Thursday, June 5, 2008

#459 KAKO SAVREMENI “SVIJET” FUNKCIONIŠE?

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

29. mart, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 459

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. KAKO SAVREMENI “SVIJET” FUNKCIONIŠE?

2. "Majke Srebrenice i Podrinja" traže da se Srebrenica proglasi distriktom BiH

3. Srebreničanima stiže podrška u pravi čas


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.



1. KAKO SAVREMENI “SVIJET” FUNKCIONIŠE?




Ne treba neka velika nauka da bi se odgovorilo na pitanje “Kako svijet funkcioniše?”, a ipak ogromna većina Bošnjaka živi u potpunom neznanju o tome. To naše neznanje, plus izdaja, je uzrok svih naših problema, uključujući i genocid i gubitak domovine.

Dr. Muhamed Borogovac

Kada se kaže “SVIJET”, misli se na institucije savremenog svijeta, tj. na institucije Ujedinjenih nacija, a ne na pojedine države, a pogotovo ne na pojedine političare, bez obzira na njihovu funkciju.

Ne treba neka velika nauka da bi se odgovorilo na pitanje “Kako svijet funkcioniše?”, a ipak ogromna većina Bošnjaka živi u potpunom neznanju o tome. To naše neznanje, plus izdaja, je uzrok svih naših problema, uključujući i genocid i gubitak domovine.

U najkraćim crtama odgovor na to pitanje bi glasio:

- Institucije svjetskog pravnog sistema ne mogu donositi odluke u ime bilo kojeg pravnog subjekta, tj. svaki subjekt (na Engleskom bi se reklo “entitet”) donosi svoje odluke.

- Institucije svjetskog pravnog sistema uvijek podržavaju zatečeno legalno stanje.

Gornja dva postulata na kojima počiva svjetski poredak proističu isključivo iz zdravog razuma.

Naime, zar nije prirodna stvar da svaki čovjek donosi odluke kojima kroji svoju budućnost? Ko ima pravo odlučiti za vas da li ćete studirati matematiku ili pravo ili ekonomiju? Ko ima pravo ODLUČIVATI za vas da li ćete potrošiti pare za grijanje ili za hranu ili za knjige?

Tek onda kada se neko osjeti ugroženim odlukom nekog drugog entiteta, i na propisan način zatraži zaštitu, tek onda se institucije sistema mogu umiješati, ali opet ne mogu donijeti odluku u ime nekog drugog. Ovih dana imamo svjež primjer iz Sarajeva gdje je sud presudio da je izbor dekana PMF-a bio nezakonit, ali nije mogao donijeti odluku ko će biti dekan PMF-a. Tu odluku mora sam dotični entitet, tj. PMF donijeti na svojim organima, jer niko drugi na svijetu nema tu nadležnost.

Isto tako, niko drugi osim Skupštine opštine Srebrenica ne može donijeti odluku u ime Srebreničana?! Savjet sigurnosti UN ne može donijeti odluku u ime Srebreničana, nego samo može PRIZNATI odluku Srebreničana, ako je Srebreničani PRAVOSNAŽNO usvoje na svojoj Skupštini.

Sjetimo se početka devedesetih i raspada Jugoslavije. Sjetimo se npr. da je tadašnji američki državni sekretar James Baker dolazio u Jugoslaviju da bi podržao tadašnje legalno stanje, tj. očuvanje Jugoslavije. To je bilo ponašanje u skladu sa gornjim postulatom da "svijet uvijek podržava zatečeno legalno stanje".

Medjutim, kada su republike Slovenija, Hrvatska, a zatim i BiH usvojili na svojim organima odluke da izađu iz Jugoslavije, taj isti svijet koji je ranije podržavao očuvanje Jugoslavije, je priznao nove države. Nije u pitanju nikakva licemjernost, niti nedosljednost svijeta. Upravo suprotno, u pitanju je principijelnost. Naime, kada su bivše Jugoslavenske republike donijele pravosnažne odluke da izađu iz Jugoslavije, tada su te ODLUKE PROMIJENILE LEGALNO STANJE, i svijet je ponovo, u skladu sa svojim principima podržao novo legalno stanje.

Zato se Srebreničani ne trebaju obazirati što OHR govori da podržava sadašnje dejtonsko stanje i što OHR ne podržava izdvajanje Srebrenice iz RS. Pri tome, OHR-u je dužnost da "čita" dejtonske zakone kao da su 100% legalni, kao da nije bilo presude za genocid. Međutim, OHR nije “Svijet”, nego samo ad hoc dogovorena institucija kojoj je zadatak da čuva ¨Dejton¨. Zato OHR ne vidi ništa izvan ¨Dejtona¨, čak ni presudu za genocid. Savjet Sigurnosti UN je tijelo koje bi dalo konačnu ocjenu da li su presuda za genocid i odluka Srebreničana kreirale novo legalno stanje. Ukoliko zaključe da je novo stanje, kreirano pravosnažnom odlukom Srebreničana i presudom za genocid, također legalno, UN će to priznati. Dakle, u skladu sa prvim gornjim principom, UN NE MOŽE DONIJETI ODLUKU, nego jedino može PRIZNATI ODLUKU Srebreničana.

Ako Srebreničani ostanu samo na “rezoluciji” koja nema pravnu snagu, onda su Srebreničani osuđeni na još jednu izgubljenu bitku koja će dovesti do definitivnog, i “uspješnog” završetka genocida.

Pitanje je da li će se među Srebreničanima naći dovoljno snaga da svladaju sadašnji status qvo, kojeg podržava OHR, kao što je James Baker nekada podržavao opstanak Jugoslavije. Najveći problem Srebreničana i u toj borbi su izdajnici koji rovare iznutra.

Međutim, njih se može lako prepoznati po dva kriterija:

-- Oni šire lažni optimizam kako će “svijet” nekada, u budućnosti ukinuti RS,
-- Oni u prvi plan ističu lažni adut, iseljavanje Srebreničana, umjesto pravosnažne presude za genocid, koja je jedini pravi adut Srebreničana.

Prijetnja iseljavanjem je najveća podvala Srebreničanima koja im nanosi ogromnu štetu širom svijeta. Jer, koji narod u svijetu se borio za svoju zemlju prijetnjom da će se iseliti iz svoje zemlje?! Ljudi koji se bore za svoju zemlju se drukčije ponašaju, oni i život daju za rodnu grudu. Zato se Srebreničani moraju obračunati sa izdajom, moraju pod hitno prestati prijetiti iseljavanjem.

ZAKLJUČAK: Srebreničani gotovo da imaju slobodu u rukama, ne treba im saglasnost RS da je ostvare, ali moraju sami odraditi svoj dio posla, moraju poslije rezolucije usvojiti ODLUKU; ne može im niko na svijetu servirati slobodu, ako oni ne odrade svoj dio posla.

2. "Majke Srebrenice i Podrinja" traže da se Srebrenica proglasi distriktom BiH

Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja" poziva legalne i legitimne predstavnike Skupštine općine Srebrenica da hitno sazovu novu skupštinsku sjednicu i na njoj donesu odluku kojom se Srebrenica proglašava distriktom BiH.

Ukoliko Skupština općine Srebrenica ne donese tu odluku, Srebrenica je definitivno žrtvovana, a preživjeli povratnici u Srebrenicu su osuđeni ili na kolektivno iseljavanje ili vječito ropstvo do njihovog konačnog nestanka sa srebreničkih prostora, upozoreno je u saopćenju ovog udruženja.

Izražena je ogorčenost što je srebrenička skupština donijela rezoluciju, koja je politički, a ne pravni akt.

(FENA)


3. Srebreničanima stiže podrška u pravi čas

Zvonko Jurišić: "Pokretanje inicijative za izdvajanje opština u Bosanskoj Posavini iz RS"

Predsjednik HSP-a Ðapić-Jurišić, Zvonko Jurišić, pokrenuti će inicijativu za izdvajanje opština u Bosanskoj Posavini iz Republike Srpske u kojima su prije agresije i genocida Hrvati i Bošnjaci bili većina. Kako Jurišić ističe, na takav potez odlučio se nakon inicijative za izdvajanje Srebrenice iz RS-a.

"Apsolutno pozdravljam inicijativu preživjelih Srebreničana. Hrvati i Bošnjaci Bosanke Posavine, nad kojima je također počinjen genocid, bez obzira na to što taj predmet nije bio razmatran na Sudu pravde u Hagu, također imaju pravo na život izvan takve genocidne tvorevine", kazao je Jurišić.

Inicijativu podržavaju i prognanička udruženja Hrvata iz Bosanske Posavine koja djeluju u Hrvatskoj.

(rtvfbih.ba)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: