Sunday, June 1, 2008

#451 SILAJDŽIĆ I TIHIĆ U BANJA LUCI – UMJESTO UKIDANJA, PRIZNAVANJE RS

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

2. mart, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 451

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. SILAJDŽIĆ I TIHIĆ U BANJA LUCI – UMJESTO UKIDANJA, PRIZNAVANJE RS

2. SA PATRIOTSKIH RIJEČI NA IZDAJNIČKA DJELA

3. DOGOVOR O KOALICIJI – OBEZBJEĐENA PROLAZNOST IZDAJNIČKIH AMANDMANA

4. LAGUMDŽIJA VRŠI POLITIČKU EGZEKUCIJU ČETNIKA KOJI SU ZABUNOM DIRNULI U RS

5. PROGNANICI IZ HOLANDIJE: ZAHTIJEVAMO UKIDANJE RS

6. BH HRVATI U AMERICI: PRESUDA DOKAZUJE DA JE RS NASTALA GENOCIDOM I DA ZATO NE SMIJE OPSTATI

7. IZVANREDAN NASTUP SVENA ALKALAJA

8. BH TELECOM RASKRINKAO BHT !

9. Dokaz klasične zavjere

10. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST UDRUŽENJA „MOST“ IZ HOLANDIJE

11. MITING U MOSTARU: TRAŽIMO ODGOVORNOST ONIH KOJI SU IZDALI TUŽBU

12. DESET GODINA ĆE BRZO PROĆI, MORAMO ODMAH POČETI SKUPLJATI NOVE DOKAZE ZBOG NAŠE DJECE

13. Schwarz-Schilling diskreditovao Gregorijanove prijedloge izjavom: Lokalna policijska tijela bit će državne institucije

14. Halilović: Ministarstvo će poduzeti sve mjere na rješavanju problema u Kotorskom

15. Tijelima ćemo spriječiti deportacije naših suboraca

16. Zašto Željko Komšić nema “ljiljane” u svojoj kancelariji?

17. MOLIM ZA INFORMACIJU KAKO VRATITI VOJNI STAN U RS


SILAJDŽIĆ I TIHIĆ U BANJA LUCI – UMJESTO UKIDANJA, PRIZNAVANJE RS

Piše: Musadik Borogovac, Sarajevo, 2. mart, 2007.

Od optužene strane se nikada ne traži suglasnost ili učešće u izgradnji pravnog sistema po kojemu joj se sudi.

Musadik Borogovac

dipl. ekonomista

Tihić je imao, kao i Silajdžić, par dobrih intervjua, ali ne treba ga hvaliti na osnovu tih izjava. Posebno je bio edukativan njegov intervju na NTV 99. Međutim, razmotrimo šta Tihić stvarno ima na umu. Potrebno je reći da je dao nekoliko izjava iz kojih je jasno da kao pravnik razumije i vrlo stručno prenosi javnosti istinu da se tačkom 12 stav 3 presude, institucije RS direktno definiraju kao izvršilac genocida u Srebrenici. Dakle, sada je i na najvažnijem sudu na svijetu presuđeno da je Republika Srpska kao entitet kriva za genocid, a ne samo neki zli pojedinci. Tihiću je očigledno potpuno jasno da je dobivena pravna osnova za BH politiku, da na primjer, iz faze dogovaranja sa RS o ustavnim promjenama pređe u fazu osporavanja prava RS da odlučuje o ustavnim promjenama. Od optužene strane se nikada ne traži suglasnost ili učešće u izgradnji pravnog sistema po kojemu joj se sudi. Nekoliko Tihićevih komentara na NTV 99 o Tužbi je bilo vrlo edukativno i korisno da se rasprava pomjeri sa izgubljenih šansi naspram Srbije u područje dobivenih šansi protiv Republike Srpske tj. dobivenih šansi za BiH.

Međutim, ono što se danas desilo, budi najcrnje sumnje i pokazuje ozbiljnost situacije, da Bosnu i Hercegovinu u ustavnim promjenama vodi dobar pravnik Bošnjak koji nije na strani BiH, nego na strani Republike Srpske. On je čovjek koji u svojim navodno “probosanskima vizijama” u stvari podrazumijeva “demokratizaciju RS”, a ne stavljanje iste tamo gdje joj je mjesto - na osuđeničku klupu.

Odlazak Tihića i Silajdžića u Banjaluku na pregovore o reformi policije, bez obzira na rezultat pregovora, ne donosi ništa dobro. Sada kada je Tihiću jasno da o pravnom sistemu ne mora uopšte pregovarati sa RS, nego tražiti primjenu prava umjesto primjene dogovora, on je zajedno sa Silajdžićem otišao u Banjaluku, Dodiku na noge, i to na Dan nezavisnosti BiH i to na Dodikov poziv?!

Jedino opravdanje za ovaj potez bilo bi da su otišli da i Dodiku predaju tužbu protiv institucija RS, a koju su već trebali predati Ustavnom sudu, Evropskom sudu pravde, ambasadorima stranih zemalja i Vijeću sigurnosti UN sa zahtjevom da se u BiH anuliraju rezultati genocida, tj. da se restaurira stanje prije agresije i genocida. To vjerovatno nisu uradili i ostaje da bh javnost bude neprekidno upoznavana sa stvarnim značajem poteza ove dvojice političara.

2. SA PATRIOTSKIH RIJEČI NA IZDAJNIČKA DJELA

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 01.03.2007. Naslov iz New York Timesa: "Court Declares Bosnia Killings Were Genocide" (“Sud proglašava da su ubijanja u Bosni bila genocid”). Carla del Ponte likuje što je najvažniji sud na svijetu prihvatio dokaze genocida koje je ona izvela na sudu za ratne zločince sa područja bivše jugoslavije. Tu leži najveći dobitak za Bosnu i Hercegovinu, jer sada ne samo da je genocid dokazan na ‘ad hoc’ formiranom sudu za pojedince, nego je sada dokazan i za četnički entitet na najvažnijem sudu na svijetu, i to prvi put u historiji.

Mogli bismo satima nabrajati koje su sve dalekosežne posljedice presude da je RS počinila genocid. Istina je da je presuda mogla biti i bolja za nas. Presuda nije još bolja jer je sabotirana još od samoga početka, još otkako je Alija Izetbegović otpustio Prof. Boylea, poslije munjevitih Boyleovih pobjeda na dva ročišta još 1993. godine. I lični Alijin nasljednik Sulejman Tihić je nastavio sa sabotiranjem Tužbe, sjetimo se: on je tajno iz Tužbe izbacio Boyleov zahtjev za poništavanjem rezultata genocida i restauracijom stanja prije genocida.

Međutim, umjesto da se fokusiramo na ono što dobijamo kao država u presudi, Bosanci i Hercegovci su se upustili u kuknjavu. Istovremeno su iz mišjih rupa izmilili skriveni četnici da nas ubjeđuju kako je presuda “politička”, jer, eto, “svijet mrzi muslimane” i kako smo izgubili pa nemamo šta više tražiti.

Ovdje se moramo osvrnuti na “pravnika” Zdravka Grebu, koji kaže: “Nismo izgubili zato što je na teren istrčala “Vrbanjuša”, izgubili bi i da je istrčao “Chelsey”, jer je to bila politička presuda”. Zamislite “univerzitetski” profesor prava, kaže da je najvažniji sud na svijetu neprofesionalan do te mjere da bi bez obzira na dokaze presudio isto, tj. politički. Volili bi da upitamo Grebu: “Pa ako taj sud odlučuje “politički”, a ne u skladu sa dokazima, kako onda nije mogao zaboraviti dokaze koje je Prof. Boyle pribavio još 1993. godine, dakle prije 14 godina, a zanemario je friške Softićeve tzv. dokaze.”

S druge strane, Srbi, umjesto da tuguju i strepe za sudbinu RS-a kojoj je vrhovni Sud planete Zemlje ovjerio genocidno porijeklo – RADUJU SE NA SVA ZVONA!

Jasno je da ni jedno ni drugo stanje nije prirodno, već BOLESNO; jer ni jedno ni drugo nema nikakve veze ni sa slovom ni sa duhom presude! Očito je i da su oba bolesna stanja u međusobnoj vezi, jer se dešavaju istovremeno i proistekla su zamjenom teza oko istog teksta (Presude). Dakle, riječ je o dva naličja iste medalje – tj. potpuno iste NAMETNUTE nam igre!

A da je akcija izdajničke bande uistinu koordinirana govori i to što Bakir Izetbegović od danas podmeće nekakve smiješne "mjere za saniranje posljedica genocida" kojima bi se rezultat genocida tobože "ukinuo u najvećoj mogućoj mjeri" – DAKLE TZV. RS PRAKTIČNO NE BI NIKAD BILA UKINUTA! Drugi znak je da je RAK danas izdao saglasnost za prisajedinjenje Telekoma genocidne RS vladi Srbije, čime SDA pokazuje da ne namjerava koristiti svoja ovlaštenja protiv genocidne RS ni poslije presude.

U istu osovinu zla sami će se svrstati i svi oni koji nastave s tzv. RS-om pregovarati o ustavnim amandmanima i reformi policije. Naime, koji god predstavnik Bošnjaka i Hrvata nakon 26/02/2007 bude dogovorio s genocidnom tvorevinom BILO ŠTA on time momentalno ignoriše Presudu Suda – stvarajući tako situaciju po kojoj se PRESUDA NE MORA PRIMIJENITI JER NJENU PRAVNU SNAGU PRAKTIČNO NE PRIZNAJE NI SAM PODNOSILAC!

Istina je, Silajdžić i Tihić su dali nekoliko patriotskih izjava, ali to je samo da smire narod poslije presude, da narod misli da je sudbina BiH u pravim rukama. I čim se prašina slegla, oni sa patriotskih riječi prelaze na izdajnička djela, po starom uhodanom običaju.



3. DOGOVOR O KOALICIJI – OBEZBJEĐENA PROLAZNOST IZDAJNIČKIH AMANDMANA

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Primijetimo još da su Tihić i Silajdžić priveli kraju dogovor o koaliciji, dok je BH nacija bila zaokupljena presudom za genocid. Krajnji rezultata je takav da je na svim tačkama odlučivanja o Ustavnim amandmanima obezbjeđena prolaznost ustavnih amandmana. Posljednji dogovor-manipulacija se dogodio sa Vijećem naroda kada je obezbijeđeno da SDA dobije tri, a SBiH samo jednog poslanika; i to Hilmu Neimarliju, starog Alijinog kadra, tobožnjeg hodžu, a u stvari UDBA-ša koji je uzeo učešće u svim dosadašnjim izdajama BiH.

Uvlačenjem HDZ 1990 u koaliciju postigli su da ga izigraju za Vijeće naroda. Po rezultatima izbora je HDZ 1990 imao većinu u Hrvatskoj delegaciji Vijeća naroda, ali su u koaliciji dogovorili da se kockaju za treće mjesto u Hrvatskoj delegaciji Vijeća naroda sa pro-amandmanskim Čovićevim HDZ-om. Kockom je izvučen Ivo Miro Jović, a ne Marko Tadić, tako da je obezbjeđena prolaznost amandmana i u Hrvatskoj delegaciji Vijeća naroda.

Jedina nada je sada da će se poslanici iz redova SDA suprotstaviti Tihićevoj i Izetbegovićevoj izdajničkoj politici i odbiti da usvoje amandmane kojima se za sva vremena priznaje genocidna RS. Jer ako mi sada kada imamo presudu nadležnog suda da je RS genocidna tvorevina, pređemo preko toga i na djelu ne počnemo ukidati RS, kako nam onda iko drugi može pomoći? Kako možemo tražiti da Evropa ne priznaje genocidnu RS, ako naši lideri Tihić i Silajdžić odmah poslije presude idu tamo kao da ništa nije bilo.



4. LAGUMDŽIJA VRŠI POLITIČKU EGZEKUCIJU ČETNIKA KOJI SU ZABUNOM DIRNULI U RS

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 01.03.2007. U rijetko viđenom cirkusu u emisiji 'Javna tajna' gosti su bili Lagumdžija Zlatko i satelitom radikal Nikolić Tomislav, pobjednik izbora u Srbiji. Ovom emisijom, Lagumdžija je uz asistenciju Zukić Amira uzeo na sebe da izvrši političku egzekuciju Tomislava Nikolića. Ko god je pratio reakcije povodom presude za genocid odmah će shvatiti zašto je Nikolić odjednom postao značajan za Lagumdžiju i zašto mora biti mentalno linčovan pred Bošnjacima - zato što je priznao da je presuda početak ukidanja RS. Slijedi citat te izjave iz Avaza od 28. februara, 2007.:

“Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) tvrdi da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu vodi ukidanju Republike Srpske. U intervjuu za list "Press" Nikolić je precizirao da je presudom jasno utvrđeno kako su genocid zapravo počinili bosanski Srbi, te da je to početak provedbe plana ukidanja srpskog entiteta u BiH.

- Oni su utvrdili da je počinjen genocid u Srebrenici i da su ga počinili Srbi iz RS. To direktno vodi ka njenom ukidanju, što je bio i cilj tog suđenja. Također, vrlo je opasno što je potvrđen legitimitet Haškom tribunalu - rekao je Nikolić.” – kraj citata.

Dakle, Lagumdžija je veći četnik i od samog Šešeljevog zamjenika Nikolića i bdije nad Republikom Srpskom čak i kada se četnici za trenutak opuste i kažu istinu.



5. PROGNANICI IZ HOLANDIJE: ZAHTIJEVAMO UKIDANJE RS

Za nas najznačajniji dio presude MSP potvrđuje postojanje genocida u BiH i nepobitno utvrđuje da ga je izvršila Vojska Republike Srpske. Taj dio ima kardinalne političkopravne reperkusije za državnopravno i teritorijalno uređenje BiH.

Platforma BiH u Nizozemskoj zahtjeva u ime preko 50.000 građana BiH u ovoj zemlji da se pokrene odgovarajući političko-pravni proces ukidanja RS na osnovu jasnih nalaza i odluke Internacionalnog suda pravde u kojoj je Vojska RS počinila genocid u Srebrenici, čime je nedvosmisleno potvrđeno da je RS genocidna tvorevina. Stoga je dužnost Predsjedništva BiH da bez odlaganja pokrene proceduru usklađivanja nacionalnog zakonodavstva BiH sa odlukama najviše internacionalne pravne instance – Internacionalnog suda pravde u Hagu i da pokrene proceduru abolicije RS i anuliranja rezultata genocida.

Ova procedura će ubrzati proces ustavnog ustrojstva i normalnog demokratskog uređenja zemlje baziranog na principima pravde i slobodnog razvoja multietničkog društva na teritoriji cijele BiH.

Platforma organizacija građana Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj
Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj
Mladi Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj



6. BH HRVATI U AMERICI: PRESUDA DOKAZUJE DA JE RS NASTALA GENOCIDOM I DA ZATO NE SMIJE OPSTATI

Svaka čast našim zemljacima iz “Alijanse BH Hrvata” u Americi koji su slijedećim proglasom upoznali Američku javnost o Presudi za Genocid. Slijedi saopštenje u originalu na Engleskom.


Alliance of Croats of Bosnia and Herzegovina

19121 Wildwood Avenue, Lansing, Illinois 60438
Tel. (708) 895-5531;
E-Mail: cuvalo@gmail.com <mailto:cuvalo@gmail.com>

February 26, 2007

Statement

Today’s decision of the International Court of Justice (ICJ) on the Genocide Case of Bosnia and Herzegovina v. Serbia and Montenegro is disappointing but not surprising. On one hand, it cleared Serbia of genocide against Muslims in Bosnia, but, on the other, the Court declared that “acts of genocide” did take place that Serbia should have prevented.

Clearly, in its decision the Court has followed the appalling paradigm of appeasement, equalizing victims and victimizers, with the implication that the “conflict” was a civil war. This politically correct prototype was formulated and followed by international political bodies, as well as by the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia ICTY) during and after the 1991-1995 war of Serbian aggression in Croatia and Bosnia and Herzegovina.

One might ask the Court: if Serbia and Montenegro were not implicated in the war, why was Slobodan Milosevic, President of Serbia and then of Federal Republic of Yugoslavia (FRY), indicted by the ICTY? Why Serbia/FRY was under international sanctions? Or why did Slobodan Milosevic sign the Dayton Accords in the name of the Serbs in Bosnia and Herzegovina if he and the Serbian government were not involved in the war?

Furthermore, if genocide took place only in Srebrenica, why then the Serb Republic (RS) was virtually “cleansed” of all non-Serbs after the war and it is still following the policies of ethnic purity? Today’s decision of the Court at least did by implication confirm the fact that the Serb Republic was founded on genocide and ethnic cleansing. And as such, it does not have legitimacy to exist.

The Alliance of Croats of Bosnia and Herzegovina in the United States and Canada strongly disagrees with the Court, which was not guided by the principles of justice but by appeasement and politics. The ICJ failed not only the victims of Srebrenica, and all the victims of Serbian aggression, but it betrayed justice itself.

Dr. Ante Čuvalo - President



7. IZVANREDAN NASTUP SVENA ALKALAJA

Piše: Musadik Borogovac

Jučer je Sven Alkalaj na BHT izvrsno argumentirao svoj "ispad" što je Vuku Draškoviću poslao notu da više nije na snazi sporazum o Dvojnom državljanstvu sa Srbijom. Što je najvažnije, ubacio je problem državljanstva 500 000 Bošnjaka u javnost. Ranije je to spominjao Safet Halilović, ali mnogima nije bilo jasno o čemu se baš radi. Ljudi su ovdje to prvi put čuli. Na glasanju većina je bila protiv poteza Alkalaja, ali, ako nije u pitanju kakva “tehnička” greška, onda su se vjerovatno javljali Srbi jer oni, za razliku od naroda kojeg "obrazuje" Lagumdžija, znaju prepoznati sadržaj svakog zakona - da li je protiv ili za interes etnički čiste RS. Mislim da će se nakon ovog intervjua Alkalaja, tj. nakon ove TV polemike sa četničkim poslanikom koji traži njegovu smjenu, sada mnogo više javnost i mediji uključiti na njegovu stranu. Ovaj potez je bio herojski jer su sve institucije i pojedinci RS-a vrisnuli i traže njegovu glavu, a sa ove strane nema nikoga da ga podržava osim Stranke za BIH koje i Federalna TV predstavlja kao "naše " ekstremiste.

Najvažniji akcenti Alkalaja u vezi njegove obavijesti (a ne odluke) Srbiji da je promjenom konstitucije te ugovorne strane taj ugovor o dvojnom državljanstvu prestao važiti:

-On nije ministar RS nego BiH i zastupa interese BiH.

-Prvi interes BiH je omogućavanje zadržavanja državljanstva pola milion ljudi koji ga gube jer RS blokira dva puta izmjene člana 17 u zakonu.

-Njegov potez je i formalno pravno legalan jer: diplomatska nota ovog tipa u slučaju promjene jednog pravnog subjekta u međudržavnim ugovorima je diplomatska rutina koja traži potpisivanje novog ugovora (sada treba da i naš parlament ponovo razmotri član 17) i onda da pravi takve ugovore jer je dosadašnji bio diskriminatoran prema 500 000 izbjeglica.


-On je postupio po Bečkoj konvenciji čiji je BiH potpisnik i time su, a i prema Ustavu, sve konvencije nadređene domaćem ustavnom sistemu.

Voditeljici ni mali dio ovoga nije bio jasan. Najvažnije misli ovakvih ljudi i vrlo komplicirana objašnjenja koja traže koncentraciju i poznavanja prava i političkog sistema, ovakve novinarske prostakuše u svim medijima prekidaju upadicama u stilu “ko kome drži leđa”, tj. spuštanjem sa pravnog na politički - međustranački nivo. Ovaj akt, kojega u ovakvoj BH političkoj klimi slobodno možemo nazvati “herojskim”, je prvi probosanski akt nekog BH političara poslije dužeg vremena, ako se izuzmu neke patriotske izjave kojima je najčešće cilj da varaju građane.

Ono što je uradio i što traži Alkalaj dok traje Dodikovo "dešavanje naroda" i Dodikov pobjednički napad na bh. državu, za novinare je "stranačka borba", "borba za pozicije u vlasti". Definitivno i po stoti put je jasno da su to izuzetno - po rođenju neinteligentni ljudi, plus ovih nekoliko novinarki koje grade karijeru tako što ogromnom energijom i bezobrazlukom upadaju u misli i teze koje niti shvataju niti poznaju. Taj imidž novinarke koja postaje vedeta neprekidnim upadicama sugovorniku, trenutno uništava BiH više nego Dodikova retorika “Srbina sa dna kace”. Dodikova retorika naprotiv donosi masu dobrih stvari za BiH, jer su stranci konačno osjetili "miris" kiselog kupusa koji ih užasava čak i više od opasnosti od Vehabija.



8. BH TELECOM RASKRINKAO BHT !

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO , 01.03.2007. U sinoćnjim 'Vijestima u 22' gost je bio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Voditeljica Stambol Suzana je isljedničkim pitanjima pokušavala stvoriti utisak da je ministar prekršio ovlaštenja slanjem note srbijanskom “kolegi” Drašković Vuku, o prestanku važenja Ugovora o dvojnom državljanstvu sa SiCG njenom disolucijom, a po automatizmu odredaba Bečke konvencije.

Dodik je prije 2 dana lansirao neviđenu kampanju kojom se traži smjena Alkalaja jer je ovaj – radio svoj posao! Kampanja za krajnji cilj ima gubitak državljanstva PREKO POLA MILIONA GRAĐANA da bi tako Srbi postali VEĆINSKI NAROD u BiH, a što su ministri Safet Halilović i Sven Alkalaj uspješno spriječili. Najdramatičniji detalj desio se na kraju kad je voditeljica usplahireno pročitala rezultate anketnog pitanja po kojim je na pitanje 'Da li je ministar Alkalaj prekoračio ovlasti?' navodno 70% gledalaca odgovorilo DA, a 30% NE. Drugi gost, nekakav bradati zastupnik Parlamenta BiH koji je na Dodikovu komandu pokrenuo postupak za razrješenje Alkalaja, odmah je iskoristio anketu kao "glas naroda".

U večerašnjem centralnom Dnevniku BHT gledaocima se obratio voditelj riječima "Dužni smo vam saopštiti da je u sinoćnjim 'Vijestima u 22' došlo do tehničke greške uslijed koje se pozivi gledalaca na početku nisu bilježili. Zalaganjem BH Telecoma utvrđeno je da je NE glasova bilo 71%, a DA 29%".

Očigledno da lažu i dok se izvinjavaju, jer je nemoguće da se raspoloženje na kraju emisije toliko promijenilo da bi napravilo toliki preokret. Vjerovatno su samo zamijenili “DA” i “NE” brojeve glasova.

Saopštenje je BEZ RIJEČI IZVINJENJA pročitano NA SAMOM KRAJU Dnevnika kad je gledanost vrlo mala, pa je jasno da je riječ o do sada najprizemnijoj manipulaciji medijskim prostorom u Bosni i Hercegovini.



9. Dokaz klasične zavjere

Pisac Dejtonskog ustava Džim O'Brajen (Jim O'Brian) kazao je da je aprilski paket ustavnih promjena propao i zbog odredbe po kojoj je moguća disolucija kompletne državne vlasti - uključujući i Predsjedništvo i Parlament BiH, ako se ne postigne dogovor o budućem premijeru.

- Ta čudna odredba dodata je posljednjeg dana pregovora negdje u nekom sobičku. Venecijanska komisija nije znala za to cak četiri mjeseca nakon sporazuma. I zato aprilski paket ne samo da je propao, nego se on više ne može ni usvojiti. Umjesto insistiranja na cjelovitom paketu koji neće proći u Parlamentu, uzmimo iz njega ono što valja i što može proći, neka se to dogradi i pošalje u parlamentarnu proceduru - poručio je O'Brajen.

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=599&z=12&isasp=

Avaz


10. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST UDRUŽENJA „MOST“ IZ HOLANDIJE

Daytonskim mirovnim sporazumom, figurativno kazano: Auschwitz je pretvoren u hotel, peći u kojima su gorjeli ljudi u kuhinju, a oni koji su te peći nalagali ljudskim tijelima, preobučeni su u kuhare. Presudom Međunarodnog suda pravde iz Den Haaga, napokon je sugerisano da taj hotel treba zatvoriti, ali, nažalost, i da finansijeri projektnog rješenja istog, nisu odgovorni za njegovu izgradnju!?

I pored gorčine zbog nepravedne odluke, jer je njome amnestirana Miloševićeva era, što bi potencijalno moglo imati teške posljedice i po srpsko društvo, odnosno na proces denacifikacije i katarze u Srbiji, a samim tim i na stabilnost regiona, podržavamo stavove predsjednika Silajdžića, koji je rekao da treba raditi na provedbi navedene sudske odluke, to jest, na ukidanju genocidne tvorevine, takozvane republike srpske, ali istovremeno tražiti i druge pravne mogućnosti, kako bi pravna borba za pravdu (jer je ovom presudom pravda poklekla pod pritiskom političkog prava) bila nastavljena.

Vjerujemo da će pravda na kraju ipak trijumfovati!

S poštovanjem

Edit Agović

Udruženje Bošnjaka Holandije 'Most'
Bosniaks Stichting Most



11. MITING U MOSTARU: TRAŽIMO ODGOVORNOST ONIH KOJI SU IZDALI TUŽBU

"Protestvujemo protiv te odluke, ali i protiv domaćih vlasti koje su svojim nečinjenjem uradile sve da se donese takva odluka. Tražimo odgovornost svih onih koji su krivi za takvu presudu, dakle odgovornost ljudi kojima je narod dao povjerenje da učine sve da dobijemo tu tužbu, no oni nisu učinili ništa. Razlog zašto nisu učinili ništa leži u njihovoj nesposobnosti i to trebaju otvoreno priznati", rekao je Bahtijar. (Sa protesta u Mostaru, Nez. nov.)

I. H.



12. DESET GODINA ĆE BRZO PROĆI, MORAMO ODMAH POČETI SKUPLJATI NOVE DOKAZE ZBOG NAŠE DJECE

Svaka čast,...!!!!!!
Samo naprijed.!!!!!!!!!

Bosna i Hercegovina je ono oko čega nema dileme.

Bošnjaci sada imaju preduslov da naprave istorijsku prekretnicu, zalažući se jednoglasno za ukidanje RS. Zato treba veliku pažnju pokloniti odabiru naših predstavnika na svim nivoima vlasti, posebno za BIH.

Bošnjaci moraju biti svjesni svoje istorijske odgovornosti, kako bi se jednom zauvijek riješilo nacionalno pitanje Bošnjaka. Za generacije koje dolaze, imamo obavezu ovo pitanje riješiti. A za 10 godina ponovo pokrenuti postupak utvrđivanja krivice za genocid Srbije. Kada budemo imali svu dokumentaciju na raspolaganju.

Šemsudin F.



13. Schwarz-Schilling diskreditovao Gregorijanove prijedloge izjavom: Lokalna policijska tijela bit će državne institucije

To ne ostavlja prostor entitetskim i kantonalnim institucijama da imaju nadležnosti za budžet

Nakon konsultacija s predstavnicima Evropske unije i međunarodne zajednice, moram naglasiti da neki od (Gregorijanovih) prijedloga iznesenih prilikom razgovora nisu u skladu s tri principa EU, poručio je jučer visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) u pismu dostavljenom liderima parlamentarnih stranaka u BiH, a u čiji posjed je došao i "Dnevni avaz".

- Direktna i neizbježna pravna posljedica prvog principa EU jeste da zakoni BiH moraju uključivati sva policijska tijela u BiH, i sva policijska tijela, uključujući i lokalna, bit će institucije BiH, a ne entitetske ili kantonalne. Ovaj princip ne ostavlja nimalo prostora za entitetske i kantonalne institucije da imaju bilo kakve nadležnosti za budžet - poručio je visoki predstavnik.

Istaknuo je da Izvještaj Direkcije jasno nalaže da lokalna policijska tijela predlažu i izvršavaju svoje budžete kao dio većeg budžeta policije BiH.

Kako će se lokalna policijska tijela na teritoriji RS, FBiH, Distrikta Brčko i ostalih oblasti zvati, političko je pitanje koje stranke trebaju raspraviti. Međutim, od izuzetne je važnosti da njihov pravni i budžetski status mora biti status upravnih organizacija BiH - naglasio je Švarc-Šiling.


KOMENTAR: Jasno je zašto Christian Schwarz-Schilling smeta Rusima i Englezima u “Vijeću za implementaciju mira”. Interesantno je i kako svi sve znaju samo tobože “naši”, nekad Alija, a danas Silajdžić, ništa ne znaju, pa uvijek povuku pogrešan potez. Istina, i Silajdžić sve zna na riječima, samo na djelima zakaže.



14. Halilović: Ministarstvo će poduzeti sve mjere na rješavanju problema u Kotorskom

Poništavanje građevinskih dozvola izdatih Srbima u Kotorskom za gradnju kuća na privatnom vlasništvu Bošnjaka, riješilo bi sedmogodišnju agoniju u kojoj se nalaze povratnici Bošnjaci u ovo dobojsko naselje, zaključeno je tokom susreta u Sarajevu ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića i pravnog zastupnika Bošnjaka iz Kotorskog, advokata Zijada Mehmedagića.


Prema Mehmedagićevim riječima, Općina Doboj je prije sedam godina izdala 126 nelegalnih dozvola izbjeglim Srbima za gradnju kuca na privatnom poljoprivrednom zemljištu Bošnjaka i do danas taj problem nije riješen zbog opstrukcija i u Vladi RS i Općini Doboj.

-Ovo je jedna od važnih tema kojom se bavi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, jer su Bošnjaci Kotorskog, kao žrtve administrativnih i drugih nepravdi vlasti, postali oličenje borbe za ljudska prava u BiH, kazao je ministar Halilović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će, u saradnji sa Bošnjacima Kotorskog, poduzeti sve zakonske mjere kako bi ovaj problem konačno bio riješen, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.
(FENA)



15. Tijelima ćemo spriječiti deportacije naših suboraca

A. Mujkić

ZENICA: 25.02.2007 22:20 - Pod nazivom "Ne otimaj mi babu" jučer je održan protestni skup povodom oduzimanja bh. državljanstava naturalizovanim građanima arapskog porijekla, koji su državljanstvo stekli po osnovu učešća u redovima Armije RBiH.

Pred više od 2.000 građana govorila su djeca naturalizovanih bh. državljana, koja su nadležnim državnim organima uputila molbu da im se omogući život u roditeljskom okruženju.

"Ministar pravde ili bolje rečeno nepravde u BiH ne želi dati rješenje o registraciji našeg udruženja jer kaže da smo mi stranci. On po svim osnovama krši ljudska prava, a nama ne da živimo sa svojom djecom. Mi nismo teroristi, nismo ovdje da činimo zlo, ali oni imaju pravo da nas se boje jer krše ljudska prava. Mi nikada nikoga nismo uvrijedili, a evo šta nam se čini. Zar nije terorista onaj koji u Ramazanu ispali zolju na džamiju. Njemu daju godinu i po zatvora i opet će biti sa svojom porodicom, a nas na pravdi Boga tjeraju iz države", kaže Ejman Avad, predsjednik neregistrovanog udruženja "Ensarije".

Ovo udruženje okuplja oko 700 lica azijskog porijekla, od kojih su revizijom državljanstva oduzeta za 350 do 400 lica.

"U ovoj zemlji na hiljade je djece bez roditelja, a oni silom žele još više od hiljadu djece ostaviti bez očevog zagrljaja. Za sitne pare prodali su 'alžirsku grupu' i izgubili vlast, ništa bolje neće proći ni ovi, koje će stići suze naše djece", kaže Avad.

Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Armije RBiH, koje je organizovalo jučerašnji skup, Šerif Patković, poručio je "da je spreman okupiti na stotine hiljada ljudi koji će tijelima spriječiti da hiljadu bosanske djece silom ostane bez očeva".

"Ovi što krše konvencije o pravima djeteta i sve druge moguće konvencije o ljudskim pravima žele ovim ljudima oduzeti državljanstvo i pravo na život pored vlastite djece. Je li to Evropa u kojoj vladaju sloboda i pravda", rekao je Patković.

Abu Hamza: Podrška djeci


"Znamo da će neki mediji prenijeti da je ovo bio vehabijski skup, međutim ovo je bio skup podrške djece kojoj žele oteti očeve", rekao je za "Nezavisne" Abu Hamza, najpoznatiji naturalizovani Azijat, koji je jučerašnji skup pratio "sa strane".

On je istakao da obavještajne službe bošnjačkom narodu podmeću problem vehabija.

"Izmišljaju priče kako smo mi teroristi i da smo ovdje došli kao ubačeni elementi. Pričaju kako imamo hrvatske pasoše, što je notorna glupost", istakao je on.


16. Zašto Željko Komšić nema “ljiljane” u svojoj kancelariji?

U medijima kruže Komšićeve čestitke za Dan nezavisnosti RBiH, a u njegovom uredu stoje Dejtonske zastave koje simbolišu podjelu i projekt uništenja te iste države. Da li se on stidi zastave Republike BiH pod kojom se borio protiv fašista, i ordena zlatnog ljiljana koje je dobio kao priznanje za tu borbu? Lijepa je gesta što je stavio Titovu sliku, i sliku Blaža Kraljevića, ali sramotna dejtonska zastava para oči svim patriotima. Ako postoji neki zakon da on mora držati trokutove po kancelariji on ga treba javno prekršiti, i postaviti ljiljane. Trokutovi predstavljaju ne cjelovitu, građansku BiH, za koju se Komšić stalno javno deklariše, nego BiH u kojoj je genocidna RS priznata i u kojoj nastavlja genocid i etničko čišćenje kroz diskriminirajuće zakone i tolerisanje i nekažnjavanje svakodnevnog nasilja usmjerenog prema ono malo hrabrih Bošnjaka i Hrvata koji su se usudili vratiti se tamo.

Ja sam lično zahvalan Željki Komšiću što se borio i rizikovao život za nasu državu, za svoj grad, pod zastavom sa ljiljanima. Također cijenim njegove čestitke za Dan nezavisnosti, i pozitivne izjave o jedinstvu, ravnopravnosti, i to što nas potsjeća da BiH nije nastala u Dejtonu, i da posljedice genocida moraju biti ispravljene. Ali ako to govori dok se slika pred trokutovima, da ga sav narod i djeca u BiH vide, on svim tim idealima ujedno nanosi veliku štetu.

Tarik B.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070228106




17. MOLIM ZA INFORMACIJU KAKO VRATITI VOJNI STAN U RS

Poštovani iz Bosanskog Kongresa!

Redovno dobijam Vaše komentare putem e-maila i čestitam Vam na istinitom i realnom prosuđivanju i procjenjivanju onoga svega što se događa u Bosni i oko Bosne. Moje čestitke!! Povod za moje javljanje je komentar u Vašem zadnjem Glasniku o zahtjevima za povrat stanova bivšim vojnim licima u Sarajevu-Federaciji BiH. Već godinama pokušavam da povratim svoj stan u Doboju (republika srpska), ali mi to ne uspijeva-stan je također bio u vlasništvu vojno-stambenog fonda. Moje pitanje i ujedno molba: Da li pravo na zahtjev može zastarjeti, tj. da li su prošli svi ti zakonski rokovi? Očigledno da nisu pošto još uvijek nekima to uspijeva i danas da to ganjaju. Drugo: Da li to postoje dva zakona ili dva aršina o pravu na povratak stanova i imovine (jedan u Federaciji BiH, a drugi u Republici tzv. srpskoj?! Moja molba Vama bi bila (ako mi uopšte želite pomoći) kako, kome i na koji način da se obratim za potpune i tačne informacije o ovom mom problemu? Koja ustanova, koja institucija koji čovjek je nadležan i ko mi najviše može u ovome pomoći?

Puno Vas pozdravljam i želim Vam puno uspjeha u daljem radu! Samo tako nastavite!!

Za sve naknadne informacije-detaljnije o meni i o ovome stojim Vam na raspolaganju putem E-maila.

Pozdrav iz Njemačke

Metko

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: