Thursday, June 5, 2008

#460 Izbori: PONOVO NA BRANIKU REPUBLIKE SRPSKE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

8. april, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 460

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. PODRŽAVAMO INICIJATIVU HSP-a I HDZ-a 1990 O IZDVAJANJU POSAVINE IZ RS

2. Radmanović: U Parlament vratiti aprilski paket ustavnih promjena

3. Ustavni sud BiH potvrdio da ne važe entitetska obilježja

4. Sudbina malih naroda je da se udbaši poigravaju s njima

5. Izbori: PONOVO NA BRANIKU REPUBLIKE SRPSKE

6. SRPSKA UDRUŽENJA SPREMNO DOČEKUJU PARE ZA “RAZVOJ SREBRENICE”


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.



1. PODRŽAVAMO INICIJATIVU HSP-a I HDZ-a 1990 O IZDVAJANJU POSAVINE IZ RS




Kao što se moglo i očekivati, Silajdžić, Tihić i Lagumdžija su svojim nedavnim dolaskom u Srebrenicu uspješno neutralisali još jednu pravosnažnu odluku svijeta u našu korist - presudu za genocid. Podsjetimo se, njih trojica su složno došli u Srebrenicu i usmjerili Srebreničane da sreću traže u “parama” koje će biti izdvojene za “razvoj Srebrenice”, a da slučajno ne izglasaju ODLUKU o izdvajanju iz RS.

Dr. Muhamed Borogovac

Jedna od posljedica Rezolucije o izdvajanju Srebrenice iz RS je i to da mnogi drugi dijelovi BiH okupirani od RS sada imaju slične, manje ili vise utemeljene, inicijative. Prije nego se osvrnemo na njih, podsjetimo se kako se odvijaju stvari sa Srebrenicom.

Kao što se moglo i očekivati, Silajdžić, Tihić i Lagumdžija su svojim nedavnim dolaskom u Srebrenicu uspješno neutralisali još jednu pravosnažnu odluku svijeta u našu korist - presudu za genocid. Podsjetimo se, njih trojica su složno došli u Srebrenicu i usmjerili Srebreničane da sreću traže u “parama” koje će biti izdvojene za “razvoj Srebrenice”, a da slučajno ne izglasaju ODLUKU o izdvajanju iz RS. Po ko za koji put su iskoristili slabost u Bošnjačkom mentalitetu, da su u našem sistemu vrijednosti pare na prvom mjestu, daleko ispred “trica i kučina” koje se zovu domovina, patriotizam, sloboda, dostojanstvo, žrtve genocida, itd.

Silajdžić, Tihić i Lagumdžija nisu mogli Srebreničanima direktno reći da nema ništa od izdvajanja Srebrenice iz RS, nego su im obećali da će na Skupštini BiH tražiti poseban status za Srebrenicu. Međutim, oni su na taj način presudu za genocid Internacionalnog suda pravde podredili Daytonu. To je najveća strateška pobjeda Republike Srpske od Daytona do danas.

Silajdžić i kompanija tu izdaju naroda i države kompenziraju prenaglašenim patriotskim govorima o drugim temama, npr. o reformi policije. Oni znaju da se tu mogu junačiti bez opasnosti po RS, jer se reforma policije provodi u okvirima Daytona, tj. RS ima pravo odbiti šta god joj se ne sviđa, tako da njihov patriotski govor nema nikakvu praktičnu vrijednost, osim što čuva njihove glasače na okupu.

Njihov metod “pomaganja” je Srebreničane doveo do toga da će možda nekada u budućnosti, “kada pravni stručnjaci daju svoje mišljenje”, Bakir Izetbegović i Azra Hadžiahmetović ispred SDA i SBiH predložiti “inicijativu” o Srebrenica distriktu na Parlamentu BiH. Taj put je ćorsokak, jer čak i ako dođe do toga da Bakir Izetbegović zaista pokrene takvu inicijativu, poslanici iz RS uvijek mogu to zaustaviti u Domu naroda Skupštine BiH.

A to što se sada sudbina Srebreničana ponovo našla u rukama jednog Izetbegovića, najveća je uvreda za žrtve genocida u Srebrenici. Naime, upravo je njegov otac Alija Izetbegović glavni krivac za sve što se dogodilo Srebrenici. Alija Izetbegović je dogovorio razoružanje Srebrenice; Alija je dogovarao kako da se Srebrenica razmjeni za Vogošću da bi se mogla kreirati RS; Alija je izvukao komandu iz Srebrenice uoči napada, čime je obezglavio branitelje, i na kraju, iako je znao za genocid, Alija je potpisao u Daytonu da Srebrenica pripada Srbima. Poznato je da na pregovorima u Daytonu Izetbegović i Silajdžić ni jednog trenutka nisu tražili da Srebrenica bude izvan RS (Alija čak nije tražio niti da njegov rodni Šamac bude izvan RS, jer velika Srbija je Alijina jedina istinska otadžbina).

Ponovo na ruku izdajnicima ide naša glupost. Mnogi ne shvaćaju da bi izdvajanje Srebrenice bio kraj Daytona, da bi došlo do situacije u kojoj više ništa ne bi bilo isto. Čak i umrtvljena akcija Srebreničana, rezolucija koja nema pravnu snagu, je ugrozila RS. Možemo zamisliti šta bi tek bilo da su Srebreničani usvojili pravosnažnu odluku o istupanju iz RS na osnovu presude za genocid, onako kako ih je advokat Francis Boyle savjetovao. Već danas bi se raspravljalo na Vijeću sigurnosti UN o tome kako najbolje postupiti po presudi za genocid. Ovako, budući da sama oštećena strana nije ništa (pravosnažno) ni zatražila, sve će završiti u žabokrečini daytonskih institucija i na kraju sa odbijanjem RS da se mijenja “ustavni poredak RS”. Tada će opet Silajdžić liti krokodilske suze kako “svijet mrzi muslimane”.

Ovih dana su se, po ugledu na Srebrenicu, pojavile i druge inicijative o izdvajanjima okupiranih BH gradova iz RS. Svaku takvu inicijativu treba podržati. Izdvojimo inicijativu Hrvatske Stranke Prava i HDZ-a 1990. Slijedi citat iz “Avaza”:

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić pridružio se prijedlogu predsjednika Hrvatske stranke prava BiH Zvonka Jurišića o razmjeni teritorija u BiH. On je uoči nastavka pregovora o ustavnim promjenama predložio da se Derventa, Bosanski Šamac, Modriča i Bosanski Brod izdvoje iz RS i udu u sastav Posavskog kantona u FBiH. S druge strane, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, gdje je prije rata bilo većinsko srpsko stanovništvo, prema Ljubićevom prijedlogu, izdvojili bi se iz FBiH i ušli u sastav RS.

Predstavnici najjačih stranaka u BiH jednoglasni su u stavu da ova inicijativa neće dobiti podršku. – kraj citata.

I ovu inicijativu, induciranu Srebreničkom rezolucijom, su naši izdajnici dočekali na nož riječima: “To su razmjene teritorija iz Miloševićevog arsenala.” Interesantno, takve razmjene teritorija im nisu smetale kada se njima rušio ustavni poredak Republike BiH, pa niti onda kada je Alija predlagao zamjenu Srebrenice za Vogošću, a sada je to odjednom nešto bogohulno. Izdajnici znaju da se takvim inicijativama sada ruši ustavni poredak RS. Oni znaju da jednom kada se krene u rušenje ustavnog poretka RS, onda se ne može predvidjeti gdje će to završiti. Jedino je izvjesno da bi završilo bez RS. Naime, kada bi RS bila geografski prekinuta u Posavini to bi bio definitivni kraj sna o velikoj Srbiji. Osim toga, tada bi se tu vratilo protjerano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, kao i srpsko stanovništvo u Drvar, Glamoč, Grahovo, tj. više ljudi bi se moglo vratiti svojim kućama. Zašto je ovakva daytonska RS “našim” liderima prihvatljiva, a RS bez Posavine nije?

Pravi korak u pravcu rušenja ustavnog poretka RS bi bio izdvajanje Srebrenice. Pravi korak bi bio i izdvajanje Posavine. Svi oni koji ruše ovakve inicijative, obećavajući neku buduću BiH bez entiteta, koju će donijeti "svijet", su svjesni ili nesvjesni četnički pomagači. BiH bez entiteta je moguća, ali samo ako mi povučemo pravi prvi korak, bilo da je to izdvajanje Srebrenice, bilo da je izdvajanje Posavine iz RS.



Čim se slegne prašina oko Srebrenice, propali amandmani će se ponovo naći u skupštini

2. Radmanović: U Parlament vratiti aprilski paket ustavnih promjena

U BiH mora doći do određenih promjena Ustava, "jer moramo doći do svog ustava, koji ćemo usvojiti u Parlamentu BiH, umjesto sadašnjeg oktroiranog Dejtonskog ustava".

Ovo je jučer u Banjoj Luci izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na druženju s novinarima koji prate rad Predsjedništva pod sloganom "Kafa sa predsjedavajućim BiH".

Uloga pomagača

- Činjenica je da postoji problem u postizanju konsenzusa, ali mislim da bi se poslanici u Državnom parlamentu ponovo trebali izjasniti o ustavnim amandmanima, odbačenim u aprilu. Smatram da bi sreća bila za BiH da taj paket, bez obzira na neke manjkavosti, bude usvojen ove godine - kazao je Radmanović.

Ako to ne bude moguće, onda će se, prema njegovim riječima, pregovori voditi ispočetka, koji bi, kako je procijenio, mogli trajati dvije-tri godine. -- Avaz





Parlament FBiH i NSRS nisu izvršili odluku

3. Ustavni sud BiH potvrdio da ne važe entitetska obilježja

Ustavni sud BiH jučer je, između ostalog, verificirao konačni tekst rješenja kojim se utvrđuje da Parlament FBiH i Narodna skupština RS nisu izvršili djelimičnu odluku Suda od 31. marta prošle godine u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".

Utvrđeno je da članovi 1 i 2 Zakona o grbu i zastavi FBiH i članovi 2 i 3 Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS prestaju važiti.

Navedene odredbe zakona prestaju važiti danom objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku BiH", saopćeno je iz Ustavnog suda BiH, a prenijela Fena.


KOMENTAR: Sada bi bošnjački i hrvatski poslanici u RS mogli potegnuti vitalni nacionalni interes, jer je sigurno da će nova predložena obilježja RS bila samo malo promijenjena stara četnička obilježja. Neće se lako četnik odreći svojih "vekovnih" simbola. Nama odgovara da ne postoje nikakva entitetska obilježja i najbolje bi bilo da Federalni parlament nikada ne usvoji nova obilježja Federacije. I postojanje Federacije na isti način ruši Bosnu i Hercegovinu kao i postojanje RS. Sjetimo se da je Ustav Republike BiH rušen i tako što je Washingtonskim sporazumom prvo formirana Federacija, čime je ostavljen prostor za formiranje RS. Tu je Haris Silajdžić odigrao ključnu ulogu za četnike, jer je nemoguć zadatak nelegalnog kreiranja RS kao posljedice agresije, pretvorio u moguć zadatak legalnog otcjepljenja Bošnjaka i Hrvata od Republike BiH u Federaciju BiH.




Intervju Muamer ef. Zukorlić, novoimenovani predsjednik Mešihata IZ u Srbiji

4. Sudbina malih naroda je da se udbaši poigravaju s njima

Iz Beograda ne bi mogli raditi ono što rade da nemaju saveznike u Novom Pazaru * Prioritet izgradnja islamskog kulturnog centra u Beogradu i medrese u Preševu

Muamer ef. Zukorlić, novoimenovani predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kaže da je izuzetno zadovoljan podrškom uleme iz cijele Srbije, ali i građana, historijskom objedinjavanju IZ te što je taj skup protekao bez ikakvih incidenata.

- Određene snage pokušavale su spriječiti objedinjavanje, jer su znale koji je značaj tog događaja. I kada nisu mogle to spriječiti, onda će se sigurno jedno vrijeme povući - kaže ef. Zukorlić na početku intervjua "Dnevnom avazu".

Mislite na snage iz Beograda ili samog Novog Pazara?

- Mislim na obje strane. Uvijek je bilo tako. Jer, ovi iz Beograda ne bi mogli raditi ono što rade da nemaju saveznike ovdje u Novom Pazaru. To je sudbina malih naroda, da se razne UDBA-e i udbaši poigravaju s njima, što kroz mrkvu, što kroz štap. -- Avaz


KOMENTAR: Upravo je tako i u BiH. Beograd bi i u BiH bio nemoćan da nije instalirao svoje ljude na čelo Bošnjaka. Drago nam je da je to napokon i neko mjerodavan i veoma dobro upućen javno rekao. Možda će sada još ponekom postati jasno kako je došlo do podjele BiH, tj. kako su se odjednom na čelu BiH pojavili neki, do tada potpuno anonimni ljudi, “slučajno” iznikli iz “vjerskih struktura” (tj. IZ), i počeli nemilosrdno dijeliti državu, kasapiti naše tradicionalne funkcionalne regije i osnivati do tada u BiH nepostojeće tvorevine “kantone” i “entitete”.



5. Izbori: PONOVO NA BRANIKU REPUBLIKE SRPSKE

Slijedi citat iz Avaza od 4. Aprila 2007 u kojem Tihić argumentuje zašto će ubuduće nastupati zajedno SDA i SBiH na izborima u RS:

"Umjesto međusobnog sukobljavanja, da smo zajedno radili, imali bismo sigurno veći politički utjecaj. S druge strane, i entitetsko glasanje bi na određen način bilo marginalizirano kada bi mi umjesto dva, imali četiri ili pet poslanika na državnom nivou iz RS - rekao je Tihić dodavši da se lider SBiH Haris Silajdžić složio s tim konceptom, te da se čeka i stav Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a." – kraj citata

Сулеjmан Тиxић

Xapиc Cилajџић

Злaтko Лaгумџиja

KOMENTAR: Izborna formula u BiH je takva da svaka stranka koja pređe izborni prag od 3% glasova dobija poslanika, na uštrb velikih stranaka. Ta formula je dobra jer ona pomaže manjinama u etnički očišćenim dijelovima BiH. Takva formula sada pogoduje Bošnjacima u RS. Na prošlim izborima, bošnjačke stranke u RS osvojile veoma mali broj glasova, manje od 10%, ali su ipak, baš zato što su se bošnjački glasovi podijelili između SDA i SBiH, u parlament su došla čak dva bošnjačka poslanika iz RS (od 14), što je gotovo 15% poslaničkih mjesta rezervisanih za RS. Malo je falilo da sa tih 10% bošnjačkih glasova u RS, Bošnjaci dobiju čak 3 mandata iz RS. Naime, malo je falilo da i kandidat SDP-a pređe izborni prag. To bi bilo 3/14, a to je više od 21% mjesta rezerviranih u BH parlamentu za poslanike iz RS.

Ako bi bošnjačke stranke nastupile ujedinjene na slijedećim parlamentarnim izborima, onda bi sa istim procentom bošnjačkih glasova u RS osvojile samo jedno poslaničko mjesto za Bošnjake.

Sjetimo se kako su uoči prošlih izbora “naši” političari, sa Tihićem na čelu, promijenili Izborni zakon, tako da su bošnjački glasovi u RS u totalu veoma značajno opali.

Ako su Tihić i Silajdžić istinski željeli veći broj bošnjačkih glasova iz RS, onda ne bi usvojili izborni zakon uoči izbora kojim su gotovo prepolovili broj bošnjačkih glasova iz RS.

Tihić i Silajdžić ovim pokazuju da nemaju povjerenja ni u one Bošnjačke poslanike koji su u njihovim strankama, pa njihov broj i na ovaj način nastoje reducirati u korist Srba.



6. SRPSKA UDRUŽENJA SPREMNO DOČEKUJU PARE ZA “RAZVOJ SREBRENICE”

Želio bih sugerisati neke stvari vezano za Srebrenicu obzirom da poprilično znam kako funkcionišu ljudi koji tamo "vode" naš narod.

Ukoliko se kvalitetnije ne uključe ljudi koji dobro razumiju odnose u našem društvu i koji vide dalje od nosa, sa ovim ljudima poput Malkića i njemu sličnih, se ne može ništa završiti. Niko od tih ljudi nažalost nema kapaciteta da provede ovo o čemu govorite. Čak sam stava da im je kompletna situacija nejasna i da se radi o ljudima koji su Srebrenici svojom nepismenošću i nesposobnošću nanijeli puno štete.

Onaj momak Duraković bi ulijevao povjerenje, kada ne bi prijetio sa iseljavanjem, ali je pitanje i koliko može uticati na te ljude jer su oni oficijelni politički faktor i teško da mogu izaći iz okvira stranačkih naloga SDA koji je vrlo često nejasan kada su u pitanju interesi Bošnjaka i BiH. Potrebno je obezbijediti kvalitetniju podršku inicijativnom odboru i vršiti pritisak na naše političare.

Ono na šta ću upozoriti je priprema srpskih tzv. udruženja koja se sada kao hoće baviti rekonstrukcijom kompletnog života u Srebrenici i već idu sa programima obnove što znaci da su oni spremni sačekati i ovaj novac koji se planira tamo uložiti koji bi bio u njihovoj službi pod firmom obnove.

Radi informacije država će obezbijediti 9 miliona KM, federacija oko 7, Tuzlanski kanton je već obezbijedio 1 milion i ako se doda plan RS-a vidi se da će to biti ovako pripremljeno vrlo kvalitetan motor razvoja RS-a, a ne povratka i povratnika.

N. N. Sarajevo





7. NEMOJTE PRIJETITI ISELJAVANJEM, TO UPRAVO SRBI I ŽELE

Odnekuda je došla vijest da će se Muslimani iz Srebrenice iseliti ako se ne dozvoli da se taj grad isključi iz RS. Ma to se ne smije dogoditi, to upravo Srbi i žele, pa oni koje nisu stigli ubiti sada će otići sami?? Ako je i malo istine u toj prijetnji, treba ih zaustaviti da se to ne dogodi. Neka se novi Srebreničani vrate u svoje kuće, a ne da odu oni koji su taj grad stvorili. -- Vera Valčić Belić, Canada





PREGLED MEDIJA

8. KARDINAL PULJIĆ: NOVI USTAV MORA UVAŽAVATI RAVNOPRAVNOST NARODA

http://republikabih.net/


9. ČOVIĆ PROTIV IZDVAJANJA POSAVINE IZ RS

http://bosna-ba.com/


10. KAKO JE TO BILO U ZVORNIKU

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=1336&z=7&isasp=


11. Kako je Banja luka postajala “Glavni grad Srpske”

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1560.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: