Sunday, November 23, 2008

#501 ALIJA I MILOSEVIC SAMI U HOTELSKOJ SOBI U DAYTONU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

27. oktobar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 501

SADRZAJ:

1. "RS" INSISTIRA DA LAJCAK POSTUJE DAYTONSKI USTAV, A "NASI" SU TAKO LAKO PRODALI USTAV REPUBLIKE BiH
1.1 KOLIKA OVLASTENJA IMA OHR U BiH
1.2 AKO ODE OHR PADA I DAYTON
1.3 UPOZORENJE ZA BOSNJAKE I HRVATE U RS

2. OTPOR IZ "REPUBLIKE SRPSKE" LAJCAKOVIM MJERAMA NA NIVOU BiH

3. SAOPSTENJE MAJKI SREBRENICE POVODOM PATRIOTSKOG ISTUPA ZELJKA KOMSICA

4. ALIJA I MILOSEVIC SAMI U HOTELSKOJ SOBI U DAYTONU – MRSNI HODZA

5. GODISNJICA ALIJINE SMRTI: PACOVI BJEZE SA BRODA KOJI TONE

6. Ceric pod policijskom zastitom u dzamiji u Detroitu

7. Sukob Tihic-Izetbegovic: SIMULIRANJE PROMJENA, DA PROMJENA NE BUDE

8. GENERAL HALILOVIC OTVORENO NA "60 MINUTA"

9. KARDINAL PULJIC POZVAO VJERNIKE DA SE MOLE ZA DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU

10. SANDZAK: UDBASKA OFANZIVA NE JENJAVA

11. PREPOZNAJMO PRAVU STRANU TAKO STO JE IZDAJNICI NAPADAJU

12. MOLIM DA SE "RS" UBUDUCE STAVLJA U NAVODNIKE JER JE NIKADA NECEMO PRIZNATI

13. POZIVAMO DIJSPORU DA SE REGISTRUJE ZA IZBORE

14. IMAMO BOLJU IZJAVU O "RS" I EVROPI

15. BOSNJASTVO.NET JOS JEDNOM UHVACENO U FALCIFIKATU

16. BAJRAM U BOSTONU

17. Lijepo tehnicki dotjerani Glasnici i drugi interesantni clanci

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. "RS" INSISTIRA DA LAJCAK POSTUJE DAYTONSKI USTAV, A "NASI" SU TAKO LAKO PRODALI USTAV REPUBLIKE BiH

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

1.1 KOLIKA OVLASTENJA IMA OHR U BiH

Da bi shvatili zasto i Evropa ima poteskoca da od BiH napravi normalnu drzavu sjetimo se ponovo pravila igre, tj. sjetimo se da je u Daytonu Alija gotovo potpuno legalizovao sve institucije vlasti jedne drzave, RS, i to sa pravom veta u BiH. Samo zato ni Evropa ne moze postici sta god zeli u BiH, jer ni Evropa ne moze krsiti pravila igre. Nece Evropa prekrsiti princip vladavine prava, zbog BiH, ma koliko da joj je stalo do Bosne i Hercegovine. Dakle, za ovu sadasnju situaciju nije nam kriv Dodik, nego Izetbegovic, Silajdzic, Lagumdjija i svi ostali potpisnici i ucesnici Daytona.

Zato Lajcak moze ici samo onoliko koliko mu Dayton dozvoljava, a tu nailazi na zestok otpor iz RS, ako pokusa da pomjeri stvari u korist drzave BiH. Nazalost, zajedno sa cetnicima nastupa i cetnicka gerila, "bosnjaci" koji podmecu klipove Lajcaku. Za razliku od Dodika koji to radi direktno, njegova peta kolona medju Bosnjacima, na razne perfidne nacine podriva Lajcakove mjere. Tu su se eksponirali SDP (Lagumdjija), SDA (Tihic) izjednacavajuci Lajcakove mjere sa “propalim amandmanima”, mada tu nema nikakve slicnosti. Naime, u amandmanima je "drzava" BiH dobijala dva nova ministarstva, ali je ujedno bilo omoguceno Republici Srpskoj da potpuno legalno blokira rad “drzavnih” organa BiH, tj. da dovede do legalne disolucije BiH. Lajcakove mjere idu u ispravnom pravcu, olaksavaju funkcionisanje organa BiH i ne omogucavaju legalnu disoluciju drzave. Upravo zato je doslo do ove zestoke reakcije i iz RS i iz Srbije, ukljucujuci i njihove agente na terenu, da spomenem samo neke, npr. Mustafu Cerica i Muhameda Filpovica. Ima jos svakakvih kriticara Lajcakovih mjera, najcesce od strane socioloski neobrazovanih ljudi, koji zamisljaju da Lajcak ima carobni stapic, te kritikuju Lajcaka za "kozmetiku". Tesko je tu prepoznati gdje prestaje budala i gdje pocinje izdajnik.

U svemu ovome najvece dostignuce je to sto je odlucivanje oduzeto iz ruku nasih izdajnika, te oni sada ne donose odluke nego samo lobiraju protiv Lajcakovih odluka.

Dok je odlucivanje bilo u njihovim rukama svaku prijetnju iz RS da ce biti rata, ili da ce biti Referendum, su koristili da "popustaju" pravdajuci svoje izdaje toboznim strahom od rata, Referenduma itd. To su sve bile prazne prijetnje, sada je to postalo vidljivo, cetnici su sada ispucali i te corke. Tako je oduzeto jos jedno oruzje iz ruku izdajnika. Sada nam vise ne mogu niti lagati da “svijet nece BiH”, niti da ce biti rata ako ne pristanemo na ucjene iz RS, niti da ce biti refrendum u RS itd. U sustini ovo je veliki poraz petokolonasa, jer su im sve podvale, svi njihovi mehanizmi izdaje, razobliceni u ovih nekoliko dana konfrontacije sa Evropom.

1.2 AKO ODE OHR PADA I DAYTON

Jos jedno oruzje iz neprijateljskog arsenala se ovih dana poteze, a to je da Dodik trazi da “OHR napusti BiH”. Osvrnimo se na pravila igre po tom pitanju.

Prisustvo OHR-a u BiH je zagarantovano Aneksom 11 daytonskog sporazuma. Dakle, to je jedan dio daytonskog sporazuma, isto kao i Aneks 4, daytonski Ustav. Za svaki sprazum vrijedi pravilo “ili sve ili nista”. Ne moze RS jednostrano iz sporazuma izbaciti samo ono sto joj ne odgovara, u ovom slucaju Aneks 11. Ako se izbaci Ameks 11, onda vise ne vrijedi cijeli sporazum, tj. vracamo se na prethodno pravno stanje, a to je Ustav Republike BiH.

Jednostranim unistenjem bilo koje tacke Daytona, ne unistava se BiH, nego se unistava RS. To smo rekli i u proslom Glasniku, a ponavljamo i sada: “Ako politicari RS odsetaju iz institucija BiH, tada pada Dayton i onda nestaje legalni osnov za postojanje RS i vraca se Ustav Republike BiH.

Znaju to Dodik i Kostunica, te zato samo na prazno prijete, koristeci nase izdajnike koji namjerno “nasjedaju” na njihove prijetnje. Tamo gdje nema izdaje to ne pali.

Da ne bude zabune, cinjenica je da je do sada RS pogazila mnoge tacke Daytona pa joj se nista nije dogodilo. Medjutim, to je samo zato sto ostecenoj strani to nije smetalo. Drugim rijecima, to nisu bila JEDNOSTRANA odustajanja od Daytonskih tacaka jer bosnjacka strana nije trazila pravne konzekvence za prekrsitelja. Medjutim, kada je Aneks 11 u pitanju, tj. kada bi ostecena strana bio OHR, a ne Bosnjaci koje prestavljaju Silajdzic, Tihic i Lagumdjija, tada RS ne moze nekaznjeno da gazi ugovor, te OHR ostaje i koristi svoje ovlasti.

1.3 UPOZORENJE ZA BOSNJAKE I HRVATE U RS

Na kraju samo da naglasimo da mi nikada ne smijemo pomisliti da Lajcak nesto radi jer je pristrasan u nasu korist. Lajcak samo radi ono sto moze u zadanim pravilima igre, a to je napredak, jer smo do sada imali samo izdajnike koji zastupaju BiH.

Na zalost, Lajcek jednako kao sto pokusava da pojednostavi nacin glasanja u BiH, to isto pokusava i u RS. E tu smo pogodjeni mi Bosnjaci. Naravno, Vlada RS je pozurila da usvoji Lajcekove mjere o amandmanima na Ustav RS, slijedi citat o tome:

"25.10.2007. 18:09: Po usvajanju nametnutih amandmana, sticu se formalno-pravne pretpostavke za izmjene važeceg Ustava RS-a, kao i amandmana nametnutih od visokog predstavnika, saopceno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošcu.

Takoder, Vlada je dala pozitivno mišljenje na Prijedlog za promjene Ustava RS-a, donošenjem amandmana na entitetski Ustav, koji je uputilo više od 30 poslanika Narodne skupštine RS-a.

Navedeni Prijedlog za promjene Ustava RS-a odnosi se na promjenu clanova koji nisu u potpunosti uskladjeni sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, Konvencijom o pravima djeteta i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i izmjenu odredaba Ustava koje je neophodno uskladiti sa faktickim stanjem." - kraj citata.

Ovdje je veoma zabrinjavajuca ova sintagma "uskladiti sa faktickim stanjem". To u stvari znaci legalizaciju genocida, jer "fakticko stanje" je rezultat agresije i genocida. Na zalost NE zna se u javnosti sta sadrze Lajcakove mjere u vezi sa Ustavom RS i zasto su Srbi ovoliko zadovoljni sa njima. O Lajcakovim mjerama u vezi sa Vladom BiH se sve zna samo zato sto se rukovodstvo RS protivi, dok tamo gdje su oni zadovoljni, i vjerovatno bi se nasi morali protiviti, sve glatko prolazi, i nista ne dopire u javnost.

OVDJE BI BOSNJACKI PRAVNICI MORALI SKOCITI I INSISTIRATI DA SE NE MOZE MIJENJATI USTAV RS BEZ SAGLASNOSTI BOSNJAKA, KAO STO SU SKOCILI SRPSKI PRAVNCI ZBOG PROMJENA NA NIVOU BiH. AKO SE BOSNJACKI PRAVNCI NE ORGANIZUJU NA KRAJU CE SE DOGODITI DA PRODJU SAMO ONE MJERE KOJE ODGOVARAJU "REPUBLICI SRPDKOJ", A TO JE PROMJENA USTAVA RS, DOK CE SRPSKI PRAVNCI OSPORITI LAJCAKOVE MJERE NA NIVOU BiH.

__________________________________________


2. OTPOR IZ "REPUBLIKE SRPSKE" LAJCAKOVIM MJERAMA NA NIVOU BiH

2.1 Dodik: Stav RS-a ostaje isti

Predsjednik Vlade RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, komentirajuci pojašenja koja je uputio visoki predstavnik u BiH, da stavovi RS-a ostaju isti, te da ukoliko Lajcak ne promjeni ili povuce normativni dio u svojoj odluci ne ostaje im ništa drugo da na Narodnoj skupštini donesu odredene mjere...

25.10.2007. 19:10

Dodik istice da, ukoliko se ne promijeni norma u smislu da poboljša rješenja, SNSD-e ostaje opozicija u vlasti BiH.

„Nikakva tumacenja nisu zamjena za normu, jer norma ostaje, a tumacenja mogu da budu razlicita. Ako se ovdje dramaticno ne promjeni norma u smislu da poboljša ova riješenja, mi smo opozicija na vlasti u BiH“, kazao je Dodik za banjalucku Alternativnu televiziju.

Entitetski premijer tvrdi da ne stoje navodi OHR-a da nece biti preglasavanja u radu državog parlamenta.

„Na sjednici parlamenta, ako bude vecina koja podrazumjeva da bude iz RS-a, šest poslanika, od cega su dva Bošnjaci iz RS-a i ako pristupe radu dovoljna su dva glasa, recimo Bošnjacka. Ako ove cetvorice nema, ta dva mogu da rade“, dodao je Dodik.

Konacan stav o mjerama visokog predstavnika Vlada RS-a zauzet ce na posebnoj sjednici u ponedjeljak pred zasjedanje entitetskog parlamenta.

Autor: Fena
---

2.2 Pravnici RS i Srbije: Lajcak oduzeo status drzave RS u BiH

Vesna Popovic

Nezavisne 26.10.2007 21:27

BANJALUKA - Savez Udruženja pravnika Srbije i Udruženja pravnika RS izrazio je jedinistven stav da je Miroslav Lajcak u svojstvu visokog predstavnika za BiH svojim posljednjim odlukama grubo prekršio Ustav BiH i Ustav RS i u suštini RS oduzeo Republici Srpskoj status državnopravnog entiteta BiH ustanovljen i garantovan Dejtonskim sporazumom.

_____________________________________


3. SAOPSTENJE MAJKI SREBRENICE POVODOM PATRIOTSKOG ISTUPA ZELJKA KOMSICA

Uz neizmjernu zahvalnost, pozdravljamo istup predsjedavajuceg Predsjedništva BiH g-dina Željka Komšica, koji je uputio predsjedniku Vlade Republike Srbije Vojislavu Koštunici.

Narocito nas je dojmio nepokolebljiv stav, kojim je svima stavio do znanja da stoji iza svake izgovorene rijeci. Gospodin Komšic nam je doslovno nahranio dušu.

Ujedno, porucujemo Koštunici, koji se krije iza rezolucije Savjeta sigurnosti br. 1244 da žrtve genocida nece nikada odustati od rezolucije Savjeta sigurnosti br. 819 po kojoj je Srebrenica proglašena Zašticenom zonom UN.

Zanimljivo, nakon donošenja poslednjih Odluka visokog predstavnika za BiH, nastala je opšta povika iz Banja Luke o ugroženosti Srba u Republici Srpskoj. Kako niko ne pominje ugroženost Srba na prostorima Federacije BiH, namece se logicno rješenje da je za spas srpskog naroda neophodno ukidanje zlocinacke tvorevine po hitnom postupku.

Ujedno, ovom prilikom želimo da pozdravimo Odluku Milorada Dodika o mogucem povlacenju svih predstavnika Srba iz institucija BiH, jer bi njihovim povlacenjem oživio jedini legalan i legitiman Ustav Republike BiH.

Nakon priznanja nezavisnosti Republike BiH, pocetkom 1992 godine predstavnici SDS-a su se povukli iz svih državnih institucija, ali Republiku BiH nije ugasio njihov odlazak.

Republiku BiH nije uspjela slomiti ni kompletna vojna mašinerija iz Srbije, ali je BiH uspio baciti na koljena jedan izdajnicki potpis Alije Izetbegovica.

Hvala Bogu, u najtežem momentu za opstojnost naše domovine, trenutno na njenom celu se nalazi dokazani patriota Željko Komšic.

Za najavljeni protestni skup u režiji udruženja pod kontrolom Milorada Dodika u Banja Luci, pozivamo sve preživjele žrtve genocida da i mi organizirano krenemo u našu Banja Luku, gdje cemo dati zdušno podršku posljednjim Odlukama Visokog predstavnika i vodecim zemljama medjunarodne zajednice koje su odlucne u reintegraciji i normalizaciji BiH.

U momentu kad je vecina javnog mnijenja Republike Hrvatske stala u zaštitu BiH, molimo predsjedavajuceg Predsjedništva BiH g-dina Komšica da izbjegne bilo kakve konfrontacije sa Republikom Hrvatskom u vezi nekog nepostojeceg mosta za Pelješac, jer u ovoj situaciji bilo kakvo zaoštravanje odnosa sa Hrvatskom nije ništa drugo do indirektna pomoc Dodiku i Koštunici.

Sarajevo, 27.10.2007.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja
Ibran Mustafic
_____________________________________

KOMENTAR: Nadajmo se da ce Komsic ubuduce i postupati u skladu sa svojim izjavama. Do sada, kada god su nasi drzali patriotske govore, redovno su slijedila izdajnicka djela. Ni Komsic nije bio izuzetak. Sjetimo se njegovih poteza u vezi sa presudom za genocid u Srebrenici, kada je zajedno sa Silajdzicem i Tihicem tada potopio presudu za genocid, jer je uticao na delegate Skupstine opstine Srebrenica da NE usvoje odluku koja je bila prvi neophodan korak izdvajanja Srebrenice iz jurisdikcije RS.

Ako je Komsic istinski patriota, on ce sada iskoristiti svoju veliku popularnost u narodu i pokrenuti Srebrenicane da usvoje odluku o izdvajanju iz jurisdikcije RS.

To bi mnogo jace uzdrmalo Republiku Srpsku od Lajcakovih mjera, jer iza te odluke bi stajao autoritet presude za genocid i legalna i legitimna volja zrtava genocida.

Dr. Muhamed Borogovac.
_____________________________________


4. ALIJA I MILOSEVIC SAMI U HOTELSKOJ SOBI U DAYTONU – MRSNI HODZA

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Kako svjedoci Nedzib Sacirbagovic, licni izaslanik Alije Izetbegovica u Americi, u novinama Sabah od 17-tog oktobra 2007 (stranica 10), Alija i Milosevic su sami proveli preko dva sata u Alijinoj hotelsko sobi za vrijeme pregovora u Daytonu. Sacirbegovic pise u Sabahu: “Bilo je blizu 21h, kada se cula neka zivost u hodniku. Pogledao sam i cuo da je predsjednik Milosevic dosao kod Alije u posjetu na razgovor. Posto je Alija vec bio u pidzami Milosevic je zamoljen da priceka dok se predsjednik preobuce. I tako je Milosevic cekao nekoliko minuta pred Alijinom sobom. Usao je, i mi koji smo slucajno saznali za taj posjet bili smo malo iznenadjeni tom neplaniranom sastanku. Sastanak je potrajao vise od dva sahata kada je Milosevic otisao. Predsjednik Izetbegovic ga je ispratio, a na Milosevica su cekali njegovi pratioci koji su ga dopratili”.

Nakon agresije, nakon genocida, i nakon svih zlocina koje pocini Srbija u BiH, ukljucujuci i genocid u Srebrenici, Alija provodi preko dva sata u intimnom razgovoru sa Milosevicem. Sjecanja Sacirbegovica su vrlo precizna, sa imenima ucesnika u dogadjajima i vremenu dogadjaja. Nista nije tako privatno kao sto je spavaca soba i hotelska soba. Presdtavnik agresora i nacije koja je odgovorna pred svijetom jer nije sprijecila genocid u Srebrenici u hotelskoj sobi u intimnom razgovoru sa predstavnikom drzave koja je zrtva agresije i genocida?!

Ali to ne treba da cudi, u istom izdanju Sabaha, na stranici 13, Alenko Zornija prenosi svjedocenje Vuka Draskovica u njegovoj knjizi “Meta” kako ga je Izetbegovic, prilikom njihovog prvog i jedinog susreta pred sami rat, uvjeravao da je Srbin. “Izetbegovic nas docekuje ljubazno i sa osmehom koji, vidi se, nije namesten.” Alenko Zornija na kraju clanka citira svjedocenje Vuka Draskovica: “Ode, bez reci, na drugi kraj prostranog kabinerta i, cini mi se, iz fioke svog radnog stola, izvuce nekakav papir i vrati se. – Nisam ja, Vuce, od onih koji kriju ko su i od koga su – pruzi mi pozuteli papir, ali ga ne ispusta iz ruke, - Ovo je moj robijaski poslijeratni karton iz zatvora u Foci, gdje sam robijao kao mladomusliman. Ispunio sam ga svojerucno, bez icijeg nagovora i po svojoj slobodnoj volji. Izvolite, procitajte. I ja citam. Pise, zelenim mastilom. Ime; Alija. Prezime: Izetbegovic. Veroispovest: musliman. Nacionalnost: Srbin.

I tu nema nista novo. Alija se i javno izjasnjavao kao Srbin. Ali ono sto je tu novo, koliko je Aliji bilo vazno da ga autor “Noza” prihvati kao Srbina.

Zahvaljujuci svjedocenju Sacirbegovica sa pregovora u Daytonu lakse je shvati da je Alija Izetbegovic otac Republike Srpske.

I pored svih ovih istina o Aliji Izetbegovicu i njegovoj ulozi u genocidu nad Bosnjacima i izdaji Republike BiH, njegova fotografija je na najprominentnijem mjestu u Bosnjackoj dzamiji u Hamtramick-u, u Michiganu. I ne samo to. U subotu, 20. oktobra, MRSNI hodza otvara Bosnjacko Bajramsko sijelo u Hamtramick-u sa zahtjevom da se Aliji Izetbegovivu povodom godisnjice njegove smrti pruci El-Fatiha. Zasto MRSNI hodza? MRSNI su oni koji obozavaju nekog covjeka kao sto vjernici obozavaju Boga ili oni koji se boje covjeka kao sto se vjernici boje Boga.

_____________________________________


5. GODISNJICA ALIJINE SMRTI: PACOVI BJEZE SA BRODA KOJI TONE

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U proslim brojevima Glasnika propustili smo da se bavimo godisnjicom smrti Alije Izetbegovica i da prokomentarisemo otvaranje muzeja o njemu, jer smo bili preokupirani trenutno mnogo vaznijim stvarima za sudbinu BiH. Medjutim, sada nadjosmo prostora u Glasniku i da se osvrnemo i na taj dogadjaj.

Kada se prati javno mnijenje Bosanaca i Hecegovaca, a to je moguce jedino na internetu, jer su svi klasicni BH mediji pod potpunom kontrolom vlasti, postaje jasno da je Alija Izetbegovic dospio na pravo mjesto - nije vise "otac nacije" nego "grobar Republike BiH".

Istina ima jos Alijinih sljedbenika, ali to su vecinom oni kjoji su tu po zadatku. Neki od njih se jos bore za lik i djelo "rahmetli Predsjednika" jer na neki nacin zive od "Alijinih" para, tacnije od novaca koje je familija Izetbegovic otudjila od humanitarne pomoci islamskih drzava za vrijeme rata, a kasnije Bakir Izetbegovic "investirao" u kriminalnu privatizaciju i tako dalje opljackao drzavu. Druga vrsta Alijinih sljedbenika su tu po velikosrpskom zadatku i oni su zilav protivnik, moracemo se jos dugo sa njima tuci.

Medjutim, gornje dvije grupe ljudi su dosta malobrojne, oni nisu u stanju da sacuvaju Alijin kult licnosti. Svaki kult licnosti, bilo da je diktator ili lukavi demagog, crpi svoju snagu iz one ogromne mase ljudi koji su spremni prodati se i euforicno klicati vodji, ili zbog sitnog sicara - npr. samo da bi bili "raja", ili, ako su malo ambiciozniji, da bi bili primjeceni od licnosti iz "etabliranih" institucija, npr. iz vodjinih novina. Njima niko nista ne obecava, jer njih svaka vlast ima za djaba, oni i sami "lete" da se "nadju" kad zatrebaju.

E kada takvi okrenu ledja vodji, znaj da je dosao kraj kulta licnosti, da je dosao kraj masovnoj histeriji i to ne mogu nikavi muzeji promjeniti. Upravo to se dogodilo za ovu cetverogodisnjicu Alijine smrti. Nema vise hvalospjeva "rahmetliji" kakvi smo imali u vrijeme masovne euforije, citiram jednog od njih, obratite i paznju koliki je to kich:

"22. oktobra 2003. ce uci u historiju Bosne i Hercegovine, pa i sire. Te kisne oktobarske srijede nas glavni grad, Bosna i Hercegovina, citav civilizovani svijet su se oprostili od covjeka, humaniste, drzavnika, publiciste, sanjara! Kada jednom covjeku na njegov posljednji ovozemaljski put dodje oko 200 hiljada ljudi, kada na njegovoj dzenazi bude zastupljeno preko 80 zemalja svijeta, onda to samo po sebi govori o njemu samome, o njegovoj velicini!"

- kraj citata.

Sada, cak i oni koji moraju po zadatku braniti Aliju ne usude se da kazu da je on bio "veliki covjek", nego najcesce kazu "moramo ga postovati jer je bio nas prvi predsjednik", i kazu "svako pravi greske". Njegovi branitelji sada imaju defanzivan zadatak da "rahmetliju" nekako opravdaju za Daytonsku izdaju pa tvrde da je bio "prisiljen od svijeta da potpise Dayton", ni govora o tome da iko smije reci da ima ista dobro za Bosnjake u Daytonu. Mi sada znamo da nije istina da je Alija potpisao pod pritiskom. Kao prvo ugovor potpisan pod pritiskom je nevazeci, a osim toga sjetimo se npr. jedne od posljednjih Alijinih poruka sa bolesnicke postelje, koju je rekao mostarskoj delegaciji sa Fatimom Leho na celu: "Cuvajte nam Dejton." Ne bi nas bolje ni Dodik savjetovao. I ne bijase tu nikoga da ga pritisce, samo njegov strah sta ce biti sa "Republikom Srpskom" kada on umre.

I jos nesto. Izdajnici pokusavaju da sacuvaju Alijin lik i djelo vezuci ga za herojsku Armiju Republike BiH. Medjutim, svaki borac herojske Armije Republike BiH zna da je Alija cijelo vrijeme radio o glavi toj Armiji, smjenjivao sposobne, dovodio poslusne, i pravio od Armije vjersku miliciju da bi lakse podijelio BiH.

Dakle, Armija baska, Alija baska - i nece se dogoditi da Alija za sobom povuce u bezdan i slavnu Armiju Republike BiH.

_____________________________________


6. Ceric pod policijskom zastitom u dzamiji u Detroitu

DA LI SU HODZE Islamske zajednice BIH MUSLIMANI?

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

U nedelju, 21. oktobra pod vidjivom policijskom zastitom i zastitom tjelohranitelja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Ceric je posjetio Bosnjacku dzamiju u Detroitu koja je manje od dva kilometra udaljena od druge Bosnjacke dzamije u Hamtramick-u. Oni koji su do sada ucestvovali na stotinama dzamijskih okupljanja u Detoritu i regionu Detroita, ne pamte da su ikada vidjeli da hodza hoda sa policijslom zastitom. I ne samo da hodze i velikodostojnici drugih vjera ne hodauju po Detoritu pod zastitom policije. Takva zastita policije nije vidjena niti na skupovima u dzamijama kojima su gostovali americki kongresmeni, senatori i guverneri americkih drzava. Ocito, Cericeva sigurnost je nekome od izuzetne vrijednosti. Po onome kako se Ceric ponasao i sta je rekao u dzamiji u Detroitu, moglo bi se zakljuciti da ga je policija cuvala od Bosnjaka, dzematlija Bosnjacke dzamije u Detoitu.

Ceric je odrzao vaz (govor) u neprekidnom trajanju od najmanje sat i po bez mogucnosti da prisutne dzematlije postave bilo kakvo pitanje. Dzamija je bila puna. Tu je bilo nekoliko ljekara, magistara i doktora nauka, inzenjera koji rade u Americkoj hemijskoj industriji, GM-u, Fordu. Bilo je prisutno nekoliko Bosnjaka koji su u kratkom roku uspostavili uspjesne biznise u regionu Detroita. Bilo je tu studenata, fabrickih radnika, uspjesnih zanatlija, nena i djedova.

Ceric je vazio u vrlo lezernom tonu. Na momente vrlo duhovito koristeci se ponekad ulicnim zargonom, kao “kazem ja njima, nemojte vi nama BA dijeliti savjete” ili “ne MORE to tako, kazem ja njima” i slicno, sto je dzemat prihvatao sa smijehom ocito uzivajuci u zabavi. Ponekad bi u recenicu ubacivao engleske izraze, pa bi zvucaolo kao: Drajvam rentanu karu sporednom ulicom do brikanog soping centra.

Sta su njegovi prioriteti kada su u pitanju Bosnjaci u Americi, najbolji su dokaz teme njegovog nastupa. Jedan od primjera je da Bosnjaci ne treba da vodaju pse i kupe iza pasa, kako je to on vidio da rade Amerikanci kad je zivio u Cikagu. Bolje je da radjaju djecu nego da drze cuke. Savjetovao je da je dobro da se puno zaradjuje, ali da treba naci malo vremena i za dusu. Da ne bi zaobisao i one koji su porijeklom iz provincije, naveo im je primjer kako covjeku svasta padne na pamet kada je na namazu (molitvi). Pa eto tako jednom covjeku palo na pamet da mu komsija nikada nije vratio svrdlo kojeg je jednom pozajmio, na sto se dzemat slatko nasmijao.

Bilo bi dobro da je Ceric svoj vaz zavrsio sa svrdlom i cukama. Ali nije. On se pobrinuo da Bosnjaci shvate da se situacija niti za stotinu godina nece srediti u BiH kako neko slucajno ne bi pomislo da se moze vrati u Bosnu. "Ne more to ba preko noci da se sredi kako bi sceli ovi iz OHR-a" bila je Cericeva poruka. Ceric se pobrino da objasni kako Lajcek i OHR ne znaju sta rade u Bosni. "Kazu nam da se dogovaramo, a kada se mi dogovorimo, oni kazu nije dobro", navodeci slucaj jedne skole u Zenici. "Pa sto nas onda nagovaraju da se dogovaramo", aludirajuci na evropska tri principa o policiji i Harisovom izdajnickom dogovu sa Dodikom kojeg OHR nije prihvatio. Poruka Bosnjacima u Americi je je da nam OHR smeta i da treba da nas puste da se dogovorimo sa Republikom Srpskom sto je na liniji Dodikovog zahtjeva da je vrijeme da OHR ide iz Bosne. Izdajnici su tako sve fino uvezali i samo im smeta ta medjunarodna zajednica, bila je poruka Cericevog vaza Bosnjacima u Americi.

Ceric je rako da se tokom svog boravka u Americi susreo sa vidjenijim licnostima americkog politickog zivota ukljucujuci i sekretara SAD u Klintonovoj vladi, Gospodju Olbrajtovu. Iz njegovog vaza je bilo jasno da je cilj njegovog lobiranja bio da Amerika izvrsi pritisak na OHR da nas puste da se dogovaramo sa Republikom Srpskom, a ne da insistiramo na internacionalnom zakonu i pravdi po osnovu presude Internacionalnog suda pravde o genocidu pocinjenom u BiH.

Saznajemo i Siljadzic dolazi u Vasington 5. novembra. Nije tesko pogoditi da ce i Siljadzic lobirati za istu stvar za koju lobira i Ceric, a to je da svijet treba da postuje nase dogovore sa Dodikom i da nas ne interersuju prvo i prvda.

Izdajnici su neumorni.

U momentu kada je Ceric govorio o tome kako se mi mozemo dogovoriti sa one druge dvije strane, neko upita, a sta je sa dogovorima u Republici Srpskoj, na sto MRSNI HODZA iz dzamije u Detroitu skoci na noge i rece da je isteklo vrijeme za ovu dzamiju i da poslije dove ko hoce moze sa Reisu-l-elemom nastaviti razgovor u dzamiji u Hamtramicku. I tako vaz zavrsi bez mogucnosti da se Cericu postavi bilo kakvo pitanje. MRSNI Hodza udari po dovi. Nakon dove Ceric sa svojom policijskom pratnjom ode u Hamtramick, a Bosnjaci ostase u dzamiji sa pitanjem, da li su hodze Islamske zajednice BiH muslimani vjernci?
-------------------------------------

KOMENTAR: Kada je bio u Bostonu, na MIT Univerzitetu prije par godina, Ceric je rekao: "Muslimani trebaju da imaju djece, ali ne previse." To je bilo sokantno kada znamo koliko se svestenici ostalih religija bore za sto vise djece, pa i protiv kontracepcije, abortusa itd. Mi smo prenijeli tu Cericevu izjavu u Glasniku, te je Ceric bio raskrinkan kao cetnicki agent, jer vec svako dijete zna da je nizak natalitet postao veliki problem Bosnjaka, na radost cetnika. Evo vidimo sada je Ceric promjenio pricu, valjda je shvatio da se svakako ta djeca nece vratiti u Bosnu i hercegovinu, pa mu ne treba da ispada izdajnik na taj ocigledan nacin, a usput na taj nacin i nas "utjeruje u laz".

Ovaj put Ceric nije dozvolio nikakva pitanja vjerovatno jer se tada u Bostonu opekao, kada smo kroz pitanja objasnili prisutnim slusaocima da je on zastitio komunisticke agente, imame-udbase, koji su otkucavali svoje vjernike komunstickoj policiji.

Dr. Muahmed Borogovac

_____________________________________


7. Sukob Tihic-Izetbegovic: SIMULIRANJE PROMJENA, DA PROMJENA NE BUDE

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 23. oktobar, 2007. -- Dok su sve stranke, svi politicki tabori u Republici srpskoj i Republici Srbiji zajedno kao beton po pitanju zadržavanja, odbrane Republike srpske -- u ¨bošnjackom¨ liderstvu toboze vlada zavada, ali ne po pitanju opstanka države, nego o tome ko je profiter, ko je sa tajkunima, ko ce biti ¨prvi medju prvima¨. A izborima postavljeni ¨prvi medju prvima¨, Haris Silajdžic, i njegov Ministar Sven Alkalaj, kako perfidnim tako i otvorenim, pa i vulgarnim pregalaštvom, sistematski sabotiraju prilike da se država BiH obnovi, ojaca kao jedinstvena i funkcionalna.

To sprovodi velikosrpska mreža u bošnjackom narodu kojom smo osedlani; sada aktivira precizno tempirane unutarstranacke zavade, javno inicira i eksponira navodne rivalitete lidera - baš kada se odvijaju mnogo važnije stvari za opstanak države i naroda nego ¨da li smo za Sulejmana ili Bakira¨. Upravo je Bakiru Izetbegovicu velikosrpska agentura signalizirala da sada udari na legalnog predsjednika SDA, Sulejmana Tihica – i tako napravi diverziju tipa ¨neka se o sebi (stranka) zabavi¨. Cilj je da se pažnja javnosti prebaci sa bitnog na nebitno i da velikosrpski projekt svu bijedu bošnjackih lidera stavi otvoreno na tezgu – tako da i ¨medjunarodni faktor¨ vidi da to ¨nije narod države vrijedan¨!

U podmetnutoj turbulenciji koju sada predvodi Bakir Izetbegovic (uz pomoc novca iz ¨Telekoma¨ i ostalih resursa), manje primjetno ili neprimjetno prolaze i propadaju mnogo važnije stvari kao što su državna, a ne cetnicka reforma policije, intervencija Visokog predstavnika u korist države BiH, potpora EU i SAD državi BiH. Pažnja i energija se prebacuje sa interesa države i naroda na interes kojekakvih mahalanja uz hurmašicu i cašu vode.

Zavade u SDA samo prikrivaju cinjenicu da su njeni lideri jedinstveni u veleizdaji države BiH. A svadjaju se da se ne bi neko drugi svadjao (u korist države). To podsjeca na godinama izscenirane sukobe Harisa Silajdžica i Alije Izetbegovica. Kada nam ne ide dobro, znaju da ce lidera neko kritizirati. Tada se podigne drugi izdajnik da ga kritizira – i tako na celu kriticara kljucnu rijec uvijek vodi izdajnik, tj. srbalija. To je udbaška taktika, još otkako je Nedžib Sacirbegovic u SAD tokom agresije tobože kudio Aliju Izetbegovica, ili otkad je Adil Zulfikarpašic ¨radio protiv Alije¨. Sjetimo se koliko je puta Muhamed Filipovic Tunjo ¨bio Alijin oponent¨ -- dok istovremeno Alija Izetbegovic nije imao ništa protiv toga da Filipovica koristi kao pregovaraca ili ambasadora.

Što se tice cetnika, oni idu metodom ucjene i pritiska, jer znaju da medju bošnjackim liderima imaju svoje sluge, koji ce rado pristajati na ucjene.

________________________________________


8. GENERAL HALILOVIC OTVORENO NA "60 MINUTA"

Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 22.10.2007. U prvom TV nastupu nakon oslobadjajuce presude, General Sefer Halilovic veceras je u '60 minuta' FTV bez dlake na jeziku postavio "stvari na svoje mjesto". Ovo je prvo javno iznošenje KOMPLETNE ISTINE tj. republikanskog (anti-izetbegovicevskog) stava na najgledanijoj televiziji BiH. Profesionalno je djelovao i Bakir Hadžiomerovic vjerovatno zbog pokusaja njegovog sefa Lagumdzije da uvuce Halilovica u koaliciju u kojoj bi se samo SDP okoristio Halilovicevom popularnoscu, dok bi sam Halilovic mnogo izgubio jer bi bio uvucen u sivilo olinjalih BH politicara. Ali, kao i uvijek do sada, nama neciji motivi za njegov trenutacni patriotizam nisu bitni, bitan je samo krajnji cilj – REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

General Halilovic je u uvodu napomenuo da su brutalni napadi svim sredstvima na njega krenuli odmah po objavljivanju knjige "Lukava strategija", u kojoj je prozvao rukovodstvo za namjeru da etnicki podijeli Republiku BiH, kao i za kradju novca prikupljanog za odbranu. On je odbacio saopštenje HDZ i HDZ1990, koje je po njemu trebalo ici u smjeru traženja pravde za žrtve, a ne komentirati presudu. SVAKI KRVAT ODAN BOSNI I HERCEGOVINI OVDJE CE PREPOZNATI PRAVOG VITEZA KRALJICE KATARINE, KOME JE VIŠE STALO DO PRAVDE I DRŽAVE BiH NEGO LI VLASTITE "PRIPADNOSTI" BILO KOJOJ ETNICKOJ BH SKUPINI!

Ponašanje Carle del Ponte koja ga je optužila "slucajno" 5 dana nakon rušenja nebodera u New Yorku, a nije nikada optužila vojni vrh Srbije za agresiju na BiH, Halilovic objašnjava njenim nastojanjem da vodi balansiranu politiku, umjesto da traži pravdu. S druge strane, Sud, koji je odvojena institucija, djeluje potpuno apoliticno i samo na osnovu predocenih dokaza. Sramno je što je njeno Tužilaštvo rasipalo resurse tog preskupog Suda zatrpavajuci ga slucajevima u kojima su optuženi dobivali po 2 godine zatvora, što su mogli procesuirati nacionalni sudovi i to puno jeftinije. I sudjenje Miloševicu je indikativno jer je, za razliku od Nirnberga gdje su svi procesi okoncani za godinu dana, trajalo preko 5 godina i nije dovedeno nidokle, a del Ponte je imala zdravstvene nalaze da je zatvorenik teško bolestan. General sprema tužbu protiv UN za naknadu štete, iako je svjestan da niko nikada nije dobio takvu tužbu.

Komentirajuci otvaranje muzeja Izetbegovicu prije par dana i slanje poklona-prigodne monografije na razne adrese, ali ne i njemu kao prvom Komandantu Armije, Halilovic je naglasio da je to jasno jer se s Izetbegovicem razišao 1993 na konceptu cjelovite i multietnicke Bosne, u trenutku kad je u Armiji RBiH bilo preko 30% bosanskih Srba i bosanskih Hrvata. Tad je Izetbegovic krenuo putem etnicke podjele Bosne. Dok je tim u kom su bili on, Izetbegovic, Mahmutcehajic, Lucarevic, Turajlic i drugi, radio skupa, "sve je išlo vrlo dobro. Da se nastavilo tim putem, sigurno niko od nas ne bi završio u Haagu..." Do njegovog žestokog sukoba s Izetbegovicem došlo je kad je ustao protiv etnicke podjele. Ovi koji mu sada ne odaju priznanje ne shvataju da je presuda zapravo najbitnija za BiH i Armiju, ali i za Bošnjacki narod (radi politicnosti haškog Tužilaštva). Oni "i dalje javno pricaju o cjelovitoj BiH, a još uvijek rade na tom projektu etnicke podjele Bosne i Hercegovine", tako da on nije ni ocekivao njihovu podršku. "Ima tu i ljudi koji brane Izetbegovica, a da su ga samo vidjeli na TV-u i nisu uopšte bili upoznati s dešavanjima" – dodao je General Halilovic.

Odgovarajuci na pitanje ocekuje li ponovo reakciju raznih udruženja za "zaštitu tekovina ovog i onog", te Muslimovic Fikreta i drugih kao nakon serijala FTV 'Generali', Halilovic je rekao da "ne iskljucuje njihove reakcije. Muslimovic i njegovi ljudi su beznacajni i njih niko ne sluša, niti o njima iko išta zna. Ali mi znamo koja je njegova zlocinacka uloga unutar BiH, i tih njegovih kao što je on, koja ce se sigurno razjasniti." Kao zastupniku Parlamenta BiH, predstoji mu osim borbe protiv društvenih pojava kao što je pljackaška privatizacija, prvenstveno "borba protiv dvaju nacionalizama koji bi izgleda da nas uvedu u vanredno stanje pa se onda razbježali opet po svijetu da sakupljaju pare i ostavili bosansku sirotinju da gine. Mislim da ovaj put imamo dovoljno snage da ih politicki sprijecimo" – završio je General Sefer Halilovic.

Nakon vecerašnjeg medijskog prodora putem Generalovog HISTORIJSKOG TV NASTUPA, Sarajevo sada ima dvije potpuno suprotstavljene, a zvanicne "ratne price" (o tome ko se bori za šta). Ocito je onda da - jedni lažu! Istovremeno, igre UDBE od pocetka 1990-tih pa naovamo, kako u BiH tako i u Sandžaku, raskrinkavaju se iz dana u dan. Zato je i malom djetetu jasno da naredni korak patriotskih snaga mora biti DRŽAVNI ZAKON O LUSTRACIJI (zabrani rada u državnim organima za sve koji su ikada saradjivali s bilo kojom obavještajnom službom). Od svih bivših istocnoevropskih zemalja, jedino BiH nema taj zakon, a veliki broj agenata i saradnika infiltriran je u sve pore politickog i državnog aparata, pocev od SIPE preko partija pa do izvršnih organa vlasti i cak pojedinih ministara i clanova parlamenata.

_________________________________________


9. KARDINAL PULJIC POZVAO VJERNIKE DA SE MOLE ZA DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU

SARAJEVO - 25.10.2007. 10:24 Nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljic pozvao je vjernike da se danas, na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanic Kosaca, posebno mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je vec šesta godina kako pozivam sve vjernike, sveštenike, redovnike i redovnice na molitvu za Domovinu na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanic Kosaca. Neka se i ove godine, u svim župama slavi sveta misa za Domovinu", napisao je kardinal Vinko Puljic, a prenosi Katolicka novinska agencije (KTA).

Nadbiskup vrhbosanski danas ce služiti misu u crkvi Ara Koeli u Rimu, u kojoj je sahranjena bosanska kraljica Katarina.

U Kraljevoj Sutjesci u nedjelju 28. oktobra bice organizovana proslava u cast kraljice Katarine, koja je i zaštitinica franjevackog svetog reda.

TANJUG

_____________________________________________


10. SANDZAK: UDBASKA OFANZIVA NE JENJAVA

Za nedavni Ramazan i Bajram velikosrbi i njihovi jataci iz “Federacije BiH” su pripremili zestoku ofanzivu racunajuci da ce Bosnjake uhvatiti “na spavanju” dok slave Bajram. Pocelo je sa Silajdzic-Dodikovim “Protokolom”, a nastavilo sa pokusajem da se u legalnim i legitimnim institucijama Islamske Zajednice u Srbiji postave na celo muslimanski Srbi. Tako bi se Islamska zajednica u Srbiji stavila pod kontrolu UDBAsa i ujedno bi se otudjile sve dzamije i sva druga infrastruktura koja je gradjena dugogodisnjim odricanjem istinskih vjernika, sandzaskih Bosnjaka.

Veoma je interesantno koje je vrijeme izabrano za ovu ofanzivu na nasu bracu u Sandzaku. Ne samo da su izabrali Ramazan i Bajram, nego su sacekali prvi Ramazan i Bajram poslije Silajdziceve izdaje kada je ostao “suzdrzan” i time prosirio vlast Srpske pravoslavne crkve i na BiH. To je slicno onome sto su Silajdzic i Lagumdjija ucinili za vrijeme Alijanse kada su potpisali bilateralni sporazum o dvojnom drzavljanstvu samo izmedju BiH i Srbije, umjesto de se to pitanje rjesavalo u paketu za sve prognanike iz BiH. Time su izlozili Bosnjake razasute sirom svijeta na milost i nemilost srpskom daytonskom pravu veta, kada je u pitanju dvojno drzavljanstvo. Isto tako je sada Silajdzic dao Srpskoj pravoslavnoj crkvi sve sto su trazili u BiH, umjesto da je gledao da se paralelno i jednako rijesi i pitanje Islamske zajednice u Srbiji. Dakle, za ovu ofanzivu muslimanskih UDBA-sa na nasu bracu, Bosnjake u Sandzaku, mozemo zahvaliti jedino “hodzi” Harisu Silajdzicu.

Srecom, od Silajdzic-Dodikovog “Protokola” nas je spasila Evropa, a u Sandzaku se nasi ne daju jer su svjesni da niko ne moze poraziti narod koji se bori za svoja prava i na cijem celu su pravi ljudi, a ne izdajnici. A Muftija Zukorlic je obicni musliman koji se boji samo Boga, ako izda svoj narod, a ne “veliki musliman” kao Alija koji toboze u stahu od “svijeta” potpisa osnivanje RS, i tako nam ostavi rak ranu sa kojom sada i Evropa teskom mukom izlazi na kraj.

M. B.
_____________________________________________


11. PREPOZNAJMO PRAVU STRANU TAKO STO JE IZDAJNICI NAPADAJU

Postovanje!

Ponukan clankom koji ste objavili pod imenom ''MORAMO NACI PATRIOTE KOJE CE DIJASPORA PODRZATI'' javljam Vam se drugi put u nadi da ce moj stav naici na razumjevanje u vasem Timu, ciji rad bez obzira na moj kriticki stav izuzetno cijenim.

Stoga cu biti slobodan da Vam predlozim slijedece! Ljudima ste poceli otvarati oci, ali oni od velikog svijetla (najvjerovatnije zbog malo citanja sto je karakteristka ljudi koji imaju misljenje o svemu bez obzira na znanje o istom) nemaju mogucnost da kroce u bilo kom pravcu. Trebaju im informacije ko je taj koji je spreman na zrtvu radi Bosne i Hercegovine.

Licno, ako se moj glas broji, smatrama da postoje snage koje mogu podici Bosnu i Hercegovinu iz gliba. Kako ih naci!? Pa jednostavno! Samo treba pogledati koga to izdajnici napadaju, vrijedjaju, omalaovazavaju jer oni znaju najbolje od koga im prijeti opasnost. Nije li jedan Sefer bio napadan, ponizavan i izvrgavan svemu isvacemu. Nije li jedna Lamija u trci za rektora bila 'nadjacana' od nekog SDA-ovog Hasana, za kog se poslije nije culo.

Nije li jedan Bogich smetao 'autokrati Zlaji'. Svi ti ljudi, a ima ih sigurno jos, mogu svojim neuskogrudnim stavovima i iskrenom i mudrom politikom, stvoriti prostor za nove snage.

Konkretan je prijedlog da pokusate afirmisati stvarne BiH vrijednosti i da ljudima objektivno ponudite jednu bolju sliku Bosne i Hercegovine kroz ljude koje ova Drzava ima. Jasno je da te ljude nema ko promovisati jer su Radoncicevi i slicni instant-internet novinari plafon intelektulanog napora naseg, pa cak i, obrazovanog covjeka ... Znaci bar kroz jedan clanak treba opisati, ne tako davne, prljave ratove koji su vodjeni protiv pojedinaca, a daleko od ociju javnosti, kako bi narod vidio i osjetio politicku borbu za bolju Bosnu i Hercegovinu.

A ako i narod ponovno pogrijesi u izboru, ipak je to korak naprijed izabrati drugog znaci dati jasnu poruku: GOSPODO NISTE NEZAMJENJLJIVI I ODGOVARAT' CETE ZA REZULTATE SVOGA RADA!!!
Hvala na svemu!

Sead K.
-------------------------

KOMENTAR: Seade 100% si u pravu - tacno je da jedan kriterij u razaznavanju "ko je ko" treba biti i ocjena ko je i zasto napadnut od izdajnika. Na primjer, to mozemo primjeniti i danas, kada procitamo clanak Dr. Sendijarevica o ponasanju Cerica u USA, i kada se upitamo zasto bas sada Ceric u Americi napada Lajcaka, i trazi odlazak OHR-a, pa ce odmah biti jasno za koga Ceric radi.

M. B.
_____________________________________________


12. MOLIM DA SE "RS" UBUDUCE STAVLJA U NAVODNIKE JER JE NIKADA NECEMO PRIZNATI

DRAGI MOJI BOSANCI,

BAS SAM SE VRATIO IZ DRAGE NAM, STO JE OSTALO, BiH.

Bilo mi je jako lijepo u mojoj rodjenoj Tuzli. Bila je to moja prva posjeta nakon 48 godina.

Tesko je razumjeti kako se uzdrzavaju bez posla, novaca. Imaju sve i svega, a mizerno zive.

Imam jednu molbu od redakcije: Molim vas gospodo kad je govora o onom drugom entitetu, uvijek ga zovite tkz. "RS."

Treba da znaju da nisu priznati, ili da cemo ih ikad priznati. Ubice, lopove, nase najvece dusmane, ne treba im vjerovati, pogotovo priznati njihova zvjerstva.

Uz bratski sellam,

Ekrem Spahich, Tuzlak,
Fritch, Texas
_____________________________________________


13. POZIVAMO DIJSPORU DA SE RE3GISTRUJE ZA IZBORE

Dragi prijatelji,

Vidim da ste budni cuvari BiH. Sa velikim zadovoljstvom citam vase izvjestaje, znam da su pisani od onih, koji znaju nazvati pravim imenom ljude i dogadjaje. Vec je dobro vidjeno ima ih mnogo; izdajnici, udbasi, masoni. Ostaje nam da se borimo protiv podmuklih izroda - neprijatelja. Dobro ste zakljucili da je Sefer bio osudjen za ostrijel, ali njegov korpus svaki dan je jaci i veci, tamo mogu samo umni, hrabri i ciste proslosti. Jedino mogu reci da Sefer ne zna izdati to je dokazao kada se suprostavio podjeli BiH, kada je potpisao smrtnu presudu, koja srecom nije izvrsena nad njim, vec nad zenom i surom.

Molim vas da pokrenemo kampanju prijavljivanja glasaca u dijaspori to je borba protiv etnickog ciscenja u RS.

Mnogo pozdrava od Profesora.

Hasan H.

_____________________________________________

14. IMAMO BOLJU IZJAVU O "RS" I EVROPI

Izjava da je: "BOLJE PRIVREMENI DIKTAT EVROPE NEGO VJECITI DIKTAT REPUBLIKE SRPSKE", je blaga. Bolje recena izjava, a mislim da dijelim misljenje vecine, je:

BOLJE I VJECITI DIKTAT EVROPE, NEGO PRIVREMENI DIKTAT "REPUBLIKE SRPSKE".

Darko Dj.
Tuzla
_____________________________________________

15. BOSNJASTVO.NET JOS JEDNOM UHVACENO U FALCIFIKATU

Ovaj put je rijec o IFIMESu. Naime, poslije analize IFIMES-a u kojoj je dokazano da je Silajdzic svojim djelima napravio "salto mortale" u odnosu na ono sto je govorio prije izbora, neki Mahmutovic je na web stranici bosnjaci.net napisao da je to u pitanju samo jedan covjek, Bakhtijar Aljaf, koji se lazno predstavlja kao institut, i da u Sloveniji ne postoji taj institut IFIMES.

Mi koji primamo email postu od IFIMES-a znamo koji su sve prominetni svjetski strucnajic gostovali preko IFIMES-a u Ljubljani. Dakle, UDBA cini ocajncke poteze da sakrije da je "car gologuz", tj. da je Silajdzic udbas. Pogledajte web stranicu IFIMES-a i uvjerite se kakvi su sve strucnjaci saradjivali sa njima.

http://www.ifimes.org/default.cfm?Jezik=Ba&Kat=10&ID=319

_____________________________________________


16. BAJRAM U BOSTONU

Zbog ofanzive kojoj smo bili izlozeni za ovaj Bajram, nismo se bavili Bajramom u ranijim brojevima, ali bolje ikad, nego nikad.

Ovaj Bostonski Bajram je zavrijedio da ga spomenemo jer je bio izvanredno organizovan. Usput smo i nesto naucili pa zelim da to podijelim sa Bosancima i Hercegovcima sirom svijeta. Naime, organizator svega je bilo novosnovano bh folklorno drustvo "KUD Naslijedje" (Heritage).

Ovdje su Bosnjaci i do sada osnivali klubove, zavicajne kafane itd, da bi se druzili izmedju sebe, ali nista nije ovako doboro uspjelo kao Kulturno umjetncko drustvo. Razgovarajuci o tome uspjehu folklornog drustva sa doktoricom nasih bosanskih zena, Lin Piwowarchik, koja je porijeklom Poljakinja, ona nam je rekla da je to uobicajeno da se imigranti najbolje organizuju preko svojih nacionallnih "plesnih" drustava. Ona nam je rekla da su se i Poljaci uspjeli prvo okupiti oko svoga plesnog drustva.

Osim toga, to je najbolje druzenje za djecu i omladinu, da ih otrgnemo od ulice i problema koje ulica nosi, ali i da se medju djecom siri patriotizam prema domovini i cuvaju narodni obicaji, plesovi, kuhinja itd.

Pogledajte sliku nase omladine u Bostonu sa proslave Bajrama

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

__________________________________


17. Lijepo tehnicki dotjerani Glasnici i drugi interesantni clanci

http://republikabih.net/
****************************************************************************

No comments: