Monday, February 4, 2008

#347 Cericeva Pirova pobjeda

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH
BR. 347 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

October 2nd, 2005

1. UVODNIK

1.1. Cericeva Pirova pobjeda

1.2 Zaboravite treci entitet - Zivjela Republika BiH

1.3. Dodik: Ili tri federalne jedinice ili razlaz !

1.4. “Akademik” Filipovic ponovo otvorio svoje izdajnicke karte

1.5. Evropski parlament pokusava da zastiti Vojvodjanske Madjare od srpskog sovinizma

2. DA SE NE ZABORAVI - JEDNA VIJEST IZ RATA

3. RE: LISTA SRPSKIH SVJEDOKA - Demantij Muftije Islamske zajednice Srbije

4. HIMNA NAVIJACA NACIONALNOG TIMA BOSNE I HERCEGOVINE

5. MUP RS-a JE ZAPOCEO NEVIDJENI SPECIJALNI RAT U BiH

6. GDJE MOGU NACI ODGOVORE NA MOJA PITANJA

7. JEDNA PATRIOTSKA

8. ANKETA: DA LI STE ZA RUSENJE RS

9. PREGLED BH MEDIJA

1. UVODNIK

October 2nd, 2005

Pisu: Dr. Muhamed Borogovac i Dr. Vahid Sendijarevic

1.1. Cericeva Pirova pobjeda

Izbor Reisa Islamske zajednice BiH je bio centralni dogadjaj prosle sedmice u BiH. Iz reakcija bh medija, i klasicnih i elektronskih na internetu, moze se vidjeti da je u narodu Prof. Dr. Enes Karic imao ogromnu podrsku, ali da niko nije iznenadjen pobjedom Mustafe Cerica. Najbolje je taj raskorak izmedju naroda sa jedne strane i glasackog tijela IZ, koji je rezultirao ponovnim izborom Mustafe Cerica, objasnila novinarka “Dana” Vildana Selimbegovic. Ukratko, prema novinarki “Dana”, Reis Ceric je vec dugo vremena gradio svoju bazu u izbornom tijelu sastavljenu od poslusnika i bivsih agenata UDBE, kojima je Ceric pruzio zastitu kada su u “Zelenoj knjizi raskrinkani kao spijuni zloglasne UDBE”.Novinarka “Dana” pise citiram: “Mogla se opipati”, priznat ce jedan od sudionika nedjeljnih izbora, “ta linija podjele na one koji su radili za Duška Zgonjanina i ostale.” http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19180&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ukratko, dokazalo se da jos jednom vaznom organizaciom Bosnjaka i muslimana vladaju velikosrpski agenti, ali da im je sada vlast po prvi put u ugrozena. Ceric nije Izetbegovic, da bi mu narod vjerovao i kada ga vodi u izdaju. Uskoro ce se pokazati da li ce Ceric uspjeti ispuniti obecanje dato u svecanom govoru poslije reizbora da ce napraviti cistku u Islamskoj zajednici, zapocinjuci je sa Islamskim Teoloskim fakultetom, gdje je Karic dekan.

Ja sam ubijedjen da je izglednija neka nova pobuna imama protiv cetnicke agenture u Islamskoj zajendici BiH, nego neka cistka zdravih snaga od strane te agenture. Medjutim, sve je moguce. Niko ne moze za sigurno predvidjeti buducnost.

1.2 Zaboravite treci entitet - Zivjela Republika BiH

U “Oslobodjenju” od 29 septembra Gojko Beric pise, citiram: HDZ Bosne i Hercegovine vise nije spreman da podnosi postojanje Republike Srpske. Nista novo. Ceka se samo prilika da se to pitanje jednom najzad prelomi preko koljena. Na sjednici Sredisnjeg odbora HDZ, odrzanoj ovog ponedjeljka u Sirokom Brijegu, njen predsjednik Dragan Covic najavio je skoru raspravu o ustavnim promjenama u zemlji. “Ako ostane Republika Srpska, trazit cemo treci entitet”, rekao je Covic. - Kraj citata iz “Oslobodjenja”.

Vec duze vremana celnici HDZ-a ponavljaju gornju katastrofalno glupu i kotraproduktivnu izjavu. Sa gronjom izjavom HDZ nastavlja svoju poraznu politiku u Bosni i Hercegovini. To je politika u stilu “More bit ‘vako, a more bit i ‘nako”. To je politika kako je pijacani zamisljaju. A politika nije pijaca. Jer, ne trguje se sa domovinom. Za domovinu se i zivot daje ako treba. Za domovinu se i korijenje jede. Gornja izjava odaje ljude koji nemaju jasan cilj. Njihov kredibilitet je nula, i zato postaju marginalci na BH politickoj sceni, a hrvatski narod u BiH to skupo placa. Kada se sve sumira oni su samo cetnicka filijala medju Hrvatima, jer rade u najboljem cetncikom interesu razbijanja BiH. Njue nikakvo cudo kada se ima na umu da su medju njima jedan Mate Boban, nekad i Ivo Miro Jovic, danas, dokazani cetncki agenti dospjeli do najviseg vrha HDZ strukture.

Vise puta smo porucivali bosnjackim politicarima da je dostojanstvo i principijelna borba za domovinu najbolja strategija u politici. Ovaj put to porucujemo Hrvatima: Zaboravite na “treci entitet” i okrenite se borbi za Republiku BiH u kojoj su Hrvati ravnopravan narod i ravnopravni gradjani na svakoj stopi njene teritorije, ukljucujuci i Posavinu, Semberiju, Banja Luku itd.

Srecom medju Hrvatima postoje snage koje razumiju situaciju. Slijedi intervju Miroslava Vasilja sa jednim od lidera ujedinjene opozicije Hrvata BiH, Miranom Topicem, citiram Pincom info.

MOSTAR - Rezultate ankete americkog Republikanskog instituta po kojima ujedinjena hrvatska oporba uvjerljivo pobjeđuje HDZ u zapadnoj Hercegovini predsjednik HKDU-a BiH Marin Topic ne smatra nimalo iznenadjujucim. …
Vasilj: Što bi trebala hrvatska strana zastupati u predstojecim ustavnim promjenama?

Topic: Hrvati su na referendumu glasovali za suverenu BiH. Republika BiH je medjunarodno priznata. Agresija ne smije biti nagradjena kad se bude donosio novi ustav. Hrvatima se trebaju vratiti prava kakva su imali u medjunarodnoj priznatoj Republici BiH. Bez umjetnih kantona, distrikta ili entiteta.

Vasilj: Dakle, dvije razine vlasti?!

Topic: Tocno. Opcina i drzava i pet regija bez izvrsne ili zakonodavne vlasti. Na drzavnoj razini trebalo bi maksimalno zaštititi nacionalna pitanja putem rotacije pariteta i konsenzusa. Samo takva BiH ekonomski je opravdana i samoodrziva. - Kraj citata

Cieli interview se moze naci na linku

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=32778

1.3. Dodik: Ili tri federalne jedinice ili razlaz !

Gornjoj izjavi HDZ-a jedini su se obradovali protagonisti Republike srpske, i to odmah pokusavaju poentirati u cilju opstanka RS, citiram.

Predsjednik SNSD-a, oporbene i trenutno najjace stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik smatra da za ustavno rjesenje u BiH postoje samo dvije varijante - da BiH bude uredjena kao federacija s tri federalne jedinice ili da dodje do razlaza. Gostujuci u emisiji RTRS-a Dodik je kazao da RS i Srbi u BiH trebaju jasno reci da prihvacaju Bosnu i Hercegovinu kao drzavu, ali je nuzno i da gradjani Federacije BiH prihvate RS kao sastavni dio BiH. On je rekao da SNSD nije spreman prihvatiti europski put BiH, ako to znaci ukidanje Republike Srpske i njenih institucija. - Kraj citata.

Dakle, cetnici sve znaju - nema pogadjanja o drzavi, tj. o RS. Zato cetnicima polazi sve za rukom, te Republika Srpska opstaje, bez obzira sto su cetnici vojno izgubili, sto su krivi za genocid, sto i Amerika i Evropa hoce da se BiH ujedini. Istina, RS ima veliki adut u ruci, Izetbegoviceve daytosnke potpise. Ali, ti potpisi ne bi bili nikakav faktor kada bi cetnici htjeli trgovati sa sudbinom Republike srpske. Legalni Ustav Republike BiH je bio samo “papiric”, samo zato jer smo mi (citaj nasi polticari) pristali da se pogadjamo o domovini. Cetnici to znaju i ne upustaju se ni kakvu trgovinu kada je RS u pitanju.

Nama, svim patriotima Bosne i Hercegovine, jedini izlaz iz ove situacije je da prestanemo trgovati sa nasom buducnoscu, te da se svim pravnim sredstvima borimo za ukidanje RS i restauraciju jos uvijek jedinog legalnog ustava, a to je Ustav Republike BiH.

1.4. “Akademik” Filipovic ponovo otvorio svoje izdajnicke karte

Saznajemo da je Muhamed Filipovic na TV izjavio da je krnja Jugoslavija trebala biti najbolje moguce rjesenje za Bosnu. Da se BiH nije trebala odvajati od Srbije i da je ta politika bila suluda. Sto vise, Alija Izetbegovic se slozio sa time i to dogovorio sa Srbima da bi se, sto je sasvim nejasno bilo kojem normalnom, racionalnom covjeku, predomislio i upropastio i zemlju i Bosnjake. Izetbegovic je sigurno zato i upakovao laz da je muslimanima genocid bio neizbjezan jer je znao da je odlukom da se odvoji od Jugoslavije direktno odgovoran za stradanje stotina hiljada nespremnih Bosnjaka kojima je govorio da rata nece ni biti.

Gornja Filipoviceva izjava je jedna velika podvala, mada ima i istinitih cinjenica u njoj. Medjutim, ono sto je tu istinito sluzi samo kao mamac na udici, da bi se podvale lakse progutale.

Tacno je da je Alija Izetbegovic oduvjek radio da BiH ostane u velikoj Srbiji. On je to pokusao progurati medju Bosnjacima prije rata na tri nacina. Prvi pokusaj je bio kada je toboze zajedno sa Kirom Gligorovom lansirao ideju “Asimetricne federacije”, tj, da Srbija Crna Gora, BiH i Makeodnija budu kao jedna federativna drzava u konfederaciji sa Slovenijom i Hrvatskom. Kiro Gligorov je demantovao da on ima ista sa tom idejom, te je Alija ostao kao riba na suhu, raskrinkan pri pokusaju da u velikoj Srbiji ostavi ne samo BiH nego cak i Makedoniju. Zasto bi ikome drugome osim Srbinu bilo u ineresu da Makedoniju izruci Srbima!? A eto Alija je upravo to pokusao. Ta Izetbegoviceva incijativa je propala jer se BH javno mnijenje usprotivilo, pa je Izetbegovic danima morao da se pravda narodu na TV, zbog tog pokusaja izdaje Republike BiH.

Drugi pokusaj je bio kada je Izetbegovicev lakej Irfan Ajanovic predlozio na Skupstini Jugoslavije da se promjeni Ustav i da se ukine konsenzus izmedju Republika, te da se napravi nova Skupstina krnje Jugoslavije u kojoj ce ostati “oni koji to zele”, i u kojoj ce se odlucivati vecinom glasova, a ne usaglasavanjem. Taj Izetbegovicev prijedlog - BiH u zajednici sa Srbijom, bez Slovenije i Hrvatske, i to bez prava veta - je bio oduvjek cetnicki san. To mu nije uspelo jer Slovenija, Hrvatska i Makedonija nisu pristale na to, stavile su veto, pa odluka nikad nije bila pravosnazna.

Treci Izetbegovicev pokusaj, zajedno sa Zulfikarpasicem i Filipovicem, da nas ostavi u velikoj Srbiji bio je tzv. istorijski sporazum “Muslimana i Srba”. I to nije uspjelo, jer su se Bosnjaci pobunili, te je Izetbegovic, shvatajuci da ce biti raskrinkan kao izdajnik, u zadnji cas okrenuo ledja Filipovicu i Zulfikarpasicu. Ova dvojica su tada poptuno izgubili ugled, a Izetbetovic se spasio i ostao cist u ocima naroda. U stvari velikosrpski pokret je tu samo zrtvovao dvojicu pijuna, da bi sacuvao kralja i dalje u igri, sto se velikosrbima na kraju isplatilo u Daytonu osnivanjem RS.

Hvala Filipovicu sto nas je podsjetio na te vec pomalo zaboravljene izdaje Republike BiH, u kojima je rame uz rame sa Izetbegovicem rusio Republiku BiH. Tada smo svi znali da je “istorijski sporazum Muslimana i Srba” bio izdaja, ali buduci da mi Bosnjaci imamo kratko politicko pamcenje, brzo smo zaboravili.

Muhamed Filipovic se i kasnije s vremana na vrijeme trudio da lansira razne inicijative, koje su redovno bile u korist Republike srpske. Sjetimo se npr. njegove ratne posjete Milosevicu, kojom je inicirao posljednju rundu pregovora koji su rezultirali Daytonom. Ili sjetimo se njegove poslijeratne posjete Milosevicu poslije koje je uslijedila incijativa da BiH odustane od Tuzbe za genocid da bi za uzvrat dobila priznanje Srbije. Republiku BiH je priznao cijeli svijet, ali Filipovic to ne pika dok nas Srbija ne prizna. Sjetimo se zatim incijative “Kluba 99″ (Filipovic, Grebo, Finci…) gdje predlazu da se sa RS krene u pregovore o “Trecoj Republici”. Izgleda da je ta “ideja” mijenjanja Ustava u dogovoru sa RS tada uspjesno prodata Evropi, te zato sada imamo ovaj corsokak pokusaja da se drzava reformise.

Filipovic ce uci u istoriju Bosne i Hercegovine kao izdajnik. To mu Nacionalni kongres Republike BiH obecava. Neka nam niko ne kaze da to nismo govorili dok je bio ziv. MI smo i za Izetbegovica govorili da je izdajnik, dok je bio ziv, a ni u smrti nema milosti za veleizdajnike. Ako ima ikakve argumente protiv nasih tvrdnji neka ih iznese, garantujemo da cemo mu objaviti.

Gornjom izjavom je sada definitivno otvorio karte izdajnik Muhamed Filipovic, i ujedno raskrinkao i Aliju Izetbegovica. Jer, nije moguce da Izetbegovic, Filipovic i Zulfikarpasic nisu znali kakav bi nam bio zivot u drzavi u kojoj su Srbi apsolutna vecina, kada je to znalo svako dijete. Uvijek su mogli pogledati kako je Albancima ili Madjarima pod cetnickom cizmom, a o slucaju vojvodjanskih Madjara govori ponesto i slijedeci pasus.

1.5. Eevropski parlament pokusava da zastiti Vojvodjanske Madjare od srpskog sovinizma

Slobodna Evrpa je objavila, citiram: Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Vojvodini u kojoj se od vlasti Srbije i Crne Gore trazi da Vojvodini vrate autonomna prava koja je imala pre 1990. Evropski parlament predlaze i slanje posmatraca EU u Vojvodinu. Kakve su prve reakcije vlasti u Beogradu i predstavnika manjina na “Rezoluciju o odbrani multietnicnosti u Vojvodini” - kako je nazvan dokument usvojen u Strazburu?
U dokumentu Evropskog parlamenta izrazava se duboka zabrinutost zbog ponovljenih slucajeva kršenja ljudskih prava i nedostatka zakona i reda. Vlasti Srbije i Srbije Crne Gore pozivaju se da akte nasilja priznaju kao kriminalna dela kojima se krše vazeci zakoni koji uz isticanja znacaja da se odmah preduzme efikasna akcija kako slicna dela ne bi ostala nekaznjena i kako se ne bi ponavljalo u buducnosti. Cijeli clanak mozete naci na linku

http://www.danas.org/article/2005/09/30/f53646a6-3228-4a3d-a3c0-402951e560ba.html

2. DA SE NE ZABORAVI - JEDNA VIJEST IZ RATA

October 2nd, 2005

SARAJEVO, 5. kolovoza (Hina/AFP) - Uspjeh Armije BiH, koja se spojila s Hrvatskom vojskom na granici Hrvatske sa sjeverozapadnim dijelom bihackog dzepa, oznacio je kraj opsade te muslimanske enklave, naglasio je u subotu jedan zapadni casnik iz sastava UNPROFOR-a u Sarajevu.

Taj uspjeh Armije BiH, navodi isti izvor, vazan je korak prema kraju tzv. “republike srpske krajine”.

Uspjevsi doci s ledja pobunjenim hrvatskim Srbima te, nakon teskih borbi, spojiti se s Hrvatskom vojskom u Trzackim Rastelama istocno od Rakovice na rijeci Korani, 5. korpus Armije BiH pomogao je razbijanju tzv. “krajine” na dva dijela.

Ofenziva Armije BiH, pod zapovjednistvom generala Atifa Dudakovica, tekla je velikom brzinom potpuno iznenadivsi pobunjene hrvatske Srbe. Napad je poceo u subotu u 04.30 sati, a do spajanja Armije BiH i HV na Korani doslo je tijekom poslijepodneva, izjavio je jedan francuski pripadnik UNPROFOR-a koji je istaknuo “veliko napredovanje” bosanskih vojnika.

(Hina) ii fp

Tada je objavljena i slika na kojoj porazeni cetnci potpisuju bezuslovnu kapitulaciju. Ispod te slike objavljujemo sliku jednog drugog poptisa, potpisa koji je vojnu pobjedu pretvorio u kraj Republike BiH.

predaja1.jpg
Siroti cetnici ni ne slute da ce za poraz biti kaznjeni poklonom od pola BiH.

slika_deyton.jpg

Jadnom Aliji zavrcu ruku da otpise pola BiH cetnicima.

3. RE: LISTA SRPSKIH SVJEDOKA - Demantij Muftije Islamske zajednice Srbije

October 2nd, 2005

Saopstenje za javnost

22. Septembar 2005 Beograd - Islamska zajednica Srbije demantuje napise pojedinih domacih i stranih medija, u kojima se navodi da ce se pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, pojaviti pojaviti muftija h. Hamdija ef. Jusufspahic u svojstvu svedoka Srbije i Crne Gore, koju Bosna i Hercegovina tuzi za agresiju i genocid.

Muftija h. Hamdija ef. Jusufspahic izjavljuje da po ovom pitanju nije ni sa kim razgovarao, kao i da nije dobio zvanican ili nezvanican poziv za ucestvovanje u ovom procesu. Jusufspahic osudjuje ovakvu zlonamernu manipulaciju njegovim imenom i smatra to podvalom usmerenom protiv Islamske zajednice Srbije.

Islamska zajednica Srbije
Muftija IZS
h. Hamdija ef. Jusufspahic
——————————————————————-

Reakcija drzave na neistine napisane u “Oslobodjenju”

Ministarstvo spoljnih poslova SCG
Pravni zastupnik SCG pred MSP
Prof.dr Radoslav Stojanovic

Gospodin Hamdija Jusufspahic, Beogradski muftija

Visoko postovani gospodine Jusufspahicu

Sa zaljenjem sam procitao Vas demanti na vest sarajevskog lista “Oslobodjenje” da ste na spisku svedoka odbrane SCG pred Medjunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu u sporu po tuzbi BiH protiv SCG za genocid.

Nikada ne bih stavio Vase cenjeno ime na spisak svedoka koje nasa strana predlaze MSP, bez Vaseg pristanka. Ono sto sam ucinio to je da sam tom Sudu predlozio da jedan broj svedoka pozove Sud kako bi se podigao nivo objektivnog utvrdjivanja istine. Svedoci, koje bi pozvao MSP nisu pozvani da bi “svedocili u korist SCG” vec o okolnostima koje Sud treba da ocjenjuje u donosenju svoje odluke.

Mi ne znamo da li ce Sud prihvatiti nase predloge, kako u pogledu liste svedoka koje mi pozivamo, tako i u pogledu liste svedoka koje bi Sud pozvao. Posle odluke MSP svi predlozeni svedoci imaju pravo da prihvate ili odbiju svedocenje pred Sudom.

Nazalost, informacija dobijena iz lista “Oslobodjenje” nije kompletna te je proizvela negativne posledice u odnosu na Vas. Isto tako, objavljivanje predloga svedoka nije postupak u praksi MSP jer tek nakon njegove odluke stranke mogu objaviti njihova imena.

Dozvolite mi gospodine Muftijo da Vam i ovom prilikom izrazim izuzetno postovanje

Prof.dr Radoslav STOJANOVIC
———————————————————

KOMENTAR: Ovaj demant i Stojanovicevo pismo Muftiji Jusufpahicu doista demantuju da ce Jusufspahic biti cvjedok odbrane, ali upravo potvrdjuju ono sto smo mi u proslom broju “Online glasnika” konstatovali, citiram: Niko se nije iznenadio zbog MacKenzija i Rosea, ali je za neke iznenadjenje sto je Beogradski muftija Jusufspahic toliko pouzdan za cetnike da su ga cak pozvali i za svejdoka na tako vaznom sudjenju. - Kraj citata.

Naime, to sto Stojanovic pokusava proturiti Jususfspahica kao “objektivnog”svjedoka Suda, a ne kao svjedoka odbrane, upravo ukazuje da Stojanbovic ima veliko povjerenje u Jusufspahica, da ce na sudjenju biti koristan za Srbiju.

4. HIMNA NAVIJACA NACIONALNOG TIMA BOSNE I HERCEGOVINE

October 2nd, 2005

LJiljani zlatni pjesma se ori
Navija cijeli stadion.
Pod nama nebo ima da gori
Jer ti si Bosno sampion.

Poludi Cazin I Banja Luko
Poludi seher Saraj’vo
I gradu soli I gradu smoga
I majko Hercegovino.

Srce svoje, mladost svoju
Tebi dadoh jedina
Moja Be i Ha.

Tesko onom ko ti prijeti
Zemljo mojih djedova
Svoj ce zivot za tebe dati
Vojska fanatika.

———————————————————

Svaka cast nasim navijacima koji niste otpisali ni Banja Luku ni Hercegovinu ni Cazinsku Krajinu iz nase domovine Bosne i Hercegovine. Ovim kratkim tekstom rekli su vise nego mnogi koji pisu romane filozofirajuci u stilu “more bit ‘vako, a more bit i ‘nako”.

5. MUP RS-a JE ZAPOCEO NEVIDJENI SPECIJALNI RAT U BiH

October 2nd, 2005

Upozorenje Sefa Poslanickog kluba SDA u NSRS Tarika Sadovica

Pise: Ruzdija Adzovic, Jutarnje novine

To je i jedna vrsta politicke pripreme terena za osujecenje tuzbe BiH protiv Srbije i Crne Gore. Vlasti RS-a koriste prazan, nedefinisan prostor, zbog cega bi odredjenim aktom, koji bi donijela Parlamentarna skupctina BiH, trebalo definisati da se predmeti koje je Haski tribunal odbacio, ne mogu ponovo pojavljivati pred domacim pravosudjem, ukoliko se ne iznadju novi dokazi, kaze Sadovic

Sefa Poslanickog kluba SDA u Narodnoj skupstini RS Tarik Sadovic upozorio je kako je MUP Republike Srpske punom parom usao u specijalni rat, koji je osmisljen u politickoj kuhinji RS-a i zvanicnog Beograda. Ceste konferencije za novinare koje u posljednjih nekoliko mjeseci organizuje portparol MUP-a RS Radovan Pejic, Sadovic smatra prljavom politickom propagadnom. Naime, Pejic na konferencijama za ctampu obavljujuje na desetine izvjestaja koje ce dostaviti nadleznim tuzilastvima sa ciljem podizanja optuznica protiv Bocnjaka i Hrvata, zbog navodnih zlocina nad srpskim narodom. Prema Sadovicevim rijecima, cilj je ne samo da se mnogi ljudi unaprijed proglase odgovornim nego i da se Sud BiH zatrpa sa hiljadama predmeta.
- Ako postoji nekoliko hiljada predmeta na tom sudu, onda je izvjesno da to sud nece moci razmotriti te krivicne prijave, nece moci podici ili odbaciti optuznice u narednih deset ili petnaest godina. A za sve to vrijeme vodi se propagandni, medijski rat u kojem se kaze kako je toliko i toliko optuznica podignuto protiv Bocnjaka i Hrvata, da cak ima vise optuznica protiv njih, nego protiv Srba, kaze Sadovic.
On u svemu tome prepoznaje perfidni propagandni rat koji vodi vrh vlasti RS-a, sa ciljem dokazivanja teze o navodnom gradjanskom ratu, o podjednakoj velicini zlocina na svim stranama.
- To je i jedna vrsta politicke pripreme terena za osujecenje tuzbe BiH protiv Srbije i Crne Gore. Nacin na koji to radi MUP RS-a evidentno potvrdjuje namjeru da se svaki Bosnjak koji je ispucao metak u toku rata bude optuzen. Maltene nece biti Bosnjaka koji je branio ovu drzavu, protiv kojeg nece biti podnijeta krivicna prijava, kaze Sadovic i zakljucuje:
- Haski tribunal je pregledao hiljade predmeta koje je njemu podnijela vlast RS. Haski tribunal je ogroman broj tih predmeta odbacio, a koje sada vlasti iz RS-a dostavljaju Sudu BiH. Ja vjerujem u Sud BiH i vjerujem da ce on prepoznati stvarne namjere vlasti RS-a.
Nedavno je na neprimjerenost ovakvih Pejicevih press brifinga upozorio i prvi zamjenik visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Lari Batler, u svom pismu upucenom ministru policije RS-a Darku Matijasevicu.
Sadovic smatra da je OHR je kasno reagovao, ali je bolje ikad, nego nikad.
Na nase pitanje koliko medjunarodna zajednica prepoznaje te nemjere vlasti RS-a i koliko je efikasno djelovala Batlerovim potezom, nas sagovornik je odgovorio da to nije dovoljno. Prema njegovim rijecima, visoki predstavnik u BiH Pedi Esdaun je trebao izvrsiti odgovarajuci pritisak, ali i da je neophodno da Parlament BiH donese doluke koje bi sprijecile ovakve pojave. Sadovic naglasava kako Vlasti RS-a koriste prazan, nedefinisan prostor, zbog cega bi odredjenim aktom, koji bi donijela Parlamentarna skupstina BiH, trebalo definisati da se predmeti koje je Haski tribunal odbacio, ne mogu ponovo pojavljivati pred domacim pravosudjem, pred Sudom BiH, ukoliko se ne iznadju novi dokazi.
- Ovdje je rijec o manipulaciji zlocina. Ako je Haski tribunal odbacio odredjene slucajeve, koji nemaju elemenata da budu krivicno procesuirani, zar to nije dovoljan dokaz da po tim predmetima ne treba i ne mogu da se pokrecu procesi pred domacim pravosudjem, zakljucuje Sadovic.

Antrfile1)

11 nevladinih organizacije u
RS-u zaduzeno da drzi tenzije

Tarik Sadovic smatra da je potreban jaci angazman politickih partija, koje su duzne da pripreme teren i da ukazu javnosti na velicinu ovog problema i da razotkriju pozadinu ove propagande, ne samo MUP RS-a, nego i 11 nevladinih organizacija u RS-u. Te nevladine organizacije, istice Sadovic, placa Vlada RS, a mediji u BiH im daju strahovito veliki prostor. One su produzena ruka odredjenih politickih centara moci u RS-u, ali i u Srbiji.
- Nije li potvrda tome da je Slavko Jovicic Slavuj bio nedavno u Beogradu kod predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolica. Predstavnici tih navodno nevladinih organizacija govore ono sto zvanicnici RS-a ne smiju, jer su podlozni sankcijama medjunarodne zajednice. Nevladin sektor u RS-u ima zadatak drzati tenzije, dok god se ne rijesi pitanje Kosova, kako bi drzali pregovaracku poziciju Srbije u odnosu na medjunarodnu zajednicu, kaze Sadovic.

6. GDJE MOGU NACI ODGOVORE NA MOJA PITANJA

October 2nd, 2005

Eselamu ajkum i dobar dan.

Mene zanima dali je je Alija Izetbegovic bio zajedno sa Fikretom kod Milosevica? Dali je Alija osto u Sarajevu a Fikret otiso u Kladusu - jedan izdajnik osto u Sarajevu, a drugi otisao u Kladusu? Dali su radili zajedno da unistu Bosnu? I zanima me dali su Hamdija Pozderac i njegov brat rametli, bili za Bosnu i Hercegovinu, ili su bili prodate duse kao ovi? Koji od politicara je bio za Bosnu, a koji protiv Bosne. I zanima me ko je od uleme bio prije rata glavni za Bosnu i kako je smjenjen? Gdje je ovaj Ceric bio prije rata? Ja sam bio u ratu 92 - 95, vidio sam puno. To je tuga i zalost. Gdje se vas ured nalazi u USA. Posalji te mi tog materijala da vidim kako me je predsjednik izdavao, te tako 200000 ljudi pobio. Dali znate kako su ubili Hakiju Turajlica 93 na aedromu? Ciji je to bio gest?

I bas me zanima sto se mi zovemu Bosnjaci sad kad je Tito pokojni prizno nasu naciju iz Bosne i Hercegovine. Ja sam musliman iz Bosne i Hercegovine. Pozdrav za Hosance i Hercegovce.

C. L.
—————————-

Mnoge odgovore cete naci na web stranici http://www.hdmagazine.com/Fond/ gdje na lijevoj strani imate linkove na kojima po godinama arhiviramo stare brojeve “Online glasnika republike BiH”

7. JEDNA PATRIOTSKA

October 2nd, 2005

Nechu babo neeeecuu Alijuuuu,

Alija je djimrija,

ostat cu bez dimija

Necu babo necu AVLIJUUUU!!!!!

8. ANKETA: DA LI STE ZA RUSENJE RS

October 2nd, 2005

Da li ste za rusenje RS, ove vjestacke, genocidne destruktivne i nazadne tvorevine, odmah i sada?

To je jedino pitanje postavleno clanovima foruma Sarajevo-x

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19128&start=0

Nazalost, nema svako pravo glasa nego samo registrovani clanovi. 49 clanova je glasalo, sto je dobar statisticki uzorak kada se uzmu brojevi BH gradjana koji imaju pristup internetu I uz to ih jos I poltika interesuje. Od toga 41 je bilo “Za”, a 8 “Protiv” , dakle 84% su za rusenje RS I to odmah. I na mnogim ostalim web stranicama, sirom interneta, ukljucujuci I razne peticije za ukidanjem RS I povratkom Ustava Republike BiH, Bosanci I Hercegovci su gotovo jednoglasni u svom zahtjevu da se ukine genocidna RS. http://republikabih.net/peticijaustavcontent.htm

Jednom je vodja srpskih pobunjenika u Hrvatskoj psihijatar Jovan Raskovic izjavio: “Srbi su lud narod.” Nedavno mu se implicitno pridruzio Adnan Terzic koji je otisao mahsuz u Evropu da kaze evropskim parlamentarcima da nam cuvaju Dayton, jer po njemu: “Niko normalan u BiH ne trazi ukidanje Daytona.” Dakle, I mi Bosnjaci smo lud narod.

8. ANKETA: DA LI STE ZA RUSENJE RS

October 2nd, 2005

Da li ste za rusenje RS, ove vjestacke, genocidne destruktivne i nazadne tvorevine, odmah i sada?

To je jedino pitanje postavleno clanovima foruma Sarajevo-x

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19128&start=0

Nazalost, nema svako pravo glasa nego samo registrovani clanovi. 49 clanova je glasalo, sto je dobar statisticki uzorak kada se uzmu brojevi BH gradjana koji imaju pristup internetu I uz to ih jos I poltika interesuje. Od toga 41 je bilo “Za”, a 8 “Protiv” , dakle 84% su za rusenje RS I to odmah. I na mnogim ostalim web stranicama, sirom interneta, ukljucujuci I razne peticije za ukidanjem RS I povratkom Ustava Republike BiH, Bosanci I Hercegovci su gotovo jednoglasni u svom zahtjevu da se ukine genocidna RS. http://republikabih.net/peticijaustavcontent.htm

Jednom je vodja srpskih pobunjenika u Hrvatskoj psihijatar Jovan Raskovic izjavio: “Srbi su lud narod.” Nedavno mu se implicitno pridruzio Adnan Terzic koji je otisao mahsuz u Evropu da kaze evropskim parlamentarcima da nam cuvaju Dayton, jer po njemu: “Niko normalan u BiH ne trazi ukidanje Daytona.” Dakle, I mi Bosnjaci smo lud narod.

9. PREGLED BH MEDIJA

October 2nd, 2005

Interesantan clanak Muje Habibovica

http://republic-bosnia-herzegovina.com/?p=170#comments

Ponovo skrecemo paznju na slijedecu odlicnu web stranicu

http://www.bosna-ba.com/

Muslimansi Papa

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua702.htm
___________________________________________

No comments: