Friday, February 15, 2008

#349 I MRTAV ALIJA KORISTAN REPUBLICI SRPSKOJ

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

15. oktobar 2005.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 349 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. UVODNIK: PREIMENOVANJA ULICA - UTAKMICA

1.1 I MRTAV ALIJA KORISTAN REPUBLICI SRPSKOJ

1.2. UTAKMICA

1.3 BiH POLITICARI - POTPUNA SUPROTNOST BiH NAVIJACIMA

2. Dodik: Federacija ili razlaz

3. Otvorena izdaja Adnana Terzica

4. UMRO JE IZDAJNIK – TAKO CE NAPISATI NEKI DOBRI BOSNJAKNI KADA BUDE UMRO MUHAMED FILIPOVIC

5. U KUKOLJU IMA I ZITA - ZIVIO ALIJA

6. REAKCIJE TUZLAKA NA PRIJEDLOG DA JEDNA ULICA TUZLE NOSI ALIJINO IME

7. Savez Logoraša BiH upozorava: BiH prijeti raspad, Bošnjacima izolacija!

8. NEZAVISNE: JAD I BIJEDA BH POLITICARA

9. Predstavljamo patriotske projekte

9.1. Ramazan u Srebrenici

9.2. Peticija: Trazimo od UEFA ponistenje beogradske utakmice

-------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_______________________________________________________

1. UVODNIK: PREIMENOVANJA ULICA - UTAKMICA

1.1 I MRTAV ALIJA KORISTAN REPUBLICI SRPSKOJ

Ako se iko moze nazvati ocem Republike Bosne i Hercegovine, onda je to Josip Broz Tito, covjek koji je je 1943. godine obnovio drzavnost BiH, poslije njene podjele izmedu Srba i Hrvata 1939. godine. S druge strane Alija Izetbegovic je grobar Republike BiH, jer ju je podijelio u Daytonu, osnivajuci Republiku Srpsku, i to kada su porazeni cetnici vec bili na tockovima za Srbiju. Isti ti cetnIci koji su pjevali njihovu omiljenu borbenu pjesmu: "Muslimani, Muslimani, dosli su vam crni dani - nema Tita da vas brani", samo sada prefarbani zelenom bojom, toboznji veliki Muslimani, evo vec drugu godinu zaredom pokusavaju da nama, Bosancima i Hercegovicma podmetnu da je Alija nas heroj, "otac nacije". Prvi pokusaj je bio na prvu godisnjicu Alijine smrti, kada su pokusali da promjene ime Titove ulice u Sarajevu u "Ulicu Alije Izetbegovica". Srecom tada su se Sarajlije dobro organizovali i sprijecili to. Moj najdrazi poklon u zivotu je bila jedna kesica secera za kafu koju mi je tada donijela iz Sarajava jedna Bosanka. Na toj kesici je bila Titova slika i pisalo je:" Necemo Aliju hocemo Tita, narod se pita."

SDA stranka, koja je puna BH patriota, ali u kojoj sve konce drze cetnicki agenti, tipovi kao Bakir Izetbegovic, Omer Behmen i slicni, je izvukla pouku iz proslogodisnjeg poraza, pa su se okanili Tita, a promjenili su i taktiku. Pokusali su da sve zavrse bez javne rasprave, u uskom stranackom krugu. Metodom staljinisticke partije dali su direktivu svojim lokalnim partijskim (SDA) funkcionerima, da svako u svom mjestu na brzinu nadije ime neke vazne ulice po Aliji. Tako je npr. doslo i do prijedloga Salke Bukvarevica da se "Aleja bosanskih Vladara" u Tuzli preimenuje u "Aleju Alije Izetbegovica". Na to nas je upozorio jedan Tuzlak saljuci nam link do web stranice Tuzlarije. Kada se ode na taj link vidi se koliko su Tuzlaci nezadovoljni tim prijedlogom. Jadni Salko, koji je u sustini dobar momak, ali ga izdajnici iz vrha SDA manipulisu, je pojeo poparu od svojih sugradjana, i vjerovatno izgubio svaki politicki ugled medju Tuzlacima. Mozda ce oportunisti i promjenti ime te aleje, ali narod vec sada govori da ce je zvati starim imenom. Medjutim, i u ostalim mjestima sirom BiH se mogu cuti sve zesci glasovi protesta protiv Alijaforije, i to medju ljudima koji misle politicki, tj. svojojm glavom, i ne slijede izvikane, a lazne narodne vodje.

Nesto od te atmosfere medju Sarajlijama, npr. na forumu Sarajevo-x, je opisao u "Danima" Senad Pecanin, u clanku u kjem jos i diplomatskim rijecima, ali sasvim jasno kaze da veliki dio BH javnosti smatra da je Alija bio saradnik Milosevica i Tudzmana u podjeli drzave, te da za to ne treba zuriti sa odavanjem pocasti, da treba sacekati 20 godina od smrti da se razjasni ko je ko zaista bio u proslom ratu. http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=435&tekst_rb=1

Pecanin iznosi jos jedan vazan argument. Mada bira rijeci, on u sustini kaze da se jos jednom pokusava iskoristiti imidz Alije "velikog muslimana", da se dade municija razbijacima BiH koji tvrde da su ugrozeni od islamskog fundamentalizma u BiH. Cetnici znaju da je Alija osnivac Republike srpske, ali mu nikada nece odati pocast zbog toga, nego ce i dalje koristiti njegov lazni imidz "velikog muslimana" za svoje propagandne ciljeve. Dakle, forsiranje Alijinog imena je samo novi korak djelitelja drzave.

Srecom veliki broj Bosnjaka je shvatio stetnost nametnute vjestacke Alijaforije, te je akcija SDA stranke donijela potpuno suprotne plodove. Umjesto da se vine do neba i postane bosnjacki pandan Svetom Savi, zaprijetila je opasnost da Alija zavrsi u blatu, jer Bosnjaci zasta mrze kada im se nesto nezasluzeno namece. Zato se odluka Viskog predstavnika Ashdowna da se ipak ne preimenuje Aerodrom Sarajevo, doima kao iznudjen potez, jedini potez koji ce zaustaviti Alijin gubitak ugleda medju Bosnjacima. Ashdown koristi inat Bosnjaka i tako daje vjestacko disanje Alijinom ugledu medju Bosnjacima.

1.2. UTAKMICA

O utakmici je sve vec receno. Ono sto se cini najznacajnijim je da su nasi navijaci pokazali cijelome svijetu da smo narod koji ne brine samo o svome trbuhu i komoditetu, da imamo momke koji su spremni i zivot rizikovati za svoje nacionalne boje, za svoju naciju Bosnu i Hercegovinu. To je kvalitet koji odlikuje samo drzavotvorne narode, dok primitivci imaju samo svoj ego, i nikakvu kolektivnu svijest niti entuzijazam za svoju drzavu tj. naciju. Najbolje cete se informisati sta se desavalo na tribinama u Beogradu na web stranici Tuzlarije. Evo linka za slike i razgovor sa nasim gazijama po povratku u Tuzlu

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/index.php? Phrase=&action=&offset=0&poffset=0&logname=#x

Inace, u rijetkim javljanjima cetnika na BH web stranicama, vidi se da im je najteze palo sto se jos uvijek viju i zastave sa "Ljiljanima". Srbin zna sta je drzava i sta je zastava, i da su ljiljani nasa prava zastava, a da ona zuta trokutasta zastava simbolise Dayton tj. rodjenje RS.

1.3 BiH POLITICARI - POTPUNA SUPROTNOST BiH NAVIJACIMA

Nazalost na onom vaznijem polju, gdje se bije politicka bitka za opstanak drzave, kola idu i dalje nizbrdo. Pojavilo se nekoliko clanaka, koji nedvosmisleno potvrdjuju da u Sporazumu o reformi policije, nedavno po hitnom postupku usvojenom i Skupstini i Vladi RS, te Vijecu Minstara i Skupstini Fedrecije, nigdje ne pise da ce biti medjuentitetskih regija. Dakle, po tome sporazumu ostaje RS za sva vremena. Bosnjacki poslanici su odmah usvojili taj totalno stetan dokument, uz obrazlozenje u stilu Alije Izetbegovica, kada je potpisivao razne podjele drzave: "Sporazum nije dobar, ali ne zelimo da nam kazu da mi kocimo put u Evropu." Znaci, radije cemo pustiti da nasa drzava nestane, nego sto cemo nasekirati one koji nam ubijaju drzavu. Ne treba imati nikakvih iluzija, Bosna i Hercegovina sigurno nece nikada povratiti drzavnost, ako se ne ukine RS, i to hitno, dok se jos nije slegla prasina oko genocida. Jednom kada se slegne genocid, ode RS u Srbiju bez problema. Uporedite sada gornju inferiornu robovsku i izdajnicku izjavu nasih politicara, sa nasim hrabrim navijacima koji su i zivot rizikovali da bi bodrili nas nacionalni tim u sred Beograda.

O ovoj temi se detaljnije upoznajte u clancima koji slijede, prvo Dodikov, pa zatim Terizicev intervju. Vidjecete da oni, obojica, i u tim intervjuima varaju Bosnjake, nazivajuci "kompromisom" dokument kojega su pisali Dodik i Cavic i koji je prihvacen bez ikakvih izmjena.

Najznacajniji momenta Dodikovog intervjua je slijedece pitanje i odgovor, citiram:

Pitanje je - šta bi bila alternativa neprihvatanju reforme policije?

Dodik: .... Napokon, trazilo bi se da se zakonodavna i izvršna ovlašcenja RS nekom odlukom Saveta bezbednosti otklone, cemu mi ne bismo mogli da se suprotstavimo. Tako bi se dogodilo da se desetogodišnjica "Dejtonskog sporazuma" obelezi ukidanjem RS. - Kraj citata

Dakle, Dodik je svjestan da RS moze biti ukinuta, tj. da se ne mora traziti njena saglasnost za promjene Ustava. ZASTO BOSNJACKI POLITICARI TO NE TRAZE? ZASTO NE IGRAJU NA TU JEDINU KARTU KOJA DOBIVA?

Primjetimo na kraju Dodikovog intervjua da on ne planira da zaustavi promjenu imena Aerodroma, a znamo da RS koristi veto kada god joj nesto ne odgovara.

Dr. Muhamed Borogovac

__________________________________________________________________________________________

2. Dodik: Federacija ili razlaz

D.VUJANOVIC – S.PEŠEVIC 08.10.2005, 18:57:22

Lider najvece opozicione partije RS Milorad Dodik odradio je kljucnu ulogu u trazenju kompromisa oko reforme policije. Dan uoci zasedanja parlamenta, zajedno sa predsednikom Draganom Cavicem, otišao je u Sarajevo i ponudio alternativan predlog "Ešdaunovom modelu" restrukturisanja policije. Trazio je, kaze za "Novosti", da se dokument koji su ponudili Cavic i on prihvati bez i jedne jedine izmene. I u tome su uspeli. A zašto je pristao da se ukljuci u ovu, ne baš zavidnu misiju, i da ponese deo odgovornosti za odluku koju su mnogi okarakterisali kao kraj RS.

- Nisam zeleo da izbegnem odgovornost. Prihvatio sam da odem u Sarajevo sa Cavicem i da pokušamo da nadjemo kompromis u vidu ovog okvirnog sporazuma koji smo prošle nedelje prihvatili u Skupštini. Ali, zahtev je bio da se taj predlog prihvati bez ikakvih izmena. Rekli smo da sve mora da bude u skladu sa Ustavom, da reforma policije ne može da prejudicira rešenja iz oblasti sudstva i tužilaštva...

Šta se dogodilo sa najspornijom tackom Ešdaunovog predloga - prelaženjem entitetskih linija prilikom formiranja policijskih zona nadležnosti?

- Nigde ne piše da ce dolaziti do prelaska entitetskih granica. Oni koji znaju da citaju vide da je to jedan dobar sporazum za RS. Zadovoljan samo što sam ucestvovao u ovome, jer je to dobro za RS i niko ne treba da sumnja u moje dobre namere. Jer, ja pre svih nikad ne bih pristao da živim u BiH bez RS.

Tvrdite da nisu tacne insinuacije da je sporazum o reformi policije oznacio kraj RS?

- Takve price dolaze samo od cuvara lika i dela Radovana Karadzica i ni od koga drugog. To su nebuloze koje pripadaju prošlim vremenima. Naprotiv, RS ima buducnost. Oni koji je brane pricama da ce biti ukinuta najviše cine da se to zaista dogodi.

Pitanje je - šta bi bila alternativa neprihvatanju reforme policije?

- Savet ministara EU je zasedao dan posle Cavicevog i mog odlaska u Sarajevo. Na tom sastanku RS bi bila okrivljena kao glavni krivac za zaustavljanje BiH na daljem putu ka Evropi, a posle toga bi naišli na osude u Stejt departmentu i ostalim medjunarodnim institucijama. Znamo šta bi dalje bilo - zahtevalo bi se da se zaustave svi medjunarodni projekti u RS, ukinule bi se vize za naše gradjane, zaustavili bi se svi finansijski prilivi iz inostranstva, usledile bi nove smene. Napokon, trazilo bi se da se zakonodavna i izvršna ovlašcenja RS nekom odlukom Saveta bezbednosti otklone, cemu mi ne bismo mogli da se suprotstavimo. Tako bi se dogodilo da se desetogodišnjica "Dejtonskog sporazuma" obeleži ukidanjem RS. Pitam se šta bi tada rekli lajavci koji sada kritikuju nas koji smo našli rešenje da se to ne dogodi.

Jeste li vi autor ovog prihvacenog plana reforme policije?

- Cavic i ja smo radili na predlogu. I zaista nismo dali da se izmeni ni jedna jedina recenica. Uveren sam da smo uradili najbolji moguci posao za RS.

Ali, šta smo dobili? U cemu je razlika izmedju ovog i "Ešdaunovog predloga" koji je glatko odbijen pre nekoliko meseci?

- Sporazum prihvata principe Evropske komisije. Ali, ova verzija jasno stavlja do znanja da nema prelaska medjuentitetskih linija. Raniji plan koji je to predvidjao stavljen je ad akta. Nema više devet policijskih regija koje je predvidjao taj predlog, nego ce regije tek utvrditi za to formirana direkcija.

Ko ce ciniti direkciju koja ce dati konacnu rec?

- Ministarski savet BiH. A organi vlasti entiteta predlozice svoje predstavnike koji ce automatski uci u sastav. Odluke ce se donositi iskljucivo konsenzusom.

Ne mislite da je trebalo sprovesti pravo na referendum o tako vaznom pitanju, za šta je postojao predlog?

- Mi nismo legalizovali pravo na referendum. Ne nalazimo se u situaciji da bi medjunarodni faktori njegov ishod prihvatili. To bi u ovom trenutku bilo kontraproduktivno.

Vi ste za uredjenje BiH na federalnom principu koji bi sprecio njenu dalju unitarizaciju. Zbog toga su vas mnogi svrstali u krug nacionalista...

- Nemam ništa protiv toga da i Hrvati dobiju svoju politicku i teritorijalnu organizaciju, jer su nezadovoljni svojim odnosima sa muslimanima. Naravno, i ta teritorija bi trebalo da bude multinacionalna, kao što je RS.

Šta mislite, kako ce izgledati BiH u perspektivi - kao unitarna drzava ili kao federacija tri entiteta?

- U Bosni treba reagovati na strah. Srbi se plaše Bosne jer se boje da ce biti zrtve majorizacije. Isti strah imaju i Hrvati. Bošnjaci su, opet, trajno frustrirani jer se Srbi i Hrvati više okrecu Beogradu i Zagrebu, nego Sarajevu. Rešenje mora da bude prihvatanje onakve unutrašnje organizacije BiH koja nece blokirati njenu funkcionalnost, ali ce svima omoguciti ravnopravnost i pravo na odlucivanje. Dakle, jedino je realno da BiH bude organizovana po federalnom principu. Ona ne moze da bude unitarna. Moja parola je - ili federacija, ili razlaz.

NIŠTA PREKO ALIJE

POSTOJI ideja da se aerodrom u Sarajevu nazove po Aliji Izetbegovicu?

- Ako na sledecim izborima dobijem bilo kakvu funkciju, necu sa tog aerodroma ni poleteti, ni sleteti. Radije cu koristiti usluge banjaluckog, beogradskog, pa i dubrovackog.

Za Bosnu navijam samo kad igra sa Turskom. U svim ostalim utakmicama moje srce kuca za SCG

____________________________________________________________

3. Otvorena izdaja Adnana Terzica

Na linku iz Dnevnog Avaza koji slijedi cete viditi intervju sa Adnanom Terzicem koji ne moze da sakrije svoje zadovoljstvo radi plana “reforme” policije koji je skupstina RS usvojila. Kaze da je policija sad rjesena jer ako se prihvati ovo, mozemo odmah poceti pregovore o policiji!? On potpuno stoji iza te farse, u kojoj se uopste ne govori o medjuentitetskim regijama, tj. koja samo dalje legalizuje RS pa cak porucuje Parlamentu BiH i Federacije da prihvate to kao uslov za ulazak u Evropu! Po njemu, ako odbiju, bice krivi za opstrukciju. A ako iz tog njegovog likovanja oko Cetnicke nove akcije jos niste ubjedjeni da je on pravi ravnogorac koji to ne zna vise ni sakriti, onda ce vas sljedece njegove rijeci ubijediti, citiram:

Avaz: U posljednje vrijeme od politicara iz RS stizale su brojne optuzbe na vaš rad, što je intenzivirano pred završne pregovore o policiji. Šta je razlog?

Terzic: Nisam siguran da imaju razloga da budu gnjevni na mene s obzirom na to da je njihova vlada trazila da pregovara sa mnom. Moguce da je to ona standardna prica koju imaju - da ja odem u Brisel i dogovorim s EK ono što ja mislim da treba, a da to oni pošalju kao naredbu BiH-u da to uradi. To sigurno nije tacno. Ali, evo da ih relaksiram, ponudit cemo da glavni pregovarac s EU bude iz RS i sve što on dogovori meni ce biti prihvatljivo. - Kraj citata.

Znaci on zeli da RS pregovara direktno sa Evropom u ime svih nas. On im daje blanko cek. On potpuno stavlja nasu sudbinu cetncima u ruke. Sve ostale rijeci su suvisne.

Tarik

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=12093&z=9&isasp=

_____________________________________________________________

4. UMRO JE IZDAJNIK – TAKO CE NAPISATI NEKI DOBRI BOSNJANI KADA BUDE UMRO MUHAMED FILIPOVIC

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Direktni povod ovom tekstu je intervju Muhameda Filopovica datog Lidiji Kujundzic kojeg prenosi web-starnica bosnjastvo.com sa datumom upisa 9-tog oktobra 2005-te godine (Link je na kraju teksta). Ovim intervjuem Muhamed Filipovic je svjedok vlastite izdaje i izdaje Alije Izetbegovica. Sada vise niko ne moze reci da izdajnici nisu znali sta su radili i za koga su radili.

Da bismo shvatili sustinu intervjua Muhameda Filipovica moramo prvo razumjeti znacenje rijeci izdaja. Izdaja u najopstijem smislu je kada neko sluzi neprijatelju umjesto svom narodu (drzavi) kojem se zakleo na vjernost (lojalnost).

Emir Kusturoca se javno izjasnjavao kao Srbin i javno radio za Veliku Srbiju, i bez obzira koliko to tesko padalo Bosnjacima, Kusturica je samo otpadnik svog naroda, ali ne i izdajnik. Samo da se potsjetimo “Poturica gori od Turcina, Posrbica gori od Srbina”.

Slucaj Muhameda Filipovica je slucaj klasicnog izdajnika. On zivi sa oreolom velikog Bosnjackog (on bi rekao Muslimanskog) akademika, filozofa, naucnika, diplomate. On je “jedna od najistaknutijih licnosti u novoj istoriji Bosne” kako ga svojim citaocima predstavlja Lidija Kujundzic u uvodu intervja. I on sav taj svoj prestiz u Bosnjackom narodu koristi bezrezervno za isti cilj za koji se bori i Kusturica, za Veliku Srpsku drzavu na Balkanu, i zato je Muhamed Filipovic izdajnik.

Nije potrebno puno politickog sluha da se shvati iz njegovog intervjua da je on nesretan zbog raspada Jugoslavije i Dayton-ske podjele Bosne i Hercegovine, jer on se borio za vise, za cijelu Bosnu i Hercegovinu kao dio Velike Srbije. Kada u svom intervju-u prigovara Milosevicu sto je pristao na Dayton-ski ugovor, on mu prigovara sto je odustao od 50% teritorije Bosne i Hercegovine.

To je osnova i njegovog politickog razlaza sa Alijom Izetbegovicem, koji je iz prakticnih razloga odustao od koncepta cijela Bosna i Hercegovina u Velikoj Srbiji i prihvatio Karadzicev koncept podjele Bosne i Hercegovine, jer Bosnu i Hercegovinu nije mogao zadrzati politickim sredstvima u Velikoj Srbiji (citaj Jugoslaviji), ali ju je mogao podijeliti kao rezultat nevidjenog zlocina genocida.

Koliko god su patrioti Bosne i Hercegovine nesretni zbog postojanja Republike Srpske, toliko je nesretan i Muhamed Filipovic - ali zbog drugih razloga, zbog izvjesne istine da ce zlocinacka tvorevina Republika Srpska biti ukinuta zajedno sa Daytonskim ustavom i izvjesne buducnosti jedinstvene nezavisne drazve Bosne i Hercegovine. Za Muhameda Filipovica Bosna i Hercegovina je izgubljena za Veliku Srbiju i zato je on nesretan.

Muhamed Filipovic place za Velikom Srbijom. On kaze Lidiji Kujundzic: “Smatrao sam da je Jugoslavija jedan nedorecen, vrlo problematican projekat, ali ipak projekat koji ima buducnost, kao i da mi Bosanci imamo veliki interes da ostanemo u Jugoslaviji”.

Ovaj intervju Muhameda Filipovica potsjeca na testament i oprostajno pismo u kojem se kaje i kori zbog propustenih sansi koje je imao za ocuvanje jedine nacije (drzave ) do koje mu je stalo, Velike Srbije. Neka nas ne prevari to sto on u svom intervju-u kaze da “ja nisam nikada mogao biti nikakav nacionalista.” Ako je bio diplomata i ambasador jedne nacije (drzave) onda je po definiciji bio pod zakletvom da ce cuvati ustav i granice te nacije. Njegova je poruka srpskom citaocu da on zapravo nikada nije imao na srcu Bosnu i Hercegovinu kao drzavu, koju je predstavljao kao diplomata, pod zakletvom, u pregovorima u njenim najsudbonosnijim danima i kao “jedna od najistaknutijih licnosti u novoj istoriji Bosne”. I tu je on otvoreni izdajnik. On ne samo da pregovara sa Milosevicem, on savjetuje Milosevica. On zabrinuto pita Milosevica “da li kontrolise jugoslovensku vojsku, Pravolsavnu crkvu i Karadzica.” On se brine da ce Milosevic biti marginaliziran. On zna da Djindjic “grijesi i legitimira tendenciju medjunarodne politike da arbitrira oko Kosova” i on to uzima za dokaz da je Djindjic glup covjek. Dakle, Muhamed Filipovic se brine nad sudbinom Srbije, a nikada ne rece gradjanima Republike Bosne i Hercegovine kristalo jasno, bez “filozofije” i bez “politike”, da je pristanak na pregovore sa agresorom o granicama i ustavu Republike Bosne i Hercegovine bio zlocin veleizdaje. Ne samo to, on je aktivan u iznalazenju rjesenja po kojima bi Bosna i Hercegovina bila dio velike Srbije, pa ma kako se Velika Srbija zvala, “nesimetricna konfederacija”, “simetricna”, ili “sporazum Srba i Muslimana”.

Sta Muhamed Filipovic misli i kako dozivljava gradjane Bosne i Hercegovine jasno se vidi na samom pocetku intrvjua, gdje Lidiji Kujundzic kaze “Nemojte se raspitivati gdje je Akademija, ljudi ne znaju. Bolje pitajte za kasarnu koja se nalazi prekoputa nas.” Bosanci i Hercegovci po Muhamedu ne znaju za Akademiju, a ja mu kazem znaju, i to onu filmsku sto dodjeljuje Oskara, a ta akademija u kojoj ima mjesto za izdajnika nije za postivanje. Bosanci i Hercegovci znaju sta je za postivanje. Kada se njegova izjava pazljivo procita (...”prekoputa nas”) on kaze da imaju neki ljudi u Sarajevu i oni. Ko su to oni, akademici ili izdajnici?

On pocinje svoj intervju sa otvorenim izlivom srpskog nacionalnog osjecaja. “Imao sam dvanaest godina, ........, kada sam se zgrozio nad cinjenicom da ljudi najedanput pocinju ubijati jedni druge samo zato sto su druge vjere. Apsolutno mi je bilo cudno sto su nase komsinice, inace mirne domacice, najedanput postale ostrasceni sovinisti koji su vikali: “Srbe na vrbe!”

Muhamede Filipovicu, Sefika rodjena Filipovic, udata Sendijarevic je imala 16 godina kada je poceo rat i pokolj nad Muslimanima u Glamocu, pa me moli da te potsjetim da cetnici bacise u jamu ziva Zaima Filipovica sa konjem u Odzku kod Glamoca odmah na pocetku rata. Ljudi ne bi mogli sebi dozvoliti niti da pas crkne bacen u jamu, ali cetnici mogu, jer cetnici nisu ljudi, cetnici su zlocinci. U isto vrijeme cetnici ubise i Becu Zlatarevica, zeta Zaima Filipovica. Pobise cetnici toliko muslimana u Glamocu da su mrtva tijela slagali kao cjepanice. Muslimani , ukljucujuci i Filipovice, su glavu spasavali u izbjeglistvu i po sumama. Kada bi i bilo istina, a nije, kaze Sefika, da su tvoje i njene komsnice vikale: “Srbe na vrbe”, zar se taj “zlocin” moze porediti sa zlocinom pokolja kojeg pocinise cetnici u tvom i njenom Glamocu i cijeloj Bosni i Hercegovini!

Muhamed Filipovic nema samo problema sa “dugorocnom memorijom” on ima problema i sa “kratkrocnom memorijom” ili je njegova memorija selektivna, srpska. On je vec zaboravio da su cetnici u 1992-oj godini u logoru Manjaca imali specijalni “smjestaj” i program mucenja za Omera Filipovica iz Kljuca. Drzali su ga izdvojenog na otvorenom kao u “telecnjaku” i tukli ga i mucili ga otvoreno, za primjer, svjedoce prezivjeli logorasi. Cetnici su jahali Omera kao sto se jase konj i vodili ga na uzici kao sto se vodi pas. Muhamede, Tebi bi bilo lako provjeriti izjave logorasa, nazovi Omerovog brata, a svog rodjaka i imenjaka Muhameda Filipovica i pitaj ga o cetnicima i Manjaci i svom rodjaku Omeru.

Nas zaista vise ne cudi da Muhamed Filipovic sa velikim postivanjem i suosjecajem govori o zlocincima koji su obezbjedili sve potrebne politicke i vojne instrumente za genocid nad drzavljanima Bosne i Hercegovine. Muhamed Filipovic na Milosevica gleda kao na zrtvu politike, a ne kao zlocinca. “Bio je pazljiv covjek i sarmantan sagovornik” kaze Muhamed Filipovic. Muhamed Filipovic nam otkriva da nikakvih provjera niti prepreka nije bilo prilikom njegovih posjeta Milosevicu. “ Bukvalno sam se samo uspeo uz stepenice gdje me je zaista ljubazno docekao.” A mi kazemo, naravno, uvijek su vrata otvorena svom covjeku, a Muhamed Filipovic je bio na zajednickom projektu sa Milosevicem, na projektu “Velike Srbije.”

I za Plavsicku, optuzenog zlocinca za genocid u Bosni i Hercegovini, Muhamed Filipovic kaze: “Biljana Plavsic nije seljak, ona je gradjanin, intelektualac”. Sada i to zanamo, da je po Muhamedu Filipovicu seljak manje vrijedno ljudsko bice od gradjanina i intelektualca. To ga najbolje oslikava kao intelektualca i akademika i naucnika. Vjerovatno zato u njegovom intervju-u i nema spomena 8,000 seljaka poklanih u Srebrenici, petnest hiljada u prijedoru i Ljubiji, dvije stotine hiljda u Bosni i Hercegovini od zlocanacke cetnicke horde i jugoslovenske vojske . On ima pijetitet prema zlocincu, ali ne i prema zrtvi, i zato je Muhamed Filipovic izdajnik i nista vise. I neka nam niko ne kaze kako nismo za njegova zivota rekli sto se ima reci. Pa kad bude umro, neki dobri Bosnjak ce napisati da je umro izdajnik Muhamed Filipovic.

Link za Filipovicev intervju. Stranica se zove bosnjastvo.com

http://www.bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=194

_____________________________________________________________

5. U KUKOLJU IMA I ZITA - ZIVIO ALIJA

SARAJEVO - Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 istaknuto je da je nuzna izmjena Daytonskog sporazuma, odnosno njegovo ukidanje. Kako je kazao predsjednik Nacionalne asocijacija intelektualaca BiH Alija Demirovic, Daytonskim sporazumom je priznata okupacija polovine zemlje i genocidna tvorevina RS koja je nastala ubijanjem velikog broja neduznih zrtava i ruševina svih glavnih institucija zemlje.

Zakljucio je da je Daytonski sporazum nelegalna tvorevina medjunarodne zajednice jer je, kako kaze, u suprotnosti sa svim europskim konvencijama i postojecim zakonima.

Demirovic je istaknuo da je Nacionalna asocijacija intelektualaca BiH s Udruzenjem Majke Srebrenice i Hrvatima iz Posavine pokrenula preko Medjunarodnog suda pravde tuzbu protiv ove prakticno nepostojece BiH s ciljem ukidanja tog sporazuma, dodajuci da na to imaju pravo jer su tadašnji potpisnici Daytonskog sporazuma bili nelegalni.

Da je Daytonski sporazum nepravedan i da je omogucio nastavak genocida nad narodima u zemlji slozio se i Hidajet Repovac.

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=33010

------------------------------------------------------------------------

KOMENTAR: Gornja izjava gosp. Alije Demurovica je bila pravo osvjezenje, na ucmalom izdajnickom sijelu tzv. "Krugu 99". Gosp. Demirovic je ponudio jasno rjesenje: Trazimo ukidanje RS jer je nelagalna. Ostali ucesnici se nisu ni osvrsnuli, nego su nastavili kuknjavu u stilu: "Trebalo bi promjeniti Dayton, ali kako kada RS daje veto?" Pa Demirovic je rekao kako - traziti ukidanje Daytona po osnovu nelegalnosti i genocida. Staviti i te elemente na sto kada se diskutuje o novom ustavu BiH sa medjunarodnom zajednicom.

Veoma interesantno da izvjestac "Oslobodjenja" nije ni spomenulo gornju izjavu, dok web tranica pincom.info (ista ona koja je provalila Ivu Miru Jovica kao agenta UDBE) daje toj izjavi najvecu tezinu.

_____________________________________________________________

6. REAKCIJE TUZLAKA NA PRIJEDLOG DA JEDNA ULICA TUZLE NOSI ALIJINO IME

Tekst iz prosle poruke nisam pisao ja ( u afektu sam bio ) nego je u potpunosti prenesen sa WEB strane ciji link saljem.

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/index.php?Phrase=&action=&offset=18&poffset=0&logname=#x

...

Komentari su takodje sa iste stranice, samo sam ti ih snimio kao word file radi preglednosti. Mogu reci da je ovaj prilog izazvao do sada najvise komentara.

Pozdrav E. Z.

---------------------------------------------------

KOMENTAR: Postovani sugradjanine, hvala sto si nam skrenuo paznju na polemiku koja se u Tuzli vodi povodom prijedloga preimenovanja "Aleje bosanskih vladara", u "Aleju Alije Izetbegovica". Nadamo se da cete vi Tuzlaci to uspjeti zaustaviti. Nazalost ne mozemo objaviti cijeli word file kojega si nam poslao u atachmentu, ali objavljuejmo tvoje kratko pismo sa linkom da bi se Bosanci i Hercegoci sa nase liste upoznali sa odlicnom tuzlanskom web stranicom kao i sa otporam Tuzlaka promejni imena Aleje.

M. B.

____________________________________________________________

7. Savez Logoraša BiH upozorava: BiH prijeti raspad, Bošnjacima izolacija!

SARAJEVO - Savez logoraša Bosne i Hercegovine, udruga koja okuplja Bošnjake koji su u ratu bili zatoceni u logorima, apelira na bošnjacke predstavnike vlasti u BiH da prevladaju stranacke nesuglasice i zajednicki nastupe u obrani suvereniteta BiH.

Savez napominje da sa Srpskom demokratskom strankom u BiH ne moze biti reforme te da Republika Hrvatska i Srbija i Crna Gora polako ulaze u Europsku uniju.

Ukoliko ne dodje do znacajnih promjena i konsenzusa Bošnjaka iz svih politickih stranaka, postoji realna mogucnost raspada, odnosno nestanka drzave BiH, smatra Savez logoraša BiH.

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=32878

____________________________________________________________

8. NEZAVISNE: JAD I BIJEDA BH POLITICARA

Tekst koji slijedi je objavljen u "Nezavisnim novinama". Iako sam svjestan da svi mi znamo vrlo dobro cjelokupnu situaciju na bh. politickoj sceni i da ovaj tekst ne otkriva nikakve velike tajne, ipak sam se odlucio da ga proslijedim, jer sam uvjeren da cete ga zainteresovano procitati, posto je i ovaj tekst jos jedan od bezbroj dokaza da je nas Nacionalni Kongres R BiH vec od samog osnivanja sve ovo javno razotkrio i patriotski i hrabro se upustio u veliku borbu za pravdu i istinu protiv veleizdajnika i kriminalaca u vrhovima drzavnih institucija.

Srdacan pozdrav,

Ensvid.

-------------

Jad i bijeda bh. politicara

Pise: Mirza Cubro

Bosna i Hercegovina je abnormalna drzava i za njen dalji napredak hitno su potrebne ustavne reforme.

Gradani i rijetki politicari, kojima su gradanski interesi iznad laznog nacionalizma, godinama nastoje pokrenuti proces cijim bi okoncanjem BiH postala, prije svega, zemlja po mjeri njenih gradana, a potom i normalno uredjena evropska drzava.

Ustavno-pravno uredjenje BiH danas je uzasno komplikovano, disfunkcionalno, tromo, skupo i za "obicne" gradjane stetno. Na drzavnom nivou egzistira Predsjednistvo u kojem sjede predstavnici tri konstitutivna naroda, a koji se ponasaju kao plemenske vodje. Vijece ministara je u stalnoj blokadi, jer je osmisljeno da ne moze normalno raditi. Drzavni parlament ekspozitura je entitetskih, jer niti jedan zakon ne moze dobiti podrsku bez takozvane entitetske vecine.

Federacija BiH i Republika Srpska u trenutnom se uredjenju ponasaju kao drzave. Federacija je Frankenstajn tvorevina u kojoj svaki od deset kantona vodi svoju politiku, a medjusobna saradnja uopste ne postoji ili je svedena na minimum. RS pak ima centraliziranu vlast koja se svim silama nastoji ponasati kao drzava.

Buducnost bi trebalo da donese korjenite promjene koje ce BiH uciniti funkcionalnom drzavom u kojoj ce se postivati medjunarodne povelje o ljudskim pravima, lokalnoj organizaciji... Stoga je inicijativa americke adminsitracije dobrodosla. Proces ustavnih promjena ne smije zavrsiti transformacijom Predsjednistva u instituciju predsjednika, Vijeca ministara u vladu te povecanjem broja poslanika u drzavnom parlamentu. Naprotiv, ovo su pitanja koja tek treba da otvore proces ustavnih promjena.

Za pocetak bi, osim ova tri pitanja, trebalo poceti razgovarati o ukidanju kantona u FBiH. Na taj bi se nacin administracija znacajno smanjila, a BiH bi dobila simetricnu organizaciju. Proces, jasno, treba biti zavrsen drzavom koja ce biti jednako dobra za sve narode.

U cijeloj ovoj prici zalosno je sto inicijativa za normalnim uredjenjem dolazi od americke administracije, jer gradjani ove zemlje nose breme losih ustavnih rjesenja. Brigu o smanjenju ovog bremena trebalo bi da vode domaci politicari. Nazalost, oni su amateri koji ne znaju gledati ni dva dana, a kamoli nekoliko godina u buducnost.

Jednako je zalosno sto gradjani ponovo nece prepoznati da politicari koje su birali ne stite njihove interese. Politicari ce se, sigurno, ponasati kao i u svim dosadasnjim reformama prihvatajuci samo najmanju mogucu promjenu koja nece ugroziti njihove kriminalne aktivnosti i njihove kriminalne prijatelje. Upravo su ovi interesi glavna kocnica uspostavi normalne, funkcionalne drzave u kojoj vladavina prava nece biti fraza nego hapsenje svih optuzenih za kriminal bez obzira na ime, porijeklo i rodbinsko-prijateljske veze.

_____________________________________________________________

9. Predstavljamo patriotske projekte

9.1. Ramazan u Srebrenici

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=8044

9.2. Peticija: Trazimo od UEFA ponistenje beogradske utakmice

Molimo da upisete puno ime i prezime i email adresu, radi vjerodostjnosti peticije, i da se vidi da smo i mi dostojanstveni ljudi kao i nasi navijaci, da se ne bojimo isprsiti se radi nase domovine. Pozeljan je i kratak jasan komentar. Ja, Muhamed Borogovac sam upisao slijedece: "Prava akcija bi bila da ne pristajemo da nam se nozem prave Ustavi tj. da trazimo ukidanje Daytona i RS, i vracnje nasih starih 5 BH regija. Tako bi im se osvetili za sve, i za Srebrenicu i za Marakanu."

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/index.php?Phrase=&action=&offset=0&poffset=0&logname=#x

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: