Wednesday, February 27, 2008

#373 MLADI GUBE STRPLJENJE - DOSTA JE VIŠE IZDAJE I LOPOVLUKA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 4. februar 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 373
http://republic-bosnia-herzegovina.com/ - osvježena


1. UDARNA VIJEST: AMERIKANCI POKUŠAVAJU NAMETNUTI RJEŠENJA ČLANICI UJEDINJENIH NACIJA, BOSNI I HERCEGOVINI
1. 1. Prof. Boyle: Bosanski narod mora kategorično odbiti Hays-ove reforme
1. 2. McElhaney obavještava svjetsku javnost o novom pokušaju na ustavnim promjenama
2. KOMENTAR: NIČIJA KARIJERA NITI FUNKCIJA NIJE VAŽNIJA OD BOSNE I HERCEGOVINE
3. Dobro je da su pregovori propali
4. DA LI TIHIĆ POSTAJE "KOOPERATIVAN"?
5. RS PRIPREMALA DRŽAVNI UDAR
6. RE: DEVIZNE ŠTEDNJE: Tražimo informaciju
7. PREGLED BH MEDIJA
7. 1. MLADI GUBE STRPLJENJE - DOSTA JE VIŠE IZDAJE I LOPOVLUKA
7. 2. Preživio je Mujo i gore
7. 3. Novi dokazi da je agresija došla iz Srbije



1. UDARNA VIJEST: AMERIKANCI POKUŠAVAJU NAMETNUTI RJEŠENJA ČLANICI UJEDINJENIH NACIJA, BOSNI I HERCEGOVINI

Prof. Boyle je saznao iz pouzdanih izvora da je Američki ambasador u BiH McElhaney prijetio bh. političarima "da neće biti izabrani ni na kakvu funkciju na slijedećim izborima" ako ne prihvate Haysove "reforme". Povodom toga je Prof. Boyle dao saopštenje za bh. medije. Slijedi saopštenje Prof. Boylea prvo na Bosanskom, a zatim Engleskom.

1.1. Bosanski narod mora kategorično odbiti Hays-ove reforme

Slijedeći ukaze Condoleezze Rice, McElhaney stavlja ogroman pritisak na sve Bosanske političke vođe da kapituliraju pred Hays-ovim reformama, koje bi dalje konsolidovale moć Republike Srpske i sigurno dovele do ujedinjena RS sa Srbijom i Crnom Gorom. Naprotiv, Bosanski narod mora kategorično odbiti Hays-ove reforme i zahtijevati od Bosanske vlade da radi na ukidanju Republike Srpske na Internacionalnom sudu pravde kada počne proces tužbe Bosne za genocid protiv Srbije i Crne Gore u Hagu 27. februara. Genocid mora biti poražen, a ne nagrađen ponovo kao što to Hays čini. Da se nikada ne ponovi!

Profesor Francis A. Boyle



Bosnian People must emphatically reject the Hays Reforms

Pursuant to Rice's demands, McElhaney is putting enormous pressure upon all Bosnian political leaders to capitulate to the Hays Reforms, which will further consolidate the powers of Republika Srpska and inevitably culminate in RS joining Serbia and Montenegro. To the contrary, the Bosnian People must emphatically reject the Hays Reforms and demand instead that the Bosnian Government seek the elimination of Republica Srpska at the International Court of Justice when the trial of Bosnia's genocide lawsuit against Serbia and Montenegro opens in The Hague on February 27. Genocide must be combated, not rewarded again like Hays does. Never again!

Professor Francis A. Boyle
Law Building
504 E. Pennsylvania Ave.
Champaign, IL 61820 USA
217-333-7954 (voice)
217-244-1478 (fax)
fboyle@law.uiuc.edu
(personal comments only)



1.2. McElhaney obavještava svjetsku javnost o novom pokušaju na ustavnim promjenama

McElhaney je pomoću "Dnevnog lista" obavijestio javnost o zahtjevu za nastavkom pregovora. Slijedi vijest na Engleskom kako su je prenijele svjetski mediji, a zatim dajemo prevod na Bosanskom.

Constitutional changes should continue

Dnevni List, pg 9, mentioned on front 'Constitutional changes should continue', by Zvonimir Jukic - carries an interview with the US Ambassador to BiH, Douglas McElhaney, in which he mostly talks about the constitutional reforms. He assesses that the talks in question are not completed yet, believing that the politicians are at this phase thinking whether they are ready to return to the table and complete the first phase of negotiations. He underlines that two good agreements have been made in relation to human rights and BiH CoM, whilst positions got closer with regards to the Presidency and one president, as well as on a better functioning Parliament. "However, there is one package that needs to be agreed upon, which is the responsibility of the state and other levels of authority", said McElhaney. He further says the talks should continue, noting that the US Secretary of State Condoleezza Rice told him that she expected from them (politicians) to observe the agreement from Washington.



Ustavne promjene se trebaju nastaviti

Dnevni List, strana 9, pod naslovom “Ustavne promjene se trebaju nastaviti”, od Zvonimira Jukića – izvještava o intervju-u sa ambasadorom SAD-a u BiH, Douglas-om McElhaney-em, u kojem on uglavnom govori o ustavnim reformama. On smatra da pregovori nisu kompletirani, vjerujući da političari u ovoj fazi razmišljaju o spremnosti da se vrate za što i završe prvu fazu pregovora. On naglašava da su postignuta dva dobra sporazuma koja se odnose na ljudska prava i BiH vijeće ministara, dok su se pozicije približile po pitanju Predsjedništva i jednog Predsjednika, kao i po pitanju funkcionalnije Skupštine. “Međutim, ima jedan paket koji treba da se usaglasi, koji se odnosi na odgovornost države i drugih nivoa vlasti”, rekao je McElhaney. On dalje kaže da se pregovori trebaju nastaviti, naglašavajući da mu je Sekretar SAD-a Condoleezza Rice rekla da ona očekuje od njih (političara) da se pridržavaju ugovora iz Washington-a.



2. KOMENTAR: NIČIJA KARIJERA NITI FUNKCIJA NIJE VAŽNIJA OD BOSNE I HERCEGOVINE

Nameće se prirodno pitanje: "Kako će se ponašati Tihić i Halilović suočeni sa novim izazovom? Nemoguće je vidjeti u budućnost, međutim, sudeći prema izjavama koje su davali u posljednje vrijeme, veoma smo skeptični.

Prvo je Halilović dao veoma dobar intervju za "Dnevni Avaz" 30.01.2006 pod naslovom "Dobro je da su pregovori propali". U tom intervjuu je najznačajnije to što je tražio da se donese potpuno novi Ustav, a ne da se prepravlja Dayton, te da se budući pregovori o ustavu odvijaju pred očima javnosti. Usput je optužio Tihića i Lagumdžiju da su prihvatili sve američke prijedloge, te da je sve propalo jedino zato što je onda Dodik pretjerao u svojim zahtjevima. Ostalo je nejasno da li je i Halilović također prihvatio američke "reforme", a izgleda da jeste, jer kako bi onda Dodik mogao sve "pokvariti", ako "naši" nisu bili već usaglašeni. Potpuno se slažemo sa Halilovićem da Dayton ne treba popravljati nego ukidati i da je neophodno da javnost bude upoznata u potpunosti sa pregovorima. Usput mu poručujemo da jednako kao Dodik i on može odbiti da prihvati ono što mu se ne sviđa, što nije u interesu Bosne i Hercegovine, a to je i njegova dužnost kao našeg predstavnika da odbije svaki prijedlog kojim se nanosi zlo Bosni i Hercegovini BEZ OBZIRA NA LIČNE POSLJEDICE. Ubjeđeni smo da ne bi bilo nikakvih negativnih ličnih posljedica jer, po definiciji, pravo pregovarača je da se rukovode jedino svojom slobodnom voljom.

Poslije Halilovićevog intervjua uslijedili su Tihićev i Lagumdžijin demanti. Tim demantijima oni u stvari poručuju bh javnosti da oni nisu prihvatili američke prijedloge, kako ih je Halilović optužio. Ti demanti su zajedno sa Halilovićevom izjavom pokazali jednu veoma interesantnu stvar, a to je da se njih sva trojica utrkuju da se svide bh javnosti time što nisu slušali Amerikance. To odražava ogromni napredak političke svijesti bh javnosti. Sjetimo se još prije nekoliko godina se u našem politički neobrazovanom narodu podrazumijevalo da se mora slušati šta kažu "veliki", a sada se naši političari takmiče da dokazu da nisu slušali "Amerikance". Našim pregovaračima poručujemo da tu činjenicu imaju na umu ako pomisle da bi trebali postati "kooperativni" sa Amerikancima radi svoje buduće političke karijere. Jedino izdaja domovine može uništiti njihovu političku karijeru, a njihovo dostojanstveno "NE" Amerikancima je može jedino unaprijediti, jer njihove karijere ZAVISE JEDINO OD NARODA BOSNE I HERCEGOVINE, a ne od bjelosvjetskih ambasadora.

Slijedi pomenuti intervju Halilovića za "Avaz" iz kojega se zaista ima šta naučiti.

Dr. Muhamed Borogovac



3. Dobro je da su pregovori propali

Dnevni avaz, 30.01.2006

Safet Halilović, predsjednik Predsjedništva Stranke za BiH

Dodik najveći krivac za neuspjeh razgovora * Tihić i Lagumdžija su pristali na sve * Mora se pisati novi Ustav BiH

Prvi čovjek Stranke za BiH dr. Safet Halilović nije baš nesretan zbog propasti pregovora o promjeni Ustava BiH. On ističe da je pitanje da li se uopće razgovaralo o promjeni Ustava ili zapravo o modalitetima za održavanje postojećeg ustavnog stanja.

Status quo

- Ono što se zaista tokom pregovora događalo, može se nazvati i pokušajem da se postojeći Dejtonski ustav održi na snazi, a pod maskom priče o njegovoj promjeni i da se još dogradi odredbama koji bi pomogle jačanju suverenosti Republike Srpske i stvaranju pretpostavki za njeno konačno odcjepljenje - ističe on u razgovoru za
„Dnevni avaz".

Halilović otkriva i da su 16. januara 2006. lideri SDA i SDP-a, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, prihvatili takva rješenje i faktički pristali na suštinsko jačanje RS.

- Čitava stvar je, ipak, propala zahvaljujući prevelikim apetitima Milorada Dodika, lidera SNSD-a, te još nekih iz RS, koji su počeli postavljati dodatne uslove i zahtjeve. U tom trenutku, medijator pregovora je prekinuo razgovore, konstatirajući da postojeći pregovarači nisu sposobni da se drže preuzetih obaveza i okončaju pregovore sporazumom - veli Halilović. Odgovarajući na pitanje da li mu je žao što su pregovori propali, Halilović kaže da baš i nije, te da se nije radilo čak ni o „kozmetičkim" promjenama.

- Nisam siguran da je taj termin sretno izabran, s obzirom na to da su ove promjene išle ka suštinskom jačanju suverenosti entiteta i davanju prava etničko-entitetskim blokovima da putem veta u Domu naroda potpuno blokiraju rad Parlamenta i time dovedu do stanja potpune paralize državnih organa, uz mogućnost konačne disolucije države.

Pravo veta

Osim toga, promjene su išle i ka tome da od Predstavničkog doma i Vijeća ministara praktično naprave još po jedan Dom naroda, što bi, sigurno, još više doprinijelo mogućnostima za blokadu sistema. U Predstavničkom domu bili bi uvedeni etnički umjesto stranačkih klubova, u Vijeću ministara planirano je odlučivanje uz obaveznu saglasnost makar jednog od pripadnika svakog od konstitutivnih naroda i predsjednika Vijeća ministara, tako da je ponuđeni nacrt za novi Ustav išao i ispod postojećih rješenja u Dejtonskom ustavu.

Moram priznati da sam prekid razgovora doživio kao pobjedu volje građana BiH da se stvori normalna država, a mi iz Stranke za BiH od početka smo se otvoreno i dosljedno protivili promjenama koje bi bile anahrone, a u korist progresivnih rješenja - kaže Halilović.

No, dr. Halilović zainteresiran je da se pregovori nastave.

- Mi smo, naravno, zainteresirani za nastavak razgovora, prije svega ukoliko platforma za njih, u međuvremenu, bude usklađena sa platformom koju je Nikolas Barns (Nicholas Burns) najavio. A još više smo zainteresirani da se razgovori o promjenama Ustava ili o pravljenju potpuno novog Ustava, počnu voditi pred očima javnosti, kako bi građani mogli utjecati na vlastitu budućnost.

S. NUMANOVIĆ

Jača pozicija

- Možda prekid razgovora može dovesti do toga da se stranke iz Federacije BiH opredijele za stvaranje zajedničke platforme, kako bi ojačale svoju poziciju u odnosu na stranke iz RS i kako bi spasile čitav budući tok razgovora od brutalnih pritisaka na pojedinačne stranačke predstavnike.

Neizvjestan nastavak razgovora

- U sadašnjem trenutku pouzdan odgovor na pitanje eventualnog nastavka pregovora znaju vjerojatno samo u američkom Stejt departmentu, s obzirom na to da je proces posredovanja u razgovorima u zadnjoj fazi preuzeo američki ambasador u BiH.

Ono što bi Stranka za BiH željela jeste da se razgovori o promjenama postojećeg Ustava, ili još bolje, razgovori o novom Ustavu, počnu odvijati uz prisustvo bh. javnosti i uz aktivno učestvovanje naših eksperata za ustavno pravo, te uz nadzor Parlamenta BiH. Učešće međunarodnih posrednika je dobrodošlo, ali pod uslovom da ne budu imali, kao u Hejsovom slučaju, monopol na prijedloge i informacije o toku razgovora.



4. DA LI TIHIĆ POSTAJE "KOOPERATIVAN"?

Zašto se nameće gornje pitanje postaje jasno kada pročitamo Tihićeve izjave date "Avazu" od 1. februara. U tom intervjuu on je rekao da se sa Dodikom sastao u Doboju da bi pokrenuli sa mrtve tačke pregovore o ustavnim promjenama. Osim toga, Tihić se založio da se na brzinu promjeni ustav, čak prije izbora, citiram:

- Najgore će biti ako predstojeći izbori budu održani, odnosno formirana nova vlast, na temelju sadašnjih ustavnih rješenja. To bi značilo nastavak agonije, raznih blokada, nefunkcionalnosti, odnosno svih problema koje smo imali proteklih deset godina. Bili smo blizu da riješimo i preostala otvorena pitanja. Da li će to biti idealna rješenja, kako bismo mi to željeli - sumnjam, ali možemo imati bolja od postojećih.

Da li ste spremni napraviti neke ustupke u odnosu na ranije stavove?

- Nije prilika da o tome sada govorim. Mi smo za predsjednika s mandatom od četiri godine, bez entitetskog glasanja, zatim da se u nadležnosti države osim do sada prenesenih ovlasti s entiteta, uključi i lokalna samouprava, izbori i pravosuđe. Ali stvar je dogovora šta će se od toga i u kojoj mjeri postići. - Kraj citata iz Avaza.

Iz gornjih Tihićevih izjava je jasno da se Tihić sprema da bude "kooperativan". Da li je moguće da su jednom predsjedniku države važniji izbori od budućnosti domovine!? Predsjednici država su dužni da čuvaju svaku stopu države, a nezamislivo je da se odriču pola države. Svjedoci smo svakodnevno da ovdje u Americi i političari i obični službenici bez problema rizikuju svoje karijere ako im je dostojanstvo ugroženo. Dostojanstveni ljudi ne trpe diktat, niti prijetnje, ne trpe da neko drugi ima suverenitet nad njima i to pogotovo ako su u pravu. Zašto su naši savremeni političari toliko "kooperativni"? Zašto se za promjenu Tihić ne bi ugledao na Huseina Gradašćevića, Džemala Bijedića, Hamdiju Pozderca, Hakiju Turajlića, ljude koji su životom platili, ali nisu htjeli izdati Bosnu i Hercegovinu, umjesto na Izetbegovića, Silajdžića, Lagumdžiju i ostale sline i izdajnike koji nas evo već 15 godina "predstavljaju" tako da se svakoj bjelosvjetskoj budali ulizuju i prodaju domovinu. Da među našim "pregovaračima" imamo jednoga Dodika, Bosna i Hercegovina bi bila spašena, a ovako neka nam je Bog na pomoći.

Međutim, ukoliko Tihić gornjim izjavama samo taktizira i ne namjerava izdati Bosnu i Hercegovinu i ne namjerava pristati na legalizaciju RS, onda neka nam oprosti za našu pretjeranu opreznost; jer, koga su zmije klale i guštera se boji.

Dr. Muhamed Borogovac




5. RS PRIPREMALA DRŽAVNI UDAR

Događanje naroda

Srpske vlasti u Bosni i Hercegovini mjesecima su pripremale pričuvnu varijantu koja bi dovela do odcjepljenja u slučaju da se ustavnim promjenama naruši postojanje Republike Srpske, potvrdili su za Večernjak obavještajni izvori bliski međunarodnim krugovima u BiH. Takvim obavijestima raspolaže i državna Obavještajna agencija u BiH (OSA) koja za sada nije poduzimala dodatne korake.

Prema tim navodima u cjelosti je bio razrađen scenarij podizanja tenzija koje bi kulminirale raspisivanjem referenduma o odcjepljenju teritorija Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Kako tvrdi Večernjakov izvor, u takvu su organizaciju bili uključeni svi ključni srpski kadrovi u državi, počevši od predsjednika RS Dragana Čavića do člana BiH Predsjedništva Borislava Paravca. Prema drugim navodima iz obavještajnih krugova u BiH, u razradi tog scenarija bili su uključene i srpske kolege iz OSA-e, napose ispostava u Banja Luci.

Stanje se trebalo radikalizirati poznatim događanjem naroda u slučaju da se u neuspjelim političkim pregovorima otvorila rasprava o prekrajanju sadašnjih granica Republike Srpske koje su inače nastale kao rezultat ratnoga osvajanja u BiH. Nakon toga bi se srpski političari povukli iz svih institucija a vlasti Republike Srpske raspisale referendum o odcjepljenju. Da takva koncepcija nije posve isključena ni u skoroj budućnosti nakon otvaranja pitanja statusa Kosova svjedoci zauzimanje srpskih političara u pregovorima osam stranaka koji su željeli još dodatno ojačati entitete i neizravno ratificirati Dejtonski Ustav.

Koliko su ozbiljno shvatili proces ustavnih promjena, svjedoci nastup srpskih političara na političkim pregovorima osam stranaka. Srpski su dužnosnici imali zajedničke zakonske prijedloge i amandmane na Ustav o preinakama u državnim institucijama. Predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović ustvrdio je upravo kako se ustavnim preinakama nastojalo stvoriti dodatni manevarski prostor za srpsku stranu. Tako je Halilović za sarajevsku štampu ustvrdio da su Srbi insistirali da se Ustav BiH dogradi odredbama koji bi pomogle jačanju suverenosti Republike Srpske i stvaranju pretpostavki za njezino konačno odcjepljenje.
Iz Večernjeg lista prenijela web stranica http://www.bosna-ba.com/



KOMENTAR: Nedavno je BBC komentarisao Ustavne pregovore u BiH i ukratko je objašnjeno da "Srbi nemaju pravo na samoopredjeljenje jer je Dayton međunarodni ugovor, a ne izraz suverene volje naroda BiH." (Na referendumu o nezavisnosti 1992. je ustanovljena suverena volja naroda BiH, a to je jedinstvena Republika BiH.) Onoga trenutka kada Republika srpska bude legalizovana u samoj BiH, tada će RS imati pravo na samoopredjeljenje (i novi referendum). Dakle, najbolja stvar bi bila da se u RS sada održi Referendum, jer im ga svijet ne bi priznao, isto kao što nije priznao ni referendum u Sandžaku i na Kosovu, te bi ispucali tu praznu prijetnju. Priče o Referendumu su jeftini blefovi, četničko "zavrtanje ruke" našim pregovaračima. Mi ćemo se spasiti od budućeg legalnog referenduma samo ako nikada ne legalizujemo dejtonsku podjelu, nego naprotiv tražimo ukidanje RS.

M. B.



6. RE: DEVIZNE ŠTEDNJE: Tražimo informaciju

Poštovani,

Zahvaljujem na informacijama koje nam šaljete.
Danas sam pročitala vijest da su u Sarajevu organiziraju prosvjedi starih deviznih štediša. Možete li mi dostaviti adresu i kontakt telefon, e-mail adresu UDRUŽENJA STARIH DEVIZNIH ŠTEDIŠA U PBS.
Unaprijed se zahvaljujem.

K. Orec



Ako neko zna ove informacije molimo ga da nam ih pošalje?



7. PREGLED BH MEDIJA

7.1. MLADI GUBE STRPLJENJE - DOSTA JE VISE IZDAJE I LOPOVLUKA

http://dosta.blogger.ba/



7. 2. Preživio je Mujo i gore

"Dani" o PDV-u

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=451&tekst_rb=1



7. 3. Novi dokazi da je agresija došla iz Srbije

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua860.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: