Sunday, June 1, 2008

#445 ETNIČKI INŽINJERING U BRČKOM DONOSI PLODOVE ČETNICIMA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

27. januar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 445

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. ODLAZI RAJA, OSTAJE ZLAJA

2. DA LI JE “STUDIO 99” OKRENUO LEĐA IZDAJNICIMA I KRENUO ZA NARODOM

3. Dr. Pilav i SBiH stavili "Dayton" pred sud u Strasbourgu

4. Dodik sada zahtjeva Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica za SNSD

5. NAŠI NEPRIJATELJI SU DATOST – MI SMO TI KOJI SEBE MOŽEMO SPASITI

6. ETNIČKI INŽINJERING U BRČKOM DONOSI PLODOVE ČETNICIMA

7. BOSNA I HERCEGOVINA NIJE NASTALA U DAYTONU – ONA JE GOTOVO UNIŠTENA U DAYTONU

8. ZUKIĆ AMIR – “JAHAČ APOKALIPSE” IZDAJNIČKIH MEDIJA

9. ZAPJEVAJMO PREKRASNU DOSTOJANSTVENU HIMNU REPUBLIKE BIH POD SIMBOLIMA REPUBLIKE BiH

PREGLED MEDIJA

10. Godišnjica smrti mladića koji je vršio svoju ljudsku dužnost


Ovo izdanje "Glasnika" ide na preko 30 hiljada e-mail adresa širom svijeta.


1. ODLAZI RAJA, OSTAJE ZLAJA

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Jedan od ključnih događaja prošle nedjelje u BiH je bila sjednica Glavnog odbora SDP. Sarajlije su tu sjednicu duhovito okarakterisali rečenicom: “ODLAZI RAJA, OSTAJE ZLAJA”.

Злaтko Лaгумџиja

NA BRANIKU VELIKE SRBIJE

Zlatko Lagumdžija je čovjek koji je u političku terminologiju uveo nove pojmove “raja” i “papci”. To je bio veoma duhovit način da se stranim novinarima, koji su ratnih godina masovno posjećivali BiH, izbjegne dati prva karakterizacija rata u BiH, a da se pri tome ne ispadne očigledan izdajnik. Umjesto jedine bitne podjele u ratu na agresore i branioce, “Zlaja” je tada uveo podjelu na “raju i papke”. Tako su se i najveće žrtve rata, izbjeglice iz okupiranih teritorija, u Sarajevu, Tuzli i drugim slobodnim BH gradovima našli na strani negativaca tj. “papaka”, za razliku od “građana”, “starosjedilaca” za koje je ostao rezervisan termin “raja” .

Kada se ima na umu da se SDP deklariše kao “ljevica”, tj. da nastavljaju tradiciju saveza komunista BiH, stranke koja se prvenstveno zalagala za siromašne i obespravljene, postaje jasno da je već samim uvođenjem “raja – papci” terminologije, Zlatko Lagumdžija izdao ideologiju SDP-a. Uvođenje elitizma “raje” u radničku partiju, umjesto dotada proklamovanog egalitarizma, je u tom istorijskom trenutku trebalo četnicima, i Lagumdžija je to bez ikakve griže savjesti odradio. To nas ni malo nije iznenadilo, jer asimiliranim muslimanskim Srbima srpstvo je uvijek bilo važnije od klasne svijesti. Pomoću Zlatka Lagumdžije neprijatelji BiH su uspjeli preuzeti najbogatiju BH stranku, koja je naslijedila svu imovinu nekadašnje “državne” partije SK BiH. Međutim, narod i članstvo postepeno shvata pravu Lagumdžijinu misiju, te se stranka postepeno osipa i marginalizira. Uz njihovog vožda “Zlaju” su ostali još samo otvoreni četnici i otvoreni poltroni.

Slijedi kratak izbor citata iz BH štampe, iz kojega BH patrioti mogu prepoznati “ko je ko” u SDP-u.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST SDP-a

U "Izvještaju" sa sjednice Glavnog odbora SDP BiH "Dnevni avaz" u nedjelju 28.01.2007. godine je iznio gomilu laži.

Istina je

1. Mladen Grahovac nije izbačen iz SDP BiH;
2. Selim Bešlagić nije nepoželjna osoba u SDP-u. I sam je izjavio da je to obična laž.
3. Nijaz Skenderagić i Ženja Ljubuškić nisu podnijeli pismene ostavke, na članstvo u Glavnom odboru SDP BiH, niti im je itko pokazao vrata;
4. Svetozar Pudarić, dosadašnji generalni sekretar SDP BiH nije smijenjen već je izabran na novu dužnost na vlastiti zahtjev.
Sav ostali tekst je samo plod mašte autora. Na njihovu žalost stvarnost nije onakva kakvom je oni žele prikazati niti će ikada biti. - Kraj citata

Međutim, da nije tako idilična slika u SDP-u, dokazalo je ”Oslobođenje” od 29. januara 2007., citirajući izjave učesnika sjednice Glavnog odbora. I ostala BH štampa je do sada dokazala da ni jedna od gornjih tvrdnji nije potpuna istina, da svakoj fali ono “ali”.

Navedimo prvo izjavu Nijaza Skenderagića iz Oslobođenja, jednog od heroja predratne odbrane BiH od velikosrpske dominacije, jednog od rijetkih predratnih članova SK BiH koji se isprsio protiv “lova na vještice” tj. protiv na lova na bošnjačke kadrove za vrijeme montirane afere Agrokomerc.

Skenderagić: “Doživio sam takve uvrede da sam jednostavno napustio sjednicu. Argumentima sam pokušao ukazati na propuste, što se nekima nije dopalo. Onda su uslijedila vrijeđanja...A što se tiče mog protjerivanja iz SDPBiH, imam više partijskog staža nego što imaju godina života oni koji bi me rado istjerali. Više ne može pod kožu. Kad dokažem da gubimo iz izbora u izbore, objasne mi da zapravo postižemo uspjehe. Dakle, porazom do konačne pobjede, konačnog nestanka SDPBiH. Mislim da je SDPBiH jedini svjetionik u ovoj zemlji, ali nekima u samom SDP to ne paše. Zanimaju ih samo fotelje, poslušni i podobni kadrovi, a ne sposobni. Ne mogu se više nositi s tim. Narednih ću dana donijeti odluku o tome hoću li uopšte ostati u SDPBiH”. - Kraj citata

Navedimo izjavu Željka Komšića, koji je izgleda “političar” velikog kalibra, u najgorem značenju te riječi. Naime, da bi prevario bazu koju zastupa, a to su BH Hrvati, on je nedavno davao veoma smjele izjave za nekog ko dolazi iz partije koja slijedi tradiciju SK BiH. Međutim, slijedeća izjava pokazuje gdje on zaista stoji, a to je uz Zlatka Lagumdžiju, što ne može biti dobro za BiH. Ne zato što je Lagumdžija nedemokrata, diktator, “Staljin” i slično, kako ga mnogi karaktrišu, nego zato što je on jedan od protagonista Velike Srbije. To je jedini razlog što su sve ove godine kadrovi kao npr. Nijaz Skenederagić, Bogić Bogičević, Nijaz Duraković, Sead Avdić i mnogi drugi bivali potiskivani u drugi plan ili čak odstranjivani iz SDP-a.

Komšić: “Na sjednici GO SDPBiH niko nikog nije vrijeđao. Pa ni ja. Pudarić se htio povuci s funkcije, ali je Skenderagić pričao o tome kako ovaj treba podnijeti ostavku. Onda sam se ja javio za riječ i obratio se Pudariću. Rekao sam mu da je super radio, da ne sluša šta mu govore, nego ko mu šta govori. Potom se Skenderagić javio za repliku. Kad sam izlazio iz sale, rekao sam mu: Neću ni da te slušam! Napokon, Ljubuškić i Skenderagić se pojave na GO samo kad treba nešto zakuhati. Problem je da su pojedinci jako glasni kad se približavaju izbori i kongresi. Htjeli bi da budu na biračkim listama, a kad je kampanja, nigdje ih nema. A kad se kolac dijeli, i oni bi da zagrizu”, objašnjava Željko Komšić. - Kraj citata.


2. DA LI JE “STUDIO 99” OKRENUO LEĐA IZDAJNICIMA I KRENUO ZA NARODOM

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 31.01.2007. Gost lokalne sarajevske televizije NTV99, koja je ljetos snažno podržavala propale ustavne amandmane, bio je prof. dr. Sead Avdić, koji je u aprilu glasao protiv. Ono što izdvaja ovaj intervju je to što je, skupa s prošlonedjeljnim gostovanjem prof. dr. Rusmira Mahmutčehajića koji je daytonski poredak ocijenio kao predstavu, označio možda zaokret u uređivačkoj politici NTV 99.

Dr. Avdić je pozvao medije da odbijanje amandmana shvate kao KONAČNU I LEGALNU odluku Parlamenta, a ne kao povod za hajku na glasove i poslanike. Kao glavnog krivca za pokušaj uništenja Bosne i Hercegovine, on je označio Tihić Sulejmana koji djeluje isključivo za svoje ciljeve i interese strane vlade (Srbije). Avdić je potom otkrio da su mu neki strani ambasadori lično saopštili da su amandmani uistinu BILI KOMPENZACIJA SRBIJI ZA KOSOVO. Istovremeno, bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Svilanović javno žali što su amandmani propali.

Domaći političari koji su nasjeli na Tihićevu igru, su uglavnom politički neobrazovani, uslijed čega se na prijeteće poruke iz Beograda lako počnu braniti. Ali tu se nema od čega braniti pošto je BiH međunarodno priznata zemlja s kojom Srbija i Kosovo nemaju ništa zajedničko, pa problemi tamo i ovdje nemaju dodirnih tačaka. Dr. Avdić je za podložnost Tihićevom uticaju kritikovao i tzv. liderski koncept partija koje kod nas nisu demokratske nego autokratske, a posljedica je da nema vladajuće stranke u kojoj je moguće suprotstaviti se lideru. Druga posljedica su neodgovorni lideri koji npr. ne žele u glavni grad nego se javljaju nekakvim linkovima (iz Banja Luke).

Po Avdićevim informacijama, na zadnjem sastanku o reformi policije, predstavljen je projekt potpuno suprotan već dogovorenim principima; dakle, naši pregovarači su u finalnim momentima bez ikakva razloga popustili zahtjevima iz RS. Schilling je pozitivna ličnost, jer je očito neodrživu situaciju u BiH doveo do apsurda. Njega su otjerali neprijatelji koji papagajski ponavljaju da smo kao "sami sposobni", pa je popuštanje Merkelove pred prostačkom retorikom Dodika zapravo katastrofično. Amandmani su davali kraljevske ovlasti predsjedniku jer ga ne bi birao narod nego bi ga birali poslanici između sebe. Neprijatelji BiH bi mogli izmanipulisati nekolicinu poslanika i za predsjednika postaviti svoga čovjeka (Da bi se izmanipulisao čitav narod potrebno je kontrolisati sve medije, što je sve teze u današnjoj informativnoj revoluciji - A. D.). Novi Ustav se mora zasnivati na evropskim standardima tj. zaključcima Venecijanske komisije te rezolucijama VE i Kongresa/Senata SAD.

Postavljanjem odličnih pitanja u oba navedena razgovora, kao i u drugim prilikama u zadnjih nekoliko sedmica, glavni urednik Adil Kulenović je pokazao da potpuno razumije suštinu propalih amandmana, a to je, kako je rekao, NASTAVAK PROJEKTA KREIRANJA VELIKE SRBIJE U KOJEM JE MILOŠEVIĆ BIO SAMO JEDNA FAZA. Prema Kulenovićevim riječima – očito je da BiH očekuju teška vremena jer zagovornici negativnih rješenja ne pokazuju znake odustajanja.

Tako se broj emisija koji slijepo podržavaju velikosrpsku politiku sveo na svega nekoliko, ali u glavnim medijima BHT, FTV, OBN koje uređuju poslušnici Lagumdžije i Tihića. I te emisije se u zadnje vrijeme, dok se ne razriješe pitanja oko raskrinkane kontrole nad državnim medijima, uglavnom bave socijalnim temama npr. kriminal, korupcija, štrajkovi, itd. Elektronski mediji su tako u ovih par mjeseci nakon izbora postali većinom patriotski nastrojeni, jer je postalo očito da velikosrpski pokušaji povezivanja Kosova i BiH nisu bila samo predizborna retorika (kako je izdajnik Tihić govorio) nego NASTAVAK AGRESIJE. Danas je jasno i da je aprilska sjednica bila HISTORIJSKA.


3. Dr. Pilav i SBiH stavili "Dayton" pred sud u Strasbourgu

MOSTAR - Nakon što je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine odbacio apelaciju dr. Ilijaza Pilava i Stranke za BiH na odluke Središnjeg izbornog povjerenstva i Suda Bosne i Hercegovine kojim je osporena kandidatura dr. Pilava za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dr. Pilav i Stranka za BiH će potraživati svoja prava na Europskom Sudu za Ljudska Prava u Strasbourg-u, stoji u priopćenju ove stranke, dostavljenom Pincom.info-u.

SIP BiH je odbilo kandidaturu dr. Pilava, kirurga iz Srebrenice, za člana Predsjedništva BiH isključivo na osnovu činjenice da se dr. Pilav “izjasnio kao Bošnjak.” Sud BiH je potvrdio tu odluku, ustvrdivši da “u konkretnom slučaju se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, pa ni diskriminaciji na nacionalnoj osnovi...”

SIP BiH i Sud BiH su ove odluke bazirali na članu 8 Izbornog Zakona, te na članu V dejtonskog Ustava, koje preciziraju da se isključivo osobe srpske nacionalnosti iz RS mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH.

Te odluke su u potpunoj suprotnosti s Europskom Konvencijom o Ljudskim Pravima, specifično Protokolom br. 12, kom je BiH dužna dati prednost nad svim suprotnim zakonskim ili pak Ustavnim odredbama, stoji u priopćenju S BiH.

Ustavni Sud je u svojoj odluci dopustio da sporne zakonske i Ustavne odredbe “imaju restriktivan karakter”, ali je odlučio da je različitost u tretmanu u ovom slučaju “razumna i opravdana”. Ustavni Sud je time, smatraju u Stranci za BiH, pokušao zadovoljiti presedane Europskog Suda koji dopuštaju različit tretman kada za to postoji, između ostalog, “razumno opravdanje”.

-Analiza Ustavnog Suda je, međutim, u potpunosti pogrešna. Razlika u tretmanu, ili diskriminacija, je u konkretnom slučaju na najvišem mogućem nivou; dr. Pilav nema pravo biti biran za člana Predsjedništva BiH dok god živi u RS. Taj stupanj diskriminacije, tvrde u Stranci za BiH, jednostavno ne postoji nigdje drugdje u svijetu, bar ne od ukidanja Aparthejda.

Šta više, Ustavni Sud je diskriminaciju ocijenio “razumnom i opravdanom” radi osiguravanja “da se Predsjedništvo sastoji od predstavnika sva tri konstitutivna naroda”. Ovo objašnjenje je, navodi se u priopćenju, krajnje nelegitimno jer se taj cilj može jednako ostvariti izborom pripadnika sva tri naroda s cjelokupne teritorije Bosne i Hercegovine, što je i bio sistem do uvođenja diskriminatornih daytonskih rješenja.

Problem, dakle, nije sistem demokracije po konsenzusu između tri naroda, već mješavina teritorijalnih i etničkih kriterija u ostvarivanju konsenzusa. Upravo ta kombinacija teritorijalnih s etničkim principima je glavni temelj i cilj daytonske diskriminacije, za koju ne postoji bilo kakvo objektivno i razumno opravdanje.

-Ova diskriminacija će morati biti promijenjena, ali ne na način koji su predviđali travanjski amandmani. Takve izmjene ne bi dr. Pilavu vratili njegovo pravo da bude biran u Predsjedništvo BiH s cjelokupnog teritorija Bosne i Hercegovine “pravo koje je on imao do 1995. godine” već bi samo to pravo svima ukinuli. Glavni i krajnji cilj ove apelacije je, stoga, Bosna i Hercegovina u kojoj svaki građanin, bez obzira na svoju etničku pripadnost, može birati i biti biran na svakom pedlju njene teritorije, stoji na kraju priopćenje Stranke za BiH.


4. Dodik sada zahtjeva Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica za SNSD

Avaz 31. januar 2007, citat:

To bi značilo da bi SDA, u konačnici, pripala samo četiri ministarstva, jer zahvaljujući ranijem dogovoru Tihića sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, jedno ministarsko mjesto SDA pripast će SNSD-u.

Dodik, kako je rečeno tokom sastanka, i dalje insistira da njegovoj stranci pripadnu pozicije dopredsjedavajućeg Doma naroda te Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica. Iako SDA tipuje upravo da njoj pripadne to ministarstvo, njeni čelnici tvrde da se ono traži kako bi bilo predato SNSD-u. – Kraj citata.

Dakle, munjevita reakcija četnika poslije nedavnog poteza Ministra Safeta Halilovića kojim je ukinut bilateralni “Sporazum o dvojnom državljanstvu sa SCG”, a u cilju pravednijeg rješenja, kojim bi se omogućilo i da Bošnjaci, izbjeglice u prekomorskim zemljama, dobiju isti status kao i BH Srbi, izbjeglice u Srbiji. Nadamo se da će članstvo SDA napokon zaustaviti Tihića i da mu neće dozvoliti da pokloni Dodiku, u ovom trenutku ključno Ministarstvo raseljenih lica.


5. NAŠI NEPRIJATELJI SU DATOST – MI SMO TI KOJI SEBE MOŽEMO SPASITI

Skraćeno pismo povratnika u Brčko

Za mene je Bosna i Hercegovina nešto uzvišeno, nešto što jedino čovjek sa mnogo emocija može i treba da doživi. Imam dvoje zlatne djece, povratnik sam u moje Brčko, iako sam mogao ići i u Ameriku, i Australiju, ali sam ipak na kraju se vratio kući, jer se ovdje najbolje osjećam i jedino ovdje umijem živjeti.

Iako sam intelektualac, i informiran sam i pratim sve što se dešava ovdje kod nas, nikako ne razumijem neke stvari i postupke koje vode naši bošnjački političari. Iako je skoro 15.g, od kada je rat počeo, a da ne govorim o onom predratnom sivilu i umobolju, ja još uvijek čekam da doživimo katarzu.

Dakle, često sebi postavim pitanje zašto mi Bošnjaci, konačno ne lupimo šakom od što, i ne pokažemo zube svima? Zašto konačno, neko od naših kvazi političara nema petlju i kaže: "E, pa ljudi sada je zaista dosta!!!".

Moje je mišljenje, da mi pravimo uvijek jednu te istu grešku. Uvijek nam je neko za nešto kriv. Uvijek su to oni...ili Srbi ili Hrvati. Daj ljudi jednom da shvatimo da su oni konstanta. Trošimo bez potrebe energiju na druge umjesto da se o sebi pozabavimo. Oni su za mene jedna nepromjenjiva. Ne treba davati nikakav značaj šta oni rade i čime se bave. Dokaz da najmanje 30% Srba u Srbiji jesu četnici (sada su to javno priznali), jeste rezultat njihovih izbora. Pazite, 30% se javno izjasnilo da su za četnicku ideologiju, a svi znamo šta to znači. To je oko 1.000.000 ljudi. To je armija četnika.

Ja više ne vidim šta mi Bošnjaci možemo više izgubiti: nemamo države “de facto” (a sve manje i “de jure”), osporavaju nam identitet, osporavaju nam jezik - to znači da po definiciji mi nismo narod, nego .... nešto. Pa tek smo veliko M, dobili 1974, a to je 30 godina poslije II sv. rata, pa čak su i Albanci u onoj državi bili nacija, a mi nismo. Mi uporno se dodvoravamo Evropi, Americi, okruženju i uporno dokazujemo da ..."... nismo mi ba "oni" muslimani, mi smo evropski muslimani...". A svima oko nas upravo to ne odgovara to što smo takvi. Njima trebaju muslimani koji nose brade, vežu bombe oko pasa, dižu u zrak i ubijaju.... Takvi njima muslimani trebaju.

Zaista ne znam kako ovo sve promijeniti. Ovo pišem jer želim svoje mišljenje sa ostalima podijeliti. Moju djecu učim da ne smiju mrziti nikoga, i da prvenstveno gledaju u čovjeku čovjeka. Dovoljno je da se primjeti ono što nam je zajedničko, i eto odmah smo korak dalje. Ali,....moju djecu također učim, da vole ovu zemlju i da je Bosna iznad svega, da su Bošnjaci i da govore Bosanski jezik. A najvažnije od toga je da se ne smiju stiditi nigdje i nikada, gdje god se nalaze.

Naše osnovno "oružje" je znanje. Ovo stanje svijesti se sigurno neće promijenit za mog života (sada mi je 37g.), ali zato našu djecu moramo učiti osnovnim ljudskim vrijednostima. Našu djecu moramo osposobiti i regrutovati za budućnost. Naša djeca će se morati suočiti sa ovih 1 mil. četnika za 30 godina zajedno sa njihovom djecom.

Zaista sam zbunjen. Ne znamo šta da radimo. Dodik tiho okupira i uvlači Ruse ovdje, Srbiju, mi smo dopustili da pola države razvija specijalne odnose sa Srbijom,....hej, pa zamisli da u Njemačkoj neko u Bajernu to pomisli, a kamoli da pokuša? A mi samo ruke ni za se, i šutimo. Ovo je katastrofa. Samo smo mi za to krivi, nije nam kriv ni Dodik ni Evropa. Mi smo krivi, jer ne galamimo.

Srbi su ovdje u Brčkom našli da stradalo nekih 60-70 ljudi, civila u ratu, kao naša ih vojska pobila. Ne znam možda i jeste. Ali to su oni digli do zvijezda i sigurno nekoliko sedmica je samo brujalo o tome kako su ti ljudi stradali. Par kilometara dalje, i nekoliko godina kasnije, u sekundarnoj masovnoj grobnici u Goricama, ljudi iskopali preko 270 posmrtnih ostataka nevinih ljudi Bošnjaka i Hrvata. I šta je bilo... tresla se gora, rodio se miš. Pa nama dokazi iz zemlje se pokazuju, mi ništa, ne talasaj... kažu. Ma šta ne talasaj, s tim ovdje treba diči tsunami! Mi opet šutimo. Mi nismo normalni. I kada se diskutuje o tome, samo se konstatuje da je to tako, činjenice jesu tu, dokazi, ali opet šuti! Ćuće te ko'!

Nama Bošnjacima treba strategija očuvanja državnosti BiH. I za svaku situaciju moramo imati odgovor i razrađenu strategiju. To mi nemamo i zato nam i jeste ovako.

Pozdrav iz Brčkog
N. N.


6. ETNIČKI INŽINJERING U BRČKOM DONOSI PLODOVE ČETNICIMA

Odavno je poznato da RS provodi “etnički inženjering” u Brčkom, a i sirom RS. Daju se povoljni krediti i lokacije za izgradnju stanova, dovode se i zapošljavaju Srbi da bi postali većina u Distriktu i da bi obezbijedili geografski kontinuitet Republike Srpske i kasnije otcjepljenje od BiH.

S druge strane BH političari nemaju nikakve slične programe naseljavanja Bošnjaka u Brčko, pa čak ne stimulišu ni povratak lica u RS koji još uvijek hiljadama žive i kolektivnim smještajima sirom federacije. Npr., samo u Tuzli u kolektivnom smještaju živi još preko 6,000 lica prognanika iz RS i njima niko ne pomaže da se vrate na svoja imanja u RS dok istovremeno RS naseljava ljudi iz Knina, a uskoro i iz Kosova u RS, a pogotovo u Brčko.

To je dovelo do drastičnog pomjeranja omjera stanovništvo širom RS. Poslije slijedećih opštinskih izbora Srebreničani će dobiti srpske vlasti, ako se nešto hitno ne poduzme. Isto će se dogoditi i u Brčkom. Slijedeća, usporedba glasača za srpske stranke na prošlim i novim izborima ukazuje na katastrofalna pomjeranja omjera stanovništva u Brčkom.

Srpski radikalni savez dr. Vojislav Šešelj 585
SNSD 1536
NDS(Stako) 1081
SDS 5338
SPRS 2049
PDP 732
SRS RS 341
Ukupno 11662


2006(iste stranke)
Srpski radikalni savez dr. Vojislav Šešelj 893
SNSD 5221
NDS(Stako) 1508
SDS 4930
SPRS 1516
PDP 750
SRS RS 485
Depos(Stakin otcijepljeni ogranak) 455
Ukupno 15758

A procent učešća na izborima je pri tome bio manji. Osim toga, bošnjačke stranke su dobile manji broj glasova nego 2004. godine.


7. BOSNA I HERCEGOVINA NIJE NASTALA U DAYTONU – ONA JE GOTOVO UNIŠTENA U DAYTONU

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 01.02.2007. Gostujući u jednosatnoj emisiji "Telering" OBN, član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić odlučno je ponovio svoje stavove oko svih aktuelnih pitanja u Bosni i Hercegovini. Ključni lajtmotiv ovog kao i svih posljednjih mu značajnih medijskih nastupa bio je da Bosna nije nastala u Daytonu nego je stara HILJADU GODINA, a da svoju sudbinu ima zahvaliti ne vlastitoj krivici nego ulozi "šava" civilizacija – od drevnog Rima, preko Jalte, do danas.

Ovo nije tačno jer Bosnu i Hercegovinu nisu ugrozili nikakvi apstraktni sukobi civilizacija, nego konkretni Izetbegovićevi izdajnički potpisi od Lisabona do Daytona. Ovo je nastavak politike varanja Bošnjaka da neko drugi kroji našu sudbinu, tj. ovo je traženje izgovora za izdaju države.

Na provokaciju voditelja u vezi Tužbe: "Pa ne možemo sad te ljude u Srbiji zatvoriti u okove, veliki broj njih nije učestvovao u ratu a moraće da ispašta bilo da je riječ o 20 ili 2 milijarde Eura odštete!", dr. Silajdžić je odgovorio: "Dobri odnosi se mogu bazirati samo na istini, a ne na zaboravljanju. Tužba je bitna radi pojedinaca tj. žrtava, ali i sigurnosti čitavog regiona. I mi ispaštamo, ali mora postojati kontinuitet da se stvari ne bi ponavljale. Neko mora biti kažnjen za kataklizmu koju je BiH doživjela i to ne nekom prirodnom katastrofom nego smišljenim zločinačkim genocidom etničkog čišćenja. To je jednoglasno potvrdio Senat SAD, kao i više presuda iz Haaga npr. Krajišniku gdje se pominje da je genocid bio (za šta on nije osuđen), a uskoro, pošto je genocid bio, imaćemo presudu i ko ga je počinio."

Na pitanja o mogućoj saradnji sa Srbijom, Silajdžić je bio jasan: "Sumnjam da ću ići u Beograd s obzirom kako se do sada ponašaju". Glasine o 50,000 Srba koje Beograd sprema preseliti s Kosova u Podrinje doprle su i do dr. Silajdžića, ali on smatra da bi i sama nečija pomisao na takvo nešto bila ravna KATASTROFI; on se nada da do ovakve katastrofe neće doći. Upozorio je i da bi kršenje osnovnih ljudskih prava kakvo se npr. već 6 godina dešava u Kotorskom ubrzo moglo eskalirati u RADIKALNA događanja – obaviješten je da se EUFOR sprema intervenisati tamo sa 2 borbene jedinice što pokazuje da nam je OHR itekako još potreban.

Novi Ustav ćemo dobiti na osnovu stavova Venecijanske komisije, Američkog Senata i Kongresa, kao i ogromne podrške birača na proteklim izborima, Rezolucija VE, a uskoro i Evropske skupštine, a ako se neko bude protivio ovakvom našem stavu – postoje nadležne međunarodne arbitraže koje će morati potvrditi koji su to principi na kojima se mora bazirati Ustav jedne članice EU i NATO pakta. I neka nam niko ne pokušava brojati s kolikom većinom je pojedina odluka ili rezolucija donesena – ORGANI ODLUČIVANJA NISU STADIONI NA KOJIMA SE NAKNADNO BROJE GLEDAOCI, NEGO SE ODLUKE TIH ORGANA P R O V O D E .

Ukidanje člana 17. Zakona o državljanstvu BiH, koji će uskoro automatski oduzimati BiH državljanstvo građanima koji steknu dvojno, ne žele srpski političari iz RS-a jer je broj raseljenih, a tako izbrisanih Srba manji od broja raseljenih, a tako izbrisanih Bošnjaka i Hrvata, ŠTO JE SULUDO jer mi smo zemlja s teškim problemom BIJELE KUGE (tj. imamo veoma nizak natalitet) i nama su prije svega potrebni LJUDI. Sve je više mladih, obrazovanih, ali i onih iz naše izuzetno jake dijaspore koji bi da investiraju u BiH...

Na pitanje da li imenovanjem Svena Alkalaja za ministra vanjskih poslova BiH zapravo vraća neki dug, dr. Silajdžić je odgovorio potvrdno, navodeći da se radi o dugu prema čovjeku koji je u najtežim trenucima 1994. godine pa nadalje predstavljao BiH na najtežem diplomatskom zadatku – u SAD, gdje se uspješno nosio s vrlo jakom propagandnom mašinerijom srpskog agresora.

Ni ovo nije tačno, jer je Sven Alkalaj poslušnik koji je učestvovao u svim izdajama Republike BiH, a zbog poslušnosti je vjerovatno ponovo i izabran za ministra inostranih poslova.

Silajdžić ostaje čvrsto pri stavu i da Mirnes Ajanović, kao građanin koji je zadobio ogromno povjerenje preko 50,000 birača, treba ući u vlast, i on je u tom smislu dao obećanje koje ne namjerava pogaziti.

Ostao je utisak da sada i voditelj Mate Džaković, koji je ranije snažno i neprincipijelno podržavao propale amandmane, s izuzetkom par manjih provokacija, sve više poštuje volju naroda i suzdržava se od pokušaja blaćenja sagovornika kada mu se ne sviđa dotični šta govori.


8. ZUKIĆ AMIR – “JAHAČ APOKALIPSE” IZDAJNIČKIH MEDIJA

SARAJEVO, 01.02.2007. Nakon što su raskrinkani u sistemskom prikazivanju Dodika kao "vrhunskog uspjeha" te i u drugim akcijama propagande u korist RS, urednicima BHT-a nije preostalo ništa drugo nego preci na suptilnija ispiranja mozga B-H javnosti.

Težište je tako prebačeno na uglađenog Zukić Amira, dok su oni agresivniji trajno uklonjeni kao Pećanin, ili privremeno utišani - kao Hadžiomerović Bakir, koji se sada bavi manje važnim temama npr. štrajkovima, korupcijom i tome slično. Brzina kojom su potrošena izvikana “novinarska” pera kao Pećanin i Hadžiomerović, najbolje pokazuje koliko je porasla državotvorna svijest patriotske BH javnosti.

Što se BHT tiče, nakon što je cijelu pretprošlu emisiju posvetio temi "Bosnalijekovi smrtonosni lijekovi", večeras je Zukić nadmašio samog sebe pa je tema većeg dijela emisije bila "osiromašeni uranij svuda oko nas" gdje je gostu - uglednom profesoru Mašinskog fakulteta u Sarajevu dr. Berki Zećeviću - uporno ponavljao "ali narod je u panici!" Na sreću, iskusni naučnik se nije dao zbuniti...

Večerašnju emisiju "Javna tajna" Zukić Amir je, osim plašenja BH javnosti apokalipsom, iskoristio i za frontalni napad (u udarnom prvom prilogu) na nekakve "loše političare" koji se kao već 5 mjeseci "bore za fotelje", "podjelu kolaca" i "ni briga ih za narod".

Ispostavilo se da je u pozadini toga Zukićeva borba protiv Mirnesa Ajanovića koji je predložen za MJESTO U DOMU NARODA BiH. Naime, kada Zukić počne o "lošim političarima" i "problemima", on pazi da uvijek imenuje prvog Silajdžića, pa tek onda sve ostale, jer je Silajdžić predložio Ajanovića. U emisiji je vješto prešućeno ono što je prije tri dana u gostovanju na BHT priznao i dopredsjednik SDP-a Svetozar Pudarić: “U Dom naroda se može birati SVAKI PUNOLJETAN GRAĐANIN, a potpuno je nebitno iz koje stranke on dolazi.” (Tihić podmeće kao argument za neimenovanje Ajanovića da on nije iz SBiH?!)

Kampanji blaćenja Ajanovića večeras se pridružio i Šagolj Mirko: današnje prvo HVO pero u BiH, u čemu je preuzeo štafetu od Šagolj Smiljka. Šagolj Mirko je tako sav zanesen u pravom transu uzviknuo "FEDERACIJA JE UISTINU LOŠIJI DIO BIH!", što smo doživjeli kao “Republika Srpska iber ales”. Osim njega, prodefilovali su i anemični mudrijaši iz nekakve podmetnute "nevladine organizacije" dotjerani po posljednjoj pariškoj modi, ali o čijim KVALIFIKACIJAMA da nam sole pamet NIKO NIŠTA NIJE REKAO.

Da se razumijemo, nemamo nikakvih problema da mediji kritikuju Silajdžića i Ajanovića. Problem je što ih nisu kritikovali zbog pravih razloga, a sada im izvlače i te grijehove iz prošlosti, baš kada su stali na stranu cjelovite BiH, makar je ta borba za cjelovitu BiH za sada samo na riječima.

Malo vedrine u tmuran B-H medijski prostor unio je večeras predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić. Reagujući na izjavu osuđenika Čović Dragana da nam je "vlast nakaradna čim liječnici vode resor saobraćaja" (aludirajući na ljekara Ljubića), dr. Ljubić je uzvratio: "Borimo se da napravimo vlast nakon koje će... liječnici moći u ordinacije, a kriminalci u zatvore!", aludirajući na Čovića koji je privremeno pušten na slobodu da odradi posao PRAVLJENJA AMANDMANSKE KOALICIJE. To je ipak suština svega jer amandmani su PITANJE SVIH PITANJA.

Amar Delić, Sarajevo, Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine


9. ZAPJEVAJMO PREKRASNU DOSTOJANSTVENU HIMNU REPUBLIKE BIH POD SIMBOLIMA REPUBLIKE BiH

Kliknimo na slijedeći link http://republikabih.net/content/POZIV.htm

Zemljo tisućljetna
na vjernost ti se kunem
od mora do Save
od Drine do Une

Jedna si jedina
moja domovina
jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek' te sačuva
za pokoljenja nova
zemljo mojih snova
mojih pradjedova

Jedna si jedina
moja domovina
jedna si jedina
Bosna i Hercegovina


PREGLED MEDIJA

10. Godišnjica smrti mladića koji je vršio svoju ljudsku dužnost

Danas se navršava 14 godina, od smrti Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koga su ubili zato što je želio da odbrani svoga sugrađanina i komšiju Bošnjaka, podsjetila je agencija Beta.

Prema riječima svjedoka, Aleksića su ubili lokalni četnici nakon što je pokušao da im se suprotstavi, pošto su tukli njegovog poznanika Bošnjaka iz Trebinja. Zločinci su, umjesto Bošnjaka, potom nasrnuli na Aleksića i kundacima ga pretukli do smrti. Sve se dešavalo u blizini pijace i lokalne policijske stanice.

Od teških povreda koje je zadobio 21. januara, preminuo je u bolnici nakon nekoliko dana, 27. januara.

Srđanov otac Rade Aleksić tada je napisao čitulju u kojoj je naveo: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost." "On je štitio čovjeka i ja sam ponosan na njega", kazao je Rade Aleksić u jednom ranijem intervjuu.

Trebinjci navode da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, "zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu", protestovao i bacio pušku.

I prije tragičnog dana, on je u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Srđan Aleksić imao je 22 godine kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Njegov sugrađanin Ljubiša Glušćević je rekao za agenciju Beta da je sramota što Trebinje 14 godina nakon ubistva Aleksića još uvijek čuti o tome. On je ocijenio da je Aleksić zaslužio spomenik "veći od Njegoševog i Dučićevog", jer je odbranio čast i obraz Trebinja u zlim vremenima.

Prema riječima očevidaca, Aleksića su prebijala četvorica u uniformama. Dvojica od njih osuđena su na dvogodišnje zatvorske kazne, dok se za sudbinu preostale dvojice ne zna.

http://www.pcnen.com/detail.php?module=15&news_id=128

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: