Sunday, June 1, 2008

#449 TILAMAN ZULCH: STA GOD SUD ODLUCIO, BILA JE AGRESIJA I BIO JE GENOCID

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

25. februar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 449


http://republic-bosnia-herzegovina.com/

------------------------------------------------------------------------
Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 email adresa.
-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

SADRZAJ

1. SILAJDZIC POKAZAO PRAVO LICE - NIJE POZVAO PROFESORA BOYLEA, OCA TUZBE, U HAG NA DAN KADA SUD DONOSI ODLUKU, ALI JESTE OBEZBJEDIO DA IDU CERIC I TIHIC

2. TILAMAN ZULCH: STA GOD SUD ODLUCIO, BILA JE AGRESIJA I BIO JE GENOCID

3. Pozivamo narod na miting u Sarajevu

4. Dolazi i Reis Ceric?!

5. CIJI JE CERIC NAMJESNIK?

6. HRONOLOSKI PREGLED MUKOTRPNOG PUTA TUZBE ZA GENOCID

-----------------------------------------------------
Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite "reply" sa "UNSUBSCRIBE" u subjektu i tada ce adresa sa koje ste poslali taj zahtjev biti odmah izbrisana.
____________________________________________________


1. SILAJDZIC POKAZAO PRAVO LICE - NIJE POZVAO PROFESORA BOYLEA, OCA TUZBE, U HAG NA DAN KADA SUD DONOSI ODLUKU, ALI JESTE OBEZBJEDIO DA IDU CERIC I TIHIC

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Na vijest da Tihic i Ceric idu u Hag mnogi su se pitali zasto su bas njih dvojica odabrani da predstavljaju drzavu Bosnu i Hercegovinu u istorijskom trenutku citanja presude o Genocidu. Od veoma pouzdanog izvora smo saznali pravi razlog, koji se najzgodnije iskazuje frazom na Engleskom: “To set a tone.”, sto bi se moglo prevesti rijecima: “Da daju ton.” tj. “Da naprave stimung.” To znaci, Tihic i Ceric ce biti tu kao predstavnici Bosne i Hercegovine da oni definisu cijelome svijetu sta zrtve genocida misli o presudi. Ono sta kazu Ceric i Tihic se nece moci ispraviti kasnije jer ce samo toga dana mediji cijeloga svijeta biti u Hagu da cuju sta Bosnjaci misle o genocidu.

Postavlja se pitanje zasto su Ceric i Tihic dobili tu mogucnost da nas predstavljaju, mada se njihov odnos prema RS ne podudara sa vidjenjem vecine BH stanovnistva, a pogotovo Bosnjaka?

Zar nije bilo prirodnije da je dosao Haris Silajdzic da kaze cijelome svijetu ono zbog cega su Bosnjaci za njega ubjedljivo glasali na nedavnim izborima, a to je da cemo presudu za genocid iskoristiti da trazimo ukidanje gencodne tvorevine RS?

Odgovori na prethodna pitanja su ocigledni. Ceric je tu da bi ocuvao imidz kojeg su uspjesno Alija i Karadzic izgradili da je u Bosni na djelu rat izmedju hriscanstva i islama, da se ne bi slucajno na rat u BiH gledalo kao na agresiju zlocinaca iz Srbije, na nevino stanovnistvo Republike BiH.

Osim toga Ceric ce poruciti svim muslimanima svijeta da su odnosi sa Srbijom prijateljski i da su Srbi u stvari prijtelji muslimana. U tu svrhu se vec slikao sa Dodikom ispod zlocinackog cetnickog grba, koji je cak i po zakonima daytonske BiH proglasen nelegalnim. Njegova posjeta Banja Luci bas u ovom trenutku i onakvi sramni hvalospjevi cetnicima iz RS su samo prvi korak izdaje zbog koje je Ceric doputovao u Hag. O tome pogledajte link iz "Nezavisnih novina" pri kraju ovog broja “Glasnika”.

Iz istog razloga je i Tihic tu. Tihic je vec medju Bosnjacima potrosen, Bosnjaci znaju da je izdajnik, ali ce svijet misliti da on iskazuje legitimnu volju Bosnjaka.

Saljuci Tihica, bivseg Bosnjackog clana predsjenistva umjesto da je dosao on licno, kao aktuelni clan predsjednistva, Silajdzic je propustio priliku da prvi put nesto konkretno uradi za Bosnu i Hercegovinu, da cijelom svijetu poruci da se ne mirimo sa rezultatima genocida i da trazimo da se ukine genocidna RS. Ne postoji nikakvo opravdanje za taj “propust”. To sto je Silajdzic poslao svoje savjetnike, koji su nazalaost potpuno anonimni i ciji se glas nece cuti pored Tihica i Cerica, pokazuje da je u pitanju samo jos jedna Silajdziceva manipulacija sa BH javnim mnijenjem.

Ovdje se postavlja i pitanje: Kako to da Silajdzic nije jednu pozivnicu poslao Prof. BoyleU. Zar medju stotinjak zvanica u sudnici nije bilo mjesta za Prof. Boylea, covjeka bez kojega ne bi bilo ni Tuzbe.

Izgleda da je Silajdzicev problem, jednako kao i Tihicev, u cinjenici da bi Prof. Boyle mogao privuci paznju svjetskih medija, pa Ceric i Tihic ne bi bili jedini koji daju ton priredbi.

I drugi veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Tilman Zulch zna sta Bosnjaci moraju kazati u ovom trenutku i zna da se to nece cuti od strane “nasih” BH lidera, pa organizuje manifestaciju zrtava genocida da svijet cuje i drugaciju verziju od one koja je slozno pripremljena u Sarajevu i Beogradu, da svijet cuje DA JE GENOCID U BIH BIO, BEZ OBZIRA KAKVA CE PRESUDA BITI. Stranac Tilman zna, a Silajdzic toboze ne zna znacaj ovoga trenutka, pa pusta da Tihic “daje ton”. A Silajdzic zna da je Tihic izdajnik koji je uklonio iz Tuzbe zahtjev da se restaurira stanje u BiH od prije agresije.

Zato pozivamo Bosance i Hercegovce da se u sto vecim brojevima pojave na svim demonstracijama i onim u Sarajevu i onim u Hagu i da preuzmemo incijativu od izdajnika, da kao narod porucimo svijetu da se ne mirimo sa rezultatima agresije i genocida i da ne priznajemo genocidnu RS.

____________________________________________________


2. TILAMAN ZULCH: STA GOD SUD ODLUCIO, BILA JE AGRESIJA I BIO JE GENOCID

Intervjuisao: Ibrahim Halilovic

Društvo za ugrozene narode iz Gottingena u Njemackoj organizira miran prosvjed u Haagu u ponedjeljak 26. februara, ispred Medjunarodnog suda pravde povodom najavljenog objavljivanja presude u sporu vodjenom po Tuzbi RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid

Pred najavljeni protest u Haagu, stupili smo u kontakt sa organizatorom g. Tilmnom Zulch-om, predsjednikom Drustva za ugrozene narode iz Gottingena i zamolili ga da nam odgovori na nekoliko pitanja.

Pitanje: Kakva je namjena toga protesta u Haagu na dan izricanja presude imajuci u vidu da on ne moze imati nikakv utjecaj na odluku Medjunarodnog suda pravde?

Zulch: Sta god Sud odlucio u ponedjeljak, neoborive cinjenice koje ostaju su: vladajuci rezim Srbije i Crne Gore u ratno vrijeme je organizirao agresiju na svoga miroljubivog susjeda drzavu Bosnu i Hercegovinu. To je bio genocid, to je bila agresija i masovan zlocin, masovno protjerivanje, masovno silovanje, smisljeno bombardiranje gradova tepisima bombi, a specijalno glavnog grada RBiH Sarajeva, to je bila deportacija mnogobrojnih ljudi u koncetracione logore, a zena u logore za silovanje. To je bilo izgladnjivanje dijela populacije i onemogucavanje dotura neophdne humanitarne pomoci. Nasa poruka u Haagu æe biti bas da je to sto je nabrojano moralo biti dosta za Europu i svijet koji od svega toga nisu spasili Bosnjake, pravi europski narod muslimanske vjere i sve one Srbe, Hrvate, Jevreje, Rome i Bosance, koji su patili s njima u srcu Europe.

Pitanje: Ko ce uzeti ucesca u tom mirnom protestu?

Zulch: Zrtve i izbjeglice iz Srebrenice, Sarajeva, Berlina, Gottingena, Holandije i Belgije. “Air-Bosna” ce besplatno prebaciti Srebrenicanke iz Sarajeva u Bonn kako bi ucetvovale u prosvjedu.

Pitanje: Moglo se procitati u bosanskim novinama kako je gospodja Fadila Memiševic ovih dana ostro kritizirala bosanske politicare (Bosnjake) zbog njihovog indolentnog promatranja dogadjaja oko zakulisnih igara prije izricanja presude i ne cinjenja ista na lobiranju oko ovog spora kod mocnih europskih i svjetskih politicara. Kakva je uloga gospodje Memisevic u tim protestima u ponedjeljak? Hoce li ona ostati u Sarajevu, koje je takodjer pravo mjesto za protest, ili ce i ona u Haag?

Zulch: Ako je Fadila Memisevic kritizirala neke bosanske politicare zbog izdaje incijative na Sudu, gospodja Memisevic je, koliko ja znam - u pravu. Ona je vodila kampanju za Bosnu tako sto je dokumentirala ratne zlocine za respektabilni Centar za istrazivanje ratnih zlocina u Zenici i ona je od 1992. godine sa Drustvom za ugrozene narode. Gospodja Memisevic je nagradjana sa svicarskom Nagradom za ljudska prava. Od 1993. godine medjunarodni mediji publiciraju njena istrazivanja ratnih zlocina. Ona ce biti u Haagu, na pravom mjestu za aktiviste koji se bore za ljudska prava. Sta god Sud odlucio, mi cemo biti ispred njegovih vrata i podsjetiti medjunarodnu javnost na genocid u Bosni.

Pitanje: Mislimo da je prava adresa za na koju treba uputiti proteste Sulejman Tihic koji je privatizirao tu Tuzbu. Tihic je bio jedina osoba koja je mogla odlucivati o sudbini Tuzbe i spora, njezine sadrzine, ispostavi zahtjeva kod Suda da, nakon što SRJ bude proglasena krivom, Sud vrati ustvano-pravni poredak u BiH na stanje prije agresije i genocida i da ukine RS, te izda nalog za naplatu ratne stete. Tihic je jedini odlucivao ko moze biti u nasem advokatskom timu. Tihic je ucinio sve da Tuzbu RBiH ucini bezvrijednom. Tihic nije htio vratiti u nas advokatski tim profesora Francisa A. Boylea bojeci se da profesor Boyle ne dobije taj spor. Tihiæ je odluèio da ta ogoljena Tuzba sadrzi samo zahtjev Sudu da presudi za genocid, ali je izbjegao zahtjeve za ukidanje RS i naplatu stete. Kakav je Vaš komentar?

Zulch: Dopustite mi da kao stranac, poznavalac Sarajeva i Bosne i Hercegvione jos od 1958. kao neko, ko sve do danas ne moze razumjeti da se to krvoprolice moglo dogoditi Bosnjacima i onima koji su bili s njima i ko ne može razumjeti da Europa, ukljucujuci i Njemacku, nakon holokausta i nakon poratnih vremena poslije II svjetskog rata mogla stajati po strani i ne uciniti ista da se to zaustavi, dakle takav neko, da ne zelim kritizirati bosanske politicare. Radije bih spomenuo neke ljude koji su se generalno borili protiv tih odvratnih politicara. Medju ostalima, ja se divim i postujem Mirka Pejanovica, Stjepana Kljujica, Jovan Divjaka, Hakiju Turajlica, Mirka Lazovica, Irfana Ljubijankica. Neki od njih ne bi potpisali Daytonski sporazum i oni bi kao osobe koje su se zalagale za multi-etnicku i multi-religijsku Bosnu i Hercegovinu vjerovatno bile mnogo uspjesnije u tom pravcu da su ostali na vlasti.

____________________________________________________

23.02.2007.
Asocijacija žrtava genocida u BiH – Tuzlasnkog Kantona, saopštenje za javnost

3. Pozivamo narod na miting u Sarajevu


Na zajednickom sastanku Asocijacija žrtava genocida u BiH – TK, održanom dana 23.02.2007 godine u 11.30 sati u Tuzli, u potpunosti je podržana PLATFORMA zajednickog organizovanja mitinga «PRAVDA ZA ŽRTVE GENOCIDA U BiH», koji ce se održati u Sarajevu dana 27.02.2007 godine sa pocetkom u 15 sati, ispred zajednickih institucija BiH Marijin dvor.

Zbog izuzetnog znacaja ishoda presude za BiH, a posebno za sve žrtve genocida u BiH pozivamo sve one kojima je BiH u srcu, da uzmu ucešce na mitingu naznacenog dana.

O vremenu i mjestu polaska autobusa, javnost ce biti obavještena putem medija i Asocijacija žrtava rata genocida u BiH – TK najkasnije 26.02.2007 godine.

Potpisnici:

SRVI TK, SOPŠIPB TK, SDB TK, JOB TK, SDNRP TK.Patriotska liga TK, Udruženje žena Srebrenice, HVIDRA TK, Udruženje Zlatnih ljiljana, Zlatni ljiljani TK, SUBNOR TK Srednje podrinje.

ASOCIJACIJA ŽRTAVA GENOCIDA BiH – TK


____________________________________________________

4. Dolazi i Reis Ceric?!

Izricanju presude ce najvjerovatnije prisustvovati kompletan bh. tim, na celu sa Sakibom Softicem, kao i reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceric, predsjednik SDA Sulejman Tihic i Smail Cekic, direktor Instituta za istraživanje zlocina protiv covjecnosti i medunarodnog prava. U Hag bi trebali doputovati i Damir Arnaut i Sanja Bagaric, savjetnici Harisa Silajdžica, clana Predsjedništva BiH.

S druge strane, kako nam je potvrdeno, izricanju presude prisustvovat ce svi zastupnici tima iz Beograda izuzev Tibora Varadija.

Okupljanje ispred Palace mira

Tokom izricanja presude ispred Palace mira okupit ce se bh. dijaspora, clanovi udruženja srebrenickih majki, Društva za ugrožene narode te niza bh. i holandskih nevladinih organizacija. Domacin ovih okupljanja je Udruženje bh. platforma.

- Time javnosti želimo dati do znanja da je presuda od izuzetnog znacaja za bh. dijasporu, bh. gradane i BiH, ali i stabilnost na Balkanu. To je naš nacin da istovremeno pokažemo i naše poštovanje prema ovom sudu i sudijama koji su donijeli odluku - kazao je za naš list predsjednik Bh. platforme Dževad Kuric.
(Od specijalnog izvještaca "Dnevnog avaza" iz Haga)
____________________________________________________


5. CIJI JE CERIC NAMJESNIK?

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 25.02.2007. Odlazak Cerica na noge Dodiku pred samo izricanje presude u Haagu ima istu ulogu kao i Alijin odlazak u Skopje na noge Adžicu 1992 da bi spasio projekat Velike Srbije od intervencije Busha starijeg.

Mustafa Ceric je tako otišao na noge otvorenom neprijatelju naše Bosne i Hercegovine, još proseci za milostinju za obnovu džamije koje je srušio monstrum ciji je Dodik - firer. Bestidno su otvoreni jarani održali i konferenciju za štampu i to u državnickom maniru baš kao da je i Mustafa premijer necega i baš kao da je bio u drugoj državi, i to SAMO DVA DANA pred izricanje presude kojom se, ako je pravde, ukida ono cega je Dodik premijer i koje mu je obecalo sadaku.

Radi se o posjeti tempiranoj u pravi cas, dok slusamo i šuplje price iz Beograda o "pomirenju", što ukazuje njegovu najprljaviju namjeru. Ovim su ne samo gradjanin Ceric Mustafa, JMBG taj-i-taj, vec i Islamska vjerska zajednica BiH u cjelini - dali podršku REZULTATU GENOCIDA!

Da sumiramo, za historiju, u kakvom to društvu reis Ceric istinski uživa: Din dusman Henry Kissinger, izmanipulisani i protiv islama iskoristeni idioti vehabije, a sada evo i Dodik. Ceric je zaista vjerni pas-cuvar tekovina krvoloka Karadžica!

A da zna izvoditi i šejtanske trikove pokazao je Mustafa prošlog Bajrama, potpuno obrnuvši Alijine rijeci u koje se sam do jucer zaklinjao... Tada smo pomislili da mu je možda sinulo i da je krenuo patriotskim putem. Ali, ne lezi vraze, ipak Ceric još uvijek ne priznaje da nam država icemu služi, osim SRPSKE koja u njemu izaziva srecu i ushicenje...

I, ciji je onda Ceric namjesnik na Zemlji – božji, ili Šejtanov (citaj cetnicki)?

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=6279&meni=2

____________________________________________________


6. HRONOLOSKI PREGLED MUKOTRPNOG PUTA TUZBE ZA GENOCID

Pise: Esad Jaganjac

http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: