Sunday, November 23, 2008

#500 VANREDNO IZDANJE: NE SMIJEMO PODLECI UCJENAMA IZ "RS"‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

22. oktobar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 500

SADRZAJ:

1. NITI BOSNA i HERZEGOVINA NITI EVROPA MOZE PRISTATI NA UCJENE IZ REPUBLIKE SRPSKE

2. Kovertirane neopozive ostavke politicara iz RS u organima BiH

3. Podsjecanje na Rezoluciju Evropskog parlamenta: BOSNI I HERCEGOVINI TREBA GRADJANSKI USTAV

4. TRAZI SE "NEPOTROSENI" IZDAJNIK

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. NITI BOSNA i HERZEGOVINA NITI EVROPA MOZE PRISTATI NA UCJENE IZ REPUBLIKE SRPSKE

Danas su BH mediji javili da je Dodikov SNSD ucijenio Lajcaka da ce srpski funkcioneri u organima BiH kolektivno podnijeti ostavke ako Visoki predstavnik UN-a u BiH, Miroslav Lajcak "U ROKU OD 10 DANA", ne odustane od mjera kojima se prekida blokada drzave BiH, a koje je on nedavno uveo, u skladu sa Bonskim ovlastima.

Sjetimo se da je sa usvajanjem Bonskih ovlasti Bosna i Hercegovina i de facto i de jure postala PROTEKTORAT UJEDINJENIH NACIJA.

Ovakva ucjena drzave BiH od strane "srpskih" poslanika se vec dogodila 1992. godine, s tim sto su tada bili spremni za agresiju i imali artiljeriju Srbije i Crne gore vec postavljenu oko BH gradova, a sada nemaju.

Bosna i Hercegovina je dosla u ovu tesku situaciju upravo zato sto se tada pristalo na ucjene paradrzave "Republike Srpske" kreirane od strane Srbije. AKO JE LEKCIJA NAUCENA, SADA NECEMO POKLEKNUTI NI PO KOJU CIJENU POD OVIM UCJENAMA, JER UCJENJIVAC UVIJEK IDE DALJE I TRAZI VISE.

PODSJECAMO BOSANCE I HERCEGOVCE, I CIJELI SVIJET, DA JE USTAV REPUBLIKE BiH SAMO SUSPENDOVAN U DAYTONU I AKO FUNKCIONERI RS NAPUSTE ORGANE BOSNE I HERCEGOVINE, ONDA OSTAJE REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

OVIM ZAPRAVO NESTAJE REPUBLIKA SRPSKA, A VRACA SE REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

Pri ovome ne smije se zaboraviti da Bosna i Hercegovina teorteski, otkako su uvedene Bonske ovlasti, VEC JESTE PROTEKTOPRAT I DA MI BOSANCI I HERCEGOVCI NEMAMO NIKAVIH PROBLEMA DA BiH BUDE PROTEKTORAT I U PRAKSI DOK SE NE STABILIZUJE SITUACIJE I DOK SE NE VRATI CIVILIZACIJA I NA GENOCIDOM OCISCENU POLOVINU BiH. DAKLE, NAROD BOSNE I HERECEGONINE OCEKUJE OD OHR-a DA NE POKLEKNE POD UCJENAMA, DA I U PRAKSI UVEDE PROTEKTORAT, DA SUSPENDUJE TRULE DAJTONSKE ORGANE I DA ORGANIZUJE IZBORE PO USTAVU REPUBLIKE BiH, CIME CE SE RESTAURIRATI USTAV DRZAVE KOJI JE SUSPENDOVAN NELEGALNIM SREDSTVIMA - UCJENAMA, AGRESIJOM I GENOCIDOM.

Ne smijemo pristati na ucjene, jer ovo je biti ili ne biti i za Bosnu i Hercegovinu i za Bosnjake kao narod, a i za autoritet Evrope. Ako Dodiku i njegovim zlocincima prodje ova ucjena onda nema vise Bosne i Hercegovine, onda nastaje haos i u Federaciji.

BOLJE PRIVREMENI DIKTAT EVROPE NEGO VJECITI DIKTAT REPUBLIKE SRPSKE.

ZIVJELA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

NACIONALNI KONGRES REPUBLIKE BiH
_____________________________________


2. Kovertirane neopozive ostavke politicara iz RS u organima BiH

V. POPOVIC

21.10.2007 20:29

BANJALUKA - Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata juce je donio odluku da ukoliko u roku od deset ne budu ispravljene odluke visokog predstavnika za BiH, kojima se krši Ustav BiH, svi predstavnici ove stranke u organima i institucijama BiH podnesu neopozive ostavke.


Ostavke su kovertirali srpski clan Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic, ministri i zamjenici ministara iz SNSD-a u Savjetu ministara BiH, te kadrovi SNSD-a u rukovodstvu parlamenta BiH.

GO SNSD odbacio je zahtijev za ostavku Milorada Dodika sa mjesta predsjednika stranke i premijera RS.

"Glavni odbor je odbio moju ostavku na mjesto predsjednika partije i predsjednika Vlade RS", kazao je Dodik i dodao da ce u narednim danima odluciti o daljim koracima.

GO SNSD konstatovao je da su odluke koje je u petak donio visoki predstavnik neustavne i zadiru u samu suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zakljuceno je da odluke visokog predstavnika obezbjeduju majorizaciju u buducnosti, generišu dugorocnu nestabilnost i upitnost same Bosne i Hercegovine.

"Stoga Glavni odbor traži da se u narednim danima obave razgovori i da se pokušaju promijeniti one stvari koje nisu u skladu sa Ustavom BiH kako bismo mogli da damo podršku odredenim funkcionalnim rješenjima", pojasnio je Dodik.

Glavni odbora SNSD-a podvukao je da ce ukoliko u narednim danima ne dode do promjene odluka, svi predstavnici imenovani i predloženi od strane SNSD-a u institucijama i organima BiH podnijeti neopozive ostavke.

Glavni odbor SNSD je odlucio da svi predstavnici ove stranke u parlamentu BiH, tacnije Predstavnickom domu i Domu naroda, dok se novonastala situacija ne riješi prisustvuju sjednicama, ali da ne glasaju ni za jedno rješenje ili odluku.

GO SNSD zakljucio je da je odluka visokog predstavnika devalviranje parlamentarnog života, da slabi povjerenje u parlamentarni život u BiH i samu BiH.

SNSD je zadužio svoj poslanicki klub da sazove što hitnije posebnu sjednicu Narodne skupštine RS koja bi trebalo da zauzme stav o ovim pitanjima.

GO SNSD je zatražio od odbornickih klubova u svim skupštinama opština da zakažu posebne sjednice skupština opština i daju svoje mišljenje sa stanovištva lokalnih zajednica.

"Kao demokratska politicka organizacija, clanica Socijalisticke internacionale smatramo da su zahtjevi visokog predstavnika o formiranju vijeca za koordinaciju stranaka nedopustivi, jer njegov mandat nije da utice na rad politickih partija u BiH", rekao je Dodik.

Glavni odbor SNSD istice da bi ukoliko bi bile realizovane odluke visokog predstavnika dovele do destabilizacije BiH.

Upitan, da li je moguce da se SNSD žali nekoj medunarodnoj instanci zbog posljednjih Lajcakovih odluka, Dodik je rekao da je to nemoguce, jer je medunarodna zajednica rekla da je Lajcak neprikosnoveni autoritet i da domace zakonodavstvo nema nikakve nadležnosti.

"Stoji nam jedino na raspolaganju mogucnost da podignemo tužbu protiv visokog predstavnika u BiH pred Medunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu", naveo je Dodik.

On je dodao da "postoji mogucnost da bude prikupljeno milion potpisa koji bi bili upuceni u Strazbur na odlucivanje".

Narušen dejtonski balans
Sama cinjenica da je ovim odlukama ukinuta bilo kakva kvota u odlucivanju parlamenta BiH u situaciji kada 24 Bošnjaka vec postoje u parlamentu BiH, a da su za vecinu potrebna 22 glasa, govorio o tome da se ne vodi racuna o balansu koji je postignut Dejtonskim sporazumom, rekao je Dodik.

"Mi ovaj put veoma ozbiljno mislimo. Spreman sam da podnesem ostavku na sve dužnosti koje imam kao vid protesta na ovakvo nedemokratsko, necivilizacijsko ponašanje", rekao je Dodik.

On je dodao da ce u narednim danima pokušati da razgovaraju sa predstavnicima medunarodne zajednice, a ako ne uspiju da promijene odluke ili saznaju da ih je nemoguce promijeniti, onda ce aktivirati ostavke.

Špiric: Poštovacu odluke GO
Nikola Špiric, predsjedavajuci Savjeta ministara BiH, u telefonskoj izjavi iz Vašingtona kazao je da ce poštovati sve odluke Glavnog odbora stranke.

"Odluke GO stranke i njene zakljucke cu da poštujem. Zakljucci su doneseni i mi cemo ih se pridržavati", kazao je Špiric.

______________________________________________


3. Podsjecanje na Rezoluciju Evropskog parlamenta: BOSNI I HERCEGOVINI TREBA GRADJANSKI USTAV

Podsjecamo na neke stavove iz jos uvijek vazece rezolucije Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, usvojene 2005te godine. Slijedi citat iz tadasnjeg "Online Glasnika":

Evropski parlament usvojio je (povodom deset godina od Daytona) rezoluciju kojom se vlasti u BiH pozivaju da prevazidju religiozne i etnicke podjele i usvoje ustavne promjene kojima ce se ojacati država i pojednostaviti politicki sistem, potvrdio je Ricard Fridman, glasnogovornik Evropskog parlamenta.

"Rezolucija je usvojena danas popodne, a podržana je skoro jednoglasno", dodao je Fridman.

Evropski parlament jucer usvojenom rezolucijom pozvao je Evropsku uniju da pojaca pritisak na vlasti BiH da ustavnim promjenama kreiraju efikasnu, transparentnu i stabilnu državu koja je sposobna usvojiti i primijeniti standarde EU.

"Deset godina nakon Dejtona cilj mora biti kreiranje samoodržive države sa funkcionalnim institucijama. Ustavnim promjenama moraju biti prevazidjene religijske i etnicke podjele, moraju biti uspostavljene jake državne institucije i pojednostavljen politicki sistem. Suverenitet mora pripadati državi i gradjanima, a ne vjerskim i etnickim grupama", piše u usvojenoj rezoluciji. Preporucili su novom visokom predstavniku Kristijanu Švarc-Šilingu da svoje ovlasti koristi samo za ohrabrivanje razvoja i demokratskih institucija u BiH.

"Podsjecamo politicke lidere da treba da provedu odluke o povratku izbjeglica i raseljenih lica, poštuju ljudska i manjinska prava te usvoje i primijene efektivne politike borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala i trgovine drogom, ljudima i oružjem", navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Rezolucija Evropskog parlamenta prvi je zvanicni dokument kojim neka od institucija EU poziva na ustavne promjene i daje jasne smjernice za ustavnu reformu. - Kraj citata.


______________________________________________


4. TRAZI SE "NEPOTROSENI" IZDAJNIK

SARAJEVO, 20.10.2007. Može se slobodno reci da je vecerašnji "Centralni dnevnik" bio najgori ikada. U klasicnom propagandistickom stilu pokušalo se politicki dokrajciti Tihica. Tihic je vec procitan od naroda kao izdajnik te je kao takav postao uteg u izdajnickom projektu. Zadatak likvidacije Tihica i inauguracije novog lidera SDA je dobio "nezavisni" medij Hayat, te se u Centralnom dnevniku obreo "babin" sin, Bakir Izetbegovic. Voditelj je veceras izgledao krajnje neprofesionalan - kako drukcije okarakterisati narucenog likvidatora. Vjerovatno je upravo Hadzifejzovic dobio ovaj zadatat jer su ostali "nezavisni" novinari davno potroseni. Tako je emisija pocela anketnim pitanjem: "Je li Tihic na Alijinom putu?", nastavila repriziranjem pokojnikovih uputstava sa samrtnicke postelje u zadnjem intervjuu kog je dao voditelju (naravno, prikazan je dio sa šupljarijama tipa "treba da budemo malo više Bosanci"), da bi kulminirala gostovanjem babinog sina poznatog po sumnjivim privatizacijama i bliskim vezama sa tajkunima.

Neki od bisera su bili:

- "Vi uvijek fino i o Tihicu, i Silajdžicu..." (PRAVECI PROSTOR BAKIRU DA "SAHRANI" TIHICA ŠTO JE ON POTOM I ISKORISTIO)

- "A što se ne biste vi kandidovali" (NAKON ŠTO SE BAKIR KAO "NECKAO")

- "Pa vi niste tako mladi, gazite 5-tu deceniju" (DA BI GA NACINIO "MUDRIM", POŠTO JE UPALILO JEDNOM S BABOM PA KONTAJU OPET CE)

Da je emisija bila totalno izrežirana vidjelo se i po tome što nijednom rjecju nije spomenut najbitniji dogadjaj iz protekle sedmice – oslobadjajuca presuda Generalu Seferu Halilovicu i sramotni docek gdje niko iz vlasti nije došao. Nakon nelogicnog, a masovnog obilježavanja 4-te (!?) godišnjice smrti dragog im pokojnika, postalo je jasno da se udbaši zapravo boje Generala kojem kao kontratežu vaskrsavaju pokojnika koji ga je u haške kazamate i bacio (nakon što ga nije uspio smaknuti kao što je pobio brojne druge patriote). Ali, da nije u pitanju obicni strah vec prava panika potvrdilo se veceras kad je licno Bakir lansiran ekspresno u - novog vožda.

Naime, potrošivši "Hareta", Lagumdjiju i Tihica UDBI je uistinu jedina preostala opcija – Bakir. Medjutim, i taj im je igrac na klimavim nogama pošto znamo kako se proveo na zadnjim izborima kad nije uspio uci ni u Predstavnicki dom Parlamenta (pa je utrpan u Dom naroda gdje ne bira narod vec stranke delegiraju). Tako da ako dodje do vanrednih izbora, "sin" nece biti ni blizu da ponovo omadjija narod. Sumnjamo da bi mu pomoglo i to što zadnjih godinu-dvije intenzivno izucava imitiranje pokojnikovog imidža: cešlja obrve kao ON, gestikulira kao ON, oblaci se jednostavno kao ON (zamislite veceras je došao u – dukserici!), govori narodski i poštapalicama kao ON pa cak naglašava i iste samoglasnike, njeguje veliku bradu da bi djelovao starije pa ga još i voditelj inace "babin naj novinar" predstavlja starijim nego što jeste...

Ova cirkuska predstava od emisije samo je jedna u nizu "provala" izdajnika jedine nase domovine, Republike BiH. Oni svoju blamažu tako samo uvecavaju, pošto su se na isti nacin kao i evo vlasnik "Hayata" Švrakic, prije njega prokazali i Avazov Fahro Radoncic i drugi medijski tajkuni od kojih "sin" inace ovih dana utjeruje dugove "ocu nacije" (zamislite besramlja – tako nazivati nekoga ko je tu istu naciju htio ukinuti pa još izmislio genocidnu "naciju" - Republiku Šumsku!). O tome da im propaganda nije upalila, svjedoci broj glasova u anketi: na sva cetiri podpitanja (varijante na temu "idemo smijeniti Tihica kome se vlast oslastila") ukupno je glasalo jedva–1300 gledalaca, i to neriješeno tj. sve su opcije dobile po nekoliko stotina glasova. Sjetimo se samo anketa iz vremena kada je narod odbacivao amandmane, kad je ucestvovalo i po 40.000 ljudi...

Saznali smo i razlog nenadanog hitnog odlaska Silajdzica u Banja Luku za Bajram kada je toboze sa Dodikom razgovarano o dovodjenju struje u izbjeglicka naselja?! Tolika zurba zbog necega sto nikoga nije brinulo 15 godina nam je bila sumnjiva, pa smo se malo raspitali. Pravi razlog sto su se toliko uzbihuzurili za Bajram je bio taj sto su SAZNALI DA CE LAJCAK UVESTI OVE MJERE, te su se sastali da razmotre njihove opcije, kako da pariraju Lajcaku, tj. Evropi.

Pogotovo je sramno to sto su "nasi" isli na noge Dodiku, i to radi spasavanja RS?! Eto, cetnici su docekali da im "Turci" dolaze na noge, kao sto su oni nekada morali ici na Portu, klanjati se Sultanu.

Da li je na tom sastanku dogovoreno da Silajdzic dodje u Ameriku krajem oktobra/pocetkom novembra, da nastavi lobirati tamo gdje je Alkalaj stao, to ne znamo, ali znamo da je odluka donesena i da se Silajdzic sprema za Ameriku. O Alkajevom sramnom lobiranju protiv Bosne i Hercegovine u Americi je pisala "Slobodna Bosna" i prenio "Online Glasnik" u proslom groju, 499.

Kao sto smo i pretpostavili Tihic i Lagumdjija pokusavaju lukavo da miniraju Lajcakove mjere, proglasavajuci ih da su iste kao propali ustavni amandmani. Medjutim, svi znamo da je Dodik usvojio amandmane, i da ih je smatrao velikim supjehom za RS, nije dao ni zarez da se promjeni, dok zbog ovih Lajcakovih mjera panicno ucjenjuje Evropu. Zaista su se Tihic i Lagumdjija jos jednom potpuno otkrili i zato izdajnici moraju hitno naci nekog ko jos nije potrosen. Na njihovu zalost, Bakir Izetbegovic ne popunjava uslove konkursa, jer je i on vec procitan kao izdajnik.

Najnovija vijest, nocas dosao Reis Mustafa Ceric u Dzamiju u Michiganu sa dva obezbjedjenja, i Americkim i Bosanskim. Zasto se Ceric toliko boji svojih dzematlija u Americi? Vjerovatno zato sto zna da je i on procitan.

Odzvonilo im je, i oni su toga potpuno svjesni, te prave kardinalne greske u panici!

Amar Delic, Sarajevo
Dr. Muahmed Borogovac

*********************************************************************

No comments: