Tuesday, December 2, 2008

#515 RS NIJE USTAVNA NEGO GENOCIDNA CINJENICA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

22. decembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 515

SADRZAJ:

1. Pocela promjena Ustava RS

2. USTAVNE PROMJENE - ISTJERIVANJE EVROPE IZ BiH

3. Zubak: Prica o ustavnim promjenama krenula u pogrešnom smjeru

4. Dodik: U februaru ili martu potpisivanje sporazuma s EU

5. ZAHVALJUJCI KRESIMIRU ZUBAKU DAYTON JE NELEGALAN

6. Srbi se povlace iz SO Srebrenica - Bošnjaci traže glasanje o povjerenju Pavlovicu...

7. "GDJE SU MILIONI, AVIONI, KAMIONI, …. ?!"

8. Cirkus u Zagrebu - Dodikov nastup na HTV

9. DVA OTVORENO PISMA LAJCAKU: RS NIJE USTAVNA NEGO GENOCIDNA CINJENICA

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Pocela promjena Ustava RS

Poslanici Narodne skupštine RS prihvatili su Odluku da se pristupi promjeni Ustava RS donošenjem amandmana, cime je formalno poceo taj trostepeni postupak...

Donesenom odlukom Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a obavezuje se da u roku od 45 dana na bazi prijedloga narodnih poslanika urade tekst nacrta amandmana na Ustav RS sa obrazloženjem i dostavi Parlamentu RS-a.

Amandmani ce onda, ukoliko se usvoje, biti upuceni na javnu raspravu, a nakon toga, Odbor za ustavna pitanja Skupštine RS-a treba da definira prijedlog amandmana na entitetski ustav kako bi se o tome izjasnili poslanici.

Za odluku glasala su 72 poslanika, nije bilo protiv, dok je šest poslanika bilo uzdržano.

Inace, u Ustavu RS bi se tako izmijenile odredbe koje nisu uskladjene sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, Konvencijom o pravima djeteta i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i odredbe koje je neophodno uskladiti sa faktickim stanjem.

Izmedju ostalog, iz Ustava RS ukidala bi se smrtna kazna, Banja Luka bi i zvanicno postala glavni grad RS, a reguliralo bi se i pitanje prijenosa nadležnosti sa entiteta na državni nivo.

12.12.2007. 21:45 (Fena)
----------

KOMENTAR: Ovim ustvanim promjenama Republika Srpska pokusava da dovede pred svrsen cin i Evropu i BiH, kada su ustavne promjene BiH u pitanju. Naime, Dodik, na ovaj nacin radi isto ono sto je Tito uradio 1943. kada je prvo konstituisao Antifasisticka vijeca Republika, koja su se onda ujedinila u Antifasisticko vijece Jugoslavije. Time je Tito napravio da su republike starije od Jugoslavije, i da su Republike nosioci originalnog suverenioteta, a da su se udruzivanjem u Jugoslaviju dobrovoljno privremeno odrekle dijela suvereniteta za racun zajednicke drzave. Samo zato su republike imale pravo na razdruzivanje, a da nisu morale traziti saglasnost ostalih clanica federacije. Dakle, na djelu je pokusaj legalizacije ustava RS, i stvaranja RS kao suverene drzave, koja ce se onda privremeno udruziti u BiH, ali samo da bi se mogla legalno razdruziti u uducnosti kada se prasina od gencida slegne, kao sto su se razdruzile Jugoslovenske Republike.

"Nasi", tj. BH politicari ne bi smjeli nikako dozvoliti da se donese ustav RS, prije i nezavisno od donosenja Ustava BiH. Ovo sto sada Dodik pokusava je gore od Daytona, i to bi Bosnjaci morali sprijeciti po svaku cijenu. Nazalost, Dodik to sve radi u dogovoru sa Silajdzicem, Tihicem i ostalim izdajnicima, te nama nikoga da to zaustavlja.

Kada je pravac samih ustavnih promjena u pitanju primjetimo da se ovdje radi o "uskladjivanju sa faktickim stanjem", dakle da se eliminise popis 1991. Dakle, ovim cetnici postizu tri strateska cilja:

- premjestaju originalni suverenitet sa BiH na RS;
- legalizuju RS, i
- prave RS unitarnom drzavom,

a sve to bez ikakvog otpora Bosnjaka. S druge strane, pokusaj da se napravi funkcionalna BiH nailazi na zestok otpor Dodikovih cetnika. Ne treba biti previse pametan pa znati da sto je legalnija i funkcionalnija RS, to je manja sansa da opstane Bosna i Hercegovina.

Nada nam je da ce Lajcak i(ili) Bosnjacki poslanici u Skupstini RS intervenisati i sprijeciti prenosenje originalnog suvereniteta sa BiH na RS, sto bi bio defintivni kraj bosanske drzave.

Dr. Muhamed Borogovac
___________________________________


2. USTAVNE PROMJENE - ISTJERIVANJE EVROPE IZ BiH

Poslije nedavne Lajcakove tj. Evropske pobjede, kada je promjenjen poslovnik skusptine BiH i na taj nacin oslabljeno entitetsko glasanje cime je Republici srpskoj oduzeta mogucnost eutanazije Bosne i Hercegovine, velikosrbi u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu i Mostaru su se istinski zabrinuli zbog sve odlucnijeg prisustva Evrope na BH politickoj sceni i potencijalno veoma mocnog oruzja koje se zove "Bonske ovlasti".

Beogradski sefovi Dodika, Silajdzica, Tihica, Lagumdjije i ostalih su shvatili da nisu vise u potpunoj kontroli nad Bosnom i Hercegovinom, da im se Evropa pocela ozbiljno mijesati u posao.

I smislili su kako da zaobidju, tj. eliminisu za njih pogubni uticaj Evrope u BiH. Carobni stapic se zove: "ustavne promjene". Po njima, sami Bosanci i Hercegovci imaju pravo da usvoje novi ustav Bosne i Hercegovine, cime ce biti uklonjena nelegalnost daytonskog ustava i tako eliminisana potreba za prisustvom OHR-a u BiH i pogotovo eliminisana potreba za Bonskim ovlastima. Podrazumjeva se da ce novi ustav biti takav da omoguci legalnu disoluciju Bosne i Hercegovine.

Imamo srecu da su Kresimir Zubak, Marko Tadic i Dragan Markic, predstavnici Hrvatskih stranaka HSS BiH i NHI, koje su ostale izvan pogubnog HDZ-ovog uticaja, i ne mire se sa protjerivanjem Hrvata iz RS, saznali i obavijestili BH javnost o tim ubrzanim dogovorima o Ustavu. U tom projektu ucestvuje i HDZ, kao sto je uvijek i ucestovala, u cilju dobijanja treceg antiteta, naravno samo na od teritorije Federacije.

Nasa nada je da ce se Evropa umijesati u ustavne promjene, kao ravnopravan partener, a ne samo kao posrednik. Osim toga, nasa nada je da ce se napokon probuditi i reci "NE" svi oni BH patroti kojih su pune vladajuce stranke, ali koji su marginalizirani vjestom igrom jedne klike iskusnih udbasa na vlasti u svim Bosnjackim strankama.

Moze biti da se Tihic i Izetbegovic istinski bore za vlsat u SDA, ali su slozni na projektu razbijanja BiH, i ne dozvoljavaju da njihove licne razmirice ugroze njihov projekat razbijanja drzave.

Veoma dobra vijest je sto oni sve teze kontrolisu clanstvo, kao sto je slucaj sa opstinskom organizacijom SDA u Cazinu. Jos prije godinu dana Tihic je skidao sve one koji mu se ne svidjaju, bez obzira na njihove zasluge u odbrani domovine, kao npr. Izeta Hadzica, organizatora odbrane u Kalesiji, a sada vec to ne ide tako lako.

BiH patriota ima i u SDA i u SBiH i u SDP-u, i u njihovim Glavnim odborima i medju poslanicima, a da ne govorimo da ih ima i u manjim strankama. Svakim danom su sve svjesnijiji i pruzaju sve jaci otpor stranackim liderima.

Nadajmo se da ce se Evropa umijesati i da BH patrioti medju poslanicima Skustine BiH kao i patrioti u Glavnim odborima vladajucih stranaka nece dati da prodje ovaj ubrzani zakulisni dogovor sa Dodikom oko ustavnih promjena, kojima se eliminise Evropa iz BiH, a u cilju defintivnog dovrsetka projekta podjele Bosne i Hercegovine.

Slijedi veoma vazno saopstenje Kresimira Zubaka, Marka Tadica i Dragana Markica o ubrzanim dogovorima o novom ustavu BiH. Zatim, slijedi saopstenje Milorada Dodika, koji za razliku od ove trojice sa zadovoljstvom najavljuje dogovore o promjeni ustava.

Dr. Muhamed Borogovac
___________________________________


3. Zubak: Prica o ustavnim promjenama krenula u pogrešnom smjeru

Prica o ustavnim promjenama krenula je u potpuno pogrešnom smjeru i odmaknula se od glavnih tema, kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Glavnog odbora HSS-a BiH - NHI-ja Krešimir Zubak.

"Vec sada se govori o federaciji, entitetima, regijama, a zapravo treba poci od sasvim drugog pitanja kao glavnog pitanja. To je pitanje što bi trebale biti nadležnosti države, odnosno institucija vlasti koje se organiziraju na razini BiH", kazao je Zubak.

Po njegovim rijecima, Daytonskim sporazumom je definirano da je nadležnost države vanjska i monetarna politika, a sve ostalo je dano u uopcenim definicijama što stvara brojne probleme kada se trebaju donositi konkretni zakoni.

"Mi mislimo da u nadležnosti BiH treba biti sve ono što nas uvodi u Europsku
uniju: vanjska trgovina, monetarna politika, obrana, sigurnost i pravosude.
To su oblasti koje cine temelj jedne države, a o svemu ostalom možemo razgovarati", istaknuo je Zubak, dodavši kako se tek nakon što se riješe ta pitanja, može razgovarati o središnjoj razini vlasti.

U HSS BiH - NHI, smatraju kako su neki aktualni prijedlozi ustavnih promjena potpuno promašeni.

"Ne protivimo se federalizaciji i regionalizaciju, ali mislimo da BiH ne bi trebala imati tri entiteta, niti tri ili cetiri federalne jedinice, ili regije. Mislimo da je za to 'prošao voz'. Od tog koncepta nema ništa i ne treba zavaravati narod, jer svi su relevantni faktori u medunarodnoj zajednici rekli da to ne može", kazao je Zubak.

Dodao je da bi BiH morala imati više federalnih jedinica ili regija, a te bi jedinice cinile gospodarsku i prometnu cjelinu, te održavale cjelinu u kulturnom smislu. Takoder, jedinice bi imale izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast.

"Po nama Posavina bi trebala biti jedna regija ili federalna jedinica, kao što bi, recimo, to trebala biti Srednja Bosna, takoder bi to trebala biti Hercegovina. U svakom slucaju BiH bi trebala biti decentralizirana država", naveo je Zubak konkretan primjer.

Predsjednik HSS-a BiH - NHI-ja Marko Tadic govorio je o procesu formiranja vlasti u susjednoj Hrvatskoj, kazavši kako vjeruje da ce nakon formiranja nove hrvatske vlade njegova stranka moci više utjecati na odnos RH prema BiH.

"Ne ocekujemo od Hrvatske stranacku, vec državnu politiku. Želimo da Hrvatska i dalje pomaže BiH na putu u EU i NATO. Isto tako nadamo se da ce Hrvatska imati jasan stav oko predstojecih ustavnih promjena u BiH", kazao je Tadic.

Istaknuo je kako ocekuje jacanje gospodarskih veze izmedu dviju država, te nastavak pružanja pomoci hrvatske države bh. Hrvatima.

"Ocekujemo da Hrvatska nastavi pružati pomoc Hrvatima u BiH, ali da ona bude transparentnija i pravicnija, te da bude podjednako usmjerena na sva podrucja BiH", zakljucio je Tadic.

Povjerenik HSS-a BiH - NHI-ja za Hercegovacko-neretvansku županiju Dragan Markic najavio je skoro otvaranje stranackog ureda u Mostaru, koji ce pokrivati podrucje Hercegovacko-neretvanske i Zapadnohercegovacke županije.

Celnici HSS-a BiH - NHI-ja iskoristili su prigodu te cestitali Kurban bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti.

20.12.2007. (FENA)

_________________________________________________________________________


4. Dodik: U februaru ili martu potpisivanje sporazuma s EU

20.12.2007.

Premijer RS-a Milorad Dodik smatra da bi u februaru ili martu moglo doci do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, ukoliko ne bude opstruiranja dogovora koji su postigli lideri šest najacih parlamentarnih stranaka.

"Realno bi to moglo biti u februaru ili martu i nakon toga bi išla procedura kroz 27 zemalja EU", naveo je Dodik. Uvjeren je da je postignuti dogovor dovoljan da bi nakon parafiranja uskoro bio i potpisan taj sporazum.

Dodik je kazao da evropski put BiH nije u suprotnosti s jacanjem i razvojem entiteta, te da se kroz taj razvoj jaca i država. (Fena)
_________________________________________


5. ZAHVALJUJCI KRESIMIRU ZUBAKU DAYTON JE NELEGALAN

Na web stranici Avaza, 15.12.07. citalac koji se potpisuje pseudonimom "Croat" je napisao, citat:

"Legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH Krešimir Zubak nije pristao da potpise ni preliminarni mirovni sporazum u Daytonu, pa su u ime Hrvata iz BiH taj sporazum potpisali funkcioneri susjedne države Hrvatske"

Zubak je bio predstavnik BiH Hrvata i odbio je potpisati Dejton. Potpisao ga je Jadranko Prlic koji je za to bio neovlasten, isto kao da je potpisao sofer ili bilo tko iz delegacije.

Hrvatska je potpisala kao svjedok a Bosansko Hrvati predstavnik nije ni potpisao i Prlicev potpis je nevazeci. - kraj citata.


Dakle, Zubak je bio onda covjek, i do danas nije odstupio od svojih ideala, bez obzira sto je zapao u nemilost Franje Tudzmana i slicnih. Da mi Bosnjaci imamo samo jednoga takvog na politickoj sceni, znali bi za koga treba glasati.

_________________________________________


6. Srbi se povlace iz SO Srebrenica - Bošnjaci traže glasanje o povjerenju Pavlovicu...

16.12.2007. 10:08

Srpski odbornici u Skupštini opcine Srebrenica prekjucer su održali sastanak sa srpskim predstavnicima u Vijecu naroda RS. Kako su izvijestili mediji iz RS, odluceno je da nece ucestvovati u radu SO sve dok Bošnjaci ne potpišu protokol kojim ce biti onemoguceno preglasavanje.

- Klub srpskih odbornika želi blokirati rad Skupštine i nacelnika opcine, upravo na nacin kako to rade srpski predstavnici na višim nivoima vlasti u BiH - kazao nam je predsjednik Kluba odbornika SDA u Skupštini opcine Srebrenica Rizo Tabakovic.

Istice da predstavnici srpskih stranaka odavno pokušavaju blokirati rad Skupštine opcine. Stoga, prema njegovim rijecima, odbornici SDA zahtijevaju zakazivanje sjednice kako bi se glasalo o povjerenju predsjedniku SO Radomiru Pavlovicu.

- Sve je u funkciji ubijanja i ono malo života u Srebrenici. Klub odbornika SDA je odlucan u svom zahtjevu i sjednica SO bit ce održana sa ili bez odbornika iz srpskih stranaka jer na to, prema Poslovniku o radu, imamo pravo. Oni obmanjuju i javnost i medunarodnu zajednicu pricom o tobožnjoj ugroženosti, samo da bi zaustavili razvojne procese u Srebrenici. Mi to necemo dozvoliti - istice Tabakovic.

Naš pokušaj da cujemo šta o svemu kaže Pavlovic bio je bezuspješan, jer nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Autor: A. HADŽIC

---

KOMENTAR: U proslom broju smo pisali o obrascu P2 koji ce unistiti bosnjacke glasove u RS, te ce Srebrenica vec poslije slijedecih opstinskih izbora preci u ruke srpskih poslanika. Time ce biti zavrsen projekat zapocet 1993. godine, kada je Alija Izetbegovic dogovorio da se razoruzaju branioci Srebrenice, a kojega su svako na svoj nacin nastavili Mladic, genocidom, i Tihic uvodeci obrazac P2. Postoji jedna slaba nada da se to ne dogodi, a to je da Srebrenicani usvoje pravosnaznu odluku o restauraciji Srebrenice opstine Republike BiH, u cilju ponisenja rezultata genocida. Takva jedna pravosnazna odluka bi bila mina od koje bi se poljuljala cijela RS.

Ne vjerujemo da medju srebrenickim odbornicima sada ima ljudi koji ce se zamjeriti svojim stranackim liderima Tihicu i Izetbegovicu, bez obzira sto ce ostati i bez Srebrenice i bez svojih fotelja, ako to ne ucine.

Sjetimo se kada su Srebrenicani ljetos pokusali da proglase izdvajanje Srebrenice iz jurisdikcije RS, Tihic i Siljadzic su ih ubijedili da to ne cine, nego da presudu za genocid treba iskoristiti za ukidanje "cijele policije RS". Medjutim, a za tako sto u stvari ne postoji nikakva zakonom propisana procedura, nego samo dogovor polticara, a koji je osudjen na propast, jer se tu Dodik pita. Tako su pokvarili jednu istinsku sansu da Srebrenicani izglasaju odluku o izdvajanju iz RS, u cemu ih Dodik nije mogao sprijeciti. Takva jedna odluke bi devastirala Daytonski ustav, ali ne dadnose Siljadzic, Tihic, Lagumdjija i Komsic.

M. B.
________________________________________


7. ¨GDJE SU MILIONI, AVIONI, KAMIONI, …. ?!¨

Sarajevo, 19. decembar, 2007. -- U TV emisiji ¨60 minuta¨, Bakira Hadžiomerovica, 17. decembra je gostovao i Sulejman Tihic, predsjednik SDA. Povod je razdor unutar SDA, pogotovu nakon što je Hasan Cengic u Krajini na mitingu podržao lokalni "pobunjenicki" ogranak SDA.

Na ove optužbe, Hasan Cengic je 19. decembra, 2007., u ¨Avazu¨ odgovara, citat:

¨Tihicev istup u kojem on direktno proziva mene ili, bolje receno, optužuje me, zapravo potvrdjuje da je njemu mnogo važniji licni obracun nego jedinstvo stranke. Medjutim, suština je u tome da ovim istupom Tihic zapravo skrece pažnju od glavnog problema - istakao je Cengic.

Mišljenja je da u centru pažnje nije uopce on, nego "Tihiceva odluka koju je provukao kroz Predsjedništvo stranke o smjeni jedne od najaktivnijih opcinskih organizacija SDA u BiH".

- Dakle, to je centralno pitanje i na njega treba dati odgovor, zbog cega su ti ljudi smijenjeni. Jasno je da nisu smijenjeni zato što ne rade ili zato što nemaju rezultate, jer i kao stranka i kao opcinsko rukovodstvo imaju izvanredne rezultate. Radi se o tome da Tihic želi bespogovornu poslušnost sebi osobno, a to opravdava disciplinom unutar stranke - zakljucio je Cengic. – kraj citata.

Jedan od više pokazatelja da je amandmanski savez Tihic-Lagumdžija i dalje na djelu je i novo izdanje magazina ¨Slobodna Bosna¨ od 20. decembra, 2007, gdje Tihic sa naslovnice proklinje: ¨SDA je umorna od Hasana Cengica¨!

Taj magazin promovira ono što se može nazvati ¨Slobina Bosna¨: vladavina Lagumdžijinog SDP-a (u partnerstvu sa Tihicevom SDA) u enklavama unutar FBiH u kojima žive preostali Bošnjaci, uz ozakonjenu i nedodirljivu Republiku srpsku kao ¨realitet¨ (kako tu dejtonsku ¨državu srpskog naroda zapadno od Drine¨, naziva Lagumdžija).

Tokom 2006. godine Hasan Cengic je dao podršku Patriotskom bloku u odbacivanju amendiranja Aneksa 4 kojim bi Tihic-Lagumdžija ozakonili RS i vladali kako su planirali. Stoga se Tihic nakon izgubljenih izbora spremao da se Hasanu Cengicu osveti; da ga odstrani od svakog uticaja. Sada Tihic ostvaruje tu osvetu!

Kada je Hasan Cengic u pitanju on je najranjiviji kao Alijin "logisticar" koji je raspolagao novcima skupljenim u islamskom svijetu za odbranu Republike BiH. Zamjeri mu se sto nije postojala nikakva drzavna kontrola tih sredstava koja su dodijeljena narodu BiH, a zavrsila pod kontrolom uglavnom 2 familije, u prvom redu Izetbegovica, pa zatim Cengica. Ovdje se namecu dva problema.

Prvo, kako to da liderima SDA nikada nije smetala Hasnova proslost dok napokon nije uradio jednu pozitivnu stvar za Bosnu i Hercegovinu, podrzao Patriotski blok u neizglasavanju amandmana.

Drugo, kako to da im smeta Hasan Cengic zbog raspolaganja manjim dijelom tih fondova, a ne smetaju Alija i Bakir, koji su ipak bili prvorazredni gospodari tih fondova. Da se malo podsjetimo pravih gospodara pomoci koja je stizala u BiH i kojom je finansirana Izetbegoviceva privatna paralelna vlast u BiH, citiramo izvod iz knjige "Drzavna tajna 2":

Clan Predsjedništva RBiH Nijaz Durakovic na maratonskoj sjednici Predsjedništva 10. 8. 1995. kaže: "Odavno mi govorimo oko tih nesretnih para. Narod o tome prica. Ne može niko Sarajevu zacepiti usta... Postavlja se pitanje, Alija, da li novac koji se dobija, ukupan od donacija, prijateljskih zemalja, doista, treba da ide na racune Vlade ili negdje drugo." U raspravu se ubacuje Silajdžic: "Alija, dozvoli, molim te. Ljudi govore o drugom racunu koji postoji. I ako treba, neka postoji. Ako treba da postoji, da se dogovorimo da postoji. Ali, ako sredstva idu tamo, ne može se onda Vlada kriviti što ih nema!"

Pitali su ga o ulozi Hasana Cengica u vezi sa novcem. Poznato je da je novcem namijenjenim za odbranu RBiH raspolagao licno Izetbegovic i od njega imenovani Odbor od deset ljudi, što je Izetbegovic, odgovarajuci Durakovicu i Silajdžicu na pitanje gdje je novac, potvrdio: "Ne raspolaže Hasan Cengic, nego Odbor jedan", i ne objasnivši ništa više. Zapravo, sve je vec odavno bilo jasno. Svaki dokaz nazivaju svim i svacim, samo ne - dokazom. Sasvim je jasno da BiH - danas postoji. Odbranjena je, gradi se, ponosni su na nju i na sve budale koji su ginuli, dok su tetke, zetovi, sinovi, žene i ostali bližnji sakupljali novac i zlato, koje danas gledamo utkane u razne mirnodopske "projekte"... U islamskoj državi se za takvo djelo - (krada) odsijeca(la) ruka. Alija Izetbegovic se nije borio za državu po uzoru na životno djelo (Iran) imama Homeinija... No..."

- kraj citata

S. R. i M. B.

___________________________________


8. Cirkus u Zagrebu - Dodikov nastup na HTV

Dodik je istrcao na teren samouvjeren da je nepobjediv. On je jadnik zaboravio da su utakmice koje igra protiv Tihica i Silajdzica namjestene, da ga balije udbasi pustaju da pobjedjuje. Svoj nastup je poceo predstavljajuci se Hrvatima kao njihov dusebriznik u Bosni, zastitnik od muslimanskog unitarizma. Takva prica mu prolazi u BiH, ne zato sto mu se ne bi moglo postaviti argumentovano potpitanje, nego zato sto njegovi sparing partneri ne zele da mu postave argumentovano potpitanje.

Medjutim, ovdje, kada je Dodik ponudio Hrvatima da se zalozi za treci entitet, voditelj HTV-a Aco Stankovic se nije dvoumio ni sekunde, da ga upita: “A da li bi Posavina, gdje su Hrvati bili vecina i gdje nije ostao ni kamen na kamenu, usla u taj treci enititet kojega nudite?” Tim pitanjem je raskrinkana sva licemjernost Dodikove “ljubavi” prema Hrvatima.

Kada je Stankovic upitao Dodika za njegovu tuzbu protiv Sarajevskog novinara Bakira Hadziomerovica, tu se Dodik transformisao u obicnu mahalusu, i umjesto da govori o predmetu spora, on potpuno neometan ogovara Bakirovu mater i vrijedja Bakira veoma niskim udarcima, ne znajuci da ce Bakir dobiti sansu da mu odgovori. Medjutim, kada se Bakir pojavio na liniji i dobio sansu da mu odgovori, e tu je Dodik jos vise potonuo, poceo da onemogucava Bakira da kaze svoje argumente, upadao mu je u rijec, prijetio fizicki, upotrebljavao epitete npr. "kreten" itd.

Uzaludna su bila nastojanja Stankovica da Bakiru dade rijec, da mu omoguci da replicira na mnogobrojne Dodikove uvrede. Tu je doslo do novog cirkusa, sada izmedju Stankovica i Dodika, pa opet izmedju Bakira i Dodika, gdje sada i Bakir vrijedja Dodika - pravi cirkus.

Ovdje se Dodik pokazao kao "dilajla", ne znam neki bolji izraz, ali su se narednih dana "bosnjacki" politicari-udbasi nasli na usluzi, npr. Mirsad Kebo, da Dodiku povrate izgubljeni autoritet, tako sto su odmah dali nekoliko izjava, sa naglasenim postovanjem Dodikovih stavova.

Evo najzanimljivijeg dijela emisije

http://youtube.com/watch?v=sQl_Rp4jzx4

_____________________________


9. DVA OTVORENO PISMA LAJCAKU: RS NIJE USTAVNA NEGO GENOCIDNA CINJENICA

Slijedeca dva pisma vrve pravim argumentima, pa ih preporucujemo

http://republikabih.net/content/licnosti.htm#No43

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua2031.htm

*********************************************

No comments: