Friday, February 15, 2008

#348 CETNICI SAMO KUPUJU VRIJEME

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 7. oktobar 2005.

October 9th, 2005

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH
BR. 348 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. UVODNIK: VUK NA OVCU SVOJE PRAVO IMA

2. “Vecerni List”: Ashdown i Cavic obmanuli javnost

3. CETNICI SAMO KUPUJU VRIJEME

4. INTERVJU: I Holandija bi morala tuziti SiCG zbog genocida nad BiH

5. DVIJE AMERICKE OPCIJE RJESENJA PROBLEMA RS

6. RE: TUNJO - IZDAJNCI, NE RACUNAJTE NA MENE

7. Svi mi govorimo Turski

1. UVODNIK: VUK NA OVCU SVOJE PRAVO IMA

October 9th, 2005

Tragikomicno je gledati euforiju medju Bosnjacima zbog navodnog pristanka Skupstine RS da usvoji “Evropske principe” u reformi policije. Od samoga pocetka Evropske incijative rukovodstvu RS je bio cilj da BiH krene u Evropu ovakva kakva je sada, tj. da ostane status qvo, da se nikakve konkretne medjuentitetske regije ne nacrtaju na karti BiH. Upravo je to Terzic trazio od Evrope, da progledaju kroz prste Republici srpskoj, i da ne insistiraju na ukidanju policije RS.

A Evropa, nasavsi se izmedju dvije strane, gdje je srpskoj strani veoma mnogo stalo do njihove drzave RS, a bosnjackoj nije ni malo stalo do BiH, je krenula linijom manjeg otpora. Dogodilo se upravo ono sto je Terzic, zajedno sa rukovodstvom RS oduvjek trazio od Evrope, da se napravi slijedeci korak BiH ka Evropi, a da se ne nacrtaju nikakve mape medjuentitetskih regija. Podsjecam na Terzicev intervju dat “Oslobodjenju” jos 7. maja, 2005, citiram:

“Oslobodjenje”: … Šta je sa Studijom izvodljivosti?

Terzic: “Ukoliko završimo ove razgovore oko policije, a na dobrom smo putu, i to cemo riješiti. Imamo realan, okviran konsenzus oko politickih stvari. Treba još završiti pitanje mapa. To je veliki problem i meni je zao da je uopšte Brisel u ovoj fazi uzeo mape kao nešto relevantno za davanje saglasnosti. To je proces kojeg treba pustiti da sazrije.

“Oslobodjenje”: Vaš odgovor je opet optimistican!

Terzic: “Došao sam na Vlašic i jasno rekao da se nadam da cemo se dogovoriti. I kad smo otišli sa Vlašica, imali smo dogovor. Vazno je da razgovori nisu prekinuti, važno je da smo se sami dogovarali, važno je da smo napravili okvirni dogovor.”

“Oslobodjenje”: Riješili ste zapravo formu, ali suština nije riješena.

“Ako mape uzmemo za suštinu, onda je tako. Ali, bitno je da smo makar formu riješili. A to, izmedju ostalog, znaci da ce ministar sigurnosti BiH u operativnom upravljanju policijom imati iste ingerencije kao svaki ministar policije u Evropi.”

“Oslobodjenje”: To znaci, takodjer, da entitetski MUP-ovi nastavljaju djelovati.

Terzic: “Nismo to rješavali, niti ja imam namjeru rješavati. Za to su zaduženi entitetski parlamenti i vlade.”

“Oslobodjenje”: No, MUP-ovi entiteta ipak ostaju?

Terzic: “Ja pretpostavljam da tako nece biti u Federaciji BiH. Ako je to u RS pitanje života i smrti, onda zašto da ne?”

- Kraj citata iz “Oslobodjenja”

Zato me ova euforija neodoljivo podsjeca na euforiju poslije potpisivanja Daytona. I tada su toboze Srbi nerado potpisali Dayton, a Alija je govorio: “Sacuvali smo drzavu.” i Bosnjaci su slavili, a novinari BBC-a i CNN-a ih s podsmijehom snimali kako slave propast svoje drzave. Sada, kada cetnici svim sredstvima brane Dayton, tj. mjesto rodjenja zlocinacke drzave RS, i budalama je postalo jasno da je sva ta euforija bila samo prevara namijenjena Bosnjacima, da se ne pobune sto im drzavu otimaju.

Ovo danas je identicna situacija. Budalama ce opet za 10 godina biti jasno da su Srbi pobjednici, i da su samo zato tako glatko, na precac, i Skupstina i Vlada RS usvojili “Evropske principe”, od kojih nije ostalo ni “P” poslije svih Terzicevih popustanja, od Vlasica pa nadalje. Bajke za malu djecu su da ih je neko natjerao. Kako ih do sada niko nije mogao natjerati da usvoje bilo sta sto bi ugorozilo RS?

I sta sada reci? Da li smo mi Bosnjaci mozda retardiran narod? Mnogi ce to pomisliti, makar kada je politika u pitanju. Ja ne mislim tako. U pitanju je izdaja. Narod ne moze znati sve trikove i finese u politici. Narod vjeruje svojim liderima. Terzic, Tihic, Lagumdjija itd. su bili duzni da objasne ovu prevaru Bosnjacima, u stampi i u Parlamentu, a oni su upravo glavni stubovi te prevare.

A mozde cemo sutra i po Terzicu nadijevati imana ulica u nasim gradovima. Eto uskoro ce se Trg Oslobodjenja zvati po Aliji Izetbegovicu. Zamislite, Trg Oslobodjenja ce nositi ime izdajnika koji je potpisao Dayton, tj. osnovao RS koje se po svoj prilici nikada necemo osloboditi.

Svaki narod ima vodje kakve zasluzuje. Mozda su cetnici u pravu kada, dok ostre nozeve za “muslice”, govore: “Vuk na ovcu svoje pravo ima.” A svim onima koji su vec zaboravili sta je cetnik i koji slave sto su cetnici odjednom, naprecac, postali kooperativni, preporucujemo clanak na slijedecem linku http://www.bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=187

Dr. Muhamed Borogovac

2. “Vecerni List”: Ashdown i Cavic obmanuli javnost

October 9th, 2005

Petak, 07 Listopad 2005

Sporazum koji je javnosti predstavljen kao prihvatenje od srpske strane europskih principa o reformi policije nigdje ne precizira da ce policijske oblasti prelaziti entitetske granice, što je bio jedan od glavnih uvjeta europske komisije. Na taj nacin OHR je prešutno popustio srpskoj strani, predstavljajuci taj potez u javnosti kao Cavicev poraz i popuštanje RS-a.

Osim toga provedba sporazuma mogla bi trajati pet godina cime srpska strana dodatno kupuje vrijeme. Nije iskljuceno da su u prijedlogu izrade sporazuma sudjelovali i eksperti iz OHR-a. Tom svojevrsnom nagodbom RS-a i OHR-a spašeni su mandati kako predsjednika RS-a Dragana Cavica, tako i visokoga predstavnika u BiH Paddya Ashdowna. Inace u slucaju nepostizanja dogovora srpska strana u BiH razradila je plan o napuštanju svih drzavnih institucija koji je trebao biti proveden u roku od sedam do deset dana, doznaje Vecernjak iz povjerljivog izvora bliskog vlastima Republike Srpske. Cilj plana bio je sprijeciti reformu policije, ali i druge zahtjeve o prebacivanja ovlasti s entitetske na drzavnu razinu. Tako bi Predsjedništvo BiH, oba doma drzavnoga parlamenta te Vijece ministara nekoliko mjeseci ostali bez srpskih duznosnika, cime bi u potpunosti drzavna razina bila blokirana.

U projekt su bili ukljuceni vladajuci SDS i PDP, kao i oporba predvodjena Dodikovim SNSD-om, ciji su zastupnici zajedno s ostalim oporbenjacima trebali napustiti parlamentarne klupe. Doznajemo kako je upravo oporba incirala tajni plan, a sve u cilju sprecavanja predsjednika Republike Srpske Dragana Cavica da potpiše prvobitni prijedlog policijske reforme. Unatoc mogucoj blokadi institucija, Ustav BiH ne poznaje prijevremene izbore, što dodatno otezava funkcioniranje BiH kao drzave. Ocigledno je kako je principijelan stav srpske strane o nediranju entitetskih granica urodio plodom. U isto vrijeme OHR nije imao sluha glede hrvatskoga zahtjeva za utemeljenjem tv kanala na hrvatskom jeziku, te je Dom naroda isti dan odbacio taj prijedlog.

3. CETNICI SAMO KUPUJU VRIJEME

October 9th, 2005

Najveca vijest protekle sedmice je pristanak skupstine RS da se reformise policija u skladu sa Evropskim principima. Ali ako se procita tekst onoga sto su usvojili vidi se da su samo kupili jos vremena da prave opstrukciju na tu reformu, a da ujedno malo skinu pritisak sa sebe radi toga sto prave opstrukciju.

Moramo razumjeti da Cetnici ne zele dopustiti da se kompromituje ustavni suverenitet RS koji je nastao kad je Izetbegovic, kao predsjednik BiH dao formalno priznanje toj zlocinackoj paradrzavi u Dejtonu. Njih nije briga ni za Evropu, ni za ekonomski razvoj, ni za bilo sta drugo osim da cuvaju RS. Ne zele oni u Evropu kao BiH, nego samo kao RS. I zato su se odlucili na obstrukciju po svaku cijenu, pogotovo opstruiraju bilo kakve promjene kojim bi se prenio suverenitet RSa na BiH – a reforma policije po evropskim principima bila bi bas to. Po dejtonskom ustavu oni imaju pravo, da obstruiraju bilo kakvu reformu bez obzira sta Ashdown i Evropa kazu. Ali imaju jedan problem zbog kojega im Dejton, pa zato ni RS nisu sigurni. Naime, RS je zasnovana na zlocinu, i zato nije legalna, i jedini razlog sto jos postoji je to sto Bosnjaci i Hrvati nisu nikad pokrenuli njeno ukidanje po toj osnovi. Medjutim, cetnici znaju da ako se previse inate i ako sve stoji na mrtvoj tacki, ima neke sanse da cemo se mi probuditi i prestati traziti saglasnost RS za promjene, te zatraziti ukidanje RS po osnovu njene nelegalnosti. Njima odgovara da se nista ne mijenja, ali da nama izgleda kao da se mijenja, da mi ne bismo povukli jedini pravi potez - poceli traziti ukidanje nelegalne zlocinacke tvorevine.

I onda dolazi ovakav “rasplet”. To sto je izglasano u skupstini RS je samo da RS u sustini podrzava tri tacke evropske komisije, ali da ce svi detalji biti dogovoreni u narednih pet godina. Naravno, za te dogovore se RS nije odrekla svog ustavno zagarantovanog veta, pa moze odbiti sve sto joj se ne svidja. Kao na primjer, kad se predlozi da nadleznost jednog policijskog centra prelazi entitetsku liniju na nekom mjestu, oni ce samo odbiti. Rezultat je isti, samo koju godinu kasnije. A za to vrijeme racunaju da ce se Evropa umoriti i dalje popustati, te da ce pristati samo na kozmeticke promjene, koje nece ugorziti drzavnost RS.

Medjutim, oni su dobili jos pet godina, sto im je bilo potrebno, ali ne zato sto se boje engleskog “tajnog” agenta Ashdowna. Oni zajedno sa njim varaju nas, jer bez nase kooperativnosti ne mogu unistavati Bosnu i Hercegovinu. Ashdown podriva dobre namjere evropske komisije i ujedno nas vara tako sto javno bije bitke protiv SDSa koje ne moze dobiti. Kako on moze kaznjavati RS za obstrukciju, ako je veto osnovno ustavno pravo RSa? Da on stvarno hoce da kazni RS, on bi je stavio pod upitnik radi genocida, a ne radi odbijanja reforme. Ali tako bi se RS poljuljala, a to on ne zeli, nego da je sacuva, i sacuva njeno suvereno pravo da odbije reformu, a da u isto vrijeme nas prevari da mi mislimo da ima nesto dobro od dejtonskog procesa koji nas samo vodi u propast.

Tarik B.

4. INTERVJU: I Holandija bi morala tuziti SiCG zbog genocida nad BiH

October 9th, 2005

Ibran Mustafic, predsjednik Upravnog odbora Uduzenja majki Srebrenice i Podrinja

Tim cinom prijateljska Holandija bi pokazala da je uistinu uz zrtve genocida u BiH i sa sebe i svojih gradjana bi skinula vjecitu hipoteku da su saucesnici u genocidu. Ocekujemo da ce Holandija tako postupiti, jer su i njeni gradjani, kao vojnici UN-a, bili izlozeni zlocinu, da ce postupiti dostojantsveno i preduzeti sve da se kazni agresor SiCG za pocinjeni genocid u Srebrenici

Razgovarao: Ruzdija ADZOVIC, Jutarnje novine

Polovinom jula, na sastanku u ambasadi Kraljevine Holandije sa Ministrom vanjskih poslova Botom, delegacija Udruzenja gradjana “Majke Srebrenice i Podrinja”, u kojoj se nalazio i opunomoceni advokat prof. dr Frensis Bojl, uputila je zahtjev Vladi Holandije da ta zemlja podnese tuzbu protiv Srbije i Crne Gore (SiCG) za agresiju i genocid nad Republikom BiH (RBiH) i njenim gradjanima. Predsjednik Upravnog odbora tog Uduzenja Ibran Mustafic istice da je to minimum kojeg od Holandije ocekuju prezivjele zrtve genocida u Srebrenici. Zbog cega mislite da bi Holandija trebala tuziti SiCG?
- Tim cinom prijateljska Holandija bi pokazala da je uistinu uz zrtve genocida u BiH i sa sebe i svojih gradjana bi skinula vjecitu hipoteku da su saucesnici u genocidu. Po Zenevskoj konvenciji o sprijecavanju i kaznjavanju genocida, svaka drzava potpisnica konvencije ima pravo pokrenuti tuzbu protiv bilo koje drzave koja je pocinila ili pomagala zlocin genocida. Ocekujemo da ce Holandija tako postupiti, jer su i njeni gradjani, kao vojnici UN-a, bili izlozeni zlocinu, da ce., dakle, postupiti dostojantsveno i preduzeti sve da se kazni agresor SiCG za pocinjeni genocid u Srebrenici. A s obzirom da je u februaru 2006. godine rosiste protiv SiCG, bilo bi dobro da se pojavi jos jedna drzava koja ce tuziti SiCG. Da li je razgovor sa holandskim ministrom vanjskih poslova imao ikakvih efekata?
- Nas zahtjev je ocigledno iznenadio holandskog ministra vanjskih poslova. Zato smo dugo cekali njegov odgovor. On je, nakon zahtjeva nekih poslanika, prije nekoliko dana Parlamentu Holandije podnio izvjestaj o sastanku sa nama.
Koliko znamo, ministar Bot u tom izvjestaju kao rjesenje za prezivjele zrtve genocida u Srebrenici nudi humanitarnu pomoc i kaznjavanje individualnih zlocinaca. Kako to komentarisete?
- Mi smo u pismu Parlamentu Holandije porucili da prezivjele zrtve genocida u Srebrenici ne mogu prihvatati humanitarnu pomoc i kaznjavanje individualnih zlocinaca kao zamjenu za pravdu. Pravde nema sve dok su prezivjele zrtve genocida prisiljene da zive u RS-u koja je nastala kao rezultat agresije i genocida koji je bivsa Jugoslavija, sadasnje SiCG, pocinila na clanicu UN-a suverenu RBiH. Pravde nema sve dok postoji RS i sve dok se ne uspostavi ustav i granice suverene RBiH u kojoj bi svi gradjani i prezivjele zrtve genocida imale punu slobodu i suverenitet na svakoj stopi njene teritorije.
Dakle, vi ne pristajete da Holandija daje humanitarnu pomoc Srebrenici?
- Humanitarna pomoc ne moze biti zamjena za slobodu. Vlada Holandije je zauzela stav da pomaze materijalno, finansijski, socijalno i tako dalje, a ne bi se upustala u tuzbu protiv SiCG, s obzirom da protiv te zemlje vec postoji tuzba BiH za agresiju i genocid.
Sta cete dalje preduzeti?
- U ponedjeljak smo razgovarali sa novim ambasadorom Holandije u BiH. Zamolili smo ga da uruci nase pismo direktno Parlamentu Holandije, jer mi insistiramo da se on izjasni o nasem zahtjevu. Nakon toga cemo vidjeti sta dalje.

Antrfile 1)

Teske optuzbe na racun Udruzenja “Majke enklava Srebrenica i Zepa

U pismu Parlamentu Holandije ste porucili da se Vlada Holandije ne ponasa kao narod kojeg predstavlja. Sta ko znaci?
- Vlada Holandije se u BiH ponasa kao neko dobrotvorno drustvo, kao da treba rjesavati pitanje krava u ovoj drzavi. Mi smo u ponedjeljak kazali i ambasadoru BiH i dali mu do znanja da ovdje imamo mislecu grupu ljudi koja insistira na nakim konkretnim stvarima. Predstavnici Holandije se, nazalost, susrijecu i razgovaraju sa jednom grupom zena profiterki, poput nekih clanica Udruzenja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Zepa. Oni ne rjesavaju probleme obicnih ljudi, vec je njima bitno da, poput BH Telecoma, nadje cetiri-pet njih, da im da 300.000 KM i zavrsena prica.

Antrfile 1)

Vlada Holandije finansirala pocinitelje genocida i cuvare ratnih zlocinaca

Ambasadoru Holandije kazali ste i neke krupne rijeci. O cemu se, zapravo, radi?
- Sam ambasador mi je kazao da su to teske rijeci. Naime, ja sam mu kazao da je Vlada Holandija indirektno finansirala ljude u Bratuncu, Srebrenici i tako dalje, koji su bili organizatori genocida 1992. godine, koji su ucestvovali u genocidu 1995. godine i koji su najtvrdja linija SDS-a. Oni se bave biznisom i izdvajaju sredstva za cuvanje ratnih zlocinaca.

5. DVIJE AMERICKE OPCIJE RJESENJA PROBLEMA RS

October 9th, 2005

I SVIJET UPIRE: U Sjedinjenim Americkim Drzavama vec uvelike djeluje medjunarodni diplomatski lobi koji upravo trazi modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine

ZAGREB - Ante Djapic, predsjednik Hrvatske stranke prava, ukljucuje se u vec poodmaklu diplomatsku inicijativu o reviziji daytonskog sporazuma.

Granic: Dayton na nadogradnji

Kako Slobodna Dalmacija doznaje iz HSP-ovih kuloara, Djapicevi najblizi suradnici pripremaju dokument adresiran na Vladu Republike Hrvatske.
Prema Djapicevoj zamisli, HSP-ov prijedlog daytonske “nadogradnje” premijer Ivo Sanader trebao bi pretociti u javnu inicijativu hrvatskih drzavnih predstavnika.
- Istina, Ante Djapic radi na tome. Predlozit cemo hrvatskoj Vladi da inicira nadogradnju daytonskog sporazuma, i to u godini kada se obiljezava njegova desetogodišnjica - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Mate Granic, nekadašnji ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, danas HSP-ov politicki savjetnik i analiticar. Sam Ante Djapic ovih je dana na putu. No, nakon povratka, dokument ce se prvo uputiti na izjašnjavanje HSP-u Bosne i Hercegovine.
Kako je Slobodna Dalmacija izvijestila, u Sjedinjenim Americkim Drzavama vec uvelike djeluje medjunarodni diplomatski lobi koji upravo trazi modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine, smatrajuci kako je za njezino funkcioniranje neodrzivo sadašnje stanje.
U istoj medjunarodnoj skupini vrlo je aktivan Richard Hoolbroke, te suradnicki krug Paddyja Ashdowna. U projektu sudjeluje i nekoliko americkih instituta. Za sada još nesluzbeno, o istoj temi raspravlja se u redovima svih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine.
Cilj je ukidanje Republike Srpske
Koliko je bilo moguce shvatiti iz šturih izjava njihovih predstavnika, primarni cilj revizije Daytona jest ukidanje Republike Srpske. U igri su dvije varijante: promjena mirovnog sporazuma, ili promjena Ustava BiH koji je iz njega izveden.

Jasna BABIC

———————————————————————–

KOMENTAR: Ovaj clanak smo odabrali zbog dvije stvari.

Prvo, da vidimo da u svijetu ZNAJU DA SADASNJI BiH USTAV BiH NE FUNKCIONISE, da je naveliko otvoreno pitanje “Sta sa RS?”, te da je time BiH dobila sansu da postane normalna drzava.

Drugo, vaznije, iz zavrsne recenice vidmo da su u igri dvije opcije:

PRVA OPCIJA JE UPRAVO ONA KOJU STALNO, IZ BROJA U BROJ PREPORUCUJEMO U OVOME “GLASNIKU”, A TO JE DA SE SAM DAYTONSKI SPORAZUM TREBA DOVESTI U PITANJE.

DRUGA OPCIJA JE DA SE DAYTONSKI SPORAZUM NE DIRA, NEGO DA SE USTAV KOJI JE PROISTEKAO IZ DAYTONA REFORMISE. TO JE UPRAVO ONO STO SE SADA BEZUPJESNO ODVIJA NA TERENU. POKUSAVAJU SE KROZ DAYTONSKE INSTITUCIJE PRAVITI REFORME, STO ZAHTIJEVA SAGLASNOST RS. VIDJELI SMO DA TO NE USPIJEVA, DA SE TAKO NISTA NE MOZE POSTICI.

JEDINI NACIN DA SE NESTO PROMJENI JE PRVA OPCIJA DA SE SAM DAYTON PONISTI. TADA BI IMALI PRED-DAYTONSKO PRAVNO STANJE KAO POLAZNU TACKU. TO ZNACI, TADA BI IMALI USTAV REPUBLIKE BiH KAO POLAZNU TACKU, I NE BI TREBALA SAGLASNOST RS ZA PROMJENE. AMERIKANCI RAZMISLJAU O TOME, A “NASI” KAZU DA NIKO NORMALAN NE DOVODI U PITANJE DAYTON?!

M. B.

6. RE: TUNJO - IZDAJNICI, NE RACUNAJTE NA MENE

October 9th, 2005

Dobar dan Dobri Bošnjani!

Povodom TV-besjede akademika M. Filipovica.

Rijetko se javljam u posljednje vrijeme bilo kome i po bilo kakvom “bosanskom pitanju”. Ne bih sada o razlozima i povodima, to ce biti objavljeno pored ostalog u memoarima pod naslovom “Bosanski politicki rjecnik”, što je odavno u pripremi. Jedan sam od prvih dvadeset potpisnika prve politicke inicijative s proljeca 1990 i zivi ucesnik svih vaznijih javnih politickih susreta i dogadjaja sve do maja 1992, kada sam morao da se spašavam bjegstvom iz Teslica u Tešanj.

Bilo je ljeto 1991. Upravo sam se vratio sa seminara MBO-a odrzanog u Srebrenici (bio sam predstavnik MBO-a za dobojsku regiju). Citam jutarnje “Oslobodjenje”, julsko izdanje. Ledi mi se krv u zilama. Adil i Tunjo pred Miloševicem. Traze milost i sazaljenje izravno od dzelata.

Sjedam za pisacu mašinu i pišem pismo uredništvu. Sutradan me telefonom zove urednik i pošto smo se iz susreta poznavali, provjerava da li sam ja napisao pismo sa naslovom “NE RACUNAJTE NA MENE” i da li da objavi nepromjenjen tekst, jer mu se cinio malo preoštar. Nisam dozvolio nikakve izmjene. Pismo je izašlo u slijedecem broju na stranici “Tribina citalaca”. Istog dana telefon u mojoj knjizari ne prestaje da zvoni. Uglavnom pohvale i po neka kritika, više kao upozorenje. Nekoliko dana poslije dobijem pismo od Tunje. Pisano na jeftinom papiru, još jeftinijom mašinom, gdje pored ostalog kaze da je nakon procitanog pisma od šoka i iznenadjenja dobio grceve u stomaku i proliv. I prije toga sam se po nekada cudio nekim njegovim javnim izjavama i stavovima, ali poslije sjela na Dedinju, bilo mi je sve jasno, pogotovo kada je Adilbeg bio u pitanju i sve ono što je upravo on pokrenuo i proturao po povratku u Bosnu.

P.S.
Bosna nikada ne bi pala kao drzava BOSANSKOG NARODA, da je nisu, poslije smrti Tvrtka I Kotromanica izdavali i prodavali pobosancene izbjeglice sa njenih istocnih strana, oni koji su od vlastitih vladara progonjeni, spas nalazili kod bosanskih vladara - i ne samo oni sa istoka. Turci su Bosnu opsjedali skoro jedno cijelo stoljece, a poslije pada i periodicno redovne sjece plemenitih glava do današnjih dana, Bosnom vladaju nadri-begovi, anti-bosanci, kvazi-akademici, politikanti, špijuni i veleizdajice svih boja i svih mogucih vrsta. Ja se danonocno pitam, pošto sam spoznao zlehudi usud izvornog bosanskog covjeka, kako je uopce bilo ikako moguce, da je i “B” od Bosne moglo da se odzži u bilo kakvom geopolitickom svojstvu i kontekstu.

Hvala, Agic Nurija/Uppsala-S

7. Svi mi govorimo Turski

October 9th, 2005


http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=434&tekst_rb=3

No comments: