Sunday, June 1, 2008

#450 DOKAZAN GENOCID NAD BOŠNJACIMA OD STRANE RS - SRBIJA KRIVA ZA NESPREČAVANJE GENOCIDA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

26. februar, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 450

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

DOKAZAN GENOCID NAD BOŠNJACIMA OD STRANE RS - SRBIJA KRIVA ZA NESPREČAVANJE GENOCIDA

Kada se podvuce crta presuda Suda u Hagu je nedvosmislena u slijedece dvije tacke:

- REPUBLIKA SRPSKA JE KRIVA ZA GENOCID

- SRBIJA JE KRIVA ZATO STO NIJE SPRIJECILA GENOCID

Dakle, sada je i na sudu presudjeno da je pocinjen genocid nad Bosnjacima u Republici BiH i da ga je pocinila vojska “Republike Srpske”.

Ova presuda je veoma mocno oruzje dato nama Bosancima i Hercegovcima u ruke. Samo od nas zavisi kako cemo iskoristiti ovu presudu.

Prve reakcije zvanicnih predstavnika RS pokazuju da ih je zbog presude strah za sudbinu RS, citat: “Predsjedavajuci Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic smatra kako ce danas objavljena presuda Medunarodnog suda pravde u Hagu u slucaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore pojacati tenzije i izazvati niz razocarenja u BiH. (FENA)”

S druge Haris Silajdzic je potpuno ispravno shvatio presudu kao priliku da se ponisti rezultat genocida. U njegovoj izjavi koju prenosi FENA pod naslovom “Rezultati genocida u BiH moraju biti poništeni” kaze se:

Medjunarodni sud pravde je danas proglasio Srbiju i Crna Goru krivim za kršenje Konvencije o genocidu jer nisu sprijecile genocid koji su vojne i politicke strukture tada samozvane Republike Srpske pocinile nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine niti su kaznile njegove pocinioce iako su bile u mogucnosti da to urade.

Odluka Suda je istorijska pobjeda istine i pravde nad silama zla koje su na nesrpskom stanovništvu Bosne i Hercegovine pocinile genocid kakav nije vidjen od Drugog svjetskog rata. Namjera autora ovog genocida je bila da masovnim pokoljem, silovanjem, zlostavljanjem, progonom i pljackom nesrpskih stanovnika Bosne i Hercegovine zauvijek unište jedinstvenu multietnicku kulturu Bosne i Hercegovine satkanu kroz hiljadu godina tolerancije, poštivanja, povjerenja i dostojanstvenog suživota izmedju svih njenih gradana bez obzira na njihovu etnicku i vjersku pripadnost, saopceno je iz kabineta clana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžica.

Rezultati genocida se danas vide svuda u institucijama, društvu, kulturi i ekonomiji Bosne i Hercegovine. Multietnicki karakter bosanskohercegovackog društva je skoro potpuno uništen, a Bosna i Hercegovina je silom pretvorena u etnicki aparthejd.

Današnja odluka Medjunarodnog suda pravde je pravni i moralni nalog svim demokratskim snagama u Bosni i Hercegovini i u svijeta da ponište rezultate genocida. Ova odluka je, takoder, kristalno jasna poruka svim onim snagama koje se bore da te rezultate zauvijek cementiraju da u tome nikada nece uspjeti. (FENA)”

Specificno je sud proglasio Srbiju krivom za nepostovanje odluka tog istog suda koje je Prof. Boyle isposlovao na prva dva rocista, citat:

Srbija JE KRIVA sto nije ispostovala privremene mjere naredjene od ovog Suda od 08/04 i 13/09/1993 da zaustave i sprijece djela genocida (13:2)

Neposredna posljedica ovog dijela presude je da mi ne moramo postavati Daytonski sporazum jer njegova potpisnica Srbija u tom trenutku nije postovala presude Intrnacionalnog suda pravde donesene prije Daytona.

Dakle, od sada pa ubuduce svi BH politicari, na svim nivoima, moraju imati samo jedan zahtjev, a to je: RS jeste proglasena KRIVOM ZA GENOCID i kao rezultat genocida mora biti ukinuta u procesu restitucije i restauracije prethodnog pravnog stanja, a to je Ustav Republike BiH.

Napomenimo na kraju sve sto smo dobili pozitivno u ovoj presudi su odluke za koje se izborio Prof. Boyle, te ih sud nije mogao izbrisati. Sud je morao ispostovati i presude koje je dobila Carla del Ponte na Sudu za ratne zlocine u Hagu, te smo tako dobili presudu da RS jeste pocinila genocid i da je to potpuno dokazano na primjeru Srebrenice.

Ovdje treba imati na umu da oslobadjajuca presuda za Srbiju po nekim tackama optuznice ne znaci da Srbija nije pocinila te zlocine, nego to samo znaci da nasi advokati nisu dokazali namjeru Srbije da pocini genocid. Za takvu vrstu dokaza su trebali imati uvid u dokumentaciju tadasnjih civilnih i vojnih vlasti Srbije, a sto im vjerovatno nije bilo dostupno, zbog nekooperativnosti Srbije. Medjutim, to nas oslobadja obaveze da mi kooperiramo sa Srbijom u bilo cemu sto je Srbiji u interesu, pa ne moramo vise postovati ni Daytonski sporazum.

Reparaciju drzave Srbije za genocid nismo dobili. Medjutim, ni sa presudama u Nurnbergu Jevreji nisu dobili nikakve ostete. Ostete su slijedile kasnije kada su se organizovali i u sudovima demokratskih drzava trazili svoja prava. I Bosnjaci, zrtve genocida ce dobiti ostete na sudovima pod uslovom da su ti sudovi demokratki. To je ono kako se Fata Orlovic i Kotorani bore za pravdu.

Dakle, jedini nacin da zrtve genocida dobiju novcanu kompenzaciju je da se ukine RS jer na sudovima genocidne RS nema pravde.

Predsjednistvo

Nacionalnog Kongresa Republike BiH


Ovo izdanje "Glasnika" ide na preko 30 hiljada e-mail adresa širom svijeta.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: