Saturday, February 16, 2008

#356 LAGUMDŽIJA - DOSTOJAN ALIJIN NASLJEDNIK U IZDAJI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - 10. decembar 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 356


1. UVODNIK: NASTAVAK PREGOVORA O USTAVU
- HAYS BOJKOTOVAN U SARAJEVU, DOBRODOSAO KOD IZDAJNIKA I ČETNIKA
- LAGUMDŽIJA - DOSTOJAN ALIJIN NASLJEDNIK U IZDAJI
- OPRAVDANO JE BOJKOTOVATI ONOGA KOJI TI NUDI ZLO
- OSNOVANO JAVNO PREDUZEĆE ŽELJEZNICA BiH
- HARIS SILAJDŽIĆ PONOVO JAŠE
2. LAŽNA PERCEPCIJA POLITIČKE REALNOSTI JE ORUŽJE KOJIM IZDAJNICI I NEPRIJATELJI BiH RUŠE NJENU DRŽAVNOST
3. DODIK NAM PRIJETI PRAZNOM PUŠKOM
4. HRVATSKI ZASTUPNICI NIKADA NISU PRIHVATILI DAYTON
5. DVOJNA DRŽAVLJANSTVA
6. Dr. Mark Hoare u "Danima": ARMIJA REPUBLIKE BiH JE POBJEDJIVALA U RATU
7. "INTERNACIONALO PRAVO" ILI "MEĐUNARODNO PRAVO"
8. OTVORENO PISMO HRVATSKE EMIGRACIJE IVI SENADERU
9. GOJKO BERIĆ JE ADVOKAT ČETNIČKOG PROJEKTA
10. PREGLED BH MEDIJA
- Gomilaju se dokazi izdaje
- "Veliki muslimani" čuvaju veliku Srbiju
- KATEDRA SVETOSAVSKOG GADLUKA, Piše: Mirko Zečević (Beograd)
- Biskupska konferencija o Ustavu BIH
- ALŽIRSKA GRUPA


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI I NAPIŠITE VAŠU TAČNU ADRESU BILO GDJE U TIJELO (BODY) REPLY PORUKE i odmah ćete biti izbrisani iz našega adresara.



1. UVODNIK: NASTAVAK PREGOVORA O USTAVU

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

HAYS BOJKOTOVAN S JEDNE STRANE, A OBJERUČKE PRIHVAĆEN OD IZDAJNIKA I ČETNIKA


Slijede izjave ključnih aktera pregovora o ustavnim promjenama, kako su ih prenijeli BH mediji, "Avaz", "NTV Hayat", "Nezavisne" od 9. 12. 2005.

Haysov sastanak u Sarajevu sa političarima iz Federacije, slijede citati:

Predstavnici političkih partija iz Federacije BiH na jučerašnjem sastanku s Donaldom Hejzom (Donald Hays) u Sarajevu usaglasili su stavove o ustavnim promjenama, odnosno mogućim rješenjima za promjene u Predsjedništvu i Domu naroda BiH.

U ovom krugu razgovarano je samo o ova dva pitanja, jer su o njima na razgovorima u Briselu i Vašingtonu bila najveća neslaganja.

Hejz je najavio da će na temelju ponuđenih rješenja danas nastaviti razgovore s liderima SDS-a, PDP-a i SNSD-a u Banjoj Luci.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su predsjednici HNZ-a i SDP-a Milenko Brkić i Zlatko Lagumdžija, a u ime SBiH Beriz Belkić. Kako je objašnjeno, iz opravdanih razloga iz HDZ-a niko nije došao u Sarajevo, dok su iz SDA ranije najavili da neće imati svog predstavnika.

Belkić je izjavio da su pozicije ovih stranaka bile prilično jedinstvene.

- Svi se otprilike slažu da treba pokušati dobiti jednog predsjednika, ali nisam siguran da će to prihvatiti u RS. Također, Dom naroda treba se baviti samo pitanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Čak je bilo razmišljanja da BiH treba imati jednodomnu skupštinu iz koje bi se formiralo vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa - istakao je Belkić.

Broj poslanika

Lagumdžija je detaljnije obrazložio usaglašene prijedloge, navodeći da BiH mora imati predsjednika koji titularno predstavlja državu.

- Dobili smo nekoliko načina izbora članova Doma naroda. Jedan je direktan izbor pri čemu je cijela BiH izborna jedinica, što je dosta prihvatljivo. Drugi je da se članovi biraju u Predstavničkom domu i treća je da budu dvije faze, da se delegati nominiraju iz kantona i entiteta, a da Predstavnički dom glasa o listi - pojasnio je Lagumdžija.

On je dodao da povećanjem broja poslanika u Državnom parlamentu treba smanjiti njihov broj u entitetskim parlamentima.

Izostankom predstavnika HDZ-a, Brkić je jedini zastupao stranke sa hrvatskim predznakom.

- Naša stajališta sa HDZ-om su identična. I nije uopće problem usaglasiti stajališta stranaka iz FBiH. Jedini problem je s "drugom stranom", koja traži da osnov za sve promjene budu entiteti, dok ostalih pet stranaka misle da osnov treba biti država BiH, a ne da se jaca i cementira postojanje entiteta - kazao je Brkić.

Haysov sastanak u Banja Luci sa političarima iz Republike Srpske, slijede citati:

Ni jučerašnji sastanak u Banjoj Luci predsjednika tri najveće partije iz Republike Srpske sa Donaldom Hejzom (Donald Hays), predstavnikom Američkog instituta za mir i koordinatorom "Dejton projekta", nije donio ništa novo.

Unatoč Hejzovim opomenama da BiH, ako se želi približiti Evropskoj uniji, mora ojačati državnu vlast, lideri SDS-a, SNSD-a i PDP-a Dragan Čavić, Milorad Dodik i Mladen Ivanić pokazali su da ne namjeravaju odstupiti od svojih stavova o promjeni Ustava BiH, već uzmicanje očekuju od kolega iz Federacije BiH.

Hejz upozorava da se političari iz BiH do kraja naredne sedmice moraju dogovoriti o eventualnim izmjenama Ustava BiH ako žele da sljedeći opći izbori budu održani u skladu s izmjenama.
-Razlika u stavovima političara iz Federacije BiH i RS jeste u tome gdje je koncentrirana vlast, odnosno nadležnosti države i entiteta. Mislim da BiH, ako želi ispuniti evropske standarde, mora imati jaku državu. To ne znaci da se sve što dobro funkcionira mora mijenjati, ali svjesni smo potrebe da BiH mora biti funkcionalnija - rekao je Hejz prije sastanka.

Navodeći kao primjer izbor predsjednika Predsjedništva BiH sa dva potpredsjednika, koji bi se rotirali svakih 16 mjeseci, Čavić je optužio političare iz FBiH da ne žele instituciju, već jednog čovjeka.
- Pri tome ne vode računa o tome da svoju lojalnost prema državi građani pokazuju kroz svoje kandidate - kaže Čavić.

Isti stav ima i Ivanić, koji je naglasio da će rješenje za ovu situaciju biti iznađeno sljedeće sedmice te istakao da se njegova partija i on također bore za funkcionalniju BiH.

Dodik se osvrnuo na konkretna rješenja i poručio da se pri Vijeću ministara BiH mogu formirati ministarstva poljoprivrede i evropskih integracija.
- Nećemo podržati formiranje ministarstva obrazovanja na državnom nivou. Hoćemo dvodoman, a ne jednodoman Parlament BiH, tročlano Predsjedništvo, a mimo toga nećemo ni razgovarati. U suprotnom, propadaju dosadašnji pregovori - poručio je Dodik.


LAGUMDŽIJA - DOSTOJAN ALIJIN NASLJEDNIK U IZDAJI

Dovoljno je samo pročitati gornje izjave Čavića, Ivanića, Dodika sa jedne strane, te Lagumdžije i Belkića sa druge. Prva trojica govore kao državnici, jer kada govore o svojoj državi, onda nema varijanti, ima samo borba za što bolju poziciju svoga naroda i države RS, bez obzira što je ona nastala agresijom i genocidom. S druge strane, kada govore Lagumdžija i Belkić, oni uvijek govore u stilu "more bit 'vako, a more bit i 'nako", uvijek pripremaju Bošnjake na izdaju, uvijek se tobože zalazu za ono pravo rješenje, ali ne zaboravljaju da nam objasne kako eto Srbi hoće drukčije, pravdajući se unaprijed za izdaju. To je uvijek bila i Alijina politika, politika po kojoj je uvijek bilo samo važno šta hoće drugi, a potpuno nevažno šta hoće narod Republike BiH koji je na referendumu rekao jasno šta hoće glasajući za cjelovitu Republiku BiH.

Lagumdžija se tobože zalaže za jednu izbornu jedinicu, ali samo kada se bira predsjdnik, a upravo je on sa "Alijansom" progurao Izborni zakon po kojem je ukinuta jedinstvena izborna jedinca BiH, dok je Republika srpska postala posebna izborna jedinica. U svemu ostalome on podrazumjeva da ostaju entiteti, npr. on kaže: "Treba povećati broj poslanika u državnom parlamentu, a smanjiti u entitetskim parlamentima.", kao da bi to ista promjenilo. Potpuno je nebitan broj poslanika u parlamentu RS, bitno je da se on zalaze da ostane RS.

Lagumdžija nije biološki Srbin, ali je on sigurno više odan četničkom projektu od mnogih pravih Srba. Lagumdžija je kopile četničke ideologije.

Srećom bijaše jedan pregovarač i na strani nas koji smo glasali za cjelovitu BiH, a koji je govorio razgovijetno. To je Miljenko Brkić, predstavnik koalicije ostalih hrvatskih partija izvan HDZ-a i jedini predstavnik Hrvata na tom sastanku.

Veoma dobra stvar je što je, osim SDA, i HDZ bojkotovala pregovore. Nejasno je zašto je umjesto predsjednika "Stranke za BiH" Safeta Halilovića, došao Beriz Belkić. Safet Halilović je odmah, čim je vidio Haysov prijedlog, jasno izrazio svoje nezadovoljstvo? Moguće da ga je zbog toga Silajdžić eliminisao. Za ovu tvrdnju nemamo dokaza, pa dozvoljavamo da je i nešto drugo po srijedi, možda Halilović također bojkotuje nepoštene Haysove prijedloge.

Ključna je Haysova izjava u kojoj prijeti da se "mora postići sporazum ako želimo da se izbori održe po novom ustavu". Kakva je to prijetnja?! Upravo takva jedna bezvezna prijetnja pokazuje da Amerikanci ne mogu vršiti nikakav stvarni pritisak na nasu stranu, jer nismo počinili agresiju, te nas ne mogu ozbiljno kažnjavati. Nama mogu prijetiti jedino izborima, a četnicima bi mogli ozbiljno prijetiti jer su počinili agresiju i genocid. A izbori su potpuno nebitna stvar. Ako se dogode ustavne promjene koje će obezbijediti cjelovitu BiH u slijedećim vjekovima, tj. ako se ukine RS, onda je potpuno nevažno koja će stranka biti na vlasti. A ako se ne ujedini BiH sa novim ustavnim promjenama, nego se legalizuje RS, onda je opet potpuno svejedno koja će stranka biti na vlasti. Bosna i Hercegovina će se u tom slučaju raspasti u skoroj budućnosti, koja god stranka da dobije te nove izbore. Ustavna pitanja su važna, tj. važno je da li će država opstati ili ne, a izbori su šarena laža za narod.

Izbor Seade Palavrić za sudiju Ustavnog suda je najnoviji primjer u tom pravcu. Potpuno je nebitno da li će ona biti izabrana ili neko iz SDP-a, ako će se i dalje na tom sudu primjenjivati Daytonski Ustav. Bilo ko da bude izabran, moraće štititi Daytonski Ustav, tj. RS. To što Lagumdžijini ljudi dižu toliku prašinu oko Seade Palavrić, a glatko podržavaju poziciju Republike Srpske o Ustavu, je samo još jedna u nizu izdaja SDP-a.


OPRAVDANO JE BOJKOTOVATI ONOGA KOJI TI NUDI ZLO

Najbolja vijest je da je SDA bojkotovala Haysa i tako ga postavila na pravo mjesto. Hays nije ništa drugo nego posrednik između pregovarača, koji je zapucao preko okeana, a predsjednik Bosne i Hercegovine, Sulejman Tihić, niti iko drugi iz SDA nisu htjeli sa njim da diskutuju o njegovom prijedlogu, i to potpuno opravdano. Ne treba razgovarati sa onim ko ti predlaže nešto nepošteno, ili ti npr. prijeti djeci, ili ti vrijeđa ženu, a pogotovo se ne razgovara sa onim ko ti želi uništiti domovinu. Tako postupaju dostojanstveni ljudi na cijelome svijetu. Druga je stvar što su nas izdajnci, Izetbegović, Silajdžić, Lagumdžija, Terzić drukčije izdresirali. Nadamo se da će Hays prenijeti poruku svojim sefovima da ponosni Bošnjaci neće da pregovaraju kada im se iznose neozbiljni prijedlozi kojima se legalizuje RS. Nadajmo se da će u SDA patriotska baza iskontrolisati svoje izdajnike, u prvom redu Adnana Terzića, te da će nastaviti sa dostojanstvenom politikom.

S druge strane, bojkot SDA stranke je vješto iskoristio Lagumdžija da pomjeri dogovore u pravcu opstanka RS, tj. nanio je ogromnu štetu uspjehu iz Washingtona kada je potpisana Zajednička izjava koja se zalaze za jedinstvenu građansku BiH. Na Lagumdžijinom primjeru vidimo zašto se u svim državama svijeta izdaja države i naroda smatra najtežim zločinom.

Danas CNN cijeli dan ponavlja vijest da je Muhamed Al Baradey prilikom prijema Nobelove nagrade za mir rekao, parafraziram: "Ako želimo da uspješno spriječimo sirenje nuklearnog oružja, moramo od toga napraviti tabu, kakvi su genocid i ropstvo.

Koliko puta treba ponavljati da je genocid potpuno neprihvatljiv u savremenom svijetu, a mi Bosanci i Hercegovci smo najveći bijednici, ako dopustimo da genocidna tvorevina RS preživi uz nasu saglasnost.


OSNOVANO JAVNO PREDUZEĆE ŽELJEZNICA BiH

Nažalost dobili smo sa ovim preduzećem još jedan nož u leđa, i to ponovo od Adnana Terzića. On je ovaj put otišao dalje od Daytona u pravcu podjele BiH. Prema Daytonu je trebalo formirati jedinstveno "Javno preduzeće željeznica BiH". Adnan Terzić je izigrao čak i Dayton, i pristao je da se legalizuje posebno preduzeće "Željeznice RS" koje su se onda udružile u "Javno preduzeće Željeznice BiH". To je ona standardna Terzićeva podvala da tobože ujedinjava državu, dok uništava jedinstvene institucije, zamjenjujući ih zajedničkim. Time je legalizovana još jedna institucija Republike srpske, "Željeznice RS", koja se onda može legalno i razdružiti kad god RS zatraži razdruživanje od BiH. To je u suštini ista podvala kao sa "jedinstvenim" PDV žiro računom. Novci stižu na jedinstven PDV žiro račun BiH, ali se odmah jedan dio prebacuje na poseban PDV račun Republike srpske.


HARIS SILAJDŽIĆ PONOVO JAŠE

Interesantno je kako se Silajdžić naglo aktivirao. Do sada smo se uvjerili da njega ne interesuje vlast u Dejtonskoj BiH, jer se on u posljednjih 10 godina nekako mlako, nezainteresovano odnosio prema funkcijama u BiH koje su mu bile na raspolaganju, a koje je on olako ispuštao iz ruku. Ono što njega interesuje je mnogo važnije, opstanak Dejtonske Republike srpske. Došao je ovdje u Ameriku i odmah je počeo da laže politički naivnoj BH javnosti, kako moćni srpski lobi u Americi radi protiv promjena BH Ustava. Mi koji živimo u Americi i svaku noć gledamo 3-4 sata ovdašnje vijesti znamo da su bajke za malu djecu priče o srpskom lobiju u američkom Kongresu i Senatu. Jedini lobiji koji imaju uticaja su oni koji mogu obezbijediti milione dolara za izborne kampanje kongresmena i senatora, a to nikako ne mogu biti stranci, jer je to zabranjeno zakonima, koji se ovdje izuzetno strogo poštuju. Jedine lobije imaju proizvođači oružja, ili proizvođači lijekova, duhana itd. američke kompanije koje zarađuju koliko i osrednje države, i američki Jevreji, jer su u stanju dati milione za predizbornu propagandu pojedinih kongresmena ili senatora. Silajdžićeva priča kako moćni srpski lobi neće nikakve ustavne promjene, je samo skrivanje njegove izdaje. Jedino što može zaustaviti Ustavne promjene je to da se sve tri strane slože da te ustavne promjene ne trebaju. Upravo zato je Silajdžić doputova u Ameriku, da ispred Bošnjaka poruci amerikancima kako Ustavne potrebe ne trebaju, a nama će prodati priču kako su ustavne promjene propale zbog jakog srpskog lobija u USA.

Drugi zločin prema Bosni i Hercegovini kojega Silajdžić paralelno gura je stalno njegovo dovođenje u vezu problema Kosova sa problemom RS. To su potpuno dva različita predmeta, i niko na svijetu tu ne vidi vezu, osim četnici i četnički jataci. Ako ja imam dva spora, recimo sa Markom i Jankom. Kakve veze za Janka ima ishod moga spora sa Markom?! Mogu dobiti oba spora, ako sam u pravu, a mogu i izgubiti oba spora. Sve zavisi od pravnih činjenica svakog slučaja. Tu nema trgovine. Tragično je da bosanski patrioti to moraju objašnjavati "našim" liderima, koji su uz to doktori internacionalnog prava.

U isto vrijeme "za raju" Silajdžić priča kako je za građansku BiH, a koju je on uništio u Daytonu.



2. LAZNA PERCEPCIJA POLITICKE REALNOSTI JE ORUZJE KOJIM IZDAJNICI I NEPRIJATELJI BiH RUSE NJENU DRZAVNOST

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Ono što mi cesto vidimo kao političku realnost ne mora biti i istina, ne mora biti stvarnost. Zato moramo biti vrlo pažljivi kada povlačimo sudbonosne poteze (odluke) kao što su naši potpisi u pregovorima o budućem ustavu Bosne i Hercegovine, i da ne odustanemo od onoga što je u našem interesu samo zbog naše krive percepcije (viđenja) političke realnosti.

Neprijatelji Bosne i Hercegovine i izdajnici vrlo vješto koriste lažnu percepciju političke realnosti da bi nas uvjerili kako mi nemamo drugu alternativu (izbor) nego prihvatiti ono što nam ”svijet” ili Amerika nude u sadašnjim pregovorima o ustavnim promjenama Bosne i Hercegovine.

Izdajnici i neprijatelji Bosne i Hercegovine grade lažnu percepciju političke realnosti po kojoj je Amerika iznad internacionalnih zakona, i budući da je Amerika svemoćna, onda kada Američki posrednik u pregovorima predloži nešto, nema pregovora nego se to mora prihvatiti, i da je politička realnost da mi tu nemamo izbora. Drugim riječima, izdajnici i neprijatelji Bosne i Hercegovine grade lažnu percepciju političke realnosti po kojoj Amerika hoće da sačuva genocidom stvorenu “Republiku Srpsku”, a budući da je Hays kao Američki posrednik u pregovorima svemoguć, odmah do Boga, Bosancima i Hercegovcima treba da gaće spadaju same od sebe od straha. Hays kažu galami i podiže glas na one koji nisu poslušni, i kažu mi ćemo ostati bez ista ako ne prihvatimo ono što nam se nudi, kao da imamo nešto ako postoji “Republika Srpska”. A mi kažemo ako je zaista istina da je Hays galamio na bilo koga od Bošnjaka, PAS LAJE – VJETAR NOSI. Eto, mi to kažemo, jer Hays ima upravo toliku moć u ovim pregovorima - HAYS JE SAMO POSREDNIK I NIŠTA VIŠE.

Ne može biti da je Americi važniji opstanak genocidom stvorene “Republike Srpske” od kontrole koju je imala nad Panamskim kanalom. Onda kada je ugovor o korištenju Panamskog kanala istekao, budući da mala Panama nije htjela da obnovi ugovor, jedinoj supersili na svijetu nije preostalo ništa drugo nego da se povuče iz Paname. Niko ne može reći da je Američkoj vladi drago što Kubanski avioni lete iznad Američke teritorije iz Havane u Toronto u Kanadi. Po internacionalnim konvencijama, nad Američkim nebom su internacionalni zračni koridori, pa Američkoj vladi samo ostaje da mrzi Fidela Kastra, i ništa vise. Ne može biti da je Američkoj vladi svejedno što njen najveći snabdjevač nafte, mala Venecuela, u njenom interesnom “dvorištu” sklapa ugovore sa komunističkom Kinom o prodaji nafte. Sve što Američkoj vladi ostaje je da mrzi predsjednika Venecuele i ništa vise. Prema tome lažna je percepcija o svemoći Amerike – stvarnost je da Amerika nije iznad internacionalnih zakona. Kada god se Amerika ponaša kao supersila iznad internacionalnih zakona, plati ogromnu cijenu kao što je placa sa svojom nelegalnom okupacijom u Iraku.

Pa kako onda da Amerika, kada bi bilo istina da to Američka vlada zaista želi, može prisiliti Bošnjake da prihvate rezultat agresije i genocida mimo svih internacionalnih konvencija, a ne može zaustaviti Kubanske avione da lete iznad njenih gradova, ne može spriječiti Venecuelu da sklapa strateške ugovore sa Kinom o isporuci nafte u njenom dvorištu, i nije imala izbora nego se povući iz Paname. Pa samo tako što bi se Bošnjaci dobrovoljno odrekli svojih prava garantovanih internacionalnim zakonima. “Republika Srpska” je nelegalna jer je nastala kao rezultat prisile, rezultat agresije i genocida. Ako prihvatimo “Republiku Srpsku” u procesu ustavnih promjena, četnici će zauvijek dobiti državu sa kojom će otići u Evropu, jer niko više ne može reći da je nastala pod prisilom i kao rezultat agresije i genocida.

Jednom legalizovana, država ostaje za vazda. Kao što je Bosna i Hercegovina preživjela Otomansku okupaciju, okupaciju Austro-ugarske imperije, Kraljevinu Jugoslaviju i Titovu Jugoslaviju, tako i Republika Srpska može nadživjeti Evropske integracije, jer nikakve integracije nisu za vazda. Da je Evropska integracija za vazda, onda bi zaista bilo svejedno da li je Kosovo Republika, Autonomija ili Provincija u Srbiji – a nije svejedno, to zna svaka Srpska i Albanska baba. Onda bi bilo svejedno kada bi Beograd bio glavni grad Hrvatske – a nije, to zna svaka baba u Hrvatskoj. Ko ne vjeruje neka pita Srbe, Albance i Hrvate.



3. DODIK NAM PRIJETI PRAZNOM PUŠKOM

Predsjednik stranke SNSD iz Srpske je izjavio da Srbi žele da ostanu u BiH, ali ako se bude insistiralo na smanjenju autonomnosti RSa u ustavnoj strukturi, onda bi oni tražili nezavisnost po principu prava na samoopredjeljenje. Ali samo to što prijeti odcjepljenjem ako se bude suverenitet Srpske ukidao govori da se boji baš toga i da je ta njegova prijetnja prazna. Da uopšte može da se odcijepi, Srpska bi se već odcijepila. Dejton nije završen i legalizovan do kraja, i pokušavanje otcjepljenja sada bi pokrenulo proces ukidanja Srpske. To je baš razlog da mi moramo osporavati njeno postojanje dok još imamo uslove za to, prije nego što prođe još deset godina i neki novi ustavni dogovor koji bi je mogao legalizovati. Moramo je osporavati baš zato što se Dodik toga boji.

Dodik izgleda vjeruje da su Bosanci glupi i da će ovakve prazne prijetnje upaliti.

Slijedi link: http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=34450

B. T.



4. HRVATSKI ZASTUPNICI NIKADA NISU PRIHVATILI DAYTON

Klub hrvatskih zastupnika u Parlamenta FBiH nikada nije većinom glasova prihvatio odluku o potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu, povijesna je politička tajna, koja je 10 godina skrivana u arhivima prljavih političkih igara.

SARAJEVO - Klub hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH nikada nije većinom glasova prihvatio odluku o potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu, povijesna je politička tajna, koja je 10 godina skrivana u arhivima prljavih političkih igara, na kojima je nastala "daytonska BiH".

Nezadovoljni nizom političkih i teritorijalnih nepovoljnosti koje Daytonski sporazum donosi za Hrvate u BiH, njegovo su potpisivanje prvo odbacili hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu bivše HR-HB, a potom i hrvatski klub zastupnika u Parlamentu Federacije BiH, otkrivaju za Večernji list tadašnji akteri burnih političkih događanja, cije svjedočenje je potkrijepljeno raspoloživom pisanom dokumentacijom.

6.12.2005.
Pincom.info



KOMENTAR: Dodajmo tome da legalni predstavnik Hrvata iz BiH, Krešimir Zubak, nije potpisao ni sam Dayton, nego su također Hrvati iz Hrvatske potpisali u njihovo ime, što nije dozvoljeno, što čini Dayton nevažećim, jer nešto što BiH Hrvati nisu potpisali nisu obavezni ni poštovati.

Osim toga, finalni sada važeći sporazum, koji je potpisan tek nekoliko mjeseci poslije Daytona u Parizu od strane Izetbegovića, Tuđmana i Miloševića, nikada nije ratifikovala Skupština Republike BiH, pa je Dayton i po tom osnovu nevažeći.

Bošnjaci i Hrvati sada imaju istorijsku priliku da ponište Republiku Srpsku, koja je svakako nastala za zelenim stolom, izdajom Bošnjaka od strane Alije Izetbegovića i izdajom Hrvata od strane Franje Tuđmana, i to kada su četnici već bili potpuno poraženi.

Povodom ove teme nam se javio i nekadašnji poslanik ispred SDP-a u Skupštini Republike BiH Roko Markovina, koji nam je poslao svoj skupštinski govor protiv potpisa u Daytonu. Taj govor odlično objašnjava koliko je Dayton zlo, te da je Alija bio upozoren, ali da on nije htio odustati. Nažalost, gosp. Markovina nije shvatio da je Alija izdajnik, te je kao i većina građana Republike BiH vjerovao da je Alija natjeran da potpiše Dejtonsku izdaju.

Napominjemo da se Alija nije usudio donijeti na ratifikaciju u Skupštinu Republike BiH finalni sporazum, možda baš zato što se plašio da su ljudi kao Markovina uspjeli za nekoliko mjeseci od Daytona do Pariza pridobiti jaču opoziciju izdaji države.

Taj govor Roka Markovine su već objavile dvije web stranice

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua781.htm

http://republikabih.net/



5. DVOJNA DRŽAVLJANSTVA

U Hrvatskoj i SiCG je u stalnom porastu broj mladih koji odbijaju služiti vojni rok, pa je za njih BiH, kao država u kojoj takva obveza više ne postoji, neka vrsta - "obećane zemlje".

Na osnovi ugovora o dvojnom državljanstvu, u proteklih godinu i pol je oko 1500 državljana SiCG zatražilo upis u knjigu državljana BiH. Među njima je i značajan broj vojnih obveznika.

Iako i sam priznaje kako je riječ o prilično velikom broju zahtjeva za stjecanje bh državljanstva, zamjenik ministra civilnih poslova BiH, Zoran Tešanović, kaže kako ne smatra da postoji realna opasnost od "masovnog prebjega" vojnih obveznika iz SiCG u BiH.

- To je doista respektabilan broj zahtjeva, ali držim kako je to i logično, jer velik broj građana SiCG želi ostvariti određena prava u BiH. Mi smo dugo živjeli u zajedničkoj državi i takva vrsta povezanosti nije iznenađenje. Sličan interes očekujem i nakon ratifikacije sporazuma s Hrvatskom.

Pincom info



KOMENTAR: Dok jedni dobijaju bh državljanstvo ko od šale, žrtve etničkog čišćenja i genocida koji su sada u prekomorskim državama će biti istjerani iz bh državljanstva za nekoliko godinu, 2010te. I to su nam sredili četnički izrodi Izetbegović, Silajdžić i Lagumdžija - Izetbegović i Silajdžić usvajajući Zakon o dvojnom državljanstvu 1998. godine, kojim nas istjeruju iz BiH državljanstva, ako smo primili drugo državljanstvo, a Lagumdžija i Silajdžić kao Alijansa, praveći bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu samo sa Srbijom, a ne istovremeno i sa ostalim državama imigracije.




6. Dr. Mark Hoare u "Danima": ARMIJA REPUBLIKE BiH JE POBJEDJIVALA U RATU

Časopis Dani je objavio veoma interesantan intervju sa Dr. Marko Atilla Hoare, historičarem iz Cambridge univerziteta, koji je napisao tri knjige o Bosni, i radio za tribunal za ratne zločine u Hagu. U intervjuu je pokazao da stvarno zna mnogo detalja o ratnim i političkim zbivanjima u našoj domovini. U tome su uključene i neke informacije o dešavanjima na tribunalu koje potvrđuju argumente iznesene u ranijim Glasnicima o tome da tribunal je napravljen da izjednačava žrtve i agresore. Zbog tih informacija, i zato što je interesantno viditi kako neko ko je upućen i objektivan gleda na našu situaciju, vrijedno je pročitati intervju. Međutim, kada analizira ratne događaje u Bosni pravi nekoliko grešaka, koje su sve vezane sa tim što on u suštini ne razumije ulogu Alije Izetbegovića. On pravi istu grešku koju su mnogi naši ljudi napravili. Naime katastrofalne posljedice Alijinih poteza su njemu i svima nama uvjek bile jasne, ali pošto ne može da shvati da je promišljena perfidna izdaja u pitanju, on krivi Alijinu naivnost, nedoraslost, i običnu glupost. Evo niz primjera da pojasnimo o čemu se radi.

1. On tvrdi da je pokolj bio mnogo veći nego što je mogao biti jer je Alija cijelo vrijeme vjerovao da JNA neće dozvoliti pokolj. Kaže da je zato forsirao pregovore sa JNA i sprječavao patriotske snage da djeluju, mada navodi da je svako mjesto gdje su se Bošnjaci i Hrvati nagodili sa JNA bilo poklano, a gdje su se obračunali sa JNA pokolj bio izbjegnut. Ovom tvrdnjom Dr. Hoare pokazuje da nije svjestan da je svako dijete u Bosni znalo da je JNA neprijatelj, i da je to Alija morao znati.

2. Kaže da najveći problem Armije RBiH nije bilo vojno vodstvo, nego političko, jer su politički potezi podrivali uspjehe. Navodi da su prvi komandanti u odbrani, uključujući lokalne komandante, i one koji su na samom početku napustili JNA bili visoko motivisani i uspješni, ali da je Alija neke posmjenjivao, a neke “slomio”. Umjesto njih je postavio oficire koji su napustili JNA mnogo kasnije za vrijeme rata, poput Delića, navodno zato što je mislio da bi ti bili njemu više odani i da bi ih mogao bolje kontrolisati. Tada je napravio od Armije Bosne i Hercegovine bošnjačku armiju koja je služila kao vojno krilo sopstvene stranke. Dr. Hoare to osuđuje kao nešto što je nanijelo veliku štetu, i daje primjer kako su Partizani napravili dobar potez kad su u Drugom svjetskom ratu pozvali sve narode u borbu za slobodu, i tako pobijedili, a Armija BiH je izbacila nemuslimane. Isto tako dr Hoare kaže kako su Mudžahedini veliku štetu nanijeli zato što su još dalje dokazivali taj muslimanski imidž vojske. Dobro pitanje koje bismo trebali pitati Dr. Hoarea ovdje je ako je Alija bio toliko naivan i glup da vjeruje JNA, kako je onda bio toliko paranoidan da nevjeruje našim patriotama, i toliko sposoban da ih sve smijeni i postavi svoje ljude. Jedino logično objašnjenje je u stvari da je Alija bio veoma sposoban petokolonaš.

3. Dr. Hoare iskazuje svoje čuđenje da su bošnjačke vlasti odbile Owen-Stoltenbergov plan 1993. godine kad su stvari na ratištu izgledale strašno nepovoljno za nas, i odlučile da se borimo, a 1995, kad je ratna situacija bila znatno povoljnija, odlučile da potpišu podjelu BiH koja je u suštini ista stvar kao Owen-Stoltenberg. On kaže da je jasno da nas Amerika nije mogla natjerati, ali da mora da je Alija vjerovao da nas može natjerati da damo pola BiH agresorima. Citiram: “Amerikanci su prijetili Izetbegoviću da će ga prisiliti na obustavu ofanzive, ali to su bili prazne prijetnje: on je bio u situaciji da ozbiljno osramoti Clintona, i nije trebao dopustiti da bude zastrašen.” Mi znamo da je odbijanje Owen-Stoltenbergovog plana bilo djelo Boylea, poslije kojeg ga je Alija otpustio, ali da je i još važniji faktor bilo baš to što su se tada Četnici, i najveći četnik Alija, još osjećali dosta moćno i da mogu oteti još više, a u 1995. im je više odgovarao prekid rata, i podjela po principu 49-51 koji im je Alija već zagarantovao, baš zato što su tada gubili.

Dr. Hoare je očigledno veoma upućen, i visoko obrazovan, i on vidi gdje "zec leži", jer priča o ključnim detaljima. Stalno se vraća na ulogu Alije Izetbegovića zato što zna da je to najvažnija ličnost preko koje se sve dešavalo, ali sigurno i zato što ga to kopka, jer nije logično. Za Alijine besmislene odluke on daje objašnjenja koja su toliko slaba, kao Alija je u jednom trenutku bio glup i naivan, u drugom je bio paranoidan, ali pronicljiv, a u trećem opet glup. Ali u svakom je nanio ogromnu štetu. Kao što je bilo teško mnogima od nas da napravimo spoznaju o Alijinoj pravoj motivaciji, i njemu je to očigledno teško. Razlog je to što je Alija bio strašno sposoban agent koji je povremeno žrtvovao druge četničke agente tako što ih je slao da oni odrade prljavi posao, da bi zaštitio svoj identitet. Na primjer, Dr. Hoare tvrdi da je Alija Delimustafić, ministar unutrašnjih poslova BiH za vrijeme rata radio za Beograd. Nadam se, ali ne očekujem, da će mu nekad sinuti ko je ustvari Alija, i da će tada nazvati svoje izdavače da ispravi ključna poglavlja u svojim knjigama. Mi znamo ko je bio Alija, i imamo odgovornost da ispravimo našu istoriju, i da razotkrijemo Alijine malverzacije, jer dok god je on legitiman u očima svijeta, i njegov Dejtonski projekat je legitiman. Kad uspješno osporimo Alijinu ličnost tada ćemo imati više municije protiv njegovog genocidnog djela.

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

Tarik



7. "INTERNACIONALO PRAVO" ILI "MEĐUNARODNO PRAVO"

Jedan sam od čitaoca vašeg magazina i htio bih vas zamoliti za ispravku tehničke greške. Naime, svaki put kad čitam vaš magazin i naiđem na termin "internacionalno pravo" malo mi to "internacionalno" para uši. Tačno je da se na engleskom jeziku kaže Internation law, i mi također koristimo riječ internacionalno veoma često, ali u ovom slučaju imamo našu riječ pa nam nije potrebna strana.
U svim udžbenicima prava koji se koriste na pravnim fakultetima u BiH koristi se naziv "međunarodno pravo".
Hvala unaprijed iako ne ispunite molbu!

Husein A.



Poštovani gosp. Huseine,

potpuno svjesno govorimo "Internacionalno pravo", a ne "Međunarodno pravo", a to je zbog slijedećih važnih razloga.

Suština je da u savremenoj svjetskoj terminologiji riječi "nacija" i "narod" imaju veoma različita značenja. Riječ "nacija" je sinonim za riječ "država", a riječ "narod" je sinonim za riječ "etnička grupa". Subjekti internacionalnog prava su države (nations), a ne narodi (ethnic groups). Dakle BH nacija (država) je jedini subjekt internacionalnog prava, a ne BH narodi, Bošnjaci, Srbi, Hrvati. U svjetskom pravnom sistemu ne postoji nikakva pravna instanca na kojoj su narodi subjekti prava, tj, ne pišu se zakoni za narode, nego isključivo za nacije (države) koje se mogu sastojati od vise naroda kao npr USA, Kina, Indija, Rusija, Brazil, Nigerija, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina itd. itd.. Pred zakonima mogu biti odgovorne jedino nacije (tj. države), zatim pravni subjekti u okviru jedne nacije, zatim pojedinci, a nikada narodi.

Današnja preovlađujuća terminologija u svijetu je da je riječ "nacija", sinonim za riječ "država", a ne za riječ "narod", i u skladu sa time, međudržavno pravo je "internacionalno pravo", a ne "međunarodno pravo". Dakle, sintagma "međunarodno pravo" je nesretno izabrana, nije intuitivna, ne objašnjava suštinu, te bez obzira što je udomaćena u našem jeziku, treba se boriti za jasniju terminologiju.

Amerikanci kažu: "Pobjeđuje onaj ko nametne svoj jezik (terminologiju)." U ovom času pobjeđuju neprijatelji BiH jer su nametnuli svoju terminologiju, po kojoj se bh narodi zovu nacijama, tj. jezički im se priznaje državnost. Očekujemo i vašu pomoć na ispravljanju pogrešne terminologije u Bosni i Hercegovini, jer i to je jedan front borbe za ukidanje Republike Srpske.

Dr. Muhamed Borogovac



8. OTVORENO PISMO "HRVATSKOG SVJETSKOG SABORA" IVI SENADERU

Poštovani gospodine Predsjedniče!

Sa tugom i nevjericom smo primili vijest koju su prvo objavili elektronski mediji da je u Španjolskoj uhićen simbol nacionalnog ponosa i domovinskog rata – general Ante Gotovina. Permanentno lomljenje kičme nacionalnog ponosa time je okrunjeno jednim uhićenjem za koje ste naveli da je posljedica funkcioniranja pravne države i vladavine prava. Jer, kako navodite, general Gotovina se najbolje može braniti na sudu.

Gledao sam s nevjericom i video zapis uhićenog generala sa lisicama na rukama kojeg smještaju u policijsko kombi vozilo. I u tim trenucima isti je bio uspravan, prkosan i svoj. I kada su mu uskratili slobodu, on je njome zračio. Taj trijumfalistički izraz zadovoljstva na vašem licu samo je pokazao kakvo i koliko srce kuca u vašim grudima. Možemo već sutra ući u Europsku uniju, pozirati na karti Europe, ali što smo bez nacionalnih heroja, što smo bez nacionalnih svetinja? Koliko će trajati to povijesno prokletstvo da hrvati sami žrtvuju svoje najbolje sinove za tuđe interese, i politiku.

Posebno nas je pogodilo što je tu vijest balkanski gubernator Carla del Ponte izjavila u Beogradu. Još više da vam je na tome čestitao predsjednik Tadić. Nije nam jasno što je po srijedi i kako dalje, ali očito ćete morati hrvatskom puku i onima koji su stvorili hrvatsku državu „malo bolje objasniti kako to na slučaju generala Gotovine funkcionira pravna država, a na mnogim drugim slučajevima ona je potpuno zakazala.

General Gotovina će, sasvim sigurno, biti u stanju odbraniti se od laži iz optužnica koje se ne tiču više njega kao generala, već koje su uperene protiv hrvatske države. Ukoliko to ne budemo u stanju, u toj ujedinjenoj europi, kojoj idemo, figurirat ćemo kao država koja je stvorena na zločinu i čiji je narod povijesno genocidan. A još više, na žalost, kao nacija koja je četveronoške, mašući repom, ušla u EU kao u vlastitu pseću kućicu.

S poštovanjem

HRVATSKI SVJETSKI SABOR

Koordinator:

Niko Šoljak, prof. ing.



Potpuno se slažemo da je nacionalno dostojanstvo važnije od ulaska u Evropu. Nažalost, u slučaju Bosne i Hercegovine, Adnan Terzić i Zlatko Lagumdžija ne samo da prodaju nacionalno dostojanstvo, nego ulaskom u Evropu žele i da legalizuju Republiku Srpsku.



9. GOJKO BERIĆ JE ADVOKAT ČETNIČKOG PROJEKTA

Ovim kratkim tekstom skrećem pažnju patriotima Republike BiH na Gojka Berića, koji vrlo lukavo zagovora očuvanje genocidne “Republike Srpske”. U svom članku u "Oslobođenju" od 8. Decembra pod naslovom "Za koga melje Hejz" Berić nudi da prihvatimo male promjene Ustava kojima će se legalizovati “Republika Srpska”, upravo ono što hoće Lagumdžija, Dodik, Silajdžić, Terzić, Ivanić i ostali otvoreni četnici. Događalo se da Gojko Berić ponekad kritikuje četnike, ali samo kada suviše otvoreno pokažu svoju zločinačku narav i time ugroze četnički projekat, “Republiku Srpsku”. Gojko Berić je lukav – on čuva “Republiku Srpsku” na pametniji način nego četnički koljači. Žalosno je što smo dozvolili da ljudi kao Gojko Berić zloupotrebljavaju našu naivnost te koriste "Oslobođenje", glasilo koje je osnovala Republika BiH, da bi uništavali Republiku BiH.

Dr. Vahid Sendijarević



10. PREGLED BH MEDIJA

Gomilaju se dokazi izdaje

http://www.bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=444



"Veliki muslimani" čuvaju veliku Srbiju

http://www.bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=459



KATEDRA SVETOSAVSKOG GADLUKA

Piše Mirko Zečević (Beograd)

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua774.htm



Biskupska konferencija o Ustavu BIH

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua775.htm



ALŽIRSKA GRUPA

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1309

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: