Sunday, June 1, 2008

#442 RS OSTAJE NA KURSU ETNICKIOG CISCENJA BOSNJAKA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. januar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 442


If you do not want to receive this Online Newsletter in the future just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite "reply" na bilo koju nasu poruku sa "UNSUBSCRIBE" u subjektu i tada ce adresa sa koje ste poslali taj zahtjev za brisanje biti odmah izbrisana.
--------------------------------------------------------------

SADRZAJ

1. STA JE LAGUMDZIJINA TAKTIKA

2. Ministar Halilovic: Ugovor sa SCG o dvojnom državljanstvu nije vise na snazi

3. PITANJE DVOJNOG DRZAVLJANSTVA: RS OSTAJE NA KURSU ETNICKIOG CISCENJA BOSNJAKA

4. BOŠNJACI GUBE POVJERENJE U SILAJDŽICA !

5. MOLIMO NACIONALNI KONGRES R BiH DA UPOZNA JAVNOST SA PRIJEDLOGOM NOVOG USTAVA

6. NAROD MISLI DA JE GLASANJEM ZA SILAJDZICA SAHRANIO AMANDMANE ZA SVA VREMENA

7. I ZA MUHAMEDA FILIPOVICA CETNICI SU "BRACA"

8. Žilic: Špiric ne bi smio podržavati opstanak entitetske policije

9. Prije i poslije vlasti: Što je Zlatku Dragan, a što Bakiru Zlatko ?

10. ZASTO PROF. STOJANOV NAPUSTA BiH

11. PREVARA SA PIRAMIDAMA MORA STATI

12. BOYLEAOVA PORUKA BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA

13. TANKA CRVENA LINIJA (KOLUMNA RAME KOLARA IZ "OSLOBODJNENJA")

14. PREGLED BH WEB STRANICA

-------------------------------------------------------------
Ovo izdanje "Glasnika" ide na preko 30 hiljada email adresa sirom svijeta.
_____________________________________________________________

1. STA JE LAGUMDZIJINA TAKTIKA

Dr. Muhamed Borogovac

Dana: 06.01.2007 u Nezavisnim novinama Zlatko Lagumdžija izjavljuje: "SDP BiH nece podržati ustavne amandmane."

Ta izjava je uzburkala strasti u SDP-u, pa je uskoro doslo pojasnjenje.

"Nezavisne novine" od 9. januara 2007. prenose objasnjenje Zlatka Lagumdzije, citat:

Dr Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kaže da ova stranka podržava ustavne amandmane iz aprila 2006. godine i smatra ih najboljim rješenjem za prvu fazu, ali da prije toga želi dati šansu vladajucoj koaliciji i onima koji su obecali da naprave bolji ustav BiH. - kraj citata.

Ovim je razjasnjeno sta je Lagumdzijina stvarna pozicija. Naime, ovim potezom se Lagumdzija samo pridruzuje Tihic – Silajdzicevom dogovoru da “ce do odlaska OHR-a biti promjenjen ustav”. On u stvari samo "utvrdjuje pazar", jer taj dogovor je potpuna pobjeda neprijatelje Bosne i Hercegovine.

U ranijim Glasnicima smo objasnili da je preuzimanje jedne takve obaveze od strane Silajdzica bila izdaja njegove izborne pozicije kada je obecao da ce se boriti za potpuno novi Ustav. Ovo vremensko ogranicavanje svoje “borbe” za novi Ustav, znaci da i Silajdzic ima namjeru da pristane na amandmane.

Da bi izdaja bila podmetnuta kao kukavicije jaje "Amerikancima" obaveza je data pred Americkim ambasadorom, koji ce kada dodje vrijeme, u svojstvu svjedoka dogovora, vrsiti pritsak da se dogovor provede u djelo, a Silajdzic ce za naivne izgledati kao zrtva koju "Amerikanci" pritiscu zato sto "mrze muslimane".

Istu prevaru je izveo Alija Izetbegovic uoci daytonskih potpisa.

Sjetimo se da cetnici nisu bili u stanju unistiti Republiku BiH jer nisu bili u stanju poraziti Armiju Republike BiH. Zbog toga cetnici nisu imali nikakav povoljan izlaz iz rata. Kada god bi se rat prekinuo, na snazi bi ostao Ustav Republike BiH. Sportskim rijecnikom kazano: "Nerijesen rezultat" je nas vodio do cilja, do cjelovite, normalne drzave Republike BiH za koju je narod glasao na referendumu.

Alija Izetbegovic je tu povoljnu situaciju eliminisao tako sto je prebacio na Armiju Republike BiH obavezu da mi moramo pobjediti cetnike u odredjenom roku.

Naime, on je pocetkom 1995. obecao da mi necemo jos jednu zimu provesti u ratu te je naredio Rasimu Delicu da Armija BiH krene u deblokadu Sarajeva, a ako to ne uspije "potpisace sporazum za Srbima". Dakle, ako mi ne porazimo cetnike u vremenski ogranicenom roku, onda mi gubimo, mi odustajemo od Republike BiH i priznajemo Republiku Srpsku. Tako se i dogodilo u Daytonu, posto je Alija u najavljenu “deblokadu Sarajeva”, tacnije u smrt poslao stotine mladica, da bi tako demonstrirao kako se eto mora potpisati priznanje RS, jer ne mozemo vojno pobjediti.

Na stranu to sto ni NATO ne ide u napad bez iznenadjenja, tj. sam cin najavljivanja predstojece ofanzive za deblokadu Sarajeva je bio Izetbegoviceva veleizdaja. Na stranu i to sto su Dudakovicevi krajisnici dokazali da su cetnici vec u rasulu. Alija se ipak drzao scenarija i potpisao Dayton.

Evo sada nam Silajdzic i Tihic provode istu vrstu prevare, ogranicavajuci vrijeme do kojega se mora promjeniti Ustav. Lagumdzija je tu uskocio samo da utvrdi pazar, a da pri tome, prividno distancirajuci se od izdajnika, skupio politickih poena u narodu.

Na njegovu zalost, nikoga od patriota nije mogao prevariti, samo se pobunio izdajnicki dio clanstva u njegovoj stranci, pa je njima morao objasnjavati sta u sustini radi, te smo tako i mi saznali za puni smisao "promjene" taktike.

Jedan od onih koji su ljutito reagovali na prvu Lagumdzijinu izjavu, da "SDP nece podrzati amandmane" je bio i Selim Beslagic, koji je za Avaz prokomentirao Lagumdzijin potez rijecima: "Nisam nicija igracka! Ranije smo govorili da je predloženi paket dobar."

Da je srece, svaki poslanik Skupstine BiH, ukljucujuci i Beslagica, bi morao stajati uz proljetosnju odluku kojom su pravosnazno odbaceni amandmani.

Neka Beslagic malo razmisli da li su gradjani Bosne i Hercegovine njegove igracke? Ispada da je tako, kada se vidi ovo njegovo javno nipodastavanje odluke Predstavnickog doma Skupastine BiH koja je proljetos odbacila amandmane.

_________________________________________


2. Ministar Halilovic: Ugovor sa SCG o dvojnom državljanstvu nije vise na snazi


Ukinuti clan 17. Zakona, kako pola miliona protjeranih bh. gradjana ne bi ostalo bez državljanstva


Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilovic u razgovoru za "Dnevni avaz" još jednom upozorava da clan 17. Zakona o državljanstvu mora što hitnije biti stavljen van snage. Ta odredba predvida gubitak bh. državljanstva svim osobama koje steknu državljanstvo države s kojom BiH nema potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu.

Nepromišljena politika

- Gotovo nijedna zemlja u kojoj se nalaze bh. gradani ne prakticira sklapanje ovakvih ugovora, a vecina ih je i zvanicno istakla da to nema namjeru raditi. Efekt ovog clana je, dakle, da bez državljanstva ostaje pola miliona osoba i to mahom protjeranih - pojašnjava Halilovic.
Podsjeca da usvajanje izmjena ovog zakona u nekoliko navrata nije prošlo u Parlamentu BiH jer su ga blokirali poslanici iz RS. Taj luksuz, prema Halilovicevim rijecima, omogucavao im je ugovor o dvojnom državljanstvu, koji je BiH 2002. godine potpisala sa SR Jugoslavijom.

- Upravo tom nepromišljenom politikom doveli su u pitanje i bh. državljanstvo svojih sunarodnika koji imaju i državljanstvo Srbije ili Crne Gore. Naime, disolucijom SCG prestao je biti na snazi i taj ugovor. Shodno tome, BiH nema ugovor o dvojnom državljanstvu niti sa Srbijom niti sa Crnom Gorom - kaže Halilovic.

Pojašnjava da je to precizirano Beckom konvencijom jer se BiH nije izricito sporazumjela sa Srbijom niti sa Crnom Gorom o zadržavanju bilateralnog ugovora. Takoder, Predsjedništvo BiH i Vijece ministara nikada se nisu izjasnili o tome.


Predloženi amandmani


S obzirom na ove cinjenice, smatra Halilovic, neophodno je hitno usvajanje vec ranije predloženih amandmana, kojima se predvidJa stavljanje van snage clana 17. Zakona o državljanstvu.

- Nakon toga može biti pokrenuta inicijativa o zakljucivanju i ratificiranju ugovora o dvojnom državljanstvu izmedu BiH i Srbije i Crne Gore. Ali treba odbaciti bilo kakvu inicijativu za potpisivanje ovog ugovora prije stavljanja clana 17 van snage, kako bi se osigurala prava više od pola miliona širom svijeta protjeranih bh. državljana - zakljucuje Halilovic.


A. MALAGIC

____________________________________________


3. PITANJE DVOJNOG DRZAVLJANSTVA: RS OSTAJE NA KURSU ETNICKIOG CISCENJA BOSNJAKA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Gornju Halilovicevu izjavu su docekali "na noz" u RS. Politicari iz RS ne kriju da im je cilj etnicko ciscenje Bosnjaka iz RS. Od njih su jedino gori nasi izdajnici iz Izetbegoviceve SDA koji su usvojili nakaradni Zakon o drzavljanstvu 1998, i nasi izdajnici iz "alijanse", a Lagumdjija je tu odigrao kljucnu ulogu, koji su na samom kraju svog mandata sklopili bilateralni sporazum sa tadasnjom SCG, cime su obezbijedili dvojna drzavljanstva za izbjegle Srbe u SCG i tako omogucili Republici Srpskoj da uskracuje saglasnost na izmjene Zakona o drzavljanstvu po kojem uglavnom protjerani Bosnjaci uskoro gube BH drzavljanstva.

Slijedi citat iz Avaza:

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanic drugacije vidi ovu situaciju, barem kada su u pitanju odnosi sa Srbijom.

- Predsjedništvo BiH je pocetkom juna prošle godine dobila notu da Srbija nastavlja državni kontinuitet SCG i primilo je na znanje tu obavijest. Iz toga proistice da su i svi ranije potpisani ugovori na snazi dok se dvije strane ne dogovore drugacije. U BiH to ne može mijenjati nijedan ministar, vec jedino institucije koje su ga donosile - kaže Ivanic, dodajuci da je situacija sa Crnim Gorom nešto drugacija i da ce najvjerovatnije biti potrebno ponovo razgovarati o potpisivanju ovog ugovora. - Kraj citata.

Dakle, Predsjednistvo je primilo obavijest, ali, prema Halilovicu, "nije se izjasnilo o tome". Tu lezi nada za protjerane gradjane BiH, da Predsjnistvo nece priznati taj bilateralni sporazum te da ce se stvar rijesavati iz pocetka, ovaj put jednako i za izbjegle Bosnjake kao i za Srbe i za Hrvate.

Zasto bi to ikome smetalo?! Samo protivljenje RS takvom rjesenju dokazuje da i dalje RS provodi genocidnu politiku, samo sada drugim sredstvima.

_________________________________________


4. BOŠNJACI GUBE POVJERENJE U SILAJDŽICA !

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 13.01.2007. U Centralnom dnevniku NTV Hayat gosti jednosatnog 'Face u Face' bili su Lagumdžija Zlatko i Silajdžic Haris, dok je Tihic Sulejman odbio poziv. U uvodu je Lagumdžija saopštio razloge zašto je uz BPS i SDP glasala protiv izbora Špirica rijecima: “Osim što je slagao da u ratu nije bio visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, on je još i podnio dva razlicita imovinska kartona s razlikom od cak 400.000 Eura!”

Silajdžic nije mogao objasniti zašto je SBiH pod njegovim instrukcijama iskazivala oduševljenje u Parlamentu ekspozeom Špirica iako je ovaj vec u ekspozeu poništio reformu policije i zatražio od OHR-a da u proljece BEZUSLOVNO ode, cemu se Silajdzic javno protivio. Tako je Lagumdžija (iz svojih razloga) demaskirao Silajdžica kao nekog kome se strahovito žurilo da se Špiric BEZUSLOVNO izabere, jer se Silajdžic samo DEKLARATIVNO zalaže “ZA BiH”, ali u praksi radi sve protiv Bosne i Hercegoivine.

Senad Hadžifejzovic je više puta poticao Silajdžica, primjecujuci da se ni ne trudi protivurjeciti, nego pušta Lagumdžiju da govori bez ikakvog uzbudjivanja, pa izgleda kao da Silajdžic prije i poslije izbora – nije ista osoba. Odgovarajuci otkud takva promjena u njegovom ponašanju nakon izbora, Silajdžic je otkrio da mu se citava strategija sada zasniva na cekanju da se "OHR UMIJEŠA POŠTO IMA NE SAMO OVLAŠTENJA NEGO I ODGOVORNOSTI".

Kada je procitana poruka podrške BiH od profesora Boylea koji je od strane gledalaca proglašen licnošcu godine, voditelj je zatražio komentar, uz opasku da je iz krugova bliskih Silajdžicu saznao da u SBiH ima neslaganja radi pravca u kojem ide stranka nakon izbora. Ovo je Silajdžica veoma pogodilo. Umjesto komentara, vratio se na prethodno pitanje na koje kao "nije bio dovoljno odgovorio". Kada ga je voditelj nakon 10 minuta ipak podsjetio na izjavu Boylea, pritisnuti Silajdžic je na brzinu i jedva progovorio da je po pitanju amandmana na istim stanovištima kao i prije, dodavši da "moramo iskoristiti Anekse 5-7 daytonskog sporazuma koji i bez saglasnosti entiteta daju mogucnost da se na državu prenesu nadležnosti neophodne za medjunarodni subjektivitet BiH". To po njemu može uraditi samo OHR, ali oni to – ne žele uraditi. Tako je Silajdžic izgledao kao neko ko se pretvara da nema pojma šta ce sada kada je osvojio vlast, vec ceka na OHR.

A da se radi o PRETVARANJU i da on jako dobro zna šta radi, razotkrio je Lagumdžija - upitavši ga da pojasni svoju namjeru da Dodikov uticaj uvede u Federalnu vladu pa da i tamo Dodik "drži kocnicu". Silajdžic je na to, ocito bez argumenata, odgovorio sa "NE MORA SVAKO RAZUMJETI!" Tada je Hadžifejzovic potvrdio da je licno vidio sporazum Tihic-Dodik u kom se SNSD-u za ukrasno mjesto potpredsjednika Skupštine RS daju cak 2 ministarstva u vladi FBiH. Hadžifejzovic je potom procitao zakljucke pregovora o sastavu vlade Federacije po kom ce 8 mjesta imati Bošnjaci, 5 Hrvati i cak 3 Srbi, cime je dvojac Silajdzic - Tihic ukinuo Bosnjacku vecinu i u Vladi Federacije.

Rezultati ankete pod naslovom: "Izbori su prošli – koga sada podržavate: Silajdžica, Tihica, Lagumdžiju, ili nikoga?" bili su: Silajdžica 3241, Lagumdžiju 2473, Tihica 1126, nikoga 570. Podrška Bošnjaka (koji uglavnom cine gledaoce NTV Hayat) Silajdžicu za vrijeme izbora iznosila je mnogo preko 2 :1 u odnosu na sve druge skupa, a sada se obrnula pa je 4:3 protiv Silajdzica.

Najnovija vijest: Evo upravo je u drugom dnevniku FTV prikazan sastanak Silajdzica, Tihica i Covica, bez Ljubica. Nakon sastanka izjavu je u kameru dao Tihic koji je jasno i glasno rekao da je dogovoreno da ce HDZ BiH dati sva hrvatska mjesta u Federalnoj vladi, znaci HDZ1990 je ISTJERAN iz vlasti.

Sjetimo, prvo su se Safet Halilovic i Beriz Belkic ispred SBiH dogovorili da i na drzavnom i na federalnom nivou u vlasti bude onaj HDZ koji bude imao kontorlu Hrvatrskog glasa u Vijecu naroda. Kada se saznalo da je to HDZ 1990, Silajdzic ide na sastanak sa Tihicem i mijenja dogovr, tako da na drzavnom nivou bude Covicev HDZ, a na Federalnom, HDZ 1990. Na kraju je evo i na Fderalnom nivou iskljucivo ostao Covicev, (amandmanski) HDZ. Dakle, korak po korak Silajdzic je potpuno preokrenuo prvobitni dogovor, kojega su postigli potpredsjednici SBiH.

_____________________________________________________


5. MOLIMO NACIONALNI KONGRES R BiH DA UPOZNA JAVNOST SA PRIJEDLOGOM NOVOG USTAVA

Suocavamo se ovdje sa nevjerovatno dobro organiziranom kampanjom, ciji glavni glasnogovornik je Lagumdzija, a istu laz ponavljaju i svi koji su na bilo koji nacin vezani za ekipu koja je gurala paket amandmana (sto, naravno, ukljucuje i MacElhaney-a i Shilinga, i njima pripadajuce sitne igrace i medije) - da protivnici paketa amandmana "nisu ponudili nikakvu alternativu" paketu amandmana, i da "nemaju niti mogu imati ikakvu bolju alternativu da ponude". Naravno, ovo je ocigledna laz, jer samo je stranka za BiH (o ostalim strankama i nevladinim organizacijama ne bih ovom prilikom govorio, neka se same oglase) jos 28. februara 2006. Parlamentu BiH podnijela svoj prijedlog novog ustava u formi vlastitog amandmana na aneks 4 dejtonskog sporazuma (tj., na tzv. 'dejtonski ustav').

Koliko mi je poznato, jedino Stranka za BiH je svoj prijedlog podnijela u ovakvoj, zvanicnoj formi. Takodjer, koliko znam, jedino Stranka za BiH je ovaj svoj prijedlog, na Bosanskom i na Engleskom jeziku, izdala u stampanoj formi i napravila javnu promociju ovog svog izdanja. Pored svega, Stranka za BiH je ovaj prijedlog ustava objavila i na svojoj web-strani www.zabih.ba (download Ustava je na desnoj strani).

Dakle, vec mjesecima je ovaj prijedlog fizicki prisutan u javnosti i vec mjesecima ga pro-amandmanska koalicija uspijeva prikriti od te iste javnosti i ubijediti javnost, ponavljajuci po stotine puta svoju laz da ne postoji alternativa paketu amandmana, da taj prijedlog ne postoji.

Clanovi Stranke za BiH vec su prilicno umorni (a nisu, mora se priznati, ni izbliza organizirani kao njihovi protivnici!) od ponavljanja cinjenice da Stranka za BiH ima ovaj prijedlog. Jednostavno, na jednu tvrdnju da ovakav prijedlog novog ustava vec egzistira, Lagumdzija i kompanija iznesu barem stotinu kontra-tvrdnji. Tako je prakticno njihova laz postala jedino prisutna 'istina', kojoj se veoma tesko suprotstaviti.

Zaista bi bilo dragocijeno ukoliko bi Nacionalni kongres R BiH mogao uciniti nesto na informiranju BiH javnosti, u zemlji i inostranstvu, o postojanju ovog prijedloga i o mjestu gdje ga je moguce pronaci.

Pozdrav,

N. N.
_______________________________________


6. NAROD MISLI DA JE GLASANJEM ZA SILAJDZICA SAHRANIO AMANDMANE ZA SVA VREMENA

Postovani gosp. N. N. Evo na ovaj nacin, objavljujuci djelomicno vase pismo sa linkom do web stranice SBiH, gdje se na desnoj strani nalazi link do prijedloga novog gradjanskog Ustava, odazivamo se vasem pozivu da upoznamo BH javnost da amandmani nisu jedini prijedlog na stolu. Ovim je raskrinkana jos jedna podvala Zlatka Lagumdjije i "amandmanskih snaga".

BH patrioti imaju pravo i moraju se zareci da nikada nece pristati na amandmansku legalizaciju RS.

Kada Silajdzic kaze da je na izborima narod poslao poruku sta misli o amandamnima, to je samo dio istine. Naime, na izborima je narod njemu DAO VLAST CLANA PREDSJEDNISTVA BiH I TIME MU DAO MANDAT DA PROVEDE U DJELO POLITIKU KOJU OBECAO. Zato je neophodno da se Haris Silajdzic, kao clan Predjednistva, sada javno obaveze da nece dati svoju saglasnost za amandmane, tj. da ce odbiti Ustavne amandmane kao suprotne vitalnom nacionalnom interesu Bosnjaka, ako ikada dodju do njega u Predsjednistvo. Tek tada bi prijedlog novog ustava bio ozbiljno shvacen.

Ko bi smio nametati amandmane kojima se legalizuje genocidna tvorevina kada bi Silajdzic kao izabrani lider bosanjackog naroda, zrtve genocida tako postupio.

Dok god Lagumdjija, Tihic i Dodik misle da mogu to progurati pored Silajdzica, oni ce plesti paukovu mrezu, igrati zakulisne igre, organizovati "pritiske" itd. Dakle, sve je u rukama Harisa Silajdzica, a on ima ogoromnu snagu, jer ga je narod izabrao sa velikom vecinom da upravo to ucini.

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________________________


7. I ZA MUHAMEDA FILIPOVICA CETNICI SU "BRACA"


SARAJEVO, 09.01.2007. U sklopu specijalnog rata u kom se iz dana u dan snažnom presijom FTV i BHT uporno pokušava oslikati RS kao "bolji dio BiH" pa cak i "nada BiH", BHT je veceras na "Dan RS" poklonila zagovornicima genocida emisiju 'Pošteno govoreci' s temom "Šta je danas Republika Srpska?" Gosti su bili Krešimir Zubak, Adil Osmanovic, Filipovic Muhamed i satelitom kao iz nekog "inostranstva" – Dodik Milorad. Brzo se pokazalo da je jedino Zubak iskreni protivnik priznavanja rezultata genocida, Osmanovic lažni protivnik, a Filipovic i Dodik iskreni i vatreni zagovornici.

Nakon što je predsjednica SO Prijedor koja je iz SBiH i kojoj su cetnici zaklali oca i nikad nisu procesuirani, cestitala u novinama "Dan državnosti RS", njena stranka je pozvala na Sud casti pa ju je voditeljica u znak podrške dovela u studio. Potom je Filipovic Muhamed zamjerio svima koji ne cestitaju praznik RS, smatrajuci ih "nekulturnim". Incident se desio kad se na kraju voditeljica izrekla da joj je Filipovic prije emisije rekao da "RS jeste genocidna tvorevina, ali da to ne poteže". Na to je "Tunjo" naprosto eksplodirao rijecima: "Ne smijete koristiti ono što sam vam rekao prije emisije kao dokaz u emisiji!" Ovako je Filipovic raskrinkan - pokazao da je potpuno svjestan genocidne prirode RS, ali da mu to ne smeta, nego se cak bori za njenu afirmaciju. On koristi svoj preostali ugled medju Bosnjacima kojima svojim primjerom, cestitajuci drzavni praznik RS, porucuje da predju preko genocida i pomire se sa postojanjem RS.

Muhamed Filipovic zna da je i navikavanje zrtve na rezultate genocida jednako ucestvovanju u genocidu. Dakle, Muhamed Filipovic je u stanju ici toliko daleko zbog srpstva, njegove velike ljubavi u zivotu.

Tokom emisije Filipovic se raskrinkao i izjavama da on "NE DOVODI U PITANJE REPUBLIKU SRPSKU U SMISLU REALITETA PA I MOGUCNOST DA SE BIH FEDERALIZIRA ALI UZ MOGUCNOST DA SE DEMOKRATIZIRA I VRATE PROGNANI", pri cemu je i djetetu jasno da se rezultat genocida PO DEFINICIJI NIKAD NE MOŽE "DEMOKRATIZIRATI" niti da ce se prognani vratiti dok postoji RS. Svoju procetnicku propagandu koju je Dodik s oduševljenjem pozdravio kao "osnovu za gradnju odnosa", Filipovic je završio rijecima: "ZAJEDNICKI ŽIVOT PODRAZUMIJEVA I SVADJU PA I BITKU – I BRACA SE POBIJU". Dakle, Filipovic izjednacava stotine hiljada preklanih Bosnjackih vratova, sa djecijom svadjom, sto je jos jedan pokusaj navikavanja Bosnjaka na rezultate genocida, dakle ucesce u genocidu koji traje drugim sredstvima.

Sjetimo se da je proljetos, kada se pokusao formirati "patriotski blok" Muhamed Filopovic odmah pristupio. Sada je jasno zasto - da bi se stavio na celo patriota sa ciljem da ih kontorlise i umrtvi. Time je jos jednom demonstriran stari trik nasih najopasnijih neprijatelja, muslimanskih Srba, a to je da na celo svakog pokreta ili organizacije Bosnjaka uvijek postavljaju svoje ljude i tako kontrolisu da medju Bosnjacima nikada ne pobijedi istinska patriotska struja.

Medjutim Muhamed Filipovica je u velikoj mjeri raskrinkan pa se sada na izdajnickim bh medijima trazi neki drugi nesrbin “intelektualac” koji ce siriti velikosrpsku propagandu na “akademskom” nivou. Izgleda da je nadjen u toboznjem “Hrvatu”, a istinskom Jugoslovenu, Predragu Matvejevicu.

Kao i njegov šef Tihic, i Osmanovic je glumio svadju s Dodikom, s vremena na vrijeme se ipak otkrivajuci davanjem iskrene podršku napretku RS-a. Dodik je pokušavao s jeftinim podmetanjima poput onog da "Hrvati osjecaju strah pa im treba pomoci da dobiju treci entitet", cak tvrdeci da se "u Grudama više živi treci entitet nego u RS-u - Republika Srpska", s cim se Krešimir Zubak nije složio. Još jedno neuspjelo podmetanje Dodika desilo se na kraju kada je protestovao protiv koncepta emisije u kojoj su ankete pravljene iskljucivo s Bošnjackim povratnicima u RS, tako se trudeci da primjenom one poznate "da se Vlasi ne dosjete" zamaskira da je ipak još jedna CIJELA EMISIJA U UDARNOM TERMINU TELEVIZIJE bila posvecena promociji RS-a , a u sklopu prljave kampanje medija pod kontrolom srbofila iz "Federacije".

Zakljucujuci emisiju, voditeljica je ustvrdila da je RS "bolji" entitet jer ima 3-4 milijarde od prodaje telekoma i rafinerije, s cim se Zubak nije složio rekavši da se u FBiH od penzionera do radnika bolje živi, na sto se Filipovic umijesao tvrdnjom da "ne postoji kriterij za ocjene".

Amar Delic, Sarajevo

_________________________________________

8. Žilic: Špiric ne bi smio podržavati opstanak entitetske policije

Šta je predsjedavajuci porucio u svom ekspozeu * Buduca policija mora odgovoriti potrebama Evropske unije

Novoimenovani predsjedavajuci Vijeca ministara BiH u svom ekspozeu na prvo mjesto ciljeva, koji se prioritetno moraju rješavati, naveo je reformu policije, istaknuvši kako uprkos svim teškocama vjeruje da se ono može riješiti.

- Rezultati rada Direkcije za reformu policije ce biti pažljivo pregledani, ali legalno izabrani organi vlasti ce zajedno postici dogovor o buducem izgledu policijskih snaga u BiH. Pri tome, mi ustavno i zakonski apsolutno nismo vezani dokumentima koje je pripremila Direkcija i ta poruka mora biti jasno poslana onima koji misle drugacije - naveo je Špiric.

Usaglašena šema

U prijevodu, državni premijer ostavio je veliku vjerovatnocu da sve ono što je u svom jednogodišnjem radu postigla Direkcija, koju je osnovalo Vijece ministara, više nece važiti. Osim svih rezultata postignutih konsenzusom, dogovorenih detalja i usaglašene šeme buducih policijskih struktura na državnom nivou, te nadležnosti svih njenih instituta, to bi znacilo da je uzalud potrošeno i oko milion i po maraka izdvojenih za rad Direkcije.

...

Veliki uspjesi

Jedan od clanova bivše Martensove komisije Mehmed Žilic smatra da se ne bi smjelo desiti da sve ono što su policijski strucnjaci do sada uradili i dogovorili bude baceno u vodu. Podsjecajuci na velike uspjehe koji su postignuti prilikom dogovora o reformi policije, Žilic potcrtava da niko od eksperata Komisije nije imao primjedbi na predložena rješenja.

- Ako državni premijer stvarno želi da BiH kao državu približi Evropskoj uniji, on ni u kojem slucaju ne može podržavati nacionalnu ili entitetsku policiju, jer takva policija ne može odgovoriti potrebama EU - kaže Žilic u izjavi za "Dnevni avaz".

Policija pod politickim utjecajem

- Predstavnici RS odustali su od stvaranja jedinstvene, nacionalno i entitetski nepodijeljene policije, i u tome je suštinski problem. Njihov cilj je da zadrže svoju, zatvorenu policiju, koja bi bila pod politickim utjecajem, a kakva nigdje u svijetu ne postoji. Poražavajuce je da se i 12 godina od završetka rata dozvoljava da policija RS bude jednonacionalna. Stoga, premijer Špiric ni u kojem slucaju ne bi smio nastaviti braniti policiju koja bi radila iskljucivo na "svom" dijelu teritorije i bila finansirana iz entitetskog budžeta - smatra Žilic.

M. KUKAN, Avaz

__________________________________________


9. Prije i poslije vlasti: Što je Zlatku Dragan, a što Bakiru Zlatko ?

I „medijska“ prijateljstva prestaju. Dragan Covic opet je kao i nekada, za Zlatkova propagandista Bakira Hadžiomerovica, ono što je i ranije bio - lopov i pljackaš, jer nije omogucio Lagumdžiji ulazak u vlast.

Piše: Marko Antunovic

Zlatka Lagumdžija, u emisiji 60 minuta FTV-a, nije želio odgovoriti na pitanje o apsurdu da covjek osudjen za korupciju pregovara o sastavu državne vlasti i postavlja ministricu pravde. Za njega je cudno što nitko od brojnih lopova i pljackaša nije vratio opljackano. Drugim rijecima on je odgovarajuci na izravno pitanje o Draganu Covica rekao da je on pljackaš. Time je, htio to ili ne, rekao što on o njemu misli. Ali to mu nije smetalo da ga bezrezervno podržava sve dok je postojala i najmanja šansa da zajednicki budu u novoj vlasti.

Lagumdžija je svojom izjavom potvrdio kako je njega i Covica u "prijateljskom" odnosu držala vlast. Društvo su im cinili i Sulejman Tihic, Milorad Dodik i Dragan Cavic. I svi su doživjeli poraz na prošlim izborima, netko lakši, netko teži, osim Dodika koji je slušao bilo svoga naroda. Netko od njih ce se zadržati na politickoj sceni, a vjerojatnije je da ce ih vecina trajno nestati. Kao i ostalih politicara kojima je program samo vlast.

Ovo društvo politicara je i podržalo, za BiH i ravnopravnost naroda u njoj, pogubne travanjske ustavne promjene, jer je, vec po uvjetovanom instiktu, vjerovalo da ce ih Amerikanci nagraditi za poslušnost vjecnim foteljama. No, kad su gradani rekli drukcije na izborima, onda maske padaju, kidaju se savezništva i „prijateljstva“, Tihica s Lagumdžijom, Lagumdžije s Covicem....

I „medijska“ prijateljstva prestaju. Dragan Covic opet je kao i nekada, za Zlatkova propagandista Bakira Hadžiomerovica, ono što je i ranije bio - lopov i pljackaš, jer nije omogucio Lagumdžiji ulazak u vlast. Propao deal, svi se jednostavno vracaju na svoje ranije pozicije.

Privatne televizije i privatni novinari ostaju i dalje. FTV je Zlatkova kao što je njegov i Bakir, najbolji novinar prošle godine u BiH. Bakir je dobio i nagradu za tu titulu. Još samo da gradjani kažu kako nece više placati pretplatu za Zlatkovu privatnu televiziju i njegove propagandiste, koji ustrajno pokazuju kako je FTV odavno prestala biti javni servis svih gradjana Federacije BiH.

...
Kao što ce s politicke scene odletjeti politicari kojima je sav program sadržan u jednoj rijeci - vlast, tako ce i njihovi propagandisti na javnih medijima otici s njima. Pa makar bili i novinari s titulom godine.

10.1.2007.
Pincom.info

_______________________________________________

10. ZASTO PROF. STOJANOV NAPUSTA BiH

Zašto se Lagumdžiji može nezakonito poklanjati novac za stan, a profesoru Stojanovu uskracivati pravo da riješi taj važan životni problem

Od prvog medijskog spominjanja slucaja profesora dr. Dragoljuba Stojanova javnost ocekuje suvislu i argumentiranu reakciju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Umjesto toga, saopcenja koja dolaze iz ove visokoškolske ustanove samo zamagljuju suštinu problema i otvaraju nova pitanja.

Tako saznajemo da Fakultet svom dugogodišnjem profesoru, uglednom clanu akademske zajednice i nespornom ekonomskom autoritetu, ne želi riješiti stambeno pitanje, jer bi se time, navodno, morao prekršiti zakon.

Koliko je to obrazloženje licemjerno dokazuje cinjenica da je Ekonomski fakultet prije šest godina, prema nalazu federalnih revizora, na apsolutno nezakonit nacin dodijelio 78 hiljada KM za kupovinu stana kolegi profesora Stojanova, profesoru Zlatku Lagumdžiji. Tada im nije smetalo ni to što je Lagumdžija vec imao riješeno stambeno pitanje.

Ovaj predmet, nakon što je prošao proceduru na Specijalnom odjelu za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, završio je kod sarajevskog kantonalnog tužioca. Uz to, ocekuje se i sudsko procesuiranje Lagumdžijine poreske utaje i ocigledne krade budžetskog novca, ali uprava Fakulteta još se nijednom nije oglasila.

Takoder, prema saopcenju Ekonomskog fakulteta, sada je problem i to što Stojanov, kao redovni profesor, predaje na drugim fakultetima, a i vrapci na grani znaju da je slicna praksa prisutna na gotovo svim fakultetima u Sarajevu i cijeloj BiH.

Na kraju, posebno smeta minimiziranje nacionalistickih uvreda na racun profesora Stojanova. Covjeku koji je bez okolišanja stao u odbranu BiH 1992. godine, bio u njenoj Vladi i sve ratne godine proveo u Sarajevu, niko ne može negirati patriotizam niti ga nazivati cetnikom ili ustašom.

Takav skandal zaslužuje najoštriju osudu. Nažalost, niko od kolega profesora Dragoljuba Stojanova nije se još javno oglasio i ustao u njegovu odbranu.

Kao da je nekome silno stalo da ekonomski ekspert, priznat u evropskim i svjetskim okvirima, zauvijek ode iz Bosne i skrasi se u susjednoj Hrvatskoj, u Rijeci. Ako njima valja, zašto ne valja nama?

Piše: Fadil MANDAL

________________________________________________

11. PREVARA SA PIRAMIDAMA MORA STATI


SARAJEVO, 12.01.2007. Nevjerovatno je zazvucala vijest da je prekjucer 10.01.2007 Silajdžic Haris u devedesetminutnu radnu posjetu primio vodju kulta "piramida" Osmanagic Semira. U zemlji u kojoj nema vremena ni za najbitnije goruce probleme, clan predsjdnistva Silajdžic je ako naslijedio prethodnika Tihica u promoviranju "piramidiotskog projekta" kako ga nazivaju najugledniji svjetski naucni casopisi. Osim toga, ovim se Silajdžic otvoreno stavio i u društvo Hadžipašica koji je protekle sedmice u Parlament FBiH uputio prijedlog da se iz budžeta Federacije Osmanagicu pokloni – nevjerovatnih 300.000 KM !

Skandal zvani "piramide" osudili su ama baš svi svjetski naucnici, pocev od onih vrhunskih kao što je predsjednik Evropskog udruženja arheologa, pa do onih koji imaju cak izuzetno “mastovite” poglede, kao sto su profesori sa Bostonuskog Univerziteta Robert Schoch i Colette Dowell, ljudi koji i sami zastupaju slobodoumne teorije o Egipatskim i Japanskim podvodnim piramidama, i koji su puni nade dotrcali u Bosnu da vide nesto arheoloski interesantno.

Nazalost, kada govore o Visockim piramidama, imaju slike svega i objasnjavaju sta je sta, i sve je prirodna formacija, kao npr. one "cigle" su nastale kao naslage pijeska pod pritiskom, a onda ispucale. Onda nasao je fosile izmedju slojeva, dokazujuci da to nije neko slagao u jednom danu ili godini, da se to formiralo milionima godina. Za tunele tvrde da su moderni. Misle da je to JNA napravila kao bunker, cak su vidjeli i grafite (huliganske natpise sa sprej farbama) itd:

http://www.robertschoch.net/Bosnian%20Geology%20Robert%20Schoch%20%20Pyramids%20Colette%20Dowell.htm

Gdje Dowell prica o kamenim kuglama, i kaze da je to samo kamenje i da uopste nisu kugle nego ovali, apsolutno prirodna pojava:

http://www.robertschoch.net/Bosnia%20Spherical%20Stone%20Balls%20Semir%20Osmanagic%20Pyramid%20Colette%20Dowell%20CT.htm

Rekli su i nesto pohvalno - da je Bosna i Hercegovina veoma lijepa zemlja i da su ljudi ljubazni.

Nebrojeni izrazito oštri protesti popraceni brojnim peticijama okupili su kao rijetko kada u modernoj historiji i stranu i domacu arheološku zajednicu. Tako je PRAKTICNO CJELOKUPNA NAUCNA ZAJEDNICA SA SVIH KONTINENATA USTALA JEDNOGLASNO U SVOJOJ OSUDI PREVARE SA PIRAMIDAMA. http://peticija.white.prohosting.com/index.htm.

I dok se trose ogromna sredstva za sarlatanstvo i prevaru istovremeno naucne i kulturne institucije Bosne i Hercegovine KAO SIMBOL HILJADUGODIŠNJE DRŽAVNOSTI SE SISTEMSKI DOVODE DO PROPASTI: zbog nedostatka OSNOVNIH sredstava, s naucnim radnicima koji žive na ivici dostojanstva, generacijama studenata koje u 21. vijeku koracaju samo sa tablom i kredom...

Amar D. i Tarik B.

__________________________________________

12. BOYLEAOVA PORUKA BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA

Direktor vijesti NTV Hayat Kenan Cerimagic je nedavno obavijestio Prof. Boylea da su ga gledoci NTV Hayat izabrali za licnost 2006. godine. Prof. Boyle je ubjedljivo izabran ispred cetvorice znacajnih ljudi koji su takodjer ucestovali u programima NTV Hayat tokom 2006., a medju njima su bili i Orhan Pamuk, Turski knjizevnik, dobitnik Nobelove nagrade za knjizavnost u 2006 i Phon van den Biesen, advokat Bosne i Hercegovine na Internacionalnom sudu pravde u Hagu u Tuzbi BiH protiv Srbije za genocid.

Pri tome je Cerimagic zamolio Boylea da dade izjavu za BiH javnost.

Prof. Boyle se rado odazvao i dao je slijedecu izjavu:

Moji dragi bosanski prijatelji,

Ja sam veoma mnogo pocascen i duboko dirnut sa vasim glasanjem. To glasanje simbolizira duboku zelju svih Bosanaca da imaju istinitu ustavnu reformu po mjeri Bosanaca, za dobrobit Bosanaca, i da vam nikada ponovo ustav ne bude nametnut od strane velikih sila. Bosanci moraju zamjeniti genocidni i apartheidni daytonski Ustav sa ustavom koji zadovoljava standarde Evropske Unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima, a sto ni daytosnki Ustav ni nove, odbacene Haysove reforme nikada nisu zadovoljile.

Sada kada su izbori gotovi i kada je vlast formirana ja bih ohrabrio sve vas da izvrsite pritisak na vase politicke lidere da postignu taj cilj. Buducnost Bosne i Hercegovine kao ujedinjene, pluralisticke, multinarodne demokratije je u Evropskoj uniji. Zato moramo imati novi ustav koji je potpuno kompatibilan sa standardima Evropske Unije. Pozivam sve BH politicke lidere da odloze na stranu svoje razlike i da rade u pravcu postizanja toga cilja. I licno ja sam spreman da radim u pravcu postizanja toga cilja sa svim ljudima dobre volje bez obzira na njihovu etnicku pripadnost i religiju. Svi Bosanci trebaju biti ravnopravni i slobodni u novom ustavu.

Moje cestitke svima vama za uspjesno obavljene izbore. Moje cestitke vasim politickim liderima na formiranju vlasti. Krenimo sada na posao donosenja novog ustava.

Sretna Nova Godina svima.

Francis A. BOyle

Slijedi detaljna izjava Prof A. Boylea u originalu na Engleskom, kako cemo je distribuirati u Internacionalnom izdanju Glasnika.
-------------------

Dear Friend. Thank you for this information and kindness. My message is as follows:

My Dear Bosnian Friends:

I am greatly honored and deeply touched by your vote. It symbolizes the profound desire by all Bosnians to have a real and meaningful constitutional reform that is designed by Bosnians and for the benefit of Bosnians and never again imposed upon you by the Great Powers of the World. Bosnians must replace the genocidal and apartheid Dayton Constitution with a new Constitution that meets the standards of the European Union and the European Convention on Human Rights, which the Dayton Constitution and the now rejected Hays Reforms never did.

Now that the elections are over and the Government has been formed, I would encourage you to pressure all of your political leaders to obtain that objective. The future of Bosnia and Herzegovina as a unified, pluralistic and multinational democracy is with the European Union. And so we must have a new constitution that is fully compatible with European Union standards. I call upon all Bosnian political leaders to put aside their differences and work to achieve that objective. And I am certainly willing to work myself towards that end with all people of good faith and good will in Bosnia no matter what their ethnicity or religion. All must be Bosnians and equal and free citizens under the new Constitution.

My congratulations to you all upon the successful elections. My congratulations to your political leaders on the formation of the government. Now let us all get to work on designing this new constitution. And a happy new year to everyone.

Francis A.Boyle
Professor of International Law


Francis A. Boyle
Law Building
504 E. Pennsylvania Ave.
Champaign, IL 61820 USA
217-244-1478 (fax)
fboyle@law.uiuc.edu
(personal comments only)

__________________________________________

13. TANKA CRVENA LINIJA (KOLUMNA RAME KOLARA IZ "OSLOBODJNENJA")

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49688&Itemid=46

_________________________________________


14. PREGLED BH WEB STRANICA

http://republikabih.net/


http://bosna-ba.com/


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: