Sunday, November 23, 2008

#499 RUSKO-SRPSKI KOLONIJALIZAM U FEDERACIJI SADA I OZAKONJEN!

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. oktobar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 499

SADRZAJ:

1. LAJCAKU JE NAROD DAO LEGITIMITET JER JE GLASAO ZA SILAJDZICA KOJI JE OBECAVAO UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA

2. Lajcak: Današnje mjere su pocetak procesa jacanja funkcionalnosti državnih Institucija

3. RUSKO-SRPSKI KOLONIJALIZAM U FEDERACIJI SADA I OZAKONJEN!

4. Slobodna Bosna: ¨KRAH SILAJDŽICEVE DIPLOMATIJE¨

5. Slobodna Bosna: ¨KO JE FRIZIRAO FRIEDOVE PORUKE SILAJDŽICU¨

6. KOMENTAR PRETHODNA DVA TEKSTA IZ SLOBODNE BOSNE

7. PRESS KONFERENCIJA NOVOG AMERICKOG AMBASADORA

8. CERICU, SILAJDŽICU I TIHICU PRIJETIO RUSMIN KADRISPAHIC, HODŽA IZ CHICAGA

9. Fata Orlovic nominirana za nagradu "Žena hrabrost"

10. MORAMO NACI PATRIOTE KOJE CE DIJASPORA PODRZATI

11. I u Sandzaku vrijedi jednakost SDA=UDBA

12. OBAVJESTENJE O WEB STRANICAMA NKR BiH

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. LAJCAKU JE NAROD DAO LEGITIMITET JER JE GLASAO ZA SILAJDZICA KOJI JE OBECAVAO UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA

Lajcakova zasluga u ovom preokretu je ogromna. Medjutim, iza ovoga stoji i Evropa jer Lajcak ne bi mogao krenuti u ovako nesto krupno bez podrske Evrope. Ove Lajcakove mjere su rezultat nedavnih njegovih "konsultacija" u Briselu. U svakom slucaju, ako ovo uspije, Lajcak ce ostati zapamcen za sva vremena kao spasilac drzave Bosne i Hercegovine, covjek koji je uspio ujediniti drzavu koju su Alija, Haris i slicni podijelili.

Nemojmo misliti da je Lajcak svemocan, bez obzira sto Evropa stoji iza njega. Pravila igre su takva da u svijetu nista nije trajno, ako nije izboreno od samoga naroda.

Pa mi smo jednom vec dobili drzavu. Tito nam je ujedinio BiH 1943. kada su je 1939. Cvetkovic i Machek podijelili. Tito je bio otac Republike BiH. Bijedic, Pozdreac, Mikulic, Muhic i ostali BH patrioti iz Titovog vremana su se izborili za njenu ravnopravnost i drzavnost u federativnoj Jugoslaviji. Svijet nam je tu drzavnost Republike BiH priznao 1992. Nazalost, mi nismo znali cijeniti vrijednost tog dragocjenog poklona.

Mi, narod Bosane i Hercegovine, nismo bili zreli i ponasali smo se kao nezrelo djete koje ima u rukama skupocjenu vazu i ne zna cijeniti njenu vrijednost, tj. razbili smo "vazu", jer smo dozvolili agentima UDBE da nas prevode zedne preko vode, svih ovih 15 godina, otkako su likvidirali Pozderce i krenuli u unistenje Republike BiH.

Nemojmo misliti da su izdajnici porazeni sa ovim Lajcakovim potezom. Vidjecemo kako ce se Silajdzic, Tihic i Lagumdjija sada prilagoditi i podmuklo djelovati protiv Lajcakovog plana.

Sreca je da nije vise sve u njihovim rukama. Naime, poslanici u Predstavnickom domu Skupstine BiH ce vjerovatno biti izlozeni pritisku obje strane, Lajcaka, tj. Evrope, koja zeli da naporavi funkcionalnu drzavu BiH, sa jedne strane, a cetnickih sluga sa druge, Silajdzica, Lagumdjije, Tihica, Bakira Izetbegovica, Mustafe Cerica itd. (ima izdajnika pasa).

Medjutim, na muci se poznaju junaci. Za svakog poslanika pojedinacno otvorimo "cetvere oci". Sada ce se pokazati ko je covjek, a ko necovjek, ko je patriota, a ko ce slusati Silajdzica, Tihica, Lagumdjiju i glasati zajedno sa cetnicima protiv Lajcakovih prijedloga kojima se ukida entitetsko glasanje i pravi funkcionalna evropska drzava Bosna i Hercegovina.

NE ZABORAVIMO, OVO STO RADI LAJCAK JE UPRAVO ONO ZA STA JE NAROD GLASAO KADA JE OGOROMNOM VECINOM IZABRAO SILAJDZICA JER JE OVAJ OBECAVAO UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA. SILAJDZIC JE SLAGAO, ALI TAJ GLAS NARODA SE JOS BROJI, TAJ GLAS NARODA DAJE LEGITIMITET OVOM LAJCAKOVOM POTEZU.

Ne treba se plasiti prijetnji oruzjem iz RS. To su prazne prijetnje, nema vise JNA, a nemaju cetnici vise ni vojske. I onda kada su nas iznenadili potpuno nenaoruzane nisu nas mogli poraziti, nego su ih Alijini potpisi spasili kada je herojska Armije Republike BiH dosla pred Banja Luku. Cetnicki genocid nad civilima nije vojna pobjeda, nego zlocin zbog kojega jos nisu kaznjeni. Uostalom, dostojanstveni narodi ratuju za svoju slobodu, radije nego da budu roblje. Nemamo pravo odreci se ovakvog poklona Evrope zbog praznih prijetnji iz RS.

Lajcaku, kao i rijetkim patriotima u BH vlasti sada treba sva nasa podrska. Svako kome je stalo do Bosne i Hercegovine mora se sada angazovati, mora naci nacina kako da pomogne domovini, da i ovaj skupocjeni poklon ne razbijemo. U tom slucaju bi posljedice bile zaista pogubne - jer svijet bi zakljucio da mi nismo drzavotvoran narod, da nismo dosegli taj nivo civilizacijske svijesti sa kojim bi bili u stanju sacuvati drzavu. Tada bi vjerovatno svi digli ruke od nas i pustili cetnike i cetnicke agente da nas komadaju i pljackaju do potpunog nestanka drzave BiH i vjecitog ropstva ispod "Republike Srpske".

Slijedi vijest o Lajcakovim mjerama.

______________________________________________


2. Lajcak: Današnje mjere su pocetak procesa jacanja funkcionalnosti državnih Institucija

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajcak danas je objavio prve mjere koje ce omoguciti bolju funkcionalnost državnih institucija. Pojašnjavajuci svoje odluke na pres-konferenciji u Sarajevu, visoki predstavnik je kazao da je zbog nemogucnosti pronalaženja dogovora i rješenja rad institucija BiH blokiran. Odluke se ne donose, a zakoni ne usvajaju.

Naveo je da su u posljednih 12 mjeseci u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojena samo tri nova reformska zakona, od kojih je samo jedan u vezi s EU integracijama. Jasno je da državni sistem ne funkcionira kako treba i moramo ga osposobiti, dodao je.

Visoki predstavnik je, kao prvu mjeru, donio izmjene i dopune Zakona o Vijecu ministara BiH, kojima ce biti olakšano odlucivanje u ovoj državnoj instituciji.

Jedna promjena se odnosi na pravilo o kvorumu, prema kojem sjednica Vijeca ministara može biti održana kad god je prisutna vecina njegovih clanova.

Druga promjena se odnosi na proces donošenja odluka. Naime, odluke o odredenim pitanjima mogu se donijeti vecinom glasova prisutnih clanova i koji glasaju, a takva prosta vecina za konacnu odluku treba ukljucivati samo po jednog predstavnka svakog konstitutivnog naroda, a ne dva kako je to dosad bio slucaj.

Kako je pojasnio Lajcak, vlada ce moci donositi odluke, cak i ako manjina ministara odluci da ne prisustvuje sjednici. Na taj nacin ce sistem funkcionirati i u ovako narušenom politickom ozracju.

Ministri ce i dalje biti u mogucnosti da glasaju za ili protiv odluka, ali ce morati doci na sjednicu da bi to ucinili, kazao je Lajcak, dodajuci da ova odluka i dalje poštuje pravo svakog konstitutivnog naroda da u opravdanim slucajevima može štititi svoj vitalni nacionalni interes.

Druga mjera visokog predstavnika je zahtjev zajednickom kolegiju Parlamentarne skupštine BiH da do 1. decembra usvoje izmjene i dopune Pravilnika o radu oba doma parlamenta.

Prva izmjena koju traži odnosi se na oblast "entitetskog glasanja. Ustav propisuje da vecina glasova za donošenje odluke podrazumijeva najmanje i jednu trecinu glasova predstavnika izabranih s teritorije svakog entiteta.
Postojeci poslovnici o radu to tumace kao jednu trecinu izabranih zastupnika iz svakog entiteta, umjesto trecine onih koji glasaju iz svakog entiteta.

Izmjene moraju riješiti i pitanje kvoruma za održavanje sjednice Predstavnickog doma BiH. Ustav utvrduje kvorum kao vecinu svih clanova ovog doma - 22 od 41 zastupnika.

Prema postojecem Poslovniku, postoji dodatni zahtjev da sjednici prisustvuje najmanje 10 clanova iz FBiH i pet clanova iz RS-a. To tumacenje dozvoljava malom broju clanova da sprijeci održavanje sjednice Doma, tako što ne dode na posao. To jednostavno ne može da se tolerira, istaknuo je visoki predstavnik.

Treca izmjena koja se zahtijeva odnosi se na uklanjanje birokratskog mehanizma odlucivanja u kolegijima domova Parlamentarne skupštine BiH.

Ustav propisuje da je uloga predsjedavajuceg i njegovih zamjenika da, radeci kao komisija, nastoje postici saglasnost o odluci koja nije mogla dobiti tzv. entitetsku vecinu. Medutim, prema postojecem Poslovniku, nakon uskladivanja Kolegij vraca zakon parlamentu na još jedno glasanje u prvom krugu.

Ovo je birokratski mehanizam odgadanja, koji je vec napravio zastoje pri donošenju zakona o zabrani negiranja genocida, o poljoprivredi, o vinu, te izmjena i dopuna Zakona o privremenom raspolaganju državom imovinom, navodi Lajcak.

Ukoliko ove izmjene i dopune ne budu usvojene do 1. decembra, visoki predstavnik je najavio da ce iskoristiti ovlasti i sam ih nametnuti.

Trea mjera koju je donio je poziv politickim liderima za uspostavu sistema bolje koordinacije izvršne i zakonodavne vlasti. Rijec je o uspostavi strukturiranog mehanizma u koji ce biti ukljuceni svi koalicioni partneri i predstavnici institucija.

Ovim se želi osigurati bolja koordinacija aktivnosti u okviru provodenja reformi te pronaci kompromis koji osigurava zajednicke stavove i interes.
Lajcak ce detalje ovog mehanizma iznijeti u pismu liderima stranaka koje su formirale vladajucu koaliciju na nivou BiH.

Ove mjere su, kako je najavio visoki predstavnik, pocetak procesa kojim ce nastaviti raditi na efikasnoj provedbi Daytonskog sporazuma i jacanju funkcionalnosti države.

One nisu usmjerene protiv nijednog naroda ili entiteta, te se njima ne ukidaju nicije ovlasti. Sve je potpuno u skladu s Ustavom BiH, naglasio je.

Pojasnio je da je ovaj prvi set mjera "dobronamjeran" i da traži ozbiljno ponašanje politicara prema njima. U suprotnom, najavio je mogucnost daljnjeg korištenja bonskih ovlasti, odnosno smjene odgovornih.

Lajcak je naglasio da medjunarodna zajednica ne može smatrati svoju misiju završenom sve dok se u BiH ne dese promjene u pravcu stabilnog, evropskog, demokratskog i multietnickog društva.

On je takoder ocijenio poraznom cinjenicu da politicki lideri nisu uspjeli postici dogovor o reformi policije zbog cega je evropski put BiH blokiran.

-Ne može niko da se natjera da ide evropskim putem, to je protiv filozofije evropske integracije. Sve dok domaci politicari ne odluce da žele da vas vode tim putem, taj put ostaje za vas zatvoren, iako je Evropa spremna i ceka, poruka je visokog predstavnika.
________________________________________________


3. RUSKO-SRPSKI KOLONIJALIZAM U FEDERACIJI SADA I OZAKONJEN!

Pise: Amar Delic

SARAJEVO, 15.10.2007. U današnjem Avazu preko cijele strane izašao je oglas Ministarstva finansija FBiH kojim se obavještava javnost da se donosi novi zakon o porezu na dobit. Ne bi bilo neobicno da je rijec o redovnoj javnoj raspravi, ali nije. O cemu je ipak rijec?

Medju izlistanim "Olakšicama koje se ukidaju" sve su same poreske olakšice koje su do sada uživali MALI ulagaci, npr. poduzeca stranih lica od kojih je logicno najviše iz naše - dijaspore, ili npr. olašice za NOVOOSNOVANA društva kojima se tako pomagalo dok "ne stanu na noge". Novim zakonom to se sve – briše! A da vidimo sada šta to kao, "dobivamo"?

U stupcu nasuprot pomenutog, pod naslovom "Nove olakšice", baš onako kako nam je Tihic podvaljivao nekakve svoje "planove u 3 tacke" od kojih je uvijek ona zadnja bila najbitnija, a izdajnicka, tako je i u ovom oglasu najbitnija zapravo – zadnja "nova olakšica": OSLOBADJA SE POREZA NA DOBIT FIRMA OSNOVANA VAN TERITORIJA FEDERACIJE, A U BiH, KOJA DOBIT OSTVARI POSLOVANJEM NA TERITORIJI FEDERACIJE!

Pazite: osim što su ono najbitnije strpali na dno liste, još su izbjegli reci da se olakšica odnosi ISKLJUCIVO na firme registrovane u – "RS"-u! Medjutim, ta zadnja tacka je usko povezana sa predzadnjom, (pa postaje ocito što su i jedna i druga namjerno skrivene na dnu liste) gdje se navodi i da se firma oslobadja poreza na 5 godina ako za to vrijeme u FBiH investira preko – 20 miliona KM! Dakle, u tom grmu leži zec – novi udbaški projekat glasi: na svaki nacin destimulisati dijasporu i tako je onemoguciti da kroz mala ulaganja obezbjedi odrziv povaratak i postane bitan ekonomski faktor u razvoju zemlje, a umjesto dijaspore ojacati velike korporacije koje ispunjavaju sljedece kriterije: (a) imaju ogroman kapital koji naši dijasporci uglavnom dojucerašnje izbjeglice nemaju, (b) imaju inostranog vlasnika, i (c) registrovani su u BiH, ali ISKLJUCIVO na podrucju RS-a. Pa ko odgovara gornjem opisu? Pa jedino Srbijanske i Ruske kompanije registorvane u RS poput Dodikovih jataka koji dovlace svoju prljavu tehnologiju, registrujuci predstavništva po RS-u!

Da se radi o ujdurmi muslimanskih cetnika infiltriranih medju "bosnjacke federalne poslanike" ukazuje i to da nam je i ovo neprijatno iznenadjenje zapakovano za Bajram bas kao i tolike druge podvale i napadi, ukljucujuci i sam pocetak agresije, na Bajram 6. aprila 1992. To su "otisci prstiju" protagonista zlocinackog velikosrpskog projekta, bez obzira sto se ovaj put kriju iza imena Haris, Sulejman, Zlatko....

Ovim PRAVIM KOLONIJALNIM ZAKONOM U FBIH "muslimanski" udbaši, potpomognuti "Hrvatinama" iz oba HDZ-a omogucavaju ruskim i srpskim tajkunima da ekonomski ovladaju Federacijom, a time u potpunosti Bosnom i Hercegovinom.

Pedeset godina je trebalo mnogo vecim narodima Poljacima, Nijemcima, Cesima, Slovacima, Madjarima, Rumunima itd. da se oslobode ispod Ruske cizme, a mi sada dobrovoljno hrlimo u to ropstvo pod Rusima i Srbima, kojega se nikada necemno osloboditi. Prije ce nas sve pobiti, kao npr. Cecence, nego se odreci Bosne kada jednom puste korijenje, a sto im mi omogucavamo ovakvim zakonima.

Eto zasto se Dodiku i Silajdzicu ne zuri u Evropu, oni imaju druge planove, oni nam dovode Rusiju radije nego Evropu u Bosnu i Hercegovinu. A tome se ne treba cuditi, UDBAsi su uvijek bili naklonjeni Rusiji.

________________________________________________

4. Slobodna Bosna: ¨KRAH SILAJDŽICEVE DIPLOMATIJE¨

Piše: Asim Metiljevic, ¨Slobodna Bosna¨, 11. oktobra, 2007.


.....¨Usprkos vrlo jasnim i višestruko ponovljenim upozorenjima briselskih zvanicnika da bez reformirane policije EU i ne pomišlja s BiH zakljuciti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Silajdžic je odlucio pokrenuti ¨diplomatsku ofanzivu¨ kako bi evropske zvanicnike ubijedio da odustanu od postavljenog uvjeta, odn. da reformu policije gurnu pod tepih, odlože za neko ¨bolje vrijeme¨ i da jednostavno prilagode njemu i njegovom partneru Dodiku - kada se vec njih dvojica ne mogu prilagoditi evropskim zahtjevima!

U nekoliko navrata ranije Silajdžic je ovaj prijedlog testirao pred Visokim predstavnikom Miroslavom Lajcakom, ali kako je svaki put dobivao jednako odrješit i cvrst odgovor (¨reforma policije je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju¨), odlucio je ¨preskociti¨ Visokog predstavnika i za svoju originalnu ideju pridobiti Lajcakove politicke šefove u Briselu i Vašingtonu. Najprije je u Vašington poslao šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja, ali njegova americka ekskurzija okoncana je potpunim fijaskom: tokom punih šesnaest dana koliko se o državnom trošku smucao po Vašingtonu, Alkalaj je jedva uspio dobaciti do Daniela Frieda, pomocnika americkog državnog sekretara za odnose sa evropskim i evroazijskim zemljama, koji medutim nije pokazao ni najmanje razumijevanja za Alkalajeve i Silajdžiceve ideje s izvrdavanjem reforme policije. Dapace, Fried je Alkalaja upoznao s notornom cinjenicom da je Brisel, a ne Vašington, adresa za reformu policije koja se, kako je poznato, treba uskladiti s tri evropska (a ne americka!) principa. Alkalaju je jasno receno kako Vašington po prirodi stvari nije pozvan da tumaci evropske principe niti pak može odredivati uvjete koje BiH mora ispuniti kako bi s Evropljanima sklopila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Dan-dva nakon povratka iz Amerike, Alkalaj je po Silajdžicevom nalogu ponovo krenuo na put. Ovoga puta njegovo odredište bio je Brisel, gdje se nakon bezuspješnih pokušaja da isposluje sastanak s nekim od glavnih politickih bosova na koncu uspio susresti s direktorom za vanjske i politicko-vojne odnose Vijeca EU, Robertom Cooperom. No, i u Briselu, kao i prethodno u Vašingtonu, Alkalaju je urucena precizna i jasno srocena odbijenica. S puno razloga, Alkalajev domacin Cooper insistirao je da nakon sastanka usuglase tekst saopcenja za medije kako bi se suzio prostor za manipulacije, poput onih koje su se pojavile nakon Alkalajevog susreta sa Danijelom Friedom (pogledati dole anterfile sa str. 9, izdanja S.B. od 11. oktobra, 2007, naslovljen ¨Ko je frizirao Friedeove poruke Silajdžicu¨).

U vrlo kratkom tekstu saopcenja navedene su rijeci Alkalajevog sugovornika Coopera koji je rekao da ¨reforma policije mora biti uradena¨ i da ¨nema alternative¨.

Istovremeno s Alkalajevim odlaskom u Brisel, Haris Silajdžic se uputio u Ljubljanu nastojeci u svoju diplomatsko-politicku akciju uvuci i slovenskog šefa diplomatije Dimitrija Rupela ....¨ itd. -- kraj citata.

---
Anterfile iz S.B.:

Nemušta manipulacija americkom podrškom

5. Slobodna Bosna: ¨KO JE FRIZIRAO FRIEDOVE PORUKE SILAJDŽICU¨

Nakon susreta Svena Alkalaja s Danielom Friedom, u ¨Dnevnom Avazu¨ dva dana zaredom objavljeni su tekstovi u kojim se tvrdilo kako je Fried podržao protokol Dodika i Silajdžica, te kako je pohvalio njihovu spremnost na kompromis i dogovor.

Nakon povratka iz Vašingtona, Alkalaj je bio primoran ograditi se od ovih tekstova ali, kako bi sacuvao medijsku naklonost ¨Avaza¨, u demantiju je napisao da su navedene manipulacije objavljene ¨u nekim pisanim medijima u BiH¨! Kako nezvanicno doznajemo, manipulacije objavljene u ¨Avazu¨ je demantovao nakon konsultacija sa americkom Ambasadom u Sarajevu koja je službenom linijom dobila detaljne informacije o sadržaju razgovora Svena Alkalaja i Daniela Frieda, a koji, kako i Alkalaj priznaje, nisu bili ni nalik onom što je objavljeno u ¨Dnevnom Avazu¨. Ostalo je medutim nejasno jesu li tekstovi u ¨Avazu¨ nastali u dosluhu sa ministrom Alkalajem ili su pak plod Avazovog tradicionalnog nastojanja da medijski kreira poželjne dogadaje, makar stvarnost bila dijametralno suprotna. – kraj citata.
---

6. KOMENTAR PRETHODNA DVA TEKSTA IZ SLOBODNE BOSNE

Odbijajuci da prime BiH u Evropu dok ne provedemo reformu policije u skladu sa evropskim principima, Evropljani vrse pritisak na RS da pristane na istinsku, a ne neku kozmeticku reformu policije.

Evropa nama pokusava pomci jer Evropa tako vrši pritisak na RS. Medjutim, umjesto pritiska na RS, Silajdžic je izabrao da vrši pritisak na Evropu u korist Republike srpske – tako da se on naspram EU i SAD pojavljuje kao cetnicki advokat koji EU i SAD ubjedjuje da odustanu od zahtjeva za istinskom reformom policije i prihvate velikosrpsku kvazi-reformu, kojom ce samo prevariti Bošnjake i napraviti zajednicku umjesto jedinstvene policije, odn. ozakoniti policiju RS.

Tako su nas prevarili kod reforme vojske. Reformom vojske BiH su napravili samo ZAJEDNICKU, A NE JEDINSTVENU VOJSKU; tj. napravili su neku labavu vezu izmedju tri etnicke vojske, cime su samo legalizovali cetnicku vojsku koja ima pravo da se razdruži kad god hoce, s tim što je to sada legalna vojna sila, dok je prije "reforme" bila genocidna vojska RS!

U pokušaju da legalizuju policiju RS, agenti UDBE infiltrirani u sve pore BH društva -- a ovaj put se radi o Harisu Silajdžicu i Fahrudinu Radoncicu -- falcifikovali su cak i izjavu clana Americke administracije Daniela Frieda, ali je Silajdžicev ministar Alkalaj bio u stvari (indirektno) primoran od strane Americke ambasade u Sarajevu, da javno demantuje tu manipulaciju sa izjavama Frieda.

Sjetimo se da smo u Glasniku broj 496 uhvatili u falsifikatu drugog agenta udbe, Esada Krcica sa web stranice Bosnjaci.com, koji je falcifikovao clanak Reutersa da bi dao Silajdžicu alibi da je tobože bio prisiljen od svijeta da potpiše Protokol sa Dodikom.

Ovo postaje veoma interesantno. Naime, kako ce oni prodavati izdaje narodu, ako narod shvati da nema nikakvih pritisaka svijeta da se to radi, da je u pitanju samo njihova manipulacija kojom stvaraju privid pritiska svijeta, da bi oni imali pokrice zbog svojih udbaških aktivnosti na podjeli države.

Nevjerovatna je odanost cetnickog agenta Silajdžica njegovim gospodarima u UDBI.

Sven Rustempasic, dipl. ing.
Dr. Muhamed Borogovac
___________________________________________________________


7. PRESS KONFERENCIJA NOVOG AMERICKOG AMBASADORA

Na press konferenciji u Sarajevu, novi Americki ambasador English, rekao je da ¨njegova Vlada potpuno podržava tri evropska principa po pitanju reforme policije¨. Na pitanje da li mu je važnija reforma policije ili reforma ustava, Ambasador nije napravio razliku izmedju ove dvije stavke, nego je odgovorio da je ¨prioritet SAD da BiH postane funkcionalna, efikasna država, sposobna da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim integracijama; te ce SAD uciniti sve što je neophodno da pomogne državu na tom putu¨.

Naglasio je da su SAD podržale i podržavaju BiH na putu ka EU, te je ponovio da povodom policijske reforme bh. lideri trebaju ¨postici dogovor na bazi tri evropska principa¨, dodajuci da oni to, nažalost ¨nisu ucinili¨, ujedno izrazivši nezadovoljstvo sadašnjim politickim liderima. Ambasador English je rekao da je spreman u buducnosti suradjivati sa bh. politickim liderima koji gledaju ¨unaprijed¨.

Ambasador SAD je rekao i to da Visoki predstavnik sada treba poduzeti mjere po pitanju reformi, pri cemu ce ga Americka administracija, odn. Ambasador osobno, potpuno podržati.

Sven Rustempasic, dipl. ing.

_________________________________________


8. CERICU, SILAJDŽICU I TIHICU PRIJETIO RUSMIN KADRISPAHIC, HODŽA IZ CHICAGA

Magazin ¨SAFF¨, koji izlazi u Sarajevu, u bajramskom broju od 5. oktobra, 2007., na naslovnoj strani najavljuje:

¨Otkrivamo: Reisu Cericu, Silajdžicu i Tihicu prijetio Rusmin Kadrispahic, hodža iz Chicaga¨.

Na toj naslovnoj strani u krupnom se planu uslikan pojavljuje, te je tituliran velikim slovima, ¨Reisul-ulema IZ u BiH, dr. Mustafa ef. Ceric¨.

Ne mozemo, a da se ne slozimo sa sustinom izjave efendije Kadrispahica.

Jedino nam se ne svidja sto upotrebljava rijec "seljak", u pejorativnom znacenju. Mi nikome ne zamjerimo ako je sa sela, nego jedino ako je zlocinac, izdajnik, lazov ili lopov. Osim toga, ne mislimo da Silajdzic, Tihic i Ceric "prodaju" drzavu zbog fotelja, nego zbog srpstva, u koje su davno asimilirani i zbog cega su odavno bili regrutovani u UDBU.

Sa svim drugim sto je rekao efendija Kadrispahic slazemo se jer on je zaprijetio da ce raskrinkati izdajnike, a mi to radimo vec 15 godina.

Sjetimo se Gosp. Kadrispahic je, revoltiran sto su nasi politicari "prodali" dobrovoljce Armije Republike BiH koje sada istejeruju iz BiH, prijetio da ce objaviti kompromitujuce snimke izdajnika Cerica, Tihica i Silajdzica.

Slijedi izjava iz SAFF-a od 5. oktobra, 2007. str. 6, citat:

U medjuvremenu smo saznali pravo ime koje se krilo iza nicka Hattaba, autora spornih snimaka, covjeka koji je uputio prijetnje Cericu, Tihicu i Silajdžicu. Radi se o Rusminu Kadrispahicu (1972), imamu iz Zavidovica. Prije deset godina završio je medresu. Sada živi i radi u Chicagu.

... citam ovih dana rasprave u vezi s bracom, njihovu neizvjesnost, a svi šute kao zaliveni, pogotovo naši predstavnici, koji su, može se reci, nas prodali za onu fotelju u kojoj sjede.

I dodjem na ideju da zaprijetim snimcima, a ne fizickom prijetnjom bilo koje vrste. To se mora naglasiti. Vidim da mediji žele prikazati kako se prijetilo odstrelom, i tu završavaju pa se može steci totalno pogrešan utisak. Vidim da to dovode u vezu sa terorizmom, pa ne znam od kada je terorizam postavljanje kompromitirajucih snimaka. Ili ce se definicija terorizma širiti kad su muslimani u pitanju. Zaista neshvatljivo. Želio bih prouciti braci da su budale, a ja bih bio spreman kada bi to bilo moguce da se odreknem bh. državljanstva i da svoje pravo na njega dam Abu Hamzi, Aimanu ili nekom od brace.

Papcima iz SIPA-e porucujem da se pobrinu oko sebe, jer u njihovom rukovodstvu sjede likovi odgovorni za ratne zlocine i terorizam nad civilima. Ali vrana vrani oci ne vadi. Neka likovi iz SIPA-e poduzmu operativne akcije i neka uhvate ratne zlocince Karadžica i Mladica, koji uživaju sav komoditet ovog svijeta, dok se tamo nekakva jadna SIPA bavi glupostima sa YouTube.

... sloboda govora i demokratija, za koju se navodno borimo, daje mi za pravo da objavim šta želim.

Ili ste toliki seljaci pa ne znate šta se sve može naci na YouTube, o mnogim predsjednicima pa i o Bushu, dok su haman naš Hare, i gargamel Tihi, te Cera, nedodirljivi. Vidim Karadžic piše knjige i honorare od tih knjiga pred vašim nosom dobija na ruke, a vi koristite svaku, pa i onu najbezazleniju priliku da ako nešto dolazi od muslimana, da je ozbiljno i teroristicki akt.

Više od pola vas u SIPA-i ste teroristi koji su cinili zlocine ili štitite one koji su to radili, a bavite se YouTube-om …. Allahova srdjba i kazna neka je na munafike i katile.
– kraj citata

Sven Rustempasic, dipl. ing.
Dr. Muhamed Borogovac
_____________________________________


9. Fata Orlovic nominirana za nagradu "Žena hrabrost"

Autor: A. Hadžic

18.10.2007. 11:10 Predstavnici Ambasade SAD u BiH prekjucer su posjetili Fatu Orlovic u Konjevic-Polju, gdje su je obavijestili da ce ona biti jedina žena iz BiH nominirana za prestižnu americku nagradu "Žena hrabrost", koja se povodom 8. marta, Dana žena, dodjeljuje u SAD.

- Ambasade SAD u svim zemljama svijeta svake godine nominiraju po jednu ženu iz te zemlje za nagradu "Žena hrabrost". Nominacija Fate Orlovic velika je podrška njenoj borbi za pravo na privatnu imovinu - kazao nam je Refik Begic, savjetnik potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe za pitanja RS.

Osnovni razlog zbog kojeg je Ambasada odlucila nominirati Fatu Orlovic jeste njena dugogodišnja nenasilna borba i upornost za povrat svoje imovine, cime je, kako je ocijenjeno, postala simbol povratka u BiH.

Prema propozicijama za dodjelu nagrade, od ukupnog broja nominiranih žena iz Evrope bit ce izabrana samo jedna koja ce uci u najužu selekciju od šest žena iz drugih krajeva svijeta, a od kojih ce samo jedna biti proglašena najhrabrijom. Nagradu ce uruciti državna tajnica SAD Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice).

Borim se zakonom

- Hvala Amerikancima što misle da sam ja hrabra žena, ali ja se samo borim za svoje. Borim se za pravdu, a pravda je da svako uživa u svojoj imovini. Necu da se borim puškom i nožem, kako je meni oteta moja imovina, vec hocu da se borim po zakonu i ako Bog da, pobijedit cu. Kada bi se dijelilo nešto za nepravdu, onda se ne bi trebalo mnogo premišljati, to bi dobio Vasilije Kacavenda - kazala nam je Fata.
---

KOMENTAR: Naravno, ako bi se Gospdja Fata Orlovic sada nagodila sa cetnicima, tj. prodala za pare, nikakvu nagradu ne bi dobila. Zato se ona mora paziti advokata koje joj je SDA dodijelila da je "besplatno" brane, a koji je pokusavaju nagovoriti da prihvati cetnicke pare, da pogazi sve ono do cega joj je u zivotu stalo za neke pare koje niko u gob ne moze ponijeti.

Ako gops. Orlovic ne poklekne to ce biti jos jedan veliki udarac cetnistvu i jos jedna velika pobjeda bosnjackog dostojanstva, to ce biti atomska bomba protiv cetnicke propagande u Americi.

Dr. Muhamed Borogovac
_____________________________________


10. MORAMO NACI PATRIOTE KOJE CE DIJASPORA PODRZATI

Postovana gospodo,

Neznam na koji ste nacin dosli do moje e-mail adrese, ali vam iskreno moram priznati da me vase vijesti svaki put prijatno iznenade.

Zvim u dijaspori (Nizozemskoj) i svakodnevno pratim sva politicka zbivanja u nasoj zemlji. Moram vam priznati da vase vijesti i vasi komentari me svaki put navedu na ponovno razmisljanje i analize vijesti koje sam taj dan procitao na nasim elektronskim BiH medijima.

U svakom slucaju, jasno mogu vidjeti da vi pri pisanju vasi misljena i komentara maksimalno koristite vasu slobodu na rijec i misljenje. Takode primjecujem da vi situacjiju gledate iz pticije perspektive i iz tih razloga vrlo brzo mozete predociti jasnu sliku trenutne situacije u BiH.

Nazalost moram da konludiram da to nije slucaj u nasoj domovini. Nasi gradani u BiH (nakon 15 godina komfuzne situacije) vise nisu u mogucnosti da raznazaju inormaciju od dezinformacije ili da razaznaju patriotu od neprijatelja. Sve ovo iz tih razloga da njihove rijeci, istupanja kao i politicki rezultati se skoro uvijek potpuno poklapaju i zaista ponekad nije ni moguce ove grupe podjeliti na dva tabora. Tako da se danas nasi gradjani nalaze u zemlji u kojoj vlada fasizam u najgorem obliku. Nesto sto je potpuno neprirodno za nasu zemlju, koja je stoljecima bila primjer suzivota kultura, vjera i tradicija. Sama rijec BiH je sinonim za sve ono sto covjeka cini bogatim.

Danas nazalost u nasoj zemlji zlocinac organizuje sjecanje na zrtve. Danas fasiticke snage obezbjedjuju ukop oni koje su pobili. Danas u Cazinu organizuju tribunu (sjecanje na Hamdiju Pozderca) udbasi koji su ga proganjali. Sve ono sto sam kao dijete prije rata gledao na TV u emisiji Nadrealisti, danas je u mojoj zemlji realizam.

Smatram da mi (dijaspora) moramo da shvatimo da je doslo vrijeme kada mi direktno ili indirektno moramo aktivno da se ukljucimo u politiku u nasoj zemlji. Ovo moze da se ucini na razne nacine. Pitam se zasto mi (dijaspora)aktivno ne pomazemo (u svakom smislu) stranke ili nevladine organizacije u nasoj zemlji koje imaju pameti, ljudi i snage da grade BiH kao drzavu suzivota i prospariteta. Zasto se nepomazu: Liberali BiH, Gradanske stranke i druge narodne stranke? Zasto dijaspora glasa i potpomaze stranke koje unistavaju BiH.

U iscekivanju vase reakcije srdano vas pozdravljam.

O. Mujakic iz Nizozemske.

----

Odgovor na vase pitanje je dosta jednostavan - nasi izdajnici su uspjeli temeljito iz vlasti i iz svih znacajnijih stranaka ocistiti sve patriote, te se nema za koga ni glasati. Vidjecemo da li ce Sefer Halilovic sada, kada je skinuo sa vrata sudjenje u Hagu, imati vise petlje da se uhvati u kostac sa izdajnicima.

M. B.

_________________________________________

11. I u Sandzaku vrijedi jednakost SDA=UDBA

Pise: Sven Rustempasic, dipl. ing.

Kao što tvrdimo od pocetka, naša temeljna teza je da je SDA organizirao Beograd, u sklopu svih planova za agresiju na RBiH itd. Tu ilustriramo porijeklo dolaska na vlasti Alije Izetbegovica i Harisa Silajdžica još od 1990. godine.

Sada se vidi da su lider SDA u Sandžaku, kao i svi clanovi SDA rukovodstva iz Sandažaka, ustvari osnovica cijele garniture koja je nedavno postavljena u Beogradu, na celu sa srbijanskim novim reisom Zilkicem. zato su oni koji podržavaju Muamera ef. Zukorlica u Sandžaku, u totalnom sukobu sa Sulejmanom Ugljaninom i ostalim liderima SDA Sandžaka koji stoje iza beogradskog resia Zilkica.

Dakle, danas se i u Sandžaku demonstrira da je UDBA osnovala SDA ne samo u BiH, nego i u Sandžaku i svugdje drugdje, te je formiranje beogradskog muslimanskog liderstva, doista nastavak politike suradnje odn. marionetskog djelovanja SDA u korist Beograda.

Ono sto trebaju znati Muamer Zukorlic i ostali Bosnjaci iz Sandzaka je da se moraju uzdati iskljucivo u svoje snage, da ni u cije tudje ruke ne predaju svoju sudbinu, a pogotovo ne u ruke Mustafe Cerica.

Iz slijedeceg nastupa Muftije Zukorlica vidi se da je on svjestan da niko ne moze pokoriti narod kojem je stalo do slobode

http://www.youtube.com/watch?v=QLAlJbk89CA&feature=PlayList&p=66C673D69B77C814&index=0&playnext=1

Zukorlicev saradnik resad Ef. Plojo

http://fr.youtube.com/watch?v=iotOCrQMqSo

_________________________________________

12. OBAVJESTENJE O WEB STRANICAMA NKR BiH

Usljed povecanog interesovanja za web stranice NKR BiH, dvije od njih su u posljednje vrijeme cesto bivale preopterecene, te nisu radile. Ljudi su cesto downloadovali Popis stanovncistva iz 1991 i knjigu "Rat u BiH 1992-1995" sa slijedece stranice.

http://www.hdmagazine.com/bosnia/

Isto tako cesto ste posjecivali web straniucu koja nam sluzi kao arhiva Online Glasnika NKR BiH, i kao mjesto gdje biljezimo nase najznacajnije akcije.

I ta stranica je ponovo u pogonu

http://www.hdmagazine.com/Fond/

*******************************************************************************

No comments: