Sunday, November 16, 2008

#492 Nova rezolucija americkog Kongresa o Bosni i Hercegovini

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

28. septembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 492

Vanredno izdanje

SADRZAJ:

1. SILAJDZIC I DODIK ZURE DA PREDUHITRE NOVU REZOLUCIJU AMERICKOG KONGRESA O BiH

2. Nova rezolucija americkog Kongresa o Bosni i Hercegovini

3. MEDIJSKI ZANAT: KO O CEMU – IZDAJNIK O POŠTENJU

4. HIMNA NAVIJACA BOSNE I HERCEGOVINE

PRENOSIMO INETRNACIONALNO IZDANJE GLASNIK BR. 491 (NA ENGLESKOM JEZIKU)

CONTENT

1. Dodik and Silajdzic in a hurry to adopt a police reform against European principles

2. House of Representatives regarding the continuing effects of the genocide in Bosnia and Herzegovina (H. Res. 679)

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. SILAJDZIC I DODIK ZURE DA PREDUHITRE NOVU REZOLUCIJU AMERICKOG KONGRESA O BiH

Zbog kriticne situacije u vezi sa Refromom policije izdajemo i veceras vanredno izdanje Glasnika. U kakvoj kriticnoj situaciji se nalazi Bosna i Hercegovina najbolje govori slijedeca poruka iz Sarajeva, citat:

Bas kao sto smo i predvidjeli dnevnik FTV je poceo "senzacionalnom" vijescu da je doslo do "priblizavanja stavova", sto su potvrdili Covic i Tihic. SDA je odrzala sjednicu predsjednistva stranke u Fojnici nakon cega je Tihic izjavio da je zauzet stav u kom se traze korekcije dogovora o policiji koje ce osigurati da se "policija efikasno bori protiv kriminala". Dakle, ni rijeci o nekoj reorganizaciji MUP-a RS. Rekao je i da vjeruje da ce do nedjelje sporazum biti postignut. Covic je potvrdio da ce biti do nedjelje potpisano, a Dodik do 12.10.

Da im pripremi teren, Engleski ambasador zaprijetio, ako ne bude sporazuma do nedjelje da ce medjunarodna zajednica nametnuti Lajcakov prijedlog.

Safetu Halilovicu i drugim ministrima na sjednici VM za revere zakacili znackice "za podrsku borbi protiv raka dojke". Safet se smjesko sav sretan. Ni zrna brige na licu, udri brigu na veselje.

Izgleda gotovo je. Ako im prodje trik s policijom bice to samo test za ustav, kojeg ce isto ovako izdati.

Bojim se da su ovo zadnji dani drzave Bosne i Hercegovine. – Kraj citata

A zasto su izdajnici pozurili da zavrse posao postaje jasno kada se zna da je u Americkom kongresu pokrenuta nova Rezolucija o Bosni i Hercegovini. Rezolucija govori na veoma dobar nacin o svim bitnim pitanjima Bosne i Hercegovine, ukljucujci i Reformu policije, genocid, Srebrenica distrikt itd.

Ta Rezolucija je uzrok Silajdziceve i Dodikove zurbe, jer ce im poslije Rezolucije biti mnogo teze da se bore za opstanak genocidne policije Republike srpske, kada Bosnjaci cuju sta Amerika zeli u BiH.

Medjutim, jedno je sto Amerika i Evropa zele, a drugo ko donosi odluke u BiH. Nazalost o Bosni i Hercegovini odluke donosi Silajdzic, i on ni za zivu glavu nece donijeti nikakvu odluku u korist BiH, on ce sve uciniti da onemoguci i Evropu i Ameriku. Na kraju i Americki i Evropski funkcioneri ostaju razoruzani kada se dvije strane dogovore, i onda Bosnjaci psuju “svijet”, trenutno Lajcaka itd. Silajdzic i Dodik zure da usvoje sporazum koji je za Bosnjake gori od Lajcakovog, a pogotovo gori od onoga sto Amerika zeli u Rezoluciji kongresa.

KOliko je Silajdzic ljigav i laziv, najbolje vidimo kada se sjetimo da je on uvijek trazio od svijeta da ga podrzi, jer toboze ne donosio on odluke o BiH, nego “veliki”, Amerika”, “UN”. Medjutim, sada kada je na pragu veoma povoljna Rezolucija Americkog Kongresa, on zuri da zavrsi posao - sada odjednom ne ceka na “svijet” da donese odluku, nego on zajedno sa Dodikom ide odlucno u akciju da sacuva genocidnu policiju RS.

Dr. Muhamed Borogovac
_______________________________________


2. Nova rezolucija americkog Kongresa o Bosni i Hercegovini

Washington DC :: 26. septembar 2007.

Bošnjacko-americko Savjetodavno vijece za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washington DC-u je nedavno iniciralo, te uz pomoc novoosnovanog kongresnog kluba BiH u americkom Kongresu (Congressional Coucus on Bosnia) i njegovog kopredsjedavajuceg kongresmena Christophera Smitha, stavilo u kongresnu proceduru Predstavnickog doma americkog Kongresa novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini (H. Res. 679).

Ovom rezolucijom Predstavnicki dom americkog Kongresa iznosi svoj stav o kontinuitetu posljedica genocida, zlocina protiv covjecnosti i ratnog zlocina pocinjenog u Bosni i Hercegovini.

U ovoj se rezoluciji, izmedu ostalog, poziva na:

- Prethodne usvojene rezolucije americkog Kongresa o genocidu u Srebrenici (H. Res. 199 i S. Res. 134) u kojima se kaže, kako su srpske snage u Bosni i Hercegovini uz pomoc vlasti Srbije i Crne Gore izvršile genocid i agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo.

- Presude Medunarodnog krivicnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojima su mnogobrojni srpski politicki i vojni zvanicnici optuženi za ratni zlocin i zlocin genocida pocinjen nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine.

- Presudu Medunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine, kojom su institucije entiteta Republike Srpske, posebno njene vojske i policije, optužene za pocinjen genocid u Srebrenici, a Srbija za kršenje konvencije o genocidu, nesprijecavanjem genocida i nekažnjavanjem njegovih pocinioca.

- Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeca Evrope o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini kojom se poziva na suštinsku reformu dejtonskog ustava, s posebnim naglaskom na eliminisanje entitetskog mehanizma glasanja.

U ovoj rezoluciji americki Kongres, izmedu ostalog, konstatuje:

- Kako se pripremom i podrškom agresije i genocida od strane Jugoslavenske Narodne Armije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Republike Srpske, Policije Republike Srpske i drugih vojnih i paravojnih snaga pod srpskom kontrolom nastojalo pokoljem, silovanjem, zlostavljanjem i protjerivanjem uništiti jedinstvena multietnicka kultura Bosne i Hercegovine tkana hiljadugodišnjom tolerancijom, uvažavanjem, uzajamnim povjerenjem i dostojanstvenim suživotom.

- Kako su Srebrenica i ostala podrucja istocne Bosne, odakle su žrtve pocinjenog genocida, i dalje pod nadležnošcu entiteta Republika Srpska i njenih institucija a posebno Policije Republike Srpske koja je pocinila genocid.

- Kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Policija Republike Srpske, propustila dostaviti podatke o nekoliko stotina pojedinaca, rasporedenih u Srebrenicu u julu 1995. godine, pod direktnom ili indirektnom komandom vlasti Republike Srpske.

- Kako su sve zemlje obavezne ne prihvatiti ozakonjenje stanja nastalog agresijom i genocidom, te kako su obavezne suradivati u primjeni mjera sacinjenih u svrhu prevazilaženja posljedica ovakvog zlocina.

- Kako je okvirni mirovni sporazum, Dayton Pace Accords, zaustavio agresiju, genocid, ratni zlocin i zlocin protiv covjecnosti ali nije postigao cilj poništenja posljedica ovih zlocina. Nadalje, okvirni mirovni sporazum nije takode osigurao održiv povratak izbjeglica i raseljenih lica njihovim domovima, a sto je zagarantovano Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, pri cemu je Ustav Bosne i Hercegovine (Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma) evoluirao u etno-teritorijalni sporazum koji sada institucionalizira rezultate genocida, zlocina protiv covjecnosti i ratnih zlocina pocinjenih u Bosni i Hercegovini.

- Kako je u ovom ustavu najveca prijetnja etno-teritorijalne podjele njen mehanizam entitetskog glasanja, koji omogucuje malom broju poslanika iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a koji sacinjava manje od jedne cetvrtine parlamenta, blokadu bilo kojeg predloženog zakona ili odluke. Mehanizam entitetskog glasanja je korišten za blokadu donošenja važnih zakona na državnom nivou, ukljucujuci i predložene promjene Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine.

- Kako entitet Republika Srpska, izmedu ostalog, ne pokazuje nikakvu volju da prihvati reformske promjene unutar Bosne i Hercegovine a koje su u skladu sa zahtjevima Evropske Unije.

- Kako etnicki ekskluzivitet entiteta Republika Srpska djelotvorno obeshrabruje i sprijecava povratak nesrpskog stanovništva u ovaj etnicki ocišcen dio Bosne i Hercegovine.

Ovom rezolucijom americki Kongres, izmedu ostalog, zakljucuje da:

- Bosna i Hercegovina treba zapoceti proces usvajanja novog gradanskog ustava koji u potpunosti eliminiše etno-teritorijalno uredenje koje odražava i institucionalizira rezultate genocida, ratnog zlocina i zlocina protiv covjecnosti pocinjenog u Bosni i Hercegovini.

- Novi ustav mora restrukturirati etno-teritorijalnu organizaciju i uredenje Bosne i Hercegovine i eliminisati njenu podjelu u entitete i kantone u cilju stvaranja cjelovitog i jedinstvenog ekonomskog prostora.

- Srebrenica i ostali dijelovi istocne Bosne moraju biti stavljeni pod nadzor institucija Bosne i Hercegovine kako bi se izbjegla legalizacija stanja nastalog genocidom.

- Reforma policije u Bosni i Hercegovini mora osigurati jedinstvenu policijsku strukturu, zamjenjujuci entitetske policijske snage sa jedinstvenim policijskim snagama na državnom nivou a posebno mora eliminisati policiju entiteta Republike Srpske, koja je identifikovana od strane Medunarodnog suda pravde kao jedna od institucija Republike Srpske koja je ucestvovala u izvršenju genocida.

- Entitet Republika Srpska ne može postojati pod sadašnjim imenom koje predstavlja etnicki iskljucivu politicku filozofiju njenih utemeljitelja ovjekovjecujuci posljedice genocida i etnickog cišcenja.

- Srbija mora odmah ispoštovati svoje zakonske obaveze prema Bosni i Hercegovini proizašle iz Konvencije o sprecavanju i kažnjavanju zlocina genocida i presude Medunarodnog suda pravde, time što ce bez odlaganja uhapsiti i izruciti sve osumnjicene osobe za ucešce u genocidu, ukljucujuci Radovana Karadžica i Ratka Mladica, a što je i od posebnog nacionalnog interesa Sjedinjenih Americkih Država.

- Sjedinjene Americke Države potvrduju snažnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine i podupiru transformaciju Bosne i Hercegovine u državu sa vladinim institucijama koje su uskladene sa zahtjevima za clanstvo u Evropskoj Uniji i NATO-u.

- Predstavnicki dom americkog Kongresa traži od administracije Sjedinjenih americkih država hitno refokusiranje i usmjeravanje diplomatskih napora cime bi se postigli zahtjevi ove rezolucije, a u namjeri ostvarivanja konacnog cilja, djelotvornog poništenja posljedica genocida u Bosni i Hercegovini i stvaranje moderne, funkcionalne, samoodržive i u potpunosti demokratske države.

Stoga, Bošnjacko-americko Savjetodavno vijece za Bosnu i Hercegovinu poziva Bosance i Hercegovce i sve prijatelje Bosne i Hercegovine koji žive na teritoriju Sjedinjenih Americkih Država, da podrže ovu rezoluciju tako što ce kontaktirati svoje kongresmene u americkom Kongresu i tražiti od njih da postanu ko-sponzori rezolucije, H. Res. 679.

________________________________________


3. MEDIJSKI ZANAT: KO O CEMU – IZDAJNIK O POŠTENJU


SARAJEVO, 27.09.2007. Kreatori medijskog mraka opet su u odsudnom politickom trenutku stvorili novu emisiju, nekakvu "Piramidu" (koncepcija je inostrana licenca vec vidjena na HRT). Ko još pamti slicne projeke koji su trebali omekšati javnost da lakše proguta nametane amandmane? Prodefilovale su tada nekakva "Javna tajna", pa "Pecnica", potom "Pošteno govoreci" i niz drugih kojih se više niko i ne sjeca... Ali, sve su te emisije skupa s amandmanima PROPALE!

Tako je i vecerašnja "Piramida" potpuno zloupotrebljena za izdajnicki projekat. Po poznatom konceptu, u emisiju se dovode javne licnosti, ali pošto je rijec o BiH onda su to – jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan Srbin! Medjutim, pošto je termin udarni a teme dnevnopoliticke jasno je i da je emisija zapravo bila cista manipulacija: veceras je ispred Srba doveden iskusni politicar Branko Dokic, ispred Hrvata pravnica prepecena u politici Lidija Korac, a zamislite ovo – ispred Bošnjaka to je bila nekakva priglupa pjevaljka "Donna Ares" koja se i imena stidi pa se ni u ovako jednoj navodno ležernoj emisiji ne može predstaviti svojim pravim imenom (makar i u zagradi, ili iza kompleksaškog "umjetnickog"). Treba li uopšte i napominjati da je rijec o mentalnoj srpkinji koja nas je pocastila glupostima tipa "ma treba gledat od cega se živi", te da je najviše albuma prodala baš u - Srbiji. Krajnji rezultat bio je da su bili – dvoje Srba na jednu Hrvaticu! Tako se i moglo dogoditi da dvoje Srba unaprijed popljuju vecerašnji Thompsonov koncert u Mostaru kao – fašisticki.

Da narodu ipak nijsu potpuno izprali mozak, govore i rezultati glasanja: dok je Dokic dobio jedva 12%, srbalijska "madona" 38%, Koraceva je dobila cak 50%! Rezultat je zanimljiviji ako se zna da su, prema udbašima, cija propaganda hara Bosnom, svi hrvatski "fašisti" veceras bili na koncertu Thompsona pa ostaje nejasno ko je to onda glasao za – Hrvaticu? Bice da su glasali Bosnjaci koji pocinju da uvidjaju da je drzava potpuno u kandzama KOS-a, pa makar glasanjem prkose cetnickim agenitama, ukljucujuci i “onu trojicu majmuna” kako ih zovu u svakodnevnom govoru.

Specijalni rat protiv svakog hrvatskog/katolickog prisustva (tako bi naime BiH lakše upala u ralje pravoslavlja u koje je Silajdžic gura) nastavlja se i drugim emisijama. Tako je veceras cjelokupna nova emisija "Pošteno" koja je uvedena umjesto propale emisije "Pošteno govoreci" (“ko o cemu – izdajnici o poštenju”) imala za zadatak ispirati mozak narodu. Tema je, zamislite, bila uperena protiv "masovnih dešavanja naroda". Koje li ironije, da nam baš UDBA spocitava dešavanja naroda, tj. oni isti koji su specijalisti za sva moguca dešavanja naroda pocev od Gazimestana pa dalje. I, naravno, u emisiji su bila "prigodna" javljanja uživo s Thompsonovog koncerta u Mostaru, odakle nas je spikerica sva zajapurena izvijestila da "ima cak i gledalaca sa crnim majicama, a par imaju i slovo U, a bilo je i par povika Gazi, gazi balije!". Samo joj je falio veliki crveni nos, napudrani obrazi i klovnovska perika. Medjutim poslije je sama sebe demantovala jer se ispostavilo da su mnogi gledaoci došli s porodicama, djecom itd. pa je bilo rijec o narodnoj fešti a ne "fašistickom divljanju" kako nam UDBA-ši, zamskirani kao “veliki muslimani” podvaljuju.

Inace medju gostima koji su se baš u ovom vremenu historijskih turbulencija i rastakanja hiljadugodišnje nam domovine skupili da bi na "akademskom" nivou pacifizirali gledaoce, bili su i: uskrsli udbaš Edhem Bicakcic, Rajko Vasic zvani "satelit", Cenic Svetlana koju su njeni bivši uposlenici s pravom prozvali "Veštica", režiser Mustafic Dino koji je šupalj taman koliko i glavat i kog su gledaoci provaljivali do urnebesa, Ivan Musa iz HKDU-a, te profesor filozofije Vlaisavljevic Ugo po kom (zamislite provale) pravi intelektualac ne piše narodnim jezikom?! Ali istinski šlag je došao na kraju: kao i onda kad je BH Telecom provalio Stambol Suzanu i njenu anketu u kojoj je obrnula cifre, i veceras je na pitanje "Da li je dogadjanje naroda opasno i kad se samo pjeva?" voditeljica Jurišic Duška pred kraj emisije dala rezultate prvobitno kao 55% DA, da bi joj u slušalice i to nakon par minuta iz režije (Bakir Hadžiomerovic glavni urednik) javili da nije 55 nego 61%. Jedino ako cemo ovolikim lažovcinama više išta povjerovati. Koji cirkus od televizije!

Od ostalih podvala (i provala) režimskih medija istaknimo šuplje manifestacije koje, kao i u vrijeme amandmana, opet nicu kao gljive poslije kiše, a koje trebaju stvoriti utisak da je u društvu sve normalno. U protekloj godini dana tu su bile: "naj licnosti", "naj menadžeri", "naj novinari" – Bakir, kao i izbori Miss-ovog i Miss-onog, a sve po vjerskom kljucu, itd. Veceras je to bio prenos iz Skenderije u kom su si svi moguci daytonski politicari od Brankovica do Špirica medjusobno izdijelili nekakva prinanja za – turizam?! To ni cirkus ne bi bolje izveo.

Istovremeno, u Vijestima u 22 BHT, gost Furtula Vanje bio je Radmanovic Nebojša, a tema je bila "Da li su ekspertni pregovori samo farsa, pošto se kako neki kažu, politicki lideri plaše reakcije naroda, tj. da li ekspertni pregovori služe samo da bi s njihovom propašcu gradjani prihvatili da se moraju praviti ustupci?" Radmanovic je "satelitom" odgovorio da to nije tacno. Tako cetnici jedni drugima nabacuju i pitanje (koje smo i mi provalili u prošlom vanrednom Glasniku) i odgovore (prilika da nas demantuju). Npr., voditeljica je u jednom momentu pokušala opravdati Radmanovica zato što je glasao za Komšicevu odluku da smijeni BH ambasadora u Vatikanu, rijecima da se "usprotivio, ali ipak glasao za". Shvativši da bi ovo zazvucalo vrlo nedosljedno (a Srbi drže do karaktera), Radmanovic je voditeljicu brže-bolje ispravio, rekavši da on i misli onako kako glasa. Tako je cirkuska predstava bila potpuna.

Amar Delic, Sarajevo
Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine

___________________________________________________


4. HIMNA NAVIJACA BOSNE I HERCEGOVINE

http://www.youtube.com/watch?v=Ifw4Xf250P8&mode=related&search=

*************************************************************************

No comments: