Saturday, February 16, 2008

#357 ALARMANTNA SITUACIJA - IZJAVA PROF. BOYLEA O USTAVNOJ SITUACIJI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - 13. decembar 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 357


1. ALARMANTNA SITUACIJA - IZJAVA PROF. BOYLEA O USTAVNOJ SITUACIJI
2. OČAJNIČKI POKUŠAJ ČETNIKA DA SPASE REPUBLIKU SRPSKU - DA UKINU TUŽBU ZA GENOCID
3. JEDINO (PRIVREMENO SUSPENDOVANA) REPUBLIKA BiH SPAŠAVA TUŽBU ZA GENOCID
4. ČLANCI IZ AVAZA O USTAVNIM PREGOVORIMA



1. ALARMANTNA SITUACIJA - IZJAVA PROF. BOYLEA O USTAVNOJ SITUACIJI


Prof. Boyle poručuje da ne smijemo potpisati Haysov plan, jer ćemo time "cementirati RS zauvijek".

Napokon smo u stanju složiti mozaik poslije nekoliko najnovijih vijesti, tj. poslije Tihićevog nastupa na Forumu 99, članaka iz "Oslobođenja" od 12/12/2005.

"Entiteti ostaju, kantoni nestaju!" i dva članka iz "Avaza" od 12/12/2005. "U petak se donosi odluka o nastavku ili krahu pregovora" i "Državna vlada mora imati još najmanje tri ministarstva".

Situacija je veoma jednostavna, međutim, da bi je razumjeli moraju se shvatiti obje vrste političkog mentaliteta, našeg i američkog.

Živeći godinama u Americi, naučili smo o tome kako funkcioniše Zapad i želimo da to iskustvo podijelimo u ovoj kritičnoj situaciji sa našim pregovaračima, jer Donald Hays u posao posrednika unosi svoje vlastito, tj. američko iskustvo, iskustvo ljudi koji su "pošteni kurvini sinovi". To znači u savremenom svijetu je dozvoljeno biti lukav i nadmudriti protivnika -- ČAK GA POTPUNO UNIŠTITI, što upravo nama sada rade. ALI SE PRI TOME MORAJU POŠTOVATI PRAVILA IGRE, I POGOTOVO NIJE DOZVOLJENO KRŠITI PRETHODNE DOGOVORE.

To je jedino na čemu imaju pravo da insistiraju posrednici (MEDIJATORI). Oni nemaju pravo nametati bilo šta OSIM ONOGA ŠTO JE RANIJE POTPISANO.

Iz gornjih članaka saznali smo da Hays, Američki i Engleski ambasador tobože ne dozvoljavaju da se stvari vrate na početak, JER, ETO, MORAJU SE POŠTOVATI PRAVILA IGRE. PO NJIMA PREDSJEDNICI MORAJU POŠTOVATI ONO ŠTO SU "EKSPERTI" DOGOVORILI.

Oni insistiraju da se nastavi od onoga što je dogovoreno u Briselu. Dakle, oni ne prihvaćaju da su u Washingtonu stvari vraćene na početak Tihićevim odbijanjem da potpiše specifične Ustavne promjene. Po njima, sve je bilo u redu dok su "eksperti" diskutovali; tek kada su se uključili predsjednici stranaka počeli su problemi. Međutim, SREĆOM ONI NISU U PRAVU. Potpuno je nebitno šta su "eksperti" dogovorili, jedino je bitno ono što predsjednici POTPIŠU. A POTPISANA JE SAMO "ZAJEDNIČKA IZJAVA" U WASHINGTONU -- PO KOJOJ BOSNA I HERCEGOVINA TREBA BITI GRAĐANSKA DRŽAVA.

DAKLE, NAŠI PREDSTAVNICI, TIHIĆ, HALILOVIĆ, BRKIĆ... AKO NISU IZDAJNICI, NI PO KOJU CIJENU NEĆE PRISTATI NI NA ŠTA MANJE OD "ZAJEDNIČKE IZJAVE". UPRAVO ZBOG ONOGA NA ČEMU INSISTIRAJU HAYS i ambasadori Douglas McElhaney i Matthew Rycroft, DA SE MORAJU POŠTOVATI RANIJI DOGOVORI, NAŠI NE SMIJU NIPOŠTO PRISTATI NA NEKI POTPIS KOJIM BI SE LEGALIZOVALA RS U BILO KOJEM OBLIKU. MORAJU SE POŠTOVATI RANIJI POTPISI I NIŠTA DRUGO, A JEDINO JE POTPISANA WASHINGTONSKA "ZAJEDNIČKA IZJAVA" PO KOJOJ BiH TREBA BITI GRAĐANSKA DRŽAVA.

ZA LAGUMDŽIJU I TERZIĆA ZNAMO DA SU IZDAJNICI, DOK SE ZA TIHIĆA I HALILOVIĆA NADAMO DA ONI PREDSTAVLJAJU ZDRAVE SNAGE U SVOJIM STRANKAMA. OVIM MI SAMO TIHIĆU I HALILOVIĆU DAJEMO "BENEFIT OF THE DOUBT", KAKO AMERIKANCI KAŽU. U SLOBODNOM PREVODU TO SE MOŽE OBJASNITI RIJEČIMA: MI SE NADAMO DA TIHIĆ I HALILOVIĆ NISU IZDAJNICI, ALI AKO SE IKADA DOGODI DA ONI POTPIŠU DOKUMENT KOJIM ĆE RS U BILO KOJEM OBLIKU BITI LEGALIZOVANA, ONI SU JEDNAKI IZDAJNICI KAO LAGUMDŽIJA I TERZIĆ. NISU U PITANJU VIŠE FOTELJE, IZBORI, PA NI ŽIVOTI POJEDINACA. U PITANJU JE ŽIVOT DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE! ZA DRŽAVU SE I ŽIVOT DAJE. JER AKO SADA TIHIĆ, HALILOVIĆ, BRKIĆ,... PRISTANU DA OSTANE RS U BILO KOJEM OBLIKU, ONI SU PONIŠTILI ARGUMENT GENOCIDA ZA SVA VREMENA. NIKADA VIŠE NEĆEMO IMATI PRAVO TRAŽITI UKIDANJE GENOCIDNE RS, JER ĆE TO BITI RIJEŠEN PROBLEM, ZATVORENO PITANJE, KOJE SE VIŠE NIKADA NEĆE MOĆI OTVORITI.

UPRAVO ZATO ŠTO SU SE PREPALI DA ĆE PROPASTI PREGOVORI, A TIME I LEGALIZACIJA RS, ČETNICI POKUŠAVAJU DRUGIM SREDSTVIMA DA ANULIRAJU GENOCID. O tome pišemo pod tačkom 2 u ovom Glasniku.

A evo šta nam je prof. Boyle poručio, uoči Haysovog dolaska, kako da se odnosimo prema onima koji nam nude plan legalizacije RS, citiram:

"Haysov advokat Williams, koji je dao nacrt revizije Daytona, će doći u Sarajevo 5. decembra, da dalje promovira njihov plan kojim se cementira Republika Srpska zauvijek, a o čemu sam održao predavanje na proslavi Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Čikagu prošle nedjelje. Bosanci moraju organizovati totalan i kompletan bojkot Williamsa. Ovo će biti lako da se uradi budući da je Tihić već odbacio Hays/Williamsov plan. Mi moramo učiniti sve da se ni jedan bosanski patriota, advokat ili građanin, ne sretne sa njim. Pomogli bi i protesti i demonstracije. Neka se on sastane sa SDS-om samo. Na taj način svim Bosancima će postati jasan njihov prosrpski plan.

Pravnici iz Sarajeva su mi kazali da su mediji savjetovani da budu Pro-Daytonski i za Hays/Williamsov plan. Bosanci moraju organizovati opoziciju tome. Oni (Hays/Williams) žele da cementiraju RS zauvijek." - kraj citata

Slijedi Boyleova izjava na Engleskom:

"Hays's lawyer Williams, who drafted the Hays Revisions to Dayton, will be coming to Sarajevo on Dec. 5 to further promote their plans to cement RS forever, as I lectured at the Bosnian Statehood Day Celebrations in Chicago last week. Bosnians must organize a complete and total boycott of Williams. This should be easy enough to do since Tihic rejected the Hays/Williams Plan. We must make sure that no loyal and patriotic Bosnian of any party meets with him. Protests and demonstrations of Williams would also help. Let him meet with SDS only. That way, their pro-RS Plan will become clear for all Bosnians to see.

The lawyers in Sarajevo tell me that the media have all been ordered to be pro-Dayton and pro-Hays/Williams. Bosnians have to organize opposition to his visit. They want to cement RS forever."

fab

Francis A. Boyle
Law Building
504 E. Pennsylvania Ave.
Champaign, IL 61820 USA
217-333-7954 (voice)
217-244-1478 (fax)
fboyle@law.uiuc.edu




2. OČAJNIČKI POKUŠAJ ČETNIKA DA SPASE REPUBLIKU SRPSKU - DA UKINU TUŽBU ZA GENOCID

Radio slobodna Evropa javlja:

SARAJEVO -- Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Borislav Pravac uputio je zahtjev Ustavnom sudu BiH da utvrdi da tužba BiH protiv SCG pred Sudom u Hagu nije pravno valjana i krši odredbe Ustava, te da naloži Predsjedništvu njeno povlačenje- priopćeno je iz kabineta Borislava Paravca.

BANJA LUKA -- Srpska demokratska stranka pozvala ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića da diplomatskom notom obavijesti Međunarodni sud pravde u Hagu o sporu koji je pred Ustavnim sudom BiH pokrenuo član Predsjedništva BiH Borislav Paravac radi ocjene ustavnosti te tužbe.

http://www.danas.org/news.aspx




3. JEDINO (PRIVREMENO SUSPENDOVANA) REPUBLIKA BiH SPAŠAVA TUŽBU ZA GENOCID

Poslije ovoga poteza Republike Srpske postalo je jasno da nam je jedini izlaz DA INSISTIRAMO NA TOME DA JOŠ UVIJEK POSTOJI REPUBLIKA BiH, jer je Republika BiH je jedini vlasnik Tužbe za genocid. Moramo insistirati da je Republika BiH samo suspendovana dok se ne završe svi pravne procedure prelaska na Dayton, uključujući i Tužbu za genocid. Tužbu za genocid brani samo to što ju je podnijela Republika BiH, a ne Daytonska BiH. Dokle god Daytonski proces nije doveden do kraja, dotle postoji Republika BiH i smatra se samo privremeno suspendovanom, pa institucije daytonske BiH ne mogu ništa Tužbi za genocid.

Ukratko, Ustavni sud Daytonske BiH nije nadležan za Tužbu jer je Tužba vlasništvo Republike BiH.

Dakle, ako naši političari i pravnici Tihić, Halilović, Softić i ostali žele istinski da spase Tužbu za genocid, oni moraju OSPORAVATI REPUBLIKU SRPSKU, NE PRIZNAVATI JE. Ako naši potpišu Ustavni dogovor po kojem priznaju da ostaje RS u bilo kojem obliku, oni smrtno ugrožavaju također i Tužbu za genocid, a ZA TO NEMAJU PRAVO, BEZ OBZIRA ŠTA SU OBEĆAVALI RANIJE POSREDNIKU HAYSU! NEKA IM UPRAVO OVAJ POTEZ PARAVCA I IVANIĆA BUDE IZLAZ IZ SVIH RANIJIH OBEĆANJA, I NEKA SAMO ODBIJU DA PRISTANU NA POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE U BILO KOJEM OBLIKU. NEKA SLOBODNO NAPUSTE PREGOVORE. INTERNACIONALNO PRAVO NE PRIZNAJE KARADŽIĆEV I IZETBEGOVIĆEV POJAM "FAKTIČKO STANJE", NEGO SAMO "PRAVNO STANJE". PRIZNAVATI "FAKTIČKO STANJE" BI BILO PRIZNAVATI ZAKON AGRESIJE, TJ. ZAKON DŽUNGLE.

Kompletnu informaciju o financijskoj situaciji Tužbe za genocid i kako možemo pomoći naći ćete u članku na slijedećem linku. Preporučujemo svima da se informišu i da pomognu koliko mogu.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua786.htm

Na slijedećem linku možete naći reagovanja u BiH štampi povodom poteza Paravca. Mislimo da je pogrešno sto Softić traži utemeljenje Tužbe za Genocid u odlukama Daytonskog Predsjedništva, umjesto u činjenici da je Tužba vlasništvo Republike BiH. Osim toga, iz tih članaka vidimo kako je opasno o bilo čemu pregovarati, jer Paravac navodi upravo pregovore sa SCG, o uzajamnom povlačenju Tužbe, kao osnov za zahtjev Ustavnom Sudu za ocjenom Ustavnosti Tužbe BiH.

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1318



4. ČLANCI IZ AVAZA O USTAVNIM PREGOVORIMA

Naslovi tih važnih članaka su:

"U petak se donosi odluka o nastavku ili krahu pregovora"

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=13131&z=7&isasp=

"Državna vlada mora imati još najmanje tri ministarstva"

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=13140&z=9&isasp=

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: