Friday, February 15, 2008

#354 ISTORIJSKI POTEZ TIHICA

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH
BR. 354
http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. TIHIC NAPUSTIO PREGOVORE O USTAVNIM PROMJENAMA U WASHINGTONU

2. ISTORIJSKI POTEZ TIHICA

1. TIHIC NAPUSTIO PREGOVORE O USTAVNIM PROMJENAMA U WASHINGTONU


MOSTAR. Predsjednik Stranke demokratske akcije i clan BiH Predsjedništva Sulejman Tihic napustio je u nedjelju navecer u Washingtonu pregovore osam politickih stranaka, ljutit što se kompromisna rješenja o ustavnoj reformi prilagoDJavaju opstanku Republike Srpske. Zbog ustupaka srpskoj strani oko ocuvanja dvoentitetske podjele zemlje neizvjesno je hoce li se tijekom današnjeg susreta pred americkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice potpisati i Deklaracija o ustavnim reformama. Deklaracijom je americka diplomacija nastojala predstaviti uspješnim washingtonske pregovore o izmjeni Daytonskog sporazuma te zapoceti rješavanje otvorenih vanjskopolitickih pitanja BiH i Kosova. Tom bi se izjavom celnici stranaka obvezali na pocetak procesa ustavnih promjena u stvaranju ekonomicnije državne vlasti koja bi ispunila zahtjeve EU i NATO-a. Hrvati i Bošnjaci ocekuju od ustavnih promjena izmjenu državne arhitekture, dok Srbi imaju snažnu potporu medunarodne zajednice.

Kako ekskluzivno doznaje Vecernjak od neimenovanog sudionika razgovora u Washingtonu, americki diplomati najveci pritisak upucuju bošnjackoj strani koja ne odustaje od radikalnih izmjena Ustava, a ne kozmetickih preinaka. Bošnjacki lider Sulejman Tihic je u tijeku žustre rasprave o Vijecu ministara ili Vladi Bosne i Hercegovine u americkome Institutu za mir ustao od stola i na izlasku zalupio vratima nakon nekoliko oštrih kritika koje mu je uputio bivši zamjenik Visokog predstavnika i koordinator projekta ustavnih reformi Donald Hays i podizanja tona. Prošla su ta vremena kad se na taj nacin moglo razgovarati rekao je Tihic, vidno povrijeden nakon prigovora Haysa da bošnjacka strana, a napose njegov SDA, opstruira svaki moguci napredak i dogovor. Hays je tijekom svojih elaboracija pocesto s prijekorom spominjao i predsjednika Stranke za BiH Safeta Halilovica, koji s Tihicem zastupa jednaka stajališta. Pritom su bošnjacki politicari otvoreno porucili kako ih ne zanima ustavna reforma koja ce obuhvatiti samo Predsjedništvo, Vijece ministara ili parlamentarnu Skupštinu, nego radikalne promjene koje ce otvoreno govoriti o unutarnjoj strukturi zemlje. S druge pak strane, srpski predstavnici su se u Washingtonu predstavili kao najsnažnija ekipa.

Oni doista dominiraju pregovorima. Za svaku izmjenu koju traži Venecijanska komisija ili pak Projekt Dayton u sklopu kojega su i uz vodstvo veleposlanika Haysa više mjeseci vodeni pregovori politickih stranaka, predsjednik SDS-a Cavic ima svoj prijedlog koji je vec unaprijed preveden na engleski jezik rekao ja za Vecernjak neimenovani sudionik politickih pregovora. Opovrgnuo je navode predstavljene u pojedinim medijima kako je Tihic svojim dolaskom minirao pregovore te tvrdnje da su se prvoga dana pregovora stajališta približila. Tihic je samo jasnije prenio stajališta svoje strane. Ni o cemu znacajnijem nije postignut dogovor u odnosu na ono što je bilo u Bruxellesu dodao je. Kako tvrdi naš sugovornik, stajalište hrvatskih pregovaraca u Washingtonu je da se ništa nece potpisivati, ali su nacelno bliski stajalištima bošnjacke strane o korjenitim ustavnim reformama. Celnik SNSD-a Milorad Dodik opisao je pak hrvatsku stranu u Washingtonu nekompetentnom:

Hrvati nisu poslali ljude koji ce pregovarati rekao je Dodik tijekom jedne rasprave, aludirajuci ocito pritom na nedolazak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Covica u Washington. Osim Covica, kojeg mijenja clan Predsjedništva Bariša Colak, svih osam stranaka u Washingtonu u raspravi o izmjenama Ustava BiH zastupaju njihovi predsjednici.


2. ISTORIJSKI POTEZ TIHICA


U svakom slucaju ovo je veoma dobar potez Tihica. Mi znamo, a zna izgleda i Tihic da ga niko nema pravo prisiljavati da uradi bilo sta protiv Bosne i Hercegovine. Republika Bosna i Hercegovina nije izvrsila agresiju na svoje susjede, niti je Armija Republike BiH izvrsila genocid nad Srbima i Hrvatima . Zato niko ne moze nasu domovinu kaznjavati, te nam se ne moze ni prijetiti kaznjavanjem, tj. ne moze se vrsiti pritisak na nase pregovarace. Sa druge strane, svijet moze vrsiti pritisak na predstavnike Republike Srpske, jer RS jeste nastala agresijom i genocidom, te je svijet moze i ukinuti, i vratiti privremeno suspendovani Ustav Republike BiH.

Mi cak imamo pravo zahtijevati povratak Ustava Republike BiH i po osnovu cinjenice da Daytonski ustav ne funkcionise. Naime, Ustav Republike BiH nije ukinut nego je samo suspendovan, upravo zato da ne bi bilo pravnog vakuma, ukoliko Dayton ne profunkcionise.

Ni malo nas ne iznenadjuje ponasanje Lagumdjije, koji je bio i ostao izdajnik Republike BiH. Lagumdjija je progurao Izborni zakon kojim je Republika srpska definisana kao posebna izborna jedinica, cime je postala drzava u drzavi. Zasto bi sada Lagumdjija radio protiv te iste Republike srpske kojoj je upravo on dao jedan od glavnih atributa drzavnosti?!

Ni malo nas ne iznenadjuje nezadovoljstvo srpskh pregovaraca sa pozicijom hrvatskih pregovaraca, buduci da su se hrvatski pregovaraci priklonili bosnjackoj strani koja trazi temeljite promjene Ustava, a ne samo kozmeticke. To je u skladu sa proklamovanom poltikom HDZ-a, koji je "PRVENSTENO ZA UKIDANJE RS, ali ako ostaje RS, onda i Hrvati hoce treci entitet". Dakle, cim bi Bosnjaci pristali na RS, automatski bi Dodik dosao na svoje. Sjetimo se da je Dodik nudio Hrvatima da ce ih RS podrzati da dobiju "treci entitet".

Dakle, TIHIC I HALILOVIC NI PO KOJU CIJENU NE SMIJU ODUSTATI OD ZAHTJEVA ZA UKIDANJEM REPUBLIKE SRPSKE, JER BI U TOM SLUCAJU ODMAH GURNULI HRVATE U ZAGRLJAJ RAZBIJACA BOSNE I HERCEGOVINE.

GRADJANIMA BOSNE I HERCEGOVINE JE U INTERESU UPRAVO ONO STO NAJVISE PLASI DODIKA, A TO JE DA CE SE SVE VRATITI NA POCETAK, I TO NA PRAVI POCETAK, NA LEGALNI USTAV REPUBLIKE BiH PO KOJEM NE POSTOJE ENTITETI, NI FEDERACIJA, NI KARADZICEVA REPUBLIKA SRPSKA.


Dr. Muhamed Borogovac

Za Nacionalni Kongres Republike BiH

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: