Sunday, November 16, 2008

#493 NIJE REFORMA POLICIJE NEGO BEZUSLOVNA KAPITULACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

29. septembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 493

Vanredno izdanje

SADRZAJ:

1. NIJE REFORMA POLICIJE NEGO BEZUSLOVNA KAPITULACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

2. "SKUPSTINA" S BiH - TOTALITARNA POKORNOST UDBI

3. E ovo je ludnica sta se ovdje desava veceras!

4. Ljubavni poj Vuka Draškovica i Alije Izetbegovica!

5. TEKST SILAJDZIC - DODIKOVOG PAKTA

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. NIJE REFORMA POLICIJE NEGO BEZUSLOVNA KAPITULACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Pise: Sahin Pasic

Rijetko se javljam u Glasnik, ali ovo je prevrsilo mjeru, osjecam da se mora nesto uciniti.

Podsjetimo se, je jedini razlog zasto je uopste pokrenuto pitanje policije BiH, je da je Evropa zahtijevala policijsku strukturu koja postuje tri evropska principa, ako zelimo u Evropu. Ta tri principa su u stvari napisana tako da pomognu BiH da se integrise u jednu drzavu. Ovaj Silajdzic - Dodikov ugovor na pocetku podrzava te principe deklarativno, medjutim definicije koje slijede apsolutno negiraju sva tri principa. A samo su definicije vazne, jer ce se po njima krojiti institucije sistema:

Slijedi kraca analiza nekih kljucnih tacaka sporazuma:

- U tacki V: "Teritorijalna nadležnost regionalnih centara policije ce biti u skladu sa teritorijalnom nadležnošcu postojecih okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava u entitetima i Brcko Distrikta." To narusava princip o funkcionalnom teritorijalnom ustroju, jer ovo postuje entitetsku liniju, a kako moze biti funkcionalno da npr. Sarajevo i istocno Sarajevo imaju razlicite policijske regije, kad je poznato da entitetska linija prelazi kroz stambene zgrade na Dobrinji?

- U tacki XII se definise budzet. Budzet se usvaja odlukom Parlamenta, pa se onda dijeli na lokalne organe. Znaci drzava ce samo finansirati entitetske policije. To je jos bolje za RS nego ovo sada. I ubuduce ce policija RS mlatiti povratnike u Konjevic polje, Vlasenicu, itd, samo ce im drzava BiH, ukljucujuci i one koji zive u Federaciji jos i placati za to. To je direktno suprostavljeno jedinstvenom budzetu, zato sto nije Evropa to preporucila da bi drzava samo davala novac entitetima, nego da bi drzava, a ne entiteti, kontrolisala kako se trosi taj novac. Nije nikad vazno ko placa, neko ko koristi.

- U tacki VII se definise odbor direktora na nivou drzave. Taj odbor ima funkciju samo u smislu da se tu planira saradnja nizih nivoa. Tu se entitetske i kantonalne policije samo sastaju da malo razgovaraju, a o cemu, nije bitno. To tijelo ne cini policiju JEDINSTVENOM, nego zajednickom, tj. dogovornom institucijom, jer taj odbor funkcionise po principu konsenzusa, i to po principu i etnickog i entitetskog konsenzusa! Znaci i u tako bezvrijednom odboru i RS, i FBiH, i Srbi, i Hrvati, i Bosnjaci svi imaju pravo na apsolutni veto na sve. Pa kako to nije uplitanje politike u funkcionisanje policije? Znaci direktno se mora razmisljati o etnickoj i entitetskoj politici kad je u pitanju svaka, i najmanja odluka. Kakva je to "funkcionalna" policija?

S druge strane, postoje i entitetski odbori (tacka IX) koji su "nezavisni". Biraju ih entitetski parlamenti, dakle pod kontrolom su politicara iz entiteta, ali jesu nezavisni od drzave, znaci da nema principa konsenzusa na nivou entitetskih policija. Znaci napravili su funkcionalne entitetske policije, dakle, RS je jos vise ucvrstila drzavnost.

Kao nesto "pozitivno" za nas Silajdzic je navodi odrzavanje etnickih kriterija za zaposljavanje u policiji, regulisano po posljednjem popisu (tacka II.7). Ali, to vec postoji, vec policije moraju imati etnicke kriterije po popisu iz 1991. Medjutim, cak i to je promjenjeno na stetu Bosnjaka.

Naime, "Posljednji popis" za 3 godine nece vise biti onaj iz 1991. Novi popis ce uvazavati novu "realnost", a to je genocid. Poslije sljedeceg popisa oni Bosnjaci u policiji u RS, koji su dobili posao zbog etncke strukture iz 1991, se mogu samo nadati otkazu, ili da u medjuvremenu ubijede svoje sefove Srbe da i oni mogu biti dobri Srbi. Znaci cak je i njih Silajdzic izdao, i ove povratnike policajce koji su zbog popisa iz 1991 dobili posao u policiji RS, je ovim Silajdzic zapravo optustio sa posla za 3 godine.

To nije sve, naravno, ali nema nista pozitivno, osim proklamacija "bez zuba" na pocetku, kojim ova dvojica samo varaju narod, pa ne vrijedi vise ni pricati.

To je mozda i jedina dobra vijest, da je ovo toliko katastrofalno i apsolutno rusi sva tri principa da ima neka sansa da Evropa nece pristati.

Cak i da pristane sad, policija ce onda opet biti problem za nekoliko godina, jer nema sanse da ce nas pustiti u Evropu ovako. A jedina nam je sansa da Evropa ne pristane na ovo, zato sto ce ovo sigurno proci u parlamentu, zahvaljujci totalitaristickoj kontroli nad Bosnjacima koju je Silajdzic uspio uvesti poslije povratka u politiku.

SBiH se vec sastala i podrzala ovaj plan. Znaci da je Silajdzic zaveo disciplinu. A SDA i SDP ce sigurno leci na rudu, jer Tihic i Lagumdzija su isto toliko apsolutni vladari u tim strankama.

Jos nesto -- mozemo ocekivati price da nas je "svijet" natjerao, da je "svijet" zelio dogovor. Medjutim, jedini razlog zasto Silajdzic i Dodik pregovaraju je zato sto je Evropa trazila promjenu. Da je Silajdzic bio na strani BiH ili Evrope, a ne RS, on ne bi ovo potpisao. Ovim mi sami kazemo Evropi: "Neka hvala, ne treba nam pomoc, nama je drago da imamo policiju RS."

Jedina svrha ovog dogovora je samo da se skine evropski pritisak sa RS. I to u vrijeme kada i Americki kongres treba da usvoji rezoluciju da se ukine policija RS. Sada ni ta rezolucija nece proci, jer ce kongresmeni normalno
reci: "Eto dogovorili su se, zasto bismo mi nesto nametali ljudima nesto drugo kada su oni zadovoljni sa onim sto su dogovorili. " To je i razlog zasto su Dodik i Silajdzic i pozurili, da pokvare i tu Rezoluciju.

Jos prije samo nedjelju dana Silajdzic i Tihic su odbili Lajcakov prijedlog, koji je bio neuporedivo bolji, npr. policija je bila jedinstvena, a ne dogovorna institucija. Osim toga, policijske regije se nisu 100% poklapale sa entitetskim, tj. prelazile su se ponegdje i granice entiteta (Sarajevo, Srebrenica), sto je zaista relativiziralo drzavnost RS.

Izgleda da su bili u pravu oni koji su govorili da Silajdzic i Tihic odbijaju Lajcekov prijedlog, jer taj prijedlog jos nije bio odvoljno sazrio za Dodika. Evo je Silajdzic odbio to da bi samo nedjelju dana kasnije usvojio potpunu kapitlaciju Bosne i Hercegovine, tj. sazrio je za Dodika.
---

Cijeli Silajdzic - Dodikov dogovor je na kraju Glasnika
________________________________________


2. "VANREDNA SKUPSTINA" S BiH - TOTALITARNA POKORNOST UDBI

Piše: Sven Rustempašic

Upravo je Silajdžic, po dobro uvježbanom udbakom scenariju, sebi osigurao suglasnost svoje Stranke za BiH, na vanrednoj sjednici stranke danas u njihovom privatnom igralištu, dvorani Doma mladih Skenderija, gdje je dobio jednoglasnu bezrezervnu podršku (javnim glasanjem sakupljenih par stotina clanova stranke) za sve poteze koje ce uskoro ovog vikenda odigrati sa Dodikom, tj. poteze kojim ce potpisati ulazak Republike srpske u Evropu kao legalne, sasvim od zlocina ocišcene države.

Srbi su u jednom totalno uspjeli, nametnuli su od 1989 odn. 1990. godine totalno svoje udbaško liderstvo Republici BiH odn. konkretno bošnjackom narodu preko SDA. Svi su oni ispod jednog smrdljivog cetnickog opanka otpali, od robijaša ¨velikih muslimana¨, preko KOS-ovih regularnih i rezervnih oficira i vidljivih i nevidljivih struktura, pa do specijalnih agenata DB-a iz domena vojne industrije i diplomatske agenture tipa Harisa Silajdžica, itd.

Kao što je to napisao prije 10 godina jedna covjek koji sve to jako dobro poznaje, koji za takve izjave i takvo pisanje ima vrhunski autoritet, iskustvo, interno znanje, Munir Alibabic Munja -- ¨Bosna u kandžama KOS-a¨.

Kada imaš takve srbalije koji Beogradu sluze proteklih 30, 40, 50 godina ... (sjetimo se preko 50 godina agentskog rada Adila Zulfikarpašica, koji se ovih dana, kojeg li slucaja, opet obreo u Sarajevu), onda je narod i država jednostavno lagana roba za svako kasapljenje ... koje imamo na djelu godinama i danas.

Mislim da su sada na potezu Hrvati, koji ce tražiti neku distancu, neko podvajanje od ovog ¨srpsko-muslimanskoh istorijskog sporazuma¨ -- sporazuma koji je na snazi vec 20 godina! Od ¨male srpsko-muslimanske Jalte¨, kako je gen. Halid Cengic Hadžija to iskreno priznao prije nekih sedam godina u svojem historijskom, temeljnom intervjuu za magazin ¨Ljiljan¨, kada je opisao kako se on zajedno sa delegacijom rodbine zatvorenika sa ¨Sarajevoskog procesa 1983¨, Izetbegovica, Latica, Kasumovica, ... dogovarao u Beogradu u ekskluzivnom restoranu sa akademicima SANU, kako ce iskasapiti državu BiH.

Nema dalje ... ovo su doista zadnji ekseri u kovcegu.

_______________________________________________________


3. E ovo je ludnica sta se ovdje desava veceras.

Pise: Amar Delic

- Zasjedala "vanredna Skupstina SBiH", u stvari na brzaka na mobitel prozvana raja iz mahale? Masa nekih clanova dosla da vidi o cemu je rijec - mrka lica nimalo prijatna, stotine ljudi prepuna sala, pola izgleda ko da blage veze nema sta ce tu.

Za stolom na bini sjedi Predsjednistvo: Safet, Beriz i drugi. Mrke face. Haris izlazi za govornicu i DRHTAVIM glasom koji se CESTO I LOMI pa samo sto ne zaplace, pripovijeda da se eto "moralo potpisat", da je "politika puna kompromisa", da bi on porucio i starim i novim clanovima da je "ovo od pocetka jedini cilj SBiH dakle evropski put". Nakon govora prisutni anemicno pljeskaju. Procitani zakljucci: Stranka prihvata Protokol. Ni Milosevic ovo ne bi bolje izveo sa narucenim "telegramima podrske".

- Tihic se javlja u Dnevnik i saopstava da je Protokol potpuno neprihvatljiv i da ga SDA nece prihvatiti tj. potpisati jer je pun paradoksa. Znaci, kada se Tihic provalio kao izdajnik sa Amandmanima, Haris uskocio da pokupi patriote. Sada kada se Haris provalio kao izdajnik, Tihic se stavlja na celo patriotkog otpora novoj izdaji. Uglavnom, izdajnici predstvljaju i izdajnike i patriote.

- Spiker saopstava da i SDP i HDZ, kao i sve stranke iz RS odbacuju Protokol. U stvari Srbi slave, ali isto kao sto su toboze odbacivali Dejton, foliraju da Bosnjo proguta lakse nestanak drzave.

- Javljaju da su "propali i danasnji ekspertni pregovori" te da se "eksperti vise nece sastajati". Ovo je najogora vijest danas. Dakle, dokinuli su ekspertnu direkciju, koju je Evropa teskom mukom izborila, i sada ostaju smao "institucije sistema" tj. dejtonki pravo veta na sve odluke u reformi.

A i sto bi, kad je cilj postignut? Cirkus - fajront.

Dvojica velikosrba pred novinare se smjeskajuci pojavili iza staklenih vrata, bas onako u stilu Busha i Putina. Veliku Srbiju sad samo EU moze sprijeciti, posto narod ne misli nista poduzimati i ocito jedva ceka da mu Rus i Srbin zakucaju na vrata (i vise nikad ne odu). Taman na vrijeme: Avaz uveo Rublju u svoju dnevnu kurs-listu.

________________________________________________________


4. Ljubavni poj Vuka Draškovica i Alije Izetbegovica!

«...Izetbegovic nas docekuje ljubazno i sa osmehom koji, vidi se, nije namešten... O njemu znam onoliko koliko i on o meni. On je, za Srbe, simbol islamskog fundamentalizma, a ja, za muslimane, barjaktar cetništva... »

Piše: Alenko Zornija

Beogradske «Vecernje novosti», objavljuju u obliku novinskog feljtona dijelove kontroverzne knjige «Meta» srbijanskog književnika i politicara Vuka Draškovica.

Draškovic, medu ostalim, piše i o svom susretu s tadašnjim bošnjackim liderom Alijom Izetbegovicem, koji se dogodio nekoliko mjeseci prije pocetka rata u BiH, u prvoj polovini sijecnja 1992. godine.

Takoder kontroverzni Draškovic, kojeg pamtimo po razlicitim ulogama – od književnog gurua modernog cetništva, preko jednog od voda oporbe Miloševicu, do uloge ministra vanjskih poslova, na veoma zanimljiv nacin iznosi svoja prisjecanja na susret s Izetbegovicem:


«...Izetbegovic nas docekuje ljubazno i sa osmehom koji, vidi se, nije namešten. Sa njim je i njegova kcerka, koja mu je šef Kabineta. O njemu znam onoliko koliko i on o meni. On je, za Srbe, simbol islamskog fundamentalizma, a ja, za muslimane, barjaktar cetništva i velikosrpske hegemonije. Obojica smo bili u zatvoru, on davno, a ja nedavno, ja kratko, a on dugo. Obojica smo odrasli u državici ciji je on predsednik. I on i ja, bar na recima, volimo istog i jedinog Boga, koji je, po njemu, u Kuranu, a po meni u Bibliji. I obojica govorimo istim jezikom...

- Je li vam žao Jugoslavije? - skrenuh razgovor sa obicnog caskanja koje je potrajalo.

- Duša me boli - odgovori.

- I mene.

- Nadam se, ipak, da ona može oživjeti. Sa puno napora, sa puno mudrosti i na novim osnovama.

- Kako to zamišljate?

- Razmišljam o novom udruživanju - otpi on, meraklijski, gutljaj kafe i produži da objašnjava...

- I ucutkajte, molim vas, onog ministra Cengica i njemu slicne! - ne izdržah da to ne spomenem.

- Na šta mislite?

- Znam svoje korene

- Kaže, sinoc, na sarajevskoj televiziji da je njemu Turska majka... Mogu, verujte, da razumem da on tako oseca, i zašto oseca, ali i on mora da zna da Srbima, nikako, Turska ne može biti majka, a Cengic u Bosni živi sa Srbima.

- Da, u pravu ste - rece tiho.

Cutim. Samo cutim. On, vidim, ceka da nešto kažem, a ja ne mogu da se setim nijedne prikladne reci. Da mu kažem da sam iznenaden? Ili, da me je obradovao? Ili...

- Nisam - spase me on - htio da se pišem kao "neopredijeljen". Znam svoje korjene i po njima sam se pisao sve dok nije priznata muslimanska nacija. Sada se pišem kao Bošnjak, jer je "musliman" vjerska, a ne nacionalna, odrednica...

- Mogu li vas nešto posebno zamoliti? - rekoh pri samom kraju razgovora koji je potrajao duže od dva sata.

- Naravno.

- Otidite u Moskvu, kod ruskog predsednika, i otuda, u ime slovenskih korena svih u Bosni i Hercegovini, zajedno pozovite i Srbe i Bošnjake i Hrvate na pamet i mirni dogovor. Za Srbe vam garantujem da ce taj poziv primiti punim srcem.

- Razmislicu... ozbiljno cu razmisliti o tome - odgovori nakon kraceg premišljanja. - A ja vas molim da sve ovo što ste pricali sa mnom prenesete, veceras, i Radovanu Karadžicu...
Odlazeci, ni slutio nisam da ce nam to biti i prvo i poslednje videnje. I da ce, te iste godine, taj isti covek nepromenjenih i nepromenljivih korena iz svog robijaškog kartona, vršiti smotre mudžahedina koji ce, iz daleke tudine, dolaziti u Herceg-Bosnu, da odsecaju glave nevernika i dušmana, uglavnom Srba, arlaucuci na jeziku nerazumljivom onima koje su ti tudinci branili. Majka Arabija, majka Iran, majka Turska, uredovace po zemlji sa cijim ljudima te majke nisu bile u nikakvom srodstvu...»

Tako to piše Vuk Draškovic, a posebno zanimljiv je dio u kojem mu je Alija Izetbegovic, navodno, dokazivao svoje srpstvo:

- Mogu se neki u Bosni osecati i kao Eskimi, ali ne mogu tražiti i polarne uslove za ta svoja polarna osecanja - poslužih se dalekom aluzijom, da ga, slucajno, ne povredim. Izetbegovic se, medutim, trgnu u stolici i naglo ustade. Ode, bez reci, na drugi kraj prostranog kabineta i, cini mi se, iz fioke svog radnog stola, izvuce nekakav papir i vrati se.

- Nisam ja, Vuce, od onih koji kriju ko su i od koga su - pruža mi požuteli papir, ali ga ne ispušta iz ruke. - Ovo je moj robijaški poslijeratni karton iz zatvora u Foci, gdje sam robijao kao mladomusliman. Ispunio sam ga svojerucno, bez icijeg nagovora i po svojoj slobodnoj volji. Izvolite, procitajte.
I ja citam. Piše, zelenim mastilom. Ime: Alija. Prezime: Izetbegovic.
Veroispovest: musliman. Nacionalnost: Srbin.

27.9.2007.
Pincom.info
______________________________________________

5. TEKST SILAJDZIC - DODIKOVOG PAKTA

Evo teksta "kompromisnog" rjesenja koje su Dodik i Silajdzic dogovorili:

"Potpisnici ovog protokola su saglasni da preduzmu aktivnosti vezane za sprovodenje reforme policije, koje je definisala Evropska unija, a koje su potrebne za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Saglasni smo u potpunosti i bezuslovno sa sadržajem ovog Protokola i svim njegovim pojedinacnim tackama u niže navedenom tekstu.

I Reforma postojecih policijskih struktura u BiH sprovodice se u skladu sa sljedeca tri principa koje je definisala Evropska unija:

- sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju se nalaziti na državnom nivou

- nema politickog miješanja u operativni rad policije

- funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju se utvrditi na osnovu tehnickih kriterija za rad policije, pri cemu se operativna komanda sprovodi na lokalnom nivou.


II U skladu s tim, slažemo se i prihvatamo da:

1. struktura policijskih snaga u BiH nece prejudicirati buduca ustavna rješenja, niti na bilo koji nacin definisati buducu ustavnu strukturu zemlje

2. struktura policijskih snaga u BiH ce odgovarati ustavnoj strukturi zemlje

3. cjelokupna reforma ima za cilj stvaranje funkcionalne, multietnicke i profesionalne policije, koja ce osigurati bezbjednost gradana i dobara na cijeloj teritoriji BiH 4. zakonodavne nadležnosti za pitanja policije ce biti u nadležnosti BiH ukljucujuci i nadležnost za konsolidavni (okvirni) budžet za sve policijske strukture u BiH 5. nema politickog miješanja u rad policije 6. operativna komanda bude realizovana na lokalnom nivou, a lokalne policijske oblasti treba utvrditi na osnovu tehnicko-profesionalnih kriterija 7. policijske snage u BiH kao profesionalna struktura je ravnomjerno rasporedena na teritoriji citave BiH, u skladu sa posljednjim popisom stanovništva 8. policijske strukture u BiH budu u skladu sa najboljom praksom koja postoji u višenacionalnim i složenim državama, koje bi mogli koristiti kao model organizovanja najprimjereniji za BiH 9. nova i reformisana policijska struktura ce biti uskladena sa bilo kojim ustavnim reformama za BiH koje uslijede u narednom periodu.

III Policijske strukture na nivou BiH ce sacinjavati:

1. Direkcija za koordinaciju policije sa statusom upravne organizacije u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH. Na celu Direkcije ce biti direktor policije, a ona ce se sastojati iz sljedecih organizacionih segmenata:

- Kabinet direktora

- Operativni centar

- Odjeljenje za koordinaciju policije

- Odjeljenje za standardizaciju

2. Granicna policija BiH

3. Centar za kriminalisticko-tehnicka vještacenja 4. Odjeljenje za standarde u obrazovanju.

IIIa Agencija za istrage i zaštitu BiH nastavlja rad u okviru sadašnjih zakonskih rješenja kao posebna upravna organizacija u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH.

IV Lokalna policijska tijela ce biti uspostavljena zakonom BiH i bice zadužena za realizaciju policijskih zadataka utvrdenih spomenutim zakonom.

Izmedu ostalog, lokalna policijska tijela ce biti generalno odgovorna za sprecavanje, otkrivanje i istrage krivicnih djela koja nisu u nadležnosti Granicne policije BiH i Agencije za istrage, kao i poslove koji nisu u nadležnosti Direkcije za policijsku koordinaciju.

V Neophodnu koordinaciju lokalnog nivoa policijskih struktura vršice Direkcija za koordinaciju policije, pri cemu ce se u radu obezbijediti standardizacija kako bi se gradanima na citavom prostoru BiH obezbijedila intervencija policije koja je profesionalna i blagovremena, te na istom nivou kvaliteta. Teritorijalna nadležnost regionalnih centara policije ce biti u skladu sa teritorijalnom nadležnošcu postojecih okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava u entitetima i Brcko Distrikta. Konacno teritorijalno rješenje lokalnih policijskih oblasti bice utvrdeno sa tehnickim funkcionalnim kriterijima što ce se utvrditi Zakonom o policijskoj strukturi BiH.

VI U sastavu svake lokalne policijske oblasti uspostavice se Savjeti za bezbjednost lokalne zajednice sa ciljem uspostavljanja adekvatnog partnerskog odnosa i uticaja na rad policije, te neophodne kontrole rada policije od strane lokalne zajednice u obimu u kojem ta kontrola na predstavlja direktno miješanje u operativni rad policije ili u operativna pitanja koja se odnose na nacin sprovodenja pojedinacnih zadataka u okviru nadležnosti lokalnih policijskih tijela.

VII Odbor direktora policije razmatra pitanja od inteesa za saradnju policijskih tijela i donosi odgovarajuce odluke u tom pogledu; donosi odluke o predstavljaju policijskih službi BiH na medunarodnom planu; donosi odluke o informisanju javnosti; donosi odluke o pitanjima na osnovu kojih se traži izvršenje odredenih poslova i zadataka.

VIII Stalni clanovi Odbora direktora policije su: direktor policije, pomocnici direktora za policijsku strukturu RS-a i Federacije BiH, direktor Granicne policije BiH i direktori lokalnih policijskih oblasti. Odbor direktora policije donosi odluke konsenzusom clanova, a ako nema konsenzusa onda vecinom glasova u koju moraju biti ukljuceni glasovi iz entiteta i konstitutivnih naroda.

IX U cilju eliminacije politickog miješanja u operativni rad policije, u okviru policijske strukture se osnivaju sljedeca tijela: Nezavisni policijski odbor na nivou BiH za nivo policijskih struktura BiH koga bira Parlamentarna skupština BiH, Nezavisni policijski odbor na nivou entiteta koje biraju parlamenti entiteta, kancelarija za žalbe gradana i savjet za bezbjednost lokalne zajednice.

X Utvrdice se izricita nadležnost policijskih tijela sa državnog nivoa buduce policijske strukture za medunarodnu policijsku saradnju i komunikaciju.

XI Nadležnosti pojedinih organizacionih dijelova policijske strukture utvrdice se u skladu sa policijskim standardima evropskih država.

XII Finansiranje policijskih struktura u BiH ce se vršiti na principima konsolidovanog budžeta. Konsolidovani budžet policijskih struktura u BiH ce se usvajati posebnom odlukom Parlamentarne skupštine BiH, a na prijedlog Ministarskog vijeca u skladu sa postojecom procedurom u BiH, a izvršenje tako usvojenog budžeta ce se realizovati putem budžeta trezora BiH za policijske organe sa nivoa BiH, a za niže nivoe nacin izvršenja budžeta ce se urediti zakonom, navodi se u Protokolu.


*******************************************************************

No comments: