Thursday, June 5, 2008

#458 DOK NAŠI IZDAJNICI PRAVOSNAŽNE PRESUDE PRETVARAJU U DOGOVORE, DOTLE ČETNICI KORISTE SVOJE “NADLEŽNOSTI”

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

27. mart, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 458

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. UMJESTO PRAVOSNAŽNE ODLUKE, REZOLUCIJA PLUS SILAJDŽIĆEVA RETORIKA

1.1 Reagovanja povodom “Rezolucije" Skupštine opštine Srebrenice

1.2 DOK NAŠI IZDAJNICI PRAVOSNAŽNE PRESUDE PRETVARAJU U DOGOVORE, DOTLE ČETNICI KORISTE SVOJE “NADLEŽNOSTI”

1.3 I "AVAZ" UVEZAN U IZDAJNIČKI TABOR

1.4 NEMA PREGOVORA NITI “REZOLUCIJA” TAMO GDJE ČETNICI IMAJU NADLEŽNOSTI

1.5 SVE DOSKORA NIJE BILO JASNO DA LI JE SOFTIĆ IZDAJNIK ILI JE SAMO NESPOSOBAN PRAVNIK


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.



1. UMJESTO PRAVOSNAŽNE ODLUKE, REZOLUCIJA PLUS SILAJDŽIĆEVA RETORIKA




Dakle, nisu Srebreničani krivi za ovu najnoviju izdaju Srebrenice, tj. za bacanje niz vodu presude Internacionalnog suda pravde za genocid. Oni su tražili podršku od Silajdžića i Tihića da donesu odluku koja ima pravnu snagu, ali su ih Silajdžić i Tihić gurnuli ponovo u zagrljaj četnicima, da pregovaraju sa četnicima u okvirima daytonske formule i da ne donose odluku nego “rezoluciju”.

Dr. Muhamed Borogovac

1.1 Reagovanja povodom “Rezolucije" Skupštine opštine Srebrenice

Iako je neobavezujući, pomenuti akt ima uznemirujuće političke posljedice kojima se značajno pogoršava ukupna atmosfera i odnosi u BiH, saopćio je Biro za odnose sa javnošću Vlade RS-a.

Predsjednik Vlade Republike Milorad Dodik naglašava da će, bez obzira na nastojanja bošnjačkih političkih predstavnika, Srebrenica trajno ostati sastavni dio Republike Srpske, a da će svaki pokušaj narušavanja ustavno-pravnog poretka Republike Srpske, biti energično osujećen. To nedvosmisleno potvrđuju i izjave relevantnih političkih subjekata kojima je odbačena mogućnost izdvajanja Srebrenice iz Republike Srpske, navodi se.

Vlada Republike Srpske, uprkos ovim dešavanjima, ostaje opredijeljena da snažno doprinese ekonomskom oporavku i razvoju Srebrenice, čime će ova opština uživati status područja od posebnog interesa.

Dodik je pozvao zvaničnike Opštine Srebrenica "da prekinu sa aktivnostima usmjerenim na narušavanje ustavno-pravnog poretka Republike Srpske" i naglašava da će "svaka odluka opštinskih organa koja bude proizvodila posljedice suprotne Ustavu i zakonima Republike Srpske, biti obustavljena od izvršenja".

Sulejman Tihić, predsjednik SDA BiH, izjavio je da smatra da je izglasana Rezolucija o izdvajanju Srebrenice iz RS "sasvim legalan i legitiman politički akt i akt političke volje građana Srebrenice". "To se ne može okarakterizirati kao antiustavni čin ili čin koji nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kako je izjavio Švarc-Šiling", kazao je Tihić.

On je naglasio kako se ne radi o pravnom aktu, već aktu političke volje, koji bi, kroz odgovarajuću ustavnu proceduru i uz političke dogovore, trebalo realizovati.

1.2 DOK NAŠI IZDAJNICI PRAVOSNAŽNE PRESUDE PRETVARAJU U DOGOVORE, DOTLE ČETNICI KORISTE SVOJE “NADLEŽNOSTI”

Dakle, i poslije presude za genocid ponavlja se stara priča. Tamo gdje Bošnjaci imaju nadležnost da donesu odluku u svoju korist, oni je ne donose, nego se upuštaju u pregovore sa predstavnicima RS. Tako i poslanici Skupštine Opštine Srebrenica umjesto da donesu “pravno obavezujuću” odluku kojom proglašavaju Distrikt Srebrenica, oni donose samo “rezoluciju” tj. “izraz političke volje”, i sa tom rezolucijom idu u organe Daytonske BiH gdje RS ima pravo veta.

Razlika između ODLUKE i rezolucije je otprilike kao razlika između RJEŠENJA za stan i izjave predsjednika stambene komisije da bi on volio da ti dade stan, ali nažalost od stana nema ništa. Da su Srebreničani sa pravosnažnom odlukom o istupanju iz RS došli na Savjet Sigurnosti UN, postigli bi cilj, jer Savjet Sigurnosti bi jedino mogao priznati to novo pravno stanje. Kako bi Savjet Sigurnosti UN mogao poništiti pravosnažnu odluku žrtava genocida? Ovako, kada nema odluke, pravno stanje nije promijenjeno, RS i dalje ima suverenitet u Srebrenici, bez obzira na “izjavu političke volje”, koja nema pravnu snagu, te Savjet Sigurnosti UN može priznati samo sadašnje pravno stanje.

Savjet Sigurnosti nema nadležnost da donese odluku u ime Srebreničana, jer Srebreničani moraju donijeti tu odluku. Ne može nam svijet sve servirati. Naš dio posla moramo mi odraditi, bez toga nema ništa. U tom smislu, potpuno je besmisleno tražiti dalja “tumačenja” i očekivati da će neko drugi donijeti odluku, jer niko drugi, čak ni Internacionalni sud pravde, ni Savjet Sigurnosti nisu nadležni da donesu deklaraciju o nezavisnosti Srebrenice. Isto tako, nikakve Evropske institucije, niti konvencije o regijama, nemaju nikakvu pravnu snagu. Jedino odluka delegata Skupštine Opštine Srebrenica bi imala pravnu snagu. Zašto se ne vjeruje advokatu internacionalnog prava Profesoru Boyle-u, koji je i ovaj put "pro bono", dakle bez ikakvog honorara, napisao tu odluku za Srebreničane, a zbog koje su Tihić i Silajdžić dotrčali nedavno u Srebrenicu da bi je pretočili u “rezoluciju bez pravne snage”!

Pri tome ne želimo da krivimo Srebreničane. Oni su žrtve genocida koje nisu u stanju da se ravnopravno nose sa svojim mučiteljima i ubicama. To je dobro poznata stvar iz psihologije žrtve. To se najbolje vidjelo nedavno kada je gradonačelnik Srebrenice Abdurahman Malkić otišao na noge Dodiku u Banja Luku, mada Dodik, koji predstavlja počinitelja genocida RS, nije htio doći u Srebrenicu. Dakle, opet se žrtva poklonila dželatu. Takav nedostatak osjećaja za dostojanstvo može imati samo neko ko je proživio takve strahote kao što su masovna ubijanja njegovih sugrađana.

Dakle, nisu Srebreničani krivi za ovu najnoviju izdaju Srebrenice, tj. za bacanje niz vodu presude Internacionalnog suda pravde za genocid. Oni su tražili podršku od Silajdžića i Tihića da donesu odluku koja ima pravnu snagu, ali su ih Silajdžić i Tihić gurnuli ponovo u zagrljaj četnicima, da pregovaraju sa četnicima u okvirima daytonske formule i da ne donose odluku nego “rezoluciju”.

Sve ovo je već viđeno, stara dobro uhodana igra četničkih agenata u našim redovima koja traje još otkako su Silajdžić i Izetbegović počeli hodati po pregovorima sa Karadžićem, gdje je bila normalna stvar da krčme Ustav internacionalno priznate Republike BiH i da četnicima otpisuju ogromne teritorije Republike BiH.

Pročitajte još jednom početak ovoga teksta i uporedite Dodikov odnos prema “Ustavnom uređenju” genocidne RS, sa odnosom "Alije i Harisa" prema Ustavu Republike BiH. Dodik ne da ni pedalj RS, isto kao i svaki drugi državnik na svijetu, a "Haris i Alija" su bez problema otpisivali četnicima oblasti i regije Republike BiH.

Neka nikoga ne zbunjuje sadašnji Silajdžićev “čvrst” stav kada je reforma policije u pitanju, jer tu je potpuno nebitna retorika, budući da RS odbija da prihvati šta god da Silajdžić govori. Silajdžić je pokazao svoje pravo lice u Srebrenici, jer je tu ODLUKA bila u našim rukama, a on ju je spriječio i gurnuo Srebreničane da usvajaju “rezoluciju” i da traže humanitarnu pomoć. Silajdžićeva retorika je samo to - retorika - koja služi da sakrije još jedan Silajdžićev zločin, ponovnu izdaju Srebrenice.

Međutim, patrioti Republike BiH, a pogotovo Srebreničani imaju pravo da ne prihvate ovu izdajničku namještaljku. Oni su žrtve genocida i još nisu u stanju da se nose sa svojim dželatima. Jednoga dana kada shvate šta im se dogodilo, neće biti lako ni silajdžićima i tihićima.


1.3. I "AVAZ" UVEZAN U IZDAJNIČKI TABOR

Nakon što je prošle sedmice jedan od najbogatijih biznismena regije, Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", doputovao privatnim avionom u Sarajevo kako bi se upoznao s vlasnikom "Avaza" Fahrudinom Radončićem, najavljene su ogromne investicije u BiH, ali i šire, saopćeno je danas iz "Avaza".

KOMENTAR: To je ona ista firma “Delta” koja je podržavala režim Slobodana Miloševića i koja je financirala vojsku i policiju tadašnje “Republike Srpske” koja je po zvaničnoj presudi Internacionalnog suda pravde u Hagu počinila genocid u Srebrenici. Kakvu poruku ovim šalje Radončić svijetu, a pogotovo Bošnjacima?

Dakle, izdajnici i četnici su udruženim snagama stavili u džep i ¨Avaz¨. Sigurni smo da ¨Avaz¨ ne bi bio interesantan ¨Delti¨ da prošle godine nije pokazao izvjesnu nezavisnost u odnosu na Tihića i Lagumdžiju i tako doprinio padu Ustavnih amandmana. Možda je Radončić bio preveliki zalogaj za Tihića i Lagumdžiju, ali se u izdajničkom taboru našao penicilin i za njega. Zbog “nezamjeranja” Silajdžiću, ¨Avaz¨ je već izgubio 90% svoje oštrine u kritikovanju izdaje. Ovim stavljanjem Radončića u sazvjezđe ¨Delte¨ je pazar utvrđen, tj. ovim je ¨Avaz¨ iskontroliran da ubuduće ne bi bilo otklona ka “nezavisnom novinarstvu”. Radončić je ovim uvezan u velikosrpsko-balijsku ekipu i to je početak njegovog kraja. Dakle, i Radončić je samo mali igrač koji ima cijenu i koji će zbog toga biti iskorišten i odbačen.


1.4. NEMA PREGOVORA NITI “REZOLUCIJA” TAMO GDJE ČETNICI IMAJU NADLEŽNOSTI

U RS-u je od 16. Novembra 2006 godine na snazi zakon o eksproprijaciji kojim se završava i legalizuje etničko čišćenje !! To je donijela Dodikova "demokratska" vlada - poništila je Pedijev zakon iz 2003. godine.

U Bijeljini je Kačevenda uzeo sve...

Zakon o eksproprijaciji Članom 3. utvrđuje da se nekretnine, u slučaju opšteg interesa, mogu eksproprisati i za potrebe stambene izgradnje i uređivanje zemljišta za te potrebe, što se potvrđuje i Članom 47. koji precizira da se mogu eksproprisati i kompleksi građevinskog zemljišta i pojedinačne građevinske parcele, i to bez prava žalbe, što je tuzlanski vladika Kačavenda na primjeru proširenja Eparhijskog doma u Bijeljini već pokazao.

Član 50. doslovno glasi: "Eksproprisano zemljište, iz Člana 47. ovog zakona, skupština jedinice lokalne samouprave, nakon provedenog postupka licitacije, prodaje najpovoljnijim ponuđačima u svrhu stambene izgradnje"

Dakle, eksproprijacija kao u doba Staljina to bez prava žalbe. Ne treba napominjati da je ovaj zakon uperen protiv Bošnjaka, a u prvom redu protiv Fatime Orlović, Kotorana, ostalih sličnih koji imaju ličnog dostojanstva i patriotizma.


1.5 SVE DOSKORA NIJE BILO JASNO DA LI JE SOFTIĆ IZDAJNIK ILI JE SAMO NESPOSOBAN KAO PRAVNIK

Sakib Softić za ¨Avaz¨ od 25. marta, 2007., citat:

Neminovno je da će presuda imati implikacije na unutrašnje uređenje BiH. Međunarodna zajednica je sad zaokupljena Kosovom, ali kad BiH uskoro ponovo bude njen prioritet, činjenica da je ovdje počinjen genocid bit će ključna za preuređenje unutrašnjih odnosa u našoj zemlji - ističe Softić.

Naglasio je da u tome čak neće ključnu ulogu igrati bh. snage, već međunarodna zajednica.

Sve kad bi i unutrašnji faktori BiH željeli izolirati presudu, to međunarodni faktor neće dopustiti. Presude MSP-a imaju implikacije na međunarodne odnose, u našem slučaju imat će implikacije na unutrašnje odnose u BiH jer međunarodna zajednica neće odustati, naprotiv ona će insistirati na tome da se do kraja provedu radnje usmjerene ka uklanjanju svih rezultata genocida - kazao je Softić. – kraj citata.

Ovim je definitivno razjašnjeno, Softić je izdajnik i lažov. Svaka gornja riječ je laž! Softić kao pravnik sigurno zna da takozvana međunarodna zajednica nema nikakvih mehanizama da RS prisili na bilo šta. MZ je imala nadležnosti jedino preko OHR-a, ali samo da donosi privremene zakone. MZ može vršiti pritisak na RS samo prijeteći da nećemo ići u Evropu, a to ne pije vode kod četnika, jer oni će radije ¨jesti korijenje¨ nego prodati RS.

Ovdje Softić pomaže Silajdžiću šireći bajke o nekom budućem selametu koji nam slijedi od međunarodne zajednice, dok ono što jedino možemo zaista postići, a to je da Skupština Opštine Srebrenica donese odluku o istupanju iz RS, ispuštamo olako iz ruku.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: