Friday, February 15, 2008

#352 MIJENJAJU ZAKON O DRZAVLJANSTVU, A NE SPOMINJU DVOJNA DRZAVLJANSTVA?

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

12. novembar 2005.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 352 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. ZADNJI EKSER

2. ZAKON O DRZAVLJANSTVU JE U SUPROTNOSTI SA UNIVERZALNOM DEKLARACIJOM O LJUDSKIM PRAVIMA

3. INTERVJU:Safet Halilovic, ministar civilnih poslova BiH

4. INTERVJU: Sulejman Tihic, clan Predsjednistva BiH

5. DVA ISTORIJSKA INTERVJUA

6. TUZLACI ODBILI DA IMENUJU ULICU PO ALIJI IZETBEGOVICU

7. MIJENJAJU ZAKON O DRZAVLJANSTVU, A NE SPOMINJU DVOJNA DRZAVLJANSTVA?!

8. JEDNO PITANJE I ODGOVOR MUHAMEDA FILIPOVICA RADIJU SLOBODNA EVROPA

9. NASEROVA PREKOMANDA IZ SREBRENICE JE BILA IZDAJA

10. GRANICU: DAYTONSKA FORMULA JE BILA DOGOVORENA PRIJE DAYTONA

11. SMANJENJE ARMIJE = OTPUSTANJE PATRIOTA BiH ZA RACUN BIVSIH "STARESINA" JNA

12. KAKAV JE STIPE MESIC BIO U RATU

13. POSRBICE INFILTRIRANI U SDA CRNE GORE SPASAVAJU VELIKU SRBIJU

14. POVODOM 12-TE GODISNJICE OD RUSENJA "STAROG"

15. MRTVIH CETNIKA K'O SNOPLJA

16. POTPISIMO PETICIJU DA SE BOSANSKOJ DUBICI VRATI NJENO PRAVO IME

17. REIS CERIC IZUMIO ISLAMSKU INKVIZICIJU

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI I NAPISITE VASU TACNU ADRESU BILO GDJE U TIJELO TE REPLY PORUKE i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_______________________________________________________________

1. ZADNJI EKSER

Komentar povodom incijative da se dogovorom sa RS mijenja Daytonski ustav BiH.

Pise: Sven Rustempasic

Sarajevo, 10. novembar, 2005. Mnogo toga je jasno, mnogo toga se privodi kraju. Ovih se dana finalizira dugo pripremani i provodeni plan spašavanja Republike srpske, koji ce biti realiziran tzv. "novim ustavom BiH". U njemu nema nicega bitnog što podsjeca na Republiku BiH, nego je sve puka "kozmetika" koja ce spasiti Republiku srpsku kao "srpsku državu zapadno od Drine".

Država BiH ce biti definitivno uništena, jer ce ovaj "Dejton II" biti donesen u doba kada nije bilo rata, vojnih i slicnih pritisaka. Nikada više nece moci biti revidiran -- do narednog, finalnog genocida, naravno. Plan je užurban jer novi ustav mora biti dovršen i uspostavljen prije sudenja na Svjetskom sudu, BiH protiv SCG, februara 2006 -- da bi se izbjeglo svako eventualno traženje od strane patriota države BiH da presuda ukine Republiku srpsku kao rezultat agresije i genocida. Novi ustav definitivno nece ukinuti entitete, kako je javljeno.

U spašavanju Republike srpske su ucestvovale i ucestvuju sve tri najbrojnije stranke u kojima figuriraju Bošnjaci: SDA, "Stranka za BiH" i SDP. Pri tome su glavni nosioci velikosrpske zastave Adnan Terzic, Sulejman Tihic, Beriz Belkic, Zlatko Lagumdžija i ostali lideri tih stranaka. Cini se da je tom "Dejtonu II" opet kumovao notorni Ricard Holbruk, prema vijestima iz SAD, odn. organizmi kojima on pripada.

Preuzeto sa

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua747.htm

i

http://republikabih.net/

__________________________________________________

2. ZAKON O DRZAVLJANSTVU JE U SUPROTNOSTI SA UNIVERZALNOM DEKLARACIJOM O LJUDSKIM PRAVIMA

Poslijeratni Zakon o drzavljanstvu BiH je donesen 1998. godine. Prema njemu svaki iseljeni gradjanin BiH, ukoliko je primio drzavljanstvo nove drzave, je trebao da izgubi BiH drzavljanstvo do 31. decembra 2002. godine ukoliko Bosna i Hercegovina do tog datuma ne sklopi sporazum o Dvojnom drzavljanstvu sa drzavom useljenja. Odmah je bilo jasno da tim zakonom tadasnje BiH vlasti zele istjerati iz drzavljanstva svoje prognane gradjane, vecinom Bosnjake, jer je nezamislivo da se za pet godina sklope ugovori o dvojnom drzavljanstvu sa desetinama drzava koje su primile prognanike iz BiH.

Prirodno se postavlja i pitanje: Zasto je uopste stari Zakon Republike Bosne i Hercegovine mijenjan? Po tom Zakonu Republike BiH nasi iseljenici nisu istjerivani iz BH drzavljanstva kada prime drzavljastvo druge drzave, npr. SAD, Kanade, Australije. A to je uobicajena praksa u svim drzavama svijeta.

Tri najvece drzave useljavanja SAD, Kanada, Australija ne traze od novih, naturalizovanih drzavljana da se odreknu starog drzavljanstva, dok neke drzave kao npr. Austrija i Njemacka traze da oni koji prime njihovo drzavljanstvo se odreknu starog drzavljanstva. Mejdutim, ni jedna drzava ne oduzima svoje drzavjanstvo od gradjana koji prime i neko strano drzavjanstvo. I to nije slucajno. To je posljedica internacionalnog zakona na kojega nam je skrenuo paznju Prof Boyle, za vrijeme Peticije o dvojnom drzavljanstvu. Evo sta je Prof Boyle u tom smilsu porucio Ashdovnu, u Decembru 2002. pred sami istek roka, tj. kada je trebalo da stupi na snagu oduzimanje drzavljanstva, citiram: Univerzalna Deklaracija UN o ljudskim pravima iz 1948. je obavezujuci i uobicajen internacionalni zakon koji clanom 15(2) obavezuje Bosnu i Herceogvinu, gdje se jasno kaze: Niko ne smije pausalno (proizvoljno, bez presude) oduzeti nekome drzavljanstvo. Takozvani Zakon o drzavljanstvu predstavlja pausalno oduzimanje drzavljanstva stotinama hiljada izbjeglica iz uzasnog rata i genocida: Muslimanima, Hrvatima, Srbima, Romima, Jevrejima i ostalim. To sigurno narusava osnovne norme internacionalnih zakona o ljudskim pravima i nije u skladu ni sa Daytonskim sporazumom. Visoki predstavnik UN Gosp. Ashdown mora hitno intervenisati da bi sprijecio njegovu primjenu. Francis A. Boyle., Profesor internacionalnog prava) - Kraj citata.

Postavlja se pitanje pred BiH javnost: Zasto je Zakon Republike BiH promjenjen na tako nastran nacin u Daytonskoj BiH? Sigurno nije bio u pitanju nikakav humani niti patriotski cilj. Cilj tadasnje promjene zakona je bio iskljucivo nastavak etnickog ciscenja drzavnim sredstvima, jer su Bosnjaci vecina prognanika.

Postavlja se jos jedno pitanje: Zasto tadasnji delegati Skupstine BiH iz bosnjackih stranaka nisu sprijecili usvajanje toga zakona jer su mogli staviti veto na zakon kojim se iz bh drzavljanstva istjeruju vecinom Bosnjaci. Zasto tadasnji bosnjacki lideri, i iz vlasti i iz opozicije (Izetbegovic, Silajdjic, Lagumdjija...) nisu savjetovali bosnjacke delegate u Domu naroda Skupstine BiH da stave veto na taj, u prvom redu nehumani, a zatim i sovinisticki antibosnjacki zakon.

Slijedeci bitan razvoj u vezi sa Zakonom o drzavljanstvu odigrao se u posljednjim danima vladavine Alijanse. Tada je po hitnom postupku, sa licnim zalaganjem Zlatka Lagumdjije uoci njegovog silaska sa vlasti, postignut sporazum BiH samo sa Srbijom o dvojnom drzavljanstvu. To je bila nova izdaja Bosnjackog naroda od strane Lagumdjije. Naime, trebalo je sve bilateralne sporazume o dvojnom drzavljanstvu u Skupstini BiH usvojiti u paketu. Ovako je data mogucnost Republici srpskoj da stavlja veto na promjene Zakona i na buduce bilateralne sporazume, buduci da su iseljenici u Srbiji dobili dvojna drzavljanstva dok su Bosnjaci raseljeni po cijelome svijetu ostali nerijeseni, sa mogucnoscu da budu istjerani iz BH drzavljanstva 31. decembra 2002.

Tada u decembru 2002. smo mi, gradjani Republike BiH u dijaspori, pokrenuli peticiju koju je tada potpisalo preko 35 hiljada gradjana, a do danas preko 46 hiljada gradjana BiH svih etnickih grupa i religija, sirom svijeta, da se promjeni taj necivilizacijski zakon. Tada je nasa delagacija dosla i do poslanika Skupstine BiH, i do Ashdowna. Zahvaljujuci tome, Ashdown je produzio rok za izbacivanje bh prognanika iz drzavljanstva za 10 godina. Nazalost, on nije mogao trajno promjeniti Zakon o drzavljanstvu, jer u njegovoj nadleznosti su samo privremene promjene zakona. Tada je Predstavnicki dom Skupstine BiH pokrenuo i usvojio izmjenu zakona.

Nazalost, kasnije su srpski predstvnici u domu Naroda stavili veto na promjenu Zakona, sa jasnom namjerom da istjeraju iseljene Bosnjake iz drzavljanstva kada istekne Ashdownov produzetak roka za sklapanje sporazuma o dvojnom drzavljanstvu. U medjuvremenu, za ove 3 godine, je sklopljeno nekoliko bilateralnih sporazuma, npr. sa Svedskom.

Medjutim najvece drzave useljavanja USA, Kanada, Australija, ne zele da sklope te bilateralne sporazume. Razlog je veoma jendostavan, zato sto te drzave dozvoljavaju drugo drzavljanstvo bez ikakvog sporazuma. Za njih, besmisleno je sklapanje sporazuma u kojim bi SE ONI OBAVEZALI da nam daju da sacuvamo i bh drzavljanstvo, kada nam to oni POKLANJAJU BEZ IKAKVOG SPORAZUMA. Nazalost, zlocinacki umovi iz RS ne zele da promjene Zakon. Zato u ovom trenutku svim Bosancima i Hercegovcima iseljenim sirom svijeta prijeti izbacivanje iz BiH drzavljanstva kada za nekoliko godina istekne Ashdownov produzetak.

Ovih dana se po hitnom postupku mijenja zakon o Drzavljanstvu, da bi se izvrsile revizije poslije rata datih bh drzavljanstava. Interesantno bi bilo saznati od nasih predstavnika npr. Tihica, Terzica, Halilovica, zasto se ova promjena zakona ne bi iskoristila da se promjeni i clan o dvojnom drzavljanstvu, jer svi se oni slazu da da je taj clan nehuman, protivan konvenciji o ljudskim pravima, ali ne koriste priliku sto se svakako mijenja Zakon da i taj dio zakona usklade sa zakonima civilizovanog svijeta.

Vjerovatno im je vaznije da "relaksiraju" svoje partnere u valsti iz RS.

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________________________

3. INTERVJU:Safet Halilovic, ministar civilnih poslova BiH

Razgovarao: Ruzdija ADZOVIC

U cilju usvajanja zakona do godisnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i sto hitnijeg otpocinjanja rada komisije, Ministarstvo civilnih poslova BiH je predlozilo ove izmjene i dopune Zakona o drzavljanstvu BiH. Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilovic podsjeca da je Vijece ministara Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o drzavljanstvu BiH utvrdilo kao prijedlog i predlozilo je Parlamentarnoj skupstini BiH usvajanje po hitnom postupku. - Potrebno je urgentno usvajanje tog zakona zbog sigurnost i rjesavanja pitanja viznog rjesenja i mi to moramo rijesiti. Zasto je potrebna hitnost postupka?

- Ta je hitnost neophodna radi sto brzeg rjesavanja pitanja revizije drzavljana naturalizovanih gradjana BiH, a rjesavanje ovog pitanja stvara pretpostavke za otklanjanja odredjenih sumnji bezbjednosnog karaktera i pretpostavka je olaksavanja viznog rezima rezima za gradjane BiH.

Sta je glavni cilj izmjena i dopuna Zakona o drzavljanstvu BiH?

- Cilj je da se pitanja naturalizovanih drzavljana BiH, koji nisu drzavljani bivse SFRJ, konacno rijese u skladu sa zakonom, te da se u postupku revizije jos jedanput razmotre drzavljanstva dodijeljena u periodu od 1992. godine do donosenja ovog zakona.

Na koga se, konkretno, odnosi revizija drzavljanstava?

- Ta se revizija odnosi na naturalizovane drzavljane BiH, kojima jedinstveni maticni broj nije bio dodijeljen na podrucju bivse Jugoslavije do 6. aprila 1992. godine. Isto tako, revizija dodijeljenih drzavljanstava odnosi se i na lica kojima je dodijeljeno drzavljanstvo, a kojima je promijenjen jedinstven maticni broj, odnosno, kojima je dodijeljen novi jedinstveni maticni broj. Do kada se mora zavrsiti postupak revizije drzavljanstava?

Neki su predstojecu verziju shvatili kao atak na Bosnjake iz Srbije i Crne Gore koji su dobili bh. drzavljanstva, upravo zbog cinjenice da reviziji podlijezu i drzavljanstva onih lica kojima je promijenjen jedistveni maticni broj?

- Izmjene zakona nemaju nikakve veze s tim licima. Iz revizije su izuzeti ljudi koji su stekli bh. drzavljanstvo, a koji su iz Sandzaka, Hrvatske i tako dalje. To nema nikakve veze s njima, sto je izricito je receno.

Nasa dijaspora je zabrinuta da bi mnogi u njoj,koji su dobili drzavljanstvo drugih zemalja, mogli izgubiti drzavljanstvo BiH. Koliko i a razloga za takva strahovanja?

- U toku su potpisivanja sa drugim zemljama sporazuma o dvojnom drzavljanstvu. Takav sporazum je, recimo, nedavno potpisan sa Svedskom za 65.000 drzavljana BiH i taj je problem rijesen. U toku su pregovori i sa nekim drugim zemljama. Do isteka roka da se to pitanje rijesi ima jos osam ili devet godina.

Postoje zemlje koje ne traze da se gradjani koji dobiju njihovo drzavljanstvo odricu svog maticnog drzavljanstva, poput, recimo SAD-a. Da li ce BiH to uvaziti, s obzirom da sa takvim zemljama nema potreba zakljucivati sporazume o dvojnom drzavljanstvu?

- Predvidjena je jedna sveobuhvatna izmjena i dopuna Zakona o drzavljanstvu, posebno calana 18., koji govori o dvojnom drzavljanstvu, odnosno, o bilateralnim sporazumima kao uslovu za dvojno drzavljanstvo. Mi cemo nastojati i kroz ove ustavne promjene koje slijede i kroz izmjene zakona da se ti problemi rijese.

Dakle, ako, recimo, SAD ne trazi odricanje od bh. drzavljanstva, BiH ce to po automatizmu prihvatiti, s obzirom da nema potrebe da se potpisuje sporazum o dvojnom drzavljanstvu?

- Naravno.

_________________________________________

4. INTERVJU: Sulejman Tihic, clan Predsjednistva BiH

Dejton se ne moze dograditi, novi ustav je neminovnost

Danas postoji jedan nivo konsenzusa medju politicarima, posebno kada je u pitanju uredjenje drzave BiH, predsjednik umjesto Predsjednistva, vlada umjesto Vijeca ministara i parlament sa jednom drugacijom organizacijom i brojnijim Zastupnickim domom, a sa ogranicenom nadzleznoscu Doma naroda

Razgovarao: Ruzdija ADZOVIC

Sve se vise zagovaraju ustavne promjene u BiH. Kako prevazici ogromne razlike u pogledima na buducnost BiH, koje sada izgledaju nepremostive?

...

- Od Venecijanske komisije, Skupstine Vijeca Evrope, Evropskog parlamenta, Skupstine NATO-a mi vec imamo izjave da treba mijenjati Ustav BiH. Sada su to porucili i Amerikanci preko Gospodina Barnsa, koji je je kazao kako u SAD-u ocekuju da bi na godisnjicu Dejtona mogla biti potpisana izjava o principima buduceg ustavnog uredjenja. To bi moglo dati jos jedan poticaj predstojecim ustavim promjenama, koje bi trebalo zavrsiti do aprila iduce godine, kako bi se novi izbori odrzali po drugacijem ustavnom sistemu.

Da li BiH treba novi ustav ili se treba modifikovati Dejton?

- Realnije je da se ide na dogradnju postojeceg sistema, iako bi SDA i ja licno najvise voljeli novi ustav. Najbolje bi rjesenje bilo donijeti novi ustav, jer je ovaj dejtonski tesko dograditi da bi bilo kako treba. Uostalom, u RS-u je SNSD predlozio da se radi novi ustav.

Da, ali Dodik je predlozio federalno ustrojstvo BiH, sto, drugim rijecima, podrazumijeva stvaranje jos jednog entiteta u nasoj zemlji?

- Ja sam, u principu i protiv dva entiteta, a pogotovo protiv stvaranja treceg entiteta. Ja mislim da to nije u interesu Hrvata, jer bi prisustvo Hrvata u preostalom dijelu BiH potpuno nestalo i sve bi se koncentrisalo u taj jedan dio, koji, ko zna kako bi izgledao. To nije realno i nije interes Hrvata, jet to ne trazi ni HDZ. A mi ni u kom slucaju ne bismo nikada pristali na treci entitet.

Dokle se stiglo sa tuzbom BiH protiv SiCG. Kako komentarisete neke pokusaje nametanja vansudskog rjesenja?

- Vansudska nagodba nije moguca, jer je to pitanje istine, pravde. Ne moze se nagadjati da li je bilo krsenja Konvencija o sprecavanju genocida ili ne. To mora da utvrdi Medjunarodni sud pravde. Ne vidim razlog zasto sada praviti neke nagodbe, kada je zakazana rasprava koja ce za tri-cetiri mjeseca biti zavrsena i imat cemo, akobogda, sudsku presudu. To je vazno zbog istorije, zbog svega onoga sto se dogodilo, zbog nasih buducih odnosa, koji se mogu graditi samo na temeljima istine i pravde, a ne nekakvih neprincipijelnih kompromisa.

Kako komentarisete tvrdnje americkog profesora Frensisa Bojla, koji je bio angazovan kao zastupnik BiH pred medjunarodnim sudom, da bi tuzba BiH, naravno, ako sud presudi i korist BiH, trebala da posluzi za ukidanje RS-a, kao, kako kaze Bojl, tvorevine koja je nastala na genocidu?

- Vec sada kod Medjunarodnog suda za sudjenje ratnog zlocina na podrucju bivse Jugoslavije ima dovoljno razloga da se govori o ukidanju RS-a, zbog svih zlocina koji su pocinjeni u ime te ideje. Takva jedna presuda sigurno moze biti jos jedan doprinos tome, ali se RS, kao entitet, moze ukinuti samo u okviru ustavne procedure. Nece sud ukidati RS, ali presuda bi mogla da ima uticaj na konacna rjesenja buduceg ustava BiH.

Nasa dijaspora strahuje da bi mnogi nasi drzavljani vani mogli da izgube svoje maticno drzavljanstvo. Koliko ima razloga za takvu zabrinutost?

- Za sada i narednih pet-sest gosina za nasu dijasporu, kada su u pitanju drzavljanstva nase zemlje nema problema, jer je visoki predstavnik to promijenio. Mi smo se, u medjuvremenu, zakljucili, a i daljezakljucujemo ugovore o dvojnom drzavljastvu sa drugim zemljama. Mislim da u tom smislu nece biti problema, jer u vremenu koje predstoji mozemo te stvari rijesiti.

Da li je to poruka nasoj dijaposri?

- Mozemo im poruciti da niko ko je dobio drugo drzavljanstvo nece izgubiti bh. drzavljanstvo. Ima drzava gdje nije moguce imatio dvojno drzavljastvo, a za preostale zemlje mi cemo voditi racuna da sacuvamo sve nase drzavljane.

Vijece ministara BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drzavljanstvu BiH, koji podrzumijeva reviziju drzavljanstava dobijenih nakon 1992. godine, pa i za ona lica ciji je promijenjen jedinstven maticni broj. Neki su to shvatili kao atak na naturalizovane drzavljane BiH koji su u BiH dosli iz Sandzaka. Molim vas koliko su takve tvrdnje ispravne?

- To se ne odnosi na gradjane sa prostora bivse Jugoslavije koji su primili bh. Drzavljanstvo, bili oni Bosnjaci iz Sandzaka ili Hrvati iz Hrvatske, Srbi iz Srbije... Oni ne podlijezu reviziji.

Sporazum o reformi policije - legalizacija nesporazuma

Da li ste zadovoljni sporazumom o reformi policije koji je ponudjen iz RS-a ili smatrate da je to prevara?

- Nisam zadovoljan tim sporazumom. Mislim da je on, ustvari, legalizacija nesporazuma o reformi policije, jer se moze tumaciti i na jedan i na drugi potpuno suprotan nacin. Moze se tumaciti kao da imamo jedinstvenu policiju, organizovanu na dva nivoa sa regionalnim centrima koji prelaze entitetske linije, a moze se tumaciti i na taj nacin da se zadrzava i postojece stanje sa entitetskim i kantonalnim policijama, dakle, sa trinaest policija.

-----------------------------------

5. DVA ISTORIJSKA INTERVJUA

Gornja dva intervjua su data Jutarnjim novinama. Mejdutim, zbog ogranicenog prostora, nisu mogla biti objavljena pitanja i odgovori o Zakonu o drzavljanstvu. Znajuci da je dijaspora veoma zainteresovana za ova pitanja, gospodin Adzovic je poslao kompletne intervjue i "Online glasniku", za sta mu se veoma mnogo zahvaljujemo.

Upravo zbog tih pitanja ovi intevjui su od istorijskog znacaja za Bosance i Hercegovce i u BiH i sirom svijeta. Naime, obojica, i Tihic i Halilovic su obecali da "Bosnjaci iz SiCG (Sandzaka) nece biti izbacivani iz BH drzavljanstva", mada nisu objasnili koji su to gradjani kojima je promjenjen Jedinstveni maticni broj, i koji hoce biti izbacivani iz bh drzavljanstva. Naime, jedino su bivsi stanovnici Jugoslavije imali maticni broj, te je jedino njima mogao biti promjenjen. Dakle, po zakonu ce i oni biti izbacivani, a ne samo nekolicina useljenika izvan podrucja Jugoslavije.

Osim toga obojica su obecali da nece izbacivati raseljene bh gradjane iz bh drzavljanstva. "Tihic doslono kaze: Mozemo im (dijaspori) poruciti da niko ko je dobio drugo drzavljanstvo nece izgubiti bh. drzavljanstvo.", a veoma slicno i Halilovic.

Vrijeme ce pokazati da li su oni jos jednom prodali svoj obraz da bi odradili posao za veliku Srbiju.

Iz pouzdanih izvora znamo da je obojici skrenuta paznja na problematiku Zakona o dvojnom drzavljnstvu, i da su veoma dobro upoznati sa tim problemom, a urucena im je i peticija, koju je do sada potpisalo preko 46,000 ljudi.

M. B.

__________________________________________________

6. TUZLACI ODBILI DA IMENUJU ULICU PO ALIJI IZETBEGOVICU

09.11.2005.

Radio Tuzla je javio da je Opštinsko vijece Tuzla na današnjoj sjednici nije podržalo prijedlog SDA da se ulica Aleje bosanskih vladara preimenuje u Aleju Alije Izetbegovica.

Kada se je prije par sedmica na tuzlanskoj web stranici Tuzlarije pojavila vijest da postoji prijedlog da se "Aleje bosanskih vladara" preimenuje u "Aleju Alije Izetbegovica", u roku od par sati se javilo preko 170 uglavnom ljutitih reakcija citalaca. Kada sam se za nekoliko sati ponovo ukljucio, webmasteri su vec bili uklonili mogucnost diskusije i uklonili sve dotadasnje poruke citalaca, sto svakako nije u redu sa njihove strane, ako su za demokratiju, te slobodu govora i stampe. U demokratiji te nikakva funkcija ne moze zastitit od odgovornosti pred javnoscu za ucinjena djela (tj. nedjela). Te reakcije Tuzlaka na web stranici Tuzlarije pokazale su da svako ko zeli imati ikakav uspjeh u poltici u Tuzli, mora prekriziti Aliju Iztebgovica. Iz uzavrele politicke svadje koja je nastala poslije pomenutog glasanja u opstini, iskrslo je na vidjelo da je LICNO LAGUMDJIJA OBECAO TIHICU DA CE SREDITI DA POSLANICI TUZLANSKOG OPSTISKOG VIJECA GLASAJU ZA PROMJENU IMENA "ALEJE BOSANSKIH VLADARA" U "ALEJU ALIJE IZETBEGOVCA". Izgleda, da su Tuzlaci u opstinskom vijecu otkazali poslusnost Lagumdjiji jer im je vaznije sta misli njihova baza, nego Lagumdjija, cime su spasili obraz cijele Tuzle. Ovo me podsjetilo na 1992. godinu kada smo mi Tuzlaci u SDA otkazali poslusnost Aliji Izetbegovicu koji nam je porucivao da pregovaramo sa "Srbima o podjeli Tuzle na muslimansku i srpsku carsiju", te smo tako spasili grad od Alijinih "dogovora" po kojim JNA ulazi u grad da gradjane cuva od cetnika. To je scenarij koji je tolko zivota kostao Brcko i Visegrad, i kojeg su se Tuzlaci spasili, otkazujuci poslusnost, uzimajuci svoju sudbinu u svoje ruke, braneci svoj grad.

Kada se zna koliko je Alija zasluzan za nastanak Republike srspke, nije nikakvo cudo da su se upravo Srbi usprotivili odluci poslanika u Opstinskom vijecu Tuzle, citiram.

Izjava za javnost Miše Božica predsjednika Srpskog gradanskog vijeca, Pokreta za ravnopravnost Tuzlanskog kantona u povodu odbijanja Opštinskog vijeca Tuzla da jednu ulicu u Tuzli nazove imenom Alije Izetbegovica.

Odluku vladajucih stranaka u Opštinskom vijecu Tuzla, da odbiju da se jedna od ulica u Tuzli nazove imenom Alije Izetbegovica, smatram neracijonalnom i štetnom.

Tuzlanski Srbi osjecaju poštovanje prema Aliji Izetbegovicu koji se svojom politikom zalago za ravnopravnost svih gradana u Tuzli, ali i u Bosni Hercegovini.

Izetbegovic je vodio racuna o položaju Srba koji su bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine uticuci da dobiju odgovarajuca priznanja i unapredenja.

Prilikom mog susreta sa predsjednikom Izetbegovicem rekao je, a to je naglašavao i u više navrata, kako je Srbima u ratu najteže jer ih oni sa brda smatraju izdajnicima, a ovi dole nemaju puno povjerenja u njih.

Ne treba zaboraviti da je Srbe iz Tuzle i okoline, kao i iz Sarajeva i drugih gradova, iseljavao Radovan Karadžic, a ne Alija Izetbegovic koji je Srbe gledao kao ravnopravan i komšijski narod.

Brojna medjunarodna priznanja za humanizam i demokratiju najvecih svjetskih lidera Aliji Izetbegovicu dokazuju da je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine bio pozitivna istorijska licnost i da kao takav zaslužuje svoju ulicu u Tuzli i svakom drugom gradu u Bosni i Hercegovini.

Neshvatljivo je da Tuzla danas naspram Alije Izetbegovica podržava politiku SDS-a i Borislava Paravca koji se protive obilježavanju Izetbegovicevog lika i djela. Nadam se da ova štetna odluka nije konacna te da ce biti primjenjena i da ce Tuzla dobiti ulicu u spomen na prvog predsjednika medunarodno priznate države Bosne i Hercegovine - stoji u saopštenju Miše Božica predsjednika Srpskog gradanskog vijeca - Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona.(t.z.) - Kraj citata.

Evo saznali smo kako Alija govori kada ostane nasamo sa Srbinom. Alija ne kaze "Bosnjaci", cak ni "muslimani", nego "ovi dole", i to misli na Tuzlake, jer se mogao sastati sa Bozicem jedino u Tuzli u ratu, buduci da je Sarajevo bilo opkoljeno i samo je Alija mogao putovati. Alija kaze da je Srbima bilo najteze u ratu, a sam Bozic kaze da su i Srbi bili bezbjedni medju Bosnjacima tokom rata. Mozda je ipak bilo teze Bosnjacima iz Brckog, Prijedora, Srebrenice, itd. itd, nego Srbima u Tuzle, Sarajeva, Zenice itd. tokom rata.

A zasto je Alija bio omiljen u inostranstvu, svi vec znamo; iz istih razloga kao i Reis Mustafa Ceric. I nije tacno da su cetnci iz RS bili protiv Alije. Oni su njega cuvali na vlasti pricajuci protiv njega, kad god mu je zatrebalo, znajuci da ce se Bosnjaci inatiti cetinicima.

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________________________________________

7. MIJENJAJU ZAKON O DRZAVLJANSTVU, A NE SPOMINJU DVOJNA DRZAVLJANSTVA?!

Citam u danasnjem Oslobodjenju jedan mali clanak. Nema ga na internetu pa cu vam ga prekucati. Izgleda da je vijece ministara utvrdilo prijedlog zakona o drzavljanstvu BiH (tipa da se napravi revizija drzavljanstva

naturalizovanim Bosancima), ali se nigdje ne spominje ono sto mi hocemo tj. dvojno drzavljanstvo. Po ovome oni izgleda ne vode brigu o tome da se potpisu bilateralni ugovori sa svim drzavama u kojima ima veci dio Bosnjacke populacije, ili da se uopste ukine ona stavka gdje je dvojno drzavljanstvo samo moguce uz bilateralni sporazum. Moze se clanak naci u Oslobodenju od Petka, 28.10.2005 na 6toj stranici. Mislim da bi ovo

trebali vidjeti i izvrsiti neki pritisak da se Ministarstvo pocne baviti stvarima koje su od znacaja za bosance umjesto da pisu nove zakone kojima ce dalje istjerivati Bosance iz drzavljanstva.

Sve najbolje.

N. N.

----------------------------------------------------------

NAPOMENA: Necemo prenositi clanak iz "Oslobodjenja" jer je sve to vec receno u gornjim intervjuima.

_________________________________________

8. JEDNO PITANJE I ODGOVOR MUHAMEDA FILIPOVICA RADIJU SLOBODNA EVROPA

Petak, 14. oktobar/listopad 2005

Bosnjak: Postovani! Mozete li mi objasniti bosnjacku policku nepismenost? 1992 godine je bio referendum gradjana Republike Bosne i Hercegovine, na kojem je narod rekao da zeli da zivi u nezavisnoj drzavi. Nakon toga, cijeli svijet priznaje Republiku Bosnu i Hercegovinu, ne zato sto neko voli bosance i hercegovce, nego zato sto je to bilo jedino moguce rjesenje raspadom Jugoslavije.

Dolazi agresija srbo-cronogorskih fasista, Armija Republike Bosne i Hercegovine se radja iz pepela i nakon tri i po godine rata, biva u situaciji da oslobodi cijelu drzavu od agresora i domacih cetnika i ustasa, a onda Alija Izetbegovic zaustavlja tu istu armiju i daje zlocincima pola drzave kao nagradu za genocide. Dok izdaje Ustav jedne suverene drzave (na sto niko nije imao pravo, pa ni Alija), nas jadni, nazalost politicki nepismeni narod 'prihvata' lazi kako je on to morao jer je bio pritisnut od strane zapada. Da je bilo pritisaka, u to ne sumnjam - ali on to NIJE MORAO uraditi.

I sada, nakon dest godina, kada je i pticama na grani jasno sta je uradio, nas, bosnjacki narod (ne sav, hvala Bogu) jos uvijek vide u Aliji nekakvog spasioca Bosne!?

Prije Alije imali smo Republiku Bosnu i Hercegovinu - poslije Alije imamo Republiku Srpsku na pola teritorije Republike Bosne i Hercegovine, a od Republike Bosne i Hercegovine ni traga ni glasa - a nas narod jos uvijek drzi Aliju za spasioca Bosne???! Zalosno!

Filipovic: Mislim da je naša državna politika, koju je vodio Alija Izetbegovic, i to sam i sa svojim najbližim intimnim drugovima iz mladomuslimanskih krugova, bila pogrešna od pocetka, a posebno od onog dana kad je na nas izvršena agresija. Mi smo, volio to neko ili ne, bili priznata država i postali smo clanica OUN. Naša politika je morala biti da legitimiramo tu poziciju i na njoj insistiramo. Mi nismo nikoga molili da nas prizna i da nas izabere u OUN. To su najmocnije države ucinile same i nakon svojih procjena. Zbog toga su bile dužne i da nas zaštite. Mi smo morali da se branimo, ali nismo morali da prihvatimo kao ravnopravne partnere u pregovorima o miru agresore, ni sa zapada ni sa istoka. To je kljuc svih kasnijih grešaka i on ide na teret Alije Izetbegovica. Svojim jednostranim postupkom i prihvatanjem neprijatelja za ravnopravne partnere u pregovorima, a on o tome nije tražio odluku Predsjedništva, ni Parlamenta, on je oslobodio obaveze zapadne države da nas brane i olakšao im da se ponašaju kao izmiritelji, a ne kao oni koji sprijecavaju agresiju i genocid. Znam to dobro, jer sam od pocetka bio u tom procesu i kad je Aliji ponudeno da pregovara sa Bobanom i potom Karadžicem, rekao sam mu (on je jedino mene pitao o tome da li da prihvati ponudu), da nikako ne nasjedne na tu koru od banane, jer ce ga to dovesti u poziciju da bude izjednacen sa dvojicom bandita i zlocinaca, koji su napali na svoju državu i cine zlocine, a konzekvencije tog pristanka ce biti dalekosežne. On je meni, medutim, rekao da je vec pristao i ponudio mi da zajedno idemo u Zagreb na pregovore, što sam ja naravno odbio. Do tada smo mi (Silajdžic i mi ostali iz delegacije BiH na pregovorima) držali dosljedno stav da mi ne priznajemo napadace na Bosnu i njen ustavni predak, agresore i ubice kao politicke partnere i da smo došli samo zbog toga da se pregovara o obustavi ratnih djelovanja i stvaranju mira, te donošenju odluke o razgovorima o eventualnim žalbama Srba ili Hrvata u odnosu na njihov položaj u državi ili poštovanje njihovih prava, ako je toga bilo. Nažalost, naš stav je Izetbegovic relegirao i doveo nas u poziciju nagadanja s banditima, što nije moglo završiti drugacije nego kako je završilo, tj. faktickom podjelom zemlje.

KOMENTAR: Gornje pitanje kao da je postavio neko iz Nacionalnog kongresa Republika BiH, a i Filipovicev odgovor je izvanredan. Da sam ja postavljao pitanje, ja samo ne bih rekao da je u pitanju politicka nepismenost nasih politicara, nego bih ustvrdio da je u pitanju veoma vjesta politika izdaje.

Sto se tice Filipovicevog odgovora, ja bih samo rekao da se Alijina klapa sastoji od posrbica i udbasa, a ne od "mladih muslimana", a sa svim drugim se poptuno slazem. Pa sta je onda nas problem sa Filipovicem, ako se gotovo potpuno slazemo u pogledu rata i pregovora? Problem je u slijedecem. On je ovim odgovorom pokazao da zna sve sto i mi, clanovi NKRBiH znamo. Problem je sto on to nije govorio javno, kada je to trebalo reci da se zaustavi Izetebgoviceva izdaja i podjela Republike BiH. Sada je to rekao jer se nasao pred pitaocem koji razumije stvari i kojega ne moze varati. Muhamed Filipovic je imao na raspolaganju sve medije, od dnevnika, sedmicnih magazina, do radija i televizije, i nikada nije rekao pravu stvar dok gornjim pitanjem nije bio primoran da kaze istinu. On je pustio da Izetbegovic ide na razne pregovore, gdje je samim svojim prisustvom unistavao Ustav Republike BiH, a Filipovic se nikada nije usprotivio Izetbegovcu, nego tek kada je bilo kasno, kada je Republika BiH vec bila unistena. On je sada rekao pravu istinu samo da bi spasio svoj kredibilitet, a ne da bi pomogao domovini. Mi, kojima nisu dostupni nikakvi mediji, iz svojih dzepova i uz kontinuirani dvanaestogodisnji napor pokusavamo da zaobidjemo blokadu BH medija, a akademik Filpovic zna sve sto i mi, ali nikome ne govori, pusta da Alija unistava drzavu na pregovorima i cak mu pomaze u tome. Sjetimo se da je upravo Filipovic dao posljednju sansu Milosevicu, kada je svijet zakljucio da je pregovaracki proces mrtav, upravo Filipovic je otisao u Beograd i pokrenuo zadnju rundu pregovora koja je zavrsila Daytonom. Da i ne govorimo o njegovim kasnijim odlascima u Beograd gdje je pokusavao da dogovori trampu Tuzbe za genocid, za priznanje Bosne i Hercegovine od strane Srbije. Tada mu je posao pokvario Prof. Boyle koji je doputovau BiH da spasava Tuzbu od Filipoviceve trampe za priznanje, i tada je Filipovic kao bijesan nasrnuo na prof Boylea, i iskoristio bh madije za izdaju, kako ih nikada nije koristio za spasavanje Republike BiH.

Obimni Filipovicev intervju od strane slusalaca i citalaca Radio Free Europe (RFE) mozete naci na web stranici http://www.danas.org/forum/88.html

M. B.

_____________________________________

9. NASEROVA PREKOMANDA IZ SREBRENICE JE BILA IZDAJA

Zahvaljujem na slanju informacija.Zelio bih dati jedan svoj komentar i vidjenje padA Srebrenice i Zepe, posto sam proveo vrijeme u obje enklave za vrijeme rata. Bio sam licno prisutan kad je Naser napustio zone sa helikopterom. Bio sam licno kad je helikopter pao prilikom zadnjeg dolaska u kojemu je trebao da bude Naser. Naseru je naredjeno da se ne vraca i ako bi se vratio bilo mu je namjesteno da pogine. Dakle Sarajevo znalo za to. Helikopter nije bio pogodjen kad se je srusio prilikom samog slijetanja. Potvrdu je dao major (pilot slicnog ili istog) helikoptera bivse JNA inace poznat kao posten i savjestan oficir u Bosanskoj armiji i sada visokorangiran u Bosanskoj armiji. Bez obzira na sve price za Nasera, on je bio jedan istinski heroj. Srebrenica se mogla braniti da je on bio tamo i da je Tuzla htjela pomoci. Dakle, zakljucak je prodati smo.

Ne mogu ni da svatim zasto je, ako je Bosna vec postojala kao medjunarodno priznata, morala potpisivati Deyton. Ako je trebalo jos zrtava nek ide sada da jednom za vazda zavrsimo sa ovim, a ne svake pete ili desete godine nesto mijenjamo. Dokle? Zahvaljujem, puno zdravlja i srece.

Citalac N. N. iz Srebrenice.

_____________________________________

10. GRANICU: DAYTONSKA FORMULA JE BILA DOGOVORENA PRIJE DAYTONA

U intervjuu kojega je dao povodom izlaska njegove knjige Mate Granice svjedoci da je Alija Izetbegovic dva puta nudio Tudzmanu dijelove teritorije Republike Bosne i Hercegovine. To je vec opstepoznata stvar, pa je ne bih komentariosao. Zelio bih samo prokomentarisati slijedecu Granicevu izjavu, citiram:

Uoci samog Dejtona Vašington je imao cvrste konture samog sporazuma - dva entiteta i podjela Bosne u omjeru 51-49. O tome se u Dejtonu nije ni smjelo razgovarati, to su bile zadane velicine. Moglo se i razgovaralo se samo o ustroju BiH, posebno entiteta i o njihovom razgranicenju. - Kraj citata.

Kada se zna da se po povelji UN niko nema pravo mijesati u unutrasnje stvari suverenih drzava, onda se pitamo kako je to Amerika imala pravo insistirati na Daytonskoj podjeli u omjeru 51% : 49%. Pa odgovor je slijedeci: Zato sto je ranije, u toku Dudakoviceve ofanzive, Sacirbegovic, po nalogu Izetbegovica, vec bio potpisao taj omjer u Zenevi. Armija BiH je tako zaustavljena jer je morala postovati sporazum potpisan od Sacirbegovica, kada se nasla pred Banja Lukom, a vec je bila oslobodila Sacirbegovicevu kvotu od 51%. Upravo zbog toga sporazuma Amerikanci su se imali pravo mijesati u unutrasnje stvari BiH i traziti da ostane sacuvan omjer 51 : 49 i u Daytonu.

Dakle, u Daytonu nije moglo razgovarati o drugom rjesenju nego samo o podjeli na dva jer je takva podjela vec bila dogovorena i to je, uz pristanak svih strana, bila polazna tacka za "pregovore". Pregovori su pod navodnim znacima, jer u Daytonu i nije bilo pregovora nego samo priprema zavrsnog dokumenta za ranije utvrdjeni dogovr (pazar) u omjeru 51:49.

Pregovori izmedju Palestinaca i Izraela su bili zadnjih dana Clintonove administracije oko vec dogovorenog rijesenja. Buduci da Arafat nije moga prodati to rjesenje Palestincima, pregovori su pali, mada je Clinton ulozio sav svoj ugled i ugled SAD-a, i pored toga nikome nije falila niti dlaka sa glave. Nije da oni nisu mogli pregovarati o drugacijem mirovnom sporazumu, nego su se oni vec bili dogovorili, a u Daytonu samo potpisali. A zasto je Hrvatska pristala na podjelu BiH, i to se moze objasniti izdajom Tudjmana svog naroda, ali, to i nije bitno, bitno je da je Bosnjacki narod bio pripremljen na izdaju parolom "Dijeli Alija nek je ko avlija." A Alija je izdajnik. I Silajdzic i Lagumdjija....

Vahid Sendijarevic

_____________________________________

11. SMANJENJE ARMIJE = OTPUSTANJE PATRIOTA BiH ZA RACUN BIVSIH "STARESINA" JNA

Bosnom i Hercegovinom ce ponovo da haraju PIJANI VODNICI JUGOSLOVENSKE NARODNE ARMIJE!!! Kada se "ujedine" vojska Federacije i vojska Republike Srpske doci ce konacno do toliko željenog ujedinjenja "klasica" školovanih u vojnim školama i akademijama SFRJ. Stvar je matematike, u vojsci takozvane Republike Srpske je 100% "starešina" JNA, u vojsci takozvane Federacije je nekih 70% njihovih kolega (takodje starešina, kako sami sebe vole da nazivaju). Pošto je ovim federalnim jugoslovenskim oficirima predsjednik predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegovic 1992. godine garantovao privilegije do smrti u ovom novom smanjenju vojske Federacije ponovo ce da budu otupušteni "neškolovani" Bosanci, jer sad je vrijeme mira i topovsko meso baš i nije potrebno.

Kad se sve sabere i oduzme ta nova vojska BiH ce biti JNA u malom.....

CESTITAM VAM BOSANCI I HERCEGOVCI POCNITE DA UCITE EKAVICU....BRE

Borac.

______________________________________

12. KAKAV JE STIPE MESIC BIO U RATU

U opbrazlozenju se kaze da mu se dodjeljuje pocasni doktorat radi "ulog Mesica u poštivanju cjelovitosti BiH"

Dozvolite da dodam slijedece. Neki zamjeraju Mesicu da je bio prvi do Tudzmana kada je krenula agrecija na BiH. Poznato nam je da se Mesic uvijek protivio agresiji na BiH. Mejdutim, kada se ima u vidu odnos snaga tada u Hrvatskoj, I Tudzmanova pozicija “oca nacije”, znalo se da je svako protivljenje Tudzmanovoj politici osudejno na poraz. Ipak je Mesic u samome vrhu HDZ nasao saveznike, medju kojima su najpoznatiji Manolic i tadasnji ministar policije Hrvatske, Boljkovac, I pokrenuo politicku pobunu unutar HDZ protiv Tudzmana. Tada su u Hrvatsku vec uveliko stizali u kovcezima bojovnici Hrvatske vojske, koji su uzalud ginuli u Bosni I Hercegovini, dok je jos trecina Hrvatske bila okupirana od strane cetnika, kojima je Tudzman davao autonomiju u okviru Hrvatska. Zbog jednostavnog razloga, kojega je Tito formulisao rijecima “Niko ne moze pokoriti narod kojise bori za svoju slobodu.” Hrvatska je gubila rat u Bosni. Pred oslobodjenjem su bili I Vitez I Busovaca, cijela Srednja Bosna. Mesic I Manolic su dobili na popularnosti protiv Tudzmana koji je krenuo u nepotrebni rat u Bosni umjesto da oslobadja Hrvatsku I kojega jos I gubi.Tada je Tudzman bio pred gubitkom vlasti u od strane Mesica I Maolica. Medjutim, tada Tudzmanu stize pomoc od njegovih saveznika, djelitelja BiH koji su tada bili na vlasti u BiH, od tandema Izetbegovic-Silajdjic. Njih dvojica dogovaraju I potpisuju tzv. Washingtonski sporazum I spasavaju Hrvatsku od poraza u Bosni, isto kako su kasnije spasili Srbiju od poraza potpisujuci Dayton. Washingtonskim sporazumom je izvrseno legalno otcjepljenje Bosnjaka I Hrvata od Republike BiH, da bi time bilo pomognuto ilegalnoj Republici srpskoj da se legalizuje. Osim toga, Washingtonskim sporazumom je zakljuceno da ce federacija “Muslimana I Hrvata” biti u konfederaciji sa Hrvatskom. Time je Tudzman izasao kao pobjednik iz agresije na Bosnu I Hercegovinu. Tako je ispalo da je Tudzman uspjeo u BiH te su Mesic I Manolic izgubili u borbi za vlast protiv Tudzmana, a Tudzman je ostao “otac nacije”. Dakle, jedan od nusprodukata Izetbegoivic-Silajdjicevog potpisa u Washingtonu je opstanak na vlasti u Hrvatskoj Tudzmanove Hercegovacke grupe, tj. djelitelja Bosne i Hercegovine.

M. B.

______________________________________

13. POSRBICE INFILTRIRANI U SDA CRNE GORE SPASAVAJU VELIKU SRBIJU

Bsnjaci.net su prenijeli vijest: Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjackog nacionalnog vijeca u Srbiji i Crnoj Gori i poslanik Esad Džudževic ocijenio je danas da se prava Bošnjaka u Crnoj Gori ne poštuju. Džudževic je, na konferenciji za novinare, izrazio nezadovoljstvo položajem Bošnjaka u Crnoj Gori navodeci da u toj Republici "nema govora" o službenoj upotrebi jezika i pisma, obrazovanju i informisanju na jezicima nacionalne manjine i zaštiti kulturne baštine. "To je jedno potpuno nezadovoljavajuce stanje", istakao je Džudževic dodajuci da, prema posljednjem popisu stanovništva, u Crnoj Gori živi oko 92.000 Bošnjaka.... Prema njegovim rijecima, u Srbiji je poceo pozitivan proces ostvarivanja prava manjina u skladu sa zakonom i medjunarodnim strandardima dodajuci da je nivo ostvarivanja manjinskih prava u Vojvodini veci nego u ostatku Srbije, a posebno kada su u pitanju prava bugarske, bošnjacke, rumunske, makedonske i romske manjine. - Kraj citata

----------------------

Ne treba bolja analiza gornje vijesti, od slijedeca dva komentara.

selam,

postalo mi je vec sumnjivo i ogavno ovo lagahno bosnjacko uvlacenje cetniku Kostunici i njegovoj vladi pod skute. Ono sto godinama radi Rasim Ljajic, sada su preuzeli i poslanici Ugljaninove stranke i zasvirali u iste gajde. Poceli bosnjaci srbije da budu veci katolici od pape, pa protestuju protiv madjara koji u Europskom parlamentu traze veca prava za madjare u Vojvodini, hvale vladu srbije kao da je amaaan plaho prijateljska prema bosnjacima. Pametnije bi im bilo da cute i da puste stvari da se odvijaju svojim tokom, a srbi neka kusaju sto su zakuhali. Ionako im nece reci hvala. Haris (2005-11-09 23:24:52)

----------------------

Esad Dzudzevic i cjelokupna SDA na celu sa Sulejmanom Ugljaninom su pokazali svoje pravo lice kroz podrzavanje vlade koja je rehabilitovala fasiste-chetnike jednaceci ih sa antifasistima, sto je jedinstven primjer u svijetu. Sada, kada je doslo do kraja procesa ubijanja Jugoslavije, Kostunica ih "vadi iz rukava", radi upotrebe i slanja poruka ka Crnoj Gori, jer zna da samo crnogorski Bosnjaci mogu sprijecit izglasavanje suverenosti i vracanje drzavnosti Crne Gore. Kako sada stvari stoje, Bosnjaci u Crnoj Gori su nepokolebljivo na stanovistu nezavisnosti njihove drzave Crne Gore, cije ce proglasenje nezavisnosti biti zavrsni cin slamanja velikosrpskog projekta i raspada te zlocinacke ideje, koja podrazumjeva nestanak Bosne - bosnjacke maticne domovine i Bosnjaka kao politickog naroda.

Proces ubijanja SFRJ, privodi se kraju. Vec se naziru nove konture prekomponovanja ovog dijela Balkana. Za Crnu Goru ovo je historijsko vrijeme kao i za svakog drugog na ovim prostorima. Bosnjaci u Crnoj Gori su njeni autohtoni gradjani i ni u kom slucaju ne bi smjeli ostati neaktivni, kako im se preporucuje iz Novog Pazara, vec moraju uzeti ucesca u stvaranju suvereniteta i nezavisnosti sopstvene drzave. Izmedju ZAVISNOSTI i NEZAVISNOSTI logicno je i prirodno da izaberu nezavisnost. Pogotovu kada to ide u prilog generalnog bosnjackog interesa i totalnom slamanju velikosrpskog projekta.

VIVA VERO MONTENEGRO

__________________________________________

14. POVODOM 12-TE GODISNJICE OD RUSENJA "STAROG"

....

Dozvolite mi da u znak sjecanja na velicanstveni Stari most u Mostaru, podijelim sa vama neke od tekstova koji su prije 12 godina objavljeni u sredstvima javnog informisanja (na radiu i u novinama).

- Radio BiH, Ratni studio Mostar; 9. novembra 1993. godine:

"Jutros, u 10 sati i 16 minuta sa brda Stotine srusen je Stari most nad Neretvom na mjestu gdje se rodio i prozivio 427 dostojanstvenih i vitkih godina ljubujuci sa svojom posestrimom Neretvom i drugujuci s godinama i ljudima. Prvo ga, s ljetom 1992. godine, ranili neplivaci s podveleske strane, a dokusurili, srusili, isto tako neplivaci, s desne obale, iz zapadne Hercegovine. Srusili ga sviraci gusala i pjevaci gange! Srusili ga barbari 20. vijeka, zagovornici uljudbe. Svijet mracan, zao i nesvikao mostovima, rijekama, gradovima od kojih je uvijek zazirao. Ali ih je pljackao, potom rusio i palio, ne bi li im zatro svaki trag. Nikad se Pariz po Ajfelovom tornju, zaljubljenom u nebo, niti Rim po kupolama crkve Sv. Petra na koje nebo legne da se odmori, niti London po Big-Benu, koji otkucava koliko nam je vremena ostalo i upozorava nas na prolaznost, niti ijedan grad poistovjecavao i prepoznavao po nekoj gradjevini - kao Mostar po tom Mostu, koji su odnekud zvali Stari, a ponasao se mladalackije i djelovao svjezije od svih ostalih mostova ovoga svijeta."

....

- Knjizevnik Alija Isakovic:

"...Deveti novembra 1993. godine Krleza bi zapisao: Sacuvaj me Boze tisucgodisnje hrvatske kulture i ratnog topnistva. 'Rvati su srusili Stari most u Mostaru. Poslije 427 godina prizeljkivanja tim barbarskim cinom hrvatska tisucljetna kultura dobila je pecat srama svjetske nulte kategorije koji ce istrajati u njenom evropskom obzorju i ozracju narednih 427 godina..."

- Novinar Ivan Kordic:

"...Nema nista dragocjenijeg od ljudskog zivota. Smrt covjeka je smrt svijeta. Ali, ima gradjevina koje u sebi nose ljudski um i srce koje sacinjavaju dusu covjeka, obris svemira i tvoracko Bozije nadahnuce.

Jedna od takvih gradjevina je bio i Stari most u Mostaru. Njegova smrt je zato nesto vise od obicnog unistenja jednog mosta. Jer taj most je vise od cetiri stotine godina ispunjavao vidokrug svakog djeteta, zene, covjeka. Njegov plemeniti, srezan lik niti je mogao izici iz pamcenja, niti se bilo koji Mostarac cijelog svog zivota mogao odvojiti od ovog pecata u dusi..."

- Gojko Beric, novinar:

"...Mostarci na lijevoj obali Neretve, na kojoj sunce izlazi, zive danas u paklu koji strani reporteri opisuju kao kraj civilizacije. Ginu i umiru svakodnevno, ali su samo u utorak proglasili dan zalosti jer smrcu Starog mosta iscupano je njihovo srce..."

- Mirko Sagolj, novinar:

"...U posljednje vrijeme sve cesce se spominje mogucnost zavodjenja sankcija prema Hrvatskoj zbog njene politike prema BiH.

Rusenjem Starog mosta sama ih je sebi zavela u moralnom pogledu. A one ce trajati onoliko stotina godina koliko je trajao ovaj most.

Prije ce vrijeme izbrisati i one stravicne zlocine koje su Karadzicevi cetnici pocinili u BiH. Prije ce i njih covjek zaboraviti i oprostiti nego ovaj u Mostaru. To je zlocin za sva vremena, za generacije, za povijest..."

- Nijaz Durakovic, clan Predsjednistva RBiH:

"... Neretva vise ne zna gdje ce, a oni koji most srusise ce biti prokleti njenim sumom i brzakom. I nikad i niko im nece oprostiti. Uci ce u istoriju srama. Istorija ce govoriti o Bobanovim sakalima i prljavim hijenama rata koji napravise najveci urbicid u posljednjih pet stoljeca, a unistise odnose, mozda, za naredni milenij..."

- Alija Behram, novinar:

"...Gospodo iz vodstva Herceg-Bosne, vas fasizam na ovim prostorima niko nije nadmasio. To sto ste ucinili sa Mostarom za pola godine agresije, a sad i sa mostarskom svetinjom Starim mostom je vrhunac fasizma i zlocina. To moraju da znaju i pripadnici hrvatskog naroda od kojeg se ocekuje da digne glas i ograde se od tog vandalizma..."

Na kraju ovog prisjecanja na Stari most, povodom 12-te godisnjice njegovog rusenja, zelim da vas pozdravim sa dubokoznacnim stihovima Maka Dizdara:

"Dosao si ovdje

Gdje je najnezahvalnije bilo doci

Ovdje gdje je ipak najjunackije bilo doci

Jer ovdje se ne zivi da bi se zivjelo

Ovdje se ne zivi samo da bi se umrlo

Ovdje se i umire

Da bi se

Zivjelo"

Srdacan pozdrav.

Ensvid Hadzajlic

-----------------

Zahvaljujemo se Ensvidu sto je skupio gornje izjave cime smo obiljeziji jos jednu godisnjicu koju Bosanci i Hercegovci nikada ne smiju zaboraviti. Zao nam je sto nismo mogli objaviti, cijeli veoma opsirni clanak.

_____________________________________

15. MRTVIH CETNIKA K'O SNOPLJA

Nevjerovatni snimci ofanzive Armije BiH poslije opsade Bihaca.

Dayton nije zaustavio ubijanje Bosnjaka, kako lazu izdajnici. Daytone je spasio cetnike i dao im Republiku srpsku. Prokleti da su izdajnici koji potpisase Dayton.

http://www.flurl.com/uploaded/bihac_the_attack_1418.html

http://www.flurl.com/uploaded/bihac_the_aftermath_1428.html

http://www.flurl.com/uploaded/bihac_dead_serbs_1421.html

http://www.flurl.com/uploaded/two_good_serbs_1423.html

http://www.flurl.com/uploaded/bihac_heil_hitler_1419.html

http://www.bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=327

_________________________________________________

16. POTPISIMO PETICIJU DA SE BOSANSKOJ DUBICI VRATI NJENO PRAVO IME

http://www.bosnjaci.net/bosdubica_peticija.php#form

____________________________________________

17. REIS CERIC IZUMIO ISLAMSKU INKVIZICIJU

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=439&tekst_rb=3

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: