Sunday, June 1, 2008

#453 ISELJAVANJE JE PODVALA - ŽIVJELA SREBRENICA OPŠTINA REPUBLIKE BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

9. mart, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 453

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. ISELJAVANJE JE PODVALA - ŽIVJELA SREBRENICA OPŠTINA REPUBLIKE BiH

1.1 Odluka će imati pravnu snagu jedino ako bude usvojena u Skupštini opštine Srebrenica

1. 2 Prijetnja iseljavanjem je podvala

1.3 Pritisci izdajnika su usmjereni da se izbaci Republika BiH iz Deklaracije

1. 4 Netačna je spekulacija da se ovim učvršćuje RS bez Srebrenice

2. Linkovi do Deklaracije o izdvajanju Srebrenice iz RS


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.



1. ISELJAVANJE JE PODVALA - ŽIVJELA SREBRENICA OPŠTINA REPUBLIKE BiH

Iz pouzdanih izvora saznajemo da se gomila nevjerovatno jak pritisak na Srebreničane. Nisu u pitanju Srbi, nego “bošnjački” političari. Budući da narod Bosne i Hercegovine masovno podržava Srebreničane u njihovoj namjeri da se napokon izvuku iz četničkog zagrljaja, izdajnicima je otežan posao, pa su pritisci i podvale veoma perfidni i teško vidljivi poštenom narodu. Podvucimo nekoliko činjenica.

Dr. Muhamed Borogovac

1.1 Odluka će imati pravnu snagu jedino ako bude usvojena u Skupštini opštine Srebrenica

Najveća podvala je upućivanje Srebreničana da traže pravdu širom svijeta, na mjestima koja NISU za to nadležna - samo da ne bi tražili pravdu na jedinom nadležnom mjestu: Skupštini opštine Srebrenica. Najnovija podvala je uvlačenje u igru PIC-a (Savjeta za implementaciju dejtonskog "mira"), institucije koja je po svojoj definiciji nadležna da čuva ¨Dejton¨, a ne da ga ruši izdvajanjem Srebrenice iz RS.

Zar zahtjevi građana Srebrenice upućeni nekoj drugoj instanci, npr. Skupštini BiH, ili Ujedinjenim Nacijama, ili PIC-u ili bilo kome drugom, ne bi bili potpuno bespredmetni ako prvo ne bi bili usvojeni na prvostepenom organu, a to je Skupština opštine Srebrenica? Koja bi to institucija u svijetu imala nadležnost da ignoriše Presudu za genocid i da poništi odluku Skupštine opštine Srebrenica o izdvajanju iz RS, kada jednom odluka bude usvojena?

Zašto moliti okolo one koji NISU nadležni da donesu takvu odluku, a ne ići na Skupštinu opštine Srebrenica koja jeste nadležna za takvu odluku, što je u prijedlogu Deklaracije o izdvajanju Srebrenice iz RS objasnio profesor Internacionalnog prava, advokat “Majki Srebrenice”, Prof. Francis Boyle, a na zahtjev rukovodstva opštine Srebrenica? Tu Deklaraciju, koja ima pravnu snagu upravo zato što zahtijeva restauraciju stanja prije genocida, smo objavili u prošlom broju “Glasnika”, br. 52. (Na kraju teksta su linkovi koji vode do Deklaracije.)

Što će odlaziti Haris Silajdžić i Sulejman Tihić u Srebrenicu da uvjeravaju Srebreničane da se “ne iseljavaju”? Oni ih time usmjeravaju u pogrešnom pravcu, kao da je iseljavanje neki njihov adut. Ako im žele pomoći, neka im samo kažu: “SLOBODNO KAO POSLANICI SKUPŠTINE OPŠTINE USVOJITE ODLUKU O IZDVAJANJU IZ RS NA SKUPŠTINI OPŠTINE SREBRENICA.”

AKO BI TO REKAO BILO SILAJDŽIĆ, BILO TIHIĆ, BILO LAGUMDŽIJA, SVE BI BILO RIJEŠENO, jer Srebreničani traže takvu podršku od njih, ali je, nažalost, ne dobijaju.

1. 2 Prijetnja iseljavanjem je podvala

Niko na svijetu se neće nasekirati ako bi se Srebreničani iselili. I sam Dodik stalno govori o toj prijetnju, nadajući se da će upravo to biti ostvareno. Zar stotine hiljada Bošnjaka nisu na silu iseljavani i uz to i masovno ubijani, a da niko u svijetu nije ništa uradio da to zaustavi? Sada kada nema ubijanja neće se niko u svijetu ni osvrnuti zbog nekog dobrovoljnog iseljavanja.

Neprijatelji i izdajnici su stavili svu težinu upravo na “iseljavanje” - uhvatili su se za tu užasnu grešku u zahtjevu Srebreničana.

Ako presuda za genocid najvažnijeg suda na svijetu nije dovoljna da Srebreničani ostvare pravo na slobodu, kako će biti dovoljno iseljavanje? Srebreničani već imaju najjaču kartu u rukama, presudu za genocid, ali je oni na ovaj način trampe za prijetnju iseljavanjem?! Kako se može mjeriti zločin genocida, sa dobrovoljnim iseljavanjem?! Izdajnici su stavili svu težinu na (sekundarni) zahtjev Srebreničana za iseljavanjem iz RS, umjesto na primarni zahtjev za izdvajanjem iz RS!

NEMA ISELJAVANJA! Presuda za genocid je dovoljna da Srebreničani ostvare svoja prava, samo trebaju postupiti onako kako ih savjetuje njihov advokat, prof. Boyle.

Kada želite da povratite npr. svoj stan, znate da morate slušati advokata. Zašto bi bilo drukčije kada želite vratiti svoju opštinu!? Zar može biti važnija želja nekog političara iz Sarajeva od vaše Srebrenice?!

1.3 Pritisci izdajnika su usmjereni da se izbaci Republika BiH iz Deklaracije

“Bošnjački” političari na riječima svi daju podršku Srebreničanima, jer bi u suprotnom bili pročitani od naroda kao izdajnici. Međutim, dok upadljivo glasno daju patriotske izjave o novom ustavu, koji sada nije na dnevnom redu, oni istovremeno vrše pritisak na Srebreničane da iz Deklaracije izbace ono što je opasno za RS, tj. da Deklaraciji izvade zube. Imamo nekoliko nezavisnih informacija sa lica mjesta da se na Srebreničane vrši pritisak da izbace sva mjesta gdje se spominje restauracija Srebrenice kao opštine Republike BiH. Da bi kompenzirali izdaju na tom, sada glavnom frontu, “bošnjački” lideri su stupili u žestoku patriotsku retoriku, s tim da i tu pažljivo izbjegavaju ključne riječi: “restauracija predratnog stanja” i “Republika BiH”.

Dakle, oni Srebreničanima nude ono što ne mogu dobiti, dok vrše pritisak da Srebreničani izbace iz Deklaracije ono što mogu dobiti na osnovu presude za genocid, a to je restauracija predratne opštine Republike BiH.

1. 4 Netačna je spekulacija da se ovim učvršćuje RS bez Srebrenice

Zabluda je da će sa ovim RS biti učvršćena na malo manjoj teritoriji. Sa izdvajanjem Srebrenice iz RS, biće veoma mnogo pomjeren odnos snaga u BiH, jer će Dayton definitivno biti mrtav. Izdvajanje Srebrenice će biti takav tektonski udar da će se cijela RS poljuljati, jer će njena jedina osnova, Dayton, biti potpuno srušena.

Muhamed Borogovac, Ph. D.


2. Linkovi do Deklaracije o izdvajanju Srebrenice iz RS

http://republikabih.net/content/NKRBIH452.htm

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1505.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: