Sunday, June 1, 2008

#454 UZBUNA U RS

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

11. mart, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 454

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. LAŽ I PREVARA TRAJU SAMO DOK IH NE STIGNE ISTINA

1.1 Samo Skupština opštine Srebrenica je nadležna da donese odluku - šta će Silajdžić, Tihić i Lagumdžija u Srebrenici?!
1.2 Skupština opštine Srebrenica nije nadležna da donese odluku za čitavo Podrinje
1.3 Dodik naprazno prijeti
1.4 Da li ima smisla preglasati Srbe na Skupštini opštine Srebrenica?
1.5 Pojavila su se mišljenja da će “novi ustav” riješiti problem Srebrenice

2. UZBUNA U RS

3. Poruka čitaocima/saradnicima Online Glasnika


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.



1. LAŽ I PREVARA TRAJU SAMO DOK IH NE STIGNE ISTINA


Gornju činjenicu narod iskazuje poslovicom: “U laži su kratke noge.” Međutim, naš problem je što su neiscrpni resursi BH neprijatelja i izdajnika, koji svakodnevno lansiraju nove prevare i na koje nažalost nasjedaju mnogi građani BiH. Tako se dešava da čim istina ugasi jednu prevaru, već je rođena nova.

Dr. Muhamed Borogovac


Na primjer, sada je utihnula bajka o iseljavanju Srebrenice kao o glavnom adutu Srebreničana. Također je postalo jasno da izdvajanje Srebrenice ne bi učvrstilo RS na manjoj teritoriji, nego da bi to bio kraj dejtonskog ustavnog uređenja. Zato sada Dodik prijeti čak i zatvaranjem protagonista. Tu Dodikovu zločinačku izjavu donosimo i komentarišemo pod tačkom 2 ovog “Glasnika”, jer to je samo još jedan pokušaj prevare Srebreničana.

Osjećamo potrebu da skrenemo pažnju na neke važne činjenice prije sutrašnjeg sastanka u Srebrenici.

1.1 Samo Skupština opštine Srebrenica je nadležna da donese odluku - šta će Silajdžić, Tihić i Lagumdžija u Srebrenici

Očigledno postoji namjera ove trojice da se miješaju u stvari za koje su isključivo Srebreničani nadležni. Ako Silajdžić, Tihić i Lagumdžija zaista žele pomoći žrtvama genocida, trebaju ih samo podržati da donesu odluku na Skupštini opštine Srebrenica o izdvajanju iz RS i obećati im podršku na “državnom nivou”. Srebreničani ne bi smjeli dozvoliti da im se iko miješa u njihovu nadležnost koju imaju kao poslanici Skupštine opštine Srebrenica. Oni nisu obavezni uvažiti ništa od onoga što im sutra budu predlagali Silajdžić, Tihić i Lagumdžija, ili neki strani ambasadori, jer svi oni imaju pravo samo iznositi svoja mišljenja, isto kao npr. i mi u Glasniku, a nemaju nikakve nadležnosti, jer ODLUKA JE ISKLJUČIVO U NADLEŽNOSTI SREBRENIČANA. Silajdžić, Tihić i Lagumdžija nemaju vlast u Srebrenici. Silajdžić ima jedino vlast kao član Predsjedništva BiH i neka im on na tom nivou, gdje je nadležan, pomogne kada Srebreničani donesu odluku tamo gdje su oni nadležni.

Kada su OHR ili PIC u pitanju, oni imaju precizan zadatak, a to je da čuvaju ¨Dayton¨. A ¨Dayton¨ je nastao drugom linijom odlučivanja, političkim dogovorom, i zato je toliko nepravedan prema žrtvama. Zato svi oni koji "pomažu" Srebrenici obraćajući se Schwarzu-Schillingu ili PIC-u, direktno podvaljuju žrtvama genocida.

1.2 Skupština opštine Srebrenica nije nadležna da donese odluku za čitavo Podrinje

Ako bi se Srebreničani prevarili i donijeli neku odluku u ime neke šire regije u Podrinju, ta bi odluka bila potpuno bezvrijedna, jer Srebreničani nisu nadležni za bilo kakvu odluku izvan granica opštine. Srebreničani će najbolje pomoći ostalim podrinjcima tako što će donijeti pravosnažnu odluku o izdvajanju Srebrenice iz RS. Takva jedna odluka bi trasirala put za sve ostale povratnike. Naime, onda bi po Srebreničkom modelu imali pravo i Bratunčani donijeti istu odluku, i Žepljani itd.

1.3 Dodik naprazno prijeti

Čak kada niko drugi ne bi slijedio Srebreničane, ipak bi sa izdvajanjem Srebrenice ¨Dayton¨ bio mrtav. To je jasno Dodiku, pa prijeti Srebreničanima. Srećom te Dodikove prijetnje su potpuno neutemeljene. Naime, Dodik ne može ništa poslanicima Skupštine opštine Srebrenica jer oni ne krše nikakav zakon kada glasaju po svom uvjerenju na Skupštini opštine. U stvari, kada poslanici u Skupštini opštine Srebrenica izglasaju izdvajanje, oni postaju potpuno zaštićeni jer su oni legitimni predstavnici žrtava genocida.

1.4 Da li ima smisla preglasati Srbe na Skupštini opštine Srebrenica?

Naravno da ima. Počinioci genocida su mislili da ima smisla pobiti stanovništvo Srebrenice da bi uknjižili Srebrenicu kao “srpsku” teritoriju. Zašto onda ne bi imalo smisla preglasati “srpske” poslanike da se poništi taj rezultat genocida?!

Osim toga, na skupštini RS, kao i na svim opštinskim skupštinama širom RS, “srpski” poslanici, bez ikakvih moralnih dilema, svakodnevno preglasavaju, čak i smjenjuju, Bošnjake, ako za to imaju ikakvih statutarnih nadležnosti. Zašto bi onda žrtve genocida imale ikakvih dilema da preglasaju one Srbe u Skupštini opštine Srebrenica koji žele da sačuvaju rezultate genocida?!

1.5 Pojavila su se mišljenja da će “novi ustav” riješiti problem Srebrenice

Nažalost, po tom modelu o novom ustavu će se dogovarati i predstavnici RS, a oni nikada neće pristati na nešto toliko krupno, kao što su promjene granica RS. Zato je taj put rješavanja statusa Srebrenice ćorsokak, na isti način na koji su i pregovori o reformi policije ćorsokak. Ne smije se dozvoliti da se Presuda za genocid razvodni sa nekim novim pregovorima sa RS. Zato Srebreničani trebaju već sada, dok je još presuda za genocid u fokusu svijeta, a u skladu sa svojim ovlaštenjima, donijeti odluku o izdvajanju iz RS i time isključiti već sada RS iz procesa odlučivanja o njima. Samo tako će se problem Srebrenice na pravi način nametnuti i na eventualnim pregovorima o ustavu.

Dr. Muhamed Borogovac

U slijedećem prilogu, u izjavama Dodika je najbolje objašnjeno koliko je RS u opasnosti ako uskoro Srebreničani zakažu sjednicu Skupštine opštine na kojoj će se izdvojiti iz RS.


2. UZBUNA U RS

Dodik je na press-konferenciji, nakon razgovora s delegacijom Srpskog pokreta nevladinih asocijacija "Spona", kazao kako nije upoznat da li će iko od predstavnika međunarodne zajednice u BiH prisustvovati sastanku u Srebrenici.

"Prisustvo bilo kog ambasadora na sastanku na kome se razgovara o urušavanju ustavnog poretka RS-a, mi ćemo smatrati davanjem doprinosa inicijativi rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i jasno ćemo uputiti svoj protest svakoj ličnosti iz međunarodne zajednice koja na taj način bude davala podršku", rekao je Milorad Dodik.

Entitetski premijer je rekao da RS želi mirnu situaciju i ekonomski razvoj i želi biti partner u okviru BiH.

On je kazao da je njegova obaveza štititi ustavnu poziciju RS-a, a u svakoj općini u kojoj neko pokuša urušiti ustavno-pravni poredak Vlada RS-a će preduzeti zakonske mjere.

To podrazumijeva, kako je rekao, uvođenje privremene uprave u lokalnoj zajednici i pokretanje pitanja odgovornosti protiv osoba koja tako nešto pokušavaju. -- (FENA)


3. Poruka čitaocima/saradnicima Online Glasnika

Nažalost, ovih dana nemamo vremena za redovne Online Glasnike pa tako ostaju neobjavljeni mnogobrojni prilozi naših čitalaca/saradnika. Međutim, znajte da sve vaše priloge čitamo. Uostalom, mnoga naša razmišljanja u ovim vanrednim “srebreničkim” Glasnicima su proistekla iz razmišljanja čitalaca/saradnika i na osnovu tih pisama imamo uvid u ogromnu podršku koju Srebreničani uživaju u njihovoj pravednoj borbi za slobodu protiv nemani četništva i izdaje.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: