Sunday, November 23, 2008

#496 UDBIN SPECIJALNI RAT ZA BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
6. oktobar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 496

SADRZAJ:

1. PAKT SILAJDZIC-DODIK RAZOBLICEN U EVROPI

1.1 GOSP. LAJCAK, PROVEDITE REFORMU POLICIJE UZ POMOC EKSPERATA - NE TRABAJU VAM PREGOVORI SA KOMPROMITOVANIM BH POLITICARIMA

1.2 MORAS NAUCITI PRAVILA IGRE DA BI USPJESNO PARIRAO PROTIVNICIMA

1.3 U CEMU JE NASA NADA?

2. IZJAVE EVROPSKIH POLITICARA KOJE DEFINISU POLITIKU EVROPE PREMA BiH

2.1 Rehn: Kvalitet je važniji od brzine procesa proširenja

2.2 Lajcak: DAYTON JE PREVAZIDJEN, ZEMLJI TREBA NOVI MODEL

2.3 Lajcak: Dokument Dodika i Silajdžica ne ispunjava tri principa EU

3. Dodik: Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom

4. DODIK "POTROSIO" SILAJDZICA

5. UDBIN SPECIJALNI RAT ZA BiH

6. DOBRO UŠTIMANI NOVINARI

7. REAGIRANJE REUTERSA NA PISANJE ONLINE GLASNIKA NKRBiH

8. ODGOVOR NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH REUTERSU

9. SDA VEC "LEGLA NA RUDU" - "RAM" SVE IZVJESNIJI!

10. SMRTNI SALTO MORTALE HARISA SILAJDZICA

11. IZJAVA KOJA OTKRIVA ZASTO SU SEMEZDINU UVIJEK BILA OTOVORENA VRATA U BH MEDIJIMA

12. TEHNICKI DOTJERANI NEDAVNI VANREDNI GLASNICI

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. PAKT SILAJDZIC-DODIK RAZOBLICEN U EVROPI

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Evo, napokon su i BH mediji jasno i glasno objavili da Evropa nece primiti Bosnu i Hercegovinu u Evropu ukoliko reforma policije ne zadovoljava "Tri evropska principa".

Time je Pakt Silajdzic-Dodik poslan na smetljiste istorije gdje mu i jeste mjesto. (Necemo vise govoriti "Protokol" jer radi se o bijednom paktu jednog podlog i jednog otvorenog neprijatelja drzave BiH.)

Dakle, dokazalo se da nije tacno da Evropa zeli da podijeli BiH, niti da Evropa prisiljava "nase" da potpisuju nepovoljne sporazume, nego da nas Evropa u stvari stiti od podjele drzave koju su nam namjenili Dodik i Silajdzic.

Zato smo osjetili potrebu da se pomocu Glasnika, slijedecom porukom direktno obratimo Visokom predstavniku Miroslavu Lajcaku:

1.1 GOSP. LAJCAK, PROVEDITE REFORMU POLICIJE UZ POMOC EKSPERATA - NE TRABAJU VAM PREGOVORI SA KOMPROMITOVANIM BH POLITICARIMA

Postovani gosp. Lajcak,

BH stampa je prenijela vasu izjavu da cete pocetkom slijedece sedmice razgovarati pojedinacno sa BH politicarima da pokusate postici sporazum o reformi policije koja ce uvazavati tri Evropska principa.

Dozvolite da kazemo nase misljenje o tome:

Nemate nikakve potrebe da razgovarate sa kompromitovanim BH politicarima. Time im samo dajete mogucnost da sabotiraju reformu policije.

Umjesto da razgovarate sa njima predlazemo vam da iskoristite vase pravne nadleznosti. Da vas podsjetimo:

Evropa je postigla dogovor o reformi policije sa Bosnom i Hercegovinom. Taj dogovor su usvojila cak i oba entitetska parlamenta. Po tome dogovoru za reformu policije je zaduzena Direkcija koja se sastoji od policijskih eksperata i koja donosi odluke vecinom glasova. Vi kao Visoki predstavnik imate pravo implementirati taj pravosnazni dogovor Evrope i BiH.

Dakle, Direkcija sastavljena od policijskih eksperata je pravo mjesto gdje trebate otici da razgovarate o reformi policije, a ne ponovo traziti saglasnost kompromitovanih politicara. Za to se Evropa vec jednom izborila te formirala Direkciju eksperata. Nema potrebe da vi ponovo startujete od nule.

Pred vama je rakrsnica: Ili cete vi krenuti u reformu policije sa Direkcijom eksperata i tako preuzeti liderstvo od Silajdzica, Tihica, Lagumdjije, Dodika i slicnih, i povesti Bosnu i Hercegovinu u Evropu, ili ce oni nastaviti da sabotiraju svaki napredak Bosne i Hercegovine.

Vama se pruzila jedinstvena prilika da udjete u istoriju kao covjek koji je spasio jednu drzavu, da reformisete drzavu u skladu sa tri Evropska pricipa.

Cak i ako ne uspijete, znacete da ste barem pokusali da uradite pravu stvar, a to je vasa i ljudska i profesionalna duznost.


1.2 MORAS NAUCITI PRAVILA IGRE DA BI USPJESNO PARIRAO PROTIVNICIMA

Da bi uspjesno parirali protivnicima u bilo kojoj, a pogotovo u nekoj misaonoj igri, moramo dobro znati pravila igre.

A postulati politicke igre koja se igra u Bosni i Hercegovini su slijedeca:

Previlo 1. Evropa zeli Bosnu i Hercegovinu kao svoga clana, ali Evropa ne moze primiti trulez u svoje granice. Primiti Bosnu i Hercegovinu sa genocidnom policijom Republike Srpske, to bi bilo kao namjerno progutati bolest. To bi bilo kao pomjesati 5 kila zdravog mesa sa pola kile pokvarenog mesa.

Primiti Bosnu i Hercegovinu sa zlocinackom i korumpiranom policijskom organizacijom kakva je policija Republike Srpske bi bila mina pod citavu Evropu. Sta ce Evropi u njenim granicama legalizovana organizacija koja je vec osudjena za najgori moguci zlocin, zlocin genocida. Uz to, Evropa zna da je vec jednom bila zavadjena i da je ratovala krvave svjetske ratove zbog velikosrpskih ambicija u Bosni i Hercegovini.

Pravilo 2. Mogucnost djelovanja Evrope je ogranicena internacionalnim zakonima, tacnije poveljom UN po kojoj se niko nema pravo mijesati u unutrasnje stvari suverenih drzava.

Zato nas Evropa pritisce da mi, Bosanci i Hercegovci obavimo posao kako treba, odbijajuci da nas primi dok to ne uradimo. Samo zato je Evropa odbila Siljadzic-Dodikov pakt i time nas spasila iz cetnickih kandzi.

1.3 U CEMU JE NASA NADA?

Nasa nada lezi u cinjenici da su se svojevremeno i Federalni parlament i Parlament RS obavezali Evropi da ce pristati na reformu policije onakvu kakva se izglasa vecinom glasova u Direkciji formiranoj od policijskih eksperata.

Dakle, nasa je nada da ce Lajcak aktivirati Direkciju eksperata, onako kako smo to od njega trazili pod tackom 1.1.

____________________________________


2. IZJAVE EVROPSKIH POLITICARA KOJE DEFINISU POLITIKU EVROPE PREMA BiH

2.1 Rehn: Kvalitet je važniji od brzine procesa proširenja

4. oktobar 2007. - Kada je rijec o proširenju, Evropska unija više pažnje posvecuje kvalitetu nego brzini procesa, izjavio je u cetvrtak povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Bitan je kvalitet, a ne brzina. Rijec je o postupnom i dobro kontroliranom procesu. Suprotno nekim mišljenjima, nema nikakvog automatizma u pristupnim pregovorima", rekao je Rehn u svom govoru studentima Instituta za politicke znanosti u Parizu. Njegov govor objavila je Evropska komisija u Bruxellesu.
---

2.2 Lajcak: DAYTON JE PREVAZIDJEN, ZEMLJI TREBA NOVI MODEL

ZAGREB 3. oktobar 2007.- BiH se mora razvijati i dalje kao multietnicka država. Ja sam protiv etnicke separacije. Što se tice unutarnjeg uredjenja, hoce li postojati dva entiteta, tri ili pet, to je pitanje na koje trebamo naci odgovor narednih mjeseci. No, nemoguce je graditi državu na principu etnicke ekskluzivnosti, jer to nije europski put ni put u buducnost izjavio je visoki predstavnik medunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajcak u intervjuu zagrebackom Jutarnjem listu.

Lajcak je kazao kako unutarnje uredjenje BiH, definirano Daytonom u odredjenom povijesnom trenutku osiguralo status qvo, no da zemlji sada treba novi model unutarnje organizacije, kako bi krenula naprijed.

-On ( Dayton) je osigurao neki status quo, no mi sada trebamo državu u pokretu, kao što su u pokretu Hrvatska i ostale zemlje regije, u pokretu prema Europi. Ocigledno je da Dayton ne predstavlja osnovu za takav proces. Sad imamo jednu državu, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostale. Trebamo pronaci model koji ce pomoci ovoj zemlji da ide prema europskim integracijama, kazao je Lajcak.

Pincom.info
----

2.3 Lajcak: Dokument Dodika i Silajdžica ne ispunjava tri principa EU

4. oktobar 2007. Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajcak saopštio je danas da dokument o reformi policije, koji su potpisali lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Stranke za BiH Haris Silajdžic, ne ispunjava tri principa EU.

...

Lajcak je naveo da njegov nacrt Protokola o ispunjavanju uslova za reformu policije potrebnih za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je i dalje na stolu, ispunjava tri principa.

"Taj dokument je pravican i vec uživa podršku mnogih. On pruža i cvrste osnove za postizanje sporazuma", dodao je Lajcak.

Visoki predstavnik je upozorio da istice vrijeme koje politicki lideri imaju da ispune svoje obaveze prema gradjanima.

"Oni znaju šta treba da urade. Ja sam to jasno rekao, a i Brisel je to jasno rekao", navodi Lajcak.

Visoki predstavnik u BiH je najavio da ce u prvoj polovini sledece sedmice imati pojedinacne sastanke s politickim liderima i izrazio nadu da ce dogovor biti postignut.

"U svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU ogranicen sam u mogucnostima svog djelovanja kada je u pitanju ispunjavanje uslova vezanih za clanstvo u EU. Medutim, spreman sam da pomognem onima koji su spremni da pomognu sami sebi", zakljucio je Lajcak. (Hayat) (Srna)

________________________________________


3. Dodik: Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom

5. oktobar 2007 - Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je danas da je propuštena "jedna dobra prilika" da, na bazi njegovog protokola o reformi policije potpisanog sa liderom Stranke za BiH Harisom Silajdžicem, dodje do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, te da oni koji su ga odbili treba da snose i odgovornost.

"Oni koji su to tako odbili neka snose odgovornost, a ja nemam ništa bilo kome da objašnjavam jer u potpisanom protokolu piše da policijska struktura koja ce organizirati u buducnosti mora da prati ustavnu strukturu u zemlji", kazao je Dodik u izjavi novinarima i podsjetio da je jedan od osnovnih elementata BiH entitetsko i kantonalno uredjenje.

Mišljenja je da upravo ta definicija nije odgovarala nekim strukturama u OHR-u, koje je, naveo je, naslijedio Lajcak iz ranijeg perioda, jer je to "suprotno njihovom nastojanju u protekle tri godine da ukinu policiju RS-a".
...

Dodik je kazao da je jasno da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajcak jucer potvrdio da potpisani protokol njega i Silajdžica nije u skladu sa tri evropska principa, te dodao da je trebalo da kaže da je "protokol njega i Silajdžica u skladu sa Ustavom, a da to nije onaj koji je on ponudio
(Miroslav Lajcak)".
...

Ponovio je da se stav SNSD-a nece promijeniti bez obzira na sve kada je u pitanju insisitiranje da mora ostati da postoji policija RS-a, koja ce raditi poslove na prostoru tog entiteta i bit ce funkcionalno uvezana sa ostalim strukturama u BiH, te u nekim poslovima i sa cijelom strukturom policije u BiH.

"Taj stav necemo promijeniti bez obzira na sve pritiske, razne ucjene, nekorektne poteze, od kojih je jedan tako olako odbacivanje sporazuma koji je pokazao da je moguce postici dogovor izmedu domacih predstavnika", naveo je lider SNSD-a.

Ocijenio je da "i da je sve ovo možda dio medjunarodne ujudurme koja ovdje pokuašava da održi svoje prisustvo kroz razne forme".
...

(FENA)
________________________________________


4. DODIK "POTROSIO" SILAJDZICA

Pazljivo procitajte Dodikovu izjavu iz prethodnog clanka, citiram:

"... potpisanom protokolu piše da policijska struktura koja ce organizirati u buducnosti mora da prati ustavnu strukturu u zemlji", kazao je Dodik u izjavi novinarima i podsjetio da je jedan od osnovnih elementata BiH entitetsko i kantonalno uredjenje.

Mišljenja je da upravo ta definicija nije odgovarala nekim strukturama u OHR-u, koje je, naveo je, naslijedio Lajcak iz ranijeg perioda, jer je to "suprotno njihovom nastojanju u protekle tri godine da ukinu policiju RS-a".

- Kraj citata.

Dakle, oni (Evropljani) koji vec tri godine pokusavaju da ukinu policiju RS ne prihvatise Silajdzic-Dodikov pakt, JER PO NJEMU OSTAJE POLICIJA RS. I ne samo to, Silajdzic i Dodik tu policijsku strukturu vezu i za novi Ustav. Naime, da je ovo proslo, tj. da je to i Evropa prihvatila, KO BI BIO U STANJU TO PONISTITI KOD PREGOVORA ZA NOVI USTAV?! Time bi bio prejudiciran i novi ustav. Zato Dodik ocajava sto to nije proslo. DAKLE, SILAJDZIC JE PRISTAO I NA TO, i potpuno se ogolio ka izdajnik!! Sjetimo se on je ubjedljivo dobio izbore obacavajuci da ce se boriti za ukidanje RS, a vec nam je podlo iza leda, sa Dodikom dogovorio kako da to proguraju na mala vrata.

Ima li jos iko kome nije jasno da je Silajdzic jedan podli neprijatelj, veomo dobro obuceni agent UDBE, koji je vracen u politiku da zavrsi projekat legalizacije RS?!

Najbolja vijest u svemu ovome je sto je Dodik ovom izjavom "potrosio" Silajdzica, zgazio ga ko gnjidu.

Dodik vjerovatno prezire Silajdzica, i to se ponekad pokaze na ovakav nacin, kada desifruje neku Silajdzicevu izdaju, ne obaziruci se kako ce se Silajdzic poslije vaditi kod "svojih".

Dr. Muhamed Borogovac
________________________________________


5. UDBIN SPECIJALNI RAT ZA BiH

Autor: Sven Rustempasic

Kao što smo konstatirali u proslom broju, a evo rezimiram, ubaceno je prije i nakon potpisivanja "Protokola" Silajdžic-Dodik, više zabuna u javnost, više scenarija koji sveukupno imaju za cilj da prikriju pravi profil i djelatnost Harisa Silajdžica.

Prvo je ubaceno ¨da ce medjunarodna zajednica smijeniti Silajdžica (a kao dodatak zabuni, kao tobože balans, i Dodika) ako hitno ne potpišu dogovor o policiji, odn. ako se hitno njih dvoje dogovore. A Silajdžic je upravo bio i ostao taj koji je forsirao da se njih dvojica sami dogovore, što je i Dodik ustvari prije potpisivanja i rekao javnosti odn. Lajcaku. Dakle, ubacena zabuna je ¨borba za fotelju¨, da se sakrije borba za srpstvo.

2. Zatim pojedini komentatori, kao Adi Halvo, ali i neki drugi u Sarajevu i kojekuda, prave cijelu ¨teoriju zavjere¨ po kojoj je Americki ambasador u Sarajevu ucjenjivao duže vremena Harisa Silajdžica, a zatim daje ¨krunski dokaz¨ da je prije potpisivanja u Sarajevo doputovao i Direktor CIA, da i on ucijeni Silajdžica za neku trgovinu oružjem u Africi, navodno, što je Halvo predstavio naslovom patetike i huškanja Bošnjaka protiv Amerike i Ameirkanaca sveukupno (a zašto nije spomenuo pripremljenu Rezoluciju Americkog Kongresa i Senata -- u toj svojoj ¨analizi¨ taj Halvo?). Ima tu i dosta mastovitih ljudi koji nasjedaju i doprinose konfuziji vlastitm mastovitim scenarijima.

3. Zatim ide Silajdžiceva teorija da su se SDA i SDP ¨urotile da ga skinu s vlasti, te sve to i nema veze sa policijom nego ima veze sa podrivanjem te dvije suparnicke stranke protiv njega osobno i njegove SBiH.

Itd.
------

KOMENTAR: Upravo je tako, ubacuju laznjake, u kojima se gubi istina, da se u masi raznih teorija teze prepozna ono je je na djelu. Evo jednog prakticnog uputstva koje moze posluziti kod rjesavanja mnogih problema i glasi:

"Obicno je rjesenje ono koje izgleda najjednostavnije." U nasem slucaju je najvjerovatnije da je hodzica Silajdzic bio agent UDBE, kao i hiljade drugih hodza, i da su mu zato bila otvorena sva vrata u Jugoslovenskoj diplomatiji, mada je bio hodza..

Inace, ima ovdje i dobrih vijesti.

Na primjer, glavna prevara da su na djelu neki veliki muslimani je potpuno propala, pa su ovo sve samo "utjesne" ublehe, sve vise ljudi prepoznaje istinu o izdaji.

Isto tako, vise nisu u stanju skrivati da se radi o izdaji pa moraju izmisljati teorije kojima samo skrivaju prave motive, da nam motivi izdaje budu "prihvaltljiviji"?! Dakle, narod je politicki sazrio i vise ne mogu izdajnika prodavati kao "patriotu", kao sto su nekada mogli izdajnika koji nas je u sve ovo uvalio prodati i kao "velikog muslimana" i kao "dobrog dedu" i kao "oca nacije".

M. B.

________________________________________


6. DOBRO UŠTIMANI NOVINARI

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 03.10.2007. Dnevnici BHT i FTV veceras su vrlo šturo prenijeli vijest iz Brisela da je predsjednik Evropske komisije (Vlade EU) Havijer Solana licno izjavio da Evropa ODBIJA protokol Silajdžic-Dodik, rijecima da je "NEDOVOLJAN DA BI BIH POTPISALA SPORAZUM O PRIDRUŽIVANJU". Na kraju predsjednicke izjave pred poslanicima Parlamenta Evrope, Solana je taj papir kurtoazno pohvalio rijecima da je to "dobar korak u pravom smjeru". Nije bilo ni komentara uz prilog izvještaca iz Brisela, a nisu prenesene ni izjave od makar ijednog bh. politicara - totalna šutnja!

Novinarski profesionalizam nalaže da se sve bitne informacije prenesu gledaocima. Medjutim, ova vijest je POTPUNO IGNORIRANA od strane vodecih udbaških medija na internetu, kao što su Sarajevo-x i Pincom (koji uredjuju profesionalni novinari). Dakle, zvuci potpuno nevjerovatno i vanzemaljski da dva najgrlatija "internet-izvjestioca" sa svih pa i najbeznacajnijih skupova ne prenesu NITI JEDNU RIJEC zvanicne Odluke Europe, do koje nam je toliko stalo, o tome prihvata li EU dokument koji im je iz Bosne poslan uz toliku medijsku pompu SVIH medija bez izuzetka.

Naime, do sada dobro uštimani udbaški mediji napravili su katastrofalnu grešku: dali su prevelik znacaj jednom bezvrijednom papiru, pa se sad moraju suociti s poraznom cinjenicom da ne samo da im blef sa "smjenama ako se ne izda" nije prošao, nego ih je i EU potpuno izblamirala: sistemom eliminacije i najvecim skepticima je jasno da POŠTO NISU POD UTICAJEM EU, onda tako dobro uhodani i koordinirani svi skupa moraju biti pod necijim uticajem, naravno rijec može biti samo o - Beogradu.

Ocito, svi koje zanima je li neki medij pod kontrolom UDBE, samo trebaju upratiti da li taj medij prenosi vijesti iz EU koje su dobre za ocuvanje Bosne i Hercegovine. Toliko je izdaja postala jasna da naš online Glasnik skoro da više nije ni potreban – pocev od politicara (Silajdžic) pa do medija (Sarajevo-x), ovdje su se u panici svi poceli – i sami otkrivati!

___________________________________________________

7. REAGIRANJE REUTERSA NA PISANJE ONLINE GLASNIKA NKRBiH

Urednistvu,

Javljam vas se u vezi sa navodnim clankom Reuters-a i komentarom koji ste uz njega objavili.

Ocigledno je da niste imali pristup originalnom clanku (iako ste ga mogli naci na Internetu) i prenijeli ste ga pogresno i tendenciozno, uz dodatke i promjene koji nisu postojali u originalu, da bi opravdali svoj komentar koji nema nikakvo uporiste niti u stvarnosti niti u orginalnom tekstu.

Namjerno iskrivljavanje i politiziranje izvjestaja u kome su prezentovane cinjenice uz davanje neophodnog konteksta je apsolutno neprihvatljivo u svijetu profesionalnog odnosa prema informacijama, i podlijeze sankcijama.

Zaista je krajnje tendenciozno kreditirati Reuters za verziju clanka koju ste vi prezentirali.

Komentatori koji drze do sebe obicno prvo provjere ono sto komentiraju, i ne zasnivaju misljenje na neadekvatnim i iskrivljenim prevodima. Vas komentar necu komentirati.

Saljem vam originalnu verziju clanka na uvid. Nadam se da cete biti dovoljno profesionalni da posaljete ispravku, i razumni da vise ne prenosite Reutersove izvjestaje na koje niste pretplaceni, jer to nije dozvoljeno (narocito ne preradjene i dopunjene po vlastitom nahodjenju).

Pozdrav,
Daria Sito-Sucic
Correspondent
Reuters Ltd
71 000 Sarajevo
Bosna i Herzegovina
Fax: 00387 33 295 486

(Ostali licni podaci izbrisani radi zastite privatnosti gosp. Sito-Sucic.)


UPDATE 2-Bosnia Muslims, Serbs agree on key reform-report
By Maja Zuvela
465 words
28 September 2007
15:44
Reuters News
English
(c) 2007 Reuters Limited

(Updates with Muslim leader statement; envoy's office)

SARAJEVO, Sept 28 (Reuters) - Bosnia's Muslim and Serb leaders on Friday reached agreement on police reform, a key requirement for Bosnia to sign a pre-accession accord with the European Union after years of delay.

"We have come to an agreement today and I hope that its content would be sufficient for the European Union to decide to sign the Stabilisation and Association Agreement with us," Bosnian Muslim leader Haris Silajdzic told his party congress.

Since the end of the 1992-95 war, Bosnia has been divided into the Serb Republic and the Muslim-Croat federation, each with their separate police force.

Bosnia's international peace envoy, Miroslav Lajcak, and other EU officials had warned the rival leaders earlier this month they needed to finally agree on reforming the country's ethnically separate police forces, or risk isolation.

Silajdzic said that he and his political rival Milorad Dodik, the leader of the Bosnian Serbs, had signed a protocol on the police reform that was in line with plan proposed earlier by Lajcak.

"This agreement does not answer all questions, but we want the police reform and of course we want to reform Bosnia-Herzegovina," said Silajdzic, who first rejected Lajcak's reform proposal as unacceptable.

"If we decided otherwise, we would have decided against a European future," he added.

Dodik was unavailable for comment.

LONG ROAD

The European Union has insisted the police be organised at the state level, financed from a single budget and free of political bias.

It made the reform a key condition for Bosnia to sign the Stabilisation and Association Agreement (SAA), the first step on the long road to full membership of the EU.

Lajcak's office conirmed it had received the Dodik-Silajdzic protocol, which would be studied by the relevant EU institutions. The office advised caution.

"We would urge everyone to refrain from interpreting the document as only the European Commission can give an opinion whether this document is in line with the three priniciples," Lajcak's spokesman told Reuters.


Bosnian Muslims first rejected Lajcak's plan, saying it fell short of unifying the ethnically separate police forces. The Serbs said they would not give up their own force.

Experts representing their respective political parties had earlier on Friday failed to agree on the technical criteria for the reform.

But Silajdzic said that leaders realised they needed to pursue reforms in order to achieve their common goal of a European future for Bosnia:

"We have done everything possible at this moment."

----

This email was sent to you by Reuters, the global news and information company.
To find out more about Reuters visit www.about.reuters.com

Any views expressed in this message are those of the individual sender,
except where the sender specifically states them to be the views of Reuters Limited.

Reuters Limited is part of the Reuters Group of companies, of which Reuters Group PLC is the ultimate parent company.
Reuters Group PLC - Registered office address: The Reuters Building, South Colonnade, Canary Wharf, London E14 5EP, United Kingdom
Registered No: 3296375
Registered in England and Wales


__________________________________________


8. ODGOVOR NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH REUTERSU

Sarajevo, 4. oktobar, 2007. -- Clanak Reutersa o Protokolu je direktno prekopiran (bosanski jezik) sa Web strane bosnjaci.net organizacije KBSA u Americi, što je u tekstu Online glasnika NK RBiH 495 jasno receno. S obzirom da uredništvo KBSA u Americi živi godinama pretpostavili smo da poznaju dovoljno Engleski jezik i da su ISPRAVNO preveli vijest.

Nažalost, kako tvrdi Reutersov covjek, taj prevod nije ispravan. I mi smo se uvjerili da je KBSA potpuno izmislila recenicu kojom toboze Reuters tvrdi da su Silajdzic i Dodik postigli dogovor "pod pritiskom svijeta". Takve tvrdnje nama nigdje u originalnom tekstu Reutersa.

Dakle, ne samo da autorski i redakcijski tekstovi KBSA nisu za prenošenje, nego oni cak i internacionalne agencijske tekstove manipuliraju, što je ovim dokazano. Doista se nismo nadali da ce bosnjaci.net tj. Esad Krcic, tako nisko pasti da manipuliraju tekstove svjetskih agencija da bi opravdali Silajdzicevu izdaju drzave.

Naime, Silajdzicu je išlo u prilog da se lansira teza ¨da je medjunarodna zajednica natjerala Silajdžica da potpise Protokol sa Dodikom¨ -- pa je u tu svrhu falsificirana cak i agencijska vijest Reutersa!

Buduci da prevod na stranici bosnjaci.net, kako Reuters smatra, nije korektan u cilju fair play pristupa objavili smo u prethodnom prilogu reagiranje Reutersa i originalni Reutersov tekst da ispravimo nasu gresku.

Ovaj Glasnik ide na potpuno iste adrese kao i prethodni, tako da su na ovaj nacin obavjesetni svi nasi citaoci o originalnom tekstu.


NEKOLIKO PITANJA ZA REUTERS

Sada kada smo procitali gore citiranu originalnu Reutersovu vijest nase razocaranje u Reutersovu objektivnost nije nista manje nego prije.

Tacno je da Reuters nije javio da je postojao pritisak svijeta na Silajdzica. Izmisljajuci pritisak svijeta na Silajdzica bosnaci.net su dali Silajdzicu lazni alibi za izdaju. Medjutim, na drugim mjestima su falcifikovali "na bolje" Reutersovu vijest da bi Reutersu dali kredibilitet medju Bosnjacima.

Naime, originalni Reutersov tekst: "Bosnia's Muslim and Serb leaders... " bosnjaci.net svugdje u tekstu prevodi kao: "Dva najuticajnija politicka lidera u Bosni i Hercegovini ..."

Kao sto vidimo Reuters naziva samo vjerskim imenom "Muslims" jedan od BH naroda, "Bosnjake" (Bosniaks), a drugi BH narod ispravnim etnickim imenom "Serbs", a ne vjerskim imenom "orthodox"?!

Postavlja se prirodno pitanje: "Otkud Reutersu pravo da Bosnjacima negira etnicku pripadnost i da nas samo svodi na vjersu zajednicu. Valjda mi imamo pravo da se osjecamo kao poseban narod, a ne samo kao vjerska skupina. Negiranje Bosnjacima nase etnicke pripadnosti je kulminiralo "etnickim ciscenjem" od strane srpskih fasita, cetnika, tj. genocidom, sto je dokazano na Svjetskom sudu pravde.

Zar negiranje naseg postojanja kao posebnog naroda koji se zove "Bosnjaci" nije podrska Reutersa onoj strani koja pocini taj genocid?

Gdje je tu novinarski kredibilitet?

I to nije samo jedna greska. To je sistematsko falcifikovanje BH stvarnosti od strane Reutersa.

Postoji historija nekorektnog informiranja iz BiH tokom cijele agresije, kada je npr. Armija Republike BiH nazivana ¨Izetbegovic forces¨, ili "Muslim forces" cime se sugerisalo da je to samo neka privatna i vjerska milicija, a ne legalna armija medjunarodno priznate drzave, clanice UN Republike BiH. Tako je agresija pretvarana u gradjanski rat, a znamo da su rezolucije Savjeta sigurnosti UN 752 i 757 iz 1992. jasno okarakterisale da su Srbija i Crna Gora pocinile agresiju na Republiku BiH i da su im zato bile uvedene ekonomske sankcije kao kazna zbog agresije.

Falcifikovanje agresije u gradjanski rat, nije mala greska, pogotovo ako se ponavlja vec 15 godina u raznima formama. Gdje je tu Reutrsov kredibilitet?

Dr. Muhamed Borogovac
Sven Rustempašic

___________________________________________________


9. SDA VEC "LEGLA NA RUDU" - "RAM" SVE IZVJESNIJI !

Pise: Amar Delic, Sarajevo


SARAJEVO, 03.10.2007. Kao što smo i predvidjeli, svega par dana nakon navodnog velikog "raskola" izmedju SDA i SBiH, predsjedništvo SDA je na jucerašnjoj sjednici naredilo Tihicu da odmah obustavi sve javne osude Silajdžica, zakljucivši da "rat rijecima treba prestati". Da cirkus bude kompletan pobrinuo se Tihic, koji im je kao pokajnicki "priznao da je preletio u svojim medijskim izjavama o Silajdžicu". On je nakon sastanka izjavio i da "ništa ne smije ugroziti koaliciju".

Glavni motiv za ovo cudno ponašanje otkriven je kad je na istoj sjednici Brankovic Nedžad ukoren jer je za direktora BH Telecoma postavio nekoga ko nije poslušnik SDA nego – SBiH. Dakle, osim što je za SDA nebitno što je direktor najmocnije federalne kompanije poslušnik (bilo ciji), ovoj izdajnickoj kliki je nebitno i što je on poslušnik – druge stranke?! Gdje je tu logika da premijer koalicione vlade skrojene od dvije dokazano lopovske stranke ne grabi najvrijednije fotelje za svoju stranku kao JACEG koalicionog partnera, kao da su SDA ajkule iznenada dobile napad dobrote? Jedini moguci odgovor je: SDA je spremna preci preko svega samo da ne ugrozi izdaju kao jedini MASTER PLAN vrijedniji i od milijardi maraka! Da je i SBiH spremna preci preko svega pa i milijardi, postalo je jasno nakon izbora kad je Silajdžic bukvalno POKLONIO sve najbitnije fotelje - Tihicu. Da nije rijec tek o "koalicijskoj idili" govori i to što je veliki broj najuticajnijih resora tada poklonjen i - Dodiku.

Internetom se prije izvjesnog vremena pronio glas da se iza famoznog "RAM" plana agresije na RBiH kriju inicijali trojice agenata UDBE koji su plan trebali provesti na terenu: Radovana-Alije-Mate, sto je uhvaceno u snimljenim razgovorima Miloševica i Karadžica 1991. Sve su prilike da je ovo istina, jer i njihovi nasljednici cak 15 godina nastavljaju istim putem sa svojim "SDA-SBiH-SDP" strankama, ocito kreiranim sa zadatkom da pokupe glasove ljudi raznih afiniteta, ali ne da bi zastupali njihove razlicitosti vec da bi iste ugušili te SVE birace doveli do istog cilja – konacne izdaje bez "popravnog ispita".


______________________________________

10. SMRTNI SALTO MORTALE HARISA SILAJDZICA

Internacionalni inztitut iz Ljubljane, analizira Silajdzic - Dodikov "Protokol" i zakljucuje da je ovim potpisom Haris Silajdzic napravio Salto mortale u odnosu na svoja izborna obecanja i da je to najvjerovatnije njegova politicka smrt.

Slijede dva zakljucna pasusa te analize:

The European Union has not accepted such Protocol and it should take decisive actions including some radical steps such as the replacement of irresponsible politicians and the prohibition of political activities and traveling to the EU.

By signing this Protocol, Dodik has appeared as political winner, while Silajdžic has exercised “salto morale”. This most likely presents the end of his political career and loss of political credibility in the eyes of BiH public.

Director: Bakhtyar Aljaf

Ljubljana, 05 October 2007

International Institute for Middle-East
and Balkan Studies (IFIMES) – Ljubljana

____________________________________________

11. IZJAVA KOJA OTKRIVA ZASTO SU SEMEZDINU M. UVIJEK BILA OTOVORENA SVA VRATA U BH MEDIJIMA

U Sarajevu se, doduše, javno ne mokri na bogomolje, ali se "pišu radikalni pogromi nad pojedincima, izmišljaju im se grijesi u prošlosti, kopa im se po familijama, s namjerom, valjda, da ih se ukine ili protjera".

(Semezdin Mehmedinovic).

______________________________________


12. NEDAVNI VANREDNI GLASNICI

Lijepo tehnicki dotjerani posljendji Glasnici o Reformi polcije

http://republikabih.net/

Internacionalna izdanja Glanika

http://republic-bosnia-herzegovina.com/
**********************************************************************

No comments: