Monday, June 9, 2008

#463 STIŽE POMOĆ IZ “SRPSKE”

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

21. april, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 463

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. UVODNIK: BOSNA I HERCEGOVINA 53. DRŽAVA USA

2. Sakib Softić o reviziji postupka pred MSP-om: Nije mi potrebna nova saglasnost Predsjedništva

3. DOGODILO SE OVE SEDMICE

3. 1 KAKAV OTAC, TAKAV SIN
3. 2 STIŽE POMOĆ IZ “SRPSKE”
3. 3 DEMOKRATI USA
3. 4 NOVA KNJIGA, PRILIKA DA SE SJETIMO 1971. i 1974.


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.



1. UVODNIK: BOSNA I HERCEGOVINA 53. DRŽAVA USA




Ko je to stajao Srebrenici na putu da donese odluku o otcjepljenju od Republike Srpske nakon presude Internacionalnog suda o genocidu?! Umjesto da donesu odluku o otcjepljenju, delegacija iz Srebrenice je otišla u Banja Luku da se dogovori sa Republikom Srpskom o budućnosti Srebrenice - te danas Srebreničani kampuju pod šatorima u Sarajevu.


Dr. Vahid Sendijarević



Primismo neki dan jedno dobronamjerno pismo iz domovine, koje zaslužuje nasu pažnju budući da primamo veoma mnogo sličnih pisama, u kojima se izražava očekivanje da će neko drugi umjesto nas, neki “svijet”, ili “Amerikanci”, ili “Evropljani”, sačuvati Bosnu i Hercegovinu. Citiram taj dio pisma:

"Pročitao sam izjavu senatora (ili kongresmena) Ed Dzozefa, da Makedonija napreduje krupnim koracima prema EU, jer u svom sastavu nema "Republike Albanske". Možete li vi, iz Bosanskog kongresa, kontaktirati ovog političara i njemu slične, da dođu u Bosnu, i otvore oči Meklheniju, Gregorijanu, Šilingu i ostalima, kako bi izvršili pritisak, da se ukine genocidna tvorevina tkz. "republika srpska". Jedino su Amerikanci ti, koji mogu učiniti, da ova genocidna tvorevina nestane preko noći. Nama je srbovanja u Bosni preko glave i tome se ne vidi kraja. Na kraju krajeva, zašto Bosna ne bi bila 53 država u sastavu SAD, jer je Evropa, personalno nesposobna (plus predrasude) da donese pravdu u Bosnu.

Pozdrav od Senada."

U prirodi je stvari da niko nikada nije dobio državu bez borbe i odricanja. Ako se desi da neko dobije državu - da nekome daju državu, taj je obično brzo izgubi. Amerikancima i ostatku svijeta nije bitno kako će Bosna i Hercegovina izgledati. Njima je važno da je "Bosna mirna".

Oni koji čekaju da im neko drugi da državu i slobodu, dobiće onoliko države i slobode koliko i prosjak para. Prosjak je prosjak i prije i poslije sjedenja pred džamijom u petak.

Šta hoću da kažem je to, da smo samo mi odgovorni za sudbinu Bosne i Hercegovine i niko drugi. Imaćemo onakvu Bosnu i Hercegovinu, za kakvu se izborimo.

Jedan primjer: Ko je to stajao Srebrenici na putu da donese odluku o otcjepljenju od Republike Srpske nakon presude Internacionalnog suda o genocidu?! Umjesto da donesu odluku o otcjepljenju, delegacija iz Srebrenice je otišla u Banja Luku da se dogovori sa Republikom Srpskom o budućnosti Srebrenice - te danas Srebreničani kampuju pod šatorima u Sarajevu.

Koliko je Tuzlaka, Sarajlija, Zeničana, i drugih, otišlo u Srebrenicu da podrži one Srebreničane koji su se borili (i nažalost izgubili) da Skupština Srebrenice donese odluku o otcjepljenju? Odgovor je: niti jedan. Došli su samo oni (Silajdžić, Tihić, Lagumdžija, hodže i podanički “islamski ambasadori” iz svijeta) koji su ih uspješno odgovorili da ne donesu odluku o otcjepljenju od Republike Srpske obećavajući im pare kao zamjenu za pravdu i slobodu.

Prema tome, imaćemo onakvu Bosnu i Hercegovinu kakvu nam daju, jer za suverenu državu, Republiku Bosnu i Hercegovinu, bi smo se morali boriti. A kome je od Bošnjaka do toga da naruši svoj rahatluk?!

A taj nas mentalitet je najbolje iskazan našim poslovicama:


Rahatluku nigdje kraja nema, đe Fazila mezetluke sprema.
Drugi dan druga nafaka.
Biće nekako - ničija nije do zore gorila.
Šuti, i zidovi imaju usi.
Nije Tursko hitit - žuri polahko.
Nije Švabo na Husinu.
Nije se sa rogatim bosti.


A ima i ona: "Vuk na ovcu svoje pravo ima, k'a tiranin na slaba čovjeka, al' tiranstvu stati nogom za vrat, ljudska je dužnost najsvetija." Ali ova nije naša, to je tuđa, to je onih koji nemaju Republiku Srpsku, a imaju više Srba nego Bosna. Ima nešto što se zove domovina ili otadžbina, a mi u našem jeziku nemamo niti riječ za taj pojam, jer otadžbina je srpska riječ, a domovina hrvatska. Otadžbina i domovina su tuđe riječi Bošnjacima, kao i rijeci "čojstvo" (crnogorska) ili '"besa" (Albanska) koja znači da se data riječ ne smije prekršiti niti po cijenu vlastitog života. Ali zato mi imamo naše pite i ćevape, neninu seharu i ćilim, baklavu, sogan dolmu i bamnju, nenine dimije i šamiju.

Jednom kada se bude moglo postati bogat proseći pred džamijom, kada prosjaci budu bogati kao Bill Gates, tada će se i država i sloboda moći izboriti rahatlukom i neninim dimijama. Tada ćemo mi Bošnjaci imati najmoćniju državu na svijetu, bićemo super sila naoružana baklavom i sogan dolmom.

Ko se to od Bošnjaka još sjeća i imena posljednjeg kralja Bosne koji je odabrao smrt, a nije potpisao kapitulaciju pred Otomanskim osvajačem? Mi smo jedini narod od svih naroda koji su bili pod Otomanskom imperijom koji još uvijek slavi ime i uči dove sultanu koji nas porobi i koji ubi našeg posljednjeg kralja. U prvoj sedmici u julu svake godine, Islamska vjerska zajednica organizuje učenje dova, seminara i drugih manifestacija u znak počasti okupatorskim vojnicima, koje “naš” Reis Cerić zove “Turskim šehidima”.





2. Sakib Softić o reviziji postupka pred MSP-om: Nije mi potrebna nova saglasnost Predsjedništva

Revizija predstavlja nastavak, a nikako pokretanje novog spora * Rok za podnošenje zahtjeva do 26. februara 2017. godine

Revizija postupka pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid zavisi isključivo od novih dokaza koje bh. tim očekuje da će prikupiti u narednom periodu, a ne od bilo kakve saglasnosti Predsjedništva BiH.

Ovo je u izjavi za "Dnevni avaz" istakao pravni zastupnik BiH u ovom sporu, pojašnjavajući da ako se dođe do novih dokaza koji potvrđuju da je Srbija počinila ili saučestvovala u genocidu, on ima ovlaštenja da pred MSP-om podnese zahtjev za reviziju postupka te da mu za to nisu potrebna odobrenja ili saglasnosti članova Predsjedništva BiH.

- Revizija procesa je jedini pravni lijek koji poznaje međunarodni pravni poredak, a time i MSP. S obzirom na to da revizija predstavlja nastavak redovnog procesa, nije mi potrebna nikakva saglasnost ili punomoć Predsjedništva. Ni u bh. poretku advokatu ne treba posebna punomoć za ulaganje žalbe ili zahtjeva za reviziju postupka - napomenuo je Softić.

Pojasnio je da mu to pravo daje činjenica da je on imenovan za pravnog agenta BiH u ovom sporu i da u skladu s tim ima ovlaštenja zastupati BiH u redovnom postupku pred MSP-om, što revizija procesa jeste. Njegove nadležnosti prestaju važiti 26. februara 2017. godine, kada istječe i zakonski rok za podnošenje zahtjeva za reviziju postupka.

Softić navodi kako on može biti spriječen da podnese zahtjev za reviziju postupka samo ako Predsjedništvo donese odluku o njegovom razrješenju ili za agenta imenuje drugu osobu.

S. ŠKULETIĆ

Krivica je na sudijama

Softić je, osvrnuvši se na pismo Džefrija Najsa (Geoffrey Nice), glavnog tužioca u suđenju Slobodanu Miloševiću, koji optužuje glavnu hašku tužiteljicu Karlu del Ponte (Carla) da je postigla dogovor s Beogradom o zaštiti dokumenata koji potvrđuju učešće Srbije u ratu u BiH, kazao da je bh. strani u sporu pred MSP-om nanesena neprocjenjiva šteta.

- Ali, za tu nepravdu ne možemo kriviti Tribunal, već sudije MSP-a koje nisu ni pokušale doći do tih dokumenata - kazao je Softić.

Avaz


KOMENTAR: Ovom izjavom Sakiba Softića, kao i prošlonedjeljnom izjavom Kasima Trnke, "bošnjački" političari su istjerani na čistac. Sada svi znamo da samo od njih, a ne od Radmanovića, zavisi revizija postupka, kada se pojave novi dokazi protiv Srbije. Inače, poznato je da je ostalo dosta sredstava u fondu "Pravda za BiH" iz kojeg se finacirala Tužba, tako da ni financiranje ne bi bilo problem.


3. DOGODILO SE OVE SEDMICE

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

3. 1 KAKAV OTAC, TAKAV SIN

Bakir Izetbegović, sin Alije, koji se jedva provukao na prošlogodišnjim izborima, ipak je postao predstavnik BiH na Parlamentu Evrope?! Prema pisanju Avaza od 18. aprila, evo kako nas tamo predstavlja, tj. evo šta je napisao Izetbegović u svome govoru na vijeću Evrope o Srebrenici, citat:

U regionu Srebrenica intenzivirati aktivnosti na pronalaženju i ukopu ubijenih, hitno ukloniti zločince iz struktura policije i službi sigurnosti RS, konačno procesuirati počinioce genocida, obratiti specijalnu pažnju na regiju Srebrenice kojom će se osigurati uslovi sigurnog i prosperitetnog života za preživjele - suština je Izetbegovićevog prijedloga. – kraj citata.

Pa, ovakve zahtjeve bi Dodik veoma rado prihvatio. Ni Dodik nema ništa protiv pronalaženja mrtvih Srebreničana i njihovih dženaza i ekonomske pomoći Srebrenici itd. Izetbegović baca pijesak u oči Srebreničanima tražeći “specijalnu pažnju na regiji Srebrenice”, jer regija je samo geografski pojam, a ne društveno-politički, kao što je distrikt, tj. ono što Srebreničani traže.

Propuštajući da usvoje odluku o izdvajanju Srebrenice iz RS, Srebreničani su stavili svoju sudbinu u ruke istih onih snaga koji su ih već više puta izdale. Bakir Izetbegović, sin Alijin, je tipični predstavnik tih snaga i za njega se samo može reći: “Ne pada daleko iver od klade.”
---

3. 2 STIŽE POMOĆ IZ “SRPSKE”

Sjetimo se prvih post-daytonskih izbora. Uoči izbora su u Banja Luci optužili Aliju Izetbegovića za genocid nad Srbima, znajući da će mu ta “optužnica” samo povratiti ugled među Bošnjacima poljuljan Daytonskim potpisom. I zaista, zbog te nepravedne optužbe, mnogi revoltirani Bošnjaci staju iza Alije i glasaju za njega. Međutim, ipak izbori ne idu za Aliju onako kako bi trebalo, tj. preliminarne izborne statistike pokazuju da Alija ne dobija dovoljno glasova da bi postao prvi predsjednik predsjedništva daytonske BiH, tj. da Krajišnik dosta ubjedljivo vodi. Tada SDA u Sarajevu ubacuje 10,000 neregularnih glasova za Aliju. OHR to otkriva i donosi odluku da će izbori za prvog predsjednika predsjedništva daytonske BiH biti poništeni, ukoliko se Krajišnikov SDS bude žalio. Ali, gle čuda! Istim onima koji su prije izbora podizali tobožnju optužnicu protiv Alije za “genocid nad Srbima”, sada odjednom ne smeta da Alija bude čak na neregularan način izabran kao prvi predsjednik Daytonskog predsjedništva, i to ispred njihovog kandidata Krajišnika?! Naime, i pored ponude OHR-a da će poništiti izbore i proglasiti Krajišnika za pobjednika, SDS NE ULAZE FORMALNU ŽALBU zbog 10,000 neregularnih listića za Aliju, te Alija postaje prvi predsjednik predsjedništva daytonske BiH.

Ali kada malo razmislimo, to ponašanje SDS-a je logično. Bošnjaci nisu vjerovali Krajišniku, a jesu Aliji, pa je zato Alija bio u stanju odraditi za četnike ono što Krajišnik nikada ne bi mogao. Evo samo jedan primjer, ALIJA JE PROGURAO ZAKON O DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU 1998. GODINE, zbog kojega bi uskoro moglo ostati bez BH državljanstva oko 500,000 Bošnjaka iseljenih u prekomorske zemlje. I tada, 1998, je bio isti ovaj daytonski ustav, i tada su Bošnjaci mogli staviti veto na taj nehumani zakon, ali Aliji se vjerovalo i slušalo ga se k’o sveca, te je uspio i odraditi i to za “srpsku” stvar, bolje od svetog Save.

I tada 1998. smo ovo objašnjavali Bošnjacima, ali Bošnjaci tada nisu bili spremni da posumnjaju o “velikog muslimana” Aliju. Danas su mnogi Bošnjaci politički sazreli, mada još ne većina, pa su u stanju prozreti slične četničke podvale.

A kako su nekada četnici podizali Alijin rejting među Bošnjacima, danas tim istim receptom podižu Harisov. Slijedi citat iz štampe:

BANJA LUKA - Savez logoraša RS pripremio je 7.000 tužbi protiv Federacije BiH, Hrvatske i Slovenije, zbog ratnih zločina nad Srbima, izjavio je u utorak predsjedavajući Srpskog pokreta nevladinih organizacija (SPONA) Branislav Dukić.

Dukić je poslije razgovora s predsjednikom Skupštine RS Igorom Radojićićem rekao novinarima kako će tužba biti podnesena i protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića, koji je znao za postojanje logora u kojima su bili zatočeni Srbi, prenosi Tanjug.

"Silajdžić je 25. siječnja 1994. godine posjetio logor Silos, kod Tarčina, u kome sam bio i ja zatočen", rekao je Dukić, dodajući kako tužbe priprema odvjetnički tim među kojima je i zastupnika SDS-a Ognjen Tadić, koji je bio u logoru u Hrvatskoj.

Radojićić izjavio kako sarajevski politički krugovi "vrše stalan pritisak na RS, s osnovnim političkim ciljem da se ugrozi opstanak RS". – kraj citata.

I nije Silajdžić jedini dobio pomoć iz Banja Luke. I Reis Cerić je ovih dana tobože krtikovan od Dodika.


3. 3 DEMOKRATI USA

Kao što je poznato u Americi možete veoma lako legalno kupiti pušku ili pištolj. Kada se dogodio masakr u Colombine školi, prije nekoliko godina, tada su Republikanci bili većina i u američkom Kongresu i u Senatu. Poslije Columbine masakra, Demokrati su vršili žestok pritisak na Republikansku većinu za promjene u zakonu o prodaji oružja.

Ovih dana se dogodio masakr na univerzitetu u Virginiji, duplo gori od masakra u Columbine školi. Uz to danas demokrati kontrolišu i Kongres i Senat. Dakle, danas bi demokrati mogli provesti sve one mjere o kontroli oružja što su poslije Columbine-a tražili od Republikanske većine da provede. Ali šta se događa - danas demokrati samo šute o tom pitanju. To su odmah američki novinari uočili i to je pokazalo svo licemjerstvo demokratske stranke. Dakle, kada je odluka u njihovim rukama, oni ništa ne poduzimaju, puštaju da šansa ode niz vodu. A kada je odluka u rukama Republikanaca, onda su Demokrati na riječima veoma radikalni.

Ovo je pokazalo da su Demokrati i Republikanci u stvari jedna stranka. Tu nema nikakve ideološke razlike. I jedni i dugi se jednako bore za krupni kapital. Jedina razlika je što Republikanci skupljaju glasove “desnice” otvorenim zalaganjem za krupni kapital, dok demokrati kupe glasove ljevice tobožnjim zalaganjem protiv krupnog kapitala i rata. Demokrati u stvari varaju svoje glasače.

To je potpuno ista situacija koju imamo u BiH. Četničke stranke na čelu sa Dodikom, kupe glasove otvorenih neprijatelja BiH, dok tobožnje bošnjačke stranke kupe glasove BH patriota - ali i one, jednako kao četničke stranke, čuvaju RS, s tim što SDA-SBiH-SDP to rade skriveno. Zar to najbolje ne demonstrira Haris Silajdžić, koji se “žestoko” bori tamo gdje RS ima pravo veta, dok samo pušta da propadaju šanse protiv RS, tamo gdje bi RS bila nemoćna da zaustavi odluku patriota. Ovdje prvenstveno mislim na nedavnu šansu koju je Silajdžić upropastio kada nije podržao Srebreničane da usvoje odluku sa pravnom snagom o istupanju iz RS, kako ih je savjetovao prof. Boyle poslije presude za genocid.

Isto tako, sada kada su izašli na vidjelo novi dokazi o umiješanosti Srbije u genocidu u BiH, Silajdžić pokušava da upropasti mogućnost revizije postupka za genocid, koja je isključivo u njegovim rukama. On odluku o nastavku procesa nastoji izložiti četničkom vetu. Njegovo najnovije zalaganje da se u vezi novih dokaza o umiješanosti Srbije u genocidu ide na Vijeće sigurnosti UN, nije ništa drugo nego navođenje vode na četnički mlin. Naime, proces pred Savjetom sigurnosti UN bi bio novi proces, pa se odluka o pokretanju istog ne bi mogla donijeti bez Radmanovića. Jedino ako nastavimo stari proces pred Internacionalnim sudom pravde u Hagu, onda su četnici nemoćni da nas zaustave.

Nažalost, Silajdžić će već nekako smisliti kako da i tu šansu upropasti, da bi onda ispostavljao žestoke zahtjeve - ali tamo gdje Dodik ima pravo veta.


3. 4 NOVA KNJIGA, PRILIKA DA SE SJETIMO 1971. I 1974.

Osamnaestogodišnji dječak iz Tuzle Mijo Jurić je zbog “verbalnog delikta”, bio uhapšen od zloglasne UDBE i osuđen na višegodišnju robiju. On je sada napisao knjigu o kojoj možete više saznati na portalu: www.proljece1971.com

Smatramo da je ovo još jedna prilika da se sjetimo zloglasne UDBE, ali i da još jednom kažemo naše mišljenje (koje se donekle razlikuje od autorovog) o Titu, Ustavu iz 1974, Republici BiH, itd. Naime, mnoge žrtve UDBE identifikuju Titovu Jugoslaviju sa tajnom policijom koja je bila potpuno kontrolisana od velikosrba. Istina je mnogo složenija.

Ja sam jedan od onih koji misle da su Savka, Tripalo, Supek, Čičak i ostali tada 1971. godine postigli svoj cilj. Tito jeste njih smijenio, oni kao pojedinci jesu izgubili pozicije, ali je 1974. promijenjen ustav tako da su republike unaprijedile svoju državnost u jugoslavenskoj federaciji. Tito je tom promjenom ustava u stvari odobrio projekt lidera Hrvatskog proljeća, s tim što je njih, pojedince i smrtnike, žrtvovao, da bi tadašnje jugoslavenske republike i pokrajine utemeljio kao države u skladu sa principima internacionalnog prava. Upravo ta ustavna pozicija republika i pokrajina u SFRJ je kasnije dovela do priznanja Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore i uskoro Kosova kao nezavisnih država. Ustav iz 1974 je omogućio raspad Jugoslavije i to tako da su republičke granice kasnije priznate kao državne granice.

Tu je Tito nadmudrio četnike. Oni to znaju i zato ga toliko mrze.

Kada se uzme u obzir odnos snaga u Jugoslaviji i kada se uzme u obzir koliko su Srbi bili politički zreliji (a i sada su) od ostalih, onda je jasno da je Jugoslavija, ko god da je bio na čelu, morala biti tamnica naroda. Srbi su zbog svoje veće nacionalne svijesti imali vlast, čak i tamo gdje su bili ubjedljiva manjina, npr. u Sarajevu, Tuzli, Mostaru.

Nije nama bio Tito kriv što smo bili porobljeni u Republici BiH, nego isključivo veća srpska nacionalna svijest koju nije mogao nikoji pojedinac, pa ni Tito, kontrolisati. Nije Tito mogao biti prisutan u svakoj opštini, fabrici, školi... Kada je Tito vidio da se četništvo ne može kontorlisati, on je napravio Ustav 1974 koji je kasnije, u devedesetim, doveo do raspada Jugoslavije.

Dakle, i u takvom omjeru snaga, Tito + Slovenci + Hrvatsko proljeće, uspjeli su udariti temelje legalne disolucije Jugoslavije u ustavnim amandmanima 1974. godine.

Nažalost, sličnu stvar su odradili Izetbegović i Tuđman u Daytonu u korist Srba kada su priznali RS, priznali njene genocidom crtane granice i tako započeli proces raspada BiH po tim granicama, po istim principima po kojim se Jugoslavija raspala. Danas Dodik samo pokušava realizovati taj Izetbegovićev poklon iz Daytona.

Osjetili smo potrebu da još jednom razjasnimo ove stvari, jer su naši izdajnici uspješno usmjerili opravdanu mržnju protiv zloglasne UDBE u neopravdanu mržnju protiv Republike BiH, da bi rušili nasu državu Republiku BiH, u kojoj nije bilo Republike Srpske, u kojoj se odlučivalo prostom većinom glasova i gdje je svaki građanin bio suveren na svakoj stopi svoje države. Zato su bosanski patrioti Pozderci zatvarali Aliju, a Šešelj i SANU pisali peticije i predstavke da se Alija pusti iz zatvora, što su na kraju i uspjeli kada su srušili Hamdijinu garnituru sa vlasti u BiH i pustili Aliju 7 godina ranije iz zatvora da sruši Republiku BiH.

Danas četnici rade upravo ono što je Tito uradio 1971. Oni žrtvuju pojedince, smrtnike, ljude koji su stvarali RS (Karadžić, Krajišnik, Plavšićka, itd.), da bi sačuvali njihovu državu Republiku srpsku.



4. Smrt bosanskog gazije

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1578.htm


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: