Saturday, February 16, 2008

#359 GROBARI HILJADUGODISNJE DRŽAVE BOSNE I HERECGOVINE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 17. decembar 2005.


ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 359



1. TIHIĆU, LAGUMDŽIJA, BELKIĆU, OSMANOVIĆU ...UĆI ĆETE U ISTORIJU KAO GROBARI HILJADUGODISNJE DRŽAVE BOSNE I HERECGOVINE

2. IZVJEŠTAJI IZ ŠTAMPE
2.1. Nova ministarstva
2.2. Donošenje odluka
2.3. TERZIĆ ZAGOVARA STATUS QVO



1. TIHIĆU, LAGUMDŽIJA, BELKIĆU, OSMANOVIĆU ...UĆI ĆETE U ISTORIJU KAO GROBARI HILJADUGODISNJE DRŽAVE BOSNE I HERECGOVINE

Nema potrebe da se išta više objašnjava. Sve je hiljadu puta rečeno.

SVE DO DANAS SMO IMALI NADU DA ĆE SE BOSNA I HERCEGOVINA NEKADA OPORAVITI. DANAS JE I NADA IZBLIJEDILA.

Možda će već sutra i nada biti potpuno mrtva. Spasite nam barem nadu! Ne potpisujte ništa! Ne dozvolite da genocid bude nagrađen! Gdje vam je dostojanstvo?! Gdje vam je muškost, ljudskost, obraz?!

Ako nemate hrabrosti da četnike pogledate u lice i da im kažete da se ne slažete da ostane njihova genocidna tvorevina, onda odstupite, ne potpisujte, čekajte da vas zamjene dostojanstveni Bosanci i Hercegovci koji će četnike gledati u lice i reći da ne dozvoljavaju da agresija i genocid budu nagrađeni sa pola naše domovine.

I NEMOJTE REĆI DA VAM NIJE REČENO DA OPSTANAK RS U BILO KOJEM OBLIKU ZNAČI SKORI RASPAD BOSNE I HERCEGOVINE.

Izvinjavamo se svim patriotima naše domovine što zbog nedostatka vremena nismo u mogućnosti objaviti sva njihova pisma podrške našim pregovaračima da traže ukidanje genocidne Republike Srpske. Smatramo da je važnije da hitno reagujemo, ovim posljednjim upozorenjem, nego da napravimo dobar "Glasnik" koji će stići kasno.



2. IZVJEŠTAJI IZ ŠTAMPE

Slijede izvještaji iz bh štampe, iz kojih se vidi da se pregovara o tricama i kučinama, da ostaje Republika srpska.


16.12.2005. Nezavisne Novine

Nastavljeni pregovori lidera osam najjačih stranaka u BiH o ustavnim promjenama
Nema razgovora o ukidanju entiteta.
"Spremni smo na konsenzus kako bismo došli do najoptimalnijeg rješenja, ali nema govora o razgovorima o ukidanju entiteta", kazao je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, ponovio je kako bez razgovora o ukidanju entiteta nema ni šanse za dogovor o gašenju kantona u FBiH.

"Sudbina entiteta i kantona dio je istog paketa i nemoguće je razgovarati o ukidanju kantona ako ne otvorimo pitanje budućnosti entiteta u BiH", ustvrdio je Čović.

Lideri SDA, SDS-a, HDZ-a, HNZ-a, Stranke za BiH, PDP-a, SNSD-a i SDP-a slažu se kako bi razgovori o ustavnim promjenama trebali rezultirati jednostavnijim i efikasnijim državnim uređenjem, ali zastupaju različita rješenja koja bi trebala BiH učiniti efikasnijom.

"Nadam se da ćemo se dogovoriti o rješenjima koja će omogućiti da građani BiH dobiju jednostavniju, efikasniju i jeftiniju državu. Nećemo pristati na legalizaciju sadašnjeg stanja niti na bilo kakve kozmetičke promjene", rekao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA. Tihić je ipak prisustvovao pregovorima, iako je dan ranije iz SDA bilo najavljeno da će pregovorima umjesto Tihiću prisustvovati Adil Osmanović i Šefik Džaferović, visoki funkcioneri te stranke. Kako je ranije najavljeno, Tihić je trebao da prisustvuje samitu Evropske narodne stranke u Briselu.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kaže kako je njegova stranka spremna podržati zamjenu Predsjedništva jednim predsjednikom koji će imati dva potpredsjednika i koji će se rotirati svakih 16 mjeseci.

"Prihvatljivo nam je da na čelu Savjeta ministara bude predsjednik i da se osnuju dva nova državna ministarstva. U Savjetu ministara bi se odlučivalo konsenzusom. Podržaćemo i da se jasno definišu nadležnosti Doma naroda državnog parlamenta koji bi imao pravo veta na određene zakone koji bi mogli narušiti vitalne nacionalne interese", istakao je Dodik.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ne očekuje značajne promjene.

"Važno je da započnemo proces i da se pomaknemo s mrtve tačke, jer sadašnja vlast u protekle dvije godine nije uradila ništa dobro za građane ove zemlje", ocijenio je Lagumdžija.

Beriz Belkić, član Predsjedništva Stranke za BiH, od dvodnevnih razgovora, koji su jučer počeli u Sarajevu, očekuje jasnu definiciju u kom pravcu idu pregovori.

"Ograničit ćemo naše sudjelovanje u ovim pregovorima ako se pokaže da oni ne idu u pravcu strukturalnih promjena koje će BiH učiniti funkcionalnijom i jednostavnijom državom", naglasio je Belkić.

Jučerašnjim pregovorima u Centralnoj banci BiH prisustvovali su ambasadori većine zemalja članica EU i Vijeća za implementaciju mira.

"Moje prisustvo potvrda je naše opredijeljenosti da lideri BiH provedu ono što su se dogovorili u Vašingtonu i ono što su obećali da će uraditi", kazao je Daglas Meklheni, američki ambasador u BiH, odbijajući odgovor na naše pitanje da li će insistirati na provođenju principa jedan predsjednik, premijer i jaka vlada te snažniji parlament BiH kojeg zagovaraju SAD. Razgovori o ustavnim promjenama, koje je sazvao predstavnik Američkog instituta za mir, trebali bi biti okončani danas.
M. CUBRO(Nezavisne)



AVAZ

Sarajevo: Hejz nastavio razgovore s liderima bh. stranaka
Postignut dogovor o Vijeću ministara
U Ustav BiH bit će ugrađen tekst o zaštiti ljudskih prava * Državna vlada ubuduće će imati predsjednika * U drugom dijelu sastanka razgovarano o Predsjedništvu

Predstavnici osam najznačajnijih bh. stranaka, SBiH, HDZ, SDP, PDP, SNSD, SDA, SDS i HNZ, tokom jučerašnjih pregovora o ustavnim promjenama postigli su dogovor o uređenju Vijeća ministara BiH, saznaje "Dnevni avaz".
Učesnici su se složili da na čelu ove institucije umjesto predsjedavajućeg bude predsjednik, te da se broj ministarstava poveća za još dva, na ukupno 11.


2.1. Nova ministarstva

Ali, preostalo je riješiti pitanje načina glasanja i usvajanja odluka u ovoj instituciji, te koja će biti dva nova ministarstva. Konsenzus je postignut u pogledu ministarstva poljoprivrede, dok za drugo postoje tri prijedloga. Stranke iz RS predlažu ministarstvo evropskih integracija, drugo je ministarstvo zdravstva, socijalne politike i rada, a treće nauke, tehnologije i visokog obrazovanja, o čemu je raspravljano do kasno sinoć.
Postignuta je i saglasnost o ugrađivanju teksta o zaštiti ljudskih prava u Ustav BiH.
- To smo potpuno usaglasili. Radi se o dokumentu koji sadrži pet stranica i kojim se garantiraju ljudska prava kako pojedinačna, kolektivna, tako i etnička i druga prava - kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić u pauzi nakon završetka prvog dijela sjednice.
Samo usvajanje dokumenta o ljudskim pravima, ocijenio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, govori da su se ovi pregovori isplatili.
- Druga stvar je što mnogi ne shvataju šta su usvojili. Ustav je konačno postavljen na drugačiji način, tako da je u njegovoj osnovi građanin, odnosno pojedinac - smatra Lagumdžija.
U drugom dijelu sjednice, koji je predstavnik Američkog instituta za mir Donald Hejz (Donald Hays) organizirao u zgradi Centralne banke BiH, razgovarano je i o promjenama u Predsjedništvu te Parlamentu BiH. Osim Hejza kao moderatora, vođenju pregovora priključio se i američki ambasador Daglas Meklheni (Douglas McElhaney), za kojeg se učesnici slažu da je taj posao "dobro radio", a konstruktivan doprinos dao je i britanski ambasador Metju Rajkroft (Matthew Rycroft).
- Očekujem da postignemo kompromis, otvorimo proces i da u Ustavu mijenjamo ono što je rezultat našeg zajedničkog dogovora i kompromisa. Drugačije se ne može mijenjati - naglasio je predsjednik SDS-a Dragan Čavić prije početka sjednice.


2.2. Donošenje odluka

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da Vijeće ministara odluke treba donositi konsenzusom. Ako nema konsenzusa, onda barem jedan predstavnik iz svakog naroda mora glasati za odluku koja ide prema Parlamentu, a dva ako je konačna, pojasnio je on. Lider HDZ-a Dragan Čović nije došao na jučerašnju sjednicu, te je ovu stranku predstavljao Ilija Filipović.

A. MALAGIĆ

Izjava preciznija od vašingtonske?

U slučaju kompromisa, lideri stranaka potpisat će političku izjavu koja bi bila "preciznija od one u Vašingtonu". Na osnovu toga eksperti bi napravili konkretne amandmane.
- Na ovom sastanku pokušavamo se dogovoriti o određenim pitanjima i napraviti jedan okvir, a šta će od toga biti u Ustavu, zakonu, kao što je naprimjer broj ministarstava ili nekom pravilniku, to će se kasnije odrediti - pojasnio je Lagumdžija.



2.3. TERZIĆ ZAGOVARA STATUS QVO

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić izjavio je da su na sjednici Vijeća za provođenje mira u BiH vlasti BiH prvi put mogle da utiču na konačan tekst komunikea.

Terzić je za današnji "Dnevni avaz" rekao da je juče na sjednici Vijeća iznio stav da je došlo vrijeme da se razgovara o izlaznoj strategiji međunarodne zajednice iz BiH.

"Zemlja je stabilizovana, odgovornost se polako prebacuje na institucije, pokrenute su brojne reforme", smatra Terzić.

Prema njegovom mišljenju, sada treba početi tražiti načine da političko i vojno prisustvo međunarodne zajednice u BiH bude svedeno na što je moguće manju mjeru.

"Politički, pa i ekonomski, izlaz iz ovog stanja je u stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Vojno, cilj nam je da BiH 2008. godine bude dio NATO pakta", rekao je Terzić.

Govoreći o izboru Kristijana Švarc-Šilinga za međunarodnog predstavnika u BiH, Terzić je izrazio očekivanje da će on biti posljednji visoki predstavnik u BiH.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: