Monday, November 24, 2008

#514 ALIJA JE UVIJEK GURAO DRUGE DA OBAVLJAJU PRLJAVI POSAO

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

15. decembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 514

SADRZAJ:

1. BOSNA I HERCEGOVINA MORA PRIZNATI KOSOVO

2. Kukavicije jaje u gnijezdu Bosnjaka

3. ISTINA O LOBIRANJU?

4. TRAZI SE "LUKAVA STRATEGIJA"

5. Izetbegovic poziva zagrebackog muftiju Šefku Omerbašica i traži da Ališpago naredi zaustavljanje operacije

6. ALIJA JE UVIJEK GURAO DRUGE DA OBAVLJAJU PRLJAVI POSAO

7. "KNJIZEVNIK" MATVEJEVIC OSLOBADJA DZEMU LATICA IZ JUGOSLOVENSKOG ZATOVORA?

8. INTERESANTNO DA JE MATVEJEVIC BIO UTICAJNIJI I OD SANU

9. POMOZITE DA SKUPIM SVE GLASNIKE NACIONALNOG KONGRESA RBiH NA MOME BLOGU

10. DEREMO IH, IDEMO DO KRAJA

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. BOSNA I HERCEGOVINA MORA PRIZNATI KOSOVO

Dr.Muhamed Borogovac

Bezbrojni su razlozi zasto moramo priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu, navedimo neke:

- Kosovo je imalo sve atribute drzavnosti za vrijeme Titove Jugoslavije dok im Milosevicev rezim na silu to nije ukinuo, tj. izvrsio nelegalan pravrat i ukinuo ustav po kojem je Kosovo imalo de jure ingerencije drzave, samo sto se nije zvalo drzava. Kosovo je imalo gotovo istu ustavnu poziciju u Jugoslovenskoj federaciji kao i Republike, imao je svoju policiju, svoju skupstinu, Vladu, svoga clana u Predjsnistvu Jugoslavije itd. Srbi su govorili da je "Tito napravio 8 drzva u drzavi da bi Srbi svugdje bili u manjini" (npr. Svetozar Vukmanovic Tempo, a i mnogi drugi.) i to je bila istina. Poslije pokusaja cetnickog genocida na Kosovu, Kosovo je povratilo svoju de fakto nezavisnost.

- Srbija i pogotovo RS nas nisu nicim zaduzili da bi im mi ucinili tu uslugu i stali na njihovu stranu po bilo kojem pitanju, pa i po ovom. Da ne postoji ni jedan drugi razlog, nego samo ovaj, moramo biti za slobodu Kosova.

- Hrabri i dostojanstveni sloobodarski narod Kosova, svih etnckih grupa, je zasluzio da se oslobodi cetnickog jarma. Da ne postoji ni jedan drugi razlog, nego samo ovaj, moramo biti za slobodu Kosova.

- Sta ce biti sa nasim Bosnjackim dostojanstvom, ako okrenemo ledja prijateljima, za racun nasih najvecih neprijatelja, pocinilaca genocida nad nama i nad njima. Da ne postoji ni jedan drugi razlog, nego samo ovaj, moramo biti za slobodu Kosova.

- Ne treba zanemariti ni Ameriku ni Evropu, tj. ne isplati nam se ni njih izdati, niti bi to bilo casno, za racun cetnickih velikodrzavnih ambicija.

Svi navodni Bosnjaci koji urgiraju da ne priznamo Kosovo, izmisljajuci neke razloge u vezi sa Republikom Srpskom, provode cetnicku propagandu jer vezu status Kosova sa statusom RS, sto je u najboljem cetnickom interesu.

Silajdzicu, nema tu paralele jer je Kosovo istorijska tvorevina, a RS genocidna.

______________________________


2. Kukavicije jaje u gnijezdu Bosnjaka

Pise: Prof. Hasan Hadzic

Ako imamo pravo da kriterij ucesca u vlasti bude prema popisu stanovnistva od 1991 god. bosnjacki predstavnici su prihvatili obrazac P-2 koji omogucuje gradjanima BiH da mogu glasati za vlast u mjestu privremenog boravka, a ne za vlast u mjestu gdje su zivjeli do 1991 godine. Ta podvala je dala rezultate, tako da srpska strana ima 100% vlasti u mjestima gdje su Bosnjaci bili cak sa apsolutnom vecinom; Zvornik, Doboj, Prijedor, Bijeljina, Visegrad, Foca ..itd. Moramo traziti ponistenje obrasca P-2 koji je opasniji od zlocinacke Kardziæeve strategije vodjene silom i genocidom. Obrazac P-2 cimentira postojece stanje i stvara etnicki ciste prostore u RS.

Projekat animiranja dijaspore na izvrsenje gradjanske obaveze; blagovremeno se prijaviti za mjesne izbore u 2008 godini predstavlja veliki doprinos i pocetak stvaranja BiH po mjeri njenih gradjana. Ako znamo da je bolji gram vlasti, nego tovar pameti moramo sve uciniti da vlast u tz. RS bude zajednicka, a ne samo jednog naroda.

Sa losim iskustvima, na dosadasnjim izborima dijaspora mora biti upoznata kako bi utjecaj dijaspore u izboru vlasti bio znaèajan:

- galasacki listici dijaspore (prema rijecima predsjednika biracke komisije) na proteklim izborima, minimalno je bilo 30% proglaseno kao nevazecim. Instrukcije za popunjavanje glasackih listica moraju biti dostupne svim buducim glasacima

- registracija sa momentalnom adresom i prebivalistem do 1991 godine, mora biti blagovremena i tacna. Svaki onaj koji je izvadio neki dokument CIPS-a licna karta ili pasos znaci pasivnu registraciju, koju je potrebno provjeriti i dopuniti u ambasadama, konzulatima ili slièno.

- na izborima 9.12 . 2007 god. za Predsjednika skupstine tz. RS, glasovi dijaspore su desetkovani. Nisu blagovremeno stigli materijali pa mnogi nisu ni glasali. Ovo je podvala koja je uskratila pravo izbor u dijaspori. Ne smijemo dozvoliti da nas dva puta ujede zmija iz iste rupe. Da bi doskocili mogucim podvalama dobro bi bilo formirati odbor za izbore, koji bi se brinuo o citavom procesu.

Ovo napominjem, nakon izbora za predsjednika Skupstine u manjem entitetu, dijaspora Norveške i Danske zvanicno je uputila prigovor na organizaciju izbora i nemogucnost glasanja.

Vaš veliki projekat koji je u toku predstavlja izraz istinskog patriotizma dijaspore i veliki doprinos za stvaranje demokratske Republike BiH.

______________________________


3. ISTINA O LOBIRANJU?

Rubrika:"pogledi" AVAZ,30.11.,2007,strana 5, izjava Americkog ambasadora Charlesa English-a citat:

Pitanje novinara: "...vlasnik firme koju on (Dodik) placa je licni je savjetnik predsjednika Džordža Buša?"

English: "I vi mislite da se tako može ostvariti utjecaj? Ne može! Dodik ne može utjecati na predsjednika SAD preko neke lobisticke organizacije. To uopce nije realno. To se tako ne dešava."

Bezbroj puta smo i sami govorili da se lobiranjem nista ne postize. Gotovo dvije trecine americkog kongresa je protiv rata u Iraku i traze povlacenje trupa, ali po Americkim zakonima administracija donosi odluku o tome i dok god Kongres ne postigne 2/3 glasova, ne mogu uticati na administraciju.

S. R.
______________________________

4. TRAZI SE "LUKAVA STRATEGIJA"

Postovani,

vec odavno trazim knjigu "Lukava Strategija" od naseg generala Sefera Halilovica ali bas nigdje da je nadjem. Pokusala sam sve i jednu knjizaru na internetu ali nazalost niko nema za prodaju, pa bih zamolila ako vi znate gdje i odakle bih mogla da nabavim tu knjigu ili od koga bih mogla da je kupim. Zivim u NY drzavi, a ta knjiga bi bila poklom mom muzu koji je vec mjesecima trazi. On vec ima dosta nasih izdanja kao sto su "Drzavna Tajna" "Biti svjedok istine 1 i 2 dio", a nedavno sam mu nabavila "Drzavnu Tajnu 2dio", itd. Tako, sa zeljom da mi mozete pomoci, javite mi sto prije.

Hvala puno

Eldina S.

--------------------------------------

Postovana gosp. Eldina, mogu vam pomoci samo tako sto objavljujem ovo vase pismo u nadi da ce ga general Halilovic procitati. Imam neko iskustvo u ovakvim situacijama pa bih posavjetovao Generala Halilovica da "Lukavu strategiju" stavi na internet, kao sto sam ja pripremio moju knjigu "Rat u BiH 1992-1995" da je narod printa i cita besplatno na linku

http://www.hdmagazine.com/bosnia/download/RAT92.pdf

Siguran sam da bi se javila desetina webmastera koji bi stavili Haliloviceve knjige u pdf formatu na svoju web stranicu.

Te knige vrve dokazima Izetbegoviceve izdaje drzave BiH, a za danas smo pripremili neke izvode iz "Drzavne tajne 2" koji slijede.

_________________________________


5. Izetbegovic poziva zagrebackog muftiju Šefku Omerbašica i traži da Ališpago naredi zaustavljanje operacije

Nakon zasjedanja Skupštine RBiH, pocetkom septembra 1993. godine, prema naredjenju komandanta Rasima Delica, u Hercegovini, a radi ucestalih napada HVO-a na Mostar, otpocinje operacija Odbrana narodnih prava - Vrdi '93, koju su mediji pogrešno nazvali operacija Neretva '93. Ovom operacijom je komandovao komandant operativne grupe Sjever 2 Zulfikar Ališpago Zuka, koji joj je dao naziv, izdao za nju naredjenja i dao upute za djelovanje u ovoj operaciji, u kojoj su mu bili potcinjeni dijelovi: 9. mtbr., 10. brdske i Samostalnog bataljona iz Sarajeva.

Hrvatsko-bošnjacki dogovori

Jedinice ARBiH imale su znacajne uspjehe u pokušaju deblokade Mostara, posebno na pravcu na kojem je komandovao Ališpago, kao i druge brigade 6. korpusa, koje su bile u oslobodilackom pohodu prema Prozoru. Medjutim, u isto vrijeme kada naša vojska bilježi uspjehe u rejonu Hercegovine i Srednje Bosne, predsjednik Izetbegovic postiže sporazum sa predsjednikom Tudjmanom o momentalnom zaustavljanju svih borbenih dejstava i pocetku stvaranja "konfederacije bosanske i hrvatske republike unutar BiH", što ce nekoliko mjeseci kasnije dobiti ime Federacija BiH. Naime, 14. 9. '93. godine, u Ženevi, predsjednici Tudjman i Izetbegovic, te njihove delegacije Šarinic, Matic, Žužul i Bišcevic iz Republike Hrvatske, te Silajdžic, Ganic, Filipovic i Komšic iz RBiH potpisuju Zajednicku deklaraciju, koja je u tri tacke sadržavala sporazum o prekidu sukoba Hrvata i muslimana, raspuštanje konc-logora, te osnivanje radne skupine za razgranicenje izmedu Hrvatske i bosanske republike, unutar unije BiH.

Predstavnik za razgranicenje novih država ispred RBiH bio je Haris Silajdžic, a ispred Republike Hrvatske Mate Granic.

...

Da apsurd bude još veci, samo dva dana nakon potpisivanja Deklaracije sa Tudmanom, Izetbegovic potpisuje isti dokument sa Miloševicem, Bulatovicem i Krajišnikom. U Ženevi 16. 9. '93. godine Izetbegovic postiže dogovor o prestanku neprijateljstava, raspuštanju logora, te o formiranju posebne radne grupe "koja se odnosi na teritorijalno razgranicenje izmedju dviju republika u buducoj uniji BiH, ukljucujuci i oblast Brcko, Bosanska Krajina, dolina Neretve, Istocna Bosna i planina Ozren, a takoder ukljucujuci i prirodno pravo dviju republika na prilaz moru."

Dok 20. 9. 1993. godine, na britanskom nosacu aviona Invisible, predsjednici Izetbegovic, Miloševic, Tudman i Bulatovic nastavljaju ženevske "mirovne" pregovore, borci ARBiH kojima su sa vrha komandovali Delic, odnosno Gušic i Ališpago, ne zaustavljaju u potpunosti uspješna borbena dejstva u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Zbog toga, dan poslije, Izetbegovic poziva zagrebackog muftiju Šefku Omerbašica i traži da Ališpago naredi zaustavljanje operacije. Zašto je Izetbegovic po ko zna koji put pokrenuo paralelni sistem komandovanja, (ni)je poznato. Odakle Omerbašicu pravo da se miješa u vojne poslove, (ni)je poznato takodjer. Vidljivo je da Izetbegovic ne poziva komandu 6. korpusa kao nadredjenu, vec svog covjeka iz paralelnog svijeta komandovanja - Ališpagu.

Zuka i muftija

Razgovor Omerbašic - Zuka Ališpago, od 21. 9. 1993. godine, "presrele" su hrvatske tajne službe...

Ališpago: Prvo, poselami predsjednika i Tudjmana i cijeli svijet. Ovi svecenici u Konjicu su državljani RBiH. Drugo, dejstva prema Hrvatima nece stati do totalne kapitulacije ili neka nam dobrovoljno napuste Neum i Mostar!

Omerbašic: Zuka, ovo nije vrijeme da se uvjeravamo, medjutim, predsjednik vec dva dana stalno ponavlja da on ozbiljno želi prekinuti sve sukobe. Molim te, moraš to shvatiti.

Ališpago: Ja predsjednika poštujem i sve je to lijepo, ja ovdje ratujem. Ja zastupam narod i ja cu za ovaj narod i svoj život dati. Ništa me ne može zaustaviti.

Omerbašic: Zuka, ja potpuno razumijem i cujem dobro tvoje rijeci, medjutim, ja ti kažem jedno, a to je da moramo svi saradjivati i svi slušati predsjednika Izetbegovica. Molim te, ja tebe dobro znam, znam sve šta misliš i kako misliš, ali je krajnje vrijeme da ovo sve prestanemo, oni su jucer dogovorili tamo na brodu kako treba sve probleme rješavati.

Ališpago: Kada stignem u Neum, pregovarat cemo. Ili ce ga dati milom ili cu ga uzeti silom.

Omerbašic: Božiji covjece, Zuka, Neum ce se dobiti pregovorima, ne ratom i ne poginucem.

Ališpago: Šefko, nas je iskustvo naucilo da cemo mi dobiti samo ono dje cizmom zgaznemo, da drugacije toga nema. Ja hocu da iskoristim ove Srbe što napadaju po Zagrebu i dabogda sve zapalili, cio Zagreb i Hrvatsku. Herceg-Bosna mora pasti kapitulacijom!

Omerbašic: Cuj, to se grdno varaš, nemoj tako da govoriš da ce nešto kapitulacijom pasti, pregovorima se sve može riješiti. Urazumi se, Božiji covjece! Muslimanski narod je u strašnoj krizi i opasnosti i ja ti to ne govorim, ne prenosim ti Alijine rijeci, ja ti prenosim naredjenje!

Ališpago: Ja u to vjerujem samo kad vidim, inace, ovdje je sve laž i prevara od pocetka rata pa do sad. Ovo, Šefko, ti kažem, a ti prenesi i Bobanu i svima njima da ja sa ratnim dejstvima necu stati do onoga momenta dok ne oslobodim komunikaciju Jablanica - Mostar, drugi moment, dok nam ne riješe politicki sa Neumom, ja necu da stanem. Šefko, necu!

Omerbašic: Zuka, ne bih želio da ti se desi kojim slucajem nešto što bi natjeralo predsjednika da uradi ovo ili ono.

Ališpago: Dobro je, Šefko, neka oni požure sa tim pregovorima oko Neuma, a onog momenta kad naprave dogovor oko Neuma, tog momenta ja stajem sa borbenim dejstvima.

Neretva '93.

Muftija Omerbašic je na kraju razgovora gotovo mafijaški upozorio Ališpagu, rekavši mu: "Ne bih želio da ti se kojim slucajem desi nešto." Istoga dana u 15,00h Izetbegovic telefonom nareduje Ališpagi da obustavi ratna dejstva u Hercegovini, jer se bliži "mirovni" dogovor. "Mirovnim" dogovorom Mostar je ostavljen Bobanu kao stolni grad Republike Hrvatske u uniji BiH i gotovo sve hidroelektrane na Neretvi su trebale pripasti fantomskoj Herceg-Bosni, koja bi se, prema Izetbegovicevim rijecima izrecenim u Banskim dvorima (24. 4. 1993. godine) potom prikljucila Hrvatskoj - ako želi.

Ališpago na predsjednikove upute odgovara: "Gospodine predsjednice, ja sam zadnji put bio kod Vas i razgovarali smo i Vi ste naš komandant i mi poštujemo Vas, to je bez daljnjeg. Šefko meni tamo kaže da ste Vi njemu nešto rekli, ovamo-onamo, ja nikakvog razloga ne vidim da mu to vjerujem, jer ja ništa na papiru ne vidim! Zbog toga je dobro da ste se i Vi javili. Što se tice, Vi kako god kažete, Vi kažite, dajte samo nekome ko ce nam to prenijeti, mi cemo tacno tako postupati kako Vi naredite!"

Dakle, u svjetlu sporazuma Izetbegovic - Miloševic sa jedne, te Tudjman - Izetbegovic sa druge strane o razgranicenju novodogovorenih republika trebaju se posmatrati dogadjaji iz septembra mjeseca '93. godine, kada je upucen poziv delegaciji iz Srebrenice da prisustvuju Saboru u Sarajevu, gdje im je ponudjena zamjena Srebrenice za sarajevska naselja Vogošcu i Ilijaš, što ce se poslije rata de facto i dogoditi. Drugi dogadjaj, koji je itekako vezan za dogovore o razgranicenju, jeste zlocin nekolicine vojnika 9. mtbr. nad civilima u selu Grabovica. Vojnici Ramiza Delalica zv. Celo poubijali su nedužne civile, cime se nasilno htjela zaustaviti ofanzivu "Odbrana narodnih prava - Vrdi '93", što se na kraju i uspjelo preko saradnika SDB-a vezanog za paralelni sistem komandovanja, dakle, Delalica zv. Celo.

Drugi lokalni komandant iz paralelnog Izetbegovicevog svijeta vojske Zuka Ališpago, koji je komandovao operacijom na terenu, poslušao je Izetbegovicevu naredbu da se "stane". Kasnije, kada je rat završen, Izetbegoviceva vlast je shvatila da ce biti najlakše u Hrvatskoj medijski namjerno i smišljeno ocrnjenog generala Halilovica "prodati" kao šefa fantomske operacije Neretva '93, okriviti ga za stradanje hrvatskih civila, što su u biti organizovali ljudi iz SDB-a BiH, kako bi sproveli vec dogovorenu politicku zamisao, kojom je na terenu, preko Ališpage, komandovao predsjednik Izetbegovic...

Sljedeceg dana, 22. 9. 1993. godine, Izetbegovic se vraca u Sarajevo. Pet dana kasnije, 27. i 28. 9. 1993. godine, održava se svebošnjacki sabor i zasjeda Skupština RBiH na kojoj Izetbegovic navodi devet razloga za prihvatanje "mirovnog" sporazuma kakav nude Owen - Stoltenberg i cetiri razloga protiv. Bio je to jasan signal u kojem pravcu treba ici dalje. Problem više nisu predstavljali vojni i politicki oponenti (uklonjeni su), vec sitne korekcije ponudenih mapa do kojih ce doci 22. 12. 1993. godine. Drugoga dana zasjedanja Skupštine RBiH, Izetbegovic se politicki riješio i Fiketa Abdica - opozivaju ga kao clana Predsjedništva RBiH. Tako je formalno otpoceo Treci Bosanski Rat...

Akcija "Trebevic" Oktobra 1993. dogodila se, od strane SDB - Sektor Sarajevo i SVB Armije RBiH, dugo planirana akcija "Trebevic". Njen cilj, kako su javno govorili oni ljudi koji su je odobrili, planirali i vodili, bio je "suzbijanje kriminala" u Sarajevu. Nijedan kriminalac ili ubica, kojem je krivica dokazana i dokumentovana tokom "Trebevica", nikada nije osuden ili zadržan u pritvoru duže od nekoliko mjeseci. Kazne su uglavnom bile uvjetne ili oslobadajuce, a pocinjene pljacke, ubistva, silovanja i ratni zlocini ostali su na ledima pocinitelja kao ucjena radi koje i danas služe tajnim službama i njihovim politickim mentorima, obavljajuci prljave poslove "za državu". Postavlja se logicno pitanje: protiv kojeg su se kriminala borili SDB i SVB, odnosno njihovi politicki šefovi, ako su okorjele ubice i razbojnike pustili da i danas gaze ulicama glavnog grada RBiH i provode teror nad gradjanima!?

__________________________________


6. ALIJA JE UVIJEK GURAO DRUGE DA OBAVLJAJU PRLJAVI POSAO

Pise: Dr. Muahmed Borogovac

Autori knjige Semir (i Sefer) Halilovic postavljaju nekoliko pitanja na koja mozemo lako odgovoriti.

Na primjer, pitaju se zasto Alija angazuje "paralelnu liniju komandovanja" tj. Omerbasica da zaustavi ofanzivu Armije RBiH, kada je on to mogao sam odmah uciniti.

Pa iz istog razloga zbog kojeg je Sacirbegovica poslao u Genevu da prizna RS na 49% BiH, cime je cetnickoj drzavi dao papire i omogucio da svijet zahtijeva da Dudakovic stane. Tako je naivni narod psovao Sacirbegovica za tu izdaju, dok je pravi krivac, Alija ostao cist u ocima polticki neukog naroda.

Iz istog razloga, da sakrije svoju izdaju, je Alija poslao Sefera Halilovica u Srebrenicu da potpise razoruzanje Srebrenice. Naravno da Halilovic nije dogovorio razoruzanje Srebrenice nego je to potpisao po Alijinom naredjenju. Jedna digresija - slicnu taktiku je nedavno koristio Silajdzic kada je gurnuo Belkica da usaglasi entitetsko glasanje i da tako sabotira Lajcaka u pokusaju da deblokira odlucivanje u BiH.

Sefer Halilovic je postao nepodoban za Aliju kada je odbio da dalje buda lutka na koncu. Sjetimo se kada je poslije Markala Clinton dao cetnicima ultimatum da se povuku, da deblokiraju Sarajevo, Alija je poslao Halilovica da potpise "Aerodromski dogovor", tj. da tako spasi cetnike od americkog ultimatuma.

Medjutim, kada je Halilovic odbio da pocini tu izdaju, morao je Alija sam to uciniti, cime se kod mnogih provalio, sto nikada nije oprostio Seferu.

Neko se moze upitati - pa zasto je Alija odobrio ofanzivu Neretva 93, ako nije zelio poraz HVO-a? Pa zato sto nije znao da je HVO toliko truo iznutra i da ce se tako brzo raspasti, te se nije zelio protiviti odluci Skupstine RBiH, da se ne bi provalio.

Dakle, Alija je prvo pokusao zaustaviti Zuku preko Omerbasica da se on ne bi eksponirao kao izdajnik. Tek kada je Zuka odbio da poslusa Omarbasica, onda je Alija bio prinudjen da licno spasava HVO. Da je tada HVO kapitulirao, ostao bi nam samo rat na jednom frontu, protiv cetnika, i Republika BiH bi bila odbranjena u veoma kratkom roku, tj. ni cetnici ne bi dugo pruzali otpor jer su i oni bili bez ikavog borbenog morala, sto je Dudakovic dokazao kasnije na terenu.

Ne zaboravimo, Zuka nije pocinio nikave zlocine protiv Hrvata. To sto on psuje i kaze da bi zapalio Zagreb, to su samo rijeci jednog ljutitog covjeka, a ne zlocini. Zlocini su pocinjeni od strane Alijih ljudi da bi se svijet zgrozio nad Armijom BiH i da bi Alija imao razlog da zaustavi ofanzivu, a da ne ispadne izdajnik. Pocinjeni su zlocini nad Hrvatima u Grabovici, da bi HVO bio spasen, da bi Tudzmanov HVO ostao na sceni, jer je HVO bio cetnicki saveznik u podjeli Bosne.

Nije slucajno sada Miroslav Tudzman glavni Alijin politicki advokat, koji nastoji sakriti Alijnu izdaju drzave BiH insinuirajuci da je Alija toboze bio neiskren kada je dijelio Bosnu, da je on toboze pokusavao nekoga prevariti. A koga je Alija varao tako sto je vojne pobjede Armije R BiH pretvarao u pregovaracke poraze, kojima se osnivaju entiteti i kantoni, tj. kojima je cerecio Republiku BiH? Sada vec i djeca znaju da je Alija varao nas, Bosnjake, uzalud se Miroslav Tudjman trudi da to sakrije. Bolje bi mu bilo da se brine sta ce biti kada se u Hrvatskoj pojave dovoljno hrabri ljudi pa smjelo pocnu analizirati Franjine poteze, ne bjezeci ni od najcrnje istine, koja jedina moze objasniti zasto je Franjo Tudman krenuo u rat u Bosni, tacije u pomoc cetnicima u Bosni, dok je jos trecina Hrvatske bila okupirana od tih istih cetnika. Znamo da Franjo Tudjman nije imao nikakvih problema da dade Posavinu cetnicima. Pa zasto se onda angazovao u Bosni? Sta je bio smisao njegovog ulaska u rat u Bosni, ako je tako lako poklanjao teritorije vec poraznenim cetnicima?!

__________________________________


7. "KNJIZEVNIK" MATVEJEVIC OSLOBADJA DZEMU LATICA IZ JUGOSLOVENSKOG ZATOVORA?

Slijede feljton Nedzada Latica, iz kojih se vidi koliko su velikosrpske tajne sluzbe kontrolisale sve pore zivota u Jugoslaviji.

---

Kosta zove Sarajevo

Najzapazeniji odjek u zauzimanju za ovaj proces imale su dvije predstavke iz Beograda. Ne mislim da su one bile rezultat angazmana nas "familija osudjenih". Juna 1986. Odbor za odbranu slobode misli i izrazavanja potpisao je predstavku koju je uputio predsjednistvima SFRJ i SRBiH. U ime Odbora predstavku je potpisao akademik Ljubomir Tadic. Svoje potpise stavilo je ukupno 19 ljudi, medju kojima je bilo 12 akademika. Ova predstavka je imenom tretirala samo Dzemu kao primjer osudjenika za "slobodu misli", dok se indirektno odnosila i na ostale. Tek ce druga predstavka od istog odbora, koju je potpisao Borislav Mihajlovic Mihiz (4. oktobra 1986.), direktno spomenuti i ostale osudjene (Izetbegovica, Behmena itd.) i zalagati se za njihovo oslobadjanje. Potpisani su sljedecim redoslijedom: dr. Andrija Gams, akademik Matija Beckovic, dr. Kosta Cavoski, akademik Dobrica Cosic, akademik Dragoslav Srejovic, akademik Ljubomir Tadic, akademik Dragoslav Mihajlovic, Borislav Mihajlovic Mihiz, akademik Nikola Milosevic, Tanasije Mladenovic, akademik Gojko Nikolis, akademik Predrag Palavestra, akademik Mica Popovic, akademik Radovan Samardzic, akademik Mladen Srbinovic, dr. Ivan Jankovic i dr. Neca Jovanov.

Za ovu predstavku sav trud pripisujem Kosti Cavoskom. On je imao dobre odnose sa Adilom Zulfikarpasicem, odnosno Demokratskom alternativom, u kojoj je uz Zulfikarpasica i Teufika Velagica bio i Desimir Tosic. Zulfikarpasic je stampao Kostine knjige koje su bile inkriminirane u Jugoslaviji. Prilikom mog posljednjeg susreta sa Kostom u njegovom stanu, to mi je i sam priznao. (Usputno da kazem, kod Koste sam bio kad su pred Saveznom skupstinom strajkovali lideri iz Mosevca, koje je on podrzavao. Supruga mu je otisla prikljuciti se demonstrantima. Dzevad Galijasevic je u nedavnom intervjuu u Slobodnoj Bosni iznio nekoliko neistina na relaciji Latic - Cosic, a presutio je svoje stvarne pokrovitelje. Nisam demantirao njegove neistine. Mozda bi ovo bila prilika da jos neke neistine iznesene u Slobodnoj Bosni demantiram, al' ne zelim razvodnjavati feljton.) Znam da su se neki clanovi familija osudjenih stvarno sastali sa Dobricom Cosicem u Beogradu. Navodno im je on rekao "da ovo sudjenje muslimani trebaju zlatom platiti". Nikad se nisam trudio razumjeti ovu tvrdnju. Nikad nisam bio sa Cosicem, a nije mi poznato ni da je to ucinio Dzemo. Ovaj sastanak je aranzirala neka "treca linija", koju ja ne mogu ni pretpostaviti.

Zulfikarpasic je imao veliku ulogu u odbrani osudjenih. Njegov Institut u Zürichu je objavio i jedinu knjigu Sarajevski proces autora Abida Prgude, sina Rusidova. Ova knjiga je odigrala izvanrednu ulogu u raskrinkavanju montiranja procesa. Dozivjela je i svoje drugo izdanje u Bosni 1990. Bosnjacki institut ce objaviti Dzeminu zbirku poezije Nevjestina noc i Melikinu knjigu Nebeska deva. Uza sve to, novcano je pomagao familije osudjenih. Da nije pao komunizam, Zulfikarpasic bi stvorio bosnjacku emigraciju kakvu su imale mnoge komunisticke zemlje, i njihova bi djela citali kao nekad Czeslawa Milosza i Gombrovica, koja su, napisana u emigraciji, postala svjetski bestseleri.

Dzemin izlazak iz zatvora

Ove predstavke nisu bas "pile vode". Tek ce se Predrag Matvejevic negdje u proljece '86. (je li bio maj?) javiti Dzeminoj supruzi. Ona mu je preporucila da se vidi sa mnom. Telefonom smo dogovorili sastanak kod njegove stare tetke u zgradi gdje je stanovao Emir Kusturica. Cudio sam se da se Matvejevic, opet, zauzima za njih kad sam tih dana citao njegov feljton u Intervjuu gdje on spominje "Homeinijev duh iz boce". Matvejevic je tada bio potpredsjednik PEN-a.

Pitao me je da li je Dzemo sa puskom u ruci bio na iransko-irackom frontu. Odgovorio sam da Dzemo do tada nikad nije vidio Irana, da nikad nije drzao pusku u ruci, jer nije bio u vojsci. Ovu tvrdnju je na nedavnom Kongresu PEN-a u Americi iznio neki srpski pisac, Matvejevic mi nije htio reci koji, i osporio njegovo zauzimanje za Dzemu. Nakon mog demantija Matvejevic mi je rekao da ce se sljedeci Kongres PEN-a odrzati u Münchenu pocetkom juna i da bi tad Dzemo mogao biti oslobodjen. Nisam mu vjerovao, a lahko mi se bilo ponadati. Smogao sam snage upitati ga zasto se zauzima za Dzemu, a pise o "Homeinijevom duhu iz boce". "Ne odnosi se to na njih", odgovorio mi je. Jos sam pokusao utrpati i Hasu, al' nesto nije islo. Govorio sam da je bolestan, itd.

Bio sam u Pridvorcima kad je stigao mustuluk da je Dzemo izisao iz zatvora. Prvo sam pomislio na Matvejevica. Bio sam u pravu; samo par dana nakon Kongresa PEN-a, mislim da je predsjednik PEN-a bio Günter Grass, Dzemo je oslobodjen! Odrobijao je koju heftu vise od tri godine. Odmah je dosao u Pridvorce. Sutradan smo otisli u Kosare sami. Obisli smo sva vrela koja je on sanjao u zatvoru. On je pricao. Napili smo se sa hladnog vrela u Zavrscu i dosjeli u mirisljavom vrijesku i miloduhu. Nek' mi bude dopusteno da svoju pricu zavrsim u Zavrscu; zbog simbolike, ali i lijepog sjecanja na prve gutljaje slobode sa Dzemom.

(Kraj)
_____________________________


8. INTERESANTNO DA JE MATVEJEVIC BIO UTICAJNIJI I OD SANU

Ovdje se ocigledno vidi da je grupa vatrenih vjernika muslimana kao sto su Latici i Spahic, te patriota, kao sto su Prgude, bila izmanipulisana od strane pravih srpskih agenata i iskoristena da se rusi Republika Bosna i Hercegovina, pod firmom rusenja komunizma. "Humanista" Matvejevic je ovdje opisan u svom pravom svjetlu, kao vjesti manipulator i uticajni rezimski agent.

Ovo svjedocenje o istinskom Matvejevicu je potpuno vjerodostojno, jer dolazi od covjeka koji Matvejevica smatra prijateljem, jer je Matvejevic spasio njegovog brata iz zatovora. Nedzadu Laticu se mora vjerovati kao sto se vjeruje djetetu kada u neznanju provali neku tajnu iz kuce. Nedjad Latic vjerovatno nije ni sada svjestan sta je uradio Matvejevicu ovim feljtonom kojega su objavile mnoge "muslimanske" novine u BiH i web stranice, kao npr. bosnajci.net, niti ce on to ikada shvatiti. Njega je i Alija citav zivot vukao za nos, on i danas vjeruje da je Alija "musliman".

Osim Matvejevica, ovim je Latic nehotice provalio i Zulfikarpasica kao jednog iz "kreme" tadasnje toboznje antikomunisticke, a u stvari antibosanske velikosrpske "carsije".

Uostalom, sjetimo se da je Zulfikarpasic probio embargo na oruzje i snabdio Jugoslaviju deficitarnim zapadnim naoruzanjem kada je u crnogorsku luku Bar dovezao 13 brodova oruzja uoci napada JNA na BiH. To je toboze bilo oruzje namijenjeno Bosni i Hercegovini. Kako je iko pametan mogao povjerovati da je to oruzje namijenjeno Bosni i Hercegovini, a dovozi se na teritoriju drzave koja se sprema da napadne BiH?!

Dr. Muhamed Borogovac
__________________________


9. POMOZITE DA SKUPIM SVE GLASNIKE NACIONALNOG KONGRESA RBiH NA MOME BLOGU

Pozdrav,

Zanima me mozete li mi poslati stare brojeve NKRBiH (od 2003. do sada) ako vam je lako dostupno.

Mozete ih zipovati u jedan zip fajl i poslati na ovu adresu.

Pokrenuo sam jedan blog gdje hocu da objavim sve brojeve iz zadnjih godina:

http://nkrbih.blogspot.com/

rbih4ever

-------------------------

Glasnike mozete naci na web stranici

http://www.hdmagazine.com/Fond/

Na lijevoj strani ekrana imate prozor (window) sa linkovima do Glasnika po godinama od 2002 do 2007 (drugi dio). Nazalost nismo sistematski sacuvali Gasnike od 1993. do 2000.

Svaka cast za vas napor da se istina o izdaji republike BiH probije u narod. Informativna buducnost je u internetu, i izdajnicima je sve tezi posao zbog ljudi kao sto ste vi.

__________________________


10. DEREMO IH, IDEMO DO KRAJA

http://youtube.com/watch?v=hTiLPpjjeQ0&feature=related

*******************************************************************

No comments: