Sunday, November 23, 2008

#495 POTPISANI SPORAZUM O REFORMI POLICIJE JE LEGALIZACIJA GENOCIDA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

2. oktobar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 495

Vanredno izdanje

SADRZAJ:

1. EVROPA ODBILA DOGOVOR SILAJDZIC - DODIK

1.1 "PROTOKOL" ODBIJEN - DOBIJAMO VISE VREMANA

1.2 SILAJDZIC TO NIJE URADIO ZBOG "FOTELJE" NEGO ZBOG SRPSTVA

1.3 TIHIC-LAGUMDJIJINA KRITIKA "PROTOKOLA" - PACOVI BJEZE SA BRODA KOJI TONE, ZAR NE?

2. SILAJDZIC, TIHIC I LAGUMDZIJA – KONTINUITET IZDAJE

3. TRANSKRIPT DNEVNIKA "D", FTV od 29.09.2007.

4. Miroslave Lajcak i izdajnici roda svoga

5. BRITANCI FORSIRALI SLAJDZIC-DODIKOV "PROTOKOL"

6. Reuters: DODIK I SILAJDŽIC POPUSTILI POD PRITISKOM MEÐJUNARODNE ZAJEDNICE

7. SILAJDZIC PRIZNAO DA NIJE BILO PRITISAKA

8. POTPISANI SPORAZUM O REFORMI POLICIJE JE LEGALIZACIJA GENOCIDA

9. HSS BiH ODBACUJE SILAJDŽICEV I DODIKOV PROTOKOL O REFORMI POLICIJE

10. Majke Srebrenice: SILAJDZIC PROPUSTIO PRILIKU DA POMOGNE ZRTVAMA GENOCIDA

11. "MAJKI SREBRENICE I PODRINJA": TIHIC JE NEDAVNO IZDAO SREBRENICU, A SADA KRITIKUJE SILAJDZICA?

12. NEDAVNI VANREDNI GLASNICI

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------


1. EVROPA ODBILA DOGOVOR SILAJDZIC - DODIK

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

1.1 "PROTOKOL" ODBIJEN - DOBIJAMO VISE VREMANA

Stigla je vijest koju smo zeljno ocekivali, a to je da Evropa nije prihvatila Silajdzic-Dodikov "Protokol", te je onda Lajcak trazio da Evropa priceka jos malo da BiH usvoji Reformu policije (dakle, evropske principe). Da je Evropa ocijenla da sporazum zadovoljava tri evropska principa, onda bi ga prihvatila, ne bi bilo potrebe da nam daje jos vremana. Slijedi ta vijest, kako ju je prenio Pincom info, citat.

SARAJEVO - Visoki predstavnik medunarodne zajednice i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Miroslav Lajcak je kazao da je na njegovu molbu Europska komisija dala Bosni i Hercegovini još nekoliko dana za dogovor bh politicara za reformu policije, izvijestila je FTV.

Ranije, Lajcak je boravio je u Zagrebu, gdje se odvojeno sastao s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske Stjepanom Mesicem i Ivom Sanaderom, te ministricom vanjskih poslova Melindom Grabar-Kitarovic.

Premijer Ivo Sanader je nakon sastanka istakao kako njegova vlada daje punu podršku radu Miroslava Lajcaka, te njegovom prijedlogu za reformu policije.

Dodao je kako je Hrvatska uvjerena da Bosna i Hercegovina mora ostati cjelovita zemlja s jasnom europskom perspektivom. Sanader je o položaju Hrvata u našoj zemlji rekao da ce Hrvatska i dalje apelirati na dva HDZ-a da se ujedine, jer ce tako više i bolje pomoci svom narodu.

1.10.2007.
Pincom.info - Kraj citata


1.2 SILAJDZIC TO NIJE URADIO ZBOG "FOTELJE" NEGO ZBOG SRPSTVA

Sa ovim je udbaska namjestaljka, u kojoj je Silajzic igrao kljucnu ulogu, postala potpuno jasna.

Naime, srpske tajne sluzbe, koje cemo i dalje zvati UDBA, su ubacile "patku" na koju su mnogi dobronamjerni ljudi nasjeli, da ce "Silajdzic i Dodik biti smijenjeni ako ne prihvate reformu policije". (Sjetimo se da reforma policije podrazumjeva prihvatanje evropskih principa.)

Kako se sad ovo odbijanje Evrope uklapa u tu dezinformaciju?! Naime, evo Silajdzic i Dodik nisu prihvatili Lajcakov plan, i Evropa nam samo daje vise vremena, niko ne smjeni Silajdzica. Dezinformacija o smjeni Silajdzica i Dodika je ubacena samo zato da bi Silajdzicu obezbijedila navodni pritisak Evrope kao opravdanje za izdaju. Silajdzic je od pocetka aktivno sudjelovao u sirenju dezinformacije. To znamo od "insidera", tj. imamo informaciju od Silajdzicevih ljudi. Ukratko, oni su uoci potpisivanja protokola, nazivali BH patriote, ukljucjuci i neke iz NKRBiH, trazeci da ne kvarimo sporazum, da ne pisemo "Glasnike" jer "domovina je u pitanju" jer "ako pokvarimo sporazum, bice dovedeni Lagumdjija i Tihic na celo BiH". Silajdzic je nastavio siriti dezinformaciju da je "morao prihvatiti kompromis" i u prvim intervjuima poslije potpisvanja.

Mi smo odmah znali da je ne postoji nikakva mogucnost da iko smjeni Siljadzica i Dodika. Niame, ne postoji nikakav zakon po kojem bi Evropa imala pravo mijesati se u unutrasnje stvari Bosne i Hercegovine. Evropa se moze mijesati samo utoliko sto nam moze postavljati uslove sta sve moramo uraditi ako zelimo da nas prime u Evropu. Ako to ne uradimo, Evropa samo moze reci "necemo vas primiti dok to ne uradite", a ne moze smjenjivati i postavljati BH politicare.

Istina je da Visoki Predstavnik ima pravo smjenjivati BH politicare, ali samo u skladu sa svojim mandatom, a to je ako je neko kriminalac, tj. zloupotrebljava polozaj za neke prljave rabote. Nekada su smjenjivali i "antidaytonske snage". Medjutim, u ovome slucaju sama Evropa trazi promjenu Daytona, tako sto trazi razbijanje etnickih policija kreiranih daytonskim dogovorom. Dakle, nije postojala nikava mogucnost da Evropa smjeni Silajdzica i Dodika, a to je Lajcak jasno i rekao, ali udbaska magija o nekom mocnicima koji smjenjuje i postavlja prema svome nahodjenju, je jaca od nedvosmislene Lajcakove izjave da on "ne moze smjeniti Silajddzica i Dodika jer je njih izabrao narod".

Silajdzica jedino taj narod i njegova stranka mogu sprijeciti da izda drzavu, jer je izabran obecavajuci da ce je odbraniti, a ne podijeliti.

Dakle, nije Silajdzic izdao Bosnu i Hercegovinu "zbog fotelje" jer mu fotelja nikada nije ni bila u pitanju, nego jedino zato sto je on skolovani agent UDBE, postavljen da nam unisti drzavu. Sve one koji misle da je Silajdzicu stalo do "fotelje" neka pokusaju uklopiti u tu svoju teoriju cinjenicu da je Silajdzic dobrovoljno napustio "fotelju" povukao se iz politike, kada je mislio da je projekat podjele BiH gotov. Medjutim, kada se ispostavilo da RS ipak nije potpuno legalizovana, on se vraca u politiku da pomogne Tihicu i Lagumdjiji, koji su bili ispustili uzde iz ruku.


1.3 TIHIC-LAGUMDJIJINA KRITIKA "PROTOKOLA" - PACOVI BJEZE SA BRODA KOJI TONE, ZAR NE?

Neka niko ne misli da je ova Tihiceva i Lagumdjijina krtikika Silajdzic-Dodikovog "Protokola" iskrena. U pitanju je samo bjezanje pacova sa broda koji tone. Silajdziceva izdaja je postala suvise otcigledna, pa je bolje biti sto dalje od njega. Nazlaost, to nije trajno bjezanje. Oni su tu i oni ce priskociti Silajdzicu u pomoc, cim se malo prasina slegne. Oni bi sigurno progurali ovaj Silajdzicev dogovor sa Dodikom u svojim strankama da ga je kojim slucajem Evropa prihvatila. Oni kritikujuci Silajdzica za cuvanje "fotelje" skrivaju pravi razlog izdaje, a to je da je Silajdzic skolovani agent UDBE koji je sada na zadatku unistavanje Bosne i Hercegovine. Znaju da ce Silajdzic kod Bosanaca politicki prezivjeti kao karijerista, ali da ne bi prezivio kao UDBAS. Jednom kada pobijedi istina da je ovo sve organizovano u Beogradu, jos sa Alijom, tada bi mogao cijeli projekat biti ugorzen. Zato se ova dvojica izdajnika distanciraju dok ne prodje opasnost, da ne potonu zajedno sa onim koji se trenutno isprsio i izdao. Dok je jedan pod rizikom, drugi moraju biti oprezni da bi uvijek bio neko od njih na vrhu BiH da bi nastavio nositi stafetu za veliku Srbiju.

____________________________________________


2. SILAJDZIC, TIHIC I LAGUMDZIJA – KONTINUITET IZDAJE

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Silajdzicev intervju u Avazu od 1. oktobra 2007. pod naslovom “Hajka na mene nema veze s reformom policije” je stari trik iz izdajnicke torbe trikova. Izdajnici se toboze svadjaju, ali oni koji su na vlasti uvijek odigraju utakmicu za Republiku Srpsku, a protiv zrtava agresije i genocida, i protiv drzave Bosne i Hercegovine. Oni koji nisu na vlasti glume opoziciju i retoricki (to ce reci praznom pricom) grade svoj “rodoljubni” imidz kako bi na sljedecim izborima ponovo dosli na vlast i nastavili projekat unistenja drzave Bosne i Hercegovine. Kada dodju na vlasti onda svojim potpisima legalizuju zlocinacku podjelu BiH, dok bivsi vlastodrsci postaju patrioti u opoziciji dok ponovo ne osvoje vlast itd.

Tihic i Lagumdzija znaju da je Silajdzic potpuno raskrinkan u izdaji kada je sa ekspertnog kolosjeka pitanje zlocinacke policije Republike Srpske vratio na dogovor sa presdstavnicima zlocinacke tvorene i time velemajstorki izigrao Evropske zahtjeve o policiji. Tihic i Lagumdzija sada koriste vrijeme da retoricki (to ce reci praznom pricom) iskazu svoje protivljenje sporazumu izmedju Dodika i Silajdzica i time uknjize “rodoljubne” poene. Isti trik je iskoristio Silajdzic prije proslih izbora tako sto se usprotivio (samo retoricki - on tada nije imao nikavu funkciju) usvajanju Amandmanima na zlocinacki Daytonski ustav. Silajdzic je podigao svoj “rodoljubni” glas tek nakon sto je i njemu i izdajnickoj vrhuski, ali ne i javnosti, postalo jasno da Tihic nema dovoljan broj glasova da progura Amandmane.
Lista izdaje Silajdzica, Lagumdzije i Tihica je ogromna. Oni su davno zasluzili da im se sudi za veleizdaju drzave Bosne i Hercegovine. Oni su toboze politicki protivnici, ali kada se projekat zlocinacke Republike Srpske nadje u opasnosti, oni tada otvoreno, bez skrivanja, bez stida i srama, pokazu puno jedinstvo rizikujuci da budu procitani. Uz demonstraciju punog jedinstva, svojim fizickim pristustvom sav svoj ljudski i politicki kapital su udruzili kako bi Srebrenicane sprijecili da donesu Deklaraciju o otcjepljenju od zlocinacke Republike Srspke. Samo tom odlukom Srebrenicani su mogli ostvariti pravdu koju im je obezbjedio svijet pravosnaznom presudom Internacionalnog suda pravde o agresiji i genocidu pocinjenog u Republici Bosni i Hercegovini.

Silajdzic, Lagumdzija i Tihic su vrlo efikasno obezvrijedili (neutralisali) Odluku internacionalnog suda pravde o genocidu time sto se bore za promjene ustava dogovorom u okviru pravnog sistema uspostavljenog zlocinom agresije i genocida (citaj Daytonski sporazum i njegov Anex 4). Pravosnazna presuda o genocidu je iskaz dobre volje svijeta da se buducnost Bosne i Hercegovine rjesava legalnim putem sa pravom vracanja na stanje prije agresije i genocida poznato kao RESTITUTIO IN INTEGRUM koje je utemeljeno na imperativnim normama Medjunarodnog prava JUS COGENS. Sve to Silajdzic, Lagumdzija i Tihic vrlo dobro znaju. Jedan od njih je pravnik, a druga dva imaju timove pravnih savjetnika, koje ocito koriste kako bi izigrali pravdu i pravo zrtve na pravdu, a sve sa ciljem ocuvanja tekovina agresije i zlocina genocida takozvane Republike Srpske.

Nije slucajno da Dodik, kako prenosi isto izdanje Avaza od 1.og oktobra, smatra da Visoki predstavnik treba okoncati svoju misiju u BiH. On je stekao puno povjerenje u svoj Bosnjacki tim. I on i Bosnjacki izdajnici su umorni od borbe sa svijetom koji Pravosnaznom presudom internacionalnog suda pravde o genocidu i evropskim principima o uredjenju policije u BiH insistiraju na jedinstvenoj drzavi BiH bez entitetski i etnickih podjela. Doci ce dan kada ce se svijet umoriti od Bosne, pa ce Republika Srpska postati drzava, a Federacija ce postati banana republika sa Bosnjackim domorodjackim stanovnistvom kao turistickom atrakcijom za Evropu. Svaki narod zasluzuje svoje izdajnike.

_______________________________


3. TRANSKRIPT DNEVNIKA "D", FTV od 29.09.2007.

Urednik: Sanjin Beciragic. Gost: Haris Silajdžic)

- Dobro vece Harisu Silajdžicu... razgovaramo o protokolu, o popuštanju…
- Dobro vece i vama. Dobro je da se u BiH susrece i donose sporazumi. Ja ne vidim da smo popustili.
- Dodik vas je pohvalio za kooperativnost, on je presretan kaže da policija RS ostaje.
- Naravno policija RS ne ostaje i oko toga se nismo mogli dogovorit. Kad smo došli do tog pitanja nismo se mogli dogovorit.
- Je li vi to imate jedan protokol, Dodik drugi, a mi treci?
- Evo imam pred sobom protokol i znam šta imam... policija RS u ovom protokolu ne postoji (cita)...
- Zašto nije predvidjeno formiranje regije Srebrenica?
- Niko tu tacku ne spori... Nema je u protokolu.
- Zašto nema?
- Nema spora da opština može biti regija, ali postoji nesporazum oko toga kolika je ta... mi smatramo da treba da budu i Milici, Bratunac, Zvornik...
- Je li piše to u protokolu...
- Ne piše, jer se nismo sporazumjeli oko velicine...
- Ali zašto onda ne kaže da "ce biti ali da se nismo dogovorili oko velicine"
- Ne (pauza)...
- Žrtve Srebrenice su reagirale nazivajuci protokol sramnim i da "onaj koje je potpisao je to uradio zbog fotelja"
- Oni su izmanipulisani... medijima...
- Potpisala Hatidža Mehmedovic!
- Ne znam...
- Dodik je prezadovoljan kad se tice policije.
- Ne ostaje policija RS i gospodin to vro dobro zna!
- Ali u protokolu to ne piše...
- (najednom mu sinulo:) Kupiti politicke poene na Srebrenici nije uredu!
- Ali ne piše...
- Pa mnoge stvari ne pišu.
- Znaci ovo je pro forme?
- Ne, ja cu vam procitati... (traži)
- Dakle ovo nije reforma??
- Šta ako ne dobije zeleno svjetlo OHR i EK, da li cete dati ostavku? Šta ako ne dobijete...
- Danas je OHR tražio neko objašnjenje...
- Pa hocete dati ostavku...
- Kad dodjemo do tog mosta onda cemo ga prelaziti
- Konkretno...(cita) "....odluke se donose konsenzusom"
- Apsolutno!
- Ali na tome je pao paket aprilskih promjena ustava, jeste li vi promijenili mišljenje?
- Ne.
- Znaci kod ustava može a kod policije ne mora?
- Ne... Ako me nastavite pitati...
- Pa moram vas pitati, svi pitaju!
- Dakle, ovo je razrješenje...
- Ali je tacno da ce se entiteski glasati a aprilski paket pao na tome, otkud promjena?
- Eentitetsko glasanje je postojalo u kolegiju za budžet, ovo je entitetsko glasanje za stvari poput konsultacija, itd... (nabraja)
- Je li država nece imati mogucnost da... na šta se troše pare...
- Ovaj protokol pojacava državu.
- Tako što ce policija donositi tako odluke?
- Ne.
- Dajte mi jedan primjer kako jaca državu.
- Nadležnost ce biti...(cita)
- Ali država nece imati uvida kako se novac troši!?
- Ne, nije tacno, imamo Ministarsko vijece koje donosi budžet a usvaja ga državni parlament znaci podignuto je na državni nivo...
- Ovaj protokol, to je samo da se vaše pozicije zaštite, ocekuje se smjena.
- Vidite, što se pozicija tice, meni to nije... bolje je da me smjene danas nego sutra, u pitanju je Bosna i Hercegovina...
- Je li moguce da griješe žrtve Srebrenice, i drugi... vaši politicki prijatelji...
- Oni mene nisu pitali.
- Je li vas neko pritisnuo da ovo portpišete?
- Dozvolite... ovdje moramo imati neki razgovor...
- Ko vas je pritisnuo gospodine Silajdžicu?
- Napredak je...
- Ali to je samo jedan od dogovora koji ništa ne znaci...
- Znacice ako dobije zeleno svjetlo... evo nešto o hrpi gluposti koje sam cuo od raznih stranaka—pazite (cita) "...teritorijalne oblasti ce se odrediti zakonom o policijskim strukturama"
- (takodjer cita) "...ne samo da nece prelaziti granice nego ce biti... konsolidirani budžet" Ni to nije dobro.
- Zašto nije dobro, objasnite?
- Necu da ja vama objašnjavam, to oni koji su vas podržavali su napravili analizu...
- Ja tvrdim da ovdje nema srednjih nivoa...
- Da li tu piše da ce biti policija RS?
- Ne...
- Nezvanicno saznajemo da OHR nije zadovoljan, jeste li spremni na smjenu?
- Mene ne zanima... ocekujem
- Hocete li dati ostavku?
- Ja sam odgovorio na to...
- Ako ste sigutni hocete li dati...
- Zašto bih?
- Nemojte meni, recite gradjanima...
- Ako predjemo most...
- Gdje smo sad, na nekoj...?
- Evo ovaj protokol popravlja situaciju, on nije potpun, na njemu ce se raditi, imamo i ustavne promjene...
- Predvidjeno je da su nezavisni odbori na nivou entiteta... zar to nije ocuvanje posljedica i rezultata etnickog cišcenja?
- Pa nije ako se granice pomjeraju, a mi nismo predvidjeli da se ne pomjeraju...
- Ne mogu da odolim da vas ne pitam, ovo nije vezano ni za popis 1991...
- Piše – posljednji...
- Pa posljednji.
- Danas je, koji datum?
- Ali posljednji ce biti... zašto baš ne piše 1991?
- Još jedna stvar...
- Zašto ne piše 1991?
- On je tada bio posljednji...
- Zašto ne piše...?
- Ja sam to dogovorio... veliki znacaj dajemo tome što se policija ravnomjerno rasporedjuje, tj. disperzija...
- Imamo mi to i sada...
- Samo 6% Bošnjaka i 1 % Hrvata je uposleno u policiji RS...
- Pa koliko ce ih biti?
- Ako budemo radili nece biti popisa...
- Hvala.
- Hvala što ste me malo saslušali.
- Bice prilike.
-----

KOMENTAR: Ovaj novinar je napravio intervju sa Silajdzicem manirom pravog profesionalca, kakve srecemo u vodecim TV kucama kao sto su CNN, ABC, CBS, NBC, FOX itd. U cemu je kvalitet? Kvalitet je u tome sto novinar nastoji da dodje "do dna" tj. do pune istine, za razliku od mnogih drugih "novinara" koji koriste intervju da se malo "jarane" sa politicarima.

Dakle, u ovom intervjuu, Silajdzic je potpuno raskrinkan, i on je svjestan toga, pa na kraju starim UDBA-skim manirom prijeteci "zahvaljuje", kada kaze da ga je Beciragic "saslusao" - kao eto novinar se ponio kao istrazitelj prema bespomocnoj zrtvi, Silajdzicu.

Silajdzic bi trebao znati de nije novinarova krivica sto je on ispade bespomocan. Novinar samo posteno radi svoj posao. Naime, da Silajdzic nije izdajnik, novinar mu ne bi mogao "pera odbiti".

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________


4. Miroslave Lajcak i izdajnici roda svoga

Zanimljivo je da ste u "potrazi" za ratnim zlocincima Karadzicem, Mladicem, tvorcima republike srpske, onima koji svjesno ocistise taj dio Bosne i Hercegovine od Bosnjaka i Hrvata dok istovremeno sve, pa cak i silom,
prijetnjama i lazima pokusavate sacuvati genocidnu tvorevinu. Ako nemislite da ono sto su oni zapoceli, a vi zavrsavate je rezultat Genocida, zasto ih onda "trazite"?

Zasto mislite da su oni ratni zlocinci, a eto vi ko niste? Kako je mogue da radite na istom cilju, a jedni bi se zvali zlocincima, a drugi miroljubcima?

Mislite da ste bolji od Karadzica i Mladica? NISTE!

Na zalost ovog naroda i citavog svijeta, vi ste gori od njih jer zavrsavate njihov ne doradjeni posao.

Cak ni presuda sramnog ICJ, da RS (njena policija, vojska i institucije) su direktno ukuljucene u GENOCID, vama ta cinjenica ne predstavi nista, kao da nikad nije ni izrecena.

Vi ste produzena ruka Milosevica, Karadzica i Mladica. Vi zlo ne kaznjavate, ne osudjujete, vec nagradjujete.

Masete nam clanstvom BiH u EU. Mi ne zelimo u takvu EU! Mi ne zelimo u EU koja dozvoljava genocid, nagradjuje agresora i kaznjava zrtvu. Mi ne zelimo u EU gdje se "cuvarima" Srebrenice odaju priznanja za "hrabrost" i
"uspjeh". Uspjeh?!

Vi ste olicje licimjerstva! Vasa djeca ce se stidjeti oca svoga. Vas grad Poprad, zemlja Slovacka i citav svijet ce vas pamtiti po zlocinu koji nanijeste neduznom Bosnjackom narodu.

U historiji bicete u istoj grupi s Hitlerom, Milosevicem, Bushom ...

Mi koji volimo ovu zemlju, NIKAD, NIKAD necemo odustati od njene nezavisnosti onakve kakvu je svijet priznao 1992. Mi cemo se boriti do poslednjeg pa makar to znacilo ratovati opet.

Izdjnike poput Tihica, Lagumdzije, Silajdzica... koji vam pomazu u legalizaciji GENOCIDNE treba pred sud za izdaju zemlje.

Za vas, pa gdje ce vam veca osuda nego to sto radite na ocuvanju onoga sto je GENOCIDOM stvoreno.

Zivjela Republika Bosna i Hercegovina!

Nadija
_______________________________________


5. BRITANCI FORSIRALI SLAJDZIC-DODIKOV "PROTOKOL"

Pise: Sven Rustempasic

Kao što znamo, projekt destrukcije RBiH, te kompenzacije velikosrpskom projektu je ¨sponzorirala¨ i Britanska obavještajna služba, a koristila je medju nama ubacene udbaše kao što su Izetbegovic, Silajdžic, itd. -- Evo, sada njihova propagandna služba u vidu agencije Reuters, upravo ¨obavještava¨ svijet na nacin na koji smo predvidili da ce podvaljivati: “Dodik i Silajdžic popustili pod pritiscima medjunarodne zajednice”, a to verbatum prenosi udbaška KBSA na svojoj Web stranici.

Naravno, Silajdžic je cijelo vrijeme suradjivao sa Britancima i sa KOS-om, u realizaciji ove kapitulacije i zadnjih ostataka države BiH, i sada ga i cetnici i Britanci ¨vade¨ ovakvom propagandom. Naravno, to smo objasnili time što je Lajcakov prijedlog bio bolji (makar i osakacen trogodišnjom sabotažom od strane i tzv. bošnjackih lidera) nego ovaj akt kapitulacije kojega je Silajdžic potpisao.

Pogledajmo ¨argument¨ da su se Dodik i Silajdžic prestrašili da bi ih medjunarodna zajednica mogla smijeniti -- a to je ubleha koju su ovih dana svi cetnicki i cetnicko-jatacki mediji poturali (¨Da li ce medjunarodna zajednica smjeniti Dodika i Silajdžica¨ bili su naslovi u sarajevskim medijima) -- uostalom, kao da je karijera, ¨fotelja¨ Harisa Silajdžica bitnija od opstanka države BiH, cek da je ta podmetaljka i istinita?!

Evo tog teksta:

__________________________________________


6. Reuters: DODIK I SILAJDŽIC POPUSTILI POD PRITISKOM MEÐJUNARODNE ZAJEDNICE

29. septembar 2007.

Dva najuticajnija politicka lidera u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik i Haris Silajdžic potpisali su u Sarajevu protokol dva dana pred istek roka koji im je postavio visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajcak.

Taj protokol oni su poslali Lajcaku, a time bi moglo da bude riješeno kljucno politicko pitanje u reformskim procesima u BiH, zakovano višemjesecnim politickim sukobima Sarajeva i Banjaluke.

"Danas smo postigli dogovor, i nadam se da ce to biti dovoljno da Evropska unija odluci da potpiše Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa nama," kazao je Silajdžic.

Protokol je potpisan nakon snažnog medjunarodnog pritiska i najava da bi medunarodna zajednica mogla nametnuti rješenje u slucaju da lokalni lideri ne uspiju da se dogovore u predvidenom roku.

Moguce je da su krupnu ulogu u rješavanju tog politickog pitanja imale i naznake da medjunarodni krugovi namjeravaju da smijene Dodika i Silajdžica u slucaju da reforma policije doživi potpuni krah.

Silajdžic je kazao da su on i njegov rival Milorad Dodik potpisali protokol o reformi policije koji je u skladu sa planom koji je ranije predložio Lajcak.

"Ovaj dogovor ne nudi odgovore na sva pitanja, ali mi želimo reformu policije i naravno reformu BiH," kazao je Silajdžic, koji je prethodno odbacio Lajcakov predlog kao neprihvatljiv.

"Da smo donijeli drugaciju odluku, to bi znacilo da smo protiv evropske buducnosti," dodao je Silajdžic.

Lajcakova kancelarija je potvrdila da je primila protokol koji ce prouciti relevantne institucije EU. Kancelarija je savjetovala oprez.

"Pozivamo sve da se uzdrže od tumacenja ovog dokumenta, jer samo Evropska komisija može dati mišljenje da li je ovaj sporazum u skladu sa tri evropska principa," kazao je za Rojters Lajcakov portparol.

U Protokolu stoji da ce policijska struktura odgovarati ustavnom uredjenju Bosne i Hercegovine, što bi trebalo da znaci ostanak policije Republike Srpske.

Zakonodavstvo ce, kako se navodi u tom dokumentu, biti regulisano na nivou BiH i nece biti politickog uplitanja u rad policije.

Na pitanje novinara da li policija RS ostaje, Dodik je rekao da ce lokalne policijske oblasti biti definisane u skladu sa postojecim zakonom i da je to ono što je ocekivao.

------------

KOMENTAR: Primjetimo da se Royters spustio tako nisko da i oni govore o pritisku svijeta, a vec danas je Silajdzic odustao od te lazi, sto mozete procitati u slijedecem clanku.

Medjutim, Royters potpuno ispravno tumaci da su Silajdzic i Dodik implicirali ostanak policije RS, kada su napisali da ce "policijska struktura odgovarati ustavnom uredjenju". Tu se vidi da je njima jedina briga kako da postignu sto vise za RS, ali da to uviju u nemusti jezik kojim ce Silajdzic moci nastaviti manipulisati Bosnjake.

M. B.
_______________________________________


7. SILAJDZIC PRIZNAO DA NIJE BILO PRITISAKA

Pise: Amar Delic

SARAJEVO, 11.10.2007. Gostujuci u 'Vijestima u 22' BHT, Silajdžic Haris je u istom danu dobio prostor od glavnih udbaških medija (Avaz, BHT) da ni od koga ometan pokuša prodati maglu. Naime, i Tihic i Lagumdžija su odbili ucešce u emisiji, naravno zato što bi lako provalili Silajdžica, a pošto sva trojica igraju u istom timu – to im nije u interesu. Sigurni smo da ce u narednim danima ipak, toboze "teska srca", njih dvojica lagano podrzati Silajdzicevu izdaju. Njihovo toboznje odbijanje je samo zauzimanje sto povoljnije pozicije da izdaju uspjesno proguraju u svojim strankama, kada dodje vrijeme. Naime, oni su Silajdzciju u Parlamentu FBiH vec pripremili teren 2 dana prije pakta ukinuvši osnov za postojanje ekspertnih komisija, jer su trazili da se Reforma policije provodi u "institucijama sistema", dakle, ne vise u Direkciji sastavljenoj od eksperata.

Znamo da je ta Direkcija bila jedina nada, jer je ona imala pravo da odlucuje vecinom glasova eksperata, ali su nasi UDBA-si postepeno eliminisali direkciju i sve vratili u pregovore tj, ponovo sve izlozili pravu cetnickog veta. Prije dva dana su i u Federalnom parlamenu i zvanicno dokinuli direkciju polcijskih eksperata, koju se Evropa teskom mukom izborila da bi se zaobisao veto iz RS.

Šupljaci decenije koje je zlotvor veceras prosipao su:

- "Ne smijemo dopustiti da nam propadnu krediti"
- "Sad ce Srbija biti primljena kao kandidat EU... pa necemo da ostanemo izolirani"
- "Americki Senat namjerava podijeliti Irak, pa da se nama to ne bi desilo..."
- "Napadi su retorika, isti su kao i kod amandmana kad smo bili nazivani grobari"
- "Neko je morao preuzeti odgovornost"
- "Ovo nije reforma policije, ovo je tek pocetak... da predjemo prag..."
- "Da smo unijeli rješenje Lajcaka za Srebrenicu, bila bi to samo opština, ali mi necemo rezervat mi hocemo regiju." (KRUNSKI DOKAZ IZDAJE – SAMO OPŠTINE, A NE TAMO NEKE "REGIJE", MOGU DONOSITI ODLUKE DA SE IZDVAJAJU IZ "RS"!)

Potom je nadahnuto nastavio tražiti od naroda da mu vjeruje: "Kod ustavnih promjena smo bili u pravu... i u ovom slucaju smo u pravu..." i "Pokazujemo Evropi da se možemo dogovoriti i da nismo nezreli."

Na pitanje Furtula Vanje, koja je kao nikada do sada bila izuzetno topla i prijatna prema "gospodinu doktoru Silajdžicu", da objasni kako je došlo do dogovora, on kaže: "Dogovarali smo se 4 sata i nismo se uspjeli sporazumjeti... i bila je opcija da izadjemo i kažemo nismo se dogovorili, još godina dana izgubljena... pa smo rekli OK..." (A POUZDANO ZNAMO DA JE PAKT BIO SPREMAN NEKOLIKO DANA RANIJE!)

Potom je priznao da niko iz medjunarodne zajednice na njega nikada nije pravio pritiske nego su mu oni samo govorili da im BiH više nije u fokusu. Dakle, cim je direktno upitan promjenio je jucerasnju pricu da je "morao potpisati".

Svoju izdaju u dva cina, ovaj fašista kome ni stotine hiljada pobijenih gradjna BiH nisu sveti, završio je tako što je danas narucio "telegrame podrške" od svojih aktivista, ali za razliku od Miloševica koji je "dobijao" stotine telegrama u jednom danu, njemu je pristigao tek jedan.

Cetnci su opet nasli nacina da pomognu Silajdzicu. U pomoc mu je ovaj put priskocio Ivanic svojim pozivom u emisiju, implicirajuci kako Silajdzic nije imao izbora. Kaze: "Nek bude jasno svima da niko iz RS-a nikada nece potpisati na ukidanje policije RS, niti cemo se vracati više na to pitanje, i niti ce iko ikada razvlastiti RS". Ali Silajdzic je imao izbora, mogao je ostati na poziciji Evrope, tj. ne otstupiti od tri evropska principa, pa nek se Dodikom nosi sa Evropom kojoj nije ispostovao dogovor, a kojega je usvojila i Skupstina RS.

Tako ce ovim, zapravo tek na papir pretocenim nesporazumom koji naizgled nista ne rjesava, ali nazalost pomaze cetnicima jer je to bio jos jedan veliki korak u pogresnom pravcu od reforme polcije, tj. jos jedan bosnjacki doprinos opstanku RS. Uz to sada se eto i Bosnjaci slazu da se ukida Direkcija za reformu, da se reforma ponovo vraca u "institucije sistema".

Na pitanje za gledaoce "Da li podržavate protokol Silajdžic-Dodik?", bilo je 55% DA i 45% NE. Dakle i poslije apsolutno jednostrane propagande u emisiji, ipak 45% ljudi nije "kupilo" izdaju.

___________________________________________


8. POTPISANI SPORAZUM O REFORMI POLICIJE JE LEGALIZACIJA GENOCIDA

30. septembar 2007.
Asocijacija žrtva genocida u Srebrenici:


Svaki sporazum koji u sebi ne sadrži odredbu da ce policijske snage u novoj strukturi policije BiH biti organizirane po popisu iz 1991. godine, za Asocijaciju žrtava genocida u Srebrenici je neprihvatljiv i kao takav predstavlja legalizaciju genocida i etnickog cišcenja na podrucju Srebrenice i BiH.

Asocijacija u subotu u saopcenju podsjeca kako je inicijativa za poseban status Srebrenice, u kojoj su ucestovale i žrtve srebrenickog genocida, zahtijevala posebnu policijsku oblast za podrucje gdje je pocinjen genocid.

"Pristajanjem na drugaciji oblik organiziranja policije u Srebrenici predstavlja nastavak agonije preživjelih žrtava genocida. Mi na to necemo pristati niti bilo kome dajemo legitimitet da to ucini u naše ime", naglašava se u saopcenju.

___________________________________________


9. HSS BiH ODBACUJE SILAJDŽICEV I DODIKOV PROTOKOL O REFORMI POLICIJE

Hrvatska seljacka stranka (HSS) BiH odbacuje protokol kojega su jucer u Sarajevu potpisali lideri Stranke za BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Haris Silajdžic i Miroslav Dodik.

"Silajdžic i Dodik mogu potpisivati protokole u ime svojih stranaka, ali ne u ime BiH, a osobito ne u ime Hrvata. U ime Hrvata to mogu ucini samo njihovi legitimno izabrani predstavnici", navodi se u priopcenju za javnost HSS-a BiH.

Iz te stranke upozoravaju kako se ponovno o sudbini Hrvata pokušava odlucivati na relaciji Banjaluka – Sarajevo.

HSS BiH tvrdi kako su Silajdžic i Dodik svojim izjavama nakon potpisivanja protokola jasno pokazali koliko drže do hrvatskih politickih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koje su s tim strankama u višestrukoj koaliciji.

HSS BiH razocaran je izjavama da je protokol dovoljan za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedu Europske unije i BiH, te da je protokol izmedu SNSD-a i SBiH protokol izmedu Europske unije i BiH.

(Fena)

____________________________________________


10. Majke Srebrenice: SILAJDZIC PROPUSTIO PRILIKU DA POMOGNE ZRTVAMA GENOCIDA

'Od jucer je sasvim jasno da je stalno pozivanje na presudu Medunardonog suda kojom je dokazan genocid u Srebrenici, bilo samo farsa. Prvu priliku kojom je mogao pokazati svoj odnos prema žrtvama genocida, gospodin je propustio..'

SREBRENICA - Na potpisani protokol lidera SNSD-a i Stranke za BiH Milorada Dodika i Harisa Silajdžica o reformi policije reagiralo je Udruženje gradana Srebrenicke majke iz Srebrenice.

U priopcenju koje potpisuje Hatidža Mehmedovic stoji: Mi obitelji žrtava razocarane smo i duboko uvrijedene odnosom bošnjackih predstavnika u vlasti koji su odlucili potpisati sporazum kojim se legalizira etnicko cišcenje i genocid.

Potpis na opstanak institucije koja je službeno obilježena kao pocinitelj genocida u Srebrenici je sraman. Bilo je to do jucer i mišljenje onoga koji je potpisao sporazum. Zaboravio je to samo da bi spasio svoju fotelju.

Pitamo se - Je li ga danas sramota? Od jucer je sasvim jasno da je stalno pozivanje na presudu Medunardonog suda kojom je dokazan genocid u Srebrenici, bilo samo farsa. Prvu priliku kojom je mogao pokazati svoj odnos prema žrtvama genocida, - gospodin - je propustio i svojim potpisom izbrisao policijsku oblast za regiju Srebrenica. Neka mu je to na sramotu, stoji u reagiranju Udruženja gradana Srebrenicke majke koje je potpisala Hatidža Mehmedovic.

29.9.2007.
Pincom.info
___________________________________________


11. "MAJKI SREBRENICE I PODRINJA": TIHIC JE NEDAVNO IZDAO SREBRENICU, A SADA KRITIKUJE SILAJDZICA?

Iako smo konstantno pratili sva previranja izmedju politickih subjekata, a koja se ticu reforme policijskih struktura BiH, cvrsto smo odlucili da ne reagiramo, ali nakon informacije koje smo posredstvom novinarke dnevnih novina "San" u toku dana dobili, a ticu se nekog sastanka tzv. srebrenickih udruženja sa clanom Predjedništva BiH Harisom Silajdžicem, ipak se moramo oglasiti i zauzeti svoj stav, iako mi nikad ni od koga nismo dobili bilo kakav poziv da bi imali pravo iskazati svoje vidjenje novonastale situacije

Naime, nepobitna je istina da nas je poslednji sadržaj dogovora Silajdžic – Dodik šokirao, ali nas je isto tako prije toga šokiralo saopštenje predjednika SDA, koji tobože staje u zaštitu inetresa Srebrenice.
U trenutku kad je Skupština opštine Srebrenica trebala donijeti legalnu i legitimnu Odluku o proglašenju Srebrenice distriktom BiH, licno je Sulejman Tihic posredstvom svojih poslušnika sabotirao donošenje Odluke.

Ibran Mustafic, Predsjdnik
___________________________________________


12. NEDAVNI VANREDNI GLASNICI

Lijepo tehnicki dotjerani posljendji Glasnici o Reformi polcije

http://republikabih.net/

Internacionalna izdanja Glanika

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

No comments: