Dodik “poludilo” i pokusao da skroz izbaci Lajcaka iz igre, da bi on i Silajdzic sami rijesavali stvar. Uptao ge je: "Da li je svaki dogovor koji mi postignemo za vas prihvatljiv? Evo da ja i Silajdžic postignemo neki dogovor, šta cete Vi uraditi?. Da li cete to prihvatiti i reci, u redu imamo sporazum".

Poruka je jasna, ma koliko da su se Lajcakovi prijedlozi udaljili od pocetnih principa, ipak tu ima jos po nesto dobro za nas, te je Silajdzic pozeljniji partner cetncima od Lajcaka.

Inace, Lajcak je na ovo odgovorio da je prihvatljiv svaki politicki dogovor koji je u skladu s postavljenim principima Europske komisije.

Zatim saznajemo da je Damir Arnaut odredjen da putuje u Amerika da prisustvuje zasjedanju UN-a o klimatskim promjenama u svijetu izazvanim gasovima koji izazivaju efekat staklene baste na planeti zemlji. Arnaut je pravnik i nije strucnjak niti za ciste ili prljave tehnologije, niti za hemiju, niti za biologiju itd., a ipak ce u New Yorku o trosku drzave ostati sve do 5. Oktobra 2007.

Interesantna koincidencija - javljaju da se planira zavrsiti reforma policije do kraja septembra, dakle nas kljucni igrac je izbacen iz igre do kraja utakmice, da bi se iz reforme uklonilo i ono malo sto ima dobro za nas.

One medju nama koji za unistenje Republike BiH krive cetnike i “svijet koji mrzi muslimane” podsjetimo da Arnauta nije mogao na put poslati ni Lajcak, niti Amerikanci, Englezi, Rusi, niti Dodik, nego jedino njegov sef, Haris Silajdzic.

Zatim, saznajemo na “60 minuta” da Lajcak prijeti smjenom ministru za isbjeglice Dr. Safetu Halilovicu. Lajcak kaže da se na Halilovica, zbog njegovog navodnog nerada po pitanju izbjeglica "žalio i njegovom partijskom šefu" što smatra posljednjom opomenom. (Podsjecamo, Halilovicevo ministarsto nema nikakvog budzeta.)

Vjerovatno se Lajcak sprema da smjeni Halilovica i usput nekog cetnika radi “ravnoteze”. Bilo kojeg cetnika da smijeni, to je potpuno nebitno jer cetnici su svi jedinstveni, i doci ce drugi sa potpuno istim stavovima. S druge strane, smjenom Halilovica, Lajcak bi ucvrstio kontrolu srpskih agenata sa muslimanskim imenima Haris, Bakir, Sulejman, Zlatko itd. nad Bosnjacima.

Interesantna koincidencija, Halilovic biva napadnut i u vecerašnjim 'Vijestima u 22' na BHT – da je navodno namjestio imenovanje ombudsmenke BiH koja se takodjer preziva Halilovic i koja mu je navodno rod i nema traženog radnog staža. Uzalud je Beriz Belkic objasnio da doticna nije u rodu s ministrom, a predsjednik Komisije objasnio i da se doticnoj zapravo nastoji osporiti staž u ratu kad je bila vojni tužilac Armije Republike BiH, haranga na Halilovice je nastavljena. Ocito se radi o pripremljenom napadu, koordiniranom iz nekog sivog centra moci, stara politika koja se praktikuje prema neposlusnim pojedincima u porobljenim narodima.

Primjetimo da se povodom ovih napada na Halilovica, a time i na SBiH, Silajdzic potpuno usutio i ne pada mu na pamet da uzme u zastitu svog potpredsjednika i bivseg predsjednika stranke, koji je istu i izgradio u pobjednicku, i postigao nevjerovatan uspjeh da je Stranci za BiH promjenio imidz od stranke karijerista i profitera u stranku okosnicu patriotskog bloka.

Vjerovatno je upravo zato i reaktiviran profesionalni agent UDBE i toboznji hodžica Silajdžic koji je samo došao na gotovo i sada "kupi kajmak" u korist cetnika i organizuje spletke protiv stranackih kolega, patriota.

Na neki nacin ovo su i dobre vijesti. Znaci da se u Stranci za BiH i u drzavi uspostavila patriotska kontrola, tj. da “Hare” nije apsolutni autoritat-demagog kakav je bio Alija i da ljudi preispituju njegove postupke. Sada, da bi dovrsio izdaju reforme policije Silajdzic je povukao veoma riskantan potez, udruzio se sa Lajcakom protiv patriota u stranci, i pokusava da obezglavi patriotsku opoziciju u stranci. Uklanjanjem Halilovica i slanjem Arnauta na konferenciju o klimi u New Yorku, tacnije slanjem Arnauta “on a wild goose chase”, Silajdzic nastoji iskljuciti dvojicu kljucnih “kocnicara” izdaje u ovom istoriskom trenutku za Reformu polcije.

Muhamed B., Sven R, Amar D.

__________________________________________


2. FEDERALNI PARLAMENT TRAZI DA SE REFORMA POLICIJE ODUZME OD DIREKCIJE I VRATI U “INSTUCIJE SISTEMA”

Dr. Muhamed Borogovac


Avaz od 26. septembra 2007 donosi vijest, da je Predstavnicki dom Federalnog parlamenta donio zakljucke medju kojima je i zahtjev da se “postuju Evropski principi u reformi policije”. Nazalost, ova recenica je samo nova prevara Bosnjaka. Ono sto je bitno sadrzano je u slijedecem zahtjevu Predstavnickog doma Federalnog parlamenta, citiram:

Kao dio Federalnog parlamenta, jednog od zakonodavnih organa u BiH koji je prihvatio Sporazum o restrukturiranju policijskih struktura, ovaj Dom zahtijeva takodjer efikasno vodjenje procesa reforme policije i njegovo vracanje u institucije sistema BiH u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima, obavezama i odgovornostima, a na dobrobit svih gradjana BiH, zakljuceno je takodjer.
Kraj citata.

Dakle ovdje Predstavnicki dom Federalnog parlamenta priskace u pomoc Republici Srpskoj. Naime, povratak reforme U INSTITUCIJE SISTEMA znaci povratak cetnickog prava veta na reformu policije. Sjetimo se sta je ovdje problem Republike srpske.

Skupstina RS se svojevremeno pod pritiskom Evrope slozila sa reformom policije u skladu sa tri Evropska principa i prenijela svoju nadleznost po pitanju reforme na novoformiranu Direkciju sastavljenu od strucnjaka, tj. na tu IZVAN-DAYTONSKU instituciju u kojoj se odlucuje vecinom glasova strucnjaka, a ne daytonskim dogovorom entiteta. Na ovaj nacin je u reformi policije Republici srspkoj bilo oduzeto pravo veta, ali su im ga "nasi" vracali pristajuci da pregovaraju sa Dodikom, umjesto da su usvojili policijske regije prostom vecinom glasova na Direkciji.

Medjutim, gornji zahtjev za POVRATAKOM U INSTITUCIJE SISTEMA ZNACI ZAHTEJEV ZA PONOVNIM LEGALIZOVANJEM CETNCKOG VETA KADA JE REFORMA POLICIJE U PITANJU, sto praticno znaci da je RS potpuno skinuta sa udice koju je progutala kada je pristala na formiranje "izvan-sistemske" Direkcije za Reformu policije.

Da je Direkcija za Reformu kojim slucajem zavrsila svoj posao i definisala i funkcionalne regije, Skupstina RS ne bi to mogla osporiti, jer su na Evropske principe vec bili pristali.

Ovdje se postavlja pitanje kolika je nadleznost Federalnog parlamenta, kao i Skupstine RS, u odnosu na Reformu policije sa obzirom da su obje entitetske Skupstine svojevremeno ovlastile Direkciju za Reformu da provede reformu. Buduci da je Federalni parlament ovlastio Direkciju da provede reformu, sada Federalni parlament radi isto sto i Parlament RS - traze da se ukine ta obaveza prema Evropi, jer traze da se sve vrati u INSTITUCIJE SISTEMA, tj. da se oduzme od Direkcije.

Nevjerovatno koliko su prepredeni cetnici u SDA, SBiH, SDP-u, i koliko su naivni malobrojni BH patrioti.

_____________________


3. PRITISCI KAO I KOD NAMETANJA AMANDMANA NA BH PATRIOTE!

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 26.09.2007. Gostujuci u 'Vijestima u 22' BHT državni poslanik SBiH Sadik Bahtic je izjavio da su strani pritisci zadnjih dana isti onim kod nametanja aprilskih amandmana. On je napomenuo i da je nepravedno izjednacavati Dodika i Silajdžica jer oni nisu isto doprinijeli trenutnoj situaciji. Predstavnik HDZ-a Cavara izjavio je da oni podržavaju bilo koji put u Evropu. I SBiH zagovara evropski put, medjutim kako je Bahtic rekao "ako želimo u Evropu to hocemo na evropskim principima, a ne da nas se prethodno podijeli po torovima". Dodao je i da se policija RS mora ukinuti jer je presudjeno da je pocinila genocid pa kao takva ne predstavlja garant nego opasnost po sigurnost povratnika.

Javljajuci se satelitom iz Banja Luke, mladi predstavnik SNSD-a Rajcevic je bucno lagao, rekavši da on "ima kopiju presude Suda u Haagu i u njoj nigdje ne piše da je policija RS pocinila genocid u Srebrenici". S obzirom da presuda još nije prevedena, vjerovatno je dobar dio gledalaca i nasjeo na vatreno laganje mladog Srbina koji je u laži djelovao zaneseno u stilu Dobrice Cosica. Akademici SANU su ovog ljeta dobro uzburkali "Srbe" s naše strane Drine narocito one mladje, pa je i Rajcevic bio potpuno ubijedjen da je u pravu iako svi koji razumiju engleski znaju da - nije. Sjetimo se i komentara Presude koji je dao profesor Boyle gdje on baš taj detalj (o presudjenoj krivici MUP-a RS) navodi kao važan.

Napomenimo i da je voditeljica Furtula Vanja opet odradjivala isti posao za svoje nalogodavce koji je u vrijeme aprilskih amandmana radila u timu sa Stambol Suzanom. Njene provokacije bile su u stilu "Da li vi zamajavate narod s vašim pricama o policiji, a danas je objavljeno da smo najkorumpiranija zemlja u Evropi?" Zanimljivo da se, baš kad su pritisci da se izda najveci, uvijek potežu nekakve rang-liste, rokovi, ankete, "tajne" i koješta drugo. Bahtic se odmah složio da jeste rijec o zamajavanju i to od strane Dodika koji želi PRIVATNU POLITICKU POLICIJU da može kontrolisati kriminal u svom toru.

Citava polusatna emisija radjena po prirucnicima specijalnog rata tako je bila usmjerena ka stvaranju utiska da ce do smjena Dodika i Silajdžica sigurno doci ako se do 30. septembra ne postigne sporazum o policiji.

______________________________________


4. KREŠEVO JE U SRCU BOSNE

Sarajevo, 25. septembar, 2007. -- ¨Kreševska deklaracija¨ je stav Hrvata (u BiH, ali vjerojatno i u Republici Hrvatskoj) baziran na jednoj osnovnoj i bitnoj stavci, a to je da Hrvati fakticki odbacuju ustav BiH koji je nastao u Washingtonu (mart 1994) i Daytonu (novembar 1995). To je doista jedini decidan stav Hrvata. Sve ostalo je paleta opcija kako da se ide dalje. U Kreševu su Hrvati proglasili: “Dejtonski ustav nama ne odgovara!”

Naravno, velikosrpski projekt i njegovi jataci su nagrnuli da to „interpretiraju“ da ¨Hrvati traže treci entitet¨. Istina, ima tu jos „Hrvatina“ koji govore Dodikovim jezikom, tj. i o ¨federalizaciji BiH¨, cime olaksavaju ovakve interpretacije. Medjutim, prije ili kasnije sa sazna da su te “Hrvatine”, isto kao i nasi “veliki muslimani”, u stvari agenti UDBE.

Hrvati ovom deklaracijom nigdje ne daju definitivan stav o daljnjem putu ka ustavnim rješenjima, nego samo kažu ¨Daytonski ustav nam ne odgovara, više opcija je otvoreno¨. Dakle, sve zavisi od Bosnjackih lidera, da li ce se pridruziti u rusenju Dejtona, ili ce udariti kontru Kresevu, tj. krenuti da ucvrscuju RS, na sto ce Hrvati vjerovatno odgovoriti sa trecim entitetom na territoriji Zapadne Hercegovine.

Sazanjemo da su Tihic i Silajdzic vec organizovali sastanak sa Covicem i Ljubicem, jer pozar se najbolje gasi u pocetku. Tihic i Silajdzic skacu u vatru da gase anti-Dejtonskog pozar upaljen u Kresevu da bi spasili da RS ne izgori u tom pozaru.

Više puta mediji cetnika iz RS i njihovih jataka u FBiH, nastoje svojim hrvatskim gostima (npr. Krešimiru Zubaku i Tadicu, lideru iz HSS-a) u usta staviti da oni doista žele ¨Herceg-Bosnu¨. Ali, Hrvati tu udicu nisu progutali. Znacajno je da je Kresevo u centralnoj Bosni. Pretpostravljamo da se hrvatski prvaci ne bi sastajali u Kresevu da bi izdali centralnu Bosnu radi zapadnohercegovackog „Treceg entiteta“, a kojega vec prakticno kontrolisu.

Stranka za BiH je uglavnom ¨Kreševsku deklaraciju¨ (na rijecima) pozdravila, dok se SDA još nije oglasila. Porazno po državu BiH (ali predvidljivo s obzirom od koga dolazi), je da Lagumdžijina SDP drvlje i kamenje valja protiv Hrvata, protiv deklaracije -- a sve u odbrani njima mile Republike srpske.

Sven R. i Muhamed B.
____________________________________


5. KADA PRISTANES NA PREGOVORE GUBIS PRAVA ZRTVE

SARAJEVO, 24.09.2007. Nasupajuci na tribini “Kruga 99” Lajcak je rekao: “Ne možete kao zadnji argument koristiti - ja sam žrtva i zato sam ja u pravu. Tada se po definiciji gubi princip ravnopravnosti jer je to onda diskriminacija u korist žrtve. Da nazovemo stvari takve kakve jesu".

Iz gornje Lajcakove izjave se vidi da svaki pregovori sa pravne tacke podrzaumjevaju dvije ravnopravne strane. U pregovorima prednost ima onaj cija je pregovaracka pozicija jaca, tj. onaj ko je u stanju da ucjenjuje i prijeti, a ne onaj ko je u pravu, ili onaj ko je zrtva. Jedino normativni, tj. zakoniti postupak priznaje pojam zrtve i agresora, a pregovori ne priznaju. Kada jednom pristanes na pregovore, ti se odrices normativnog rjesavanja problema tj. zakona po kojim imas prednost jer si zrtva i po kojima agresor treba biti kaznjen.

Jedini argument koji ostaje zrtvi koja je napravila gresku pa se upustila u pregovore je da ne prihvati bilo kakakav nepovoljan dogovor i da trazi da se sve vrati na pocetak. U tom slucaju zrtva ima moralno pravo, I TO JE ONO STO SMETA LAJCAKU, kada nasi pregovaraci, u rijetkim situacijama kada nisu nadgledani od izdajnika, tako postupe. Na zalost, slaba je politika trampiti istinsko pravo koje stiti zrtvu, za moralno pravo, jedino sto zrtva ima na pregovorima.

Eto zasto je Alija pocinio veleizdaju kada je pristao na pregovore sa Karadzicem. Iz istih razloga ni Silajdzic i Tihic nikada nisu smjeli pristati na pregovore sa Dodikom o policiji, nego su trebali traziti od bosnjackih clanova Direkcije da usvoji i policijske regije, ako treba preglasavanjem clanova iz RS, i tako daju Evropi gotov papir reforme po kojem Evropa moze pritisnuti RS da se to i provede, jer RS je bila pristala na takav nacin rada direkcije i usvojila odluku na svojoj skupstini. To sto Direkcija nije donijela konacni dokument, cime je sve vratila na pregovore, je u stvari omogucilo Dodiku da sbotira i ne provede ono sto je vec usvojila Skupstina RS pod pritiskom Evrope.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________________


6. KAKO JE ALIJA DOKAZIVAO SVOJE SRPSTVO VUKU DRASKOVICU

Vecernje Novosti objavljuju isjecke iz knjige "Meta" od Vuka Draskovica. Na donjem linku, na pocetku i na kraju linka, naci cete isjecke gdje Draskovic pise o svom susretu sa Alijom Izetbegovicem, gdje mu Alija objasnjava da je i on Srbin.

Kada se cita ovaj odlomak iz Draskoviceve knjige treba imati na umu da Vuk Darskovic nije bio “insider” u tadasnjem srpskom liderstvu, tj. nije bio na vlasti nego u opoziciji pa je za njega Alijino srpstvo nova spoznaja. Zato Krajisnik, koji jeste bio u tadanjem srpskom liderstvu i na vlasti i koji je znao za Alijino srpstvo, zataskava od Draskovica istinu o Aliji, prikazujci Aliju kao patoloskog lazova. On krije od Draskovica istinu o Aliji jer Draskovic nije timski igrac, jer je nepredvidiv, pa bi mogao lanuti u javnosti o Aliji dok projekt jos nije gotov.

Slijedi citat iz knjige:

ROBIJAŠKI KARTON

- Mogu se neki u Bosni osecati i kao Eskimi, ali ne mogu tražiti i polarne uslove za ta svoja polarna osecanja - poslužih se dalekom aluzijom, da ga, slucajno, ne povredim. Izetbegovic se, medjutim, trgnu u stolici i naglo ustade. Ode, bez reci, na drugi kraj prostranog kabineta i, cini mi se, iz fioke svog radnog stola, izvuce nekakav papir i vrati se.

- Nisam ja, Vuce, od onih koji kriju ko su i od koga su - pruža mi požuteli papir, ali ga ne ispušta iz ruke. - Ovo je moj robijaški poslijeratni karton iz zatvora u Foci, gdje sam robijao kao mladomusliman. Ispunio sam ga svojerucno, bez icijeg nagovora i po svojoj slobodnoj volji. Izvolite, procitajte.

I ja citam. Piše, zelenim mastilom. Ime: Alija. Prezime: Izetbegovic.

Veroispovest: musliman. Nacionalnost: Srbin.

Kraj citata.

Iako je autor notorni cetnik, Vuk Draskovic, ova epizoda je ipak vjerodostojna, iz sljedecih razloga:

1. Odavno je poznato da se Alija uvjek izjasnjavao kao Srbin, iako nije morao. Mogao je biti "neopredjeljen", ili "Jugosloven", ili "Eskim", na sta je i sam Draskovic aludirao. Jedino objasnjenje zasto se jedan toboze veliki musliman izjasnjavao kao Srbin je da se tako i iskreno i osjecao, sto ovo Draskovicevo svjedocenje samo potvrdjuje. Sto vise, to sto je imao izbor i izabrao Srpstvo, mnogo znaci, to je dovoljan dokaz i za Draskovica da su u istom timu.

2. Bas zato sto je okorjeli cetnik, Draskovic nema razloga da laze o ovome. Naprotiv, kada otkriva da je Alija bio Srbin, on nanosi veliku stetu legitimnosti Dejtonskog sporazuma, jer ako je nas predstavnik, a ustvari srpski agent, to se zove prevara, a ne sporazum. Kao okorjeli cetnik Draskovic ima motiv samo da brani Dejton, jer je Dejton unistio Republiku BiH, a napravio RS. Ako ce lagati, onda ce govoriti da se Alija ponasa kao islamski terorista i militant.

Ja mislim da je Draskovic unio ovo u svoju knjigu samo zato sto saosjeca sa Alijom. Na neki nacin Alija je velikan za Srbe, zato sto je poptuno nesebicno odradio posao za Veliku Srbiju, znajuci da ce svi Srpski lideri imati duznost da pljuju po njegovom liku, samo da bi ocuvali tu pobjedu koju im je donio. A u Srpskoj kulturi je vazno da neki "junak" ima svoje “pesme” i priznanje u narodu. Kroz taj razgovor, i kroz tu proklamaciju o svom srpstvu, Alija je cak i pokazao da mu je tesko sto mora zauvjek imati imidz islamskog fundamentaliste u Srpskom narodu, te je imao ipak neku potrebu da ga barem neko, u ovom slucaju Draskovic, prihvati kao Srbina.

Jos nesto. Za vrijeme pomenutog razgovora Alija je vec bio Predsjednik Republike BiH, tako da nije imao potrebu da glumi Srbina. On je vec bio prosao regrutaciju i popeo se do najviseg nivoa.

Tarik.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2007-09-25&feljton=6154

_______________________________________________


7. Trebinje: Srbin urinirao pred džamijom

Sve se dogadjalo u vrijeme kada su vjernici dolazili na teravih-namaz * Policija koja je bila u blizini nije reagirala


Uoci teravih-namaza u petak navecer ispred cuvene Osman-pašine džamije u Trebinju dogodio se incident. Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžic, izvjesni muškarac srpske nacionalnosti je pred pocetak klanjanja došao na ulaz džamije i pomokrio se.

Prvi momenat

Bilecanin Safet Avdic, koji je iz Australije stigao u Trebinje, krenuo je u džamiju i svjedocio tom gnusnom cinu.

- U prvom momentu sam mislio da se radi o mladicu koji je krenuo u džamiju da klanja. No, kada je došao pred ulaz džamije, jednostavno je stao i poceo mokriti. Bio sam šokiran! Shvatio sam da se radi o smišljenoj provokaciji. Uzeo sam fotoaparat i uslikao taj odvratni cin. Prišao sam mu i upitao ga zašto to cini, a on mi se samo iskesio i mrko me pogledao.
Burna reakcija

Dogadaju je svjedocila i povratnica Izeta Habul, koja je burno reagirala na ovakvu provokaciju, ali uzalud.

Svjedoci tvrde da su izgrednika iz obližnjeg kafica "Mona" podstrekivali i drugi lokalni Srbi. Tražili su od provokatora i da razbije Avdicevu kameru.

Avdic se obratio policajcima koje je zatekao u blizini džamije, no oni su samo slegli ramenima i kazali "žao nam je" , te da "to nije lijepo".

F. VELE

Ef. Hodžic: Ispoljavanje mržnje

Efendija Hodžic kaže da je ovo samo jedan u nizu incidenata i provokacija koji se tokom ramazana dešavaju u Trebinju.

- Ovo je nastavak ispoljavanja mržnje i nepodnošljivosti prema nekom ko je drugaciji, a to su Bošnjaci. Ovo predstavlja i potvrdu odsustva sigurnosti za nesrbe. Vjerovatno zato što su se organi bezbjednosti ranije pokazali neodlucni prema izgrednicima. A ako nešto i urade, onda sudovi i tužilaštva sve to dovedu do situacije da niko ne bude kriv. Tako završavaju sve naše prijave - rekao je efendija Hodžic.

KOMENTAR: Evo jos jednog dokaza da policija u BiH mora biti jedinstvena, a ne zajednicka kako to sada Ti´ic i Silajdzic, uz svesrdnu podrsku Lajcaka, pokusavaju iskamciti zajedno sa Srbima od Evrope. Policija RS je utemeljena na cetnickoj ideologiji i ne zeli reagovati kada je u pitanju sigurnost nesrpskog zivlja u RS-u.

Na fotografiji se jasno vidi da jedan od brojnih srpskih divljaka obiljezava teritoriju, suverenitet i nezavisnost RS-a, bas kao sto to cine zivotinje - zapisavajuci svoju teritoriju.

Mogao bi covjek samo nagadjati sta bi se tek desilo da je neko od prisutnih Bosnjaka pokusao sprijeciti kretencinu zadojenog cetnistvom da se u ime srpskog naroda pomokri ispred dzamijskih vrata. Moguca su dva scenarija:

1. Prisutni cetnici preko puta dzamije bi priskocili pa bi nekome od Bosnjaka “polomili kicmu”. Imamo pravo u ovom slucaju da sumnjamo da se prisutni policajci ne bi umijesali i zaustavili sukob pravovremeno, nego bi ostali nepomicni dok nekom Bosnjaku ne “pukne kicma”.

2. Drugi scenarij je, takodjer, vrlo vjerovatan; neko od Bosnjaka prilazi da sprijeci cetnika da fekalijama zaljeva dzamijski prag, policajci ne miruju, nego se pridruzuju na cetnikovu stranu i opet prebijaju Bosnjake pod izgovorom da stite Srbina od muslimanskih ekstremista. Mozda bi u cijeli scenario nekako uspjeli medijski utrpati i vehabije tako da bi i Bosnjaci iz drugih krajeva progutali hapicu o opravdanosti lomljenja kicmi njihove brace, jer su k’o biva ekstremisti.

Husein Kapetan
____________________________________


8. JOS JEDAN GNUSAN AKT CERICEVE BRACE

Postovani clanovi NKRBiH,

pisem u povodu jos jednog u nizu cinova genocida pocinjenog od strane "nase brace" (kako Ceric zove srbo-cetnike). Govorim o nedavnom cinu mokrenja po dzamiji u Trebinju.

Pametnim ljudima je jasno da ce ovo biti bosnjacka svakodnevnica dok god takozvana rs postoji (i policija takozvane rs).

Necu gubiti vrijeme trazeci da "nasi" politicari nesto urade po ovom pitanju. Oni vec dosta rade, ali za cetnike.

Posto ima dosta dokaza o ovom aktu terorizma trebalo bi se ovo prijaviti EU sudu za ljudska prava (ili slicno).

U Bosni (kakva je sad) nema potrebe traziti pravdu jer je necemo dobiti.

Vjerovatno nece nista biti ni od EU sudova ali ako ljudi stalno budu podnosili prijave sa dokazima (film i slike su odlicni dokazi) onda ce makar sve to biti na rekordu (uknjizeno) i mozda se nesto i desi u nasu korist jednog dana.

Cekati da se stvari same od sebe rijese je ludost. Svaki korak ka pravdi (koliko god da je mali) je koristan.

Sa postovanjem,

Semir
----------------------

KOMENTAR: Kada drzava ne radi svoj posao na zastiti gradjana, onda gradjani imaju pravo da se organizuju i osvoje vlast. To je pravo zagarantovano gradjaninu i formalno u nekim ustavima. Na primjer drugi amandman u Ustavu Sjedinjenih Americkih Drzava (“right to bear arms”) gradjani imaju pravo da nose oruzje da se zastite od vlasti, ako vlasti iznevjere narod.

Ovdje je interesantno i pitanje gdje je sada Srdjan Dizdarevic i ostali “borci za ljudska prava” iz Helsinskog komiteta, koji tako azurno skacu ako samo neko spomene Jevreje.

M. B.
____________________________________


9. BESLAGIC SE SJETIO DA BI BiH TREBALA STITI SVOJE GRADJANE


DANI: Iz cega izvlacite takav zakljucak?

BEŠLAGIC: Prvo, dižu optužnicu za djelo koje se nije dogodilo u Srbiji. Nema nikakvog zakonskog uporišta za sudJenje u Srbiji, cak je i Haški tribunal predmet vratio Bosni i Hercegovini. Dalje, oni dižu optužnicu protiv Ilije Jurišica, kojeg su uhapsili i mjesecima ga drže u zatvoru, te nas šestorice, od kojih je jedan umro. Naša država ne reagira. U Interpolovoj potjernici se nalaze naši osobni podaci iz CIPS-a. Kako su oni došli u posjed tih informacija? Znaci, neko u našim državnim organima radi za Beograd. Sjedište CIPS-a je u Banjoj Luci, a znam i da policija u Bijeljini više radi za Srbiju, nego za BiH. Naš Interpol, u BiH, nikada nije poslao upit o razlozima za potjernicu. A ja sam danas zatocen u Bosni i Hercegovini. Pogledajte ko je glavni u našem Interpolu? Znam da je Srbin, znam da je iz Bijeljine, a znam i da je Bijeljina centar svega što se godinama organizira protiv Tuzle. Tvrdim da je veza Policije Republike Srpske s Beogradom totalna, da je sto puta jaca nego što je s organima Bosne i Hercegovine. Kada sam pozvan na saslušanje, SDP je u parlamentu tražio raspravu ne o sigurnosti Selima Bešlagica, vec o sigurnosti gradana BiH. Rasprava je trajala, mislim, 16 sati. Naši prijedlozi zakljucaka nisu usvojeni, vec da se utvrdi koliko ima potjernica sa svake strane. I tek tada, nakon mjesec i po od hapšenja Ilije Jurišica, naše Ministarstvo sigurnosti prvi put reagira. I pazite šta se dalje dešava: utakmica u Mostaru, igraju Zrinjski i beogradski Partizan. Partizanovi huligani razvale, razbiju stadion, napadnu policiju i sve ostalo... I nijedan ne bude uhapšen, nijedan ne bude pritvoren ni 24 sata! Tri, cetiri dana nakon toga, u Podgorici se igrala utakmica izmedu Buducnosti i splitskog Hajduka. Tom prilikom su tri huligana iz Srbije napravila incident i crnogorska policija ih je uhapsila. I šta se dogodilo? Sutradan srbijanska vlada šalje protestnu notu i zvanican zahtjev crnogorskoj vladi za oslobadjanje huligana iz njene zemlje! I crnogorska vlada to uradi. Kod nas se nakon mjesec i po oglasi ministar sigurnosti, ali ne i vlada! Zašto ministar Colak to ne iznese pred vladu i vlada ne zauzme stav o Jurišicu? Tuzlanska fondacija Istina Pravda Pomirenje je poslala takav zahtjev Nikoli Špiricu, ali on još uvijek nije ni odgovorio. I pazite dalje: beogradsko tužilaštvo sada šalje pozive za svjedocenje u istrazi protiv Jurišica Tuzlacima koje su stavili 1993. na spisak ratnih zlocinaca!? I to cine tako što ih šalju poštom, ne preko našeg ministarstva, vec na kucne adrese, uz prijetnju da ce u slucaju neodazivanja pozivu biti novcano kažnjeni ili privedeni silom. Beograd ocito zaboravlja koja je ovo godina, "zaboravlja" da je Bosna i Hercegovina država cijim gradjanima ne može prijetiti. Osim toga, ocito je da su adrese Tuzlaka kojima su ti pozivi upuceni, ukljucujuci i sprat i broj stana, Beogradu dostavljeni iz CIPS-a. To upucuje na dvije mogucnosti: ili su datoteke našeg CIPS-a toliko šuplje da u njih može svako uci ili da je njihov sadržaj dostavljen Beogradu. Prema tome, Beograd svim ovim pokazuje da ne priznaje državu Bosnu i Hercegovinu, da je njima važnije uspostavljanje paralelnih veza s Republikom Srpskom.
----

KOMENTAR: Potpuno se slozamo sa svim sto je Beslagic rekao. Medjutim, kada su cetnici ubili predsjednika Vlade Republike BiH, Hakiju Turajlica, onda Alija Izetbegovic nije napustio pregovore sa cetnicima na kojima je dijelo drzavu, sto je morao uraditi da bi pokazao da drzava stoji iza svoga Predsjednika Vlade. Medjutim, ne sjecamo sa da je ikoji bosnjacki polticar tada kritikovao Aliju za tu izdaju, ukljucujuci i Beslagica.

Interesantno bi bilo znati da li se Beslagic kaje sto se nije usprotivio Aliji dok je ovaj hodao i dijelio drzavu, sada kada Beslagic, sudeci prema gornjim rijecima, jasno vidi sta je Dayton uradio od drzave.

Inace, jos prosle godine je gospodin Beslagic bio za amandmane kojima se cementira RS, na koju se toliko sada zali.

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________


10. PALO I NEZAVISNO SUDSTVO – TOTALNI MRAK ZAVLADAO DAYTONSKOM BiH!

Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 26.09.2007. Kako je popodne javila FTV, žalbeno vijece daytonskog Suda BiH ukinulo je bez prava žalbe prvostepenu presudu kojom se Covic Dragan osudjuje na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Vijece je navodno "pronašlo" da je u Sud nacinio teške povrede postupka, iako su Covicu teški kriminal i zloupotrebe položaja dokazani u VIŠEGODIŠNJEM procesu koji je zemlju koštao preko milion KM. Vijecu je za njegov " veleumni nalaz" trebalo svega – 10 dana!?

Podsjetimo, Covica su prvo procesuirali strani tužioci pa su ga tada njegovi pajdaši-sudije morali osuditi, jer bi inace i sami završili iza rešetaka pošto su dokazi bili jaki. Medjutim, lukavi plan im je bio da za isto zlodjelo njegove saucesnike (Lijanovici i sudija Tadic) OSLOBODE vec u prvostepenom postupku, cime su i samu presudu Covicu namjerno doveli do apsurda te tako pripremili teren (poklonili mu osnov) za žalbu. Nakon ovakvog skandaloznog "jaranskog procesa", i malom je djetetu jasno da su u daytonskoj BiH svjetla pogašena i da je mrak zavladao u svim sferama života – od politike preko divlje ekonomije, medija, sporta, obrazovanja, a evo sada i pravosudja.

Iako ga je on i projektovao takvog nakaradnog da bi iscrpljivanjem (bezizlazom) natjerao Bosance na predaju, propašcu aprilskih amandmana (kao najvece šanse za kapitulaciju), daytonska kula od karata se opasno zaljuljalja vec po inerciji. Za ocekivati je onda da se ubrzo i uruši.

____________________________________


11. HAJMO IH RUSIT ...

Ova stvar sve vise izrazava osjecanja Bosanaca i Hercegovaca

http://www.youtube.com/watch?v=-eVQx5Aevp8&mode=related&search

____________________________________


12. PSI TRAGACI

http://republikabih.net/content/fokus.htm#No63

*****************************************************************************

No comments: