Sunday, November 23, 2008

#505 TIHIC SE SOLIDARISAO SA UGROZENIM SRPSKIM NARODOM

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

9. novembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 505

SADRZAJ:

1. TIHIC SE SOLIDARISAO SA UGROZENIM SRPSKIM NARODOM

2. PODRSKA SVIJETA BOSNI I HERCEGOVINI JE PUCANJ U PRAZNO

3. Dodik: Ne odustajemo od policije RS, pa makar nas EU izolirala

4. Komentar Dodikove izjave: MOSTARSKA DEKLARACIJA = SPAS ZA DODIKA = SANKCIONISANJE BiH

5. PRESUDA ZA GENOCID U BiH JE VRUCA TEMA U INTERNACIONALNOM ZAKONU

6. MEDVJEDJA USLUGA MUSTAFE CERICA

7. "BOSANSKI KONGRES" ODGOVARA "SLOBODNOJ BOSNI"

8. NA DJELU JE PODJELA BRCKOG

9. Radom za boljitak: Pozdravljamo ostavku Špirica, davno ju je podnijeti

10. Marin Topic: KOS pokrenuo kampanju "zavadi pa vladaj"

11. CERIC U SANDŽAKU

12. DUBIOZA KOLEKTIV U DELFU

13. INTERESANTNI CLANCI NA "REPUBLICI"

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. TIHIC SE SOLIDARISAO SA UGROZENIM SRPSKIM NARODOM

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Nabrojimo nekoliko ispada "bosnjackih" politicara koji su svojim postupcima stali na stranu RS.

U Avazu od 05. novembra 2007. Tihic licno "priznaje" da Lajcakove mjere omogucavaju da se "preglasa jedan narod". Ovim on nedvojbeno staje u odbranu RS i zabija Lajcaku noz u ledja. Naime, potpuno normalnu stvar, kao sto je odlucivanje vecinom glasova, on pezorativno naziva "preglasavanje jednog naroda", ne osvrcuci se na cinjenicu da su sve svjetks institucije, ukljucujuci EU, USA, PIC, NATO itd. kazli da "Lajcakove mjere ne ugrozavaju ni jedan narod". Zar istinki "bosnjacki" predstavnik ne bi trebao iskoristiti ovu podrsku svijeta da se ukine sistem koji cetnicima omogucava blokadu, i u buducnosti vjerovatno vodi u definitivnu podjelu drzave BiH? Sven Rustempasic sarkasticno kaze: "Ovim je Tihic pokazao merhamet i solidarisao se sa ugrozenim srpskim narodom."

Pri tome Tihicu nista ne smeta sto Srbi svakodnevno preglasavaju Bosnjake i Hrvate u RS. Na primjer, dok traje ova kriza, Srbi su preglasali Bosnjake u Skusptini "Republike Srpske" makar 5 puta, a da nije bilo nikakve reakcije ni od Tihica, ni od Silajdzica, niti od Lagumdjije. Tihic podrazumjeva da mi Bosnjaci nemamo pravo "preglasati" Srbe, nego da oni imaju pravo blokirati BiH, i da takodjer imaju pravo preglasavati Bosnjake u Republici Srpskoj. Ovaj put da ne govorimo Srbiji i Sandzaku. Vala je u pravu, jer nije merhamet za stoku. To je kazano jos u antickom vremenima izrekom: "Sto je za Jupitera, nije za vola." Cetnici to kazu svojim rijecima: "Sto je za cestitog Srbina, nije za baliju."

Istina, Silajdzic je nasao za potrebno da javno patriotski reaguje, ali ne da bi pomogao Lajcaku u ovome pitanju, koje je biti ili ne biti za BiH, nego da bi odglumio patriotizam u vezi da pobodenom hrvatskom zastavom na u Kleku. A upravo je Silajdzic kreirao Washingtonski sporazum kojim je spasio HVO od poraza i legalizovao hrvatske zastave u "hrvatskim" kanotinma.

Na skali od 1 do 10, hrvatska zastava u Kleku ima vaznost 1, a Lajcakova reforma 10, jer od uspjeha Lajcakove reforme zavisi da li ce uopste prezivjeti BiH. Ako Lajcak sada izgubi od cetnika, onda zaista nema povratka nazad. A ciji ce Klek biti izlaz na more, potpuno je nebitno jer bosanski sigurno nece ako ne bude drzave BiH.

U isto vrijeme dok Tihic i Siljadzic daju gornje izjave, sastaju se Vlade Federacije i Vlada RS i dogovaraju o gradnji zajednicke hidrocentrale "Ugar", kako je objavila FENA 06.11.2007. Bas kao da se radi o dvije suverene drzave. Poruka koju Nedzad Brankovic salje svijetu pristajuci na taj sastanak i prijateljski dogovor, je upravo ona poruka koju cetnici stalno ponavljaju Evropi: "Mi mozemo uci u Evropu kao dvije drzave."

Na kraju porucimo svim BiH patriotima kako da prepoznaju koga treba podrzati u datom trenutku: Treba podrzati one one koji pokusavaju da ucine korisno DJELO za BiH, kao sto je npr. ukidanje veta RS u organima BiH, bez obzira sta GOVORE pri tome. IMA RAZLOG ZASTO SE POLTICARI IZ RS OVAKO OGORCENO BORE PROTIV LAJCAKOVIH MJERA. Amerikanci bi rekli: "There is a reason for that."

Nas problem su oni koji lijepo GOVORE, o ukidanju RS, u nekoj apstraktnoj buducnosti, a ruse svaku konkretnu AKCIJU. Oni racunaju na inertnost Bosnjaka, na cinjenicu da je lakse sutra prestati pusiti, nego danas.

______________________________


2. PODRSKA SVIJETA BOSNI I HERCEGOVINI JE PUCANJ U PRAZNO

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Potpuno je potrosena prevara kojom su se sluzile bitange koje su privatizirale politicku vlast nad Bosnjacima, od Alije Izetbegovica, Silajdzica, Lagumdzije do Tihica, da se "Bosna" morala podijeliti jer da je svijet tako htio, da se Dejtonski sporazum morao potpisati jer da je to svijet tako htio, da je Republika Srpska gotova stvar jer da to tako svijet hoce, itd., itd..

Koliko snagu pritisak svijeta ima na politicke bitange koje su privatizirale vlast nad Bosnjacima najbolji su dokaz dogadjaji koji su uslijedili nakon nedavne odluke Miroslava Lajcaka, Visokog predstavnika medjunarodne zajednice, o izmjeni i dopuni Zakona u Savjetu ministara BiH. Sve svoje resurse ukljuculi su u borbu da obstruiraju Visokog predstavnika medjunarodne zajednice koji ima specijalna ovlastenja po osnovu potpisa nasih bitangi za koje tvrde da su stavljeni pod pritiskom svijeta. Kada je u opasnosti da Republika Srpska izgubi pravo veta na nivou drzave BiH, nase bitange ne zale truda da sprijece Visokog predstavnika medjunarodne zajednice u vrsenju njegove legalne funkcije.

Bitange cine sve da dokazu svijetu da se sve moze srediti u neposrednom dogovoru sa genocidnom Republikom Srpskom i da Visoki predstavnik medjunarodne zajednice sprecava te dogovore. Predstavnici vodecih politickih partija postizu dogovore o policiji kojima se legalizuje genocidna policija Republike Srpske protivno principima koje je definisala Evropa i na koje se ranije obavezao parlament genocidne Republike Srpske, pod pritiskom Evrope. Ovo je samo jedan od primjera koliko nase bitange "strepe" od svijeta. Vlade dva entiteta se sastaju i uspjesno dogovaraju, kako bi se pred svijetom demonstriralo da u Bosni sve funkcionise kako treba i da na putu potpunog sredjivanja situacije u BiH stoji samo jedna prepreka, a to je Visoki predstavnik medjunarodne zajednice.

Smijesno je da jos uvijek neki padaju na stos (prevaru) koju Bosnjacima prodaju bitange time sto jos guraju lobiranje u Americkom kongresu za rezoluciju kojom se osudjuje Dejtonska podjela BiH. I ta rezolucija ce biti slijepi kolosjek ako je nasi politicari ne provedu u djelo na terenu, u BiH. Medjutim, nase bitange znaju da ni tu rezoluciju ne namjeravaju provesti u djelo, te je koriste da potrose ono malo volje za pravdom medju Bosnajcima, jer neki ulazu veliki trud u lobiranje vjerujuci da rezolucije podrske jedinstvenoj BiH nesto rjesavaju. Pimjer takve podvale je nedavna posjeta Cerica u Detroitu kada je ohrabrivao vjernike da treba da podrze aktivnosti Bosnjacke lobi grupe u Americi. Ceric niti jednom rijecju nije doveo niti dovodio u pitanje Daytonsko uredjenje BiH niti legalnost zlocinacke Republike Srpske. Onog momenta kada je postavljeno pitanje njegovih dogovora u Republici Srpskoj, prekinuto je “sijelo” u dzamiji u Detroitu o cemu je pisano sa vise detalja u jednom od ranijih brojeva Online Glasnika. Da podsjetimo, Ceric je u Detroitu sugerisao vjernicima da Lajcek ne zna sta radi jer nagovara tri strane da se dogovaraju, a kada se postigne dogovor onda on to ne prihvati rekao je Ceric. Cericu ne smeta sto je to dogovor protiv BiH, nego mu smeta sto je kao takav zaustavljen od Evrope. Ovo je dokaz koliko se Ceric boji svijeta i Visokog predstavnika medjunarodne zajednice kada brani Dejtonsko uredjenje BiH i legalitet zlocinacke Republike Srpske.

Dokaz da rezolicije u nasem slucaju nista ne znace je sam broj do sada izglasanih rezolucija u Americkom kongresu i Evropskom parlamentu koje su u korist jedinstvene BiH kao zrtve agresije i genocida. Dokaz su pravosnazne rezolucije UN-a, presuda Internacionalnog suda pravde o genocidu, priznanje nezavisnosti Republike BiH, itd, itd. Nema te rezolucije ili odluke koju nase bitange nece neutralisati na djelu. Evo nekoliko primjera. Dolazi rezolucija UN-a o agresiji na Republiku BiH kojom se JNA proglasava agresorom sa obavezom da se povuce. Alija Izetbegovic odlazi na pregovore u Skoplje sa generalima JNA (Adzicem) i neutralise rezoluciju. Americki kongres sa dvije trecine glasova usvaja rezoluciju o skidanju embarga na oruzje Republici BiH, Izetbegovic za govornicom Generalne skupstine UN-a trazi da ostane embargo. Pravosnaznom presudom Internacionalnog suda pravde je potvrdjen genocid u Srebrenici. Tada Silajdzic i Tihic vrse uspjesan pritisak na Srebrenicane da na dnevni red Skupstine opstine u Srebrenici ne dodje Deklaracija o izdvajanju Srebrenice ispod jurisdikcije zlocinacke Republike Srpske, drzave koja je nastala kao rezultat genocida u Srebrenici, itd., itd.

Rezolucije i presude nisu nista drugo nego sredstvo koje odredjenom pravnom subjektu daje odredjena prava. Sta ce taj neko uciniti sa svojim pravima je drugo pitanje. Rezolucija je kao, recimo, puska. Kaze se: “U ruci junaka (Mandusica Vuka) svaka puska bice ubojita." U nasem slucaju svaka puska zavrsava objesena o klin.

A sada primjer kada rezolucije nesto znace. Turskoj je bilo dovoljno da samo jedan komitet Americkog kongresa prihvati rezoluciju o genocidu nad Armenijcima za vrijeme Otomanske imperije, pa da povuce svog ambasadora iz Vasingtona na “konsultacije.” Stotine hiljada Turaka su demonstrirale u Turskoj protiv tog cina jednog komiteteta u Americkom kongresu. Zasto toliko uzbudjenja? Pa zato sto Turci znaju da su Armenijci drzavotvoran narod i da ce iskoristiti svaku podrsku da ostvare pravdu, a dio prvde je i moguci zahtjev da ostvare suverenitet nad teritorijom iz koje su etnicki ocisceni sredstvima genocida. Turci znaju da Armenijci nemaju bitange koje ce potrositi dobru volju svijeta iskazanu rezolucijama o genocidu nad njihovim narodom.

_______________________________________


3. Dodik: Ne odustajemo od policije RS, pa makar nas EU izolirala

SARAJEVO, 1. novembqr 2007 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u srijedu izjavio kako ni pod koju cijenu nece odustati od stajališta da taj entitet mora zadržati svoju policiju, dodavši kako je za to spreman platiti bilo koju cijenu, ukljucujuci izolaciju od Europske unije.

"Policija RS je neupitna, jer RS cini ustavnu strukturu zemlje", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci komentirajuci odluku Europske komisije da zbog izostanka dogovora o reformi policije u Bosni i Hercegovini odloži parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s tom zemljom.

Dodik je istaknuo kako nema nakanu dopustiti da se pod izlikom reforme ukine entitetska policija.

Ustvrdio je kako su suglasnost za to, temeljem potpisa na Mostarsku deklaraciju, dali i lideri ostalih vladajucih stranaka kada su prihvatili odrednicu da ce ustroj policije biti sukladan ustavnom ustroju zemlje.

Odgovarajuci na pitanje o mogucem otvaranju rasprave o izmjenama Ustava BiH, kakvu je u utorak najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Covic, Dodik je kazao kako i reformirani ustav mora za osnovu imati Daytonski sporazum, a time i potvrditi opstanak RS.

____________________________


4. Komentar Dodikove izjave: MOSTARSKA DEKLARACIJA = SPAS ZA DODIKA = SANKCIONISANJE BiH

Sa ovim je postalo jasno sta je "Mostarskom deklaracijom" postignuto.

Mostarksom deklaracijom su se i "bosnjacki" i "hrvatski" lideri solidarisali iza Dodika u Dodikovoj poziciji da ce radije zrtvovati put u Evropu nego policiju RS. Naime, oni su svi slozno obecali Evropi da ce reformu policije uraditi nekada u buducnosti, nas narod bi rekao, "kada na vrbi rodi grozdje". Medjutim, sada Evropa ne moze vise pritiskati samo RS da se pridrzava dogovora o reformi policije postignutog sa Evropom, jer sada i "Bosnjaci" i "Hrvati" stoje iza Dodika. Sada, kada Evropa bude sankcionisala krivce zbog neispunjenih dogovora o reformi policije, nece sankcionisati samo RS, nego ciju BiH.

Nije jasno zasto Dodik ovako provaljuje Silajdzica, Tihica, Covica... U stvari, on samo voli da je junak medju Srbima, da se malo puse pred kamerama, i radi toga on zrtvuje bijednike, koje su mu obezbijedile ovaj necuven uspjeh, da je izmigoljio od obaveza datih Evropi.

Tarik B.
_______________________________________


5. PRESUDA ZA GENOCID U BiH JE VRUCA TEMA U INTERNACIONALNOM ZAKONU

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Ono sto je njegova ekselencija Bruno Simma, sudija Internacionalnog suda pravde u Hagu, rekao na seminaru odrzanom 22. oktobra na University of Michigan, Ann Arbor je svjedocenje ucesnika u procesu iz kojeg je kristalno jasno da je tim koji je vodio Tuzbu za genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije vodio tuzbu tako da izgubi.

Tuzba za genocide Bosne I Hercegovine protiv Srbije je predstavljena kao vruca tema (hot topic) u internacionalnom zakonu u uvodu seminara kojeg je na pravnom fakultetu University of Michigan, u Ann Arboru odrzao njegova ekselencija Bruno Simma, sudija Internacionalnog suda pravde u Hagu. Seminar je odrzan u dupke punoj predavaonici. Interes je bio tako veliki da su vrata predavaonice ostavljena otvorena tokom predavanja kako bi mogli slusati predavanje i oni u hodniku za koje vise nije bilo mjesta ni za stajanje u predavaonici.

Profesor Bruno Simma nije krio ogromnu odgovornost koju osjeca prema prvoj tuzbi jedne drzave protiv druge za pocinjeni genocid i prema cijelom predmetu. Rekao je da jos uvijek ima nocne “more” zbog toga kako se odvijao proces i zbog sadrzaja konacne presude. Rekao je da je jos uvijek pod obavezom prema Internacionalnom sudu i da ne moze reci sve ono sto ga muci u vezi sa ovim istorijski procesom, ali je svjedno naveo listu stvari sa kojima se on “hrve” u svojim “nocnim morama.”

Kao prvo, rekao je da je tesko shvatiti da se u takvom istorijskom procesu u kojem je predmet genocid, kojim se uspostavlja presedan (primjer) za buducnost, tuzilac mijenja advokatski tim. Naveo je vise primjera zbunjujucih situacija koje su dolazile iz Bosne kao sto su ko ima, a ko nema ovlastenja da vodi proces, itd.

Rekao je da je odgovornst za genocid visestruka, i da drzava koja ima mogucnost da sprijeci genocid, a to ne ucini, ili drzava koja pomaze pocionioce genocida, je odgovorna za genocid po konvenciji o genocidu, i da je ne shvatljivo zasto je tuzilac sveo tuzbu na vrlo usku definiciju, kako on to kaze totalan genocid pocinjen od strane Srbije ili nista, genocid na svakoj stopi teritorije Bosna i Hercegovine ili nista, kada je imao mogucnost da optuzi Srbiju za vise nivoa odgovornosti, ukljucujuci i odgovornost za ne sprecavanje genocida i potpomaganje izvsilaca genocida. Rekao je da je zaprepascujuce kako je tuzilac malo resursa ili nista ulozio da Srbiju optuzi po svim osnovama koje nudi Konvencija o genocidu.

Izreceno je i nerazumijevanje zasto je kao zrtva genocida predstavljeno “ne srpsko” stanovnistvo. Iz njegovih rijeci se mogao izvuci zakljucak da tuzba nije imala za cilj da dokaze da je genocid izvrsen nad gradjanima Bosne i Hercegovine nego nad jednom vjerskom skupinom. Moglo se zakljuciti da je tuzba tako vodjena da se dokaze da je jedna drzava (Srbija) izvrsila genocid nad jednom vjerskom skupinom (muslimani) u jednoj drugoj drzavi (Bosni i Hercegovini). Na kraju predavanja je zamoljen od strane prisutnih Bosanaca i Hercegovaca da posjeti Srebrenicu i da vidi rezultate genocida i Spomen obiljezje bez drzavnih i etnickih obiljezja zrtava genocida, bez rijeci agresija i genocid, i receno mu je da je to najbolji dokaz kako su izvrsioci genocida u potpunosti ostvarli svoj cilj i da je to u skladu za ciljevima tuzioca, tj. BiH vlasti koje su tuzbu svele na genocid nad jednom vjerskom skupinom.

Rekao je da se tuzilac oslonio na dokaze iz procesa na Tribunalu za ratne zlocine sto nije moglo niti je bilo dovoljno za tako usko definisanu optuznicu. Time je potvrdio da ono sto smo dobili presudom trebamo zahvaliti Carli de Ponte.

Posebno mu je bilo tesko kada je govorio da nacin na koji je ispostavljen zahtjev za materijalnom ostetom sud nije moga donijeti drugaciju presudu nego da to odbije i da je njemu tesko sto je zrtvama genocida umanjena sansa za materiajalnom nadoknadom. Kada je ucesnicima u seminaru data mogucnost da mu postave pitanja, receno je da se genocid u Srebrenici, koji je potvrdjen konacnom presudom Internacionalnog suda, desio na teritoriji i nad narodom pod jurisdikciom Ujedinjenih nacija u Sigurnosnoj zoni uspostavljenoj po osnovu reolucije Ujedinjenih nacija i da je pravda jos uvijek moguca, a to je vracanje Srebrenice pod jurisdikciju Ujedinjenih Nacija po principu RESTITUTIO IN INTEGRUM koje je utemeljeno na imperativnim normama JUS COGENES. Na ovu primjedbu, njegova ekselencija Bruno Simma je odgovorio da on ne moze dati svoje misljenje o tome zbog obaveza koje ima prema sudu. Urucena mu je kopija “Odluke o vracanju Opstine Srebrenica pod iskljucivu jurisdikciju drzave Bosne i Hercegovine kakva je opstina Srebrenica imala prije agresije i genocida” na cemu se zahvalio i rekao da ce je prouciti.

Ono sto je njegova ekselencija Bruno Simma, sudija Internacionalnog suda pravde u Hagu, rekao na seminaru odrzanom 22. oktobra na University of Michigan, Ann Arbor je svjedocenje ucesnika u procesu iz kojeg je kristalno jasno da je tim koji je vodio tuzbu za genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije vodio tuzbu tako da izgubi. Od suda nije trazeno da potvrdi da je Srbija vodila agresiju protiv Republike BiH, da je pomagala i da nista nije ucinila da sprijeci genocid u BiH. Od suda nije trazeno da se poniste ugovori koji su potpisani kao rezultat agresije i genocida i da se uspostavi pravno stanje prije pocetka agresije i genocida. Naprotiv, tuzba je vodjena tako sto tuzilac nema nista priotiv Daytonskog sporazuma, “Republike Srpske” Anexa 4 Daytonskog sporazuma koji su rezultat agresije i genocida.

Sada je jasno zasto je mijenjan tim i zasto je iz tima izbacen Prof. Boyle. Da postjetimo, da se Prof. Boyle javno oglasavao protiv toga da se tuzba svede samo na muslimane kao zrtvu i protiv nacina na koji je nas tim vodio proces. Na osnovu onoga sto je u svom seminaru rekao, njegova ekselencija Bruno Simma, sudija Internacionalnog suda pravde u Hagu je potvrdio da je Prof. Boyle bio u pravu.

Sada je jasno i to da su sudije Internacionalnog suda ucinile sve sto su mogle u korist zrtve agresije i genocida Bosne i Hercegovine na osnovu onoga cime su raspolagali kao materijalnim dokazima. Da se podsjetimo dobili smo u presudi ono sto je bilo izboreno u vremenu dok je Prof. Boyle vodio tuzbu, a to je odgovornost Srbije za nesprecavanje genocida i ono zasto se izborila Carla de Ponte, presuda o genocidu u Srebrenici.

______________________________________


6. MEDVJEDJA USLUGA MUSTAFE CERICA

Pise: Sven Rustempasic

BiH-SAD, 3. novembar, 2007. -- Ovih nam se dana o glavu razbijaju konzekvence nastupa Mustafe Cerica u džamiji u Detroitu, o kojem je pisao V. Sendijarevic u proslom Glasniku, br. 504.

Mustafa Ceric je u džamiji u Detroitu javno lobirao kod džematlija za podršku toj inicijativi, što je kontraproduktivno, s obzirom da je on vjersko lice, i da se svako mijesanje hodza u politiku na zapadu, gdje je drzava strogo odvojena od vjere, dozivljava sa velikim nepovjerenjem.

Naime, podršku Sjedinjenih Americkih Država povratku funkcionalne, jedinstvene, gradjanske, odn. sekularne države BiH, postavljene na principima americke i evropske parlamentarne demokracije, a ne na osnovu rezultata agresije i genocida – Ceric, buduci da je vjerki sluzbenik, svojim uplitanjem portretirao je kao ¨muslimansku inicijativu¨. Drugim rijecima, vjerski lider je tu ocigledno gradjansku inicijativu, svojim uplitanjem ¨obojio¨ vjerskim bojama, koje su totalno kontraproduktivne u datoj situaciji u BiH, kada se rjesava buducnost BiH. Tako nam je ucinjena¨medvjedja usluga¨, sto je cetnicima pomoglo da tu gradjansku inicijativu -- nakon Cericeve intervencije u Detroitu -- predstave kao neki klerikalizam, ¨muslimanski nacionalizam¨ i sl.

Ceric je zatim izdao kontra-saopcenje da ¨izgladi stvar¨ pa je danas na naslovnoj strani Cericevih novina, ¨Avaz¨, izašla njegova slika i tekst da ¨Ceric nije za mijenjanje Dejtona¨.

Dakle, Ceric Republici srpskoj nabacuje loptu u Detroitu, a zatim on sam koristi priliku da nam zabije ¨autogol¨ (to ¨auto¨ ide pod pretpostavkom da je on ¨naš¨ igrac, što on nije).

Amerikanci kažu ¨If it works, don’t fix it¨. Tako treba posmatrati rezolucije naših prijatelja u SAD i ne dozvoljavati da se one farbaju vjerskim bojama.

Ako Ceric zaista zeli da pomogne Bosni i Hercegovini, on bi se trebao prestati baviti politikom, ali znajuci Cerica - nema teorije.

_________________________________


7. "BOSANSKI KONGRES" ODGOVARA "SLOBODNOJ BOSNI"

Sarajevo, 5. novembar, 2007.

U magazinu ¨Slobodna Bosna¨ od 1. novembra, 2007, u tekstu koji se nalazi na pola str. 13, sa slikom Harisa Silajdžica, pod naslovom ¨Lider Stranke za BiH Haris Silajdžic izgubio naklonost široke lobisticke mreže¨, spominje se i Bosanski kongres, citat:

¨Ipak, najveci obrat dogodio se u krugovima Bosanskog kongresa Sjeverne Amerike, koji su pred posljednje parlamentarne izbore zdušno podržavali Silajdžicevu kandidaturu za Predsjedništvo BiH. No, u posljednjim izvještajima Kongresa, Silajdžic se oznacava kao ¨podli izdajnik¨ i ¨veoma dobro obuceni agent UDB-e, koji je vracen u politiku da završi projekt legalizacije RS¨?

Prema jednoj staroj izreci, prvorazredni lideri okružuju se sa prvorazrednim saradnicima, dok se drugorazredni lideri okružuju sa drugorazrednim i trecerazrednim saradnicima.¨ -- kraj citata.

Naš odgovor:

Zahvaljujemo se Slobodnoj Bosni sto su tacno prenijeli da smo Harisa Silajdzica nazvali "agent UDBE". Nazalost, tu se zavrsava infromacija, a pocinje dezinformacija.

NK RBiH, odn. ranije Bosanski kongres, od svog osnivanja 4. maja 1994. godine ne mijenja svoju poziciju u borbi za cjelovitu Republike BiH, onakvu kakvu je narod izglasao na referendumu o nezavisnoti 1992. sa njenim gradjanskim Ustavom, sa kojim ju je svijet priznao 1992. Mi smo tada, 4. maja 1994. godine podigli politicku Optuznicu protiv Alije Izetebgovica za veleizdaju Republike BiH, u kojoj smo godinu i po prije Daytona predvidjeli da ce Izetbegovic podijeliti drzavu.

U proljece i ljeto 2006. godine Haris Silajdžic je dosao na nasu liniju, kada se prikljucio patriotskom bloku i trazio ustavnu refomu u kojoj ce biti ukinuto entitetsko glasanje.

Samo Silajdzicu sluzi na cast i govori o njegovom udbaskom karakteru to sto je odmah poslije izbora napravio "salto mortale", te poceo potpisivati sporazume, kao sto su npr. "Protokol" i "Mostarska deklaracija" u kojima se legalizuju insitutcije RS, u konkretnom slucaju, genocidna policija RS, suprotno njegovim izbornim obecanjima.

Moze se govoriti da su neki medju nama bili naivni i da su se ponadali da je Silajdzica pocela gristi savjest zbog Daytona, te da je odlucio da popravi stvar. Nadali smo se da je sa defintivnim raspadom Jugoslavije Silajdzic izgubio poslodavca, da su njegovi udbaski dani proslost. Medjutim, niko od nas nije skrenuo sa nase osnovne linije, borbe za Republiku BiH. Neki medju nama su pretpostavljali da se Silajdzic nije promjenio, ali je ipak Silajdzic bio bolja alternativa od Tihica i Lagumdjije. Naime, da je pobijedio Tihic, koji se otvoreno zalagao za amandmane, to bi znacilo da mu je narod dao mandat da ih odmah i usvoji. Silajdzic nije dobio taj mandat i nije to mogao tako brzo odraditi, te smo dobili na vremenu.

Tako se jos i danas nastavlja hrvanje obezglavljenog naroda, sa izdajnicima na vlasti. BH patrioti su jedino u situaciji da kupuju vrijeme u nadi da ce se dogoditi neko cudo, da ce se neka veca stranka oteti iz izdajnckog zagrljaja, ili da ce se u nekoj manjoj stranci pojaviti krdibilno rukovodstvo, ljudi koji ce se principijelno i dugorocno boriti za drzavu, a ne samo kratkorocno i "jeftino" za svoje glasove. Vjerovatno bi narod prepoznao pravi kvalitet, i tada bio izdajnici bili otpuhani sa scene.

Mi znamo da je tesko na Balkanu objasnjavaiti da mi nismo lojalni ni jednom covjeku, nego iskljucvo domovini, Republici BiH. Medjutim, cijeneci veoma profesionalan rad kojega Slobodna Bosna obavlja na raskrinkavanji korupcije i lopovluka u drzavi, malo smo iznenadjeni da se u raskrinkavanju politickih podvala kojima se dijeli drzava, Slobodna Bosna nije odmakla od stereotipa o Izetbegovicu, Silajdzicu, Tihicu, Cericu kao protagonistima neke islamske BiH, bez obzira sto je "Republika Srpska" jedina drzava koju su ti "veliki muslimani" stvorili.

M. B. i S. R.
_________________________________


8. NA DJELU JE PODJELA BRCKOG

Postovani,

U Brckom se gradani tjeraju da deklarisu entitetsko drzavljanstvo da bi glasali na izborima za predsjednika rs-a.

Takvih gradana ima preko 20,000 koji jednostavno ne priznaju entitete i nece njihovo drzavljanstvo.

Njima se prijeti da nece imati pravo glasati, ali to im niko ne moze oduzeti i kad bude vrijeme glasanja neka slobodno odu i glasaju. U najboljem slucaju ce unjeti pometnju na glasackim mjestima i tako komplikovati funkcionisanje genocidne tvorevine rs-a!
Podrzimo nase Brcake u njihovoj borbi za Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Vise informacija na brcanskaraja.net i infobrcko.com

Isto tako svi Bosnjaci i Hrvati koji imaju pravo da glasaju u tzv. rs treba da izadu i glasaju za bosnjacke i hrvatske kandidate i na taj naci stvore probleme u rs-u jer ce onda rs imati 4 podpredsjednika!

Pokazimo da je rs neodrziva tvorevina kojoj nije mjesto u civilizovanom svijetu!

Pozdrav,

B. H. G.
---------------------------

Postovana gospodo Brcaci, mi podrzvamo Brcake koji ne zele da se opredjelje ni za koje "entitetsko drzavljanstvo" i insistiraju da su gradjani izkljucivo Bosne i Hercegovine. Ne trebaju se niti opredijeliti, niti glasati. Potpuno je nebitno ko ce u RS biti potpredsjednik, jer tamo cetnici svakako imaju apsolutnu kontrolu.

M. B.
_________________________________


9. Radom za boljitak: Pozdravljamo ostavku Špirica, davno ju je trebao podnijeti

ZB-10-00-76/07
Široki Brijeg, 02.11.2007.
Sredstvima javnog informisanja

''Podnošenje ostavke Nikole Špirica, presjedavajuceg Vijeca ministara BiH, pozdravljamo i smatramo kako je to gospodin Špiric trebao odavno uciniti''- kazala je Alma Cardžic, zastupnica Narodne stranke Radom za boljitak u Federalnom parlamentu BiH.

''Smatramo kako navedeni razlozi kojima se ta ostavka obrazlaže, prikrivaju stvarno stanje stvari, a ono se može objasniti jednom jedinom rijeci, a to je nerad. Naime, još pocetkom godine, tacnije 3. januara, sedam parlamentarnih stranaka potpisale su Sporazum o programskim ciljevima u kojem su kao generalni cilj definirani uvjeti cije ispunjavanje vodi potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. U dogovorenim, programskim ciljevima su: rješavanje pitanja u vezi s potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, ustavna rješenja, provodenje Daytonskog sporazuma, provodenje sporazuma o sukcesiji imovine i reguliranje statusa državne imovine. Gradani Bosne i Hercegovine dobro pamte kako je Špiric medu programskim ciljevima naveo otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, reformu policije, reformu sistema javnog emitiranja, saradnju sa Haškim tribunalom, suzbijanje korupcije, izmjene i dopune krivicnog zakonodavstva, te reformu obrazovanja. Ništa od toga nije uradeno.

Dok druge vlade imaju na raspolaganju sto dana, bosanskohercegovacka vlada ni nakon tri puta više utrošenog vremena nije poduzela ništa osim izbora ministara i ministarskih fotelja'' dodala je Alma Cardžic.

Voditeljica Ureda za odnose s javnošcu

Mirjana Tomic
__________________________________________


10. Marin Topic: KOS pokrenuo kampanju "zavadi pa vladaj"

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 08.11.2007. Vecerašnja emisija BHT "Pošteno" bila je platforma za nastup okorjelih udbaša s koje je lansirana nova kampanja o "hrvatskoj opasnosti". Trenutna cetnicka ofanziva protiv Lajcakovih mjera pojacana je raspiravanjem mrznje od strane udbe protiv Hrvatske koja je eto "izvršila agresiju na BiH". Cilj je da se BH patriotzam okrene u borbu za spasavnje Kleka, da se ne bi briuli sto nam amputiraju pola drzave. Kada ti amputiraju jedan prst, prezivis, a kada ti amputiraju pola tijela, umires.

Tako su u studio dovedeni provjereni kadrovi UDBE: Ivo Miro Jovic, General HVO Živko Budimir, zapovjednik HVO Jasmin Jaganjac, osnivac SDA Ejub Ganic, te iz Zagreba Zoran Pusic (da bi, sasvim naivno, branio Hrvatsku), a s druge strane bili su samo General Jovan Divjak i mostarski umjetnik Marin Topic (da bi, takodjer naivno, branili BiH).

Necemo navoditi detalje jer bi to znacilo da smo i sami nasjeli pa obradili "temu", koja u trenutku ofanzive RS uospte nije tema od bilo kakvog znacaja. Gledaoce je veceras komentarom bez daha ostavio Topic, rekavši da je i sama tema zapravo znak da ostaci KOS-a pokrecu novu kampanju zavadjanja Bošnjaka i Hrvata, na šta on nece nasjesti. Postidjena, voditeljica se pokušala zamuckujuci opravdati rijecima da je Topic kao drugacije govorio prije sedmicu, na šta je u pomoc pozvala Pusica iz Zagreba koji je spremno docekao da su to "teorije zavjere" (omiljeni neobavezujuci izgovor svakog zavjerenika).

Koliko su se udbaši odomacili i osilili u Bosni, govori i to da su nakon ovog incidenta nastavili kao da se – ništa nije desilo, tj. Jovic je doslovce pjenio optužujuci Bošnjake što nisu reagovali na napad na selo Ravno 1991, što nisu branili nekog "bojovnika koji je za rušenje jablanickog mosta osudjen na 5 godina, a nije im kao smetalo što su Srbi srušili 16 mostova na Neretvi pa nisu odgovarali", itd. itd. Naravno, drugi udbaš Ganic je ovo spremno docekivao pa je onda on optuživao Hrvate da su ovo i ono... Pravi cirkus. General Divjak je u jednom trenutku shvatio da je doveden kao ukras (sjetimo se da je Pecanin kao ukras dovodio Nijaza Durakovica i druge patriote) pa se, presloživši svoje papire, potpuno povukao iz daljnjeg dijaloga, baš kao i Topic. Gledali smo pet "jastrebova" plus voditeljicu, nasuprot dva "ukrasa" koji nisu mogli doci do rijeci.

Tako su udbaši Jovic i Ganic prakticno cijelu emisiju imali za sebe, i bili najvatreniji (mlatili rukama) ne bi li nam odglumili rat rijecima baš kao Irfan Ajanovic i Dragan Cavic u Pecnici. Dakle, u Sarajevu ništa novo. Naprotiv udbaši i nemaju neku veliku maštu vec se koriste izlizanim šemama i šablonima. Nažalost, gledaoci koji su glasali na anketno pitanje ("Da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH?") nisu shvatili da je i samo ucestvovanje u anketi u ovom trenutku – protiv interesa BiH. Tako je rezultat bio 11% NE i 89% DA. Medjutim, otkako je u vlastitoj Pecnici "opekla prste", FTV više ne saopštava ukupan broj poziva, ali pouzdanost ankete UDBI i nije bitna – bitno im je da imaju "brojeve za pokazati".

S pravom smo nedavno upozorili da je "Pošteno" još jedna epizoda iz sapunice zvane "srbalijska kuhinja specijalnog rata", baš kao i amandmanske "Pošteno govoreci", "Javna tajna", "Pecnica"... Ili, što bi narod rekao - isti vrag, samo drugo pakovanje.

________________________________________


11. CERIC U SANDŽAKU

skracena verzija

Nedavno se Mustafa ef. Ceric otvoreno svrstao sa Muamerom ef. Zukorlicem, liderom IZ u Sandžaku, a protiv beogradske marionetske ekipe novoformirane IZ Srbije, na celu sa ef. Zilkicem. Da se Ceric svrstao sa Zilkicem, svima bi se otkrilo da je saradnik Beograda. Ali, kako ga Beograd i dalje treba u BiH kao ¨suho zlato¨ i kako ga drugi beogradski suradnik Fahrudin Radoncic treba za neprekidno ¨slikanje¨ na stranicama svoje novine ¨Dnevni Avaz¨ -- poznate i kao ¨Cericev dnevni bilten¨ u kojem se pojavljuje više nego bilo koji vjerski lider bilo gdje u svijetu -- to se Ceric svrstao u Srbiji na stranu Bosnjaka Sandžaka. Tako je Ceric bez politickog troška, osvojio politicke poene.

Ujedno je Beograd jednim udarcem ¨ubio dve muve¨ -- prvo, i dalje ima Cerica za upotrebu u BiH (uz sada, ovom potporom Sandžaku, povecanim rejtingom), a ef. Zukorlicu i Sandžaklijama ga je podmetnuo da može kao ¨dokazani prijatelj Sandžaklija i njihovog vjerskog lidera ef. Zukorlica¨, uticati na razvoj dogadjaja. Cericu slijedi potpora Sandžaklija ne samo u Sandžaku nego i u BiH, a i širom svijeta! Ispao je ¨muslimanski heroj¨, a doista godinama nije ucinio ništa za Sandžak, pa niti danas; jer tamo je stanje kako se postave Sandžaklije, kako ih bude vodio hrabri ef. Zukorlic i suradnici, a i kako bude manipulirao Beograd sa svojim marionetama.

Medjutim, upitnim uplitanjem u situaciju u Srbiji, reis iz Sarajeva je ujedno Beogradu poklonio poene koje može koristiti da se i SPC više uplice u situaciju u BiH, što je uostalom Cericev favorit, Haris Silajdžic, dekretom odobrio prije nekoliko mjeseci.

Zato braci u Sandzaku porucujemo da budu veoma oprezni kada je Ceric u pitanju i da ni po koju cijenu ne ispustaju svoju sudbinu iz svojih ruku. Cerica su na celo Islamske zajednice BiH doveli isti oni koji su i Ugljanina uveli na velika vrata u politiku. Ceric im se bezbroj puta do sada oduzio, a ovaj put spomenimo samo da je on licno zastitio sve imame za koje se dokazalo da su bili dousnici UDBE.

S. R.
__________________________________________


12. DUBIOZA KOLEKTIV U DELFU

"Mladi BiH" vas obavjestavamo o sljedecem.

Koncert "Dubioza Kolektiv" petak 09-11-2007 u Delftu Koncert jedanog od najvecih bosansko-herzegovackih bendova "Dubioza Kolektiv".

Lokacija: kafic Speakers

Burgwal 45 t/m 492611 GG DELFT

Putokaz mozete naci na stranici www.speakers.nl

Pocetak u 22:00

Ulaz: 6 eura

Mladi BiH organizuju festu humanitarnog karaktera "Djeciji osmijeh" subota, 08.12.2007, Meppel

Uz poznate hitove: Bijelog Dugmeta, Crvene Jabuke, Valentina isl, te pokoje narodne uzivo odsvirane muzike koja ce te veceri biti organizovana zelimo da okupimo sto veci broj mladih Bosanaca i Hercegovaca da u jednoj ugodnoj i opustenoj atmosferi skupimo sredstva za kupovinu potrebnih stvari koje ce staviti SMIJESAK NA DJECIJA LICA.

Za vise informacija pogledajte dodatni dokument.

S postovanjem,

Mladi BiH
__________________________________

14. INTERESANTNI CLANCI NA "REPUBLICI"

http://republikabih.net/
**********************************************************************************

No comments: