Friday, February 15, 2008

#351 RS NAGRADJUJE RATNE ZLOCINCE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

6. novembar 2005.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 351 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. UVODNIK: AKO NE BUDE KONSENZUSA BICE PRITISAK AMERIKE DA SE BiH REFORMISE

2. REAKCIJA NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH NA NAPAD HAMZE BAKSICA

3. SREBRENICANI I ZVANICNO TRAZE IZDVAJANJE IZ RS

4. RS NAGRADJUJE RATNE ZLOCINCE

5. REIS CERIC SE SVOJATA SA CETNCIMA I NA BAJRAMSKOJ HUDBI

6. MUHAMED FILIPOVIC - DIPLOMATA IZDAJNIK

7. POSRBICE NA DJELU

8. BOSANSKA NOC U DZAMIJI U TOLEDU, OHIO

9. PREGLED MEDIJA

SRPSKI PIJEVAC U FRANCUSKOM LONCU

UZ PRIZNANJE IVICE RAJICA

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_______________________________________________________________

1. UVODNIK: AKO NE BUDE KONSENZUSA BICE PRITISAK AMERIKE DA SE BiH REFORMISE

U nedavnom intervjuu za Avaz, pod naslovom "Vrijeme je za reviziju Dejtona" Americki Ambasador u BiH Daglas Meklheni rekao je slijedecu recenicu koja sve objasnjava, citiram:

Nadam se da ce rukovodstvo BiH moci izvijestiti državnog sekretara Kondolizu Rajs (Condoleezza Rice) tokom njihovih sastanaka o napretku koji je postignut te da su Bosanci i Hercegovci sami od sebe u stanju postici konsenzus o promjenama, a ne pod pritiscima. - Kraj citata.

Dakle, bice pritisak Amerikanaca jedino ako NE BUDE KONSENZUSA O PROMJENAMA USTAVA. To je upravo ono sto stalno zamjeramo Terzicu. On nikada tokom reforme Zakona o Carinama, Zakona o odbrani, Zakona o policiji, nije dozvolio da svijet izvrsi pritisak na cetnike, nego bi se uvijek dogovorio sa cetnicima da ostane "srpska komponenta" te da se onda ta "srpska komponenta" udruzi u zajdnicku ( a ne JEDINSTVENU ) instituciju Bosne i Hercegovine. Na primjer u vojsci se ta "srpska komponenta" zove "srpski puk". Dakle, Vojsaka BiH je samo UDRUZENA vojska tri etnicka puka, a ne JEDINSTVENA vojska. Razlika izmedju jedinstvenih i zajednickih ustanova je ogromna. Zajednicke ustanove imaju surenitet u svojim etnickim komponentama, dok bi jedinstvene ustanove imale jedan, nedjeljiv drzavni suverenitet. Zajednicke ustanove se uvijek mogu bez problema radzruziti, dok jedinstvene ne mogu. Na primjer, jedinstvene institucije Republike BiH mogu biti ukinute jedino ako i Bosnjaci daju saglasnost za njihovo ukidanje. S druge strane, za razdruzivanje zajendickih institucija koje je Terzic dogovorio, nije vise potrebna saglasnost Bosnjaka, nego samo volja samih etnickih komponenti, i razdruzivanje kakvo se dogodilo sa Jugoslavijom ce se dogoditi i sa BiH cim se slegne prasina oko genocida.Tako je Terzic uvijek uspijevao izigrati osnovni cilj reforme, koji je bio da se rasformiraju institucije Republike srpske, te da se formiraju jedinstvene drzavne institucije Bosne i Hercegovine. Terzic i njegovi partneri iz RS su uspjeli jednu casnu namjeru svijeta, da od BiH napravi normalnu drzavu, pretvoriti u svoju suprotnost, tj. legalizovati institucije Republike srpske, koje se onda udruzuju kao "srpska komponenta", sa krajnjim ciljem legalnog razdruzivanja.

Svijet je krenuo da reformise BiH jer su Daytonske institucije Republike srpske bile ilegalne, buduci da su kreirane genocidom. Mejdutim, sada vise nema rata i genocida, te su ovim poteizma Nemanje Terzica institucije Republike Srpske legalizovane.

Od ostalih izjava iz pomenutog intervjua znacajno je jos, zbog nasih socioloski nepismenih novinara i politicara, koji na politiku gledaju kao na trgovinu, a potpuno zanemaruju ulogu interacionalnog prava, navesti sta Amaricki ambasador kaze o mogucnosti zamjene Kosova za BiH, citiram:

BiH je nezavisna, suverena zemlja, clanica UN-a, ima svoju zastavu pred tom zgradom i svoje stalno mjesto u toj organizaciji. Kada je Kosovo u pitanju, generalni sekretar želi imenovati Martija Ahtisarija (Martti Ahtisaari) za izaslanika, SAD ce imati svog posrednika u tim pregovorima. U njima se govori o standardima u vezi sa statusom te zemlje. Ima još dosta toga o cemu se mora razgovarati i dogovoriti. No, ni moja vlada ni ja ne vidimo nikakve veze izmedu BiH i Kosova. - Kraj citata.

I dok od stranaca stalno stizu pozitivni signali, od nasih politicara trpimo udarac za udarcem drzavnosti Bosne i Hercegovine. Samo sto je otvoreno pitanje novog Ustva BiH i eventualnog ukidanja RS, nasi izdajnici su vec gotovo sahranili tu mogucnost, jer su se vec dogovorili sa cetnicima da ostane RS, citiram "Oslobodnjenje" od 30/10/05:

Beriz Belkic, poslanik Stranke za BiH u Predstavnickom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je u subotu za Oslobodjenje da su na posljednjoj sesiji o ustavnim promjenama koja je odrzana protekle sedmice u Vašingtonu, u organizaciji americkog Instituta za mir, predstavnici politickih stranaka u BiH prihvatili platformu koja ce biti osnova za izmjenu Ustava BIH.

“U platformi se, nazalost, ne spominje teritorijalni preustroj BiH, jer za to još nema saglasnosti politicara iz RS”, kazao je Belkic, te dodao da se u platformi, oko koje postoji konsenzus bh. politicara, daje više ovlasti drzavnim institucijama.

Prema njegovim rijecima, platforma ce sluziti za definitivne pregovore lidera politickih stranaka koji ce se u novembru odrzati u Briselu.

“Sadašnja struktura izvršne i zakonodavne vlasti se mora mijenjati, jer kada Evropska unija pocne pregovore sa BiH o procesu stabilizacije i pridruzivanja, ona trazi da drzava ima ovlasti za neke oblasti, a to u BiH još nije slucaj. Tako se mora uspostaviti ministarstvo poljoprivrede na drzavnom nivou”, rekao je Belkic. Prema njegovim rijecima, platforma predvidja da Predsjedništvo BiH i dalje ima tri clana, ali da mu se smanje ovlasti kako se drzavni vrh ne bi miješao, recimo, u imenovanje drzavnih revizora. Konsenzus medju bh. politicarima postoji i oko promjene nacina izbora clanova Predsjedništva koji bi se, ovaj put, birali u Predstavnickom domu Parlamenta BiH.

Iako je Stranka za BiH zagovarala da Parlament u BiH bude jednodomni, takav prijedlog nije prihvacen. Razlicita su mišljenja, veli Belkic, i u vezi sa Vijecem ministara BiH. Tako su se politicari iz FBiH zalagali da BiH konacno dobije pravu vladu, s premijerom na celu, dok su politicari iz RS smatrali kako i dalje treba da imamo Vijece ministara BiH.

Razgovorima o ustavnim promjenama u BiH, osim predstavnika SDS, HDZ, SDA, prisustvovali su i predstavnici SBiH, SDP, PDP, SNSD i HNZ. - Kraj citata.

Dakle, BiH ce dobiti samo ministarstvo poljoprivrede na drzavnom nivou, a za uzvrat RS ce biti legalizovana za sva vremana. Belkic vara BH javnost, kada kaze, da "jos" nema saglasnosti iz RS za vece promjene. Time inputira, da ce se Ustav ponovo nekada mijenjti, sto je potpuna laz. Ustav se sada mijenja jer je u Daytonu nastao nelagalno, poslije genocida, a ako sada u miru doborovoljno priznamo RS, vise niko nikada nece to moci promjeniti, vise nece biti nikavih incijativa iz svijeta za promejama Ustava, jer ce novi ustav biti lagalan.

Glavni zadatak patriota Bosne i Hercegovine, sirom domovine i svijeta, je da se sada borimo za kontinuitet drzavnosti BiH, i da ne dozvolimo kontinuited Daytona, tj. RS. U tom smislu veoma je vazno da se svi mi kojima je stalo do Bosne i Hercegovine dobro pripremimo kako da obiljezimo "25 novembar, Dan drzavnosti Republike BiH", i u nasim domovima, a i u medijima. Jedna ideja. Neka svako kupi zastavu sa "liljanima" i neka je istakne na vidno mejsto u kuci, na radnom mjestu ili autu. Zasto zastavu sa ljiljanima, a ne zuti trokut? Zato sto su ljiljani simbol borbe za slobodu nase drzave, dok je zuti trokut simbol Dayotna, koji nam je donio RS i toliko zla.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________________________________

2. REAKCIJA NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH NA NAPAD HAMZE BAKSICA

Boston 20. oktobar 2005.

Postovana redakcijo "Oslobodjenja",

u svom komentaru "Kliziste" od 28/10/2005, vas komentator Hamza Baksic, pokusava diskreditovati "Nacinalni kongres Republike BiH" slijedecim rijecima, citiramo: "Dejtonskim rješenjima su, uostalom najmanje zadovoljni ljudi koji su tada bili u udobnom egzilu, pa im je mir ugrozio sinekure i sinekurcine koje su im zapadale u ime ovdašnjih nevoljnika: Hidajet Borogovac, Ibrahim Halilovic, Vehid Sandijarevic, Sven Rustempašic i ostali iz štaba Trece minhenske viteške brigade, sada na borbenoj obuci u SAD, pod kodnom oznakom Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine." - Kraj citata.

Pri tome gospodin Baksic se nije potrudio da barem u najkracim crtama kaze za sta se mi zalazemo, zasto kritikujemo Aliju Izetbegovica? Zato dozvolite da pokusamo nadoknaditi nedostatak tog njegovg teksta, da u najkracim crtama pokusamo objasniti bh javnosti cime smo "zasluzili" toliku srdzbu "Oslobodjenja".

Kada se pokusava odgovoriti na pitanje da li je stvaranje Republike Srpske bila neminovnost, onda treba imati na umu slijedece cinjenice:

Rezolucijom 752. Savjeta sigurnosti UN iz 1992. Srbija Crna Gora i JNA su proglaseni agresorima na Republiku BiH. Rezolucijom 757. je svijet poceo kaznajvati agresore uvodeci im ekonomske sankcije. Tada 15. aprila 1992. je Americki predsjednik George Bush, u ime svijeta, dao ultimatum da se JNA mora povuci iz BiH do 1. maja 1992. godine, dakle u roku od 15 dana. Znaci, internacionalni pravni poredak je poceo NORMATIVNO rjesavati agresiju na Republiku BiH, tj. bili smo pod zastitom internacionalnog prava. Medjutim, tada Izetbegovic potpuno svjesno odbacuje zastitu internacionalnog prava, jer odlaskom u Skopje na pregovore sa Adzicem, on odbacuje normativni nacin rjesavanja agresije i prelazi na NAGODBENI, dogovorni nacin rjesavanja "spora". Tim postupkom je Izetbegovic spasio agresore od Ameriskog ultimatuma, jer se niko nema pravo mijesati u spor ako je nagodba postignuta, bez obzira kakva je to bila nagodba. Sjetimo se da je to bila katastrofalna nagodba, koja je omogucila da JNA ostane u BiH tako sto je promjenila oznake. Dakle, ako je neko bio bezosjecajan za muke gradjana BiH, onda je to bio Izetbegovic.

Na potpuno isti nacin je Izetbegovic spasio cetnike i od Clintonovog ultimatuma poslije maskra na Markalama, tako sto je napravio nagodbu zvanu "Arodromski sporazum", koji je omogucio agresorima da zadrze opsadu Sarajeva, umjesto da ih prepusti americkom ultimatumu.

Nazalost, ista praksa se nastavlja i danas. Kada Evropa zatrazi da se razmontira Republika srpska, tako sto ce se razmontirati policija RS, Terzic se nagodi da je u redu da ostane policija RS. Kako se Evropa moze dalje mijesati i ukidati RS, ako nema spora, ako su sve strane zadovoljne sa Daytonskim Ustavom?

Eto danas se ne puca i nema nikakvih drugih pritisaka, a ipak se prave nagodbe kojima se dijeli drzava?

Objavljivanjem ovoga pisma, na istom mjestu, vi cete donekle ispraviti nepravdu koju ste nam nanijeli pomenutim komentarom, u kojem vas komentator na nas puca neprimjerenim jezikom umjesto argumentima.

Predsjednistvo Nacionalnog kongresa Republike BiH

Mr. Kanan Saracevic

Dr. Vahid Sendijarevic

Dr. Muhamed Borogovac

------------------------------------------------------------------------

DODATAK br 1.

Boston 4 novembar 2004.

Postovanom vlasniku "Oslobodjenja" i Glavnom uredniku.

Nazalost "Oslobodjenje" jos nije objavilo nase gornje reagovanje, mada ste to obavezni u skladu sa bh Zakonom o javnim medjima. Umjesto toga, Hamza Baksic je, cini se, pokusao izgladiti stvar objavljujuci u svojoj posljednojoj kolumni slijedecu izjavu, citiramo:

Bosna i Hercegovina ce biti u prilici da zažali – a nije kasno da to stanje pocne i mijenjati – što je svoje odnose sa dijasporom svela na konzularne poslove. Tokom proteklih desetak godina, dosta ljudi koji su se našli u svijetu, tamo su se i snašli. Stekli su nov ugao gledanja, kakav je potreban u medjunarodnim pregovorima. Sacuvali su i znanja o Bosni i Hercegovini. Iznad svega, nisu pogodjeni opštom degradacijom kriterija koja vlada u domovini: ako ne može kako valja, može kako ne valja. - Kraj citata.

Gospodo, to nije dovoljno. Zahtijevamo da objavite nas odgovor, jer bi to bilo profesionalno i korektno sa vase strane i u skladu sa Zakonom, pogotovo jer u nasem odgovoru mi nikoga ne vrijedjamo, nego iskljucivo navodimo doboro poznate istorijske cinjenice. Hamza Baksic je potpuno u pravu kada kaze da "nismo pogodjeni opstom degradacijom kriterija koja vlada u domovini: ako ne moze kako valja, moze kako ne valja." Dakle, zahtijevamo da uradite "kako valja", da objavite nas odgovor na istom mjestu da bi se na kraju stavila tacka na ovu neprijatnu epizodu, da ne bi bili prinudjeni poduzimati korake u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

Predjsednistvo NKRBiH

_______________________________________________________________

3. SREBRENICANI I ZVANICNO TRAZE IZDVAJANJE IZ RS

Sadik Ahmetovic o zakljucku Skupštine Opcine

Dodjela Srebrenice RS-u je kao dodjela djeteta ocu silovatelju

Traži se poseban administrativni status * Ustavne promjene su šansa za ispravljanje greške iz Dejtona

Skupština Opcine Srebrenica na sjednici održanoj prekjucer usvojila je zakljucak kojim se ponovo traži dodjeljivanje posebnog administrativnog statusa Srebrenici.

- Ovaj zakljucak donesen je imajuci u vidu predstojece ustavne promjene u BiH. Njime je podržana Rezolucija o posebnom statusu koju je Skupština donijela prije cetiri godine - kaže potpredsjednik Skupštine Opcine Srebrenica Sadik Ahmetovic. On dodaje da bi, prema nekim najavama, tokom obilježavanja desete godišnjice Dejtona, trebali biti potpisani principi novog Ustava BiH, koji bi trebao biti donesen do aprila 2006.

- Tekst Rezoluciji o posebnom statusu Srebrenice uputit cemo liderima svih politickih partija u BiH, americkom i ambasadorima Kontakt grupe, Ambasadi BiH u SAD i generalnom sekretaru UN-a Kofiju Ananu. Naglasit cemo da je ovo posljednja prilika da se greška iz Dejtona barem djelimicno ispravi - istice Ahmetovic i dodaje da je dodjela Srebrenice RS-u kao dodjela djeteta na odgoj i vaspitanje ocu silovatelju.

E. HUREMOVIC

_______________________________________________________________

Srebrenica - ukleta dolina

Samo što iz nje ka Sarajevu ili Tuzli zabruje džipovi s „uglednicima", ovaj grad i dalje ostaje mjesto u kojem stanuje zlocin, a nad njim bdiju njegovi izvršioci O Srebrenici je, vjerovatno, do sada sve kazano i ispisano. Mnogi su govorili i pisali o njoj tražeci da joj se pomogne, ali do sada, osim izgradnje Memorijalnog centra i finansiranja kolone tabuta koja se svako nekoliko mjeseci može vidjeti u Potocarima, svaka prica o pomoci ovom gradu, ostala je samo puka bilješka u novinama. Ta pomoc nije se razlikovala od one koja je odlazila i u druga porušena mjesta.

To što su politicari dolazili u Srebrenicu, Bratunac, Vlasenicu i druga mjesta koja se podvode pod pojam „Srebrenica" i donosili cigle, brašno i šecer, kupljene državnim parama, organizirali okrugle stolove i razna druga sjela, za koje su uzimali dobre dnevnice, Srebrenice se, sigurno, rijetko ili nimalo nije doticalo.

Ovaj grad je, samo što iz njega ka Sarajevu ili Tuzli zabruje džipovi s „uglednicima" i dalje ostajao ukleta dolina u kojoj stanuje zlocin, a nad njim bdiju njegovi izvršioci. Prošlo je sigurno cetiri godine od kako su tadašnji opcinski nacelnik Šefket Hafizovic i predsjednik lokalnog parlamenta Desnica Radivojevic uputili put Sarajeva onima što, svako malo, pred TV kamerama, tobože, placu za Srebrenicom, zahtjev da se tom gradu dodijeli poseban status u okviru BiH, kako o njegovoj sudbini ne bi odlucivali oni koji su to cinili i 1995. godine.

Kako su tada primili zahtjev i gurnuli ga u ladice, on do dana današnjeg nije ozbiljno razmatran niti je o njemu na nekom ozbiljnom forumu bilo diskusije. Svi njihovi odgovori svodili su se na to da se ne može mijenjati „dejtonsko uredenje BiH". U vrijeme kad se približava podvlacenje crte pod deset godina „dejtonske BiH" i kad s raznih strana dolaze inicijative o novom razmatranju ustavnog uredenja naše zemlje, Srebrenicanima je ponovo vracena nada da bi se neko ovog puta mogao sjetiti u kakvoj se situaciji nalazi ovaj grad i jednom za svagda njegov život izvuci iz ruku onih koje ono malo preživjelih Srebrenicana prepoznaju samo po ubijanju i smrti. Da li ce Srebrenica bar u miru imati pravo na pravdu, zavisit ce najviše od onih koji deset godina pricaju da se brinu o Srebrenici. Sad je došlo vrijeme da svoju brigu pretoce u djelo.

Almasa HADŽIC

_______________________________________________________________

4. RS nagradjuje ratne zlocince

Odlukom Bukejloviceve vlade Bošnjaci i Hrvati su, prakticno, prinudjeni da posredno placaju koljace svojih oceva, majki, brace, sinova, kcerki...

Da su Pero Bukejlovic i ministri iz njegove vlade s vlastitih bankovnih racuna, ili kešom izvucenim ispod jastuka, solidarno sakupili 330.000 maraka, imali bi pravo s tim novcem raditi šta im je volja, pa i pokloniti ga ljudima optuzenim za ratne zlocine.

Njihove pare, njihova briga. Njihovi i zlocinci.

Ali, problem je kada Pero i njegova druzina odluce da pulenima Karadzicevog zlocinackog projekta poklone 330.000 tudjih maraka. Poklon je iz buddzeta Republike Srpske. Taj budzet za kojim velikodušni Bukejlovic tako olako poteze, novac je kojeg sakupljaju gradjani manjeg bh. entiteta placajuci poreze.

Medju tim gradjdanima, ma koliko su se gore pomenuti puleni trudili da tako ne bude, ostalo je i ponešto Bošnjaka i Hrvata. Odlukom Bukejloviceve vlade oni su, prakticno, prinudjeni da posredno placaju koljace svojih oceva, majki, brace, sinova, kcerki...

Istina, u Vladi RS-a, koja je donijela odluku da nagradi zlocin i zlocince, sjedi i nekolicina Bošnjaka, ali se nijedan ne može pohvaliti da su za njega na izborima glasali barem svi clanovi uže porodice. No, na ikebana ministre ionako ne vrijedi trošiti previše rijeci.

Piše: Elvir HUREMOVIC, Avaz

-----------------------------------------

Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske" broj 107/04.

Na osnovu clana 34. stav 2. Zakona o Vladi Republike Srpske (

glasnik Republike Srpske> br. 3/97 i 3/98) i clana 22. Zakona o saradnji

Republike Srpske sa Medunarodnim krivicnim sudom u Hagu (

Republike Srpske> broj 55/01), Vlada Republike Srpske, na sjednici od 6.

decembra 2004. godine d o n i j e l a j e

ODLUKU

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE BROJ: 02/1-020-849/04 od 24. juna 2004. GODINE

I

Tacka V Odluke broj: 02/1-020-849/04 od 24. juna 2004. godine, mijenja se i

glasi:

1) stalno mjesecno novcano primanje licu osumnjicenom za ratne zlocine koje

se nalazi u pritvoru pri Medunarodnom krivicnom sudu za ratne zlocine u

Hagu, u visini dvije prosjecne plate zaposlenih radnika u Republici Srpskoj

u prethodnoj godini;

2) stalno mjesecno novcano primanje porodicnom domacinstvu lica osumnjicenih

ili optuženih za ratne zlocine koja se nalaze u pritvoru pri Medunarodnom

krivicnom sudu za ratne zlocine u Hagu, u visini jedne prosjecne plate

zaposlenih radnika u Republici Srpskoj u prthodnoj godini;

3) naknadu putnih troškova clanovima porodicnog domacinstva u visini

koštanja najviše cetiri povratne karte za odlazak u Hag, do dva puta u toku

godine;

4) stipendije djeci lica osumnjicenih ili optuženih za ratne zlocine koja se

nalaze u pritvoru pri Medunarodnom krivicnom sudu za ratne zlocine u Hagu,

za školovanje u srednjim školama u iznosu od 160,00 KM i fakultetima u

iznosu od 200,00 KM mjesecno;

5) porodicama optuženih lica iz Republike Srpske koja se dobrovoljno predaju

vlastima Republike Srpske, zakljucno sa 31. decembrom 2004. godine, a u

proceduru organizovanja predaje sa vlastima Republike Srpske stupe zakljucno

sa 9. decembrom 2004. godine, bice isplacena jednokratna novcana pomoc u

iznosu od 50.000,00 KM.>

II

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavice se u

glasniku Republike Srpske>.

Broj: 02/1-020-1504/04

Banja Luka, 6. decembra 2004. godine

Predjsednik Vlade

Dr Dragan Mikerevic s.r.

___________________________________________________________

5. REIS CERIC SE SVOJATA SA CETNICIMA I NA BAJRAMSKOJ HUDBI

I za bajram nas nas Reis izdaje, citiram:

"U slucaju naše zemlje, neki se ne osjecaju

ni sretno ni zadovoljno što njoj pripadaju. Moze ih se

zbog toga osudjivati, ali je mnogo bolje da se

medju nama povede ozbiljan dijalog koji bi vodio

opcem povjerenju i pomirenju, uvazavajuci

svaciji bol i patnju i poštujuci

svaciju radost i ponos. Mnogo je više razloga da

svi volimo domovinu Bosnu i Hercegovinu, svako na svoj

nacin, nego da je proklinjemo. Gdje god da odemo,

valja nam s nekim dijeliti dom i domovinu, ali

tudju i sa tudjinom. Ovdje smo svi svoji na

svome. I ovdje svi možemo imati ista prava, pod

uvjetom da prihvatimo dijalog kao princip

medjusobnog povjerenja.”

Tako je vazio Ceric u Begovoj dzamiji za Bajram.

Neke se on miri s kim hoce, ali ne u moje ime. Meni je

do pravde!

Selam od Ibrahima

_______________________________________

6. MUHAMED FILIPOVIC - DIPLOMATA IZDAJNIK

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

U svom odgovoru na web-stranici Radio Slobodne Evropa (http://www.danas.org/forum/88.html) u nedjelju 16.oktobra 2005, na dio mog teksta koji mu je neko od ucesnika korespodencije prenijeo iz "Online Glasnika NKRBiH" br. 349 http://www.bosna-ba.com/index.php?option=content&task=view&id=921&Itemid=49 pod naslovom “UMRO JE IZDAJNIK – TAKO CE NAPISATI NEKI DOBRI BOSNJANI KADA BUDE UMRO MUHAMED FILIPOVIC”, Muhamed Filopovic samo potvrdjuje da je izdajnik i nista vise. On kaze: “Nije Filipovic nesretan zbog raspada Jugoslavije nego zbog cinjenice da je taj raspad najviše i najtragicnije pogodio njegov bošnjacki narod, koji nije imao prijatelja, nije bio organiziran, nije imao vodjstvo, nije imao oružje, državu, obavještajne službe, diplomatiju, veze u svijetu i sve što omogucava ratovanje......” Eto, Filipovic kaze da nismo imali drzavu ni diplomatiju. Moramo se pitati u kojoj je to drzavi Alija Izetbegovic bio predsjednik, a Muhamed Filipovic diplomata, i to ambasador. A o razlazu Filipovica od Izetbegovica najbolje govori cinjenica da je Filipovic bio imenovan od strane Izetbegovica za Ambasadora?! Zar je moguce da predsjednik jedne drzave za ambasadora imenuje nekoga u koga nema puno povjerenje ili nekoga sa kim se "politicki razisao"? Alija Izetbegovic i Muhamed Filipovic su nosioci istog projekta, projekta Velike Srbije i zato je Alija Izetbegovic imao u njega puno povjerenje, mada su se mozda i “razisli” po nekim taktickim pitanjima. Samo da se podsjetimo koliko puta je Alija Izetbegovic rekao, bas kao i Filipovic u prethodnoj izjavi, kako Muslimani (Bosnjaci) nikada nisu imali drzavu.

Filipovicev razlaz sa Izetbegovicem je samo u tome sto se Izetbegovic zadovoljio sa Republikom Srpskom na 50% teritorije Bosne i Hercegovine, a Muhamed Filipovic se nikada nije pomirio sa cinjecom da cijela Bosna i Hercegovina nije ostala u Velikoj Srbiji. Jer kako drugacije shvatiti njegovu izjavu datu u intervju-u Lidiji Kujundzic u kojoj kaze: “Smatrao sam da je Jugoslavija jedan nedorecen, vrlo problematican projekat, ali ipak projekat koji ima buducnost, kao i da mi Bosanci imamo veliki interes da ostanemo u Jugoslaviji”. Muhemed Filipovic se mora odluciti, ne moze i jedno i drugo. Da li Muhamed Filipovic zaista misli da bi Bosnjacima bila bolja buducnost u Jugoslaviji, pa se zato borio za ocuvanje Jugoslavije, ili misli da su Bosnjaci trebali ostati u Jugoslaviji da bi sacuvali zivote? Jedno za sigurno znamo, a to je da se on borio za ocuvanje Jugoslavije kao zvanicni ambasador suverene drzave, clanice UN-a Republike Bosne i Hercegovine. A to je izdaja, i nista vise! Da ne zaboravimo Republika Bosna i Hercegovina je dobila suverenitet nakon referenduma o nezavisnosti, kojeg je cio svijet priznao, a kojeg ocito Muhamed Filipovic nikada nije priznao.

Sve sto je Muhamed Filipovic uradio u korist Velike Srbije (Jugoslavije) prije, tokom i poslije njene agresije i genocida nad Bosnjacima kao drzavljanima Republike Bosne i Hercegovine, a pod zakletvom da ce cuvati granice i ustav Republike Bosne i Hercegovine kao njen diplomata (ambasador), imaju zakonske elemente izdaje. I moj motiv da pisem o ulozi Muhameda Filipovica u unistenju Republike Bosne i Hercegovine nije rezultat “neobjasnjive mrznje” kako on tvrdi u svom tekstu na web-stranici Radija Slobodna Evropa, nego moj osjecaj odgovornosti za Republikom Bosnom i Hercegovinom. Svaki gradjanin jedne nacije (tj. drzave) je odgovoran za postupke svoje vlade, postupke i izjave zvanicnika svoje vlade i predstavnika svoje vlade. Kao diplomata i time sto je intelektualac sa ogromnim uticajem u Bosni i Hercegovini, Muhamed Filipovic snosi vecu odgovornost zbog svoje uloge u unistenju Republike Bosne i Hercegovine nego sto bi to bilo u slucaju samo nekog prosjecnog gradjanina.

Muhamed Filipovic dovodi u pitanje i svoj intelektualni i naucni integritet kada sam za sebe slavospjevno kaze da je njegov “rad najviseg ranga u nauci i najdosljednijeg politickog i moralnog stava u nasoj novoj istoriji”. Nakon ovakve samohvale, moramo ga potsjetiti da u nauci ima nesto sto se zove recenzija, a vrijeme je najbolja mjera necijeg doprinosa u nauci. Siguran sam da ce njegovo naucno djelo biti PREISPITANO zbog njegove uloge i “doprinosa” unistenju drzave koju je predstavljao kao diplomata i ambasador. A sto se tice “najviseg...najdosljednijeg ...moralnog stava”, gdje tu stoji Muhamed Filipovic najbolje svjedoci njegova izjava u itervju-u Lidiji Kujundzic u kojoj sve sto ima da kaze za osudjenog kreatora i izvrsioca zlocina geniocda u Bosni I Hercegovini Biljanu Plavsic je da: “Biljana Plavsic nije seljak, ona je gradjanin, intelektualac”. Moral Muhameda Filipovica je moral izdajnika, a to je najveci zlocin kojeg jedan covjek moze izvrsiti protiv vlastitog naroda.

I na kraju svog komentara na moj tekst Muhamed Filipovic kaze: “Zar ne vidite da ste svakom na vrh glave svojom pamecu i time što u svim stvarima i svagda imate pravo jedino vi.” Ova izjava samo potvrdjuje da je Muhamed Filipovic ostao bez valjanog argumenta.

A to sto Muhamed Filipovic tvrdi, da sam ja u sluzbi "zapadnih antimuslimanskih demokratija, inace poznatih nosilaca kršcanskog fundamentalizma", je samo jeftina kleveta, bez ikakvih argumenata. Buduci da je Muhamed Filipovic "naucnik" i diplomata neka iskoristi sva svoja diplomatska sredstva i naucne metode i neka pribavi makar neki dokazi ili makar jedan argument za tu tvrdnju. Bez toga to je jezik mahale, a ne akademije.

I na kraju, Muhamede Filipovicu, ne izgubismo mi rat zato sto nismo imali "prijatelje", "drzavu", "diplomatiju", "vojsku" itd, kako ti netacno nabrajas, nego zato sto izdajnicki potpisi zaustavise nasu Armiju Republike BiH da udje u Banja Luku i zato sto diplomati izdajnici potpisase Dayton.

_________________________

7. POSRBICE NA DJELU

Sacuvaj me Boze sandzaka i ljudi iz Sandzaka i sandzackijeh zena....

Nisam znao ljude iz Sandzaka i zelio sam da ih upoznam iiii..upoznadoh.sto trazih to i nadjoh... IZRAZAVAM SVOJE JAVNO ZAPREPASTENJE....

pa to su butum srbomuslimani,butum odjedared....covjece,oni i mirisu, na Srbe....

Boze moj sta genetika radi....

Pisu pjesme na srpski nacin,slikaju na srpski nacin,kupaju se na srpski nacin,slikaju fotoaparatom na srpski nacin,praktikuju vjeru na srpski nacin,i imaju odnos,ljubavni,,pricaju na srpski nacin,jedu na srpski nacin,trose pare na srpski nacin,sute na srpski nacin,misle na srpski nacin,prave forume na srpski nacin,mrze Bosance na srpski nacin....zive i u Sarajevu na srpski nacin....a onda sve ostalo rade na svoj nacin....daleko im kuca od Bosne a i od Bosnjaka.

I sto je najvece kod ti ljudi.....

oni su i najveci,na srpski nacin....

zene se i vjencavaju i oblace ista odijela,na srpski nacin....

Sve im bolan Boze na srpski nacin....mrze na srpski nacin....evo i Bajram ce,na srpski nacin.... eno imaju i Bosnjake.net na srpski nacin....

na imaju nacin na milion i jedan nacin imaju ama sve Boze srpsko....

udjose u Bosnu,udjose u tudje,pojedose nas..izvrtise nas,presumitise nas...izburgijase nas,presusise,presahnuse,popise nam dushu,izvadise nam oci.... naucise nas sve... na srpski nachin.....

Opaaaa, pobro!

Jadni Srbi..... S

-------------------------------

KOMENTAR: Gornji tekst je ocigledno napisao cetnik kojemu je cilj da zavadja Bosnjake iz BiH i Bosnjake iz Sandzaka. Ime mu je Ibrahim Begic, a potpisuje se sa Broi, i iz Kotor Varosi je. Njegov specijalni zadatak kojega je vjerovatno sam sebi dodijelio, ne iz nekog materijalnog interesa, nego iz cistog cetnicikog rodoljublja je da blati stranicu republikabih.com, iz jednog jedinog razloga, jer stranica nosi to slavno ime, kojeg se cetnici boje "k'o dzavo krsta", te zato zele na svaki nacin da ga uprljaju, da Republika BiH nikad ne "vaskrsne". Njima se ledi krv u zilama od samog imena Republika BiH, pa makar to bila i web stranica. Za slabu posjecenost pomenute web stranice ima i Ibrine zasluge, jer vjerovatno se svakom dostojanstvenom Bosancu i Hercegovcu gadi druziti sa cetnikom, koji se nevjesto zamaskirao deklarisuci se kao "veliki musliman". Istinski Bosnjak i musliman nikada ne bi ovako govorio o nasoj braci iz Sandzaka, ljudima koji su medju najzasluznijim sto se Republika BiH odbranila, sto nikada nije zatvoren obruc oko Sarajeva sa zapadne strane, kod Sokolovic kolonije. Cetnicki strateski interes je da zavade Sarajlije sa Sandzaklijama, Tuzlake sa Sarajlijama, Hercegovce sa Bosancima, Kladusane sa Biscanima itd itd, i sada nazalost imaju veoma mnogo uspjeha zahvaljujuci nasoj politickoj naivnosti.

Da se razumijemo, ovo nije nikakav moj obracun sa Ibrom Begicem kao pojedincem. Ja sam mu cak i zahvalan, kao sto sam zahvalan i Emiru Kusturici. Njih dvojica su izgubili zivce i prestali sa pretvaranjem. Oni su samo dobar model da objasnimo jednu pojavu koja nas kosta zivota, drzave, slobode, a to su posrbice, koji su mnogo gori od cetnika. Ja sam Kusturici i Begicu zahvalan, jer pomocu njih lakse uspijevamo objasniti prave lukave skrivene posrbice, kao sto npr. Alija Izetbegovic, Mustafa Ceric, Adnan Terzic, itd. itd.

M. B.

____________________________________________

8. BOSANSKA NOC U DZAMIJI U TOLEDU, OHIO

http://www.icgt.org/Monitor030304/BosnianNight.htm

Bosnian Night

By May Soliman

--------------------------------------------------------------------------------

For me, it was just another Friday night and we were going to the Mosque. Little did I know that this night was going to be a little different from the rest - it was the "Night of the Bosnians." For me, this was a new culture but one that is still a part of Islam.

When we arrived, I looked at the clock and realized that it was time to eat. I headed towards the kitchen because I was a little curious to see what was being prepared. What I found was an eye-opener to the different cultures that surround us, and a reminder that we are all one people. The Bosnian men and women had worked very hard to prepare everything and this resulted in an enjoyable time for everyone who attended.

The women in the kitchen were: Mirsada Causevic, Aida Cefo, Meliha Hadziahmetovic, Suvada Hadzovic, Rahima Kurtovic, Rafija Pekmez, Sanela Perviz and Ajsa Sendijarevic. (Congratulations, you did a great job.)

After dinner, it was time to go upstairs for the lecture. The guest speaker of the night was Professor Vahid Sandijarevic, assisted by Almasa Hadziahmetovic who produced the little slide show on Bosnia. The Professor talked about the economic situation in Bosnia and how Muslims should make themselves stronger and should attempt to become united. Muslims should not blame their problems on others but should take action and attempt to resolve them by working together.

He spoke with so much passion and emotion that it was impossible not to listen. He has a dream that one day the Muslim nation will be strong and will succeed in the name of God. I, too, hope that this will come true and will work to accomplish this goal. We should work to the best of our abilities to become the best in our religion and in our fields and to become one Um'ma. Inshallah, as Muslims we will be able to accomplish this. Hopefully, Professor Sandijarevic will soon be back to visit the Islamic Center of Greater Toledo and to talk more about his views for our religion.

The night was soon over and it was time to go home. I wish we could have stayed a little longer. As I walked outside to my car, my soul remained inside the building.

The events of this night keep reflecting back in my mind. When I remember the "Bosnian Night," I remember a new experience and a new lesson with a new Islamic culture. I dream that one day we will all be one Um'ma and, Inshallah, we will be able to accomplish this major challenge to Islam.

Thank you, sisters and brothers. Salamu'alakum.

posted 5/13/2003

________________________________________

9. PREGLED BH MEDIJA

SRPSKI PJEVAC U FRANCUSKOM LONCU

Al' sam se nasmijao!

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1256

-------------------------------------------------------------

UZ PRIZNANJE IVICE RAJICA

Pise: Tomislv Dretar

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua736.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: