Sunday, June 1, 2008

#447 TIHIC I SOFTIC IZBACILI IZ TUZBE ZAHTJEV DA SE UKINE GENOCIDNA RS

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

18. februar, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 447

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. TIHIC I SOFTIC IZBACILI IZ TUZBE ZAHTJEV DA SE UKINE GENOCIDNA RS

2. SOFTIC IMPUTIRA BOYLE-u BESMISLENA PITANJA DA BI IZBJEGAO ODGOVORITI NA PRAVA

3. PONOVO NAM PODVALJUJU AL-KAIDU, A “NASI” POLITICARI SAMO SUTE

4. PREGLED ELEKTRONSKIH MEDIJA, CETNICI I HDZ PONOVO U ZAGRLJAJU

5. I MRTAV ALIJA NAJJACI CETNICKI IGRAC

6. Predsjednik HNV-a fra Luka Markešic: Hrvatima ne treba Dodik kao samozvani zaštitnik

7. Bošnjaci Kotorskog: NEKA SRBI GRADE CRKVE, ALI NA SVOJOJ, A NE NA NASOJ ZEMLJI

8. SUÐENJE FATI ORLOVIC JE JOŠ JEDAN PRIMJER NASTAVKA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

9. Skandalozno: Mladicev pomocnik traži povrat stana u Sarajevu?!

10. “POZIV NA SARADNJU” EKONOMSKOG FAKULTETA U SARAJEVU

11. Slijedeci sastanak 'Mladi BiH' u Utrecht-u

12. PREGLED MEDIJA


Ovo izdanje "Glasnika" ide na preko 30 hiljada e-mail adresa širom svijeta.


1. TIHIC I SOFTIC IZBACILI IZ TUZBE ZAHTJEV DA SE UKINE GENOCIDNA RS

Pisu: Amar Delic i Muhamed Borogovac

SARAJEVO, 15.02.2007. U telefonskom intervjuu za 'Javnu tajnu' profesor internacionalnog prava Francis Boyle otkrio je neke veoma vazne, do sada skrivane cinjenice u vezi sa Tuzbom za genocid.

Na pitanje da li je zadovoljan radom Softic Sakiba, Boyle je rekao da je nezadovoljan pri cemu je naveo slijedece razloge:

Tihic i Softic su iz Tužbe IZBACILI DIO U KOJEM SE TRAZI IZJASNJAVANJE SUDA O REPUBLICI SRPSKOJ, TJ. DA SE UKINE RS KAO REZULTAT GENOCIDA.

Primjetimo ovdje da Prof. Boyle ne kaze da je RS ikada bila “tuzena strana”, nego samo da je RS NASTALA KAO POSLJEDICA genocida. Izbacivanjem iz Tuzbe amandmana o Republici Srpskoj Tihic i Softic su prakticno cijelu Tuzbu sveli samo na pitanje novcane nadoknade. Ovako, sud se nece eksplicitno izjasniti da li je RS genocidna tvorevina ili ne, nego ce se samo izjasniti da li je u BiH pocinjen gnocid ili ne.

Svakome ko ima imalo pameti jasno je da se ne moze trampiti vlastiti zivot za pare. Isto tako ne moze se trampiti ni opstanak drzave za pare. Medjutim, upravo su to uradili Tihic i Softic, kada su pristali da svedu sankciju za genocid samo na novcanu ostetu i izbacili zahtjev da se UKINE RS BUDUCI DA JE NASTALA AGRESIJOM I GENOCIDOM. Svaki sudski proces ima za cilj da SE KOLIKO JE TO GOD MOGUCE PONISTE REZULTATI ZLOCINA, A U OVOM SLUCAJU TO BI BILO UKIDANJE RS. Umjesto toga Tihic i Softic su trazili samo novcanu nadoknadu, cime su pokusali sacuvati RS i ugroziti buduci opstanak Bosne i Hercegovine.

Medjutim, Tihic i Softic su ispustili iz vida koliko je presuda za GENOCID mocna, i da ce biti sve mocnija, u savremenom svijetu. Bez obzira sto se sud nece eksplicitno izjasniti o RS, ipak ce biti jasno da je to genocidna tvorevina. Poslije presude za genocid, bez obzira na Tihicev i Softicev manevar, genocidna tvorevina ce izgubiti buducnost.

Po Boyle-u, velika greška je i to što BH strana pravi razliku izmedju vlada Miloševica i Koštunice, jer tuzena je drzava Srbija, bez obzira koja je Vlada u datom trenutku na njenom celu.

Boyle je optuzio Softica i zato sto nije izveo zrtve genocida kao svjedoke. On je rezignirano rekao: "Softica optužujem najtežim rijecima – kako ste mogli uopšte tražiti presudu za Genocid, a istovremeno ne izvesti nijednu jedinu žrtvu pred Sud da svjedoci o stradanjima?"

Izbacen je i stav o sistematskim masovnim silovanjima žena kao vrsti genocida, a Softic i Tihic su i tu odbili Boyleove zahtjeve za ponovno uvrštavanje...

Upitan da komentira špekulacije o mogucem proglašenju "parcijalnog Genocida", Boyle je odgovorio da je u originalnoj Tužbi stajalo da je genocid bio na cijeloj teritoriji i nad svim nesrpskim narodima tj. Hrvatima, Jevrejima i dr. pa je katastrofalno što su Tihic i Softic izbacili iz Tužbe i Hrvate i Jevreje. Boyle: "Bilo bi tužno da nakon toliko godina odugovlacenja Sud odluci da je Genocid bio samo u Srebrenici. Ja sam uvjerio i Carlu del Ponte da optuži Miloševica za genocid u Srebrenici. Ipak, ako Sud osudi Srbiju i CG za genocid pa makar samo i u Srebrenici, bice to velika stvar jer uz nacisticku Njemacku, Srbija i Crna Gora bi bile prve zemlje u historiji osudjene za Genocid. Ocekujem da ce Sud presuditi Genocid".

Naravno, nemoguce je da PRAVNICI Tihic i Softic toliko ne poznaju pravo pa da slucajno naprave ovoliko teških pogrešaka. Kao i u slucaju Izetbegovic Alije, koji se takodjer bio pravnik, radi se o ociglednoj VELEIZDAJI, cijoj konacnoj fazi upravo prisustvujemo.

Prof. Boyle je nagovjestio politicke pritiske na Sud, koji su moguci od strane nasih neprijatelja, dok u nasu korist nema nikakvih pritisaka na sud. Dakle, ukoliko presuda Suda bude povoljna za Bosnu i Hercegovinu to ce biti najbolji dokaz da je sud djelovao nezavisno od tih politickih pritisaka. U tom slucaju, RS nema buducnosti.

2. SOFTIC IMPUTIRA BOYLE-u BESMISLENA PITANJA DA BI IZBJEGAO ODGOVORITI NA PRAVA

Pisu: Amar Delic i Muhamed Borogovac

SARAJEVO, 17.02.2007. Gostujuci veceras u 'Face to Face' agent BiH u Haagu Softic Sakib polemisao je sa zastupnikom Srbije Stojanovic Radoslavom, ponavljajuci ranije iznošene stavove koje zato necemo ponavljati. Izdvojimo medjutim dogadjaj na kraju kad je voditelj, upitao Softica da li je istina da je on navodno “odbio da tuži RS" te "o cemu se tu radi pošto je bilo takvih komentara u medijima". Nazalost, ovo je bilo pogresno pitanje. Pravo pitanje je trebalo glasiti: “Zasto su Tihic i Softic (tajno) ukinuli zahtjev iz Tuzbe da Sud ukine RS jer je nastala kao rezultat genocida?”

U tom pitanju je sva sustina. Naime, drzava Srbija je izvrsila agresiju i genocid na drzavu BiH, da bi kreirala Republiku Srpsku na teritoriji BiH. U Tuzbi je RS bila okarakterisana samo kao CILJ I POSLJEDICA GENOCIDA, a NE kao tuzena strana, i Prof. Boyle NIKADA NIJE NI REKAO DA JE RS TUZENA DRZAVA.

Cim je cuo pitanje Softic je sam prepoznao da voditelj govori o izuzetno oštrom nastupu profesora Boylea u 'Javnoj tajni' od 15/02/2007, te je odgovorio da ne razumije te “Boyleove” stavove pošto se "ne može tužiti RS jer nije država".

Dakle, svjestan da nije mogao ignorisati dramaticne optužbe profesora Boylea javno upucene Softicu i Tihicu, voditelj Hadzifejzovic je postavio pitanje Softicu, ali neprecizno, sto je omogucilo Softicu da pogresno, voditeljevo pitanje stavi Boyleu u usta i tako izbjegne odgovor na prava Boyleova pitanja.

Svakom djetetu u Bosni i Hercegovini jasno je da je JEDINA satisfakcija narodu BiH da se "RS" kao rezultat Genocida ukine. Profesor Boyle je Softica i Tihica VRLO JASNO I NEDVOSMISLENO OPTUŽIO da su iz Tužbe IZBACILI ZAHTJEV ZA UKIDANJEM RS-a. Profesor Boyle vec godinama krivi Tihica i Softica za to, ali je to do sada bilo skrivano od BH javnosti.

Bez obzira kako je voditelj postavio pitanje Softicu, Softic je morao dogovoriti na originalno Boyleovo pitanje: "Zasto su iz Tuzbe izbacili zahtjev da se ukine RS kao posljedica genocida?". Sam Softic je implicirao Boylea, dakle on je znao za originalne Boyleove zamjerke, jos davno prije ove emisije, tj. on nije prvi put od voditelja u tom trenutku cuo za to pitanje da bi ga imao pravo tumaciti drukcije nego kako ga je Boyle originalno postavio.

Po rezultatima telefonske ankete u emisiji 1120 gledalaca vjeruje da ce BiH dobiti Tužbu, a 113 ne vjeruje, tj. cak 10 naprema 1. Na žalost tek ovih dana se zaslugom prof. Boylea pocela raspetljavati prava situacija u kojoj se Tužba nalazi iskljucivom "zaslugom" Tihica i Softica.

Od ostalih dijelova 'Centralnog dnevnika' istaknimo nesebicnu podršku NTV Hayat Fati Orlovic, ali i voditeljevo hvaljenje SDA za navodno angažovanje cak trojice poznatih advokata da zastupaju gospodju Orlovic na sudu.

Ono sto je bitno u slucaju Fate Orlovic je da cetnici pokusavaju OSNOVANOJ, POSTOJECOJ tuzbi Fate Orlovic parirati IZMISLJENOM optuzbom protiv nje. Cilj je da se BH javnosti jos jednom baci pijesak u oci tako sto ce sudovi u RS donijeti dvije “kompromisne” presude:

- “PROTIV” FATE ORLOVIC, tj. da ostane crkva u njenom dovristu, i

- “ZA” Fatu Orlovic, tj. da se osloboditi odgovornosti “za sirenje vjerske mrznje”.

Dakle plan je - ostaje crkva, a Bosnjaci trebaju biti sretni sto starica Fata Orlovic nije u zatvoru zavrsila.

Zato bi umjesto licemjerne pomoci iz SDA za spas Fete Orlovic od besmislenih cetnickih optuzbi bilo mnogo korisnije da "drzavni" organi BiH zahtijevaju rusenje bespravno podignute crkve, tj. da se drzava angazuje na zastiti zakonitosti, da tako skine teret sa nemocnih ledja gospodje Fatime Orlovic. Cilj Fatime Orlovic je da se srusi bespravno podignuta Crkva u njenoj avliji, a ne da se ona licno zastiti od cetnika. Da je to htjela, Fatima je tu zastitu mogla davno imati, tj. mogla je prodati zemljiste na kojem je crkva i niko joj ne bi prijetio zatvorom.

Mi moramo shvatiti da je Fatima Orlovic drukcija od vecine ostalih ljudi, da je ona heroj. Naime, njoj nije vazan novac niti njen rahatluk, kao vecini drugih ljudi. Nju cini herojem to sto su joj od novaca i rahatluka vazniji ideali slobode, pravde, domovine itd.

Eto starica Fatima Orlovic zna da sloboda, pravda, domovina i nasi nevino ubijeni nisu na prodaju, a pravnici Tihic i Softic ne znaju, nego traze samo “novcanu nadoknadu za genocid”.

3. PONOVO NAM PODVALJUJU AL-KAIDU, A “NASI” POLITICARI SAMO SUTE

Imao sam priliku da ucestvujem 10. evropskim policijskim kongresu u Berlinu od 13-14.02.2007 Tema je bila sigurnost i terorizam u Evropi.

Pozvan je bio i Prof. Darko Trifunovic. Nekada kao drzavljanin BiH predstavljao je BiH pred Ujedinjenim Nacijama u New Yorku, a sada je na Univerzitetu Beograd.

On je drzao govor na temu Al-Kaide u Bosni i Hercegovini.

Ma da je bio prisutan i Ambasador BiH i prvi sekretar Ambasade BiH nisu se distancirali od kleveta na racun Bosne koje su tu recene.

Jedino su se suprostavili jedan radnik Ambasade iz Jemena i jedan suradnik ministra pravde iz Saudi-Arabije i Fetic Amir.

Na Kongresu je bilo oko 1500 ucesnika iz 35 zemalja vidi www.euro-police.com

Bilo bi fino da se proslijedi protesna nota Ambasadi BiH koja je tu da stiti interese BiH a ne da ih svojom sutnjom podrzava.

Fino bi bilo kada bi i MUP BiH poslao svoje delegate na ovakvu vrstu skupova.

Selam

Samir F.

4. PREGLED ELEKTRONSKIH MEDIJA, CETNICI I HDZ PONOVO U ZAGRLJAJU

SARAJEVO, 16.02.2007. Ponovo su u emisiji '60 minuta', na identican nacin kao i prošle sedmice blaceni, i to za iste stvari – isti ljudi: dr. Safet Halilovic i Sadik Bahtic iz SBiH. U 'Javnoj tajni' opet pripisano masonstvo – istom Predsjedniku Olimpijskog komiteta BiH dr. Izetu Radji inace SDA-ovom kadru.

Nakon što je propao projekat 'Pecnica', FTV je postavila novu emisiju cetvrtkom 'Uživo' voditelja Ognjena Blagojevica, koji je do sada vodio Dnevnik. U emisiji je Blagojevic ugostio Željka Komšica i Terzic Adnana koji je zaprepastio gledaoce svojim primitivizmom i nastupom dostojnim Dodika. Odbivši da prizna ono što vec svi znaju tj. o njegovom bogatstvu koje je stekao tokom mandata kao i o tome u šta je njegova vlada potrošila milijardu od PDV-a, Terzic se razgoropadio napadajuci Komšica primitivnim jezikom tipa „šta se roštiljaš“ na šta ga je Komšic upozorio da se lijepo ponaša, ali to je Terizca navelo da “eksplodira” i izvrijedjna clana Predsjednistva Bosne i Hercegovine. Prisjetimo se da je prošle sedmice i Dodik na isti nacin izvrijedjao Komšica. Nakon propale prve emisije jasno je da je Blagojevicu bolje bilo da je ostao u Dnevniku.

Na Internet-portalu Pincom pojavio se clanak u službi Tudjman-Coviceve politike sluganstva cetnicima. Ovakav uredjivacki potez koincidira s prošlonedjeljnim "balom vampira" na FTV gdje je "Vecernji list" dodijelio Dodiku titulu osobe godine u BiH, a što je na Pincomu bilo pozdravljeno.

Radi se o komentaru od cetvrtka u kom se optužuju Bošnjaci da navodno "ideju gradjanske BiH koriste tek da bi dominirali druge narode BiH". Ova omiljena Dodikova teza potpuno nelogicna jer u uslovima kapitalizma gradjansko uredjenje podrazumijeva mehanizme koji brišu sve etnicke nacine donosenja odluka. Vjerovatno Dodik podrazumjeva bivse komunisticko uredjenje kada kaze “gradjansko” jer su velikosrbi zvali i bivsi komunizam “gradjanskim” uredjenjem i tada je zaista bilo dominacije velikosrba i u BiH i u Hrvatskoj itd, mada su u tim republikama Srbi bili manjina. Dominacija ne dolazi sa brojnoscu nekog naroda nego sa njegovom organizovanoscu. Zar nesrazmjeran uticaj jevreja u USA nije najbolji primjer. Osim toga, Bošnjaci su uvijek bili vecina u Bosni, a nikada nisu ugnjetavali druge, nego su se uvijek branaili.

Cesto se na Pincomu daje podrška dokazanom kriminalcu Covicu. Tako HDZ-ovi elementi ohrabreni Dodikovim cetništvom skidaju maske i nastavljaju na Tudjmanovom putu podjele BiH koji je doveo cijeli Hrvatski narod BiH do ove veoma teske situacije.

Dodik glumi prijatelja Hrvata i nudi im treci entitet, ali ni ne pomislja da im vrati ono sto je uzeto za RS etnickim ciscenjem Hrvata iz RS, a to objerucke prihvataju Tudjmanovci, tj. isti oni koji bez problema daju cetnicima Posavinu kao neotudjivi dio RS.

Amar Delic, Sarajevo

Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine

5. I MRTAV ALIJA NAJJACI CETNICKI IGRAC

Alija je vodio poslanike Skusptine Republike BiH na fotosafari da peru noge u WC-ima Skupstine Republike BiH (toboze da uzimaju abdest) ne zato sto je veliki musliman, nego zato da bi pomogao Karadzicu u njegovim tvrdnjama da je Republika BiH postala “islamska” drzava. Iz istih razloga Alija je vodio vojnike Armije Republike BiH toboze na Hadz, a u stvarnosti na fotosafari u Arabiju gdje su ih strani novinari slikali umotane u bijele carsafe cime je dokazivano da je Karadzic u pravu kada tvrdi da je Armija BiH “muslimanska milicija” u "gradjanskom" ratu u BiH.

Kao sto je nekada Karadzicu trebala Alijina pomoc, tako danas treba Dodiku. I mrtav Alija je najjaci cetnicki adut. Evo kako Dodik koristi “islamski imidz”, kojeg nam je podvalio Alija, da bi palio Hrvate protiv Bosne i Hercegovine, citat iz Avaza:

- Izetbegovic je napisao da se Muslimani trebaju strpjeti dok ne postanu vecina, a kada to postanu, trebaju uvesti Šerijat. Ne mogu vjerovati da misle kako smo mi naivni i ne razumijemo šta znaci taj model u BiH. Idealan model za BiH je nemogucnost da neko nekoga preglasa i majorizira - rekao je Dodik.

Dr. Muhamed Borogovac

6. Predsjednik HNV-a fra Luka Markešic: Hrvatima ne treba Dodik kao samozvani zaštitnik

Avaz 17, februar 2007.

Neka šef Vlade RS stvori uvjete za povratak katolika Banjalucke biskupije i Hrvata Posavine i neka prestane nuditi treci entitet

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeca (HNV) BiH fra Luka Markešic smatra da "Hrvatima nisu potrebni samozvani zaštitnici njihovih interesa makar se takvima htjeli predstaviti i šefovi vlada, što jeste i Milorad Dodik".

- Dodik, ako doista hoce pomoci Hrvatima u BiH, neka nam ne nudi treci entitet, nego neka osigura uvjete za povratak katolika Banjalucke biskupije koji su skoro pa do zadnjega protjerani u vrijeme agresije na našu domovinu. Neka Dodik pokuša stvoriti sigurnosno i politicko ozracje da se Hrvati Bosanske Posavine mogu bez straha vratiti svojim domovima i imanjima.

Bio bi od najvece pomoci Hrvatima kada bi prihvatio reformu policije u kojoj bi radili i Hrvati i Bošnjaci. To neka uradi Dodik, i neka nama Hrvatima ne podmece treci entitet kao kukavicje jaje. Jer, od treceg entiteta može samo gore, a nikako bolje, biti Hrvatima u BiH - kaže za "Dnevni avaz" fra Luka Markešic.

Uostalom, zakljucuje on, "poprilicno je uvredljivo za Hrvate to što se Dodik gura tamo gdje mu nije mjesto, jer mi smo dovoljno pametni da možemo skrbiti o svojim interesima".

H. O.

7. Bošnjaci Kotorskog: NEKA SRBI GRADE CRKVE, ALI NA SVOJOJ, A NE NA NASOJ ZEMLJI

Avaz 17. februar 2007.

Svesrdna podrška Fati Orlovic * Poziv vlastima BiH i RS

Više stotina Kotorana jucer je organiziralo najavljene proteste, koji ce biti održavani svakog sedamnaestog u mjesecu sve dok ne budu riješena njihova brojna pitanja u vezi s oduzetim zemljištem i uklonjeni bespravno sagradeni temelji pravoslavne crkve.

Kotorani su nosili transparente na kojima su pozivali vlasti BiH i RS te predstavnike Srpske pravoslavne crkve da se aktivnije ukljuce u rješavanje problema koji datiraju još od 2000. godine, od kada su se poceli vracati u svoje domove.

- Prošli put smo mirno i dostojanstveno došli do ambulante u Kotorskom. Ovog puta otišli smo tridesetak metara dalje, sljedeci put idemo do magistralnog puta, kako bi se cijela javnost uvjerila u kršenje osnovnih ljudskih prava - kazao je predsjednik Vijeca Mjesne zajednice Kotorsko Muhamed Spahic.

Kotorani su dali podršku Fati Orlovic u njenoj borbi da se izmjesti crkva izgradena na njenoj imovini u Konjevic-Polju, a žene Kotorskog najavile kako ce se organizirati i otici 14. marta na sudenje ovoj starici u Srebrenicu.

- Ne želimo da u Kotorskom imamo isti problem, zato porucujemo vlastima naše države i OHR-u da nas toga poštede i da bespravno postavljene temelje crkve u Kotorskom uklone. Nemamo mi ništa protiv crkve, ali neka je Srbi grade na svojoj, a ne na našoj zemlji - kazala je mještanka Rida Velicanin.

H. CALIC

KOMENTAR: Osim crkve na zemlji Fate Orlovic, postoje jos mnoge druge otimacine Bosnjacke zemlje sa ciljem etnickog ciscenja povratnika u RS. Sjetimo se npr. Divica, Kotorkog, Brckog, Bijeljine, Zvornika, Kopaca itd. Medjutim, ni glasa od “Helsinskog komiteta”, “Kluba 99” i slicnih organizacija boraca za “ljudska prava” tj, ni rijeci od cetnicke bande koja se krije u tim i slicnim “humanitarnim organizacijama”. Gdje su sada Jakov Finci ili Srdzan Dizdarevic (neki ga opravdano zovu Srdzan Pizdarevic) koji skacu zbog svake neprecizne rijeci o Holokaustu, dok narusavanje ljudskih prava Bosnjaka i Hrvata u RS, koja se upravo sada dogadjaju i koja su nastavak genocida drugim sredstvima, ne primjecuju?

Dr. Muhamed Borogovac

8. SUÐENJE FATI ORLOVIC JE JOŠ JEDAN PRIMJER NASTAVKA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

Sudenje Fati Orlovic, prema optužnici javnog tužilastva iz Bijeljine, koje je tereti za krivicno djelo « širenja mržnje, rasne i vjerske netrpljivosti zbog navodnog napada na pravoslavnu crkvu i vjernike», zakazano za jucer na Opcinskom sudu u Srebrenici, odgodjeno je za 14. mart.

Sramotno je vidjeti da niko od naših iz vlade nije pokušao da ako ništa drugo da je bar ohrabri. Žalosno je da se našlo samo nekoliko ljudi pred sudom u Srebrenici, koji su je podržali. Jeli to solidarnost, jeli to borba za bolji život, jeli to borba da ocuvamo ono što je naše, jeli to ono što svaki gradjanin Republike Bosne i Hercegovine treba da ucini da bi spasili što se spasiti može - SVOJU DRŽAVU I SVOJ IDENTITET !

Prošle godine sam bila na komemoraciji u Potocarima. Imala sam cast da gospoda Amor Masovic i Munira Subasic prihvate moju molbu da posjetimo masovne grobnice u Kamenici sa jednom grupom Francuza, koji vec godinama idu sa nama na komemoraciju u Potocare. Iz te grobnice je iskopano preko 1.000 tijela nevini ljudi, koji su još imali ruke vezane iza ledja. Bila je to slika koju još nisam uspjela izbrisati i koja me stalno prati. Da ne govorim o onim starcima koji rove po kontenerima da bi nešto našli, kako bi mogli preživjeti. To je nažalost slika moje zemlje danas.

Izgleda da danas sve to nije dovoljno, da sada treba da se dovrši ono što se nije uspjelo u ratu, to jest nastaviti genocid drugim sredstvima. Da li je iko pitao žrtve da li žele svjedociti na sudu u Hagu? Zar oni nisu pravi svjedoci drame? Ako tužba propadne i pravda ostane kratkih rukava, svi mi smo donekle krivi jer smo to dozvolili.

Gospoda, koja je pomogla da možda izgubimo tužbu, kao i državu, mirno sjede u svjim foteljama i nastavljaju nama prodavati «maglu» da su je sacuvali - a mi ih slijepi slijedimo. Nama treba strategija kojom cemo ocuvati opstanak RBiH. Nažalost mi je nemamo i zato nam i jeste ovako.

Mislim da bi svi zajedno, bez obzira na vjeru ili etnicku pripadnost, trebali da se dignemo i da branimo ono što je NAŠE. Ustanimo svi i branimo naša prava, pravdu i identitet, bez obzira gdje smo i u kojoj državi živimo.

Mi koji smo potreseni nepravdom, koja se cini našoj sugradanki Fati Orlovic, stojimo iza nje i potpuno je podržavamo.

Nadam se da ce nas biti mnogo, koji ce biti uz nju cijelo vrijeme.

P.S. danas je Fata izjavila novinarima :

I ako umrem prije nego što doživim pravdu, ostavljam u amanet da me u crkvu zakopate jer ona je na Orlovica imanju – kazala je novinarima Fata, nakon što joj je saopceno da se sudJenje odgadJa.

« Draga Fato, nadamo se da ces izdržati u Tvojoj borbi. Ako to bude potrebno potrudit cemo se de Tvoja želja bude ispunjena » !

Za Asocijaciju

Sadija Ombašic

Coordinateur du Réseau « Justice Internationale Srebrenica »

6 Square Villaret de Joyeuse 75017 Paris

Tél. : 33. (0) 1.44.40.08.41 Fax : 33. (0) 1.45.74.22.84 www.ssvds.free.fr e-mail : sadija@ras.eu.org

9. Skandalozno: Mladicev pomocnik traži povrat stana u Sarajevu?!

Avaz 16. februar 2007

Hoce li biti dozvoljena masovna deložacija boracke populacije * Niko ne vodi racuna o vojnim stanovima

Bivši oficir Vojske RS i ratni pomocnik za moral Ratka Mladica, general major Savo Sokanovic, podnio je zahtjev za povrat vojnog stana u ulici Ilije Engela 11 u Sarajevu, gdje je živio prije izbijanja agresije na BiH?!

Prema informacijama "Dnevnog avaza", Mladicev pomocnik koji je u januaru 2005. godine cak bio i pomocnik državnog ministra odbrane, ali je nakon otkrivanja njegove ratne prošlosti preko noci napustio Ministarstvo i otišao u Beograd, samo je jedan od brojnih oficira bivše JNA koji u posljednje vrijeme vrše strahovit pritisak na Komisiju za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica BiH, kako bi vratili stanove koji im više ne pripadaju.

Nevidene malverzacije

Dok se vec godinu ceka da Vlada FBiH ispoštuje sopstvenu odluku o odredivanju organa koji ce preuzeti rješavanje problema vojnih stanova, nastalih ukidanjem federalnog ministarstva odbrane, na podrucju veceg bh. entiteta masovno se deložiraju branioci BiH i šehidske porodice.

U tom vakuumu odvijaju se nevidene malverzacije s odlukama o povratu stanova srpskim oficirima, do prije nekoliko godina aktivnim vojnim licima, za što postoje i dokazi, a koji uopce nemaju zakonsko pravo povrata. To potvrduju dokumenti iz desetak predmeta u ciji je posjed došao "Dnevni avaz".

Papiri svjedoce i da nikakvoj svrsi nije poslužila nedavna urgencija Komisije za imovinske zahtjeve, kojom se od opcina zahtijeva obustava deložacija, dok se ne formira organ koji ce umjesto FMO zastupati sadašnje korisnike, demobilisane pripadnike ARBiH, RVI i šehidske porodice.

No, ista Komisija, iako je prvobitno poništavala CRPC odluke o povratu stanova srpskim oficirima JNA, tokom prošle godine je van snage stavila gotovo sve svoje odluke o poništenju CRPC odluka. Indikativno je da je gotovo svaka odluka CRPC-a (ugašen s krajem 2003.) o povratu stanova JNA oficirima donesena istoga dana - 2. septembra 2003. godine.

Potom se skoro godinu cekalo da zaživi Komisija za imovinske zahtjeve, koja je tokom 2005., u skladu sa clanom 3a Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, osporavala povrat stanova Srbima, jer je za svakog bivši FMO nedvojbeno dokazao da je nakon 19. maja 1992. godine ostao u aktivnoj službi Vojske Jugoslavije.

Još indikativnije je da je svaki od ovih oficira potom, ulažuci žalbe, priložio kao dokaz kupoprodajne stambene ugovore koji su mahom datirani na februar i mart 1992. Prošle godine Komisija za imovinske zahtjeve uvažila je te ugovore, iako uz njih nije dokazano da su stanovi otplaceni, te je donijela odluke kojima se srpskim oficirima dozvoljava povrat.

Orden za zasluge

Tako je u oktobru prošle godine vracen stan u sarajevskoj ulici Cekaluša 1 Dobrici Ašaninu, koji je u Vojsci Jugoslavije bio sve do 9. jula 2002. godine. Stan u Topal Osman Paše vracen je Dragi Hutenu, a prošlog mjeseca Uprava za stambena pitanja Kantona Sarajevo odlucila je da u roku od 15 dana deložira šehidsku porodicu - Almasu Kahvedžic sa dvoje djece.

Identican slucaj je i sa vracanjem stana u ulici Brace Vujicic u Sarajevu Dragoljubu Velickovicu. Mici Hinicu odobren je povrat stana u ulici Ismeta Mujezinovica 28. Stan u Grbavickoj 60 vracen je Stevanu Jefremovicu, kojeg je 1999. godine Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti treceg stepena odlikovao tadašnji predsjednik SRJ.

Miodragu Stajkovicu odobren je povrat stana u ulici Porodice Ribar broj 3, te je Opcina Novo Sarajevo prije desetak dana naložila deložaciju Selime Fisovic. Prije tri mjeseca Uprava za stambena pitanja KS naložila je da se u roku od 15 dana iz stana u ulici Hasana Suceske 4 iseli Vahidin Fazlagic, a stan je vracen Danici Mocevic, bivšoj cistacici u Vojsci Jugoslavije.

Za 26. februar ove godine zakazana je i deložacija Eme Sadikovic iz stana u ulici Džemala Bijedica 42, a kako bi u njega uselio Željko Stanecic, kapetan bivše JNA.

M. KUKAN

Cvetkovici na silu ušli i ostali

Zanimljiv je i slucaj ratnog komandanta, pukovnika Vojske FBiH Fahrudina Džankovica, koji je istjeran iz stana u ulici Envera Šehovica 62. Iako nikada nisu dobili pravosnažnu odluku o vracanju u posjed stana, nasilno su u njega, uz policiju PU Novo Sarajevo, u decembru 2005. uselili prijeratni nosioci stanarskog prava Savka i Slobodan Cvetkovic, koji su i danas u njemu.

10. “POZIV NA SARADNJU” EKONOMSKOG FAKULTETA U SARAJEVU

Nedavno smo dosli do ovoga “Poziva na saradju” Ekonomkog fakulteta u Sarajevu, pa smo odlucili da sa njime upoznamo citaoce "Online glasnika", buduci da u nasem adresaru ima nekolicina naucnika koji zadovoljavaju uslove navedene u “Pozivu na sradnju”, a to je da dolaze sa “prestiznih” univerziteta u svijetu.

Sarajevo, 7. februar 2007. godine

POZIV NA SARADNJU

Ekonomski fakultet u Sarajevu, clan Univerziteta u Sarajevu, je najveci i najbrže mijenjajuci ekonomski fakultet u Bosni i Hercegovini i regiji. Naši strateški ciljevi su internacionalizacija, medunarodna akreditacija, medunarodni kvalitet i medunarodni ugled u obrazovanju, istraživanju i konsultantskim uslugama.

U okviru sadašnjih aktivnosti imamo organiziranu nastavu na dodiplomskom, postdiplomskom i MBA studiju, DL nastavu na dodiplomskom studiju, te nekoliko zajednickih master i MBA studija sa Ekonomskim fakultetom iz Ljubljane, Univerzitetom u Torinu i Univerzitetom u Delaware-u. Pored toga u našem sastavu je Ekonomski institut, koji se bavi istraživanjima i konsultantskim uslugama, Business akademija, koja pruža cjeloživorno obrazovanje i training taylor made kurseve, E-net Centar, koji ima najbolje DL kapacitete u regiji, izdavacku djelatnost te neke druge podržavajuce aktivnosti.

Naši trenutni planovi se krecu u sljedecim pravcima:

- razvoj doktorskih studija i originalnih istraživanja sa boljim fakultetima iz regije i Evrope;

- razvoj i organizacija postdiplomskih studija za isporuku savremenih znanja o javnom sektoru, državnoj upravi i businessu,

- organizacija dodiplomske nastave o medunarodnom businessu na engleskom jeziku;

- organizacija medunarodne ljetnje škole na engleskom jeziku;

- razvoj istraživanja i planiranja ekonomske buducnosti Bosne i Hercegovine;

- razvoj konsultantskog rada i medunarodnih projekata;

- šira medunarodna promocija našeg naucnog casopisa, koji izlazi dva puta godišnje,

- nastavak vrlo uspješne prakse organiziranja naucnih konferencuja Ekonomskog fakultete (jednom u dvije godine);

- puna internacionalizacija nastavnog kadra i studenata – cilj je veliki procenat razmjene nastavnog kadra (visiting) i medunarodne razmjene studenata;

- dalji razvoj DL sistema nastave.

Pozivamo sve naše zemljake koji imaju potrebne reference, znanja i iskustva da nam se prikljuce u realizaciji naših planova. Posebno smo zainteresirani za razvoj saradnje sa profesorima i nastavnicima koji predaju na prestižnim evropskim i americkim fakultetima i koledžima, istraživacima, doktorantima i magistrima sa prestižnih univerziteta, te uspješnim businessmanima, koji žele da svoje poslove prošire i na Bosnu i Hercegovinu. Jako bi nas radovala vaša prijava za saradnju. Pišite nam i pošaljite Vaše ideje, prijedloge, CV itd. Moja adresa je:

Prof. dr Besim Culahovic

Rukovodilac Centra za Medunarodnu saradnju

E-mail: besim.culahovic@efsa.unsa.ba; web adresa: www.efsa.unsa.ba, tel&fax: 00387 33 275 925

Adresa: Ekonomski fakultet Sarajevo, Trg Oslobodenja-Alije Izetbegovica 1.

11. Slijedeci sastanak 'Mladi BiH' u Utrecht-u

"MLADI BiH" - KROVNA ORGANIZACIJA MLADIH BiH U HOLANDIJI

Dnevni red

Datum: 24.02.2007

Vrijeme: 19.00 Sati

Mjesto: prostorija iznad koncertne sale Tivoli

Adresa: OUDE GRACHT 245, 3511 NL UTRECHT

Plan puta:

grad Utrecht: www.tivoli.nl

automobilom: www.routemaster.nl

javnim saobracajem: www.9292ov.nl

Predsjednik: Almedina Ademovic

Potpredsjednik: Mustafa Hadžiibrahimovic

Sekretar: Ajtana Mujovic

Blagajnik: Nihad Stocevic

Dnevni red:

Otvaranje sastanka 19:00 sati i pozdrav prisutnima 5 min.

1. Predstavljanje organizacije i rukovodstva 10 min.

2. Sadašnja faza i buducnost Mladi BiH 10 min

3. Informacije o Organizaciji za Migraciju (IOM) 10 min.

PAUZA 10 minuta

4. Govor o “Provinciale Statenverkiezingen 7 mart” 15 min.

5. “Citajmo zajedno!” sa gostima 20 min.

Zatvaranje sastanka 20:20 sati.

Pažnja: kraj formalnog dijela sastanka je planiran u 21:20 h. Poslije toga se nastavlja informalni dio sastanka uz druženje i muziku!

______________________________________

12. PREGLED MEDIJA

http://republikabih.net/

http://bosna-ba.com/

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49896&Itemid=46

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: