Monday, November 24, 2008

#506 TRAZIMO DO SILAJDZICA DA KAZE KO JE U AMERICI TRAZIO PODJELU BiH?!

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. novembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 506

VANREDNO IZDANJE: U cilju razbijanja dezinformacija o Americkoj poziciji ovaj "Glasnik" trebate proslijediti poslanicma Skupsine BiH prije 10:00 sati danas, u srijedu 14 novembra, tj. prije nastavka zasjedanja Predstavnickog doma.

SADRZAJ:

1. TRAZIMO DO SILAJDZICA DA KAZE KO JE U AMERICI TRAZIO PODJELU BiH?!

2. GREGORIJANOVO SVJEDOCENJE U AMERICKOM SENATU

3. GREBO U HADZIFEJZOVICEVOM DNEVNIKU

4. KO SE KRIJE IZA BOGA SVE MU JE DOZVOLJENO

5. POSLJEDNJI GLASNICI NKR BiH

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. TRAZIMO DO SILAJDZICA DA KAZE KO JE U AMERICI TRAZIO PODJELU BiH?!

SARAJEVO, 11.11.2007. Neobjašnjivi dogadjaji iz proteklih mjeseci sada dobivaju objašnjenje. Provokativno ljepljenje Sarajeva Sanaderovim plakatima bilo je cudno buduci da je više plakata nego potencijalnih Sanaderovih biraca, tj. Hrvata koji su drzavljani Hrvatske, a zive u Sarajevu. Veoma je interesatno da su plakatima masovno popunjeni i bilbordi u vlasništvu Silajdzicevog odanog pulena Švrakica i Zelenih beretki koji nedavno prirediše zestok otpor protiv Thompsonovog koncerta?! (Kakav obrat, odjednom nisu vise svi Hrvati ustase?!) U stvari, to je sve došlo i kao "kec na desetku" Špiricu, Dodiku, Zdravku Grebi, Silajdzicu ... da sire strah od “hrvatske dominacije u BiH”. Rijec je naravno o "nabacivanju lopte" Republici srpskoj u njenoj borbi protiv Lajcakovih mjera. Time su i HDZ i Sanader prokazani kao velikosrpske sluge u razvaljivanju Bosne i Hercegovine, u stvari, vjerni nastavljaci Tudzmanove politike koje je pogubna za drzvu BH, ali i za Hrvate u BiH. Sada je jasno da Silajdzic, Dodik, Koštunica i Sanader skupa žele dovršiti projekat Izetbegovica, Karadizca, Miloševica i Tudjmana.

U jucerašnjem pojavljivanju u Centralnom dnevniku TV Hayat, do kosti je ogoljen veleizdajnik Silajdžic Haris. On je naime po povratku iz Washingtona, na pitanje novinara da prokomentarise svoju posjetu Americi naveo da mu je "dva puta receno: – A što se Bosna ne bi podijelila?!" Sve da je i tako gradjani su NJEGA birali da donosi odluke u korist BiH, ali on spasava policiju RS potpisujuci prvo “Protokol”, pa “Deklaraciju”, dva dokumenta kojima je skinuo Dodika sa udice u vezi reforme policije. Da ne govormo da je nedavno stavio i cijelu BiH pod crkvenu jurisdikciju SPC-a. Zato mi pitamo Silajdzica: “Moze li nam reci ko mu je u Americi postavo to sugestivno pitanje: “Sto se Bosna ne bi podijelila?”

Koliko smo mi ovdje u Americi primjetili Silajdzic se nije sreo ni sa kim znacajnim iz Americke administacije, nije cek uspio da dosegne ni do nekog senatora (kojih ima 100), nego samo do nekolicine kongresmena (kojih ima 400). Osim toga, kongresmeni sa kojima se sreo su iskljucivo iz kluba prijatelja BiH, ljudi koji su i bez Silajdzica pripremili novu rezoluciju da bi ojacali drzavu BiH, i koji su potpuno na liniji sa Lajcakovim reformama kojima ce se znacajno poboljsati funkcionisanje drzavnih institucija BiH. (Bojimo se da im je Silajdzci rekao da pricekaju sa Rezolucijom. Naime, nije bilo potrebe da dolazi zbog necega sto i bez njega ide dobro.)

Sigurno kongresmneni iz kluba prijetelja BiH nisu postavili Silajdzicu to zlocudno antibosansko pitanje “Sto se Bosna ne bi podijelila?”. Dakle, Silajdzic je jedini koji moze rijesiti tu misteriju, ko mu je u Americi sugerisao da se BiH treba podijeliti? Duzan je svojim glasacima da odgovori na to pitanje. Znamo da cita nase Glasnike i da je procitao nase pitanje.

Veoma je interesatno da ga ni jedan novinar nije upitao to pitanje. Pa zar nikoga od “novinara” ne zainteresova ko to u Americi zeli da podijeli BiH. Ne vjerujemo da su BH novinari toliko nesnalazljivi. Prije ce biti da tu nema pravog covjeka, nego samo gomile podanika kojima je jedino vazno kako se sto vise dodvoriti intervjuisanom.

U stvari, ako se procita svjedocenje (hearing) Rafija Gregorijana pred Americkim Senatom, ako se procita izjava Condoleeze Rice kao i nedavna izjave novog Americkog ambasadora u BiH, postaje definitivno jasno da je Amerika sada slozno stala iza Evrope u pokusajima da nacine Bosnu i Hercegovinu funkcionalnom drzavom. Lajcakove mjere oznacavaju tu politiku na djelu i samo zato imamo ovu paniku u RS i medju njihovim agentima u Federaciji.

Nazalost, niko ne moze spasiti samoubicu ako je on odlucio da se ubije. A po svoj prilici to se dogadja sa Bosnom i Herceogivnom jer su i “bosnjacki” i “hrvatski” politicari stali slozno iza Republike srpske u konfrontaciji sa Evropom, tj. u konfrontaciji sa Lajcakovim mjerama. NAIME, UKOLIKO SKUPSTINA BOSNE I HERECGOVINE SUTRA U NASTAVKU SJEDNICE NE PODRZI LAJCAKA, NEGO POKLEKNE POD SPIRICEVOM DEMAGOGIJOM, ONDA SE ZAISTA MOZEMO POZDRAVITI SA BOSNOM I HERCEGOIVNOM. ONDA CE I EVROPA I AMERIKA DICI RUKE OD JEDINSTVENE BiH, I NEMA NAM VISE SPASA.

Montira se slika toboznje zavjere svijeta u kojoj se navodno trampi Kosovo za RS, a u stvari jedini koji snuju te snove zu cetnici i njihovi jataci, kao sto su Haris Silajdzic, Zdravko Grebo i slicni.

U istom stilu osvanula je i današnja naslovnica Avaza, gdje se najavljuje ni manje ni više nego – kraj Bosne i Hercegovine, kao da je rijec o jeftinoj senzaciji koja treba povecati tiraž ovom šarenom novinskom smecu.

Odgovor Silajdžica na Hayatu voditelj Hadžifejzovic (s gostom u studiju Grebom Zdravkom) je komentarisao povikom "kraj Bosne!", nabacujuci tako loptu Grebi koji je onda kao branio Bosnu upozorivši voditelja da – ne plaši narod. Ali, kako ce se odmah ispostaviti, to je ucinio tek da bi postavio vlastitu dilemu kojom i sam sije još veci strah: "Predstoji nam ili veliko tugovanje, ili teška borba". Srecom, bijese isteklo vrijeme emisije, te Hazifejzovic prekide filozofiranje pijacnog pravnika Grebe, iznudjujuci da Grebo nekako potvrdi da nemamo izbora nego da se opredjelimo za tešku borbu! Mi bi rekli: “Hvala Bogu da ce biti teska borba, da Bosna nece saptom pasti”.

I u ovoj emisiji Zdravko Grebo je zasluzio titule “pijacni pravnik” i “cetnicki advokat” jer je kao i uvijek stvari objasnjavao voljom i spletkama velikih sila i RS, a nikada onako kako jeste i kako bi dolikovalo jednom pravniku, a to je internacionalnim zakonima - vjerovatno zato sto su zakoni na strani Bosne i Hercegovine, pa onda ne bi mogao siriti cetnicku propagandu o “zadnjim danima Bosne i Hercegovine”.

Tako je nakon Silajdžiceve izborne obmane stoljeca, "Thompsona u Sarajevu", Silajdžic-Dodik protokola, Mostarske deklaracije, "Sanadera" u Sarajevu, specijalnog rata medijskih placenika, izvršilaca pljacke tj. Brankovica i ostalih ratnih profitera jasno "kuda ide njihov brod". Ali je isto tako prema anketi u kojoj je pitanje bilo "vjerujete li vladi FBiH, ili SDP-u, ili ni jednim ni drugim (parafraziramo)?", vecina od preko 1500 gledalaca izabrala ovo posljednje, dok je prva opcija dobila smiješnih – par desetaka glasova (vjerovatno su zvale familije ministara).

Svako ko poznaje ovaj narod zna da, ma koliko bio strpljiv u miru, on svoju Bosnu i Hercegovinu nece dati ni po koju cijenu. Osim toga, cak i da postoji otvoreni interes vlade SAD-a za zamjenu Kosova za RS, to se može desiti samo ako "naši" to i potpišu (vidimo npr. da Kosovu nema samostalnosti jer Srbija ne da “papir”, mada je Kosovo uvijek imalo legalnu autonomiju, a RS je nastala genocidom, i nije legalna. Zato, ako se RS odluci na unilateralne poteze, time raskida Daytonski ugovor i vraca se poredak Republike BiH. Dakle, Bosna i Hercegovina je u VRLO POVOLJNOJ SITUACIJI. Svako ko tvrdi suprotno, ili širi paniku i dezinformacije (kao npr. Radoncicev Avaz, Švrakicev Hayat, Silajdzic, Grebo itd.) razotkriva se kao izdajnik.

Amar Delic
Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________


2. GREGORIJANOVO SVJEDOCENJE U AMERICKOM SENATU

Gregorijan : Dodik i Silajdžic više vole izolaciju nego pristup EU

Drama ce se desiti izmedu 21. novembra kada je glasanje u Vijecu sigurnosti UN-a o produžavanju mandata EUFOR-a i perioda nakon izvještaja kosovske trojke UN-u 10. decembra 11.11.2007. 09:21 Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) na pocetku saslušanja pred Helsinškom komisijom u americkom Kongresu, održanom u petak, rekao je da ono dolazi u kriticnom trenutku u historiji postdejtonske BiH, i da bi njen opstanak mogao biti odreden u narednih nekoliko mjeseci, ili cak nekoliko sedmica.

Gregorijan je u dramaticnom svjedocenju istakao da se cini da je BiH sada dalje od EU nego je ikada bila, navodeci da najutjecajniji politicari, Milorad Dodik i Haris Silajdžic, više vole izolaciju BiH nego udovoljavanje uvjetima EU za integraciju. To je tragicno, kaže Gregorijan, jer više od 70 posto gradana u BiH želi pridruženje EU, a prenosi Glas Amerike. - Pretjerane reakcije politicara u RS na mjere visokog predstavnika su samo dio uvoda u dramu koja ce se desiti izmedu 21. novembra kada je glasanje u Vijecu sigurnosti UN-a o produžavanju mandata EUFOR-a i perioda nakon izvještaja kosovske trojke UN-u 10. decembra.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je rekao da mjere visokog predstavnika ugrožavaju Srbe u BiH, otvoreno vezujuci ideju odvajanja RS sa nezavisnošcu Kosova. Takva retorika je eksplozivna, kada znamo da se Slobodan Miloševic koristio takvim rijecima da opravda ono što je radio u "samoodbrani" Srba. Sada se govori kako su prilike iste kao 1991-92. godine, te kako postoje izvještaji da Vlada RS vec sprema listice za referendum o nezavisnosti - kaže Gregorijan.

Dodao je da predstoji dosta neizvjestan period i da je na ovom saslušanju želio objasniti na koji bi se nacin stvari mogle odigrati narednih sedmica ili mjeseci. Naglasio je da su obje americke stranke, kao i predstavnici senata i zastupnickog doma, izrazili kontinuirano interesovanje za BiH, i osiguranje da se ta zemlja krece ka evroatlantskim integracijama.

---

KOMENTAR: Dakle, Gregorijan je jasno kazao da se u ovoj konfrontaciji Evrope protiv RS Silajdzic svrstao na stranu RS, A PROTIV EVROPE. Ovo je vec drugi put u posljednjih par mjeseci da Gregorijan objasnjava Americi i svijetu da Silajdzic u stvari podrzava Dodika i RS u konfrontaciji sa Evropom.

Samo zahvaljujci toj spoznaji OHR-a da su na celu Bosnjaka udbini agenti imamo ovu “krizu”, jer sada Evropa zna da ne smije sudbinu BiH staviti u ruke “bosnjackih” lidera, ako hoce da ista promjeni. Zato se cetnici osjecaju kao uhvacena zvijer jer po prvi put od visestranackih izbora 1990 na drugoj strani imaju nekoga ko istinski zastupa anticetnicke interese. (Vjerovatno je zato Silajdzic dotrcao u USA. Nikakav drugi razlog nismo pronasli, osim da rovari protiv OHR-a i Lajcakovih reformi, kao i protiv Rezolucije americkog kongresa. Naime, ni sa kim se znacajnim iz administracije nije sreo, a sve drugo je mogao obaviti i telefonom.

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________


3. GREBO U HADZIFEJZOVICEVOM DNEVNIKU

http://www.youtube.com/watch?v=Vvf1jMLIve8

_____________________________


4. KO SE KRIJE IZA BOGA SVE MU JE DOZVOLJENO

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=543&tekst_rb=1

______________________________

5. POSLJEDNJI GLASNICI NKR BiH

http://republic-bosnia-herzegovina.com/
***************************************************

No comments: